Google Pixel 3 en 3XL krijgen begin volgend jaar laatste update

Google geeft de Pixel 3 en Pixel 3XL begin volgend jaar de laatste update. De telefoons krijgen de november-patch al niet meer en de updategarantie verliep in oktober. Daarmee heeft Google de telefoons iets meer dan drie jaar ondersteund.

Het gaat om iets dat Google aanduidt als 'sunset-update', meldt Android Police. Daarbij fixt de fabrikant nog een keer bugs en lekken voordat het de telefoons niet langer zal ondersteunen. De Pixel 3-modellen kwamen in oktober van 2018 uit. Er was vanaf het begin bekend dat Google drie jaar aan updates en upgrades zou garanderen. Er zijn twee modellen: de kleinere Pixel 3 en de grotere 3XL, die zich laat kenmerken door de grote inkeping in het scherm. Het is de enige Pixel-telefoon met inkeping in het scherm gebleven.

De nieuwere Pixel 6-telefoons krijgen vijf jaar aan updates, terwijl diverse fabrikanten voor hun telefoons inmiddels vier jaar aan beveiligingsupdates beloven. Het is onbekend waarom Google niet doorgaat met het ondersteunen van zijn Pixel 3-modellen. De ondersteuning ligt daarmee wel in lijn met die van de Pixel 2, die in december vorig jaar voor het laatst een update kreeg.

De volgende Google-telefoons die niet langer ondersteund zullen worden zijn de Pixel 3a-telefoons. Die kwamen in mei 2019 uit en zullen dus updates ontvangen tot mei 2022. Daarna is het de beurt aan de Pixel 4, die op de rol staan om eind 2022 hun laatste update te krijgen.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

04-11-2021 • 14:54

92 Linkedin

Submitter: TheVivaldi

Reacties (92)

92
90
33
2
0
47
Wijzig sortering
3 jaar lang is echt karig te noemen..
Helemaal in vergelijking met Apple, dat 5 jaar lang hun producten voorziet van updates.
dat 5 jaar lang hun producten voorziet van updates.
5 jaar? De iPhone 6S uit 2015 krijgt de laatste iOS 15-upgrade. Dat is 6 jaar OS upgrades. De iPhone 5S uit 2013 krijgt nog regelmatig beveiligingsupdates. Dat is maar liefst 8 jaar!
Ter aanvulling, nog wat meer recente updates:
 • Apple TV (3e generatie, maart 2012) - 20 september 2021
 • iPad Air (oktober 2013) - 23 september 2021
 • iPad Mini 2 (oktober 2013) - 23 september 2021
 • iPad Pro 9.7" (maart 2016) - 26 oktober 2021
 • iPhone 5S (september 2013) - 23 september 2021
 • iPod Touch (6e generatie, juli 2015) - 23 september 2021
:)

[Reactie gewijzigd door robcoenen op 4 november 2021 15:12]

Wow. Het update-beleid van Apple is wel echt sterk.
Het is natuurlijk ook wel appels met peren vergelijken (pun intended)...

Bij Apple loopt letterlijk alles via OS updates (zelfs safari kan enkel geüpdatet worden door een nieuwe OS update) terwijl bij Android net heel veel uit het OS zelf getrokken is en geüpdatet wordt via de play store. Dus enerzijds krijgen Android toestellen nog security updates langs deze weg jaren nadat ze officieel geen updates meer krijgen (al is dit niet waterdicht) en langs de andere kant stopt bij iOS alles na die laatste update dus zijn ze door die strategie ook wel verplicht om langer updates te geven. Kan je u voorstellen dat je 3 jaar na release geen browser update meer kan doen, met de snelheid dat web-standaarden evolueren in het achterhoofd? En nu denk je misschien, dan installeer ik toch een andere browser, maar dat werkt ook niet want op iOS gebruiken alle browsers de safari engine achterliggend...
Ik denk dat als HP geen drivers voor je beeldscherm voor Windows 12 meer levert, dat je aan de update naar Windows 12 ook niet veel hebt.
Het is vrij duidelijk dat Google beperkt word door Qualcomm's update beleid. Ze zijn wel bezig met alles meer loskoppelen, maar goed, dat ligt niet perse alleen aan hen.
Uiteraard zou t beter moeten, en ik vind t ook veels te snel dat men met de ondersteuning van de Pixel 3 stopt. Maar het is niet puur en alleen Google.
Jawel. Windows heeft niet per se drivers van fabrikanten nodig. Beeldscherm drivers is doorgaans firmware, de firmware van een laptop/pc staat los van Windows. Windows kan zelf elke voor Windows gecertificeerd stukje hardware aansturen en heeft daar niet per sé drivers van fabrikanten voor nodig.

