Sony: PlayStation 5 blijft naar verwachting tot in 2022 moeilijk verkrijgbaar

Sony verwacht dat de PlayStation 5 ook in 2022 nog moeilijk beschikbaar wordt voor consumenten. Ook als de aanhoudende chiptekorten minder worden, verwacht Sony dat het moeilijk wordt de vraag alsnog in te halen, zegt het in een brief tegen analisten.

De verkrijgbaarheid van de PS5 blijft door de chiptekorten 'door heel 2022' nog slecht, waarschuwt het bedrijf in gesprek met analisten waar Bloomberg over schrijft. Het bedrijf noemt het een uitdaging om de vraag bij te benen, en dat blijft ook nog zeker dit jaar zo, zegt CFO Hiroki Totoki. "Zelfs als we veel meer onderdelen weten te bemachtigen en meer PS5-units weten te maken, dan zal onze voorraad achter blijven op de vraag."

Volgens Sony zou de vraag naar consoles blijven stijgen door onder andere de coronacrisis waardoor veel meer mensen thuis vermaak zoeken. Wel denkt Totoki dat de vraag naar consoles ook na de pandemie blijft aanhouden. Vorige maand bleek tijdens de presentatie van de kwartaalcijfers dat Sony 7,8 miljoen exemplaren van de nieuwe console had verkocht. Daarmee is het de snelst verkopende Sony-console tot nu toe.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Door Tijs Hofmans

Redacteur

10-05-2021 • 13:45

284 Linkedin

Submitter: JackAvery

Reacties (284)

Wijzig sortering
Dit is zeer teleurstellend. Ik neem aan dat Xbox Series X door hetzelfde probleem moet gaan.

Als het in het jaar 2022 slecht verkrijgbaar is.. dan betekent in 2023 dat de hardware gelijk "zeer" verouderd is. Vind wel vreemd dat je dan pas na 3 jaar normaal een PS5 kan kopen.
Die veroudering is bij consoles nu juist niet het probleem. Die verouderen in de regel 7 jaar niet en worden vervolgens van de ene op de andere dag een generatie op achterstand gezet. En omdat ontwikkelaars de hardware beter leren kennen zal de beleving straks alleen maar beter zijn, naar mate het aandeel cross-generation games geringer wordt.

De veroudering merk je natuurlijk wel wanneer je tevens PC gamer bent. Echter heb je op het moment flinke hardware nodig om de nieuwe consoles bij te kunnen benen, nog afgezien van het feit dat dergelijke hardware waarschijnlijk ook tot volgend jaar niet of nauwelijk te krijgen zal zijn.
Nou, dat is wel een beetje een verouderde visie. Door de komst van de PS4 Pro en vooral de Xbox One X zag je gedurende de generatie significante upgrades op te markt komen. Ik verwacht dat die trend zich wel voort gaat zetten.
Je moet je wel bedenken dat de originele PS4 en Xbox One bij veel games moeite hadden een stabiele framerate neer te zetten. De Pro en One X waren in dat opzicht een grote stap vooruit, je had met die consoles veel vaker stabiel 30 of 60 fps. Het was een upgrade die eigenlijk wel moest gebeuren. Met de nieuwe consoles speelt dit probleem echter niet, alle nieuwe modellen zetten namelijk gewoon stabiele speelbare framerates neer.
Ja en nee. De basis is nu inderdaad veel beter op orde, maar als developers gaan strooien met zaken als 120fps en Ray Tracing, dan loop je alsnog vlotjes tegen de beperkingen aan. Zo gaat het altijd natuurlijk, maar ik denk oprecht dat men de smaak te pakken heeft m.b.t. tussentijdse upgrades.
Een drop van 120 naar 100 fps is veel minder erg dan een drop van 30 naar 25 fps. Dat is procentueel dezelfde drop, maar een enorm verschil in hoe je het ervaart.

Zelfs de 30 fps RT-ing games hebben geen drops naar 25 fps. Bij de base consoles van de vorige generatie mocht je echt in je handjes knijpen om iets te krijgen wat enigszins speelbaar was.
Goed punt, ik geloof ook zeker dat je daarin gelijk hebt. Maar zoals reeds aangegeven als reactie op loki504 hieronder, zijn deze consoles toch echt wat hoger gepositioneerd dan consoles in het verleden zijn geweest.

De vraag wat raytracing betreft zal vooral zijn of het daar bij misbare eye-candy blijft, of dat er een punt komt waar het invloed op de gameplay zal hebben. 120 FPS is gaaf en fijn, maar er zit aanzienlijk meer rek in de performance van deze generatie consoles om niet terug te hoeven vallen op 30 FPS met ultra low settings.
Sterker nog er zit enorm veel rek in de huidige consoles waar tot nu toe amper gebruik van is gemaakt. Alleen al zaken als Sampler feedback streaming, Variable rate Shading, Direct Storage en FidelityFX Super Resolution (de AMD versie van DLSS).

Van al die zaken is tot op heden amper tot geen gebruik gemaakt en kan als het goed geïmplementeerd wordt echt verbazingwekkende resultaten tonen. In de Gamestack live conferentie van 3 weken terug van Microsoft werd ook al door Microsoft engineers gezegd dat de consoles nu voorlopen op PC dankzij Direct Storage en de hardware decompression blocks die er niet zijn in een PC. Vandaar dat ze allerlei nieuwe features hebben toegevoegd in Direct X 12 Ultimate om die overbrugging te maken want de huidige consoles lopen echt voor nu op de PC als je echt optimaliseert voor een Console of dat nou de Playstation of Xbox is.
Ok jij staat boven een hardware engineer.... |:(
Oke totaal ongeloofwaardig ben je dus. Prima hoef ik inde toekomst geen waarde aan je posts te hechten. :)
*nog niet ;) De meeste games zijn nog steeds cross-gen games, daar hadden de PS4 en XB1 ook niet al te veel moeite mee in het begin.

Eén voordeel wat de nieuwe consoles, in mindere mate de XSS, hebben is dat ze niet met zwakke hardware in de markt zijn gezet. Maar Ray Tracing kan nog wel eens een probleem gaan vormen in de toekomst, helemaal als rasterization geheel achterwege wordt gelaten, waar een Pro/Enhanced model uitkomst kan bieden.

Een tussentijdse upgrade in de vorm van een PS5 Pro en Xbox Series XX zie ik persoonlijk wel zitten :Y

[Reactie gewijzigd door Caayn op 10 mei 2021 15:33]

Ik verwacht niet dat we tegen deze problemen gaan aanlopen deze generatie. De base consoles van de vorige generatie waren bij launch al CPU limited. De CPUs in die consoles zijn vergelijkbaar met wat je in een netbook kreeg. Het was dus simpelweg onmogelijk om de game goed draaiend te krijgen, omdat de core game logica gewoon niet snel genoeg verwerkt kon worden.

Met een zwakkere GPU valt er een hoop meer te tweaken om het draaibaar te krijgen. Je hebt daarbij veel meer tools om de framerates goed te houden. RTing kan je op lage resolutie laten gebeuren bijvoorbeeld, of je kan met DRS werken. Echter kan je niet ineens de helft van de NPC's op het scherm geen AI geven om de CPU te ontlasten.

Ik durf zelfs te stellen dat we op GPU gebied juist zullen zien dat er meer mogelijk is door nieuwe rendering technieken.
Dit betekent echter niet dat je niks meer aan je ps4 of xbox one hebt. Want alle games werken daar ook nog steeds op. Je hebt dan alleen de keuze of je upgrade of niet.
Nou, dat is wel een beetje een verouderde visie. Door de komst van de PS4 Pro en vooral de Xbox One X zag je gedurende de generatie significante upgrades op te markt komen. Ik verwacht dat die trend zich wel voort gaat zetten.
Ik betwijfel het. De PS4/X1 hadden relatief zwakke hardware aan boord tijdens de launch. De Pro / XOX konden ook goed meeliften op het feit dat 4K gemeengoed werd (en naast TVs, UHD-players er ook varia streaming-services UHD content aan gingen bieden). Ik zie een soortgelijke 8K-stap de komende 2 a 3 jaren niet snel gebeuren.

Je zou kunnen stellen dat een 'Pro' update misschien meer kan qua Raytracing, maar dat zal bij het grote publiek niet echt een grote zorg zijn. Ik denk zelf dat er een PS5/XSX 'Slim' komt die mogelijk wat kleiner is en/of bijvoorbeeld al meer opslag aan boord heeft.

Maar goed, als men een rede ziet om onder aan de streep meer winst te behalen dan zal men het zeker niet laten :)
Persoonlijke hoop ik heel erg op een aanzienlijk kleinere PS5. Met de huidge form factor krijg ik 'em thuis met geen mogelijkheid door de ballotage...
Nou er zat 3 jaar tussen de PS4 en de PS4 pro. Dus na 3 jaar was het de moeite waard om hem een upgrade te geven. Dus ja dan kan hij al snel veroudert zijn. Ook in Console land.

Tuurlijk kan je er nog prima op gamen. Maar dat kan je nu nog steeds op de ps1 als je wil. En er komen nog steeds games uit op de PS4.
De PS4 Pro was echter noodzakelijk omdat de PS4 (en de Xbox One) met budget hardware op de markt zijn gezet die op de tenen moest lopen om de baseline qua features en performance te halen. De PS5 en Series X zijn echter een stuk ruimer bemeten qua hardware en lopen, mede door de dure / niet beschikbare PC hardware eigenlijk aardig voor op een gemiddelde gaming PC. Ipv budget / midrange / laptop hardware ligt er serieuze hardware onder de kap.

Dat neemt niet weg dat Sony en Microsoft reeds aangegeven hebben weg te willen van harde generaties, maar ik denk dat deze consoles toch echt langer een high-end gaming ervaring kunnen bieden dan hun voorgangers.
Weet jij toevallig of er een soort analyse is waarin ik dit verschil kan zien. Ik ben nu wel benieuwd.
https://www.gamersnexus.n...lained-implications-on-pc

Een interessante blik terug ten tijde van de release:
Console developers have historically (almost) always taken a loss on hardware sales, opting instead to recoup their losses on licensing fees made from game software sales (queue the rise of game prices across markets). Sony looks like it's trying to be a bit more conservative this time with its hardware losses, and while most console CPUs have never been all that impressive, the PS4 really doesn't deliver much that we haven't already seen.
De essentie staat hier wel in. Sony sloeg met de PS4 een duidelijk andere weg in dan met de PS3, die geplaagd werd door hoge investeringen in de Cell processor en z'n bluray drive. Daarom was de console bij de release ook net wat goedkoper.

Over het algemeen viel het idee van 8 cores wel goed, maar achteraf in in de praktijk bleek toch wel dat vooral de lage kloksnelheid er voor zorgde dat 30 fps de norm bleef. Zeker na verloop van tijd. De GPU werd ten tijde van de aankondiging reeds als midrange aangeduid, wel met de noot dat het een flink betere match was dan de erg laat in het ontwerpproces toegevoegde Geforce chip ten tijde van de PS3.
mwa, dat budget hardware viel wel mee hoor.
Voor een ervaren gamer us dat inderdaad misschien de visie. Ik spreek als ouder van pubers die een jaar gehyped zijn en die in deze jaren ‘helemaal willen meezijn’. Dat is een ander perspectief waar jouw argumenten, die in andere situaties correct zijn, geen hout snijden. 2 jaar in puberhersens ‘heel mijn jeugd’…
Tegen dan zal er wel een ps5 slim of pro uitkomen. Kan je meteen voor deze gaan.
Dit is zeer waarschijnlijk voor de PS5. Het zou de grootte van de die kunnen verkleinen met ongeveer 18% (van 308 mm2 tot ~253 mm2), wat ook het percentage werkende chips nog eens verhoogt, en haalt dus zelfs meer dan 18% meer werkende chips uit een wafer.

Combineer dat met een iets lagere TDP en het zou het perfecte moment kunnen zijn om een goedkopere en kleinere PS5 te lanceren. Goedkoper hangt echter ook af van GDDR6, NAND en andere componentenprijzen.

De XBox Series X heeft ook veel te halen met TSMCs N6 procedé: Een potentiele reductie van 360 mm2 tot ~296 mm2. En de Series S van 240 mm2 tot ~197 mm2

[Reactie gewijzigd door Balance op 10 mei 2021 14:25]

Combineer dat met een iets lagere TDP en het zou het perfecte moment kunnen zijn om een goedkopere en kleinere PS5 te lanceren. Goedkoper hangt echter ook af van GDDR6, NAND en andere componentenprijzen.
Grote kans dat dit inderdaad direct gebruikt wordt voor een Slim en een eventueel Pro/Enhanced model. Ik verwacht niet dat ze het huidige model blijven produceren wanneer ze naar een nieuw procedé overstappen. De PS4 en XB1 werden steevast op hetzelfde procedé gebakken als waar ze op begonnen, bij een nieuwe procedé kwam er direct een nieuw model op de markt en ook die zijn later nooit meer gewijzigd.

PS4/XB1: 28nm
PS4 Slim/Pro, XB1 S/X: 16nm

Consoles van generaties daarvoor kregen tussendoor nog wel eens een nieuw procedé zonder dat het model compleet veranderd werd:

Xbox 360: 90nm, 80nm, 65nm
Xbox 360 S: 45nm
Xbox 360 E: 45nm
PS3: 90nm, 65nm
PS3 slim: 45nm, 40nm
PS3 superslim: 45nm, 40nm, 28nm

*Interne revisies daargelaten :)

[Reactie gewijzigd door Caayn op 10 mei 2021 15:15]

Ik zie absoluut niet in hoe er op dat procedé al een Pro model gaat komen. PS4 naar PS4 Pro was 28nm naar 16nm. Pro naar PS5 was 16nm naar 7nm. De Pro had 31% hogere kloksnelheid op de CPU en 2.3x de GPU kracht. De stap van 7nm naar 6nm is er veel te klein voor. Daarbovenop was er een grotere nood door het feit dat UHD TV's mainstream begonnen te worden, en de consoles al flink achter stonden op PC van dag één. Dit is geen probleem met de nieuwe consoles.

Ik verwacht geen Pro model tot we op 3nm zitten. Tegen dan verwacht ik een sterke vooruitgang op vlak van raytracing, en ik denk dat het voornamelijk daar rond zal draaien.

[Reactie gewijzigd door MGsubbie op 10 mei 2021 18:26]

Daarom ook "eventueel" ik acht een 6nm Pro model klein, een Slim model op dat procédé is bijna een gegeven.

Met de verwachte performance verbeteringen van Zen 4 ten opzichte van Zen 3, welke al een grote stap omhoog is ten opzichte van de gebruikte Zen 2 cores in de huidige consoles. Plus AMDs claims voor RDNA3 zou het mij niet verbazen als wij een 5nm Pro model zien. In ieder geval vanuit Microsoft, die minder vast lijkt te houden aan het huidige generatie model.

De sprong zal dan ook niet zo groot zijn als met de PS4 naar de Pro of de XB1 naar de XB1X maar ditmaal waren de consoles ook niet zwaar underpowered ten tijde van hun launch.

[Reactie gewijzigd door Caayn op 10 mei 2021 20:12]

Ik denk eerder een PS5 die dan 'dezelfde' specs heeft, maar een iets nieuwere versie van in essentie dezelfde chip. Beetje zoals de Switch ook een kleine upgrade kreeg met een beter batterij-leven, maar niet genoeg om 'Pro' genoemd te worden.
Da's precies wat Balance hierboven zegt, maar dan met een internationaal goed aangeschreven bron ipv een Nederlandse site die het heeft ge-ctrl-c/v'ed :P
Ik baseer mij gewoon op wat ps1,ps2,ps3 en ps4 gedaan heeft.
Of ze er nu andere chips in draaien of niet, prijs lager maken of niet, zoiezo komt er marketingsgewijs wel een nieuwe ps5.
Zeer verouderd? Tov van wat? PC? Nieuwe videokaarten zijn nog veel schaarser en ook nog veel duurder.
Ten opzichte van nieuwe consoles die er tegen die tijd misschien zijn. Maar de huidige consoles kunnen dan alsnog wel wat jaren mee.
> Ten opzichte van nieuwe consoles die er tegen die tijd misschien zijn

Tenzij er een nieuwe speler is (Google, Apple) moet dit dan uit de hoed van Nintendo komen, want een consolegeneratie duurt wel een jaar of 7-8. De Xbox One kwam 8 jaar geleden uit. De Xbox 360 daar weer 7 jaar voor. En Nintendo focust niet op grafisch goed presterende consoles, dus dit is heel onwaarschijnlijk.

Misschien dat er rond die tijd een XBS Slim of PS5 Pro is ofzo, dat kan ik me nog wel voorstellen.
Ik besefte me niet dat de Xbox One al zo oud is, poeh. Dan zal het natuurlijk helemaal geen probleem zijn.
Maar tussen de PS4 en PS4 pro zat 3 jaar. Dus kan prima.
Welke nieuwe consoles? Gezien de wereldwijde schaarste op dit moment, verwacht ik naast de PS5 en Xbox Series X behalve een revisie (Slim/Pro etc.) Echt geen andere consoles op de markt. Met zulke schaarste zullen er ook minder gamers zijn die de nieuwste technieken zullen kunnen gebruiken, de hele GPU wereld zal een halt krijgen en we zullen simpelweg blijven steken waar we zitten tot de schaarste voorbij is.
Ga er maar niet van uit dat er tegen die tijd nieuwe consoles zijn, hooguit dan misschien een 'pro' versie van zowel de PS als Xbox.
Tja, die lopen nu ook, al dan niet opzettelijk, vertraging op. Waarom een nieuwe console uitbrengen als de oude nog als een tierelier verkoopt.
Omdat je ook een concurrent hebt. Stel er komt geen PS5 pro in 2023. Maar er komt wel een snellere Xbox serie x uit. Denk je dan dat er nog veel mensen een PS5 kopen? Zeker nu steeds meer cross platform gaat is het helemaal een no brainer.
Maar Microsoft loopt tegen exact dezelfde problemen aan als Sony. En als Microsoft tegen die tijd met een snellere Xbox uit komt, dan komt Sony dat ook. Er is maar weinig concurrentie, alleen Nintendo is dan nog een concurrent voor Sony en Microsoft, maar ook die kampt dus met dezelfde problemen wat betreft productie.
Ja, voor velen komt het op de games.
Ofdat de xbox dan dat beetje rapper loopt kan niemand schelen als je geen spiderman, god of war, last of us, rachet en clank kan spelen.
Een klein beetje rapper? Dat is nu het geval ja. Leg de PS4 eens tegen de Xbox one x. Dan heb je het niet over iets rapper.
Nog steeds zie ik niet hoe je bv. spiderman gaat spelen op je xbox one x.
Dat zal je ook niet zo snel. Maar bar weinig mensen zullen een beduidend trage console kopen als de concurrentie wel op volle toeren door draait.
Ja, ps5 zal dan wel bundels doen met hun grootste game exclusives voor een goedkope prijs.
Dan zou ik bv er wel één kopen, puur voor deze exclusives te kunnen spelen en terug te verkopen. FYI ik game op pc, en zou graag de exclusives spelen van playstation. Ik zal de enige waarschijnlijk niet zijn.
Je kan een abonnement op ps now nemen, dan kan je die exclusives op je pc spelen. Daarnaast worden er nu ook meer playstation games overgezet naar pc. Horizon, days gone etc.
Het verleden heeft toch uitgewezen dat de snelheid van een console niet uitmaakt voor de verkopen. Kijk bijvoorbeeld naar ps2 vs xbox. De xbox was toch beduidend sneller, echter waren de verkopen van de xbox teleurstellend. Kijk naar de dreamcast t.o.v. de ps1 die toen op de markt was. De dreamcast heeft het maar een paar jaar volgehouden. ps4 pro heeft ook beter verkocht dan de xbox one x. De verkopen van de ps5 zijn nu ook 40% hoger dan de series X. Consumenten kijken niet naar hoe snel een console is, maar die kijken waar spelen mijn vrienden op en welke games kan ik spelen.
Maar in het verleden waren de verschillen ook niet zo groot als dat er tussen. Een PS4 en de Xbox one x zou zitten. Want dat praten we over betere gfx hogere resolutie en veel meer fps. Als de Xbox op 60 fps zou draaien?

En ik geloof dat in het westen. De Xbox one x toch beter verkocht als de PS4 pro.

Tevens zijn de huidige verkopen niet relevant omdat er gewoon teveel schaarste is. En dus eigenlijk meer een productie strijd is als een verkoop strijd.
Die waren zelfs groter:

https://www.gamespot.com/...ystems-by-flop/2900-1334/

Ps2: 6.2 gigaflops
xbox 20 gigaflops.

Dat is meer dan 3 keer zo snel. De xbox one x is 50% sneller qua gpu dan een ps4 pro.

Enige waar de xbox one x het beter heeft gedaan dan de ps4 pro is in de US. Maar de EU telt ook gewoon als het westen en daar heeft de ps4 pro het toch echt beter gedaan.
En vergelijk nu eens de kracht van een PS4(non pro) met een Xbox one x.
Want dat verschil krijg je als 1 van de 2 zou blijven slapen.

En dan zal een ontwikkelaar sneller de PS5 en serie x vrijwel gelijk houden. En de serie x-2 een flinke boost geven. Zoals de PS4 vergelijkt met de Xbox one x.


En ik zie dat Xbox het buiten de UK en VS inderdaad niet zo goed doet. En ging eigenlijk vanuit dat het wel door te trekken was naar het hele westen. Maar dat valt tegen.
Ik snap niet waar je helemaal heen wilt met de vergelijking tussen de Base ps4 en de Xbox One x.

Het is daarnaast nooit gebeurt dat een console maker aan het slapen was. Dan kwam er altijd wel een nieuwe concurrent op de markt.

Daarnaast het verschil tussen de Base ps4 en de Xbox One x is hetzelfde verschil als tussen ps2 en xbox destijds. Ook toen was de ps2 degene die veel meer heeft verkocht. Dus alsnog gaat die vergelijking niet op.
Het is nog nooit gebeurd. Maar het ook geloof ik ook nog nooit gebeurd dat een console de eerste 2/3 jaar bijna niet leverbaar is geweest. En het ging mij om het stukje

"een nieuwe console uitbrengen als de oude nog als een tierelier verkoop" is niet heel slim als er concurrentie is. Want dan loop je achter de feiten aan.
De consoles zijn pas een half jaar geleden op de markt gebracht. Dus om nu direct van 2 tot 3 jaar uit te gaan is wat voorbarig.
Ik ging er ook niet vanuit maar Sony wel.
Er werd gesproken over 2023. Tegen dan zijn we weeral een generatie van grafische kaarten verder. Waarbij we minstens 3080 performance voor de prijs van een 3070 kunnen verwachten, en de prijs voor de lagere modellen op een gelijkaardig niveau dalen. Er zullen ook verschillende generaties van processors verschijnen. Waarschijnlijk is PCIe 4.0 de standaard en meer betaalbaar, en we zullen dan waarschijnlijk op DDR5 zitten ipv DDR4.

Tegen dan zal de marktsituatie er ook compleet anders uitzien, en gaan we de absurde prijzen en lage verkrijgbaarheid voor PC componenten niet meer zien.

Het zal niet "veel" verouderd zijn, maar de vergelijking tussen een console en PC zal over tijd altijd minder en minder gunstig zijn voor consoles.

[Reactie gewijzigd door MGsubbie op 10 mei 2021 18:35]

Veroudert impliceert dat er alweer wat nieuws is. In die tijd zullen er geen nieuwe consoles uitkomen, dus zeker niet veroudert. Of was je van plan de PS5 maar een jaar te gebruiken?
Een console gaat meestal ongeveer 7 jaar mee, dus je zal dan alsnog 5 jaar moeten wachten op de nieuwe generatie.
Semantiek: De PS4 consoles hielden er op release day van de PS5 ook niet spontaan mee op.
Ze gaan veel langer mee dan 7 jaar, en ik hoop eigenlijk dat Sony door deze problemen de PS4 wat langer blijft ondersteunen met (nieuwe) games. Een goede release op PS4 levert nog een hoop op lijkt me.
Ik bedoel het meer op een reactie op wat Frans aangaf dat de hardware verouderd zou zijn na 2 jaar. Maar voordat er een nieuwe generatie op de markt komt ben je dan alsnog 5 jaar verder.
De nieuwe generatie zal dan inderdaad nog wel even duren, maar Wanneer de tekorten tot in 2022 aanhouden is de PS5 pro al in aantocht:
PS4 2013
PS4 Pro: 2016
PS5: 2020
PS5 Pro: 2023 ?
Xbox Series X zal zelfs harder getroffen worden door groter die size van 360mm2 vs PS5 van 308mm2, mits wafer aantallen gelijk blijven tussen beiden.

Misschien is console hardware in 2023 verouderd maar houdt wel rekening mee dat software tegen die tijd juist behoorlijk vernieuwd zijn. Wat we nu zien zijn vooral "ports" van oudere bestaande games. Niet geoptimaliseerd en brute forcing. Een beetje zoals games vrijwel altijd op een PC aan het brute forcen is vanwege groter inefficiëntie door duizenden hardware combinaties.
Je bedoeld na 1 jaar en 2 maanden. ( release datum November 2020 )
Daarnaast is de vraag groter voor de PS5 dan de Xbox Series X. Groter dan de release van de PS4 ( neemt niet weg dat hierdoor er mogelijk meer Xbox Series X consoles verkocht worden )
Hoezo vreemd? ps5 is niet de enige die chips wilt hebben. Auto industrie zit ook al op zijn gat wat chips betreft.
dan betekent in 2023 dat de hardware gelijk "zeer" verouderd is
Wat een "zeer" vreemde aanname.
2023 zijn er de nieuwe PS5's op 6nm volgens geruchten. Dus technisch gezien....
Technisch gezien zou je dus meer chips kunnen maken uit hetzelfde materiaal, als de yields goed zijn.
Misschien zijn de AMD chips het probleem niet, maar andere chips die mogelijk niet veranderen.

Ging er om dat de PS5 van nu dan technisch gezien verouderd is.
Maarja, er zijn meer onderdelen die de console maken, en de tekorten zijn niet alleen in de main CPU/GPU.
Dan heb je slechts 1 onderdeel. ;)
Dat klopt, maar zonder G/CPU heb je geen PS5
Maar een G/CPU is niet het enige wat een console heeft, dat is mijn punt meer, net als de anderen overigens.
Dan zijn het nog steeds PS5's. Iets kleiner, iets zuiniger en misschien iets sneller, maar niet fundamenteel "nieuwer"?
Idd, waarom wordt die nooit genoemd
Dan zullen ze de ps6 gewoon uitstellen tot 2028 of zo.
Plus zoveel goeie exclusives zijn er ook weer niet.

[Reactie gewijzigd door Schway op 10 mei 2021 14:09]

Beetje een kip-ei-verhaal, niet? Je gaat als uitgever zijnde niet je releases vol inzetten op een console waarvan er maar een handjevol in omloop zijn, want dan weet je zeker dat je game niet bepaald een verkoopsucces (let op: anders dan een goede game, dus!) gaan zijn...
klopt, ook geen gemis. Zodra er meer consoles in omloop zijn zullen ze meer uitbrengen. Kan doorgans geen kwaad wat meer tijd aan development te besteden.
En de echte fans kopen het toch wel, of er nou games voor zijn of niet.
Er zijn nu al meer ps5 consoles in omloop in dezelfde tijd dan de ps4 destijds. Dus het zal wel loslopen met de games die uitgebracht gaan worden.
Wachten tot 2024. Dan is er wellicht zelfs een PS5 Pro uit 8)7
Als het in het jaar 2022 slecht verkrijgbaar is.. dan betekent in 2023 dat de hardware gelijk "zeer" verouderd is.
Voor consoles is dat toch alleen maar beter!? Zijn ze beter bekend met de hardware en dan weten de ontwikkelaars er meer uit te persen qua prestaties.

Ik maak mij nooit zo druk om de leeftijd van hardware. Het gaat meer om de kwaliteit van de spellen die op het platform beschikbaar zijn.
Hoezo vreemd gezien de algemene chiptekorten?

Wat ik me afvraag is in hoeverre ze rekening houden met een dalende vraag naar consumenten elektronica als we straks weer "buiten kunnen spelen", op vakantie kunnen en dergelijke.
Klopt, Xbox kan nog slechter geleverd worden.
Ik denk dat het wel meevalt met die veroudering.
Er is ook al tijden geen videokaart meer te krijgen voor een normale prijs en ook een XboX kan je nog niet eventjes zomaar ophalen.

Om die veroudering in te laten treden moet echt wel zo'n beetje iedereen over zijn op het nieuwe speeltje anders blijven ze nog gewoon games maken voor PS4. Afzetmarkt enzo.

Ik denk dat het zwikkie pas weer gaat "verouderen" als die chiptekorten een beetje weg zijn en je dus ook redelijk arbitrair kan upgraden.

Je kan een PS5 straks wel verouderd noemen omdattie een arbitraire leeftijd bereikt maar welke basis heeft dat als de helft van je afzet markt nog de oudere hardware heeft.
En zoals ik zei je ziet ook bij de vleet PC gamers die een hele nieuwe PC maken maar één of andere achterhaalde videokaart gebruiken omdat ze niet kunnen upgraden.

Je hebt doorgans toch eerst de hardware, en daarna de games.

[Reactie gewijzigd door Polderviking op 10 mei 2021 17:12]

Ik was een van de gelukkige die in Januari een PlayStation 5 kon kopen.
Echt een hele vette console, maar ik heb alleen Astro's Playroom en Sackboy gespeeld. Vooralsnog zijn er niet echt veel games op de PS5 die echt de moeite waard zijn. Momenteel speel ik voornamelijk Call of Duty: Modern Warfare en Formule 1 2020.

Als je nu een PlayStation 4 hebt is er meer dan genoeg om je komend jaar nog mee te vermaken. Ik ben blij met mijn PS5, maar ik had het ook geen ramp gevonden om nog een jaar of 2 met mijn PS4 Pro te moeten spelen.
Returnal
Hitman 3
Demon's souls
Resident evil 8
Ratchet and clank drift apart
Spider-man miles morales
Sackboy
Soulstorm

Daarnaast zijn er genoeg games die een ps5 patch hebben gekregen, o.a. control, AC ValHalla, Watch dogs legion, wreckfest etc etc.

Volgens mij is er binnen een half jaar best wat games uitgekomen.

Daarnaast kan je alle ps4 games met de ps5 kracht spelen. Dat maakt ook een verschil uit in laadtijden, fps etc.
Returnal
Hitman 3
Demon's souls
Resident evil 8
Ratchet and clank drift apart
Spider-man miles morales
Sackboy
Soulstorm

Daarnaast zijn er genoeg games die een ps5 patch hebben gekregen, o.a. control, AC ValHalla, Watch dogs legion, wreckfest etc etc.

Volgens mij is er binnen een half jaar best wat games uitgekomen.

Daarnaast kan je alle ps4 games met de ps5 kracht spelen. Dat maakt ook een verschil uit in laadtijden, fps etc.
Dat moeten dan ook nét titels zijn die je aanspreken, want voor mij persoonlijk vallen er al meer dan de helft af van dat rijtje.

Ja en dan die ‘kracht’…Mijn vrouw speelde Sackboy zowel op de 4 pro en nu op de 5, maar verschil zien we nauwelijks maar de beleving blijft precies hetzelfde en daar gaat het toch om?
[...]
Dat moeten dan ook nét titels zijn die je aanspreken, want voor mij persoonlijk vallen er al meer dan de helft af van dat rijtje.
Tja, maar dat is een behoorlijk non-argument. Bij console-launches is het eerste jaar vaak karig qua aanbod, dat is nu niet veel anders. Maar je kan niet stellen dat er "geen" goed ontvangen PS5 games zijn, want die zijn er zeer zeker wel.
[...]


Tja, maar dat is een behoorlijk non-argument. Bij console-launches is het eerste jaar vaak karig qua aanbod, dat is nu niet veel anders. Maar je kan niet stellen dat er "geen" goed ontvangen PS5 games zijn, want die zijn er zeer zeker wel.
Dat mag je dan een non-argument vinden maar ik ga geen games aanschaffen, zoals shooters waar ik dus totaal niet van hou.
Pas dan je oorspronkelijke bewoording aan.

Je schreef: "Vooralsnog zijn er niet echt veel games op de PS5 die echt de moeite waard zijn"
Je argumenteert: "Vooralsnog zijn er niet echt veel games op de PS5 die ik de moeite waard vind"


Ik vermaak me kostelijk op mijn ps5. Naast dat ik een enorme backlog aan erg goedkope ps4 games heb die nu stabieler draaien, of zelfs een patch gekregen hebben, geniet ik ook enorm van games als Returnal en kijk ik erg uit naar Ratches en Clank en de nieuwe God Of War.

Het is nu gewoon een betere ps4, met een paar ps5 exclusives en voortuitzicht op een aantal must-haves.
Ik snap dat niet iedereen hem nu kan kopen; maar ik vind die console zo enorm zijn 400 euro waard. Helemaal als je nu kijkt wat een degelijke pc kost. Ik ben echt onder de indruk, en de uiteindelijke game-ervaring is denk ik beter dan ik zou krijgen als ik mijn pc met een vega64 aan zou sluiten op mijn 4k scherm.

[Reactie gewijzigd door lmartinl op 10 mei 2021 19:09]

Dat hoeft toch ook niet? ieder zijn ding natuurlijk :)
Tja is dat niet bij alle games? Na 5 jaar speel je natuurlijk ook alleen de games die je aanspreken.

Sackboy draait op beide op 60fps. Maar er zijn genoeg games die op 30fps draaien op de ps4 pro en dan maakt het een verschil met 60fps wel uit qua beleving.
Sackboy heeft op de PS4 Pro regelmatig behoorlijke framedrops in coop mode. Dan is stabiel 30fps misschien wel beter.
Voor mij is het spelen van veel spellen (PS4) met 60FPS al de aanschaf waard.
Zat goede games.
Probleem is, in vrienden groep heeft 1 wel en de rest niet.... welk lol heb je dan als je niet samen een game kunt spelen. Gewoon niet leuk dat de console niet normaal verkrijgbaar is.
Jammer voor de mensen die er graag een willen. Maar 'gelukkig' zijn er toch nog niet veel games uit.
Zelf ben ik voor de XSX gegaan, waar ik erg blij mee ben. Voorheen had ik ook een PlayStation 4.
De PlayStation 5 ga ik ook ooit nog wel een keer halen voor de exclusives. Maar 70 euro per nieuwe game vind ik echt héél veel geld.

Hoe dan ook, allebei top apparaten. De nieuwe generatie belooft voor alle gamers een hoop goeds. Ik hoop dat iedereen die er een zoekt er toch een weet te vinden.
Same, en over een paar jaar zal er vast wel een refresh komen - ander design, PS5 'pro', etc. Tot die tijd wacht ik ook lekker totdat er fatsoenlijke PS5 games uitkomen.

En ik denk dat dat ook nog wel een tijdje gaat duren; zolang de PS5 moeilijk verkrijgbaar is zullen de uitgevers ook twee keer nadenken voordat ze een PS5 exclusive maken. Dat wordt de komende 2 jaar nog PS4 en PS5 combo games.
Tja, dan kan je altijd wel wachten. 4 jaar na de PS4 Pro kwam de PS5, dus als je wacht op de PS5 Pro, kan je net zo goed wachten op de PS6 etc. etc.
Dat ie moeilijk te verkrijgen is en tekorten zijn betekent niet dat hij niet verkoopt slimmerd.

Het meest (lees: snelst) verkochte console ooit in de geschiedenis.
Ik denk dat het voor veel mensen toch verleidelijk gaat worden om toch een Xbox x mee te nemen. Deze beginnen wel langzaam aan op te duiken in de MediaMarkt winkels.
Deze zijn net zo slecht leverbaar. Alleen de series S is goed leverbaar, maar de series x is ook vaak binnen een paar minuten uitverkocht op het moment dat ze beschikbaar komen.
[XSX | XSS] Pre-order, bestellingen en levertijden
De series x in de MediaMarkt is al een paar keer voorbij gekomen de laatste dagen. De PlayStation heb ik niet gezien in het PlayStation levertijd topic.
Er komen geregeld voorraden binnen van consoles. Wanneer dit is dat heeft te maken met de verdeling per land etc en de beschikbaarheid op dat moment. Dat er een lading series X is binnen gekomen in Nederland zegt niks over de beschikbaarheid in het algemeen. Over een paar weken is het weer dat er een lading ps5's binnen komt in Nederland. Als die series x online komt zijn die ook binnen een paar minuten uitverkocht.
Ik weet niet hoeveel er per keer aan komen. En hoe vaak. Als er een schip komt met 1 miljoen consoles heeft dat een ander effect, dan dat er een vrachtwagen aan komt met 10.000.

Maar je ziet ook op marktplaats dat de PlayStation hoger boven de winkelprijs verkocht wordt dan de Xbox. Dat zegt denk ik ook wat over de vraag aanbod markt.
De ps5 is tot nu toe ook 40% meer verkocht dan de series X. En de vraag blijft nog steeds groot bij de PS5. Dus het klopt dat de vraag naar ps5 groter is dan die van de series X als je de verkopen ziet en de prijzen die gevraagd worden op marktplaats.
In de app groepen heb je inderdaad letterlijk 10 seconde om te bestellen zodra je een notificatie krijgt.... daarna ben je al telaat.
Van iemand die bij Mediamarkt werkt: je hebt inderdaad een hogere kans een Series X te krijgen dan een PS5. Keek laatst voor de lol eens hoeveel PS5 disk modellen gereserveerd waren bij onze winkel en het zat boven de 200 8)7 ondertussen is de Series X af en toe nog op voorraad
Tot nu toe is de XSX ook heel matig te verkrijgen. De XSS is als enige enigszins leverbaar...
Zou dit geen impact hebben op games die uitkomen? Ik kan mij niet voorstellen dat ontwikkelaars staan te springen om nu games uit te brengen voor de ps5. Die kan je dan beter op de plank laten liggen en uitgeven bij veel meer ps5 bezitters?
Niet direct, aangezien veel uitgevers nog steeds crossgen games uitbrengen. Daarnaast is de schaarste natuurlijk ook relatief, want Sony heeft net zoveel PS5's als PS4's verkocht in dezelfde periode en verwacht dit ook het komende fiscale jaar te kunnen doen.
Heb toevallig vorige week toen ik voor me dochter naar de Intertoys moest eens gevraagd hoe de levering zat, en die gaven me inderdaad al aan dat ik hem kon reserveren zonder aanbetaling, maar het ongeveer met de levering die ze nu binnen krijgen 16 maanden kon duren. Bij Xbox Series X 6 tot 8 maanden. Heb me deze daarom ook maar nu alvast gereserveerd aangezien het minimaal een half jaar kan duren, heb ik hem misschien nog met de feestdagen 🙈
Ik zou eerder een reservering plaatsen bij een gamemania of een mediamarkt, die krijgen grotere aantallen binnen dan de intertoys. Intertoys wordt toch als minder belangrijk gezien door Sony.

Je kan ook aansluiten bij een telegram groep, daar is vaak een bot actief die de voorraad checkt. Zodra er voorraad is krijg je een bericht en kan je hem direct bestellen. Al moet je dan ook binnen een minuut reageren anders ben je te laat. Zo heb ik hem bij amazon kunnen kopen.
Hoe vind je de juistte telegram groep?
Kijk in het preorder ps5 forum. Daar staat die in. De beste is de psx sense ps5 bot.
Dat krijg je als een winkel zoals intertoys maar 1 per lading krijgt.
Ik heb gewoon op de legitieme manier een verkregen middels een pre-order dus het kan, maar wat de huidige eigenaren van de ps5 vergeten is dat dit ook hun raakt.

Dat wil zeggen, publishers zijn eerder geneigd te wachten met een release want minder gebruikers = minder sales. Dus die ene game die dit jaar uit zou komen zou zomaar een jaar laten kunnen komen zodra er meer "gebruikers" zijn.
Denk dat dat wel mee zal vallen, immers kunnen ze namelijk ook niet te lang wachten want geld moet binnenkomen om de productie van de volgende game te kunnen bekostigen, zo'n studio kost bakken met geld om draaiende te houden. Een jaar later uitbrengen kan voor een doorsnee studio echt niet tenzij ze hele diepe zakken hebben, maar ook dan blijft het nog een gok om een jaar te wachten, immers kan jouw game over een jaar al verouderd zijn omdat de rest niet heeft stilgezeten. En er zijn dan nu wel tekorten, maar er zijn ook een hoop consoles al in omloop.
Prima, ik zou er graag een willen, maar blijf geduldig wachten. Het voordeel is dat wanneer ik er eindelijk een heb, de games die ik allemaal gemist heb alweer in prijs zijn verlaagd. (Je moet toch het positieve van dingen blijven zien ;))
Goed nieuws voor Stadia team.
Ik zie niet in waarom Stadia hier profijt van zal hebben. Dat is inmiddels een beetje een doodgeboren kindje aan het worden.
het wachten op een PS5 duurt dus maar voort. Ik zou Sony graag "straffen" door geen PS5 te kopen maar ik zit er ondertussen om te springen met een PS4 pro die opstijgt zodra er een iets zwaardere game wordt gespeeld. En ik vertik het om scalpers te sponsoren.....
Want Sony heeft invloed op de beschikbaarheid van de PS5? Als Sony geen onderdelen kan krijgen dan kan je dit moeilijk bij Sony neerleggen. Volgens mij heeft de hele industrie hier last van dat er geen chips te krijgen zijn.
Tuurlijk kan je dat bij Sony neerleggen. Zij ontwikkelen een product. Onderdeel hiervan is je supply chain.

Verandert verder niets aan de situatie, dus echt belangrijk is het niet :)
Maar er is op dit moment niks leverbaar. Dus je had liever dat Sony en Microsoft de console een paar jaar had uitgesteld? Daarnaast is schaarste ook relatief. Er zijn nu al meer consoles van de ps5 verkocht in dezelfde periode als de ps4. Dus er is ook gewoon meer vraag door de corona pandemie.
Ik snap niet waar je vraag vandaan komt en wat deze met mijn reactie te maken heeft. Ik geef alleen aan dat de productontwikkelaar (dwz, degene wiens naamplaatje er op staat) de verantwoordelijkheid op zich neemt.
Deels heb je gelijk. Alleen gaan sommige keuzes potentieel ten koste van de kwaliteit van het product. Zo heeft Sony nu gekozen om verschillende type fans te gebruiken waardoor je een heel scala aan PS5s hebt gekregen die allemaal een ander geluidsniveau hebben.

Ik heb nu dus een PS5 met één van de niet stille fans, luidruchtig is hij niet maar stil is anders, wat een voor- en nadeel is.

Voordeel: Waarschijnlijk heb ik, en andere met mij, daardoor mijn PS5 eerder.
Nadeel: De geluidsproductie van de fan haalt de keuze voor het grote formaat van de console deels onderuit.

Maar goed. Sony is op dit moment niet de enige met productie problemen ;)

[Reactie gewijzigd door Caayn op 10 mei 2021 15:59]

Tja, je kunt moeilijk de producent de schuld geven als de supply chain gewoon zwaar beperkt is voor iedereen op dit moment, dus er is niet even een simpel alternatief zonder dat er een complete redesign van de console nodig is (maar ook daar is Sony al naar aan het kijken dus, naar aanpassingen waardoor alternatieve beter leverbare components gebruikt kunnen worden).
Sony kan er ook niet zo veel aan doen dat de chipfabrieken problemen hebben met leveren. Zelfs Philips kon pas niet genoeg AEDs leveren omdat ze de computerchips niet geleverd krijgen.
Schroef hem een keer open en maak hem schoon, smeer nieuwe koelpasta op de CPU bij mij heeft dat enorm geholpen.
Behalve de koelpasta heb ik dat allemaal gedaan. Wil de koelpasta ook wel doen maar dan pas als ik de ps5 in huis heb zodat als ik het verpest dat ik dan wel gewoon kan spelen. Overigens een briljante tip gezien die nu goed werkt....gewoon tijdens het gamen de bovenste kap eraf halen. Afgelopen weekend geprobeerd en werkt goed. PS4 pro is veel stiller en ik kan weer ouderwets gamen.
Als Sony makkelijk een extra 'fabriek" kon openen.. deden zij dat. Apple heeft zelf ook al gemeld dat later dit jaar de iPad en andere Apple producten mogelijk lastiger geleverd kunnen worden. Hier kan Sony echt niets aan doen.
Waarom zou je Sony straffen voor iets waar zij zelf ook niets aan kunnen doen, ook zij zouden graag meer onderdelen kunnen krijgen zodat ze nog meer consoles kunnen produceren om aan de vraag te voldoen. Er is momenteel gewoon geen productiecapaciteit meer, elke sector die producten obv chips maken heeft er nu zwaar last van. Ik denk zelfs dat je blij mag zijn DAT je uberhaupt een PS4 pro hebt zodat je het nog wat langer kunt uithouden. En je zou ook eens kunnen kijken om misschien eens je PS4 grondig schoon te maken of op een andere plek te zetten waar die betere koeling kan krijgen, of als een echte tweaker zelf een extra koelingselement toevoegen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee