Standaardeditie Horizon Forbidden West op PS4 krijgt toch gratis PS5-upgrade

Sony heeft besloten dat de standaardeditie van Horizon Forbidden West toch een gratis upgrade gaat krijgen naar de PS5-versie. Dat was Sony al een tijd langer van plan, maar daar kwam het bedrijf van de week op terug. Nu stelt Sony zijn koers opnieuw bij en is de upgrade weer gratis.

Enkele dagen geleden onthulde Sony dat de standaardeditie van Horizon Forbidden West op de PS4 geen gratis upgrade zou krijgen naar de PS5-versie. Daarvoor zouden gamers de Digital Deluxe, Collector's- of Regalla-editie moeten kopen, die respectievelijk 90, 200 en 270 euro kosten. De standaardeditie kost 70 euro.

Verschillende media linkten echter naar publicaties waarin Sony zegt dat de PS4-versie een gratis upgrade zou krijgen, los van welke editie het om gaat en of die editie digitaal of fysiek is. Zo was er een blogpost van Sony zelf en deed Sony-topman Jim Ryan soortgelijke uitspraken in een interview met The Washington Post, vorig jaar.

Sony gaat dat nu dus toch waarmaken. "Vorig jaar hebben we een toezegging gedaan dat launch-titels cross-gen-upgrades zouden krijgen en hoewel Horizon Forbidden West door de pandemie buiten de door ons beoogde releaseperiode is gevallen, gaan we alsnog onze belofte waarmaken. Spelers die Horizon Forbidden West op PS4 kopen, krijgen de PS5-upgrade gratis".

Sony maakt in de blogpost verder bekend dat 'vanaf nu alle first-party, PlayStation-exclusieve, cross-gen-titels die nieuw uitkomen op beide platformen tegelijk, altijd voor 10 dollar te upgraden zijn van de PS4-versie naar de PS5-versie'.

Horizon Forbidden West, van de Nederlandse gamestudio Guerrilla Games, moet op 18 februari op de markt komen. Het spel is het vervolg op Horizon Zero Dawn, dat in 2017 uitkwam voor de PS4. Horizon Forbidden West is exclusief voor Sony's consoles, maar het eerste deel kreeg vorig jaar ook een Windows-versie, dus wellicht dat het vervolg die op de langere termijn ook krijgt.

Door Mark Hendrikman

Redacteur

05-09-2021 • 10:20

121 Linkedin

Reacties (121)

121
113
46
1
0
45
Wijzig sortering
Goed teken dat ze toch naar de community luisteren 👍🏻
Vind je? Je maakt gewoon beloftes waar je later op terug komt, iets wat Sony helaas vaker gedaan heeft.

En als dat dan breed wordt uitgemeten in de media krabbel je terug.

Sowieso, zeggen dat je naar de community luistert als je cash grabs terug draait is marketing speak voor we krijgen te veel negatieve feedback wat ons geld kost. Als je dat deed had je het in eerste instantie niet gedaan, maar je was te druk bezig die laatste centen uit je klanten te persen.
Het concept dat je een game volledig opnieuw moet aanschaffen voor een ander platform vind ik al wat absurt. Je hebt de makers al eens betaald voor het werk dat zij hebben moeten doen om het spel te produceren. Het werk om de game naar een nieuwer platform te porten valt doorgaans erg mee dus dan volstaat wat mij betreft een paar euro voor een upgrade naar een nieuwe platform.
“Het werk om de game naar een nieuwer platform te porten valt doorgaans erg mee dus dan volstaat wat mij betreft een paar euro voor een upgrade naar een nieuwe platform.”


Oke maar heb je hier een bedrag, bron oid voor? Of puur onderbuikgevoel?
Er zijn geen betrouwbare bronnen voor omdat gamestudio's deze informatie vaker niet dan wel prijsgeven. Het zal echter vaker voorkomen dat een port niet veel effort kost maar wel voor de 60 euro in de schappen ligt. Als gamestudio wil je kopers graag het gevoel geven dat 60 euro een redelijke prijs is voor een port zodat de koper er een goed gevoel bij heeft. Het helpt dan niet om openbaar te maken dat de 60 euro eigenlijk niet overeen komt met de gemaakte kosten. Als gamestudio heb je ook niet de verplichting om dat soort kennis openbaar te maken dus waarom zou je. Prijs hooghouden is wat telt, cash is king!
Wederom ik deel het gevoel. Maar je herhaalt wat je al zei: “Het zal vaker voorkomen dat een port niet veel effort kost”, bron??

En het gevoel geven dat 60 euries een redelijke prijs is, ik denk dat daar andere argumenten boven liggen.
Niet alles is met een bron te onderbouwen omdat niet alle informatie publiekelijk beschikbaar is, bedrijfsgeheim noemen we dat. Zo kan ik je ook niet precies vertellen hoeveel euro winst apple maakt op een iPhone maar ik kan je wel met behoorlijke zekerheid zeggen hoeveel het bedrag ongeveer zal zijn en dat ze er winst op maken.

Dit wetende begrijp ik niet zo goed waarom je blijft hameren op een bron die er niet is en niet gaat komen. Je kunt zelf ook logisch beredeneren dat 60 euro niet altijd in verhouding staat tot het werk dat voor een port moet worden gedaan. Sommige ports? Zeker. Alle ports? Vrijwel onmogelijk.

[Reactie gewijzigd door RxTweak op 5 september 2021 14:03]

Het verschil zit hem alleen in de kwaliteit van de ports. Kijk naar de games die geport zijn naam de ps3. Bijna elke Third party game op de Xbox 360 draaide beter dan op de ps3. Waarom? Omdat de ontwikkelaar de cell processor te moeilijk vond.

Daarnaast zijn er niet voor niks gespecialiseerde ontwikkelaars in de markt voor het porten van games. Het is een vak apart. O.a. De Nederlandse ontwikkelaar die Sony heeft overgenomen voor het porten van games naar de pc.

Je zag het al bij horizon dat de port naar de pc veel problemen gaf. Om dit in de toekomst te voorkomen heeft Sony een gespecialiseerde ontwikkelaar overgenomen. Dat een port makkelijk en goedkoop is, dat is zeker niet waar.
Een port van/naar PS3 is een heel ander verhaal dan een port van PS4 naar PS5/PC. Dat zijn allen X86 systemen, Forbidden West draait op (een verbeterde versie van) dezelfde engine en Guerilla heeft een PC release al eerder gedaan.
Horizon is een playstation exclusive die vanaf dag één voor de playstation is gemaakt. Uiteraard kost het dan veel tijd en moeite om de game later naar een ander platform te porten, dit is meer een negatieve uitzondering dan regel. Sony brengt geld in het laatje dus als gamestudio wil je dan ook geen geld stoppen in andere platformen tijdens de ontwikkeling, dat merk je nu en ja dan heb je dure specialisten nodig.

Gamestudio's achter call of duty en battlefield pakken het verstandiger en efficiënter aan door een engine te ontwikkelen die direct overal goed werkt. Code once run everywhere, een stap die horizon misschien ook beter kan maken om de kosten te drukken in plaats van de kopers op kosten te jagen om de port toch rendabel te maken.

[Reactie gewijzigd door RxTweak op 5 september 2021 14:25]

Anoniem: 378770
@RxTweak6 september 2021 07:31
Je praat jezelf hier een beetje tegen.
Ook al ben ik het redelijk met je eens, zou je het volgende eens opnieuw moeten bekijken.
Horizon is een playstation exclusive die vanaf dag één voor de playstation is gemaakt.
Gamestudio's achter call of duty en battlefield pakken het verstandiger en efficiënter aan door een engine te ontwikkelen die direct overal goed werkt.
Het concept dat je een game volledig opnieuw moet aanschaffen voor een ander platform vind ik al wat absurt. Je hebt de makers al eens betaald voor het werk dat zij hebben moeten doen om het spel te produceren. Het werk om de game naar een nieuwer platform te porten valt doorgaans erg mee dus dan volstaat wat mij betreft een paar euro voor een upgrade naar een nieuwe platform.
Eerst zeg je dat een port niet veel tijd/geld hoeft kosten, en daarna zeg je dat horizon waarschijnlijk dus wel onder de categorie "best lastig portbaar" valt?

welke is het? is de port makkelijk of niet?
Gamestudio's achter call of duty en battlefield pakken het verstandiger en efficiënter aan door een engine te ontwikkelen die direct overal goed werkt. Code once run everywhere, een stap die horizon misschien ook beter kan maken om de kosten te drukken in plaats van de kopers op kosten te jagen om de port toch rendabel te maken.
Wie zegt dat ze dat bij deze engine niet gedaan hebben? Volgens mij maken alle platforms waar deze game op gereleased wordt gebruik van dezelfde of een vergelijkbare processorarchitectuur dus dat hoef tniet omgezet te worden.

Dan moet je nog ervoor zorgen dat alle assets door de juiste pipeline gehaald worden om geoptimaliseerd te worden voor het platform. Maar dat is wederom slechts een kleine stap, het leeuwendeel van het werk zal zitten in de optimalisatie voor een ouder platform.

Dan is er nog het feit dat het asset loading mechanisme afwijkt voor de verschillende generaties consoles en de storage medium op de juiste ingedeeld moet worden om zo snel mogelijk beschikbaar te zijn op de oudere consoles... Ja, dit geldt ook voor digitale downloads.
Net zoals het onderbuik gevoel van jou dat het heel veel tijd/geld kost om extra te optimaliseren?

De discussie is overigens sowieso niet relevant: ze optimaliseren het spel al voor PS5, omdat het ook voor dat platform uitkomt. Het kost dus überhaupt geen extra tijd of geld.

Die afweging speelt alleen wanneer een last-gen PS4 game als nog wordt aangepast voor de PS5. Dat zijn dan doorgaans rereleases met (iets) betere graphics. (Of in veel gevallen gewoon gratis updates waarin de framerate geunlocked wordt)
Dit spel is sowieso voor beide platforms ontwikkeld. De extra inspanning om het op beide te laten werken zal verwaarloosbaar zijn, het is niet alsof ze veel extra werk hebben gedaan om een ouder spel van platform A goed op platform B te laten werken.
Anoniem: 159816
@Vizzie5 september 2021 14:05
Bij Microsoft first party kan je games gewoon op al je platforms spelen.
Zeker niet wanneer de architectuur van beide consoles zoveel op elkaar lijkt.
Dat was hier dan ook niet het geval, je zou op de ps5 een ps4 versie krijgen, nu krijg je de ps5 versie.
Volgens mij is er bestaansrecht voor bedrijven als Bluepoint Games en Nixxes omdat het lang niet zo simpel is voor 1 studio om alles naar elk platform te porten en met name te optimaliseren. Eerlijkheidshalve zal dit iets beter gaan omdat ze vanaf begin wisten dat het enkel voor twee PlayStation consoles ontworpen moest worden en de assets voor PS4 ge downgrade kunnen worden in plaats van assets opnieuw moeten maken voor PS5.
Je kan ook gewoon de PS4 versie op de PS5 spelen, alleen mist die dan wat optimalisaties. Maar werkt meer dan prima dankzij de betere hardware.
Anoniem: 1657372
@RxTweak6 september 2021 10:52
Maar 'een paar euro' klinkt wel weer absurd laag, want het is niet zo dat 1 developer in een weekje een game port en daarna alles gratis is natuurlijk. Ports en het onderhoud daarna kosten natuurlijk ook gewoon geld, minder dan een hele game natuurlijk, maar niet meteen extreem weinig.

Dit is uiteindelijk een prijs die door de markt wordt bepaald. Jij vindt het te hoog en dat is prima, daar heb je alle recht toe. Maar blijkbaar zijn er genoeg mensen die het wel betalen, dus waarom zou een developer het niet vragen? In een vrije markt hoeft het niet zo te zijn dat iedereen het met de prijs eens is, dat is namelijk onmogelijk.
Ik snap niet waar deze algemene mening vandaan komt. Je ziet/hoort dit steeds vaker, maar tot deze generatie consoles was het nooit normaal dat je een upgrade naar een nieuw platform krijgt..
Nogal kromme beredenering gezien dat bij de vorige generaties niet anders was.

Gamecube > Wii > Wii U
PS2 > PS3 > PS4
Xbox > Xbox 360 > Xbox One

Daarnaast rinkelen de kassa's wel voor Remasters. Zou je deze dan ook gratis maar moeten krijgen omdat je in de jaren 90 FF7 ook al eens gekocht had?
Sony met zijn uithaal naar microsoft dat titels echt next gen console only zijn en zie nu.

God of war naar ps4 en ps5
Horizon zelfde verhaal
De slogan aan het begin van deze generatie: "We believe in generations" zijn ze al weer vergeten.
Ik denk eerder dat het niet meer houdbaar is gezien hetgeen Xbox wel aan het doen is. Sony moet wel meegaan en de strategie aanpassen.
Die slogan die iedereen uit zijn verband heeft getrokken bedoel je?
Mark Cerny said he believed in generations in the Road to PS5 video as well. He didn't mean games,he meant generational improvements rather than resolution and performance.

While resolution and performance are important , they are not exciting for the average gamer, and certainly not as important as games and other avenues of improvement.

People took it in context of Microsoft's debacle , assuming this was their mistake. "We believe in generations" was mentioned way back in 2016 when they released the PS4 Pro as opposed to Microsoft's "Generations are not important" slogan.
Beetje overdreven.
PS4 versie kan je op een PS5 spelen en dat werkt in principe gewoon prima.
Alleen ziet de PS5 specifieke versie er wat mooier uit omdat die gebruik maakt van de optimalisatie en betere hardware.
Vergeet Gran Turismo 7 niet
Komt die ook naar de 4 ?
Ik hoop niet dat de kwaliteit van deze games omlaag gehaald wordt om de PS4 gamers een aai over de bol te kunnen geven. Zou ik jammer vinden.
Horizon forbidden west zou toch in eerste instantie helemaal niet op de ps4 uitkomen? Hebben ze die belofte dan ook bij deze game gedaan vraag ik mij dan af?

Edit: lees nu dat ze die belofte hebben gedaan inderdaad. Dan is het wel zo netjes om je aan de belofte te houden.

[Reactie gewijzigd door Ghost babel op 5 september 2021 11:21]

Heeft niets met fatsoen te maken maar gewoon keihard geld je weet wel het Slijk van de aarde want als Sony hier mee door gegaan was met die extra 10€ of 20€ dan had het mogelijk op langere termijn meer gekost dan dat het opgeleverd had.

Naast geen fatsoen heeft Sony ook geen ruggegraat en ik begrijp niet waarom Sony spelers zoveel slikken terwijl als hun willen Sony gewoon aan kunnen sturen via de portemonnee.
Exact dit. De boekhouder had besloten dan … en de people-manager zegt dat het toch maar moet gebeuren.
Je zou bijna gaan denken dat ze het met opzet gedaan hebben voor de extra coverage/media aandacht.
Én weer twee nieuwsberichten, gratis publiciteit! Deze marketing strategie van Sony is wel erg doorzichtig.

Ik vind deel 1 erg gaaf, nog steeds. Ook de uitbreiding is erg mooi.
HZD was de reden dat ik een PS4 pro kocht. Ik vind het samen met The Witcher en RDR2 echt een van de beste spellen op de PS4 en mogelijk van de afgelopen jaren.
Helemaal mee eens, HZD was echt goed.
Ik denk dat Horizon Forbidden West al genoeg bekend is dat ze echt geen gratis reclame nodig hebben. Willen ze publiciteit hoeven ze maar een extra klein trailer of screenshot te plaatsen en binnen een paar uur hebben genoeg sites erover.

[Reactie gewijzigd door Daoka op 5 september 2021 17:44]

klopt. beetje ophef creëren, en dan toegeven. Scheelt je weer x mln marketing.
Wel een fantastische game trouwens, HZD, speel t nu op de ps5.
Nu mis ik niet eens betere graphics, het is vooral de soepele gameplay wat het beter maakt op een PS5.
Slechts één open wereld actie-rpg die nóg beter was in de afgelopen paar jaar voor me, en dat was Zelda BotW..
Onzin, dit heeft niets te maken met luisteren naar de Community, maar geconfronteerd worden met eigen uitspraken/beloftes. Ik ben echt fan van PlayStation, maar wat betreft de PS5 upgrades doen ze geen aardige dingen voor hun gamers. Het zijn dezelfde games, in feite, een upgrade zou geen geld moeten kosten, zeker gezien de games standaard €10 duurder zijn geworden bij de nieuwe generatie consoles.

Sony zou er echt beter aan doen de upgrades gratis te houden.
Waarom zou een upgrade voor naar een nieuwe console geheel gratis moeten? Dit heeft niet in de originele prijs gezeten. De prijs betalen van een compleet nieuwe game is natuurlijk ook onzin, maar voor een update bijvoorbeeld een euro of 10 vragen lijkt mij ook niet vreemd.
Fair enough. Maar voor Ghost of Tsushima moet je dus eerst de nieuwe versie kopen, ook voor de PS4, voor je überhaupt naar PS5 kunt upgraden. Dat vind ik echt niet klant vriendelijk
Je moet de dlc kopen en dan kan je hem upgraden. Dus in totaal kan je hem voor 30 euro naar de ps5 upgraden en dan zit de nieuwe dlc erbij.
Het is helemaal geen upgrade/update. Die ps5 versie hebben ze al liggen. Het zou me zeer verbazen als ze beide versies niet parallel hebben ontwikkeld.
Sterker nog, ik denk dat ze eerder de ps5 versie maken (zeg maar een max versie) en dan wat elementen eraf halen (lagere res textures, minder shaders, etc) om de ps4 versie te maken. Dat scheelt namelijk enorm in de ontwikkeling en je houdt daarmee beide versies bijna gelijk.
Je betaalt met de ps4 versie dus gewoon mee aan de ps5 versie.

Vergelijk het met een pc game. Daar betaal je ook niet een tientje extra om de ultra settings aan te zetten.
Precies de reden waarom Xbox nu 'Smart Delivery' heeft. Je koopt 1x en krijgt de versie voor het platform waar je op speelt: xbox one, series X/S or windows 10. Als gamer is het heel erg prettig, want je bezit daarmee het spel en niet perse de specifieke versie. Helaas doen niet alle uitgevers hieraan mee (zoals EA) en dat geeft dan weer onduidelijkheid: van Fifa moet je wel precies de juiste versie kopen (die duurder is op de series X/S) maar van Forza Horizon niet.
Ja zo zie ik het ook. De architectuur is hetzelfde. PS3 een PS4 waren compleet verschillende architecturen. Daar moesten wel twee aparte ontwikkeltrajecten lopen. Nu is het volgens mij ook gewoon een kwestie van andere textures, andere opbouw van de game (duplicaten in de game files ivm HDD in de PS4) en waarschijnlijk naar 30 ipv 60 fps.
Maar dan zijn nu de prijzen ook oneerlijk. Kan je nu beter de PS4 versie kopen aangezien die dus goedkoper zijn. 10 euro upgrade kopen maakt de prijs wel weer gelijk aan de PS5 versie.
Sony blijft ontzettend stuntelen met zn cross-gen beleid.
Naar de community luisteren? Ze moeten worden gewezen op eerdere beloftes die ze hadden gemaakt en krabbelen nu terug nadat ze er op zijn gewezen.

Ook wisten ze allang dat het niet goed zou vallen in de community om 2 verschillende versies te maken, want wie wil dat wel?

Dit is gewoon een "ojaaa, kut dat is waar" momentje.
De belofte was aangaande launch titels. Dit is geen launch titel meer ook al was het misschien eerder wel zo gepland.

Maar beter dat ze nu ook duidelijkheid hebben gegeven wat betreft alle andere first party games.
In hun blogpost zeggen ze letterlijk dat Horizon een launch game is en een gratis upgrade krijgt naar PS5.
Als je een game uitstelt betekent dat dan dat je all beloftes niet meer na te komen die je eerder hebt gemaakt?

Als ze hadden gezegd Horizon is een launch titel en iedereen die een PS5 koopt krijgt alle launch titels gratis, vervolgens stellen ze Horizon uit en krijgt niemand meer de game zou dat ook niet prima zijn?
Ja idd lekker boos zijn, want bij Sony werken geen mensen. En jij bent een perfect mens (hoe paradoxaal ook).


Nu even terug naar de realiteit; niet handig inderdaad. Menselijke fout, fijn dat ze dat rechtzetten!

One love mensen, er is al genoeg rot in deze wereld. O+
haha lekker alles wat positief is en waar je het niet mee eens bent 'woke' noemen, jij komt er wel :z

EDIT: Of iets dat je niet begrijpt..

[Reactie gewijzigd door Siebelouis op 6 september 2021 17:50]

Haha een goed teken? Eerst proberen je groepje vocale loyalisten deze clusterfuck proberen te laten verdoezelen en als dat niet werkt dan pas terug komen op je woord en je beloftes wel waarmaken. Sony die luisterd naar de community? Laat me niet lachen zeg. Als je ergens niks te zeggen wil hebben over je platform of voorkeur dan is het wel bij ome Sony.
Nog wel heel slecht dat ze nog een tientje durven te vragen.
Vind ik niet perse gek. Alles wordt duurder. Denk zomaar dat jij de afgelopen jaren ook een flinke loonstijging hebt gehad, cost of living is hoger etc etc. Vind het dan niet gek dat games ook wat duurder worden.
Ik wel, want de afzetmarkt voor games is ook al gigantisch gegroeid. Dus de hele "Maar alles wordt duurde dus ze moeten dit doen" vlieger gaat niet op.
Waar bij de snes tijd games 169 gulden koste en de afzetmarkt 50 miljoen was... Terwijl een snes game niet eens een half jaar kost om te maken met een klein team. Nu kost een game jaren om te maken met teams van 200+ mensen. De afzetmarkt van de ps4 is 120 miljoen, die van de ps5 is 10 miljoen. Dus je kan zeggen dat de afzetmarkt verdubbeld is in vergelijking met de snes. Alleen de games kosten zoveel meer om te maken. Tlou2 heeft meer dan 100 miljoen gekost. Een snes game koste misschien maar een miljoen. Die verhouding is wel scheef aan het groeien. Dus die vergelijking gaat zeker wel op.
En kans is groot dat je tegenwoordig netto meer per spel kan verdienen dan vroeger, je kan de SNES periode niet 1 op 1 met niet vergelijken met wat het tegenwoordig kost om een spel uit te brengen.

Distributie is tegenwoordig goedkoper en discs zijn goedkoper dan cartridges plus kans is groot dat als je met een leuke idee komt dat Microsoft of Sony jouw juist betaald voor (tijdelijke) exclusiviteit.
Hoe is het netto meer verdienen als de kosten ten opzichte van toen ook GIGANTISCH gestegen zijn? EN het aanbod ten opzichte van toen is ook veel groter, dus mensen hebben in principe meer keus waardoor de kans dat jij gekozen wordt ook weer lager is.
Vroeger betaalde je Nintendo voor o.a. logo op je doosje en cartridges, beide maakte een zover ik het kan terugvinden een significatie onderdeel uit van de totale kosten.
https://www.reddit.com/r/..._so_much_back_in_the_day/
En nu laat ik nog distributie kosten erbuiten maar tegenwoordig is het gewoon sneller en makkelijker( en dus goedkoper) om producten te importeren.
Huh? Dat maakt het produceren van een game niet goedkoper, dat is namelijk GIGANTISCH gestegen ten opzichte van de snes tijd.
En. Iet vergeten de risico's die je loopt en dat vertaald ook naar meer winst.
Waar bij de snes tijd games 169 gulden koste
Dit kun je niet zomaar vergelijkem met tegenwoordig.
Snes games gebruiken ROMs die duur zijn. Daarnaast werden die games in winkels verkocht en dus ging slechts een klein deel (minder dan de helft) naar de uitgevers/devs.

Verder vind ik die prijs wel hoog. Weet je zeker dat je het over normale games hebt en niet over japanse import ofzo?
(Edit: even opgezocht. Zie je wel, normale games waren meer rond de 70~80 gulden in die tijd. Dat is ook wat ik me herinner)
Nu kost een game jaren om te maken met teams van 200+ mensen. De afzetmarkt van de ps4 is 120 miljoen, die van de ps5 is 10 miljoen.
En dan heb je de afzetmarkt bij de concurenten microsoft en nintendo en ook nog het pc platform.
Aangezien het meeste werk tegenwoordig in de artwork gaat zitten (daar zijn die honderden mensen voor nodig) en de artwork triviaal is om cross platform te gebruiken, kun je een game voor relatief weinig geld op heel veel platformen uitbrengen. Dt hele gelul van extra geld vragen door guerilla games is mijns inziens pure inhaligheid.
Tlou2 heeft meer dan 100 miljoen gekost.
Je moet je wel realiseren dat minstens de helft van dat geld naar marketing gegaan is.
Je betaalt dus dik voor het feit dat ze jou vertellen dat je het kunt kopen. 8)7

[Reactie gewijzigd door koelpasta op 5 september 2021 14:17]

Verder vind ik die prijs wel hoog. Weet je zeker dat je het over normale games hebt en niet over japanse import ofzo?
(Edit: even opgezocht. Zie je wel, normale games waren meer rond de 70~80 gulden in die tijd. Dat is ook wat ik me herinner)
Ja, dat weet ik zeker:

https://tweakers.net/i/GZ...rIUiznsw.jpg?f=user_large
Snes games gebruiken ROMs die duur zijn. Daarnaast werden die games in winkels verkocht en dus ging slechts een klein deel (minder dan de helft) naar de uitgevers/devs.
En nu worden games niet meer in een winkel verkocht?

Een developer moet ook gewoon 30% afdragen in een digitale winkel. (psn store, xbox, steam etc)
En dan heb je de afzetmarkt bij de concurenten microsoft en nintendo en ook nog het pc platform.
Toen had je ook de concurrenten sega en pc...
Je moet je wel realiseren dat minstens de helft van dat geld naar marketing gegaan is.
Je betaalt dus dik voor het feit dat ze jou vertellen dat je het kunt kopen.
Heb je daar een bron van? En vroeger had je geen marketing?
Ja, dat weet ik zeker:
Tjonge... dat was hard sparen dan.
En nu worden games niet meer in een winkel verkocht?
Een heel stuk minder ja. Maar je vergeet het stukje over de dure roms. De ROM chips waren geloof ik het grootste prijscomponent in cartridgegames.
Een developer moet ook gewoon 30% afdragen in een digitale winkel. (psn store, xbox, steam etc)
Das nog altijd beter dan 60% of meer afdragen aan de fysieke keten. En je moet dan ook de media maken, zij het cartridges, zij het optische discs. En de verpakking natuurlijk.
Toen had je ook de concurrenten sega en pc...
Ja, alleen waren de platformen en development tools dusdanig verschillend dat men vaak het hele spel opnieuw maakte.
Tegenwoordig ligt het allemaal zo dicht tegen elkaar aan en zijn de tools dusdanig algemeen dat cross-platform development een stuk makkelijker en goedkoper is (per regel code) dan vroeger.
Heb je daar een bron van? En vroeger had je geen marketing?
Vroeger had je geen marketing van de schaal waarop dat tegenwoordig gebeurt. We hebben ook veel meer media erbij gekregen en ontzettend veel meer concurentie. Daardoor zijn de marketingbudgets de pan uit gerezen:
https://en.wikipedia.org/wiki/AAA_(video_game_industry)
Dan heb ik het wel over grotere games, dus inderdaad waar honderden mensen aan gewerkt hebben. Bij indie games ligt het anders.
Een heel stuk minder ja. Maar je vergeet het stukje over de dure roms. De ROM chips waren geloof ik het grootste prijscomponent in cartridgegames.
Die cartridges waren duurder dan cd's. Echter waren ps1 games ook gewoon 129 gulden. 40 gulden goedkoper ja, dat was een beetje het verschil in productie kosten.
Das nog altijd beter dan 60% of meer afdragen aan de fysieke keten. En je moet dan ook de media maken, zij het cartridges, zij het optische discs. En de verpakking natuurlijk.
Hoe kom je hier precies bij? Ik heb bij een distributeur gewerkt die aan de retail levert. Ik kan je vertellen dat de retail op een console niet meer dan 25 euro verdient. Op games is dit max 10%. De distributeur maakt maar een paar procent.
Je kan prijzen inderdaad niet vergelijken. De markt is totaal anders. De prijsflexibiliteit van games is tegenwoordig enorm. Een flinke aanbieding van The Last Of Us P2 binnen vier maanden dat doet Sony echt zelf. Dit alles voor winst maximalisatie.

Sony games zijn sowieso vrij uniek. En sorry Sony kiest er zelf voor om van The Last Of Us P2 een 25 uur durend verhaal te maken. En net wat jij zegt over de risicos. Maak je wel een populaire (service) game dan hark je miljarden binnen.

Ik heb bijvoorbeeld echt geen medelijden met Gearbox of Square Enix die janken om 'te lage prijzen' terwijl ze zelf met ruk games komen. Vergeet niet dat in tegenstelling tot vroeger de concurrentie en het aanbod nu veel groter is.
https://psndeals.com/ps4-...eluxe-edition-game-57205/
Maar de mensen kopen het dan toch wel gaat wel op.
Dat van de loonstijgingen valt over het algemeen vies tegen. De laatste jaren groeien de kosten harder dan dat de loonstijgingen dit compenseren. Genoeg sectoren waar loonstijging nogaltijd niet vanzelfsprekend is.
En dan hebben we het niet eens over de huizenmarkt, en hoe rap die prijzen groeien. Daar kan je niet tegenop loonsverhogen. In het huidige systeem is het noodzakelijk dat die alsmaar blijven stijgen. Anders gaan mensen janken dat hun hypotheek onder water komt, en dan drogen ook de pensioenen op, want die investeren natuurlijk doodleuk in die huizenmarkt. Huizen zijn niet meer om in te wonen. Het zijn aandelen met onderpand, en de aandeelhouders eisen dat hun investeringen blijven groeien.

[Reactie gewijzigd door Amanoo op 5 september 2021 14:50]

“Denk zomaar dat jij de afgelopen jaren ook een flinke loonstijging hebt gehad”

Ik niet. Ik verdien slechts een paar tientjes meer. Dat noem ik nu niet echt “flink”, zeker omdat mijn inkomen al laag was.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 5 september 2021 11:43]

Lonen zijn ook niet echt gestegen maar wij moeten wel steeds meer betalen :(
En waarschijnlijk zijn die verhogingen vooral zodat je niet door inflatie effectief minder bent gaan verdienen.
Maarja, kijk naar een fles 1.5 liter coca cola, die is de afgelipen jaten ook behoorlijk gestegen van 1.70 naar 2.09..
PS5 games zijn standaard 10 euro duurder dan PS4 games in de PS Store. Dus dat is eigenlijk logisch. Dat je een gratis upgrade krijgt is eigenlijk gek. Want als PS5 bezitter betaal je 79 euro terwijl je dus de PS4 versie voor 69 euro kan kopen en dan gratis naar de PS5 versie kan upgraden.

Dus tip voor deze game: koop de PS4 versie en upgrade die gratis naar de PS5 versie, ook al heb je geen PS4. Scheelt je een 10je.

[Reactie gewijzigd door ASNNetworks op 5 september 2021 10:50]

Microsoft doet het op dit vlak echt wel beter dan Sony.

(Ik heb ps5 en pc)
Ja idd. Maar ik denk dat dit voor sony met hun dure exclusives niet te doen is.
Denk je dat ze die 10 euro zouden voelen dan?
Sony heeft maar één manier van games maken en dat is in het AAA segment, dus ja high risk high reward. Maar om dan je klanten op deze manier een poot uit te draaien is natuurlijk onzinnig. Waarom zou je iemand die voor de volle mep een game bij je koopt proberen twee keer uit te persen? Vroeger was er nog wat voor te zeggen i.v.m. de volledige switch in hardware en architectuur, nu consoles gewoon closed-PC's zijn is er geen enkel excuus meer om iemand nog dubbel te laten betalen voor hetzelfde product.
Echter heb ik daar nog geen games voorbij zien komen die een hogere prijs waard zijn. Het is altijd de vraag wat is een game waard en hoeveel willen mensen betalen. Alle Sony first party games zijn van enorm hoge kwaliteit waar het gerechtvaardigd is om daarvoor te betalen. Bij de concurrent heb je dat niet echt. Dus je kan geen appels met appels vergelijken.
En krijgt dan ook de 'complete editie' dit spel voor de PS4, ook een gratis PS5 update?

Is dit enkel voor de digitale versie, of ook voor de disc versie?
Volgens mij alle. Maar wat bedoel je met de complete editie?
Wat mij het geval lijkt: Sony zou liever een PS5 exclusive uitgeven, echter is de marktpenetratie van de PS4 gigantisch t.o.v. de PS5 (onder meer door slechte leverbaarheid PS5 en goede prestaties van de PS4Pro die ook kan upscalen naar 4K) waardoor ze PS4 dezelfde nieuwe titels moeten blijven geven totdat de markt kantelt en PS4 ondersteuning afgebouwd zal worden.
Grote nadeel van HZD vond ik de enorm vele audio books die je tegenkwam. Sommige areas lagen er wel een stuk of 15. En maar beluisteren en beluisteren.

Om het verhaal enigzins te begrijpen werd je hierin wel geforceerd. Het verhaal werd hierdoor onnodig ingewikkeld gemaakt. Komt mede ook door dat verhalen voor mij niet te ingewikkeld moeten zijn en teveel dialogen hoeft te bevatten.

Het was niet ongewoon dat ik weer Wikipedia van HZD erbij moet halen om het verhaal te kunnen blijven volgen.

[Reactie gewijzigd door rutgergron op 5 september 2021 13:17]

Een, yes weer gratis reclame momentje. Dat eerder.
Wat deze actie voornamelijk scheef maakt, is dat Sony zelf te weinig ps5’s beschikbaar heeft en daardoor dat niet alle mensen die de game op de ps5 willen spelen het kunnen.
Nouja, als Sony het kon zouden ze echt wel meer PS's laten produceren, maar dat is gewoonweg niet mogelijk geweest de afgelopen en komende tijd.
Of gewoon zelf de hardware met registratie verkopen en zo scalpers buiten spel zetten maar dat schijnt Sony de moeite niet waard te zijn of hun zijn daar toe niet in staat kies er maar één of twee..
Zelf hardware met registratie verkopen gaan winkels niet leuk vinden. Naast dat elke console nu gewoonweg verkocht wordt en niet in opslag blijft staan, ook niet bij die scalpers.
Sony heeft meer met de spelers te maken dan de winkels en vandaag de dag is een fysieke winkel overbodig en als je de advertenties in de gaten houdt nee sommige adv. staan weken actief en worden uiteindelijk niet verkocht.
Denk je nu werkelijk dat ze niet verkocht worden? Grapjas, die worden gewoon weer opnieuw aangeboden dan voor een lagere prijs, maar nog steeds hoger dan dat ze ze voor gekocht hebben. Naast dat genoeg van die advertenties gewoon oplichting zijn en ze dus gewoon actief blijven zolang het kan.
Vergis je niet hoeveel Sony wel degelijk van winkels afhankelijk is, ook bij verkoop van de games zelf.
Nee hoor ik houdt het al bijna een jaar in de gaten met omstreeks 1600 adv. en ongeveer 70% van de adv. worden niet verkocht en geen reviews geschreven en geen actieve adv. van die verkoper meer dus geen idee waar die PS5 dan naar toe gaat maar het spoor verdwijnt hier.

Dat zijn Consoles waar schijnbaar teveel voor gevraagd worden zeg maar omstreeks 150€ a 200€ boven de officiële prijzen en dat zie je ook veel op andere verkoop sites dat de meesten wel een 100€ tot 150€ extra ervoor over hebben maar daar boven dat men afhaakt.

Nee er zijn geen fysieke winkels nodig voor games en consoles want die info is allemaal te vinden online en ook te bestellen online en spellen testen in winkels gebeurt ook niet meer dus waarom zou je nog naar een winkel gaan om een spel of console te halen ?
Ze konden het alleen maar alsnog doen omdat ze zelf dus eerder de belofte gemaakt hebben dat de versie voor H:FW niet uitmaakt voor een upgrade naar de PS5 later.

Anders hadden ze gewoon keer op keer een probleem gekregen met de marktwaakhonden met betrekking tot het niet nakomen van beloftes aan consumenten cq 'false advertising'. En dan hadden mensen die dat wilden gewoon bv hun spel terug kunnen geven aan Sony mogelijk ongeacht hoeveel uur men gespeeld heeft - en dat zou flink wat gaan kosten.
Blijft toch belachelijk. Extra betalen voor een ps5 versie. Immers je hebt toch niet voor niets een ps5 gekocht. Dan mag je toch gewoon aannemen dat je ook ps5 features krijgt en daar niet extra voor moet betalen. Concurrentie pakt het toch heel wat beter aan

[Reactie gewijzigd door LockeNL op 5 september 2021 13:33]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee