Volgende God of War-game is uitgesteld tot 2022 en komt ook uit op PS4

De volgende God of War-game, 'Ragnarok', komt pas in 2022 uit. Dat meldt Herman Hulst in een blogpost. De PlayStation-topman bevestigt ook dat de komende titel in de God of War-franchise ook beschikbaar komt voor de PlayStation 4.

Hulst meldt in de blogpost dat de ontwikkeling van de nieuwe God of War-titel 'iets later is begonnen'. "Daarom hebben we besloten om dat spel naar volgend jaar te verschuiven, zodat Santa Monica Studio het geweldige God of War-spel kan afleveren dat we allemaal willen spelen." Ook de ontwikkelaar van de komende God of War-game meldt op Twitter dat het zich wil richten om een game van zo goed mogelijke kwaliteit af te leveren.

Eerder dit jaar stelde Polyphony ook al de release van PlayStation-exclusive Gran Turismo 7 uit tot volgend jaar. Hulst verwacht dat Horizon: Forbidden West wél dit jaar nog verschijnt, maar geeft ook aan dat dit nog niet volledig vaststaat. "Voor Horizon: Forbidden West denken we dat we op schema zitten voor een release rond de feestdagen. Maar dat is nog niet helemaal zeker, en we doen ons uiterste best om dat zo snel mogelijk aan jullie te bevestigen."

PlayStation-topman Hulst meldt ook dat God of War: Ragnarok beschikbaar komt voor de PS4, net als Horizon: Forbidden West en Gran Turismo 7. "Waar het zinvol is om een titel te ontwikkelen voor zowel PS4 als PS5 - voor Horizon: Forbidden West, de volgende God of War en Gran Turismo 7 - zullen we daarnaar blijven kijken", aldus Hulst. "Als PS4-bezitters dat spel willen spelen, dan kan dat. Als ze verder willen gaan en de PS5-versie willen spelen, dan zal die game er voor hen zijn."

De komende God of War-game werd vorig jaar al geteaset tijdens een PlayStation 5 Showcase van Sony. Gelet op de teaser 'Ragnarok is coming', wordt de game gebaseerd op de Noorse mythologie. Hulst bevestigt verder wederom dat PlayStation Studios momenteel meer dan 25 titels in ontwikkeling hebben. 'Ruim de helft' daarvan zouden nieuwe franchises zijn. De topman meldde dat eerder dit jaar al in een interview met Wired.

Door Daan van Monsjou

Redacteur

02-06-2021 • 20:58

132 Linkedin

Submitter: Raem

Lees meer

Reacties (132)

Wijzig sortering
Uitgesteld of niet.. Ik ben vooral "huiverig" voor alle games die ook perse zo nodig op de vorige gens moeten uitkomen.. (wel begrijpelijk)

Of het nu iets is zoals GoW nu, of multiplats zoals de komende Battlefield..

In hoeverre 'schaadt' het de ontwikkeling? Of valt het mee en is het tegenwoordig alsof je de settings van je PC terug draait?

In het verleden hebben we nl wel gezien dat games door de limitaties toch best wel wat functies en mogelijkheden moesten missen namelijk :/

[Reactie gewijzigd door poor Leno op 2 juni 2021 21:09]

De huidige generatie consoles geeft door de supersnelle SSD mogelijkheden in game design die je op de vorige generatie niet had. Zolang ze cross-generatie games blijven maken ga je dit soort nieuwe mogelijkheden niet in games terugzien. Je krijgt dan eigenlijk last-gen games met iets betere graphics en frame rates.

Doodzonde.
Ik denk dat die mogelijkheden ook wel meevallen. Je zou best een game voor de PS5 kunnen ontwikkelen die tussendoor geen laadtijden heeft, terwijl de PS4 wel onderbrekingen heeft. In de PS5 versie gaat een automatische deur dan bijvoorbeeld direct open, terwijl het in de PS4-versie 5-10 seconden duurt.
Ja, maar in een pure PS5 game zou die deur daar helemaal niet nodig zijn gewest. Je kan je levels heel anders ontwikkelen, b.v. zonder je level in kleinere stukjes te hakken. Je zou een open-world game kunnen maken met het detail van een lineaire game.
In een lineaire game hoeft die deur er inderdaad niet te zijn in de PS5-versie. Achteraf kan de ontwikkelaar zonder al te veel moeite een muur met een deur neerzetten in de PS4-versie, of een andere blokkade. Daar zijn best creatieve oplossingen voor te bedenken. In het ergste geval kunnen ze zelfs gewoon even de game stilzetten en een laad-icoontje neerzetten, zoals weleens in Mass Effect gebeurde.

Qua open-wereld games zeg ik: eerst zien, dan geloven. Krijgen we straks ook PC-games die een SSD vereisen, of blijft er gewoon een low-detail modus waardoor het ook met een HDD kan?

Games zullen zeker blijven evolueren en de sterkere machines maken dat deels mogelijk. Maar ik wil niet te veel verwachten van deze generatie. Het klinkt heel mooi wanneer ontwikkelaars zeggen dat ze dankzij deze nieuwe technologie veel meer mogelijkheden hebben, maar ik ben niet geheel overtuigd dat we veel meer gaan zien dan mooiere games en minder laadtijden.
In het groter geheel heb je een punt. In het geval van God of War.. ik hoop echt dat ze dezelfde aanpak gebruiken en een game maken zonder camera cuts. De vorige game was zo opgezet dat er geen laadschermen waren.

De design van de game was zo dat een laad zone naadloos was en dat was ook echt zo. Bijvoorbeeld de boot tochtjes. Die waren er duidelijk om gebieden in te laden, maar tegelijkertijd gebruikte ze dat soort momenten voor character development en world building.

Dat is iets wat je met de PS5 alnsog gaat krijgen omdat dat dat simpelweg het design is.

Nu had ik voor zowel GoW en HZD:FW niet verwacht dat ze PS5 exclusive zouden zijn, maar in beide gevallen denk ik dat het niet heel ernstig is.

Als je kijkt naar Gost of Tsushima dan zijn laadtijden erg kort te houden zepfs op base PS4 consoles vanaf de release.

Ik ben overigens wel benieuwd of we een echt verschil gaan zien met next gen exclusives. Ik heb returnal niet gespeeld omdat ik net als vele geen PS5 heb maar het zag er mooi uit maar nog niet baanbrekend in game design

[Reactie gewijzigd door Shuyinsama op 3 juni 2021 19:28]

Ik ben het met je eens, maar als ik de beelden van Horizon Forbidden West zag kan ik niet zeggen dat dat er "teleurstellend" uitzag op visueel gebied. Maar goed, we zijn pas ongeveer een half jaar onderweg; de echte visuele knallers verschijnen doorgaans pas halverwege een console generatie als een beetje reflecteer op de afgelopen +/- 15 jaar.
Wat current-gen mogelijk maakt is ook niet zozeer op visueel gebied maar op het vlak van game-design.
Klopt, maar game-design staat al 15 jaar redelijk stil (als je het mij vraagt, misschien zelfs langer); zeker in de AAA-categorie. Om dat soort engines en workflows helemaal om te bouwen en te optimaliseren voor de nieuwe generatie gaat ook niet over een nacht ijs lijkt mij; en je ziet bij praktisch elke console generatie dat het echt wel wat jaren duurt voordat er wat echt onderscheidende games verschijnen (eigenlijk vind ik alleen Nintendo hierin een uitzondering). Laat niet weg dat ik het ook graag anders had gezien, maar men moet niet doen alsof de huidige situatie 'afwijkend' is.

En ook al heb je de techniek op orde, dan heb je nog niet per se direct een vernieuwende game gemaakt; veel concepten klinken op papier interessant en/of technisch indrukwekkend maar sterven net zo vaak in schoonheid tijdens prototyping. (..en de echte creatieve en originele games komen sowieso vaker uit de indie/kleinere studio's hoek).
Ik denk dat het tegenwoordig meer lijkt op settings terug draaien dan de game helemaal anders in elkaar zetten.
Tja, oneindig schalen bestaat niet. Alle functies moeten ook aanwezig zijn in de PS4-versie, dus je zal altijd tegen beperkingen van het oude platform aanlopen.

[Reactie gewijzigd door NotSoSteady op 2 juni 2021 21:24]

En dat gebeurt al generaties lang toch? De ervaring op de vorige consoles heeft er vaak het meest onder te lijden als de games op zowel de vorige als de nieuwste generatie uitgebracht worden.
Eerste game waar ik dan aan denk is GTA 5. Was destijds op de ps3 en Xbox 360 echt niet oké en op de ps4 en Xbox One daarentegen fantastisch.

Later als de afzetmarkt groot genoeg is gaan de games dan exclusief voor de nieuwe generaties uitkomen en dan zie je opeens pas echt waar de nieuwe generaties toe in staat zijn.
Ik ben voor console only ontwikkeling niet zo bang voor Cyberpunk-achtige taferelen… vergeet niet dat deze studio hun main focus op de Sony console heeft en niet de druk om 1.000.000 verschillende configuraties op een platform als Steam, EGS en GoG te ondersteunen. Het is knap te noemen dat je met TLoU zulke mooie ps4 grafische presentaties kan laten zien. Al denk ik dat je het moet zien als de boostmode op drugs in de ps4/ps4 Pro.

Ik snap de teleurstelling maar ik denk dat veel studio’s zichzelf in de voet geschoten hebben met de ontwikkeling op PS5/4 en gok als men PS5 only uitbrengt je een sh-tstorm teweeg brengt… dan is uitstellen voor alle game liefhebbers waarschijnlijk de beste middenweg.
Ze maken toch gewoon een basis game, en de ps5 krijgt een extra patch die wat settings unlocked lijkt me.
Vind het wel netjes. Er zijn nog zoveel ps4 gebruikers die geen ps5 kunnen vinden, of niet méér willen betalen.
Helemaal mee eens...
Het schaadt de ontwikkeling niet. Vroeger werden games voor specifieke hardware gemaakt maar de huidige hardware is vrij basic en verschilt amper van een PC. More or less. Het is gewoon letterlijk settings terugschroeven en games ontwerpen op PS5 kwaliteit. Vooral de laadtijden enzo zullen op een PS5 veel beter zijn dan een PS4. Zelfde zal voor een Xdoos gelden.
Mja, ik hoop t.. Maarja als ze bijv op de Xsx en de PS5 128player Batlefield willen doen, dan zie ik dat niet gebeuren op de oude gens..

Wat dan weer kan doorwerken op de maps (size) en ervaring etc etc.. Dus ergens heeft t wel invloed (kán)
Toekomstige crossgen games zullen niet zo veel lijden als PS3/PS4 crossgen games deden. Tussen de PS3 en PS4 zat namelijk een groot verschil in ram. 2x 256mb en 8gb. Een factor 16. Dat hindert de ontwikkeling wel. Nu gaan ze van 8gb naar 16gb, wat slechts een factor 2 is.

De CPU is wel 3x zo langzaam, maar dat wordt met 30 en 60fps al grotendeels opgelost.

De GPU is een kwestie van resolutie.
Wel jammer voor de mensen die nog geloofden in het Sony credo van een paar maanden geleden: “we believe in generations” en dachten dat games als God of War en GT7 exclusief voor de PS5 zouden zijn en niet op de PS4 zouden uitkomen. Sony doet het enige normale namelijk hun playerbase van 120 miljoen niet verlaten. Wel jammer dat Sony hun user base eigenlijk niet goed heeft geïnformeerd.
Achja, gewoon een questie van tijd, dus dat hoef je niet zo jammer te vinden. Dit is gewoon nog een opstart fase. :)

Daarbij zijn er al wel een aantal PS5 exclusives die zijn uitgekomen en over een paar dagen Ratchet & Clank..

En ookal zijn deze games dan geen PS5 exclusives, zijn het wel PS exclusives. Dus ook leuk voor de PS4 eigenaren iig 8-)
Nou ik heb toch echt liever generatie exclusives (XSX, PS5 (liefst ook pc)) dan familie exclusives (alleen Xbox of PS).

Wat is er leuk aan een PS of Xbox exclusive?
Exclusives moeten het systeem/platform verkopen.
Je stelt het een beetje kort, maar je bedoelt volgens mij dat exclusives een nut vervullen in de concurrentiestrijd tussen consolemakers en dat door het feit dat de makers hun best moeten doen om ons te overtuigen hun systeem te kopen ze uiteindelijk hopelijk innovatiever zijn dan wanneer ze achterover kunnen leunen.. toch?
Dat is een prima aanvulling :) Omdat exclusives vaak uithangborden zijn van het betreffende merk zijn er ook -doorgaans- andere prioriteiten, met als resultaat vaak* hoogwaardige games als gevolg (door meer creatieve vrijheid / meer budget / meer ontwikkelingstijd).

(niet elke exclusive is per definitie een schot in de roos natuurlijk)

[Reactie gewijzigd door Carn82 op 3 juni 2021 11:54]

Ik zou zeggen dat ze dit doen om de afzetmarkt te vergroten omdat er nog steeds voorraad problemen zijn met de PS5.
Nu heb je dan meer mensen die de game op releasedatum (tegen volle mep) kopen ipv deze bijvoorbeeld later te kopen als ze wel een PS5 kopen.

Plus natuurlijk de hele markt van PS4 bezitters die helemaal (nog) geen PS5 kunnen/willen kopen.
Wat is er nou leuk aan exclusives? Stel dat dat concept niet bestond en je kon gewoon de beste console kopen zonder te kijken naar welke games je wel of niet kan draaien...
Dat ze beter, mooier, sneller, vloeiender, volledig gebruik makend van alle features en controls, ... zijn als ze voor één specifiek platform ontwikkeld worden. Dat lijken misschien beperkte voordelen, maar anders had Uncharted, The Last of Us, Gran Turismo, Halo, Forza, God of War, etc nooit geweest wat het nu is.

Consoles zijn geen PC's. De huidige generatie misschien wel (bijna), maar ten tijde van de PS1 tem PS3 was dat wel heel anders.
Maar ik gebruik op men pc zowel Xbox als PS controllers. Die doen allebei toch ongeveer dezelfde dingen. Eerst had je me mee, tot ik er zelf 2 seconden over na begon te denken.

Beide consoles draaien ondertussen ook op dezelfde architectuur. Ben jij een beetje in het verleden blijven hangen of zie ik het zo fout?

[Reactie gewijzigd door BlaDeKke op 3 juni 2021 14:04]

Dan is de charme wel een beetje van de console af. Dan moeten ontwikkelaars alsnog ontwikkelen voor meerdere platformen en hardware. De kracht van console exclusives is juist het volledig kunnen focussen op 1 platform. Niet voor niets dat exclusives er velen malen beter uitzien en spelen dan de meeste third party non exclusives.
Wat een kortzichtige opmerking. Natuurlijk zien spellen op een PC van >1000 euro er beter uit dan op een console van ~500 euro. Het is maar net wat iemand ervoor uit wil geven, vooral nu dat zelfs een budget videokaart meer dan het dubbele van een current-gen console kost. Ik ben content met de graphics die ik voor 500 euro krijg op een Xbox of PS. Daarbij, heb je wel eens goed gekeken naar games als Uncharted 4? Voor het feit dat dat spel uit 2016 komt, ziet 'ie er fenomenaal uit.

Iedereen z'n voorkeur natuurlijk, maar exclusives - ondanks dat het concept jammer is en ik het liever zie verdwijnen - hebben wel degelijk voordelen.
Och, als de cryptobubbel barst dan zijn videokaarten ver onder de retail prijs te krijgen en kun je voor een habbekrats PS5/XSX performance kopen.

Maar ik reageerde op zijn opmerking dat console exclusives er beter uitzien dan multiplatform games.
Correct me if I'm wrong, maar volgens mij is de GPU van de XSX/PS5 on-par met een opgepompte RTX2070 toch? Ik ben niet heel goed op de hoogte van prijzen van GPU's buiten de cryptobubbel om, maar volgens mij ben je al veel meer dan 500 euro kwijt voor een PC met zo'n kaart. Als ik me de prijzen van GPU's ervoor kan herinneren betaal je gauw 500/600 euro voor alleen zo'n videokaart.

Ik weet inderdaad waar je op reageerde, misschien maak ik mijn punt dan ook niet duidelijk genoeg :). Ik bedoel voornamelijk te zeggen dat er echt wel exclusives zijn die er beter uit zien dan multiplatform games. Ik kan me zo geen game bedenken die rond dezeflde tijd als Uncharted 4 is uitgekomen die er mooier uit ziet bijvoorbeeld.
2016 games die er beter dan Uncharted 4 uitzien? Nou, Doom, Deus Ex: Mankind Evolved, Gears of War 4, Forza Horizon 3, The Witcher Blood and Wine, Paragon, etc.
2016 games die er beter dan Uncharted 4 uitzien? Nou, Doom, Deus Ex: Mankind Evolved, Gears of War 4, Forza Horizon 3, The Witcher Blood and Wine, Paragon, etc.
Tja, ligt er aan waar je de nadruk op legt.. Maar Paragon en Deus Ex vallen echt wel af hoor. Forza is een racer (dus een wat rare vergelijking). En al die andere games kunnen echt niet tippen aan het niveau van de animatie en details in U4 (maar dat is voor bijvoorbeeld The Witcher ook niet gek gezien dat een openworld game is, overigens mijn favoriete game van de 'vorige generatie'). Gears komt wel aardig in de buurt. Doom niet.

https://www.youtube.com/watch?v=sB0xy74Zrj8
Jij bent zeker de consoleversies van die games gewend :)
Jij bent zeker de consoleversies van die games gewend :)
Want de PC-versies van deze games verschillen qua features? lijkt me niet. Hoogstens meer grafische settings om uit te kiezen :)

[Reactie gewijzigd door Carn82 op 3 juni 2021 13:54]

Dat hangt toch echt af van wat er in je PC zit. Niet iedereen heeft de laatste grafische kaart, CPU, geheugen, ... . Ontwikkelaars moeten daar ook altijd rekening houden met tal van configuraties, terwijl er bij console exclusives alles uit het onderste van de kan, wat betreft potentieel van het systeem, gehaald kan worden.
Dat klinkt aannemelijk, maar een multiplatform game wordt ook voor elke console geoptimaliseerd. Battlefield bijvoorbeeld heeft echt wel optimalisaties specifiek voor iedere console.

Maar neem nu Horizon Zero Dawn, origineel ontworpen als een PS4 exclusive. Draait dat beter op een PS4 dan op een PC met gelijkwaardige hardware? Geen idee eerlijk gezegd. Misschien dat Digital Foundry dat ooit heeft uitgezocht. Ze hebben wel vaker dit soort vergelijkingen gedaan en het blijkt dat als je naar de lage resolutie en lage detail niveaus van een console gaat, dat een PC vrijwel even goed presteert. Natuurlijk niet zo gek aangezien de hardware vrijwel gelijk is.
Ik doel ook op console games, was niet helemaal duidelijk.

PC games zien er uiteraard beter uit, doordat daar veel krachtigere (en veel duurdere) hardware in kan. Games op een console (helemaal first party games) zien er beter uit dan games op de PC als de hardware gelijkwaardig is. De optimalisatie voor consolehardware is altijd beter dan de optimalisatie voor een pc configuratie.
Vroeger was die optimalisatie voor consoles beter dan op PC vanwege de overhead van DirectX. Maar sinds DX12 is dat verleden tijd. Digital Foundry heeft dat wel eens getest. Of je met dezelfde PC hardware een zelfde resultaat als op een console kunt halen. En dat gaat heel aardig als je dezelfde lage resolutie en lage grafische instellingen neemt. Maar eigenlijk maakt dat niet zoveel uit, want een PC kan gewoon met brute kracht een game veel beter presenteren. Een PS5/XSX komt met een geforce 2070 overeen, een 3080 produceert 2x de frames. Stel dat je door optimalisatie 20% meer frames uit zo'n console weet te persen, dan loopt hij nog steeds 80% achter.
Mja, het is gewoon logisch, wil je een publiek van 15 miljoen of 150 miljoen? Zeker bij deze games, die allemaal ook al jaren in ontwikkeling zijn, willen ze hun investering terugverdienen. De PS5 verkoopt verder goed, maar de productie kan het niet bijbenen. Ik denk dat ze deze titels niet beslist als "system seller" zien op het moment. Of dat dat uberhaupt hun strategie gaat zijn (mensen overtuigen om een console te kopen om een bepaald spel te spelen), gezien de verkopen zo goed zijn hoeven ze nog niet dat soort truuks te gaan doen.

Ik zit nog lekker op de ps4, ik wacht wel tot er meer games zijn en/of een hardware refresh of PS5 Pro.
Haha, ja ik vind het ook logisch. Dus daar zijn we het over eens.
Ja volledig logisch dat ze het doen natuurlijk maar toch jammer. Zeker als je andere platformen voor dezelfde tactiek bekritiseerd.
Snap ze wel ik vind het ook niet erg maar de marketing om het bij xbox af te straffen die transparant waren over hun strategy (met veel backlash) dat is natuurlijk wel naar.
Ik denk dat je de "we believe in generations" als antwoord op Xbox zijn belofte van 2 jaar crossgen niet moet opvatten als een belofte van Sony dat alle games PS5 exclusive worden.

Bij Xbox is dus een garantie dat alles crossgen wordt (geloof ik) en bij Sony zal het per game verschillen en zullen ze nu ook al games hebben voor alleen de PS5.

[Reactie gewijzigd door Palindrome op 2 juni 2021 23:12]

De strategie om toch PS4 en PS5 games uit te brengen is eigenlijk een pluspunt op dit moment (mits de kwaliteit vergelijkbaar blijft op 4&5).

Doordat de PS5 slecht leverbaar is, is de playerbase voor een PS5-only game erg klein waardoor er minder verkocht wordt op de korte termijn.

Er zal op de achtergrond verder gewerkt worden aan PS5-only titels en zodra de PS5 in meer huiskamers staat, wordt het zinvoller om deze titels als exclusive te lanceren.
Wel jammer dat Sony hun user base eigenlijk niet goed heeft geïnformeerd.
Er zijn PS5 exclusives en Sony heeft nooit gezegd dat GoW R een PS5 exclusive zou zijn.

De grootste games van een platform gaan in de transitiefase natuurlijk cross platform.
A- Sony is niet achterlijk (dit zijn de mogelijke 10 miljoen plussers)
B- Je wil je user base niet in de steek laten en al helemaal niet zon grote titel ontnemen.

Sony heeft nooit anders gedaan en ze hebben altijd in 'generaties' geloofd.
Edit: ik denk dus dat dit voor hun eigen user base allemaal niet zo nieuw en verrassend is. Waarschijnlijk zul je in de praktijk allemaal maar merken dat de meeste met GOW R blij zijn en je hebt altijd een aantal klagers. Maar... die snappen het gewoon niet goed. Daarmee doel ik dus niet op jou zelf.

[Reactie gewijzigd door VonDudenstein op 3 juni 2021 09:45]

Ik heb genoeg generatiewissels meegemaakt, dus probeer me de les niet te lezen. Ik geef juist aan dat het logisch is dat ze dit doen. Dus je post voegt daar weinig aan toe. Je vergeet echter in te gaan op mijn punt over hoe ze de communicatie rondom dit aspect hebben aangepakt. Sure, ze hebben wellicht nooit gezegd dat ze 100% exclusief overgaan naar de PS5, maar ze hebben de narrative die ontstond na de uitspraak van we believe in generations ook nooit ontkracht. Narratives zoals:

https://www.gamesradar.co...e-believe-in-generations/
https://sea.ign.com/news/...ps4-versions-of-ps5-games

Hoeveel toxiciteit dit soort berichten met zich mee bracht in de gaming community was niet leuk meer.
En de wijze waarop ook PS mindes sites reageren op nieuws dat bijv. Horizon en nu ook GoW en GT op de PS4 uitkomen geeft toch wel te denken dat de communicatie te wensen over liet?

https://www.pushsquare.co...unch_of_ps5_games_for_ps4
https://www.pushsquare.co...nt_did_sony_lie_about_ps5
Ik denk alleen niet dat we ons compleet moeten laten leiden door de games media die gewoon elk woord en elke gaatje dat Sony laat vallen aangrijpen om best wel domme aannames te doen. Laten we eerlijk zijn, dit is gewoon hun verdienmodel.

Er zijn allerlei podcasts geweest waar dit gewoon een genuanceerd discussie was en waarbij werd gezworen dat GOW R cross platform zou zijn omdat -> in welke scenario NIET?... Kijk naar Sony's historie, gebruik gezond verstand. Je gebruikt hier geen 10 miljoen plussers voor. Meer het type game als een Killzone Shadow Fall of Resistance. Die wel triple A overkomen, maar niet echt zo groot zijn.

Nintendo is een van de weinigen die zich kan veroorloven 10 miljoen plussers te gebruiken om hardware te pushen, maar voor Nintendo zijn hun pillar games ook bijna DE reden dat mensen hun hardware kopen. Bovendien.... Ze blijven gewoon verkopen. Maar zelfs Nintendo lanceert niet met een Mario Kart. Nooit.

En Sony is altijd zo in de communicatie. Laten altijd gaten voor interpretatie, nooit enorm uitgesproken en bevestigen eigenlijk heel weinig. Maar dat weten we toch allemaal?? (edit: wederom, doelend op de Sony user base).

[Reactie gewijzigd door VonDudenstein op 3 juni 2021 09:47]

Alsof Tweakers het toonbeeld van hoogwaardige content is. Gelet op de reacties op dit soort nieuwsberichten kun je dat af en toe ook wel in twijfel trekken ;).
Ja dat stond er echt verkeerd. Een goede discussie met nuance zou het uitgangspunt op Tweakers moeten zijn, want dat zie je in allerlei topics wel echt terug. Maar als het op gaming aankomt..... Mensen snappen er soms echt geen bal van. Alleen daarmee bedoelde ik niet perse jou zelf. Ik trok alleen je stelling in twijfel of dit de daadwerkelijke 'user base' is. Of dat dit gewoon de typische passanten en haters zijn.

Oftewel zijn er nu Playstation gebruikers die echt denken... "fuuuuck.. ik ben er echt compleet ingetrapt man. doe maar weg die PS5". Alsof dit Sony's strategie zou zijn. Mensen 'erin laten trappen' om PS5's te slijten? Lijkt mij echt kneiter dom om eerlijk te zijn.

Maar waar misschien wat in zit. Sony is op momenten wel echt stil geweest. Misschien iets TE.

[Reactie gewijzigd door VonDudenstein op 3 juni 2021 10:09]

“We believe in generations” heeft niks te maken met “we laten de PS4 playerbase bij launch meteen barsten. Dat doen ze nu niet en hebben ze nooit gedaan.

En ze hebben daadwerkelijk next-gen games uitgebracht en er staat er alweer 1 om de hoek te wachten. Wat heeft de concurrent nu gedaan eigenlijk? Waar is hun “best line-up ever, waar Phil het over had? What about “timed-exlusives”? Meneer was daar toch zo op tegen? Hun gehele aankondiging was nagenoeg allemaal third party times exclusive games?
"We have always said that we believe in generations. We believe that when you go to all the trouble of creating a next-gen console, that it should include features and benefits that the previous generation does not include. And that, in our view, people should make games that can make the most of those features.
"We do believe in generations, and whether it's the DualSense controller, whether it's the 3D audio, whether it's the multiple ways that the SSD can be used... we are thinking that it is time to give the PlayStation community something new, something different, that can really only be enjoyed on PS5."

[Reactie gewijzigd door Recon24 op 2 juni 2021 22:19]

De hele discussie is ontstaan door een volstrekt logische opmerking van Ryan in een interview met Edge. Daarna is het talloze keren uit verband getrokken door “journalisten” die lezers naar de site willen trekken.

Vanuit business perspectief is er geen enkel argument te vinden om alleen nog maar next gen te gaan. Succes met je kosten dekkend krijgen.

Het is alleen jammer om te zien dat in de console war dit als argument gebruikt wordt. Toont alleen maar de onvolwassenheid nog van velen.

Ondertussen gamen we allemaal lekker verder met dat gene wat we leuk vinden. Ik in elk geval wel...
Volgens jou is Sony er niet eerlijk over geweest. Eerlijk is eerlijk, meer dan een logo van GoW hebben we ook nooit gezien of gehoord van Sony. Wat betreft GT7 die staat nog steeds als exclusief voor de PS5 in de trailers.

We weten beide dat dit wel degelijk heeft te maken met de reactie van MS toen over cross-gen, vandaar ook je reactie hier.

[Reactie gewijzigd door Recon24 op 2 juni 2021 22:42]

Waar zeg ik dat ze niet eerlijk zijn geweest? Je legt me woorden in de mond. Ik zeg dat ze gamers niet goed geïnformeerd hebben en gelet op het feit dat nog veel gamers dachten (of wellicht hoopten) dat een GoW of een GT ps5 exclusive zouden zijn zegt toch genoeg dat dit het geval is? Ze hadden ook in de trailer van GoW kunnen aangeven cross gen. Maar dat deden ze niet. En dat is gewoon een bewuste keuze geweest om op dat moment maar niet de duidelijkheid te geven dat het gewoon cross gen is.
Wel jammer voor de mensen die nog geloofden in het Sony credo van een paar maanden geleden.
Met andere woorden, ze waren niet eerlijk….
Nee, dat maak jij ervan. Ze hebben het credo “we believe in generations” zelf opgeworpen. Met dat credo gingen zowel gamers als media lopen, waarbij werd gesuggereerd dat de grote titels voornamelijk PS5 exclusives zouden zijn. Kijk maar naar de reacties toen duidelijk werd dat zowel Miles Morales en Horizon toch cross gen bleken te zijn. Die gedachte, die tot vanmiddag nog steeds leefde voor bijv een GoW, hebben ze altijd laten bestaan, zonder daar simpelweg duidelijkheid over te geven. Dat vind ik een verkeerde manier van je userbase informeren en gaf vooral een (onjuiste) narrative in toch al toxic discussies op bijv. een Neogaf en Twitter.
Ja ja we hebben het allemaal verkeerd begrepen is nu het excuus.
Zelfs ign snapte het niet.
Super duper ssd maakt nu ineens niks meer uit zo te zien.
Ik zal het duidelijk maken.

Ze zijn enthousiast over de PS5 en de mogelijkheden die het brengt voor next gen game development. Dat gezegd hebbende, titels zullen voorlopig op een case by case basis cross gen uitgebracht worden.
De levensvatbaarheid van een last gen versie kan pas worden bepaald nadat het project is onthuld aan het publiek.

@drakiesoft En waar is die Quote van Jim zelf dan?
Ryan, speaking to GamesIndustry.biz, confirmed the company has no interest in making its PS5 games compatible with PS4.
Demon Souls, Returnal, R&C, Destruction All Stars zijn PS5 exclusives, dus wat hij zegt klopt. Meer dan een logo van GoW hebben we nooit gezien, vandaar dat niemand kan zeggen dat dit een PS5 exclusive was.

[Reactie gewijzigd door Recon24 op 3 juni 2021 09:35]

Hahah spuit 11 komt ook weer aandwarrelen hoor _O-

Er is hier overal uitgelegd wat daarmee bedoeld werd. Misschien eerst even de rest van de comments lezen voordat je post :)
Geen idee over welke jullie je het nu hebt, maar er is totaal geen reden om persoonlijk te worden. Of een concurrent erbij te halen.

Ze hebben nu eenmaal een uitspraak gedaan en daar komen ze nu op terug, wat zeer spijtig is.
Wat was de afspraak rondom GoW dan? Stuur me een link waar hij zegt dat er geen PS4 games meer zouden komen vanuit Sony?

En concurrent erbij halen, is toch normaal? Ik zie die paar die hier opeens opdagen niets anders doen namelijk in andere berichten, alleen ketsen ze dat gauw van zich af alsof hun neus bloed. Hinderlijke figuren (niet jij).

[Reactie gewijzigd door Recon24 op 3 juni 2021 13:00]

Je weet op wie je reageert toch ? ;) Recon, het gefrustreerde Sony jongetje. In elk Xbox bericht begint hij over Sony en in elk Playstation bericht hier begint hij over Microsoft. Al diverse keren de wacht aangezegd in het Gaming gedeelte van het forum maar gaat vrolijk verder hier op de frontpage. Want zijn geliefde Sony moet koste wat het kost verdedigd worden. 8)7 Heeft daarbij nog eens het lef om alles en iedereen die het niet eens is met zijn berichten op een zodanige denigrerende toon aan te spreken, dat je je afvraagt waar die frustratie van daan komt. Je zou bijna medelijden met hem zou krijgen.
Ik zou het gewoon business noemen. Het draait allemaal om de money, ook bij sony. Games gaan ook allemaal naar pc, so far console exclusives en ssd marketing. Voorlopig geen reden om een ps5 te kopen, als je die al kan krijgen.
Voorlopig geen reden om een ps5 te kopen, als je die al kan krijgen.
Heb je zelf door hoe dom die zin eigenlijk is?

Er is geen reden om een PS5 te kopen, maar tegelijkertijd is dat ding zo hot dat deze binnen minuten is uitverkocht.

Dusssss, al die mensen hebben dat ding per ongeluk aangeschaft? Want ja.. Echt geen enkele reden voor.
Je wilde eigenlijk een lampenkap kopen, maar gooiede per ongeluk een PS5 in het winkelwagentje terwijl heel Nederland de F5 kapot aan het rammen was om er 1 te kunnen kopen....

Raar verhaal mate.
Dat zeg ik toch vrij duidelijk? Je roept dat er voorlopig geen rede is om een ps5 te kopen. Hou die onzin nou gewoon voor jezelf.
Noem eens dan? Games komen uit op ps4 of pc.
Mooie ssd marketing, maar intussen wordt daar geen gebruik van gemaakt, behalve snelle laadtijden dan.
je kan de ssd zelfs niet eens uitbreiden een jaar na dato.
Alle hype voor niks dus.
Belevenis en emotie kun je nooit goed feitelijk uitdrukken en is heel persoonlijk. Voor mij persoonlijk, snelle laadtijden, hogere FPS/resolutie tov de PS4 Pro, veel prettigere controller, hogere downloadsnelheden door betere io throughput, al met al een enorme vooruitgang op user experience.

Wat drijft jou om dat allemaal af te wimpelen als onzin?
Voor sommigen is dat een meerwaarde, maar de gehypte features, daar zie je voorlopig nagenoeg niks van terug dus. iig, als je al een upgrade wil doen, dan kan het niet eens, want ja we weten allemaal hoe het zit met de voorraden helaas.
Jammer dat ze zo’n supersnelle ssd inbouwen die echt nieuwe dingen mogelijk zou maken en dan nota bene hun eigen studio’s games laten ontwikkelen die er geen gebruik van kunnen maken omdat ze rekening moeten houden met de ps4.
Dit is vooral een aanname gebaseerd op niks. Kan prima zijn dat ze het uiterste uit de PS5 halen én PS4 — zonder daar al te veel voor hoeven in te leveren.

Bij Destiny 2 zie je dat ook wel, native 4k 60 FPS op de PS5 waar de PS4-versie gelocked is op 30 FPS en minder details heeft.
Destiny 2 is een super oude game onderhand.
Laat de PS5 nou net meer in de mars hebben als alleen meer resolutie en FPS.
Maar dat vereist een andere aanpak van je spel / levels opbouwen en de manier van die data aanspreken.

Tenzij ze 2 teams naast elkaar zetten gaan crossgen games mijn inziens niet de volle potentie van de PS5 benutten. Helaas is het niet backwards compatible wat het probleem is, maar de forwards compatible vanuit de PS4. Dat gaat simpelweg niet vanwege de ontbrekende hardware.
Jij kijkt enkel naar grafische mogelijkheden maar de PS5 heeft juist ook o.a. het voordeel van lage laadtijden die het mogelijk maken om een game anders op te bouwen, geen levels meer maar een samenhangend geheel. Dat wordt onmogelijk gemaakt als het ook op PS4 moet draaien.
Eens. Maar vergeet ook niet dat het werk aan bijvoorbeeld de nieuwe God of War en Horizon en Gran Turismo al jaren onderweg is; ver voordat er waarschijnlijk de eerste PS5 devkits beschikbaar waren.
Maakt weinig uit. R&C maakt goed gebruik van de SSD. Het is dus geen belemmering.
Ik vind R&C leuke games maar qua gameplay hebben we nog niet echt iets vernieuwends gezien. Een snelle level/environment/asset swap is natuurlijk wel wat 'laaghangend fruit'. Het is niet dat dat de gameplay opeens anders maakt. Qua presentatie/visuals wel natuurlijk.
Tja, zorgt die snelle ssd voor iets nieuws? We hebben net gezien dat Unreal 5 het zelfs op een harde schijf goed doet.
Had wel verwacht vanwege weinig chips dat ze toch uitbrengen voor op de ps4 ...
Zoiets bepalen ze al veel eerder in de ontwikkeling.. Meer als in, bij de eerste vergadering zit er een manager die aangeeft dat ie ook op PS4 uit moet komen (want, grotere afzetmarkt). Heeft niets met tekorten te maken ;)
Deze info klopt niet helemaal.

Er is schaarste, maar de PS5 heeft meer units verkocht dan PS4 in dezelfde periode.
Wat veel belangrijker is, is dat de PS4 en PS5 veel meer op elkaar lijken dan de 3 en 4. Of destijds de 2 en 3. Daardoor is het ook veel makkelijker om beide markten te bedienen.
Dan zijn de cijfers heel simpel, de PS4 markt is vele malen groter als de PS5.

Ook ik heb nog geen PS5 kunnen bemachtigen en me dus maar "behelpen" met een zielige 4 Pro.
Als die alleen op ps5 uitkomt verkopen ze 90 procent minder waarschijnlijk dankzij het zo verschrikkelijk slecht verkrijgbaar zijn van de console. :'(
Jup 😭 hoop dat snel voorbij is de chip enzo
Welnee, tegen dat GT7 uit gaat komen is het eind 2022 of nog later gezien het werktempo van Yamauchi. Dan zijn er gewoon al ruim 50 miljoen PS5's verkocht.
Jeetje, ik kijk wel erg uit naar deze game! Ik hoop dat ze toch echt wel de focus op de ps5 versie leggen en vervolgens een downgrade bouwen voor de ps4 en niet andersom!

Dat ik iets langer moet wachten vind ik niet zo erg, ik heb liever een game die goed en helemaal af is!
Tot nu toe valt het tegen wat er voor de PS5 beschikbaar is.. Ik heb mijn PS5 ook gewoon verkocht en voor minder dan 100 euro een PS4 gekocht met een lading aan games. Ik merk dat ik tot nu toe niks mis en dankzij de inflatie vanwege scheve verhouding aanbod/vraag heb ik er ook nog wat extra's mee verdiend.
Hangt er vanaf hoe je het bekijkt. Met Demon Souls, Returnal en Ratchet en Clank heb je gewoon uitstekende PS5 exclusives welke je niet in dezelfde periode had in de eerste 7 maanden na launch op PS4, PS3 etc. Verder speelt Spider-Man uitstekend weg en hebben genoeg PS4 games 60fps updates gekregen. Denk dat het nog echt meevalt.
Ik heb het idee dat men te rooskleurig naar de huidige launch kijkt vanwege de goede BC ondersteuning. PS3 en PS4 hadden ook prima first-party titels in een grofweg vergelijkbare periode. Bij de PS4 merkte je wel dat Sony, helaas, nog een flinke focus op de PS3 had liggen doordat o.a. GT6 nog op de PS3 uitkwam.

PS3:
- Motorstorm
- Resistance
- Ratchet & Clank Tools of destruction

PS4:
- Killzone shadowfall
- Infamous Second Son + First Light
- Knack (vooruit, dat was echt een matige game)
- Verleng de periode iets en je kan Driveclub op de lijst zetten.

[Reactie gewijzigd door Caayn op 2 juni 2021 22:04]

Killzone hoewel ik dat leuk vond was het niet de game waar ik op had gehoopt na het spelen van KZ2 en KZ3. Infamous Second Son was wel goed uitgewerkt inderdaad maar DriveClub op launch had veel bugs en weinig content (wel een goede game na 12 maanden).

Dan verkies ik toch de launch van de PS5 met Demon Souls en Miles Morales. Die laatste kun je op PS4 spelen maar in 60fps is het gewoon niet te vergelijken met de vorige generatie. Astrobot was verder een geweldige game (wel 3-4u maar gratis). Returnal is geweldig en verwacht dat Ratchet dat ook gaat zijn.

Kijkende naar review scores dan zit de PS5 gemiddeld een stuk hoger met de console exclusives dan voorgaande generaties. Ook de verkopen zijn een stuk hoger waardoor je kan aannemen dat ze het strategisch goed hebben uitgevoerd bij Sony.
hehe Driveclub.. die was toch weken onspeelbaar na de launch ;) (puike racegame hoor!)

Ik denk dat Sony eigenlijk een beetje in dezelfde lijn zit als met de voorgaande consoles en dat het meer een kwestie van smaak is betreffende de games. Als we de "launch period" even beschouwen als een goeie 6 maanden dan vind ik dat men niet echt mag klagen met Demons Souls, Miles Morales, Returnal en als je n beetje coulant bent; de nieuwe Ratchet & Clank. Maar je hebt wel gelijk hoor, zaken als de 60fps voor God of War en ook Days Gone maakten die games natuurlijk ook een stuk interessanter om weer te spelen (en de PS Plus Collection hielp daarin natuurlijk ook enorm).
driveclub kwam een jaar na launch dat kan je toch geen launch game meer noemen.
Helemaal mee eens!
Ik moet zeggen dat ik de laatste God of War wel erg lekker vond spelen en ook daadwerkelijk uitgespeeld heb(wat niet vaak voorkomt).
Hopelijk tegen die tijd een PS5
Corona hakt ook wel flink in op game ontwikkel gebied. Positieve is dat in 2022 de beschikbaarheid van hardware hopelijk beter is en we dan een hele sloot aan games kunnen verwachten die uitgesteld zijn.
Dit is tegelijkertijd het nadeel van Backwards compatibility, een ps4 spel draait ook op de ps5.. dus waarom zou je je markt klein houden en alleen op de ps5 richten terwijl, als je voor de ps4 bouwt, direct ook de ps5 eigenaren meeneemt in je potentiële klantengroep.
Om eerlijk te zijn zag iedereen dit wel aankomen. Bijna alle God Of War games komen uit in maart/april waardoor het een beetje vreemd was om 2021 aan te geven tijdens de reveal. Laat staan als je Returnal, Ratchet and Clank, Horizon Forbidden West en wat third party exclusives in 2021. Ook zullen Demon Souls en Spider-Man goed blijven verkopen.

Gezien Ragnarok ook vooral een evolutie gaat zijn in dezelfde stijl en je op PS4 zonder cuts en laadtijden kon spelen zie ik niet waarom je die dan niet op PS4 zou uitbrengen. Zeker als er nog maar 20 miljoen PS5 consoles in omloop zijn tegen april 2022.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee