Vivo belooft drie jaar Android-upgrades voor 'bepaalde' smartphones in X-serie

Vivo belooft dat flagship-smartphones in de X-serie drie jaar lang grote Android-upgrades krijgen. Het gaat om 'bepaalde' smartphones die vanaf juli 2021 geïntroduceerd worden. Naast de upgrades krijgen de smartphones drie jaar lang beveiligingsupdates.

Het is niet duidelijk welke vivo-X-modellen wel of niet onder het nieuwe upgradebeleid zullen vallen; vermoedelijk zijn het de duurdere flagships die wel drie jaar lang upgrades en beveiligingsupdates krijgen. X-modellen die niet drie jaar lang ondersteund worden, krijgen wel 'regelmatig' beveiligingsupdates, net als dat toestellen deze nu krijgen, schrijft vivo.

Het nieuwe beleid geldt voor zowel de Europese als de Australische en Indiase markt. Vivo verkoopt officieel nog geen telefoons in België of Nederland, maar wel in buurlanden als Duitsland en Frankrijk.

Vivo zegt met het nieuwe beleid de 'high-end smartphone-ervaring' te willen verlengen, door de telefoons continu te verbeteren. Steeds meer fabrikanten beloven langere Android-upgrades. Zusterbedrijf OPPO verlengde het updatebeleid van de Find X3-smartphones onlangs naar drie jaar. Samsung belooft sinds dit jaar drie upgrades en vier jaar beveiligingsupdates voor de A-serie-smartphones.

Door Hayte Hugo

Redacteur

10-05-2021 • 14:35

45 Linkedin

Lees meer

Reacties (45)

45
44
19
1
0
19
Wijzig sortering
ik vind 3 jaar nogsteedsweinig.
op naar de 5 als standaard
Je hebt upgrades en updates, daar zit nogal een verschil in. Voor upgrades is 2 jaar wat mij betreft genoeg. Updates zouden veel langer moeten doorgaan, 5 jaar zeker. Ik gebruik een telefoon ongeveer 3 jaar en snap wel als er na 2 jaar geen upgrades meer komen. Zolang security updates en bugfixes maar langer doorlopen vindt ik het prima.
Persoonlijk koop ik vaak een nieuw toestel voor de nieuwe android versie.
Uit serieuze interesse, wat zijn dan functionaliteiten die niet meer in een oudere versie zitten? Ik zie namelijk maar minimale verschillen als ik een nieuwe telefoon met een nieuwe android versie heb.
Ik ben een tweaker hè. Maar niet heel veel. Maar kijkend naar mijn blackberry keytwo had ik graag Android 10 opgehad. Dan gebruikte ik die nogsteeds
Gebruik nog steeds een s8 zou echt niet zien wat ik
Mis. En is een tweaker juist niet diegene die het doet op zijn oude telefoon en niet gewoon een nieuwe koopt met de ingebouwde functionaliteit?
Ik weet niet om welke versie het in dit geval gaat, maar de bankapps zijn ondertussen druk bezig niet meer op mijn oude Android 6-apparaat te werken. (Ik gebruik die tegenwoordig als dedicated podcastspeler.)
Android 9 en kreeg zojuist nog een security update. Bank apps werken dus gewoon normaal.

Android 6 is van 2016 en als je toestel enkel dat ondersteunt was het of heel goedkoop of nog ouder . Hier ging het om 2 jaar upgrades van OS en 5 jaar updates voor security, waar die s8 dus ongeveer onder valt.

Ik zie echt niet wat ik mis tegen Android 11
Het betreft een Zenfone 2 uit 2015 ja, dus het toestel is net iets meer dan 5 jaar oud.

Uit Android 10/11 mis je gigantisch de gestures overigens. Android is daarmee een stuk minder awkward.
Eens bekeken en ziet er mij nu echt iets uit wat ik niet zou gebruiken, zit trouwens ook in android 9 .
Ik vind die gebaren uit Android 10/11 anders een stuk minder intuïtief dan die uit 9 (die van 9 zijn meer vergelijkbaar met webOS, wat ik ooit volop gebruikte).
Geef mij maar Sailfish OS :), maar gestures was een beetje onduidelijk besef ik me. Ik bedoel de "swipe gestures from both sides" die afaik nieuw zijn in 10. Die andere swipe up gestures vind ik weinig aan. Zijn er nog andere swipe gestures?

Maar goed, boeit verder niet zoveel, je kunt ook of misschien zelfs beter iets als Swiftly Switch gebruiken. Ik wou alleen maar zeggen dat ik Android 10 een stuk minder slecht vind werken. Voor pakweg Android 2 tot 9 had ik niet die indruk, maar dat is persoonlijk natuurlijk.
Inderdaad. Van een echte tweaker zou je denken dat 'ie een oude telefoon met custom rom gebruikt om bij te blijven.

Wat ik overigens maar niet snap is waarom er eigenlijk zo met een beperkt aantal upgrades gewerkt wordt op telefoons. Op de meeste computers is dat ook niet zo: installeer Windows of Linux en je blijft continue updates en upgrades krijgen. Waarom is dat op telefoons nooit de standaard geworden?

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 10 mei 2021 17:33]

Nee je bent een koper.
Een tweaker zorgt er gewoon voor dat de nieuwste android op oud hardware kan draaien. 😉
Als jij een blackberry kan rooten hoor ik het graag.
Omdat je met een oude bb zit koop je telkens een toestel met de nieuwste android?
Hoeveel zijn er dan de revue al gepasseerd?

En als ik de diverse zoekmachines mag geloven zijn er wel rootmogelijkheden.
Dus nee, je bent een koper geen tweaker.
Even kijken ik gebruik mijn keyTwo nog en zit nu te kijken naar een nieuwe. Na jaren. Hoofd rede is echt Android Oreo
Daarvoor ben ik destijds (terug) naar Apple gegaan. Het updatebeleid bij Apple is vele malen beter qua levensduur dan bij de (meeste) Android telefoons.

iOS 14.5 word nog steeds ondersteund op de iPhone 6s uit 2015z
Limited support, mijn s8 kreeg ook zojuist nog een update en die word wel nog gebruikt. De 6s's van mijn vrouw & dochter die even oud zijn zijn al lang vervangen wegens traag en de batterij (die al eens vervangen was) die amper nog lading houd.

Zoals de s8 (of zoals apple dus) vind ik het goed genoeg : een paar updates van het OS & 4-5 jaar security ondersteuning.
Mn ouders hebben Android 6, daar kunnen ze nu "alles" mee.
Maar ik verwacht dat binnenkort een paar semi-belangrijke apps daar niet meer op werken.
Dat is een toestel van 8 jaar oud, die zonder custom ROM Android 5 zou hebben.

Prima hardware die zal worden afgedankt puur wegens gebrek aan upgrades.
De financiele kant daarvan kan je nog acceptabel vinden, maar voor het milieu maakt dat niks uit.

Ik vraag me ook af of al diegenen die een toestel voor die tijd weg doen, hem dan ook weggooien?
Want als ie een nieuwe eigenaar krijgt, is dit probleem van "weinig upgrades -> voortijdige afdanking van prima hardware" er nog steeds, maar dan alleen verschoven naar iemand anders.
(Waardoor jouw probleem hooguit een lagere restwaarde is).

Dat telefoons zo kort zouden meegaan strookt iig niet met wat ik om me heen zie.
Wat natuurlijk sterk afhankelijk is van je eigen kring, de mijne geeft niet zoveel om telefoons.
Al is er natuurlijk regelmatig een kapot scherm/usbport of versleten accu.
Mijn 8 jaar oude toestel lijkt iig nog lang mee te kunnen (dankzij custom ROMs en Otterbox).

[Reactie gewijzigd door N8w8 op 10 mei 2021 18:49]

Android 6 beveiliging technisch echt niet veilig. Zou toch mooi zijn als die toestellen wel gewoon mee kunnen?
Eerst maar eens de verwisselbare batterij weer herintroduceren dan. Mijn echtgenote heeft 5 jaar met een iPhone gedaan, maar wel 2 keer terug geweest in die tijd voor een nieuwe accu. En niet alleen de accu werd slechter over de tijd, ook gebruikte ze meer stroom dat het toestel eerder leeg was. En of dat kwam doordat de apps zwaarder werden, of doordat de updates het systeem zwaarder belastte weet ik niet. Feit was dat de (originele, in de app store vervangen) accu's minder lang meegingen naarmate het apparaat ouder werd.
Als het maar vervangbaar is voor een normaal bedrag.
Apple doet nog niet mee, maar de trend is wel dat de batterij steeds groter wordt. De levensduur van de batterijen kruipt ook wat omhoog. Inmiddels kan je een accu 1200 keer opladen en trek je hem op een dag voor 50 tot 70% leeg. De accu zal dan vijf à zes jaar mee moeten gaan.

Veel telefoons hebben geen verwisselbare batterij meer, maar dat betekent niet dat de batterij niet meer vervangen kan worden. Bij de meeste telefoons kan dat gelukkig nog steeds, maar is het verstandig om dat te laten doen.
Ten eerste is je batterij al vervangbaar anders had je echtgenote geen nieuwe accu's gehad. Ten tweede geef je een punt op 'Feit was dat de (originele, in de app store vervangen) accu's minder lang meegingen naarmate het apparaat ouder werd' dat letterlijk voor ieder mobiel apparaat opgaat.

Ik snap dus even niet wat je hier wilt aangeven? Mogelijk ben je niet bekend met de grote wereld van power banks?
5 gaat m echt niet worden, 4 heeel misschien maar dat lijkt me zelfs onwaarschijnlijk
3 leek ook onwaarschijnlijk, maar steeds meer fabrikanten beloven dat nu. Dus je weet maar nooit: misschien halen we de 4 en 5 ook ooit nog.
Apple blijft helaas nog superieur met updates voor iPhone sws al…
Zeker niet superieur. Wat Apple goed doet is langere tijd ondersteunen, in de praktijk zeker 6 jaar.
Wat ze nog kunnen verbeteren is daadwerkelijk garanderen hoe lang men minimaal updates krijgt.

Ook technisch zie je dat de kleinste fout in iOS een complete nieuwe release met zich mee brengt. Waar Google op Android via de Play Store veel zaken kan verhelpen zonder dat een hele nieuwe rom gemaakt hoeft te worden voor een specifiek toestel, en de grote diversiteit aan merken en modellen.

De echte koningen onder de besturingssystemen zijn echter Linux en Windows qua updates, inclusief de enorme diversiteit aan hardware die ze ondersteunen.
De échte softwarekoning is AmigaOS, want naast het moderne AmigaOS 4 dat wekelijks (soms vaker) updates krijgt via Updatebeheer wordt ook het uit de jaren 90 stammende AmigaOS 3 nog altijd officieel ondersteund. In 2018 was er zelfs nog een grote software-upgrade voor beschikbaar, maar ook sindsdien zijn er nog updates uitgebracht.

Qua hardware-ondersteuning zijn Linux en Windows inderdaad koning, want die ondersteunen veel meer hardware.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 10 mei 2021 17:44]

Ja, het is best netjes dat AmigaOS nog steeds via diverse partijen en na diverse faillissementen e.d. ondersteunt wordt door een commerciële partij.
Even 2 linkjes voor wie wat terug wil lezen (ik ging ook zoeken want zelf nooit iets mee gedaan):
nieuws: Amiga schikt met Hyperion over AmigaOS
geek: Langverwachte update van AmigaOS komt uit
In de praktijk ja, het zou mooi zijn als Apple het vastlegt hoelang je updates per device kan ontvangen. Dan maakt het de keuze om een ouder model te kopen wat gemakkelijker voor sommige. Nu zie je verschillende fabrikanten dat wel doen bij Android en je weet als consument dan beter waar je aan toe bent dan in tegenstelling tot Apple niet.

Bij de koop van een Samsung Galaxy s21 weet je dat je de toestellen tot en met 2025 gegarandeerd updates gaat krijgen (eerste 3 jaar iedere maand, daarna om het kwartaal). Het is een stuk langer dan wat Vivo te bieden heeft en ook stukken duidelijker dan bij Apple.

[Reactie gewijzigd door vali op 10 mei 2021 21:54]

Anoniem: 100047
@vali10 mei 2021 16:34
Dat zou inderdaad mooi wezen, maar Samsung is ook een positieve uitschieter. Motorola daaraan tegen is om te huilen: veiligheidsupdates per kwartaal (die ook nog anderhalve maand achterlopen, patch februari 2021 in mei) en upgrades van van het OS is 1. Die 1 is ook gelijk duidelijk, maar dat deze dan ook een klein jaar later wordt uitgerold is om te huilen.
Samsung is tegenwoordig goed bezig inderdaad. Waar ze eerst maar wat aanklooiden (*) zoals de meeste merken, hebben ze nu een duidelijk beleid en hebben dit ook pas met een jaar verlengd.

Nu OnePlus nog, die lopen erg achter... Gelukkig worden die door de custom ROM community weer heel goed ondersteund.

(*) Met 'wat aanklooien' bedoel ik dan specifiek het principe 'support zolang we daar zin in hebben' zonder enige indicatie van de support duur bij aankoop. Met S-modellen zat het wel goed, al stond dit ook niet zwart op wit. maar met de A- en J- was het echt bar en boos. Mijn J3 kwam uit met Android 5 en heeft nooit zelfs maar een update naar 6 gehad. Nu echter heb je de garantie op 3 jaar support op de A-modellen en 4 jaar op de S-modellen.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 10 mei 2021 21:49]

Ja inderdaad, de enige die netjes zorgt dat je telefoon niet "uitvalt onder piekbelasting"..... :+

https://tweakers.net/nieu...trager-maken-iphones.html
Dat was serieus een probleem met de iPhone 8 voor die update. In koud weer kon de telefoon bij 20% batterij al uitvallen.
Dat bekende probleem wordt zowel door Apple als gebruikers als verdediging gebruikt. Dat Apple een oplossing bied voor dat probleem, is oprecht zeer goed te noemen. Maar dat andere gebruikers zonder dit genoemde probleem, na de update een telefoon hadden die slecht(er) bruikbaar werd, was dan een welkome nevenschade voor Apple.

Ik wil niet beweren dat één partij hierin de beste of de slechtste is, want helaas hebben alle partijen haken en ogen aan hun updates. Nog even en we betalen voor dit soort updates, dan wel (inzichtelijk) bij aanschaf of achteraf indien gewenst.
De prijs is er dan ook naar.
Het is mooi dat dit nu voor bepaalde toestellen geld bij Vivo, maar beter is nog als ze dit op hele series, of voor al hun toestellen doen. Hopelijk is de communicatie wel heel duidelijk van wanneer tot wanneer.
Vaak in de Pricewatch zie je voorbij komen, hoe lang krijg ik ondersteuning. Bij sommige merken is dat duidelijk, bij andere minder. Kunnen verwijzen naar een pagina waarop de fabrikant het zelf uitlegt is het beste argument.
Wat een bijzonder nieuwsbericht dat sommige telefoons drie jaar lang updates krijgen. Zonder specifieke modellen te noemen blijft het alsnog gissen welke je dan redelijk gerust kunt kopen. En hoe vaak de updates dan komen. Niet 2 jaar niets en dan nog even een update omdat ze dat beloofd hadden...

(Zo werkt het ook bij Skoda met navigatie updates. Die beloven ze ook 2 keer per jaar, 1 keer in het voorjaar en die andere komt nooit)
Windows phone was superieur met updates. Gewoon tot het toestel het niet meer aan kon. Microsoft was met update gebied de beste?
Windows mobile was op zich al superieur.
Jammer dat de ondersteuning van de developers wegviel.
Maar ja, dat heeft MS zelf in de hand gewerkt.
Zeker zonde maar vooral updates kreeg je altijd goedkoop of een duur toestel het ging door totdat het toestel het niet meer aankon. Android is met 3 jaar veel te kort. Zelfs de duurste hebben 3 jaar. Windows phone mis ik nog steeds?
Klopt.
En de uniformiteit.
Ongeacht welk toestel, alles zat op de zelfde lokatie en werkte hetzelfde.
En altijd even vlot.
Heb nog een lumia 520 gehad, nog geen 40€ maar voor dat geld had je een dijk van een toestel.
En heb nog een 950xl liggen, waarvan ik nog steeds van mening ben dat deze betere plaatjes schiet dan menig highend toestel.
En ook had je in een oogopslag toegang tot alle info middels de livetiles.

Ja mis het ook wel.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee