Bloomberg: Sony stelt Horizon Forbidden West uit tot begin 2022

Financieel persbureau Bloomberg meldt dat Sony de komende PlayStation-game Horizon Forbidden West heeft uitgesteld tot het eerste kwartaal van 2022. De game stond aanvankelijk in de planning voor eind 2021.

Een anonieme bron, die bekend is met de plannen van PlayStation, bevestigt het uitstel tegenover Bloomberg-gamejournalist Jason Schreier. Mogelijk heeft de uitbraak van het coronavirus meegespeeld bij dat uitstel. PlayStation Studios-topman Hermen Hulst liet in juni nog weten dat het bedrijf 'op schema lag' voor een release rond de feestdagen, hoewel hij daarbij meldde dat dit nog niet 100 procent vast stond.

"Dat is nog niet helemaal zeker, en we werken zo hard mogelijk om dat zo snel mogelijk te bevestigen", vertelde Hulst toen, in een blogpost waarin hij het uitstel van de komende God of War-game aankondigde. De topman schreef toen al dat de kwaliteit van de games en de gezondheid van de ontwikkelteams voorop staan.

Het nieuws van Bloomberg volgt een eerder bericht van bekende gamejournalist en insider Jeff Grubb. Hij stelde in de Giant Bomb-podcast GrubbSnax dat Sony het uitstel zou overwegen, schrijft ook Video Games Chronicle. Hij vertelde toen dat het uitstel mogelijk nog niet definitief was, maar dat het bedrijf er wel naar neigde.

Grubb lichtte deze week echter toe dat het uitstel 'iets zekerder' is dan hij eerder formuleerde. Hij wilde naar eigen zeggen de mogelijkheid openlaten dat het nog niet zeker is, totdat hij 'de specifieke details kon verifiëren'. Schreier benadrukt op Twitter dat de game volgens zijn bronnen 'enige tijd geleden' al is uitgesteld.

Sony zelf heeft het uitstel nog niet bevestigd en reageert niet op vragen van Bloomberg. Jeff Grubb suggereerde eerder dat eventueel uitstel aangekondigd zou worden tijdens een PlayStation-livestream in september. Eerder dit jaar werden verschillende andere PlayStation-games uitgesteld tot 2022, waaronder God of War Ragnarok van Santa Monica Studios en Gran Turismo 7 van Polyphony Digital. Beide games stonden aanvankelijk in de planning voor 2021.

Horizon Forbidden West is in ontwikkeling bij Nederlandse studio Guerrilla Games en verschijnt voor de PlayStation 4 en PlayStation 5. Het is een vervolg op de game Horizon Zero Dawn, die bij release in 2017 goed werd ontvangen door critici. Het bedrijf liet begin 2019 weten dat er meer dan 10 miljoen exemplaren van Horizon Zero Dawn zijn verkocht. Sindsdien is de game ook nog uitgekomen voor de pc.

Door Daan van Monsjou

Redacteur

31-07-2021 • 09:42

127 Linkedin

Lees meer

Reacties (127)

127
122
36
0
0
37
Wijzig sortering
Voor mij voorlopig de enige reden om straks een PS5 te kopen. Ik heb nog maar zelden meegemaakt dat ik zó in een verhaal gezogen werd als bij Horizon Zero Dawn.
Ik hoop dat ze hier maar nét zo iets speciaals van mogen maken :)
Ik heb altijd een Xbox one gehad, maar zit nu serieus te kijken om een PS4 te halen en dan alle exclusieve grijs te spelen:
God of war
Horizon zero Dawn
Spiderman
Last of us
Uncharted
Etc
Gewoon doen. Een PS4 (pro) kost tweedehands zowiezo al niet veel meer. En daarna verkoop je hem gewoon weer.
Door de tekorten ps5 en zelfs slecht leverbare ps4pro(price watch) lijkt me dat de ps4pro niet heel goedkoop is op de tweedehandse markt. Maar kan het mis hebben.
Ik zie er 1 staan op tweedehands.be voor 175€
Lijkt me wel een goede deal.

Dat is na 1 minuut zoeken, als je geduld hebt, kan je vast nog beter doen. 😉
Ooh zeker mooie deal dan als dat de ps4pro is. Zeker waard. Moment van uitspelen van de backlog zijn de ps5 misschien al beter op voorraad. Ik heb zelf de ps5 and een gigantische backlog van de ps4. Dus niet heel erg dat forbidden west uit is gesteld.

[Reactie gewijzigd door MissMe NL op 31 juli 2021 14:53]

Kijk wel uit met marktplaats en playstations. Ik heb tijdens mijn zoektocht naar een (goedkope) playstation 4 op marktplaats meermaals met oplichters te maken gehad! Als het te goed lijkt om waar te zijn, dan is het meestal ook zo.
Het is zeker een aanrader om dan direct voor een ps5 te gaan. Meeste games spelen veel beter door de hogere fps, snellere laadtijden etc. En de ps4 pro wil nog wel eens veel lawaai maken met grafisch intensieve games.
Dat is inderdaad mijn tactiek. Ik heb altijd de strategie gehad om een console aan het eind van z'n leven tweedehands te kopen voor een schijntje, maar omdat de PS5 zo goed als backwards compatible is, met hogere FPS/resolutie/laadtijden dan de PS4, wil ik nu direct voor de PS5 gaan.

Nu nog eentje zien te bemachtigen
Als je op de PS4 digitaal spellen aanschaft.. bezit je ze straks op de PS5 ook? Dan lijkt dat me nu een goed alternatief
Ja, je logt gewoon in met je PSN-account en je kan ze zo downloaden (behalve als het een van de 7 (!!) incompatible spellen is: https://www.playstation.c...ward-compatibility-games/)
Helemaal mee eens. Ik kan echt niet meer terug naar de laadtijden van consoles met een hdd, of het nou Xbox of PS is.

Los van de graphics vind ik de toevoeging van SSD's praktisch gezien de beste verbetering aan deze generatie. Sterker nog, ik had best een officieel ondersteunde PS4+ ofzo willen kopen met een geïntegreerde SSD en bijbehorende gereduceerde laadtijden voor bijv. 250 euro.
helaas laat dan Horizon zero dawn ons dan toevallig wel weer erg lang op een ps5 patch wachten...
Er is niet altijd een patch nodig om een game beter te laten draaien op de ps5.

Daarnaast is zero dawn al zo oud dat deze waarschijnlijk geen patch meer gaat krijgen. Ook wel logisch eerlijk gezegd.

[Reactie gewijzigd door Ghost babel op 2 augustus 2021 09:16]

Ik zou zeker een 2e hands PS4 Pro op de kop tikken en al deze games gaan spelen. Ze liggen allemaal in de budgetbak. Dus voor een klein prijsje heb je een geweldige catalogus met games waar je echt een enorme tijd plezier aan gaat beleven. Zelf heb ik er 1,5 jaar geleden een 1 TB SSD in gestopt. Voor nog geen 100 euro heb je een SSD met een SATA interface. Dat scheelt echt significant met een de laadtijden in de grote games. Vond het de investering meer dan waard.

Mocht ik ooit een PS5 op de kop kunnen tikken, dan gaat de mijne in de verkoop. Maar alle voorraad is iedere keer in 5 minuten tijd uitverkocht. Dus ik verwacht dit jaar geen PS5 meer te kunnen kopen. |:(
Is dat gevoelsmatig of ook daadwerkelijk bewezen? Ik meen me te herinneren dat de PS4 helemaal geen geintegreerde SATA controller heeft maar gewoon een on-board SATA naar USB converter die je ook in externe harddisks vindt. Dit zou op een kleine verbetering in seektimes niet veel uit moeten maken.
Verschilt erg per game. Bij bijvoorbeeld division 2 (heeft normaal zware laadtijd van enkele minuten, denk aan 7/8minuten na crash ps) is het ineens nog maar 2/3 min na crash. Ken meerdere mensen die dat gedaan hebben.
Maar herinner me ook de tests van grote websites toen en sommige games is het maar 10-20÷
Same, nog nooit geen PlayStation gehad dus genoeg pareltjes te ontdekken.

Voordeel is ook dat je de MS exclusives ook wel op de PC kunt spelen.
Weet niet hoe oud je bent maar iemand die ouder is dan 15-20 en nooit een PlayStation heeft gehad... Kan me niet eens voorstellen..
Lijkt me echt een gek idee.

Ik kan echt van geluk spreken dat ik alle generaties sinds de atari bewust heb meegemaakt en voor mn gevoel niks écht heb gemist.

Soms lees ik (zoals bij jou maar dan erger) dat mensen nooit een Nintendo hebben gehad :o .. dan denk ik :/ al die herinneringen van mij... Zou ze voor geen goud willen missen.

Weet niet of er meer mensen zijn die zo denken. Soms overdrijf ik. :D
Ik heb nooit een PS of Nintendo gehad :)

Alleen Xboxen in de 360 tijd omdat ik toen weinig ruimte had en geen geld om steeds een PC te upgraden. Maar VR heeft me toen toch weer naar de PC getrokken. Voor de 360 (al had ik kort even ook een first-gen Xbox) had ik ook alleen maar PC.

Ik heb geen geld (en ruimte) om alle consoles in huis te halen, en bovendien ook nog voor het lidmaatschap te betalen (Xbox Gold, PS Live). En Nintendo heeft me nooit aangetrokken, het zijn mijn soort games gewoon totaal niet.

Wel vind ik exclusives om die reden jammer. Gelukkig brengt Sony veel exclusives ook voor PC uit, waarschijnlijk omdat ze ook wel correct inzien dat de meeste PC gamers toch nooit een console zullen kopen. Dus het is niet echt concurrentie.

Ik hoor alleen wel veel het argument dat mensen veel piraten op PC. Ik zie juist het omgekeerde. Met PC heb je altijd het risico van virussen en dat stimuleert mij om legaal te kopen. Op de console was het makkelijk, modchipje erin, isootje branden en gaan met die banaan. Nul risico. Ook kon je de games doorverkopen of inruilen.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 31 juli 2021 15:56]

Ik hoor alleen wel veel het argument dat mensen veel piraten op PC. Ik zie juist het omgekeerde. Met PC heb je altijd het risico van virussen en dat stimuleert mij om legaal te kopen.
Duur hoeft dat ook niet te zijn als je je wishlists laat monitoren door een service als isthereanydeal.com en de verleiding kan weerstaan om op releasedag te kopen. Gewoon wachten op de eerstvolgende Steam sale, en geheid dat er een aantal in je lijst dan zwaar afgeprijsd zijn.
Vergeet niet om ook uw prijzen te controleren met gg.deals. Ze hebben meer te bieden.
Weet niet hoe oud je bent maar iemand die ouder is dan 15-20 en nooit een PlayStation heeft gehad... Kan me niet eens voorstellen..
Lijkt me echt een gek idee.
Tja, had bij mij ook niet veel gescheeld hoor, ik tik bijna de 40 aan en de PS4 Pro is mijn eerste Playstation console, samen met de Horizon Complete Edition gehaald. Ik ben altijd puur een Nintendo en PC gamer geweest eigenlijk, begonnen met de NES/SNES, hoop PC zelfbouwprojecten, en veel later toen ik een baan had nog een 3DS en Wii U* en later een Switch erbij.

* ondergewaardeerde console m.i, want 1) Xenoblade Chronicles X, en 2) de helft van de krakers op de Switch zijn Wii U ports.

Maar kon de Playstation nu niet meer laten liggen vanwege de exclusives en het voordeel dat je het kan betalen als je ouder wordt :') Horizon was heerlijk, God of War was heerlijk, over het einde van The Last Guardian pieker ik af en toe nog steeds, en heb de Last of Us games nu nog liggen om te gaan spelen, ik vermaak me wel.

[Reactie gewijzigd door Sfynx op 1 augustus 2021 03:13]

Anoniem: 373239
@Sfynx2 augustus 2021 17:59
Heel herkenbaar! Zelf 34 en een SNES, GameCube, Wii en nu Switch gehad naast de pc. PS4 was de eerste (en nog altijd enige) andere console. Al je titels zijn pareltjes, veel plezier met the last of us. Nu is Uncharted wat meer ‘luchtig’ en simpel in vergelijking maar dat speelt ook echt heerlijk weg. Als ik je rijtje zo lees ga je die vast waarderen. (En dan bedoel ik dus heel de franchise maar instappen met 4 is geen straf en kan prima)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 373239 op 2 augustus 2021 18:00]

De games verkopen de console. Heb zelf ook eindelijk een Switch aangeschaft gezien er nu genoeg leuke games zijn voor mij om de aanschaf te rechtvaardigen. Heb zelf nooit een xbox gehad gezien de meeste exclusives van xbox ook op PC uitgekomen zijn.

On topic heb zelf Horizon op PC gespeeld. Echt een goed spel met veel gameplay elementen slim gekopieerd van andere games. Verhaal is ook zeker boeiend. Het enige minpuntje vind de onder de maat facial expressions. Die zijn echt houterig.
Zeker een game waar je met gemak 70-80 uur in kan stoppen met DLC erbij.

[Reactie gewijzigd door munitqua op 31 juli 2021 13:33]

Ik heb een PS4 pro gehad. Verschrikkelijk veel geluid maakte dat ding. De PS5 is heerlijk stil, en ook goed aan te komen wanneer je in de juiste telegram kanalen zit, dan heb je hem binnen een week voor de kostprijs.
Ik heb vorige maand een 2dehands pro gekocht omdat mijn slim het allemaal niet goed meer aan kon en ik maar geen ps5 te pakken heb gekregen.
De reden is voor mij puur horizon zero die plots toch ook op de 4 uit zal komen.

Had voor deeltje 1 de slim gekocht trouwens.

Geen seconde spijt van gehad door alle exclusives die zijn verschenen.
Als je ook een goede game PC hebt, zou ik even afwachten wat ze voor de PC gaan doen, HZD is al beschikbaar, en de geruchten zijn dat uncharted en god of war ook richting PC gaan komen.
Ik heb zelf een PS4 aangeschaft, maar eigenlijk was dat al snel gewoon een hele dure netflix client ;)
Zero dawn is er ook voor pc. Mits je een pc thuis hebt staan met een quadcore en een 1060 equivalent kaart of daar net onder kun je mbv dynamische resolutie scaling heel netjes 50 fps halen
Naar tig diary dagboeken te 'moeten' beluisteren om het verhaal te volgen had ik het wel gezien. Ik vind Aloy ook een irritante persoonlijkheid hebben. Dat onschuldige, lieve uitstraling kreeg ik op den duur de kriebels van.
haha, ja iets van te mooi om waar te zijn plus ze zou toch meer "grim" worden van al dat wat ze meemaakt. Je zag haar persoonlijkheid/mood niet echt veranderen, wat gezien haar leeftijd gewoon mogelijk is.
Grappig hoe dat werkt; ik vond dat nou juist wel tof. Ik had ook geen spoilers gelezen en juist het moment dat al die elementen (dagboeken / flashbacks) samenvielen viel mijn mond open. Ook de eindscene roept bij mij nog altijd veel emotie op. Maar zo zie je maar weer, iedereen zijn eigen smaak :-). Voor mij iig een van de beste games ooit!
Ik heb ook een PS4 geregeld puur om H:ZD, Uncharted, Infamous, God of War en uiteindelijk Spiderman te kunnen spelen. Nou moet ik zeggen dat Infamous en Spiderman mij een beetje tegen vielen (Spiderman was een super spel, maar erg veel herhaling, en Infamous was gewoon niet zo goed als z'n voorgangers) maar wat een mooie tijd heb ik gehad met de andere drie spellen.

Of ik een PS5 ga kopen voor Forbidden West weet ik niet, zeker omdat de kans aanwezig is dat die ook uiteindelijk naar PC zal komen (zoals voor ZD eigenlijk ook niet gepland stond), maar als het vervolg van God of War en misschien een nieuwe Uncharted ook uit komen op PS5 dan is het toch zeker wel de moeite waard!
Idd. Ik heb toen de PS4 voor voor Zero Dawn gekocht
Ik zou geduld hebben. Day one is vaak niet stabiel.

Daarnaast was HZD zeker wel cool, maar ook wel heel erg de formule van "open world action game"
Was ook te verwachten lijkt een trend te worden deze gen.
Het ontwikkelen van grote AAA games is sowieso telkens een langere operatie. Het aantal werkuren stijgt per generatie enorm. Een game als Horizon maken gaat nu ver voorbij aan zelfs de dikste Hollywood-films, qua geld en tijd. Het is voor gamers vervelend want we moeten vaak langer wachten, maar ook voor de uitgevers en aandeelhouders die in bepaalde kwartalen of jaren bepaalde inkomsten hadden verwacht. Het is ook lastig te weten wanneer zij kunnen beginnen met de marketing voor een game; dat gebeurt vaak te vroeg waardoor het alleen maar frustratie oplevert. De AAA-industrie wordt traag en lomp, maar er is niet heel veel aan te doen. Een nieuwe GTA of Elder Scrolls duurt ook telkens vele jaren. De verwachtingen van gamers stijgen alsmaar, evenals de grafische en technische mogelijkheden die benut kunnen worden. Zelfs met 1000+ ontwikkelaars in verschillende teams blijft het monnikenwerk.

Betere ontwikkeltools kunnen hierbij helpen, maar echt vergaand automatiseren gaat niet met zulke creatieve en technische producten. Nieuwe engines doen bepaalde stappen zelf die eerst handmatig moesten, en dynamische belichting scheelt ook wat handwerk. Maar dat weegt niet op tegen de stijgende eisen, doelen en verwachtingen.

Ik wacht nog meer op God of War Ragnarok dan op deze tweede Horizon, maar ook die titel komt pas volgend jaar. Ach, voor nu heb ik nog Ghosts of Tsushima, Spider-Man Miles Morales en TLOU2, maar die zijn er ook op PS4. Ze spelen wel mooier en soepeler op PS5. Ratchet & Clank: Rift Apart en Returnal gaan ook nog gespeeld worden, en misschien Demon's Souls. Bovendien, met een pc ernaast hoef ik me niet snel te vervelen gelukkig.

Wie nog geen PS5 heeft, kan in principe net zo goed nog een jaartje wachten.

[Reactie gewijzigd door geert1 op 31 juli 2021 11:03]

Bij GTA had ik met 5 hoge verwachtingen die waar zijn gemaakt. Maar de MP versie heeft het voor mij verpest. En zal dus pas als het in de budget bak zit kopen. Heb geen vertrouwen meer in GTA.

Bij deze Horizon uitgever heb ik nog enigszins vertrouwen voor de

[Reactie gewijzigd door theduke1989 op 31 juli 2021 10:48]

GTA V is al 2x gratis geweest.
Op PC ja.

En al op 3 generatie consoles uitgemolken.

[Reactie gewijzigd door xoniq op 31 juli 2021 18:27]

Voor mij heeft het gebrek aan expansions het verpest, de story line is te snel voorbij. Dikke spijt dat ik die game bij launch heb gekocht.
En gooi er een flinke pandemie bij en je kan je best bedoelde planning overhoop gaan gooien.
Lees weer veel reacties van mensen die balen dat het spel wordt uitgesteld...

Willen we niet gaan leren van de fouten van o.a. Cyberpunk 2077?

Altijd, maar dan ook altijd liever een uitstel dan dat je een games speelt, wat alleen maar ergernis levert.
Dat je ook op een gegeven moment geen zin meer hebt om na zoveel patches, wanneer het spel weer prachtig is en fijn speelt, om het spel te spelen en je dus een (te vroeg geboren) pareltje mist.
Naast cyberpunk zijn er genoeg voorbeelden van games die omwille van de $ toch zijn uitgebracht, maar waar men beter mee had kunnen wachten.

Ik vond HZD een erg leuke game en kijk rijkhalzend uit naar het vervolg. Maar liever wat langer wachter dan een game te spelen waar je, je aan gaat irriteren omdat deze nog duidelijk niet "af" is. Ik wacht rustig af.
Cyberpunk werd juist meerdere keren uitgesteld. Toch een teken dat de productie niet helemaal soepel loopt.
Cyberpunk was een geval apart. Het was al meerdere keren uitgesteld en in de tijd daarvoor teveel gehyped. Daardoor was er extra druk op ze. Dit hebben ze allemaal zelf in de hand gehad.

Overigens was ik prima tevreden met CP2077 zoals die uitkwam. Had er niet nog langer op willen wachten. Ze hadden hem gewoon eerst voor PC moeten releasen en de consoles later.

Als ik langer op CP2077 had moeten wachten dan had dat me veel meer geirriteerd dan die paar kleine bugjes die er nog in zaten.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 31 juli 2021 15:59]

Nou, als tegen die tijd de PS5 meer beschikbaar is, of zelfs een nieuwe versie, dan is het wel interessant om te bundelen.
De uitstel vind ik op zich niet erg. Ik ben eerder benieuwd of ze weer met een collectors edition gaan komen en of dit alleen disc versie is of dat ze ook rekening houden met de digital only ps5.
Een paar maanden eerder of later maakt mij persoonlijk niet zoveel uit want Guerilla weet zelf wel wanneer de prestaties optimaal zijn en liever wat kleine patches na de lancering voor een bug hier en glitch daar dan dat er patches zijn om het spel uberhaupt speelbaar te krijgen wat teveel gebeurt bij andere Studio's om eerst maar te cashen en dan pas een kwaliteit spel te leveren..
Nou die PS5 hoeft dit jaar niet meer aan.

Heb hem voor de Sony games maar die zijn er nog lang niet (GT7 en Horizon onder andere) en voor Destiny met mijn 2 vrienden te spelen maar met crossplay in aantocht en de Series X er naast (Gamepass , Horizon 5, Halo) zal die maar gebruikt gaan worden. Maar goed heb ze beide staan. Mijn punt is dat is het jammer vind van de PS5 die ik heb staan waar ik 150,- meer.voor betaald heb om maar klaar te zijn voor de games die zouden komen ;) het is jammer dat ik in die zin zo vast zit kwa gevoel aan Sony anders zou ik zeggen dat ik prima zonder kan leven.....

Maar goed beter een goede release dan een buggy one dus het is wederom niet anders.
Mijn punt is dat is het jammer vind van de PS5 die ik heb staan waar ik 150,- meer.voor betaald heb om maar klaar te zijn voor de games die zouden komen
Je had natuurlijk ook kunnen wachten tot de games er waren, de reviews afwachten en dan pas alles kopen 😉. Dan was de kans ook groter dat je niet de extra premium hoefde te betalen. Het blijft mij een beetje een raadsel waarom mensen maar blijven kopen op basis van beloftes van fabrikanten en uitgevers. Het feit dat er maar mensen digitale pre-orders blijven plaatsen om vooraf geld te betalen, voor iets waar geen schaarste voor gaat ontstaan, blijft voor mij ook totaal onlogisch. Er wordt niet eens een korting gegeven voor een pre-order.
Ik dacht dat de PS5 al vanaf het begin slecht leverbaar was? In dat geval snap ik wel dat je de reviews niet afwacht.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 31 juli 2021 18:46]

En het is ook altijd kwestie van tijd voor de boel stabiliseert. Je hoeft er niet perse op launch day bij te zijn. Jaartje meer of minder kost je niks, levert je alleen maar wat op.
Ik pro order niks,

Nieuwe consoles wil ik altijd gelijk hebben. En dit soort ongein hoort er ook bij zo gaat het altijd.

Neemt alleen niet weg dat ik er van baal als het steeds weer gebeurd. Wat mij betreft gaan ze games pas aankondigen als ze bijna goud gaan zodat je van dit geneuzel af bent. Wat Microsoft heel goed doet is de oude games ook upgraden. Dan heb je in ieder geval iets....

Zou GT Sport bijvoorbeeld een upgrade krijgen naar 4k zou ik al iets meer geduld hebben voor GT7.....

Het beleid van SONY staat me gewoon niet zo aan die ze voeren met de Playstation 5 op dit moment. Heb de console dan ook alleen voor de exclusives en de XBOX is mijn main voor de rest.
Wel grappig dat het eerste bericht op tweakers bij een Sony artikel altijd weer over xbox moet gaan 8)7

Welk beleid staat je niet aan dan? Dat games worden uitgesteld? Microsoft heeft niet games zoals halo Infinite een jaar uitgesteld?

Sony heeft al meer first party games geleverd dan Microsoft dit jaar. Even een lijstje:

Demon's souls
Spiderman miles morales
Returnal
Sackboy
Ratchet and clank rift apart
Etc etc

En de eerste echte first party games van Microsoft moeten nog uitkomen....

Beetje vreemd dat je dan zegt dat het beleid je dan niet aanstaat wat Sony voert. Heb je de corona pandemie gemist? Waardoor iedereen thuis moet werken en daardoor games uitgesteld moeten worden?
Wie zegt dat het beleid van MS mij aanstaat dan? Ik heb het geluk dat ik beide heb en dus het 1 nadeel kan opvangen met het ander.

Wat me aan Sony niet aanstaat de de communicatie die bij MS toch wat opener is. Al maken ze er bij de nieuwe Motorsport ook een potje van alleen hebben hun in ieder geval Horizon 5 er tegenover. Sony heeft niks meer aan de racing kant wat dat betreft aangezien ze Driveclub gesloopt hebben.

Nogmaals ik hou van Sony en zijn games en uitstellen is allemaal prima maar communiceer er duidelijk en eerlijk over alle i ask en dat geld ook voor Motorsport aan de MS kant dus.
Sony heeft niks meer aan de racing kant wat dat betreft aangezien ze Driveclub gesloopt hebben.
Ze hebben gran turismo 7
Dan heb je niet goed gelezen wat ik zei ;)

Next gen heeft Sony niks om GT7 op te vangen want dat wordt weer het zelfde drama als altijd met GT eindeloos uitstellen en eindeloze geen fatsoenlijke info voor de fans. 3rd party racegames zijn het voor mij persoonlijk nooit echt..... Ze hadden Driveclub niet de nek om moeten draaien want ondanks de slechte start was dat uiteindelijk echt een geweldige ip waar ze nog veel meer hadden kunnen doen.

GRAN Turismo is voor mij de belangrijkste Sony system seller ben enorm van van die game zins m'n eerste console met GT3. Ondanks de weinige vernieuwing blijf ik van die game houden en ben Forza Motorsport er naast gaan spelen voor alles wat ik in GT mis.

Motorsport deze keer hetzelfde verhaal maar ze hebben wel Forza Horizon 5 om het iets te verzachten.

Beide consoles hebben het niet geweldig voor elkaar maar MS doet er meer aan om er wat van te maken dan Sony door games te upgraden en game pass. Sony laat mensen in het water zwemmen en beloofde van alles maar vooralsnog komt er niks van terecht en laten ze ons al helemaal niet weten wat er nu allemaal de bedoeling is zie bijvoorbeeld afwezigheid E3......

Maar goed dat hele VS verhaal is voor mij totaal niet boeiend want heb beide consoles dus niemand kan me wat verwijten. Beide maken fouten op dit moment en gelukkig voor mij omdat ik ze beide heb compenseert het elkaar in elkaars tekortkomingen.

Dat hele geneuzel wat vandaag de dag een nieuwe trent lijkt dat te zijn dat je nergens meer commentaar op mag hebben, in het algemeen zelfs snap ik dan weer helemaal niks van. Ik geef mijn persoonlijke mening en vind het leuk andermans mening ook terug te horen maar dat verwijten of er een negatieve draai aan geven snap ik niet helemaal. Maar goed ieder zijn ding.....
Voor mij de eerste generatie consoles dat ik ze beide heb(plus switch). Wel een luxe maar zeer fijn zeg. Ik speel nu meer op de ps5 dan op de xsx door de grote backlog. Ff MFS tussendoor voor de ontspanning. Ik zeg altijd als je fanboy/girl gedrag vertoont ben je geen gamer.

[Reactie gewijzigd door MissMe NL op 1 augustus 2021 16:57]

Er zijn wel meer Playstation fans die niet tevreden zijn met de huidige gang van zake bij Sony. Dan gaat het niet alleen over het uitstellen van games maar ook het gebrek aan communicatie enzo.
Je doet eigenlijk precies hetzelfde. Je maakt er een VS Xbox verhaal van. Omdat je blijkbaar zeer gehecht bent aan je PlayStation mag er dan geen kritiek zijn?

Covid en andere oorzaken zorgen er nou immer voor dat dit gebeurd. Ook al heb je een PS5 of Series X gekocht lijkt me dat absoluut geen weggegooid geld, want er zijn genoeg spellen te spelen en de nieuwe release komen wel. Alleen iets later. Wees blij dat je een PS5 of series X hebt kunnen bemachtigen.
Willen we niet gaan leren van de fouten van Cyberpunk 2077?

Altijd, maar dan ook altijd liever een uitstel dan dat je een games speelt, wat alleen maar ergernis levert.
Dat je ook geen zin meer hebt om na zoveel patches, wanneer het spel weer prachtig is en fijn speelt, om het spel te spelen en je dus een (te vroeg geboren) pareltje mist.
Welke fouten? Dat die game te snel is uitgebracht? Volgens mij is die game al 4x uitgesteld over meerdere jaren. Dus die game was al als het trekken aan een dood paard. Dat is puur onkunde van CPR. Heeft niks met te snel launchen te maken.
En je hebt Demon's souls, ratchet and clank rift apart, Spiderman miles morales, sackboy, returnal allemaal al uitgespeeld?
En waarom zou je die uit moeten spelen? Ik wil ze niet eens hebben, niet mijn games. Horizon daarintegen.. dat zou een reden zijn om een PS5 aan te schaffen, en dat gaat dus dit jaar niet meer gebeuren.
Wellicht zijn de games die je noemt best goed, maar dat betekent niet dat iedereen ze leuk vind.
Hij zegt toch duidelijk dat hij de PS5 voor GT7 en HFW heeft aangeschaft. Als je de cijfers bekijkt van de verkochte PS5 games is het toch - zoals dit altijd is geweest - dat lang niet iedereen alles aanschaft.
Dit lees ik toch echt als de Sony exclusives. Waarbij hij twee voorbeelden geeft. Waar hij niet andere games uitsluit.
Heb hem voor de Sony games maar die zijn er nog lang niet (GT7 en Horizon onder andere)
We kunnen het JWFpeters beter vragen. Ik lees het totaal anders. Hij zegt duidelijk dat zijn PS5 dit jaar niet meer wordt aangeraakt (mede omdat GT7 en HFW zijn uitgesteld). Daaruit maak ik op dat hij geen interesse heeft in Kena, Deathloop of een directors cut.
Waarom moet ik dat uitspelen? Zijn niet mijn games. Rachet wel maar niet voor 80,- ;) Puur kwa nieuwe games heb ik de PS5 voor en kijk ik echt naar uit. Heb nog wat oude games die ik nog wel zou willen spelen zoals Last of Us 1 en 2.

- Horizon
- Gran Turismo
- God of War

Ik ben een gamer maar niet een alles moet ik spelen gamer.

Xbox bijvoorbeeld en 3rd party games zoals Battlefield

- Motorsport
- Horizon 5
- Halo
Maar Sackboy en Spiderman MM zijn ook op de PS4 te spelen en persoonlijk vindt ik een 650€ voor een Console met 3 spellen veel teveel en persoonlijk heb ik niet eens interesse in Returnal dus dat zou nog maar 2 spellen zijn.
Je hebt hier ook nog keuze uit:

Returnal
Deathloop
Ghost Of Tsushima Director's Cut
Stray
F.I.S.T.: Forged In Shadow Torch
Returnal
Kena: Bridge of Spirits
Death Stranding Director's Cut
Final Fantasy VII Remake Intergrade
Voor Kena ga ik apart een PS4 halen als er geen PS5 Disk voor 500€ te vinden is en bij de rest zit er nog wel een leuk spel bij maar zijn waarschijnlijk geen PS5 exclusives..

Vorig jaar de PS4 met garantie verkocht maar had het beter kunnen houden want nu zijn er wel genoeg te vinden voor omstreeks de 150€ voor een Slim en 200€ voor een Pro maar dan zonder garantie en zonder spellen die ik nog zoek zoals Death stranding, Ghosts of tsushima, The last of us 2, Dreams, etc.

Dat jij en anderen de PS5 geweldig vinden dat zal best en ik wou graag met Demons souls bezig maar voordat er hier een PS5 in huis staat is er mogelijk ook een PS4 port Demons souls.. weer een reden minder om next gen in huis te halen want als rpg & adventure speler zijn er weinig spellen voor mij en HZD 2 komt ook naar PS4.
Alle ps4 games zijn te spelen op de ps5 met een hogere fps, snellere laadtijden. Veel hebben een patch gehad om de game nog meer te verbeteren. Echt een andere ervaring dan op de ps4.
Je bent op de hoogte van de chip crisis op dit moment? Zelfs koelkasten zijn slecht leverbaar. Dit kan je niet een merk aanrekenen. Ook bij de concurrentie is er niks leverbaar...
Dat is onzinnig fanboy praat https://www.bol.com/nl/nl...ox%20series%20s&variants= hoeveel XB series S aantallen wil jij hebben ? kan er zo een hondertal voor jou en anderen krijgen er zijn zelfs wel retour deals te vinden voor omstreeks de 270€ en kom de XB series X ook nog weleens tegen als nieuw en als retour deal ;)

Het is Sony gewoon teveel moeite qua tijd en geld om de klant te bedienen en nee dit is niets nieuws deze mentaliteit is er gekomen na het succes van de PS1 en PS2 en het is nu zichtbaar door dat miljoenen spelers niet een Console kunnen krijgen terwijl dat door bank rekeningnummer en of ID kaartnummer voorkomen had kunnen worden.
Nou sorry hoor maar dan geef je de series S als voorbeeld. De console die niemand wil... Dat is de enige reden dat die op voorraad ligt. Daarnaast zit Sony al over de 10 miljoen geleverde consoles (snelst verkopende Sony console ooit). De series x/s heeft er slechts 6,5 miljoen verkocht. Het is gewoon een kwestie van vraag en aanbod. De series S is niet gewild. En de series x verkoopt minder dan de ps5.

De ps5 is gewoon een enorm gewild apparaat. We zitten in een chip crisis en alsnog heeft Sony het voor elkaar gekregen om meer consoles te leveren dan welke voorgaande playstation dan ook.

[Reactie gewijzigd door Ghost babel op 31 juli 2021 14:59]

Je kan via Sony ook bestellen, en dat kan straks ook in Nederland. Je bent een hoop kromme dingen recht aan het lullen hier.

Volgens mij is er net weer een stroom aan PS5 consoles beschikbaar gesteld, misschien moet je je even beter informeren? Ook het feit dat de PS5 in meer landen beschikbaar is plus, de vraag groter is, waardoor ze hun voorraad moeten verdelen. Volgens mij snap je er de ballen van hoe dit gaat namelijk.

Feit dat je de Serie S gewoon kan kopen betekend omdat het hier niet gewild is. De vraag naar de PS5 is over de hele wereld groter namelijk, nogal logisch dat de verkrijgbaarheid anders is.

Dacht je serieus dat die Series S goed verkoopt hier in NL? Je bent naief om te denken dat MS veel consoles verkoopt. Buiten Amerika namelijk niet.

[Reactie gewijzigd door Recon24 op 31 juli 2021 16:07]

Dus jij denkt dat Sony expres minder ps5 levert om mensen maar te irriteren? Het is een bedrijf hé, die moet gewoon winst maken. Voor Sony is er alles aan gelegen om zo snel mogelijk een grote user Base te hebben. Ze verdienen namelijk aan de games die op het platform verkocht worden. Hoe meer users hoe meer inkomsten.
Inderdaad jij zegt het zelf nu dus ook dat Sony wil zoveel mogelijk verdienen en zsm dus daarom interesseert het hun helemaal niets dat miljoenen spelers niet hun hardware kunnen kopen terwijl bij XB de hardware verkrijgbaar dus wie weet hoeveel impact dit gaat hebben op de lange termijn.

Spelers kiezen nu massaal voor PS5 omdat hun denken dat deze de meeste exclusives zal krijgen maar daar komt de komende tijden wel verschil door keuzes die Sony en Microsoft gemaakt hebben.
Kunnen die verhalen over de line up van Sony vs MS ook meteen de prullenbak in want buiten Ratchet & Clank heeft Sony geen grote titels dit jaar. Erg jammer dit (verwachte) uitstel want buiten GT Sport valt er voor mij niet veel te beleven op de PS5 momenteel. Weer een reden om niet over een release te praten als je niet 200% zeker weet dat de game af is.
Returnal
Deathloop
Ghost Of Tsushima Director's Cut
Stray
F.I.S.T.: Forged In Shadow Torch
Returnal
Kena: Bridge of Spirits
Death Stranding Director's Cut
Final Fantasy VII Remake Intergrade

Om er maar een paar te noemen.
GoT is naar mij weten een ps4 game.
Zelfde voor FF7 remake.

Rest van de games zijn niet echt naar huis te schrijven waaronder Deathloop. Dus Lekker Ventje heeft gelijk. De line up van de ps5 valt echt vies tegen. Ik heb de ps5 sinds dag 1 in huis en heb alleen nog maar ps4 games gespeeld.
Beide games die je noemt hebben dus ook een ps5 versie gekregen

Voor mij zijn dit allemaal games die ik graag wil spelen. Wellicht een andere smaak? Ik heb ook een series x staan en ik vind daar weer het aanbod niet heel best. Alleen the medium en nu the ascent vind ik wel leuk.
Beide games hebben dus ook een PS5 versie gekregen.
Dus niet echt een reden om een PS5 te zoeken, maar gewoon een tweedehands PS4 kopen voor nop.

Echt PS5 exclusives zijn er praktisch niet. En met dit bericht stel ik de aankoop van de PS5 ook uit naar volgend jaar.

[Reactie gewijzigd door xoniq op 31 juli 2021 18:26]

Ligt eraan welke ervaring je wilt. De ps5 versies hebben nagenoeg geen laadtijden, betere fps, raytracing etc. Dat zijn wel punten die de game ervaring zeker beter maken. Ik heb ook nog steeds mijn ps4 en dan merk je wel een enorm verschil door een ps4 game op de ps4 pro te spelen of op de ps5.
Klopt, maar als je nog een PS5 moet kopen, is het wel een grote hap om te slikken voor die paar geoptimaliseerde games. Als je nog terughoudend bent en nog wilt kopen, zou ik persoonlijk wachten. Die handvol games die er nu zijn, kunnen later ook wel als er ook echt goede exclusives komen. Plus dan daalt de prijs van de PS5 ook wel weer.
Niet alleen de geoptimaliseerde games spelen beter. Alle ps4 games draaien beter en laden sneller.
Gebrek aan games? Er zijn veel meer games uitgekomen op de ps5 dan op de series x. De eerste echte first party exclusive is er zelfs bij xbox nog niet.
Dat maakt hun niet uit ze hebben een ps5. Ik vermaak mij trouwens goed met gamepass en ik heb geduld.
Stray is ook uitgesteld naar volgend jaar. De enige in dat lijstje waar ik echt naar uitkijk.
dat is wel balen voor mij en een een vriend en kennis van me


alle drie wachten we met smart hierop
Prima, ik koop pas een PS5 wanneer de PSVR2 er is.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee