Horizon Zero Dawn is meer dan twintig miljoen keer verkocht

Sony maakt bekend dat Horizon Zero Dawn tot eind vorig jaar 20 miljoen keer is verkocht. De game kwam in 2017 uit voor de PlayStation 4 en is sinds augustus 2020 ook verkrijgbaar voor Windows. Begin 2019 stond het aantal verkochte exemplaren op 10 miljoen.

Horizon Zero Dawn-cijfers

Wat het aandeel is van de pc-versie op de verkopen, maakt Sony niet bekend. De 20 miljoen verkochte exemplaren betreffen zowel de console- als de Windows-versie tot aan 28 november 2021. Volgens Sony is Horizon Zero Dawn ruim een miljard uur gespeeld. Dat komt neer op gemiddeld zo'n 50 uur per verkocht exemplaar.

Met 20 miljoen verkochte exemplaren behoort Horizon Zero Dawn van de Nederlandse studio Guerrilla Games tot de bestverkochte PlayStation-games ooit. God of War staat vermoedelijk bovenaan die lijst. De laatste keer dat Sony daar cijfers over bekendmaakte, was vlak voor de release van de pc-versie. De consolegame was toen 19,5 miljoen keer verkocht. Uncharted 4: A Thief's End staat op 16 miljoen verkochte exemplaren. Die game komt dit jaar naar de pc.

Sony deelt de cijfers in de aanloop naar de release van Horizon Forbidden West. Dat is de opvolger van Zero Dawn en die game komt volgende week vrijdag uit voor de PlayStation 4 en 5. Sony heeft ook een nieuwe filmische trailer uitgebracht van Forbidden West.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

11-02-2022 • 16:07

109 Linkedin

Lees meer

Reacties (109)

109
96
43
1
0
43
Wijzig sortering
Ik heb hem hoog op mijn lijstje staan, maar voorlopig niet. De algemene voorwaarden en toestemmingen die ze vereisen zijn mij te extreem. Kijk, dat ze willen weten op welke hardware het draait, prima. Maar waarom hebben ze gegevens nodig van mijn netwerk zoals connecties (mobiel, ethernet, wifi en bluetooth), ip adressen, het aantal connecties, de snelheid van mijn connecties en zelfs websites die ik bezoek en dergelijke? Totaal overbodig voor een spel wat ik op mijn pc speel en niet online. Als je weigert, sluit het spel. Andere Sony spellen zoals Death Stranding vragen hier niet om.
Ik zou het kunnen blokkeren in mijn firewall, maar ik vind het überhaupt belachelijk dat erom gevraagd wordt.
Koop hem op GOG.com. Dan kan je het spel offline (DRM vrij) spelen.
Als je dan dit soort uitspraken doet, voeg dan een of meer bronnen toe.
Bronnen? Het spel zelf. Het laat het zelfs zien bij de installatie en je moet de toestemming geven als je het wilt starten.
Ik vind het niet eens zo belachelijk meer in een tijd waarin kernel-space anti-cheat ook bestaat. Of misschien is het beter om te zeggen dat de hele gaming wereld belachelijk is, dus dit kan er ook nog wel bij.
kernel-space anti-cheat
Vroeger noemde we dit spyware.
Vrij bizar dat het nu oké is omdat je af en toe een cheater tegenkomt en dat opeens het heiligende middel is voor dit soort draconische oplossingen.
Kan me de heisa nog wel herinneren toen soortgelijke ellende gebruikt werd als DRM, heeft mij destijds bewogen om maar gewoon een console te kopen en te stoppen met games op de PC.
Heb eigenlijk nooit meer teruggekeken, ook omdat dat mijn afhankelijkheid van Windows weg heeft genomen.
En terecht, super game die zelfs qua graphics nog met de current gen mee kan. Ben erg benieuwd naar Forbidden west, nog maar een week en dan is het zo ver!
Ik blijf ervan balen dat dit soort titels niet ook gewoon direct op de PC verschijnen :')
Snap het sentiment, maar Playstation is toch console 1st en misschien dat over tijd verandered zeker nu dat sinds de PC release nog eens 10 miljoen extra heeft verkocht.

God of War is blijkbaar ook heel succesvol.

Wacht op Tsushima en Spider-Man PC release. Die wil ik beide nog wel eens her spelen.

Toevallig laatsten gekeken naar meest verkochte PS4 spellen Last of us Part II zit verrassend laag, in vergelijking met Tsushima. Zeker omdat de Naughty Dog game onzettend hoog geprezen was door Media en Sony zelf.
God of war ben ik net aan het uitspelen!
Ook een game die ik ook op de PS4 heb gehaald een keer maar gewoon niet overweg kan met de controls. Het snel draaien met die knuppeltjes, laat staan aimen met iets, is voor mij niet weggelegd.

Tsushima wil ik inderdaad ook proberen.
Had heel veel input delay met GoW helaas, wat behoorlijk frusterend was tegen Valkyrie's
En Mimir draagde de game voor mij. Welk sterk verhaal maar was het voor mij net niet. Vond het wel best PS4 was genoeg.

HZD en Tsushima zijn mijn favoriete PS4 games tot nu toe.
En de Combat is zo heerlijk met Tsushima ben benieuwd hoe dat zal gaan op een PC.

Maar wachten op aankondingen..... :( Denk dat ze minimaal 2 plus jaar wachten betreft PC releases, vanaf PS5 e.d. En gezien Gamepass heel effectief is tegen Sony, zullen ze wel moeten (Hoop ik)
Het snel draaien met die knuppeltjes, laat staan aimen met iets, is voor mij niet weggelegd.
Was WASD voor mij ook niet zo'n 10 jaar terug. Inmiddels zijn beide 2nd nature. Gewoon meer oefenen.
Ik vermoed dat de Last of us 2 lek er ook wel voor gezorgd heeft dat de verkoop minder is. Het verhaal was dus eigenlijk al bekend voordat het spel uit was. Hier zagen mensen al bepaalde keuzes van het spel die ze liever niet zagen en dus tegen het spel waren.

Ik kon bijvoorbeeld de collector's edition niet kopen, die was overal uitverkocht. Na de lek kreeg ik van een paar sites bericht dat die ineens wel weer verkocht werd.
Geld meer voor mensen die echt actief game nieuws op het web bij houden, dat is als nog een minderheid. Zeker als je kijkt naar games als GTA/CoD/Fifa e.d.

Maar misschien is dit een uitzondering. Gezien TLOU P2 rond de 4 miljoen zit en TLOU Remastered op 10 zit.

https://en.wikipedia.org/...PlayStation_4_video_games

Geen idee of de PS3 versie hier ook mee samen geteld word.

Ach en betreft Spoilers is kan ook een individueels eigen schuld zijn als je actief naar footage e.d. zoekt.
Zag eerder deze week of vorige week al op de Horizon reddit waarschuwings post betreft mogelijke spoilers. Dus actief un-subbed daar. Kom wel terug nadat ik de game heb verslagen.
Maar vooral Fifa en COD zullen meestal maar weinig verrassing meer hebben. Bijna elk jaar komt er wel 1, je weet aardig wat je moet verwachten. En LoU2 zaten veel mensen op te wachten. Dus ik denk inderdaad dat dit anders is. Net bij Forbidden west. Meeste mensen zitten daar voor nieuws en geen spoilers.

Ook zijn er mensen die gewoon in hun inbox een bericht kregen met spoilers. Je hoeft dit natuurlijk niet te lezen maar als de eerste regel al of zelfs de onderwerp een spoiler is dan ben je waarschijnlijk al te laat. Ja genoeg mensen eigen schuld maar zeker niet iedereen.
Ik ben ook al even aan het wachten op ghosts of Tsushima, maar dat zal nog wel een tijdje duren voordat die gereleased wordt op PC...
Last of us 2 was een woke spel. Ik heb het niet kunnen uitspelen.
Wokeness valt wel mee, het is gewoon heel erg soapy op bepaalde stukken, en op bepaalde vlakken is het schrijfwerk wat zwakjes.
Ik doelde op zijn “dit is woke”. Als dat al woke is, kun je beter terug onder je steen kruipen.
Snel terug naar je Winnie de Poeh dan. De wereld buiten is eng! 8)7
Helemaal mee eens. Als Sony slim is volgt de release voor Windows snel.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 508592 op 11 februari 2022 16:14]

Is een system seller, als Sony slim is volgt de release voor Windows helemaal niet snel.
Volgens mij maken ze niet of nauwelijks winst op de consoles, alles gaat om de gameverkoop.

Een console gamer koopt de ps4/ps5 versie toch wel. Of hij nou op PC uit komt of niet.
Dat is dus een foutieve gedachte.
Sony verkoopt liever een ps5 aan jou, een pc gamer door een paar exclusives met 100 euro winst dan helemaal geen console.
Waarom? grote kans dat doordat je de console hebt je nog wel een aantal spellen zal kopen op het platform, voor je het weet heb je een hele bibliuotheek.
Dat gaat traag, maar on the long run winnen ze bijna altijd.

Vandaar dat het aantal ps5 verkopen telkens zo in de belangstelling staat, meer consoles verkopen=meer games verkopen.

Weet ook heel goed dat wanneer je een spel van 59.99 euro koopt, Sony daar 19.99 op pakt en de belanstingen er ook 12 op in hun zak steken. de uitgever (=NIET DE STUDIO) pakt er dan 28 euro op waravan een deel naar de developer(s) gaat.

gékke wereld he ;-)
..
Je hebt een punt, maar het gaat niet helemaal op.

Als PC gamer koop ik elke game voornamelijk op PC als het beschikbaar is voor dat platform. Voor die enkele console exclusive die ik koop, schaf ik inderdaad een console aan maar meestal zijn het slechts de exclusives die ik koop.

Wanneer al die exclusives gewoon op PC zouden uitkomen dan koop ik ook geen console meer. In mijn vorige bericht had ik het over console hardware waar ze niet of nauwelijks winst op maken. Soms is het zelfs zo dat ze verlies draaien op hardware.

Op steam moeten ze een deel aan valve afstaan, wat je dan natuurlijk ook weer moet meenemen in de berekening. Echt zwart wit is het niet en dat ben ik met je eens.

Natuurlijk is mijn situatie niet op iedereen toepasbaar, ik vraag me echter wel af hoeveel het echt uit zal maken als ze het gewoon tegelijktijdig op pc uitbrengen.
Er zijn ook heeeeeeeel veel mensen (onlogisch) zoals ik; spelen een spel eerst op de [insert exclusive platform, in dit geval ps], en kopen daarna het spel NOG een keer op PC, voor een nog betere graphics ervaring, en nostalgie.

Denk dat mijn riedeltje ook wel opgaat voor GTA gamers, etc...
Ga je het alleen op Horizon forbidden west kijken en in jouw situatie kijken heb je waarschijnlijk gelijk. Maar niet iedereen heeft de financiële middelen om een game pc en een console te kopen. 1 van de redenen dat ik een PS gekocht heb toen der tijd was omdat ik on me omgeving hoorde hoe goed Uncharted reeks en Rachet and Clank was. Ondertussen heb ik heel wat games gekocht voor de PS3, PS4 en PS5 (okee voor de 5 nog niet zo veel). Hadden deze games ook op de PC geweest dan had ik mogelijk wel een PC gekocht.

En dan heb je natuurlijk ook nog de mensen die dan voor deze games en console kiezen maar dan bijvoorbeeld ook Fifa erop spelen. Elke lootbox die verkocht wordt krijgt Sony natuurlijk ook een commissie van. Zou deze persoon dus geen PS gekocht hebben dan zou deze commissie naar bijvoorbeeld Steam gaan.

En ja er zullen best genoeg mensen zijn die evengoed een console zouden kopen omdat het lekker op de bank kan gamen, goedkoper is dan een gemiddelde game pc en makkelijker in beheer. Aan de andere kant zullen genoeg mensen dan weer een PC kopen omdat een PC vaak voor ligt qua graphics en dat een PC toch meer extra dingen kan. Ik kan geen mods installeren op de console, ik heb geen Notepad of Word op de console, op internet gaat toch iets makkelijker op een PC.

Uiteindelijk kunnen we het niet zeker weten wie er nou welke apparaat koopt voor wat voor reden of hoe het zou zijn als de situatie toch anders zou zijn. Maar ik ken ieder geval wel een paar mensen die liever naar de Xbox/PC hadden willen gaan vanwege de gamepass maar toch echt nog voor deze exclusieve games een PS5 hebben gekocht/willen kopen.
In grote lijnen klopt dit, áls er genoeg PS5jes te koop zouden zijn... nu merk je dat ze uit pure noodzaak inzetten op PS4, en dat is een zwaktebod. Logisch gevolg zou kunnen zijn dat ze de games eerder op PC zouden uitbrengen om die reden. Dat hoop ik tenminste.
Leuk dat het een systemseller is, maar als het system (PS5) niet leverbaar is... En zelfs het oude model (PS4) amper tot niet leverbaar is... Kan je dan niet beter meer spellen verkopen dan consoles die je niet hebt?
Is een system seller voor de PS5, en een hoeveelheid seller op de PS4.
Ding gaat hoe dan ook enorme winsten genereren.

De mensen die op PC zouden kopen zullen 99% van de tijd geen enkele van die console hebben en wachten, maar indien sony nog een paar van deze games kan lanceren zullen die wachtende misschien toch een ps4/5 aanschaffen.
Ik denk bv aan de nieuwe GoW.

Ivm niet leverbaar, sony is de productie van de 4 zelfs aan het opschroeven.
Denk dat ze hier rekenen over een periode van 6 maand incl de release van GOW om te bepalen of dit een succes is of niet.

tactiek is zeer belangrijk in deze business.

[Reactie gewijzigd door killerbie op 11 februari 2022 16:45]

sony is de productie van de 4 zelfs aan het opschroeven.
Sony zelf ontkent dit.
i said nothing :p

Al voelt het wel een beetje aan dat ze dit ook wel beetje doen om te stimuleren/warm houden om PC-games proberen over te halen. Helaas heb ik ook geen PS5, al heeft geen haast, maar wordt wel lastiger nu er meerdere games uitkomen waarop ik zit te wachten.

[Reactie gewijzigd door m.z op 11 februari 2022 17:55]

Moeten de PS5's wel goed op voorraad zijn om van HFW een system seller te maken....

[Reactie gewijzigd door Audione0 op 11 februari 2022 20:29]

ik heb mijn PS5 gekocht voor Horizon Forbidden West.

Dat heb ik in september al gedaan met de redenatie dat de feestdagen er aan zaten te komen dus beschikbaarheid laag zou zijn en daaropvolgend dus deze release waar meer mensen hetzelfde idee hebben en dus dat aan zou houden.

Ik heb hem na 2 weken op het moment dat ik het online wou opgeven gewoon bij de gamemania kunnen kopen door hier op het forum het PS5 levertijd topic in de gaten te houden.
Lol.. kijk eens naar hoe veel meer waard de game is geworden en geld er is verdiend zodra de game naar de PC kwam. Op consoles alleen verdienen ze niet heel veel hoor.
Dat is op zich wel een interessant dilemma voor Sony. Het is een exclusive, dus hopen ze dat de mensen er een Ps5 voor aanschaffen, maar die dingen zijn niet beschikbaar. Dus wat moeten ze doen? - drie jaar wachten voor een PC release in de hoop dat ze de gemiste verkopen alsnog goed maken of niet zo lang wachten en het versneld alsnog uitbrengen voor de PC in de hoop daar nog te kunnen cachen?

We gaan het wel zien, maar ik wacht wel. HZD heb ik ook pas recentelijk voor de PC gekocht.
Als de PS5 straks wel leverbaar is een dikke DLC eruit te gooien met bijbehorende ultimate edition voor de mensen die hem nog niet hebben.
Ik weet niet of ze persee zoveel verkopen zullen missen. Degene die geen PS5 hebben spelen in veel gevallen nog op een PS4 of PS4 Pro. De game zal ook daarop te koop zijn.
Ja, dat zou een mooie service voor de gamers zijn. Waarom niet gewoon gelijktijdig op PlayStation en PC releasen?
Helemaal mee eens, kan niet wachten tot volgende week! :)
De grens tussen last gen en deze gen is dan ook niet zó groot, iets betere graphics, maar vooral betere framerates.
Inderdaad! Sterker nog… genoeg games die er minder goed uit zien die véél jonger zijn.

Vorige week deel 1 uitgespeeld dus ik ben klaar voor deeltje 2 :D
Jaren geleden op de ps4 gespeeld. Echt een top game!
Alleen al voor HZD: Forbidden West wil ik een PS5 hebben. De eerste game en de addon waren echt smullen.
Rekenen ze hiermee ook de gratis exemplaren mee? Ik heb hem gratis op de PS store gekregen en verder nog niet gespeeld.
Het is dat hij gratis was dat ik de moeite heb genomen hem te claimen, ik zou hem nooit zelf hebben aangeschaft.

[Reactie gewijzigd door Sp3ci3s8472 op 11 februari 2022 16:27]

Dan mis je toch wel wat, het is een geweldig spel. En de reden waarom ik een PS4 hebt aangeschaft.
My thoughts exactly, ze hebben hem op een gegeven moment weggegeven onder PS Plus. Formeel schaf je hem dan aan, wordt ook in een mailtje bevestigd. Ik ken de game daardoor en heb hem enkele uren gespeeld.
Well done zou ik zeggen, naar de PC brengen was een slimme zet aangezien het een flinke smak inkomsten genereert en gatekeeping van content, buiten dat het kinderachtig is, nooit voordelig is voor de consument.
Het is gewoon een dijk van een game :P
Wat het aandeel is van de pc-versie op de verkopen, maakt Sony niet bekend.
Volgens Wiki 700.000
Wel jammer want ook op de PC was het een erg goed spel, alleen jammer dat men er jaren op moest wachten.
Mogelijk was het ook beter verkocht als het eerder voor de PC uitgebracht zou zijn.

Maar met 700.000 verkopen is dat toch ook weer te weinig om nu te denken dat Horizon Forbidden West nu sneller naar de PC gaat komen.
Geweldige game, en dat van Nederlandse bodem, iets waar we wel trots op mogen zijn,
Grootse game maar ook al snel, veelvuldig en diep in de aanbieding en beschikbaar op pc. Tja dan is dit ook weer niet zo indrukwekkend voor games van dit soort kaliber.
Btw.. verkeerd gezien of zijn die laatste 2 sec van die nieuwe trailer een hint naar mounted birds? Zou wel heerlijk zijn
Waar ik nog steeds versteld van sta is dat het niet alleen op PC te krijgen is maar ook nog eens via GOG, ZONDER drm. Een Sony spel. Zonder DRM. Was meteen kopen ook al had ik het al voor de PS4 (console gekocht enkel voor dat spel).

Dat is toch wel verwonderlijk. Mooi spel hoop dat deel 2 ook naar de PC komt. (ik kan heel erg slecht met een controller spelen het is net alsof je met de ene hand moet vegen en de andere moet kloppen).

[Reactie gewijzigd door sfc1971 op 11 februari 2022 17:17]

Waar ik nog steeds versteld van sta is dat het niet alleen op PC te krijgen is maar ook nog eens via GOG, ZONDER drm. Een Sony spel. Zonder DRM. Was meteen kopen ook al had ik het al voor de PS4 (console gekocht enkel voor dat spel).
Ik had al van een vriend gehoord dat het een spel was wat ik leuk zou vinden, dus toen ik zag dat hij op GoG stond heb ik hem gelijk gekocht.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee