Samsung stopt na vier jaar met regelmatige updates voor Galaxy S8

Samsung stopt vier jaar na de release met regelmatige updates voor de Galaxy S8. Het apparaat kreeg afgelopen jaar nog elk kwartaal een beveiligingsupdate. De eerste drie jaar kwamen de beveiligingsupdates maandelijks.

Samsung heeft de Galaxy S8 van de lijst gehaald met toestellen die regelmatige updates krijgen, schrijft Droid-Life. De S8 Active en Note8 staan er nog wel op, maar die verschenen in 2017 later in het jaar dan de reguliere Galaxy S8. De ondersteuning voor de telefoon heeft rond vier jaar geduurd. De laatste update voor de Nederlandse markt tot nog toe is volgens SamMobile voorzien van de beveiligingspatch van april 2021.

Daarmee is de ondersteuning bij benadering even lang als die van de Galaxy S7, die tot ongeveer een jaar geleden updates heeft gekregen. Inmiddels belooft Samsung voor al zijn nieuwe telefoons een ondersteuning van vier jaar. Dat is langer dan andere fabrikanten van Android-telefoons. Google belooft drie jaar upgrades en updates voor Pixel-telefoons, veel fabrikanten beloven weinig, maar komen meestal ook tot twee of drie jaar.

De Fairphone 2 uit 2015 kreeg een paar maanden geleden nog een grote upgrade. Apple ondersteunt iPhones doorgaans rond vijf jaar, maar brengt ook nadien nog fixes tegen kwetsbaarheden uit, zoals deze week nog voor de iPhone 5s en 6.

Terugkijken: videoreview van Galaxy S8

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

04-05-2021 • 13:37

167

Reacties (167)

167
151
69
6
0
64
Wijzig sortering
Ze stoppen met regelmatig uitbrengen, betekent dat dan dat ze geheel stoppen of is het zo dat beveiligingsupdates nog wel komen maar minder frequent?
De toestellen die niet meer in dit overzicht te vinden zijn:
https://security.samsungmobile.com/workScope.smsb

Krijgen geen regelmatige beveiligingsupdates meer, maar dit betekend niet meer dat beveiligingsupdates uitgesloten zijn. Zo heeft de S7 in December / Januari een beveiligingsupdate gehad en heeft de S6 in November nog een beveiligingsupdate gehad. Zelfs de S5 heeft afgelopen Februari nog een beveiligingsupdate gehad.

[Reactie gewijzigd door CyberJohn op 24 juli 2024 18:27]

Interessant... Die updates van S5/6/7, heb je die "toevallig" zelf ergens voorbij zien komen, of hoe kom je daar achter?
Leek mij dat er toch eoa officieel kanaal moet zijn waar je dat allemaal kan vinden, maar dat blijkt lastig te Googlen (behalve zelf het toestel hebben en OTA updates bekijken).
@CyberJohn, tnx, dat is wat ik zocht :). Eens kijken wat die site allemaal te bieden heeft.

[Reactie gewijzigd door N8w8 op 24 juli 2024 18:27]

Voor de oudere toestellen is de info wat karig. Maar voor de nieuwere toestellen is het mogelijk om de updates online te bekijken:
Die van de S6 is terug te vinden (helaas maar 1 update in de lijst en niet de historie):
https://doc.samsungmobile.com/SM-G920F/PHN/doc.html

Voor de recentere toestellen zie je alle updates staan (S21 Ultra bijvoorbeeld):
https://doc.samsungmobile.com/SM-G998B/PHN/doc.html

Daarnaast kan je de updates in nog meer detail volgen via XML bestanden:
http://fota-cloud-dn.osps.../PHN/SM-G988B/version.xml

Via wat python scriptjes dit automagisch bijhouden en je krijgt een mooi overzicht :+

[Reactie gewijzigd door CyberJohn op 24 juli 2024 18:27]

Ik heb op kantoor een oude S6 liggen (begin 2015) die wat taakjes op zich moet nemen en die heeft enkele weken geleden nog netjes een update ontvangen! :)
Dat was wel de eerste update in 2 of misschien zelfs 3 jaar. Dus dan kun je niet zeggen dat hij in een actief update beleid zit. Heb zelf tot voor kort een S6 edge gehad die eind vorig jaar nog een beveiligingsupdate kreeg. Daarvoor was het al lang geleden
Mijn Samsung Tab S tablet kreeg na jaren en jaren nog een update. Heb ik wel het probleem dat de laatste update mijn tablet bij het opstarten laat hangen in "optimizing applications" ofzo. Nou ja, ze hebben het geprobeerd. Ik ga er misschien nog wel een custom rom opzetten, maar bijvoorbeeld XS4ALL TV, Prime en Netflix doen het allemaal nog op het OLED scherm (de eerste wat haperig helaas). En de Volkskrant leest super.

Ik installeer er echter geen onbekende apps op, en browser er niet mee naar onbekende sites. Je kan zelf ook slim spelen natuurlijk. Mijn mail, bankzaken etc. staan er ook niet op.

[Reactie gewijzigd door uiltje op 24 juli 2024 18:27]

Dit vraag ik mij inderdaad ook af. Ik kan het niet herleiden uit het artikel.
The Galaxy S8 and the Galaxy S8+, which were launched way back in April 2017, will no longer get new software updates.
Bron

[Reactie gewijzigd door robcoenen op 24 juli 2024 18:27]

Software updates en security patches zijn hierin twee verschillende zaken.

Echter is de S8 van 2017 en geeft aan 4 jaar security updates te doen:
https://security.samsungmobile.com/workScope.smsb
https://security.samsungmobile.com/securityPost.smsb

Zo te zien staan daar alleen nog de S8 Active en de S8 Lite op, deze zijn later in 2017 uitgebracht.

Regelmatig is volgens Samsung per maand, per kwartaal of per zes maanden. Zo te zien zijn ze daar echt geheel van verdwenen en vermoed ik dat ze alleen bij goedheid en/of extreme security incidenten patches uitbrengen.
Ik lees hier in de comments dat recent de S5 t/m S7 recent nog security patches hebben ontvangen. Ik zou de S8 daarom nog niet E.O.L. bestempelen. Als er belangrijke security patches nodig zijn dan krijg je die vermoedelijk nog wel.

Tweakers heeft al een keer een interessant artikel geplaatst over de update strategie van Android vs iOS (zie link hieronder).

Bedenk je dat iOS lang updates krijgt, maar wanneer de support ophoud krijgen systeemapps dus ook geen updates meer. Bijvoorbeeld dus Safari, terwijl in een webbrowser vaak lekken misbruikt kunnen worden. Nou las ik hier in de comments ook al dat Apple de 5S zelfs nog een update heeft gegeven omdat het blijkbaar nodig was voor kritieke kwetsbaarheden. Dat kan ik dan wel weer enorm waarderen :)
Google heeft het in ieder geval goed bekeken met Play services en dat alle systeemapps via de Play store up to date blijven. Sinds dat artikel ben ik eigenlijk erg gerust gesteld over het security beleid van Android.

TL;DR
De nieuwste android versie is niet zo interessant, zolang je nog maar enigszins recente security patches hebt is het prima.

reviews: Hoelang Android-telefoons updates krijgen
HW.info heeft het weer over geen beveiligingsupdates meer, super verwarrend.
https://nl.hardware.info/...-beveiligingsupdates-meer
Dat zegt meer over de journalist in kwestie die het artikel schrijft ;)
Daar doelde ik ook op :)
Samsung heeft een schema van maandelijks updaten, daarna verschuift de telefoon naar een update per kwartaal en daarna is het, net als nu met de S8, klaar en wordt de telefoon niet meer geupdate.

Zie ook: https://www.droid-life.co...uarterly-update-schedule/
Nou, mijn A3 2017 staat ook al lang niet meer op die lijst maar krijgt toch soms nog updates. Dus het kan best wezen dat er nog een update komt, ze beloven alleen niks meer.
Klopt. De S7 heeft op een gegeven moment ook nog een belangrijke security update gehad, ruim nadat de support gestopt was.
Je zal mogelijk nog essentiele security updates krijgen.. maar daar ging dit artikel niet over. Dit gaat alleen over OS updates (met nieuwe features enzo)
Oh maar die kreeg de S8 al meer dan een jaar niet meer. Die is bij Android 9 blijven hangen.
Maar dan heb je het over Major updates.
Binnen Android 9 zijn toch ook updates uitgebracht? De maandelijkse security updates staan daar los van toch?
Google doet geen nieuwe features in bestaande OSen. Hij heeft wel nog een keer een minor OneUI update gehad maar dat was ook toen hij nog maandelijkse updates kreeg. Het laatste jaar is het alleen security patches geweest en bugfixes. En ook nieuwe bugs geintroduceerd trouwens, zoals een heel irritant icoontje van de SD card dat je niet kon verwijderen (normaal kan je die na een reboot wegschuiven).

Omdat ze het laatste jaar alleen nog maar elk kwartaal updates deden heb ik daar 3 maanden tegenaan moeten kijken.

Maar zie ook Luuk1983 in 'nieuws: Samsung stopt na vier jaar met regelmatige updates voor ...

Het komt wel voor dat ze nog wat updaten aan security patches nadat de support dropt maar ze beloven niks meer, en het is ook heel onregelmatig.
Duidelijk verhaal, waarvoor dank. Dan heb ik dat verkeerd begrepen. Mijn vrouw had tot vorige week een S8 en die had nog wel updates, wel niet zo vaak als ik (S9), maar hoorde haar nog wel mopperen dat ze 'weer' moest updaten haha.
Binnen Android 9 zijn toch ook updates uitgebracht? De maandelijkse security updates staan daar los van toch?
Voor zover ik weet kent Android geen tussentijdse updates, alleen security patches.
daar gaat het artikel dus niet over.
os updaes waren al even gestopt, nu de regelmatige bevelingsupdates ook.
Die vlieger gaat niet helemaal op, wetende dat in februari van dit jaar een update is uitgebracht voor bijvoorbeeld de S5. De nuance zit in het woord regelmatige updates. Die was gegarandeerd (eerst maandelijks, daarna eens per kwartaal), maar nu is die regelmatigheid dus weg.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 24 juli 2024 18:27]

Ze stoppen met regelmatig uitbrengen, betekent dat dan dat ze geheel stoppen of is het zo dat beveiligingsupdates nog wel komen maar minder frequent?
De Galaxy S8 Lite staat bij Biannual en;
Galaxy S8 Lite, Galaxy Note FE
Galaxy A6, Galaxy A6+, Galaxy A7 (2018), Galaxy A8+ (2018), Galaxy A8 Star, Galaxy A8s, Galaxy A9 (2018), Galaxy A2 Core, Galaxy A10, Galaxy A20, Galaxy A30
Galaxy J2 Core, Galaxy J3 (2017), Galaxy J3 Top, Galaxy J4, Galaxy J4+, Galaxy J4 Core, Galaxy J5 (2017), Galaxy J6, Galaxy J6+, Galaxy J7 (2017), Galaxy J7 Duo, Galaxy J7 Prime2, Galaxy J7 Top, Galaxy J7 Max, Galaxy J7 Neo, Galaxy J7+, Galaxy J8
Galaxy M10, Galaxy M20, Galaxy M30
Galaxy Tab A (2017), Galaxy Tab A 10.5 (2018), Galaxy Tab S4, Galaxy Tab E 8 Refresh, Galaxy Tab A 10.1 (2019), Galaxy Tab A with S pen, Galaxy Tab S5e

Zie site van Samsung zelf

De Galaxy 8 Active staat nog onder Quarterly.
Zoals bij de S5->S7 stoppen met regelmatig security updates.

Eens iets uitzonderlijk kan nog maar dat is niet zeker.
Ik denk heel sporadisch nog. Enkele maanden geleden kreeg de Galaxy S7 Edge bijvoorbeeld toch nog een update, ondanks dat de formele ondersteuning al afgelopen was. Zal wel voor heel belangrijke fixes zijn.
Dat vraag ik me ook af. Uit het artikel begrijp ik dat die 4 jaar ondersteuning eigenlijk over beveiligingsupdates zou gaan. Dan is vier jaar echt wel bitter weinig. Ik dacht die 4 jaar over alle updates en upgrades ging.
Zonde, toestel had makkelijk nog mee kunnen gaan. Maar goed zo wordt je gedwongen om toch een nieuw toestel aan te schaffen.
Ben je Tweaker of niet? :)

In een uurtje heb je de nieuwste versie van Android op staan middels een rom?
True that, Android 11 van LineageOS is beschikbaar, ook al geprobeerd maar toch val ik steeds weer terug op het ecosysteem van Samsung. Ben nu zeer tevreden met Alexa Rom (Android 9).
Is er ondertussen een officiele rom te verkrijgen voor de S8?
Officieel van Samsung niet.
Mocht je een beetje thuis zijn in het flashen van custom roms dan kan je deze installeren:
https://forum.xda-develop...ly-updates-gapps.4261403/
Blijkbaar werkt de hotspot functie daar niet. Altijd van dat soort kleine dingentjes die weer dealbreakers zijn. Vroeger met minder verschillende telefoons was de community support uiteraard veel beter, nu is het te veel vertakt. De echte toppers kunnen gewoon niet voor gratis alles ondersteunen.
Vast, maar daar helpen verschillende security issues niet tegen of zaken waar Samsung alleen de drivers/firmware voor levert...

Persoonlijk ben ik maar wat blij dat ik al dat ROM geneuzel niet hoef te doen (uit Windows CE/Mobile tijdperk). Gewoon een smartphone die het (bijna) altijd doet, zonder constant er aan moeten sleutelen.
Precies. Vaak hoor je het argument om maar ff een custom rommetje te installeren. Maar vaak zit er maar een mainainer op zo'n rom, en wordt kernel, vendor en firmware code niet actief onderhouden en van security fixes voorzien.
Denk dat je dat ook niet kunt verwachten van iemand die het gratis doet.
Dat je een OS version bump hebt is al heel wat. Als Samsung tot Android 9 komt en jij krijgt Android 10 of zelfs 11 is al heel wat.

Er is trouwens verschil tussen homebrew custom roms dus wat community members gedaan hebben en grotere partijen zoals LineageOS en /e/ OS. Die laatsten krijgen wel updates.

Overigens is het schrijven van firmware code (dus om de verschillende onderdelen van een apparaat werkend te krijgen) zeer lastig. Als de broncode van de selfiecamera niet openbaar is zul je die moeten reverse engineeren. Veel fabrikanten dwarsbomen dat door eFuses in te bouwen, waardoor je niet de volledige kwaliteit uit de camera kan halen.

De bootloader unlocken is vooral bij Huawei een probleem en hun custom cpu zorgt er steevast voor dat er nauwelijks wat aan te vangen is qua custom roms.

Plus het feit dat zaken zoals batterijverbruik niet goed meer onder controle zijn bij custom roms. Ik weiger echter een apparaat zomaar weg te gooien als de fabrikant het niet meer zinvol vindt.
En werken dan ook alle apps nog, zoals die van de Bank, DigiD etc.. dergelijke apps willen wat betreft security nog wel eens moeilijk doen met custom roms.
Niet met custom roms wel met root. Maar daar heb je dan root cloaking voor, maar idd wordt het steeds lastiger. Volgens chainfire is het een losing game.
Ongelofelijk dat je afgestraft wordt voor controle over je eigen hardware. Jammer dat er nog steeds geen alternatief in zicht is. Idealiter met platform onafhankelijke webapps die eindelijk eens de standaard gaan worden.
Echt he en een random noob met een Windows PC vol malware mag zo inloggen op internet bankieren. Maar als je een verantwoorde power user bent met root op je Android telefoon wordt je geblokkeerd.

Sterker nog, ik heb zelfs gehad met Belfius dat ik vergeten was root te cloaken na een update en die bank zette mijn toestel gewoon op de zwarte lijst. Dus dan kon je nooit meer inloggen via dat toestel tenzij je het toestel ID veranderde. Bij die bank zit ik trouwens ook niet meer.
Wow die zijn wel heel erg doorgestoten wat betreft "beveiliging". Bij één van de banken (ING of ABN?) had ik wel eens in de voorwaarden gelezen dat je niet schadeloos wordt gesteld in geval van misbruik van de app als je toestel geroot is. Daar kan ik wel mee akkoord gaan. Ik ben een poweruser, ik root mijn toestel en neem de verantwoordelijkheid voor beveiliging op mijzelf. Als er iets fout gaat, zit ik zelf wel op de blaren.
Om die reden ben ik ook gestopt met rooten. Ik zie het niet zitten dat m'n rekening wordt geplunderd en ik niks terugkrijg. Goed die kans is misschien nihil maar toch. Dat en het werd me ook teveel gedoe. Na iedere update was je opnieuw een tijd bezig met Magisk e.d.
En je moet geen Samsung Knox of zo gebruiken, die valt dan ook direct om waarschijnlijk.. of je krijgt het niet meer terug, dat vlaggetje wat dan omgezet is, zoiets was het dacht ik.. plus, je weet niet wat voor rotzooi je binnenhaalt met custom roms. En nee niemand van ons gaat de hele (opensource) code doorlezen en alle dependencies uitpluizen.
Je weet ook niet wat voor rotzooi je binnenhaalt met fabrieks roms.
En nee, niemand van ons kan de code doorlezen en alle dependencies uitpluizen.

De geschiedenis leert dat fabrieks roms net zo min of nog minder te vertrouwen zijn.

nieuws: Meegeleverde downloaders op goedkope Android-telefoons halen malware ...

nieuws: 'Chinese smartphonefabrikant levert toestel standaard met spyware' - ...

nieuws: Beveiligingsbedrijf vindt meegeleverde malware op Xiaomi Mi 4

nieuws: O2 stopt verkoop Toshiba TG01-smartphone wegens virus

[Reactie gewijzigd door Grimm op 24 juli 2024 18:27]

Vooral omdat in steeds meer fabrieksroms ook allerlei advertenties en bloatware zitten die je niet kunt deinstalleren. Zelfs tegenwoordig op Android TV. Installeer voor de grap maar eens Blokada op Android, dan zie je wat voor zooi er elke minuut gefilterd wordt. Dat is niet mals.
Alleen gaat de gemiddelde consument geen ROM flashen op zijn/haar toestel en ik kan min indenken dat genoeg Tweakers hier ook geen zin in hebben.

Echter betekend het natuurlijk niet dat je ‘oude’ toestel ineens onbruikbaar is geworden.
Dat licht er toch aan wat je onbruikbaar noemt. Praktisch gezien misschien niet, maar op zich lijkt het me af te raden een apparaat dat kwetsbaar is te blijven gebruiken - een telefoon staat toch vol met (privacy) gevoelige info.

Licht ook aan het soort kwetsbaarheid natuurlijk, maar het risico dat je wachtwoorden/betaalinformatie/foto's kunnen lekken, zou je niet moeten willen lopen. (maarja, theorie - want we weten allemaal hoe er over het algemeen in de praktijk met wachtwoorden en backups wordt omgegaan)

Zo zat ik me vandeweek af te vragen wat voor nuttigs/leuks ik nog meer met mijn oude Nexus telefoon zou kunnen doen, afgezien van hem als m'n webcam te gebruiken.
Dat laatste is wat ik bedoel. Zelfs zonder updates kan de S8 prima een tijdje mee.

Ga je bedrijfs kritische inhoud op gebruiken of belangrijke informatie, dan heb je toch meestal een recent toestel in gebruik.
Toch belachelijk dat dat nodig is, wees eerlijk... dat jij er tijd en moeite in moet stoppen voor iets dat de fabrikant makkelijk zelf had kunnen doen?
Toch belachelijk dat dat nodig is, wees eerlijk... dat jij er tijd en moeite in moet stoppen voor iets dat de fabrikant makkelijk zelf had kunnen doen?
Eerlijk gezegd vind ik het echte probleem dat we van de fabrikant van de hardware afhankelijk zijn voor software. Op de PC is het heel normaal dat je zelf Windows of Linux installeert en dat zo'n installatie dan 10 jaar lang kan worden geupdate en gemoderniseerd zonder ooit iets met de fabrikant van de hardware te maken te hebben.
Ik snap waarom de huidige situatie is zoals die is. Door de manier waarop Android (en bepaalde hardware) is gemaakt zal dit waarschijnlijk nooit veranderen en in ieder geval niet voor alle bestaande hardware. Van dat model moeten we af zodat hardware en software hun eigen levensloop kunnen hebben.
Mja op één of andere manier ben je altijd afhankelijk van een fabrikant. Of het nou die van je chipset van je telefoon is (geen open sourced drivers / binaries voor custom firmwares bijvoorbeeld), of een fabrikant van het OS - Microsoft is hierbij ook gewoon 'de' fabrikant van Windows natuurlijk. Als die besluiten om Windows 18 build 1809 niet meer te supporten doe je daar verder weinig meer aan.

Google is in dit geval de fabrikant van Android. Samsung doet niet zoveel met de core van Android behalve misschien het porteren van de updates naar Samsung's eigen implementatie van Android..
Mja op één of andere manier ben je altijd afhankelijk van een fabrikant. Of het nou die van je chipset van je telefoon is (geen open sourced drivers / binaries voor custom firmwares bijvoorbeeld),
Daar komt het uiteindelijk wel op neer en mede daarom vind ik dat dit soort informatie over de hardware verplicht beschikbaar zou moeten worden gesteld, maar dat zal voorlopig wel een droom blijven.
Makkelijk is een groot woord, de fabrikant moet het wel testen, supporteren etc.

Zeker met al die samsung bloatware een lastige klus.
Wat ik me afvraag:

Vroeger was het zo dat Google een update moest maken, dat de telefoonfabrikant daar 'iets' mee moest doen, en daarna nog de provider een plasje overheen moest doen omdat er vaak vendor-locked telefoons waren. Is dat überhaupt nog steeds een ding tegenwoordig?

Verder helemaal met je eens hoor, maar dat de fabrikanten het zichzelf moeilijk maken moet niet het probleem van jou als consument worden.
Zo makkelijk is dat niet. Of 4 jaar genoeg is laat ik aan de koper van het toestel over, maar ik vind het eigenlijk vrij redelijk klinken.

Samsung heeft enkele honderden toestellen uitgebracht. Zelfs als je alle van de afgelopen 4 jaar pakt heb je een flinke lijst. Voor elk van die toestellen moet de update dan worden gemaakt, getest en uitgerold. Dat is per toestel echt zeer veel werk.
Dat is het probleem van Samsung, niet van jou als consument. Zij kiezen ervoor om -tig modellen uit te brengen. Dat moet niet automatisch betekenen dat ze binnen no-time alle support droppen en de consument het maar verder laten uitzoeken.
Binnen no time....4 jaar support!, en sommige toestellen zoals de s7 krijgen nog steeds updates. Ik weet niet wat je aan het zeuren bent nu maar het is in vrijwel 99% van de gevallen voldoende ruim. Wij hebben als app bouwers problemen met toestellen die 6 of 7 jaar oud zijn (die heb je ook ja, maar zijn echt een uitzondering zoals ik zei), dus binnen no time is echt overdreven.
Ach, hou toch op. 4 jaar is hartstikke netjes, en niet binnen no-time. Zo'n toestel is nog prima een tijd bruikbaar, en krijgt alleen op OS niveau geen updates meer.
Vier jaar na lancering toestel betekent voor de meeste mensen dus korter dan 4 jaar ondersteuning. Voor een topmodel telefoon van een groot merk als Samsung is dat gewoon ondermaats.
Vanuit veiligheidsoogpunt zou je een toestel dat geen security updates meer krijgt gewoon weg moeten mieteren en nooit meer naar om moeten kijken.

Maar ja, veiligheid is natuurlijk veruit ondergeschikt, basisbehoeften als securitypatches zijn natuurlijk alleen voor IT'ers van belang. /s
Hoe vaak wil je nog horen dat er nog securitypatches uitgebracht worden??? Enkel niet meer maandelijks of ieder kwartaal.
Anoniem: 143912 @RedPixel4 mei 2021 13:59
Je hoeft ook niet te updaten. Die blijft gewoon werken hoor. Mijn eerste Android was een Sony Xperia. Ze hadden update gegeven voor pinch to zoom dat was wel mooi en daarna nog wat meer updates waar ik helemaal niks van merkte. Die moeite hadden wel kunnen besparen.
Het gaat hier om beveiligingsupdates. Functionele updates zijn een ander onderwerp, in principe zou je kunnen zeggen dat ze daar geen verantwoordelijkheid voor dragen. Bugs natuurlijk wel.
Nou, wauw? Even een uurtje moeite doen en de apps installeren zich ook automatisch terug.

Bij een oude auto heb je ook meer onderhoud ;)

Buiten dat om dat je heel veel functies erbij krijgt! Er zijn erg betrouwbare en goede roms uit! Die ook automatisch updaten!

Alleen de knox feature e.d. ga je missen? Care...

[Reactie gewijzigd door Davidoff1976 op 24 juli 2024 18:27]

Onzin! Je kan root acces on the fly uitzetten.

En ook gewoon uit laten staan! of aan?

Wat je wil.

Dan doet de bank app het gewoon die kijkt niet naar je rom versie/type

[Reactie gewijzigd door Davidoff1976 op 24 juli 2024 18:27]

Omdat het door tienduizenden mensen doorgelicht wordt! Via forums zoals XDA.

Je hebt totale controle over je telefoon en ziet alles!

Daarentegen bij een standaard rom niet.

Je telefoon wordt ook nog een stuk zuiniger (i.v.m. apps die niet te verwijderen zijn, en actief blijven)

En vooral sneller.

[Reactie gewijzigd door Davidoff1976 op 24 juli 2024 18:27]

Tja...zo kan je alles wel relativeren?

Het is geen rocket science om het te installeren en de rom te beheren.

Het is gewoon veilig, maar niet 100%

De standard rom van Samsung is ook niet 100%.

Al met al wil ik zeggen dat je telefoon makkelijk een paar jaar mee kan met een custom rom!

De nieuwste updates en Android systeem. Overigens bewaar je toch geen kritische informatie op je telefoon?

Overigens kan je de S8 ook als DEX station gebruiken :) altijd handig!

[Reactie gewijzigd door Davidoff1976 op 24 juli 2024 18:27]

Dat DeX is iets wat écht wel naar iOS mag komen ja. We hebben natuurlijk wel Airplay... maar... dát is nog wel een dingetje dat mag gaan gebeuren.
dat jij er tijd en moeite in moet stoppen voor iets dat de fabrikant makkelijk zelf had kunnen doen?
Dat kan je letterlijk over elk product roepen inclusief jouw favoriete merk, dus wat zegt het precies?

Elke fabrikant kan langere ondersteuning bieden dan ze doen O+

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 24 juli 2024 18:27]

Je kunt nu met allemaal miereneukerige argumenten zijn bewering onderuit halen. Feit blijft dat een duur toptoestel van een groot merk als Samsung na vier jaar al afschrijven gewoonweg not done is. De meeste mensen zitten niet te wachten op prutsen met custom roms. De meeste mensen willen gewoon hun dure telefoon volledig veilig kunnen gebruiken, ook na vier jaar na lancering toestel.
In welk opzicht is het toestel afgeschreven? Ik heb tot vorig jaar nog de s7 gebruikt, ging prima, geen enkel probleem. Vervangen door de s20 omdat ik een betere camera wilde een meer geheugen voor installeren van apps en bijbehorende data. Toestel is nu in gebruik door mijn zoon. Je kan er werkelijk alles mee. Dus nogmaals, hoezo afgeschreven?

Mijn ervaring is dat pas als een toestel een zeer oude versie van het os heeft een ook helemaal geen security updates meer krijgt, daadwerkelijk in het rijtje "afgeschreven" komt. Dat is nog niet eens voor de s7 het geval.
En hoe lang moet een fabrikant daarmee doorgaan..???
Tot 2025..?? Omdat een andere fabrikant dat misschien wel doet..??
Btw...ben zelf een S8 gebruiker.
Inderdaad, beveiligingsupdates moeten tot lang na het uitbrengen worden uitgebracht. En let op he, 4 jaar na release is niet hetzelfde als 4 jaar na aanschaf. Natuurlijk is hier een gouden kans voor wetgeving: gewoon tot 10 jaar beveiligingsupdates eisen voor alle telefoons. Dan is het speelveld weer glad. Want al die onbeveiligde telefoons zijn een groot beveiligingsrisico.
Nee..4 jaar na release is gewoon vanaf het moment dat het is uitgekomen. Ligt dus aan de consument om te kijken wanneet de foon is uitgekomen of dat de verkoper erbij vermeldt tot wanneer er minstens updates verwacht mogen worden.
Kun jij mij ook voorbeelden geven van situaties waar er groot misbruik is gemaakt van een telefoon die meteen 'onveilig' was nadat hij EOL was verklaard..??
De s7 draait Android 8.0.
Die heeft nog niet zo lang geleden, ik meen eind 2020 nog een update gekregen waarmee het een en ander aan security werd bijgewerkt. Dus ook al staat deze in geen enkele lijst, krijgt het alsnog wel updates. Dus nee, nog steeds niet buiten de boot en werkt prima met DigiD, ING app en noem maar op.

Eerlijk is eerlijk, dit was niet altijd zo bij Samsung, maar de afgelopen 3 of 4 jaar zijn ze echt goed bezig wat updates betreft. Vergeleken met een ander merk die het al wat beter deed, Apple, scheelt het maar 1 jaar. De Iphone 6s van 2015 (de S7 is van 2016) krijgt nog als oudste toestel ondersteuning van Apple. In dat opzicht is het verschil tussen deze twee reuzen op mobiele telefoons al een stuk kleiner geworden, en dat is maar goed ook.
Apple had dit in het begin ook niet goed voor elkaar hoor, maar dat is sinds de iphone 4 een stuk verbeterd. En het is al vaker tegen je gezegd, maar blijkbaar dringt dat niet door. Ook de S7 krijgt security updates, zelfs de S6 had er eentje eind vorig jaar. Dus ook al hebben deze toestellen een OS die niet meer ondersteunt worden, net zoals de iPhone 5S, krijgen ze alsnog wel security updates als het nodig is. Je prijst het ene merk terwijl het andere het niet veel slechter doet. Ben je nou zo bang dat je een argument kwijt raakt om je eigen merk te promoten? want daar lijkt het wel een beetje op.
Weet je soms wil je dat techniek gewoon werkt en niet dat ik in de avond nog er mee bezig moet zijn.
Een nieuwe ROM is een ding, beveilingsupdates toch een ander?

Ben al jaren niet meer thuis/up-to-date met ROMs flashen, omdat ik telefoons had die of goed genoeg waren, of niet genoeg verkocht dat er goede ROMs voor ontwikkelend werden.

Worden de ROMs van tegenwoordig (regelmatig) van beveiligingsupdates voorzien?
Met "essentiele" apparaten zoals telefoons ga ik tegenwoordig niet meer fucken, die shit moet gewoon werken, anders ben je niet meer bereikbaar.

Computers zijn al iets minder cruciaal, alles is zodanig web-based tegenwoordig dat ik geen cruciale niet vervangba e software lokaal heb staan, maar ook dan is er een groot verschil tussen systemen die het "gewoon" moeten, moeten het gewoon doen...
Want het toestel stopt op magische wijze met werken??

Een toestel dat geen updates meer krijgt, blijft nog werken. Dus je wordt niet echt gedwongen om te veranderen
Een Galaxy S8 was best een populair toestel, ik denk dat er nog vele rondgaan. Als die geen updates meer krijgen is het aantrekkelijk om daar een vulnerability voor te vinden. en iedereen die dan dus nog een S8 heeft is dan kwetsbaar. Ook zal op een gegeven moment een bepaalde functie nodig zijn die wel in nieuwere updates zitten maar niet meer in de oudere waardoor je opeens bepaalde apps niet me kan gebuiken.

voorbeeldje van mij zelf: Ik heb thuis nog een Iphone 4 liggen, laatste ios versie 9.1 of zo iets, die werkt ook nog om te bellen echter de apps willen upgraden naar ondersteunde versies, die versies hebben een nieuwere ios versie nodig welke Apple niet voor de 4 heeft vrij gegeven. hierdoor is die iphone 4 dus onbruikbaar geworden omdat de ondersteuning gestopt is.

dus kort door de bocht, ja het werkt nu nog, je bent niet veilig meer en uiteindelijk is hij niets meer waard.
Onze e-waste hier in huis van afgelopen jaar waren alleen producten die niet meer ondersteund werden maar nog wel werkten. (Sonos hardware, Hue Bridge, webcamera, en 2 telefoons)

ideetje: Als de hardware toch niet langer dan 4 jaar ondersteund wordt dan zou je dit soort hardware ook wel met meer bio afbreekbare plastics kunnen bouwen. Het mag best na laten we zeggen 10 jaar verteerd zijn? Of zullen we toch maar gewoon voor écht duurzaam en langere support gaan?
Op wikipedia staat het zelfs als de 39e best verkopende gsm ooit met 41 miljoen units.
Als je een klein beetje security-bewust bent wordt je effectief wel gedwongen te veranderen natuurlijk.
Het is niet dat het opeens totaal onveilig is. Veel zaken zijn de laatste jaren uit de security updates gehaald en worden via de Play-store up-to-date gehouden.
Klopt, maar zolang de security-patches bestaan ga je gewoon iedere maand meer risico lopen, en voor een security-minded persoon zal dat toch niet fijn aanvoelen.
Maar 99% van de consumenten is dat niet, die weten niet eens dat ze android draaien of welke versie.
Wat ik meer bedoel is dat de S8 nog makkelijk Android 11 van Samsung had aangekund. Ik snap best wel dat ze ergens een streep moeten zetten qua Support.
Buiten dat je je banieren op zo'n toestel doet gaat die gerust nog een tijd mee hoor, je hebt nu de laatste security updates erop gerkregen dus het niet alsof die morgen plots obsolete en oveilig is.

Indien er echt security issues zijn patcht samsung die wel weer zoals ze vorig jaar deden met S6-S7 .
Aan de andere kant, 4 jaar is vergeleken met de rest van de markt ongelofelijk lang, ik geloof dat bijvoorbeeld AndroidOne (wat dmv zo veel mogelijk stock android juist probeer support makkelijk te maken) maar 2 jaar garandeert.
Android One is geloof k 2 jaar updates voor de Androidversie, en 3 jaar beveiligingsupdates. Maar mijn Nokia krijgt nog altijd in zijn 4e jaar elke maand netjes een update.
Ja, nokia lijkt dat aardig te doen, helaas zijn mijn beide nokias tot nu toe niet echt awesome, zowel de eerst 6, als de huidige 6.2 zijn kwa performance gewoon k*t na een tijdje gebruik.

Nou is het zo dat die telefoons natuurlijk geen high-end hardware zijn, maar zeker mijn 6.2 heeft gewoon een 600 serie snapdragon en 4gb, waar dan vervolgens het probleem zit weet ik ook niet, maar dit ding hapert en schokt zo regelmatig, dat ik niet van plan was weer een nokia te kopen
Dat is gek, mijn Nokia 7 Plus, en de 6.2 van mijn vader zijn sinds de release gewoon nog altijd smooth zonder ooit een herinstallatie of iets dergelijks.
jammer. Ik gebruik deze nog als primair zakelijk toestel en heb eigenlijk nog vrij weinig klachten over de performance. Door de aluminium case eromheen vrijwel onbeschadigd. Het eerste punt wat begint te slijten is de USB-C poort nu.
Nu maar naar een toestel dat wat langer support geeft. Kennelijk ben ik te zuinig met mijn telefoon. 8)7
Best zonde eigenlijk, ook zeker als je kijkt naar hoeveel grondstoffen en energie gemoeid zijn met het produceren van een smartphone. Ik heb een Galaxy S9+ en die werkt nog steeds snel en net zo goed als op dag 1 toen ik 'm kreeg in 2018. Ben er dik tevreden mee. Maar als ik het goed begrijp wilt Samsung de ondersteuning stopzetten volgend jaar? Wellicht dan maar een custom rom erop flashen volgend jaar.
Dat Samsung geen updates meer uitbrengt betekent niet dat het ding daardoor rijp is voor de afvalhoop... niets mis mee om dat toestel nog een tijdje te gebruiken... eventueel met zoals je al aangeeft een custom ROM erop.
Tsja, het is ofwel een custom rom erop, leuk voor de tweakers maar niet voor 80% van de gebruikers. Ofwel met een telefoon rondlopen die niet meer volledig gepatcht wordt. Het is toch armoedig als ik het mag zeggen, een duur vlaggenschip van een gerenommeerd merk nu feitelijk al na vier jaar af te schrijven?
Nee, vind ik niet... 4 jaar is imo prima, dat zit nog maar 1 jaartje af van Apple die alom wordt geprezen vanwege de lange ondersteuning. Dat je er langer mee kan doen okay, als dat technisch wordt toegelaten mbt de accu overigens, maar net zoals dat 80% van de gebruikers niet in staat is er een custom ROM op te krijgen, zal ook zeker 80% binnen die 4 jaar alweer een nieuw toestel hebben.
Nee, vind ik niet... 4 jaar is imo prima, dat zit nog maar 1 jaartje af van Apple die alom wordt geprezen vanwege de lange ondersteuning.
Dat is niet juist. iPhones krijgen veel langer ondersteuning. De iPhone 5S uit 2013 heeft vandaag nog een beveiligingsupdate gehad. Dat is geen 5 jaar, dat is bijna 8 jaar ondersteuning.
Dan is dat dus vergelijkbaar met Samsung. Die ook nog wel eens kritieke bevestiging updates uitgeeft nadat een telefoon van de lijst af gaat.

Die lijst betekend enkel dat er niet met een vorm van regelmaat een update meer wordt uitgebracht. Niet dat ze nooit meer een beveiliging update uitbrengen.
Toevallig deze week nog een S8 in actie gezien (loopt qua prestaties op zijn laatste benen in mijn ogen) en ook vrienden met een S10 zeggen dat het toestel toch flink trager begint aan te voelen. Ik denk dat vier jaar ook wel een beetje de max is. Die custom roms zijn een goed alternatief, maar dan moet je wel wat meer interesse/kennis hebben dan de doorsnee consument.

[Reactie gewijzigd door NotSoSteady op 24 juli 2024 18:27]

Sorry voor mijn onwetendheid (en het is vast al talloze keren gevraagd), maar in hoeverre blijft mijn S8 nog wel veilig te gebruiken voor bijvoorbeeld bankzaken, DigiD, Email, nadat ze stoppen met updates?

Of is het meer een kwestie van; op een bepaald moment zullen bovengenoemde apps gewoon niet meer werken?
Samsung heeft nog wel kritische security fixes uitgebracht voor nog oudere toestellen. Dus als er iets echt kritisch gebeurt op beveiliging dan heb je kans dat het gefixed wordt. Kans, geen garantie.

Maar ook zal op een gegeven moment je app ophouden met werken omdat de maker (de bank) een nieuwere versie vereist.

Zo zal een Windows applicatie niet meer draaien op Windows 95. En zal je bank bij internet bankieren via de browser een recente browser vereisen met een bepaalde versie van encryptie.

Het is voor nu dus veilig te gebruik tot er een gat wordt gevonden dat niet wordt gedicht en over een X aantal jaar zal het OS niet meer doen aan de eisen van je apps.

Je kan natuurlijk altijd zelf een nieuwere android versie installeren.
Windows 95 is wel VEEL ouder dan een S8. Je hebt het over 26 jaar!
Vergelijk dan liever Windows 10 20H2 met Windws 10 RTM.

De S8 is van 2017, just so you know.

[Reactie gewijzigd door _Thanatos_ op 24 juli 2024 18:27]

Grootste fout met mobiele telefoons was voor mij om een S6 Edge plus voor mijn partner te kopen, ze is erg zuinig op haar spullen en de telefoon werkt nog prima (op 2 fabrieks reparaties na), dus toen de support na 3 jaar al werd stop gezet had ik wel even een wtf momentje. Mijn iPhone uit 2016 krijgt nog steeds updates en haar telefoon uit 2015 krijgt geen OS updates meer sinds 2018 (en alleen een extreem zeldzame security patch in 2020). Ik weet niet hoe lang de bank apps nog blijven werken, maar ik zal binnenkort wel naar een iPhone gaan voor haar.
Best wel een gekke uitspraak. Grootste fout...een toestel kopen die het na 6 jaar nog prima doet.
Haar telefoon van 2015 werkt nog steeds, krijgt ook een update, ze kan gebruik maken van de apps van de bank. ING geeft bijvoorbeeld aan dat ze nog Android 5 ondersteunen, maar een upgrade naar Android 6 is wel gewenst. De S6 heeft Android 7. Dat zal nog wel een paar jaar blijven werken met de bank apps verwacht ik. Al met al niet slecht, toch? Ik zou juist zeggen, na al die jaren plezier, geen slechte koop maar juist het omgekeerde. De S6 heeft ook nog eens een kunststof achterkant, toch? dat is weer terug aan het komen (glas aan de achterkant, slechtste beslissing ooit) dus eigenlijk heeft ze een hype telefoon :+
Anoniem: 170109 @david-v4 mei 2021 22:47
Ik had een custom rom op mijn s6 staan met Android 8 of 9 ofzo. Nu heb ik die ingeleverd vanwege de claim die KPN kreeg want tja 585 euro voor die telefoon krijgen is toch prettiger dan hem blijven gebruiken als reserve telefoon. Zelfde gold voor de Galaxy s4 die draaide ook Android 7 en werkte prima met de custom roms. En de s6 was met glazen achterkant maar stom genoeg was die niet stuk te krijgen waar de s4 super snel een barst had.
Ik geloof niet in de wegwerp mentaliteit van Samsung, van een telefoon van 800 euro verwacht ik sowieso dat die langer meegaat dan 3 jaar (met 2 reparaties van elk een maand was ik dan weer niet blij) wat ook het geval is. Maar ik verwacht ook dat die langer ondersteund word wbt het OS zeker omdat er ook veel mensen zijn die die telefoon 1-2 jaar na de introductie gekocht hebben. Mijn laptop van 6 jaar oud draait de laatste windows versie, mijn iphone 7 draait de laatste iOS versie, mijn 9 jaar oude pc draait de laatste windows versie. Met de huidige cybercriminaliteit verwacht ik een betere software support dan wat Samsung levert. Blijven werken voor een telefoon van die prijs is niet echt voldoende.
Vind ik toch wel dat ze het beter doen dan voorheen qua updates.

Gelukkig heb ik een officiële rom kunnen vinden voor de telefoon, die ook nog actief ondersteund wordt door een developer.

Ben nog steeds heel blij met de S8+, super telefoon.
Keurige ondersteuning voor een Android fabrikant. Maar hoeveel major releases heeft de telefoon genoten versus bijvoorbeeld een Pixel? Want dat kan natuurlijk ook erg relevant zijn.
In de regel doet Samsung 2 major updates, daarna maandelijks security updates en daarna nog kwartaal security updates. Afhankelijk van het prijspunt van het toestel kunnen ze eerder overgaan op de kwartaal security updates.
Ja, de Fairphone.
Kreeg dan eindelijk Android 9. Nog steeds 2 versies lopen achter.

Een enorme prestatie inderdaad. Wel met een klein team van een kleine speler.
Top score. Overigens gaat dit om OS-niveau updates, sommige zaken (zoals de web view, apps, google frameworks e.d.) zijn nog steeds in support, de S8 begon met Android 7, en draait ondertussen op Android 9, wat nog gewoon in support is.

Dat maakt deze telefoons niet automatisch dus direct "onbruikbaar": sterker nog, 8.1 is nog in support, en 7.0 is nog niet zó lang uit support.

Al in al maakt dat best erg netjes. Vooral omdat niet elke security bulletin onpatchbaar is hierdoor.
Top score.
Top score? Komaan zeg…

Het topmodel toestel van Samsung met bijbehorende prijsstelling softwarematig niet meer ondersteunen op app-updates na is geen topscore. Dat is ronduit ondermaats. Ik besef me dat het in Android-land een aardige ondersteuning is, maar ik vind het gewoonweg belachelijk dat na 4 jaar na lancering het over en uit is met beveiligingsupdates van het OS.
Jammer, want mijn S8 is nog enorm goed. Samsung heeft de updates voor de nieuwere toestellen (vanaf S10) verlengd maar met de S8 val je net buiten de boot.

Ik heb pas maar geupgrade naar een OnePlus 8 omdat ik dit al zag aankomen. Maar ik vond de grootte van de S8 fijner en de nieuwere toestellen zoals de S21 van Samsung vallen me teveel tegen (plastic achterkant en toch erg duur).

Ik mis ook heel erg de notificatie LED :'( Dat is echt een functie die ze er in hadden moeten houden vind ik (en ook totaal niet duur). Always-On Display vind ik niet fijn want dit brandt al snel vertikale banden in het scherm, dat heb ik met mijn A3 2017 gezien.
Het is nu niet dat een S8 nu plots niet meer werkt he? Die krijgt de laatste security updates dus zelfs al doe je al je bankieren ermee dan nog ben je nu veilig hoor.
Ik gebruik al jaren AOD, nooit last gehad van hetgeen jij beschrijft.
Je ziet het alleen in het donker op een grijze achtergrond maar ik zie daar de donkere/lichte banden wel heel duidelijk. Ik gebruik die A3 veel in bed dus ik heb er best last van. Het begon al na een maand of twee met AOD.

Probleem met de AOD implementatie van Samsung is dat hij de plaats van de klok wel steeds verandert maar vooral vertikaal en niet zozeer horizontaal (maar een paar pixels). Daar krijg je dat door.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.