Had Google niet een paar Android versies geleden de firmware voor chipsets losgekoppeld van Android? Android 8 of hoger zou toch niet afhankelijk meer moeten zijn van de firmware van fabrikanten? Maar Google's eigen toestellen dus wel...

Google kan prima Qualcomm aansporen om toch drivers uit te brengen, maar zal ze wel geld kosten. Ze wisten bij het uitbrengen van die Pixel 3 volgens mij al lang hoe Qualcomm mee ging spelen. Dat hadden ze prima contractueel vast kunnen leggen.

Het slaat gewoon nergens op dat Android op dit vlak gewoon net op het niveau zit van 9x, dat al jaren EOL was voordat Android het licht zag.

Mijn toestel is ~3,5 jaar oud. Kwam met Android 7, zit nu op Android 11. Mijn PC was destijds Windows 10, is nu nog Windows 10.

Het ligt volledig bij Google.

[Reactie gewijzigd door batjes op 4 november 2021 19:19]

Eens met je dat Google dat met Qualcomm had moeten regelen tegen extra kosten.

Maar qua Windows, je GPU doet niet veel meer dan een desktop tonen als je geen vendor driver hebt. Gamen gaat je dan niet lukken en zo'n soort driver heeft op Android dan net zo goed geen zin. Je kan er weinig mee anders.
Dat is dus niet waar. GPU's zijn allemaal wel "Windows certified", waarmee Microsoft's eigen driver die GPU's prima zelf kan aansturen zonder drivers van fabrikanten. Ja, daar kan je ook mee gamen (hetzij een beetje beperkt).

Microsoft stelt redelijk strenge eisen en zet fabrikanten onder druk.

Google laat de boel de boel en schuift constant de schuld af.
Ik moet denken aan t Vista debacle waar je gewoon je oude hardware niet kon gebruiken omdat er geen drivers voor de nieuwe Windows waren. Qualcomms drivers zijn niet open source en Google zit ongeveer vast aan oude Linux kernels omdat er geen geüpdate drivers zijn die wel in de nieuwe kernel 'passen'. Maar ja, ook daar is geld misschien t probleem.
Het was helemaal niet mijn bedoeling om het beleid van Google te verdedigen hoor... Ik wou alleen maar aangeven dat het niet helemaal zwart wit is...

Verder ga ik in grote lijnen wel akkoord met je standpunten. Enkel de vergelijking met Linux klopt niet helemaal. Je moet het zien als volgt. Google maakt een versie van Linux (Android in dit geval), je kan dit vergelijken met bv Ubuntu. Maar Samsung levert dit met Elementary, OnePlus met Pop OS, Xiaomi met Mint, enzovoort... Als Ubuntu update krijgen die andere distributies die updates ook niet direct... Het verschil hier is dat de distributies maintained worden door de fabrikanten ipv de community's...
De vergelijking met Linux is toch niet zo verkeerd? Dell levert bv ook Ubuntu op laptops met eigen drivers en meuk. Die wordt volgens mij gewoon netjes up to date gehouden met Canonicals eigen repositories.
Het verschil is dat Dell geen wijzigingen doorvoert aan Ubuntu maar enkel drivers levert... Samsung en co passen het OS aan. Daarom dat de vergelijking Ubuntu/mint/elementary logischer is... Dat zijn ook varianten van Ubuntu net zoals Samsung's Android een variant is van Android AOSP... En als er een update is van Ubuntu dan komen die varianten vaak een maand ofzo later pas met hun update...
Een beetje raar om die devices hier te vermelden. Hier een lijstje met Chromebook support. Toevallig afgelopen weekend die van mijn ouders even nagekeken en de ondersteuning van hun 3 jaar oud toestel loopt tot 07/2026.
https://support.google.com/chrome/a/answer/6220366?hl=en

Uiteindelijk gaat het hier om de support van de telefoon, mijn vader heeft een Pixel 3a. De uitleg van Google is dat ze niet langer support kunnen leveren, omdat ze geen controle hebben over de chipset, wat nu sinds de Pixel 6 veranderd is. Die krijgt nu ook 5 jaar updates.

Het update beleid van Apple is ook niet altijd om over naar huis te schrijven. Mijn eerste Macbook, was spijtig genoeg ook de laatste PowerPC, waarna ze naar Intel overgeschakeld zijn. De updates waren na een paar jaar gedaan, wat triestig is voor een duur toestel.

Het zal er nu op verbeterd zijn, maar ik zat op mailinglijst voor Debian updates en de patches voor een OpenSSL bijvoorbeeld, liepen toch wel maanden achter op die van Linux. Ik hoop dus dat het verbeterd is, maar als je wil vergelijken, schrijf je eens in op een security patch mailing lijst.

Wat Google doet is dus nog altijd niet helemaal geweldig, maar ik ben nu wel tevreden met mijn 5 jaar support.
Je hebt zeker een punt als je stelt dat Apple een zeer sterk upgrade/update beleid heeft tov. Google.

Wat Google meestal wel 'voor zich' heeft is het feit dat je vaak langer custom-ROM's kunt krijgen voor Google apparaten, die wel updates en upgrades geven. En het prijsverschil is vaak erg groot (dat is geen excuus, overigens) zodat ik een nieuwe Google-telefoon na 3 jaar wel wat anders vindt dan een nieuwe Apple ;)
5 jaar? De iPhone 6S uit 2015 krijgt de laatste iOS 15-upgrade. Dat is 6 jaar OS upgrades. De iPhone 5S uit 2013 krijgt nog regelmatig beveiligingsupdates. Dat is maar liefst 8 jaar!
Dat is dan ook de reden waarom ik mogelijk voor mijn volgende telefoon naar een iPhone ga kijken.

Ik heb de volgende smartphones gehad:
Motorola Milestone: 2008 - 2012, uiteindelijk met Custom Rom (mijn vader heeft die stuk laten vallen...)
Nexus 4: 2012 - 2018, uiteindelijk met custom ROM (gesloopt in een poging de brakke accu te vervagen)
Nokia 6.1: 2018 - nu

Ik ben niet van plan om weer met custom ROMs aan de slag te gaan. Als ik zie dat de iPad Pro 12.9 die ik nu heb binnenkwam met IOS 12, en toen 13, 14 en 15 kreeg, dan heeft die 3 major upgrades gehad. (Volgens mij is dat de iPad uit 2018; weet ik even niet meer zeker.) Als de ondersteuning inderdaad 5-6 jaar gaat zijn, dan gaat die ook nog iOS 16, 17, en misschien 18 krijgen, en _DAN_ nog beveiligingsupdates voor die laatste versie.

Als ik mijn Nokia uiteindelijk afschrijf (die gaat dan waarschijnlijk naar mijn moeder, want die doet niks anders dan Whatsapp en bellen, met een Google-account die voor niks anders gebruikt wordt dan die telefoon), dan is de kans dus groot dat ik overstap op een iPhone, puur vanwege de veel betere software-updates dan bij Android. Android One is op sterven na dood; de enige die daar nog echt aan meedoet lijkt Nokia te zijn. (De reden dus waarom ik een Nokia heb, overigens.)

Los daarvan... zou ik nooit een Apple laptop of iMac kopen. Nog niet misschien. Ik wil graag zelf mijn hardware kiezen, en niet vast zitten aan MacOS. (Tegenwoordig gaat mijn voorkeur uit Linux, nu de overstap van Windows eenmaal is gelukt. Als het haalbaar zou zijn met apps, zou ik zelfs voor een Linux-telefoon gaan.)

[Reactie gewijzigd door Katsunami op 4 november 2021 16:47]

Aan de ene kant is dat geweldig en echt nodig voor de toekomst, maar de techniek is zo snel veranderd in de afgelopen 10 jaar dat ik me niet voor kan stellen mijn oude 5s nog te moeten gebruiken.
Ik snap dat wij als Tweakers sneller apparatuur vervangen dan de doorsnee consument, maar mijn vader is bijvoorbeeld nog prima tevreden met zijn iPhone 5S en iPad Air uit 2013. Beide ontvangen nog regelmatig (beveiligings)updates. De iPad Air 2 in het huis, van één jaar later (2014) ontvangt zelfs nog feature-updates en ook die wordt binnen onze familie door 4 familieleden nog naar tevredenheid (zo ver mij bekend) gebruikt.
Ik doe doorgaans ook wel lang met m'n spullen hoor. Bij ons thuis is de iPad Air uit 2013 pas dit jaar vervangen.

Maar ik weet ook wel dat die iPad Air toch wel echt een beetje te traag begint te worden. Zelfs de nieuwe gebruikers, mijn "boomer" schoonfamilie, gebruiken hem daarom eigenlijk liever niet - al zit er ook een beetje angst voor nieuwe interfaces in.

Wat nog vervelender is dat er geregeld apps uit de App Store niet meer ondersteund worden. Je kunt dan ook geen oude versies van apps meer installeren als je die apps in het verleden eerder gedownload hebt op je Apple ID. Dat krijg je op oude telefoons ook.
Aan de ene kant is dat geweldig en echt nodig voor de toekomst, maar de techniek is zo snel veranderd in de afgelopen 10 jaar dat ik me niet voor kan stellen mijn oude 5s nog te moeten gebruiken.
Er zijn nog genoeg iPhone 6 gebruikers, die draait op 12.5.5 van september 2021. 5S is vaak al vervangen voor SE(2016) die ook nog een heel jaar meegaat in iOS15, en waarschijnlijk in iOS15 na sept 2022 nog updates krijgt.

3j is natuurlijk belachelijk, zeker voor Google toestellen zelf, want Android is Google.
Pixel 4 is van oktober 2019, en valt eind 2022 ook af. Denk niet dat Apple gebruikers blij zijn, als Apple stopt met de iPhone 11 eind 2022 ;)
(gebeurt ook niet)
Natuurlijk, maar ook die 6 is ook redelijk gedateerd. Voor Android-telefoons uit die tijd geldt het al helemaal - zeker als je er geen LineageOS op hebt gezet. Ik moedig het ook vooral aan dat OEMs software lang supporten hè, begrijp me niet verkeerd. Als ik iemand een telefoon aanraadt neem ik zeker software support in overweging.
Natuurlijk, maar ook die 6 is ook redelijk gedateerd. Voor Android-telefoons uit die tijd geldt het al helemaal - zeker als je er geen LineageOS op hebt gezet. Ik moedig het ook vooral aan dat OEMs software lang supporten hè, begrijp me niet verkeerd. Als ik iemand een telefoon aanraadt neem ik zeker software support in overweging.
Voor bepaalde groep nog voldoende. e-mail checken, WA etc, wat veel ouderen met hen toestel doen.
Ik kan me dat ook niet voorstellen, maar dat je de mógelijkheid hebt is natuurlijk wel vet.
Het is vraag en aanbod. Greet met kortpittig kapsel denkt daar waarschijnlijk anders over en heeft helemaal geen behoefte aan elke 3 jaar een nieuwe telefoon. Ik doe zelf ook geen 5 jaar met een telefoon juist omdat Android ondersteuning altijd relatief kort is. Ik zou het geweldig vinden als er minimaal 5 jaar support komt :). Dan hoef ik ook niet zo vaak een nieuwe te kopen, want het interesseert me te weinig. Zolang ik kan bellen en appen ben ik al gauw tevreden.

[Reactie gewijzigd door geeMc op 4 november 2021 15:33]

In mijn ervaring is de impact van technologische veranderingen op de gewone gebruikservaring wel wat meer afgevlakt in de afgelopen jaren in vergelijking met de periode tussen de eerste iPhone tot ongeveer 2015. Doe mij die 5 jaar support maar, want dan wordt het makkelijker mijn telefoon te verkopen of doorgeven.
Elke keer dezelfde discussie :| 3 jaar is inderdaad kort, maar veel dingen gaan ook via Play Services en dat wordt veel langer ondersteund. Aan de andere kant moet bij iOS voor elke systeemappupdate meteen een systeemupdate worden gedaan, omdat deze apps niet losgekoppeld kunnen worden van het OS.

Sterker nog, Ik heb zoveel klachten gezien over de nieuwe update van Android dat een gedeelte van de mensen liever op Android 11 blijven zitten. Gelukkig kan dat gewoon en zullen beveiligingszaken en updates van bepaalde systeemapps gewoon up to date blijven.
Maar veel componenten krijgen dan ook geen beveiligingsupdate meer. Tijd om de drivers van de kernel los te trekken.
Dat weet iedereen toch al lang? Er is een reden dat ze 5 jaar noemen bij de nieuwe pixels.
niet te vergeten dat die iphones reetetraag worden met de zware ios versies van nu
Na 3 jaar koop je toch weer een nieuwe tel.
Dat is niet bepaald duurzaam, en met high-end toestellen ook nergens voor nodig. Die gaan na 3 of zelfs 5 jaar nog heel goed mee.
Zodra je je phone meerdere keren aan de lader op een dag moet doen is het tijd voor een nieuwe. Dat is bij mij gemiddeld 2,5 jaar.
Of je laat de batterij vervangen.
De vergelijking met Apple is niet helemaal eerlijk. Apple heeft het hele ontwerp van de telefoon zelf in de hand, van scherm tot processor. Google is afhankelijk van de leveranciers van de onderdelen. Qualcom (processor) geeft maar drie jaar ondersteuning. Google is daar voor een deel van afhankelijk. Grote updates zijn na die tijd een stuk lastiger. Zelfs kleine veiligheidsupdates kunnen afhankelijk zijn van de ondersteuning van Qualcom.

Laten we maar hopen dat het Europees voorstel om de ondersteuning van telefoons op te rekken naar minimaal vijf jaar daadwerkelijk ingevoerd gaat worden.
Windows kan het toch ook?

[Reactie gewijzigd door Wolfos op 5 november 2021 18:00]

Dat is een heel ander platform, waar de processor minder afhankelijk is van drivers. In de processoren voor windows computers zitten over het algemeen minder kwetsbaarheden. De architectuur van die processoren is de laatste jaren ook maar weinig veranderd. Een patch kan daardoor de problemen voor nagenoeg alle processoren van de fabrikant oplossen. Je hebt het daardoor ook over enorme aantallen die je met één patch kan bedienen. Windows schermt de directe communicatie met de processor ook grotendeels af, waardoor er best kwetsbaarheden in de processoren van Intel en AMD kunnen zitten die nooit naar boven komen.

De verschillen tussen de Qualcom processoren zijn groter en Android geeft meer mogelijkheden om vrij direct met de processor te communiceren. De processordriver is dan het enige filter tussen app en processor. Dat maakt samen dat Android telefoons relatief kwetsbaar zijn voor kwetsbaarheden in de processor.

De combinatie Android/Qualcom vergelijken met Windows/Intel is appels met bananen vergelijken. Peren lijken daarbij nog te veel op Appels.
3 jaar karig? Mwah. Wie houdt er nu 3 jaar of langer dezelfde telefoon? Daarnaast heb je, zeker voor de Tweakers onder ons, meer dan genoeg mogelijkheden om veilige custom roms te installeren. Ja, hier moet je zelf wat moeite voor doen, maar dat is dan ook weer de charme (vind ikzelf). Daarnaast is het bij aanschaf ook bekend (tenminste, als je je inleest). In 'vroegere tijden' heb ik zelf ook eens een iPhone gehad, maar bij een update van iOS werd die ervaring ook niet persé beter (m.n. batterij-tijd). Maar wellicht is Apple dat wel ontgroeid, zou kunnen. Het heeft mijn ervaring in elk geval verpest en daardoor doe ik alleen nog maar Android-telefoons.
Dat probleem had je op Android in die tijd ook. Tegenwoordig gaan de ontwikkelingen niet zo snel meer en kan je met een iPhone jaren doen en zonder enig probleem updaten.
Maar waarom het mekkeren voor jezelf houden als je het ook op het internet kan knallen bij elk topic keer op keer.

[Reactie gewijzigd door Xfade op 4 november 2021 17:45]

Ik vind het schandalig kort, na drie jaar na lancering al geeneens beveiligingsupdates meer, terwijl Google notabene eigenaar is van Android. En ja, ik weet dat de PlayStore Updates kan blijven uitrollen, maar dat is niet genoeg: immers, als dat genoeg zou zijn, zouden fabrikanten helemaal geen OS Updates hoeven uitbrengen.
Pixel 6 garanderen ze 6 jaar op. Blijkbaar is er iets veranderd dat het nu wel kan, maar op de oude modellen niet.
Pixel 6 heeft eigen SOC van Google zelf waar ze dus ook zelf de ondersteuning van doen.
Bij vorige was het Qualcomm welke niet lang genoeg ondersteuning biedt.
6 jaar zelfs? Ik dacht 5. Ik vind de Pixel 6 nog te duur. Meer dan 100 euro bovenop de 649 die nu adviesprijs is als je het besteld bij belsimpel.
Bij de fnac kan je hem gewoon bestellen aan adviesprijs
Ik ook wel, het is jammer dat de EU niet sneller de 5 jaar verplichting er doorheen drukt. Dan moet Google wel. Daarbij is het ook niet echt milieuvriendelijk. Ja ik weet wel dat je langer met een telefoon kan doen, die is alleen minder veilig.
En je kan er nog altijd Lineageos op installeren.
Ik ook wel, het is jammer dat de EU niet sneller de 5 jaar verplichting er doorheen drukt.
5 jaar is voor mijn gevoel nog steeds kort. Misschien dat je geen major versies meer hoeft te verwachten, maar beveiligingsupdates zouden wat mij betreft wel 7-8 jaar mogen lopen. En het vervangbaar maken van de accu zou verplicht moeten worden. En ja, dan ken ik verscheidene mensen die hun telefoon zo lang gebruiken. Ik heb mijn Siems S35i gebruikt vanaf 2000 t/m 2008, en ben uiteindelijk de smartphone-richting uitgegaan vanwege loopnavigatie in maps, en de OV-apps.

Mijn eisen aan een telefoon zijn relatief laag, dus als ik in de sub-top ga zitten met mijn aanschaf (iets wat ik met computers ook meestal doe), dan kan zo'n apparaat makkelijk 7-8 jaar mee voordat het simpelweg niet meer kan doen wat ik wil doen.
Een factor hierin ligt echter buiten Google's controle, en dat zijn de device drivers voor de chipsets in deze oudere toestellen. De hardware vendors leveren voor deze oudere modellen niet zo lang nieuwe drivers aan. Dus hoewel in theorie nieuwe security updates mogelijk zouden zijn, is het dan niet meer mogelijk om OS updates aan te bieden.
Dat is ook een van de redenen waarom Google juist met de Pixel 6 wel die langere support kan garanderen, want daar zijn ze ZELF de hardware vendor van de SOC, dus zijn ze ook zelf in controle over het maken van de bijbehorende drivers.

Dat gezegd hebbende ben ik het helemaal met je eens dat security updates ook stopzetten na 3 jaar inderdaad wel wat karig is, en het op zich goed mogelijk zou moeten zijn om dat nog wel langer voort te zetten op zijn minst.

Wat andere comments betreft over "de EU de 5 jaar verplichting er door drukken", dat zal hoogstwaarschijnlijk niet met terugwerkende kracht gebeuren, dus daar heb je nog steeds weinig aan met de Pixel 3. En aangezien de Pixel 6 wel die langere support heeft zal dat voor Google geen verschil maken, hooguit voor de legio andere vendors die nog met kortere update cycli weg hopen te komen.
Het ligt niet helemaal buiten Google's controle.

Bij de Snapdragon 801 bv. lag Qualcomm ook goed dwars door voor een bepaalde versie van Android gewoon geen drivers meer te leveren, hierdoor bleven meerdere telefoon steken op een versie, oa de Oneplus One toendertijd. Naar wat ik toen meegekregen heb is het Fairphone toen gelukt de driver te reverse engineren oid. waardoor ze, zei het pas 2 jaar later ofzo, hun telefoons toch een update konden geven.
Met custom roms zie je het ook vaker dan het even duurt maar dat er toch een versie van bv LineageOS uit komt voor een toestel waar de fabrikant van zegt dat deze geen ondersteuning meer krijg vanuit Qualcomm.

Waarschijnlijk dus puur een kwestie van geld, niet geheel onbegrijpelijk bij een commerciële partij.

Zo is er voor een S5 Mini die ik heb liggen nog een LineageOS 16 (Android 9) rom ergens te vinden terwijl het toestel geleverd werd met 4.4 en updates gehad heeft vanuit Samsung t/m 5.1 :)
Reverse engineeren is echter wel een beetje een dingetje, want op de code voor drivers rusten ook gewoon rechten, dus Google mag die code niet zomaar overnemen en moet dan dus die drivers helemaal zelf maken. Dit kost dermate veel moeite dat ze dat inderdaad niet zomaar even gaan doen, dus daar zit uiteraard ook een kosten-baten analyse op.
Google is ook geen liefdadigheidsinstantie, dus als het ze meer kost dan het oplevert (en risico's op rechtzaken) gaan ze dat ook niet zo snel doen.
Je zult vast gelijk hebben, maar waarom krijgt een Lineage OS het dan bijvoorbeeld wel voor elkaar en Google niet? Ik ben hier erg benieuwd naar.

[Reactie gewijzigd door marhalm op 4 november 2021 18:10]

Omdat LineageOS wel zelf drivers kan reverse engineeren uit andere releases, of oude drivers in nieuwe OS'en erin kan hacken. En dat brengt ook vaak genoeg wazige bugs met zich mee zoals niet goed werkende GPS of bluetooth. Google kan en mag dat echter niet, ivm rechten issues en eigenaarschap van de drivers enzo
Ik had nog niet met rechten etc rekening gehouden inderdaad. Ik was van mening dat Google zeker beter kan reverse engineeren dan Lineage. Nu snap ik het beter.
Ik ben het volledig met je eens dat het te kort is, maarja, dan had je de telefoon niet moeten kopen. Bij launch werd 3 jaar beloofd, en dat hebben ze gedaan. Ik heb hetzelfde met mijn asus zenfone 6. Kwam met 9, beloftes waren android 10 en 11. Die beloftes hebben ze waargemaakt. Dit jaar nog een paar security updates en dan is het klaar. Ben ik met mijn volle verstand mee akkoord gegaan toen ik 500 euro betaalde voor de telefoon. Het is te kort, maar ik kan er niet over klagen.

Overigens wil ik met mijn volgende telefoon minimaal een 5 jaar support, harde eis.
Ik snap niet waarom je hier een -1 voor krijgt want je hebt gewoon volledig gelijk.
Zo dan eruit gehaald met -1. Want ik was het net zo goed met hem eens.
Ik vraag me ook zeer af waarom google dit doet. Het is zoals je aangeef de eigenaar en naar mijn idee zou het relatief weinig moeten kosten om de telefoons te blijven updaten.
Daarbij is de pixel 3 snel zat om nog jaren mee te gaan als het aan mij zou liggen. Maar zonder updates word dat twijfelachtig.
Ik heb de Pixel 2 en ook die is nog snel genoeg. Voor mij tenminste. Ben geinteresseerd in de Pixel 6, maar 799 euro vind ik nog te duur. Hopelijk wordt het straks na een paar maanden wat goedkoper.
Mijn gedachte ook. Ik zit hier ook nog met een uitstekend werkende 2 XL die nog lekker vlot is en nog een prima accu heeft. Ik wacht rustig af tot de Pixel 6 storm een beetje is uitgeraasd en ga daarna eens kijken of dat niet een goede vervanger is voor dit toch wel fijne toestel.
https://www.nl.fnac.be/Go.../a16301458#omnsearchpos=2

Pixel 6 is toch ‘maar’ 650?

En de Nederlanders kunnen bestellen op fnac.com ipv fnac.be, als je geen Frans kan mss even Google translate gebruiken.
https://www.fnac.com/Smar...oir-Carbone/a16301458/w-4

[Reactie gewijzigd door maevian op 5 november 2021 07:17]

dit heeft meer te maken met de gebruikte processoren van Qualcomm die ermee stoppen na 2 jaar. nu hebben ze zelf de pixel 6 & 6pro soc ontwikkeld in samenwerking met samsung. deze krijgt 3 jaar software updates en 5 jaar beveiligings updates. nog steeds niet op iphone niveau maar wel al stukken beter
Jammer! Ik gebruik met veel plezier mijn pixel 3a en wil deze graag nog een tijd lang blijven gebruiken.
Nou hoop ik dat ze op zn minst de beveiligingsupdates blijven geven, anders is dit toch echt een punt voor Apple waar zelfs de eerste generatie iPhone SE nog updates krijgt (al niet voor lang meer maar het is hiermee wel heel lang ondersteund geworden.)
De pixel 3 a krijgt nog updates tot Mei 2022 dit gaat over de 3 en 3XL niet 3a en 3a XL
Ja maar dat is echt niet lang! Mijn telefoon is nog als nieuw :o
Het is niet alsof je telefoon na die datum onbruikbaar is...
Nee dat klopt! Alleen is het toch wel zo fijn als je ook beveiliging updates krijgt. :)
Hier heeft mijn 3a van de week nog een update naar Android 12 ontvangen. Tot nu toe niet een hele vooruitgang. Inderdaad zoals @Naafkap en @038Robijno vermelden eigenlijk belachelijk hoe kort dit ondersteunt is. Telefoon is qua hardware (en batterij) nog dikke prima.

Moet je straks op een bijna stock Android een alternatief gaan draaien, wil je up-to-date blijven. 8)7
De pixel 3a krijgt nog updates tot Mei 2022 dit gaat over de 3 en 3XL niet 3a en 3a XL
Ja dat staat in het artikel.
Veranderd toch niets aan het de 3 jaars update?
Over 6 maanden krijgt hij geen update meer.
Vooral de overdreven afrondingen en mega-lompe accentueringen van Android 12 :X
Als er iets is wat een relatief vervuilend product zoals een telefoon kan verduurzamen is het wel goede software ondersteuning. Precies dit is waarom ik na 7 jaar Android - helaas - weer ben terug ben bij Apple. Jammer.

Pas een nieuwe telefoon in 2026 is m'n aim. :)

[Reactie gewijzigd door Graft op 4 november 2021 15:03]

Ik twijfel ook wel. Want ben al jaren android gewend.
Ik ook. Ik twijfel tussen de Google Pixel 6 Pro of iPhone 13 Pro Max.

Ik heb altijd een Samsung telefoon gehad dus ik weet niet of ik aan iOS kan wennen.
Ik doe verwoede pogingen een pixel 6 pro te bemachtigen als opvolger van mijn 3xl maar die is nergens te krijgen (bestelling is vertraagd). Zou goed zijn als Google eerst zorgt dat ze voldoende aanbod hebben en dan pas ondersteuning stoppen van het uitgaande model...

Verder snap ik niet dat ze wel moeite doen om android 12 aan te bieden om vervolgens meteen de ondersteuning te stoppen. Ik vind die beveiligingsupdates vrij belangrijk.

Los daarvan is drie jaar gewoon karig. Mijn 3xl is nog als nieuw...
Voor de US prijs van 599 is de Pixel 6 echt een mega goede deal, maar 799 EUR waar ik hem nu voor zie staan weer helemaal niet. Beetje jammer, anders had ik hem blind besteld.
Dat is de import inflatie van Belsimpel, de normale prijs is €649 in Duitsland en Frankrijk ...
Is de processor (sock) nu zelf ontwikkeld ? dat men langer updates kan aanbieden.
sinds de pixel 6 en 6pro is de processor soc pas zelf ontwikkeld, alhoewel ze hier het update beleid niet op hebben aangepast. de pixel 6 en 6pro krijgen software updates tot okt 2024 en beveiligingsupdates tot okt 2026.
Heb deze week een pixel 3 voor mijn dochter gekocht, refurbished maar het zou zo een nieuwe kunnen zijn, werkelijk geen krasje/ plekje of wat dan ook te te bekennen.
Android 12 update kwam meteen binnen na opstarten.
Supercompact ding met prachtig OLED scherm en ik vind de batterijduur echt niet tegenvallen, da's nog wel eens een gok met refurb; gewoon een hele dag bij intensief gebruik, en met batterijbesparing aan 2 dagen, en die camera...écht point and shoot, totaal geen shutterlag, meteen prachtige foto's,
En de ingebouwde speaker , wauw. hij kant écht hard. en waar die bass vandaan komt, bizar.
Ze heeft haar bluetooth speaker niet meer nodig.
€193 ,3 jaar garantie daar kan geen samsung of apple tegenop.
Heb geen aandelen hoor. maar voor de liefhebbers: https://www.thebackmarket...iet-duur/252338.html#l=10
Best wel zonde, 2 jaar geleden een pixel 3a gekocht, en bij echt super blij met de telefoon.

Voor de Apple roepers, wij hebben hier +- 200 iphone 11's in beheer, en elke keer als ios 1x.x update komt komen er altijd een stuk of 5 telefoons terug die niet meer opstarten, sommige kunnen software gereset worden maar sommige moeten ook terug naar leverancier waar ze vandaan komen.

Dit heb ik bij een android toestel nog nooit gezien.
Hoeveel Android toestellen hebben jullie dan in beheer?
Wij hebben bij een zorginstelling paar honderd motorola's in beheer. Verschil tussen de Iphones en moto's zijn wel dat de iphones wel prive gebruikt kunnen worden, terwijl de moto's eigenlijk puur voor doormelding van zorgsystemen wordt gebruikt en er mee gebeld kan worden.
net Android 12 binnen gaat wel een jaar of 5 mee voordat je bankzaken niet meer werken etc.
Onzin dat je steeds nieuwste stuff moet hebben

Ik heb ook een 3a .. dik snel met 6core cpu

draait pinball arcade van williams zonder problemen dat is best dik, 25 jaar geleden had je daar een printplaat van 1 bij 1 meter voor lol

[Reactie gewijzigd door A87 op 4 november 2021 16:24]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee