Horizon Forbidden West-patch lost helderheidsfluctuaties met camera nog niet op

Guerilla Games heeft zijn eerste patch voor Horizon Forbidden West uitgebracht. Deze 1.05-patch lost een aantal problemen en crash-oorzaken op, maar een issue waarbij de helderheid fluctueert tijdens het gebruik van de camera, is nog niet opgelost.

Guerilla Games heeft de volledige patchnotes op Reddit gepubliceerd. Naast de lijst met opgeloste punten, worden ook enkele issues genoemd die nog niet zijn opgelost. De belangrijkste zijn 'meerdere grafische issues' die gerelateerd zijn aan het bewegen van de camera. Er kan dan sprake zijn van helderheidsfluctuaties en issues als glinsteringen, sharpening en kleurverzadigingswisselingen. De ontwikkelaar zegt met 'hoge prioriteit' te kijken naar dit probleem.

Eerder gaf het bedrijf aan dat dit specifieke glinstering-probleem al was opgelost. Spelers moesten hun game tweemaal herstarten: de eerste keer om de fix te downloaden en de tweede keer om de oplossing te activeren. Spelers maakten echter al snel melding dat deze fix geen effect had en Guerilla Games bevestigt nu in de patch 1.05 dat dit probleem nog altijd aanwezig kan zijn.

John Linneman van Digital Foundry meldde eerder al dat de beeldkwaliteit in de Performance-modus van Horizon Forbidden West niet geweldig is. Hij wijt dat onder meer aan de manier waarop anti-aliasing wordt toegepast, wat leidt tot 'veel ruis'. Linneman zei niet te verwachten dat dit zomaar op te lossen is in een patch.

Vincent Teoh van het YouTube-kanaal HDTVTest laat in een recente video zien hoe de helderheid tijdens het bewegen van de camera iets terugvalt, om vervolgens weer iets omhoog te gaan op het moment dat de camera niet meer wordt bewogen. Dit effect is het meest opvallend als de Resolution-modus van de game is ingesteld, maar het is ook nog zichtbaar in de Performance-modus.

Terugkijken: videoreview van Horizon Forbidden West

Door Joris Jansen

Redacteur

23-02-2022 • 11:10

72 Linkedin

Reacties (72)

72
71
33
3
0
27
Wijzig sortering
Ik speel dit spel op de ps5 en hoewel ik inderdaad ook (oled 55cx) de genoemde problemen ervaar, zit ik echt soms bijna te kwijlen van de grafische pracht (zelfs in de performance mode). De eerste keer dat je zo’n “cauldron” instapt was echt weer een “wow-moment) dat ik al lang niet meer heb gehad. En dan te bedenken dat dit cross gen is. Dus de kritische kanttekeningen bij de grafische kwaliteit; neem het ook met een korreltje digital-foundry-pixel-tel-zout.

[Reactie gewijzigd door OcNewB op 23 februari 2022 11:26]

Speel ook op een cx en ps5 bij mij is het helderheidprobleem is erg duidelijk.
Zoals je in de video van hdtvtest goed kan zien.
Hopelijk lossen ze het dit keer wel op, geloof dat op de PC bij het vorige deel het probleem nog steeds bestaat dat je scherm opeens wit ziet, enige oplossing is naar de grond kijken totdat het zichzelf oplost.
Heb het vorige deel vorige maand gespeeld en nooit ergens last van gehad. Ik heb op de een of andere manier vaak mazzel met mijn PC, de meeste bugs waar ik anderen over over hoor of lees ervaar ik niet of nauwelijks.
Speel je dan op performance mode of fidelity mode?
Resolution mode. Bij performance mode zie je het bijna niet. Maar daar vind ik de details juist stuk minder.
Ik vind resolution mode juist te schokkerig. Ok vandaar dat ik het nog niet heel erg heb gezien (wel andere kleine dingen maar niet dat knipperend beeld). Ik heb echt die 60fps nodig dus ik speel alle spellen op performance mode
Heb je toevallig een Oled? Omdat deze een nagenoeg instantrespondtijd hebben kunnen veel mensen het beeld als schokkerig ervaren. Ik overweeg zelfs om mijn Oled te verkopen en een goede backlight tv te kopen alleen voor dit probleem (en de hogere piekhelderheid).
Ik heb inderdaad een OLED (LG G1). En ik weet dat de instant responstijd een nadeel kan zijn voor beeldmateriaal met een lage frames per seconde maar dat is voor mij zeker geen reden om terug naar een LCD te gaan. Maar ook een goeie LCD heeft last van stotterend beeld bij 30fps. Ik kies gewoon altijd voor de performance mode bij games (60fps zou eigenlijk gewoon de standaard moeten zijn op de PS5). En bij films en series heeft de LG G1 nu hele goeie motion interpolation die ik altijd aan zet (in mijn geval cinematic movement). Mijn oude LG E6 OLED had een vele slechtere motion interpolation dan deze G1 (veel artefacts)

Microled wil ik straks wel overwegen maar die zullen ook wel een hele snelle responstijd hebben.
Same op een Sony a8, ik dacht dat het gewoon by design was/aan de engine lag en keek er verder niet naar om, het zelfde dat bij een stilstaande camera er extra sharpness wordt toegepast zo te zien.

Nou ja was in ieder geval niet storend wat mij betreft, maar prima als ze dit kunnen fixen.

Verder: wat een Graphics, wat een sfeer! Inderdaad even geleden dat ik zo met verbazing naar mijn scherm zit te kijken, laatste keer was red dead 2 geloof ik.

[Reactie gewijzigd door Ocin32 op 23 februari 2022 14:07]

Heb er geen last van met ps 4 pro + SSD op een zelfde oled
Cross-gen klinkt bijzonder maar zegt me als hoofdzakelijk PC gamer niks aangezien dat normaal is.. Elke game op de PC is in feite cross-gen omdat ze altijd op allerlei niveaus van hardware moeten kunnen draaien, of dat nou recente high-end hardware is of 4-5 jaar oude "budget" hardware.. Zo moeilijk is dat ook allemaal niet aangezien je met heel veel settings kunt spelen om de prestaties qua fps te bepalen.. Een zogenaamde cross-gen game op de consoles zal de nieuwere hardware van de laatste generatie ook echt wel volledig gebruiken, de enige winst die men haalt uit latere games die dan alleen op de nieuwste generatie te spelen zijn is dat men inmiddels weet hoe games beter te optimaliseren voor die hardware, niet omdat bepaalde zaken niet meer minder hoeven om het op de vorige generatie te kunnen draaien..
Elke game op de PC is in feite cross-gen omdat ze altijd op allerlei niveaus van hardware moeten kunnen draaien
Dat is inderdaad het grote probleem bij PC gaming. Je kan duizenden euro's uitgeven aan een super high-end game PC, maar uiteindelijk zijn de games ontworpen met de ALDI computer van Truus en Henk in het achterhoofd. Het enige wat je in een PC game kan schalen is grafische effecten, resolutie en frame-rate. Game design schaalt echter niet.

Het grote voordeel van een console boven een PC is dat iedereen dezelfde hardware heeft. En zolang deze specs boven die van de minimum-spec PC van dat moment liggen, zal je in een console game dus veel meer kunnen in je game design dan in een PC game. Zo kan je een PS5 game ontwerpen rondom de super snelle SSD. Bij een PC game kan dit niet, ondanks dat je in een PC ook een supersnelle SSD, of misschien nog wel een snellere kan bouwen. Simpelweg omdat niet iedereen zo'n SSD heeft.

[Reactie gewijzigd door Aaargh! op 23 februari 2022 14:01]

Een meerwaarde die uiteraard vermindert als het spel, zoals momenteel meestal het geval is, ook op PS4 speelbaar moet blijven.

Jammer, ik had graag al wat meer zuivere PS5 exclusives gezien!
Dat is inderdaad het probleem met cross-gen releases. Dit zal uiteraard beter worden zodra het aandeel PS5’s toeneemt.
Je haalt 1 zin van mijn commentaar uit z'n context en hangt daar een heel andere conclusie aan alsof de consoles daarmee een voordeel hebben over de PC .. Zo werkt dat dus niet.. Het is onzin dat zogenaamde cross-gen een probleem is voor PC gaming.. PC gaming loopt met wat mogelijk is qua gamedesign door z'n constante vooruitgang van hardware gewoon nagenoeg altijd voor op de consoles die slechts elke +/- 7 jaar nieuwe hardware krijgen.. Elke jaar snellere CPU's, om de 2 jaar gemiddeld snellere GPU's etc.. De minimale systeemeisen voor PC-versies van games veranderen daardoor ook constant (worden continue zwaarder).. Wat bij de consoles elke +/- 7 jaar een zogenaamde next-gen stap genoemd wordt is bij PC gaming een constant proces en dus helemaal geen probleem..
PC gaming loopt met wat mogelijk is qua gamedesign door z'n constante vooruitgang van hardware gewoon nagenoeg altijd voor op de consoles die slechts elke +/- 7 jaar nieuwe hardware krijgen.
De minimale eisen van PC games worden continue iets hoger, waar die van consoles elke 7 jaar veranderen. Dat wil niet zeggen dat de PC altijd voorloopt. Het wisselt elkaar af. Aan het begin van een nieuwe generatie lopen consoles voor. Kijk naar bv de PS5. Het zal echt nog jaren duren voordat PC games een SSD van 5.5GB/s als minimum kunnen eisen. Tegen het eind vd PS5 generatie zal het vast anders zijn, maar zo ver zijn we nog lang niet.
Alsof een PS5 game ooit een SSD met een snelheid van 5,5GB/s zal vereisen.. Alsof de overige hardware in de PS5 dat ooit zal kunnen volgen qua verwerking.. Zo is de PS5 GPU vergelijkbaar met een RX 5700XT en loopt dus feitelijk alweer een generatie achter met wat er voor de PC beschikbaar is sinds eind 2020.. Al die mooie marketing praatjes van consolebouwers kennen we inmiddels wel na 40 jaar.. Maar kennelijk geloven sommige mensen toch nog steeds dat ze een of andere super gamecomputer waar geen PC tegenop kan kunnen kopen voor 500 euro..
Alsof een PS5 game ooit een SSD met een snelheid van 5,5GB/s zal vereisen.. Alsof de overige hardware in de PS5 dat ooit zal kunnen volgen qua verwerking..
Onder welke steen heb jij gelegen het laatste jaar.

Ten eerste bestaan die games al. Ratchet & Clank bijvoorbeeld. Ten tweede is de overige hardware van de PS5 hier specifiek voor geoptimaliseerd. Mark Cerny (hoofdarchitect van de PS5) gaat hier specifiek op in in zijn presentatie over de technische details van de PS5.
Ohja, Ratchet & Clank op de PS5, wat een bijzondere game is dat.. Zal nooit kunnen draaien op een PS4, Xbox of welke PC dan ook.. Want die doen geen magische 5,5GB/s met hun dataopslag.. ;(
Precies, die game zou nooit op een PC kunnen draaien.
https://www.youtube.com/watch?v=zWQs4UpiKlg :+
https://www.youtube.com/watch?v=5XOV3pZj8rI :o

Maar ik had die video's niet nodig om te begrijpen dat het onzin is..

[Reactie gewijzigd door Inflatable op 23 februari 2022 22:50]

Hehe, ik moest ook direct aan deze DF video denken.

Maar vergis je niet, ookal heb je een punt, de “trage” m2 heeft nogsteeds een leessnelheid van 3600mb/sec.

Voor een pc game is het mogelijk om dat als minimale systeemeisen te stellen, maar geen uitgever die daar akkoord mee gaat uit angst niets te verkopen.

Dus ja, het zal nog even wachten worden voordat er pc games uitkomen die hoge eisen gaan stellen aan de lees en schrijf snelheden van de opslag. Iets wat op consoles wel mogelijk is.

En met deze snelle opslag in het achterhoofd en je resources vrijwel direct kunt benaderen kun je daar straks inderdaad hele spectaculaire dingen mee gaan doen, je hebt vast de Unreal engine demos wel gezien.
consoles die slechts elke +/- 7 jaar nieuwe hardware krijgen
Consoles krijgen sinds de vorige generatie een mid life update, de PS5 pro is next.
Ja, Guerrilla heeft een knap staaltje werk afgeleverd. Ik heb echt respect voor het werk dat ze erin gestoken hebben. En dan te bedenken dat dit ook gewoon soepel draait op een Base PS4, met toch best mooie visuals. Heel knap.

Het doet wel afvragen wat ze hadden kunnen doen als het enkel op de PS5 was uitgekomen natuurlijk, maar ondanks dat, is het echt mooi. Ik geniet er heel erg van, audiovisueel, gameplay, verhaal (tot dusver in ieder geval), heerlijk.
Nou ja, ik denk dat we best een realistisch beeld hebben daarvan. Op de PS5 kun je 60fps doen op 1800p (grofweg, target resolution). Van wat ik lees draait de PS4 Pro 30fps op 1800p. Een beetje servet-rekenen zegt dat een PS5 ongeveer twee keer zo snel is.

Wat dat betreft denk ik dat ze niet veel extra's konden doen als het een PS5 exclusive zou zijn, op één ding na: FidelityFX ondersteuning. Maar dat staat nog zo in de kinderschoenen (voor consoles) dat het niet realistisch is om te verwachten.
Bij mijn weten is de Performance mode op PS5 1800P resolutie, met checkerboard rendering. 1080P zou wel een beetje jammer geweest zijn :)
Ah, was checker boarding vergeten. Dat is het eigenlijk 1800i, maar dan met checkerboard interpolation ipv interlaced. Het netto effect op GPU usage is hetzelfde: de helft van de pixels hoeft maar gerendeerd te worden.

Alleen de base PS4 doet 1080(p of i) geloof ik. De Pro doet echt 1800i, maar alleen 30fps.
Plus dat het spel op de ps4 pro gewoon een stuk minder mooi is grafisch. Vegetations, draw distance, textures etc etc zijn allemaal naar beneden geschaald op de ps4 pro.

Ook de cutscenes zijn filmpjes ipv real time gerenderd zoals op de ps5.
De eerste keer dat je zo’n “cauldron” instapt was echt weer een “wow-moment) dat ik al lang niet meer heb gehad.
Dat is echt een van de beste dingen aan de ‘Horizon’ wereld. Aan de ene kant heb je de prachtige natuurlijk omgeving, met verscheidene biomes, en aan de andere kant heb je dan de oude-wereld high-tech ‘dungeons’. Het spel heeft daardoor steeds de afwisseling tussen de primitieve/natuurlijke omgeving en coole tech meuk. Deze afwisseling houdt het spel continue interessant om te spelen.
Ook ik heb een CX. Het was mij ook al opgevallen dat er wat dingetjes gebeurde tijden draaien van de camera maar voor mij was het niet echt een probleem.het spel is echt prachtig. De kleuren bv zijn adembenemend mooi. Het spat allemaal van het scherm. Ik neem die problemen dan maar op de koop toe. Ze zullen het vast deels oplossen. Ik ga vanavond gewoon weer genieten van als dat moois. Kan niet wachten.
Cross gen maar wat een verschil met de ps4 versie. Er is echt niets achtergehouden aan grafische kwaliteit omdat er een ps4 versie is. Er is een digital foundry met een mooie vergelijking.
Op de PS5 krijg je zoveel meer en dan heb ik het niet alleen over het donshaar op Aloys gezicht!
Digital foundry is een leuke channel, maar als zij zeggen dat een game lage resolutie oogt, dan zitten ze er met de snufferd boven op het scherm en ook nog eens 400% inzoomen. Ja dan is alles onscherp...

Als je op een normale afstand van je tv zit, dan zie je die shit helemaal niet, net als de checkerboard artifacts.

Zelf heb ik die belichting probleem niet ervaren in mijn speeltijd met de game, even als de enorme pop-in bugs die skillup liet zien.

[Reactie gewijzigd door Joeri.Bijlsma op 23 februari 2022 11:25]

Digital Foundry is dan ook voornamelijk interessant voor andere ontwikkelaars.
Dat en mensen met een interesse in de onderliggende tech, implementaties en keuzes die ontwikkelaars maken om tot een bepaald eindresultaat te komen. Voor inhoudelijke en diepergaande discussies omtrent dergelijke zaken hoef je helaas niet op Tweakers te zijn.

Ik vindt het dan ook jammer dat mensen DF en consorten afdoen met het uitgekauwde "400% inzoomen" argument. Dan snap je niet waarom er soms flink ingezoomd wordt. Beetje alsof ik een auto recensent afdoe omdat ze de 0-100km/u acceleratie testen met een idioot hoog toerental.

[Reactie gewijzigd door Caayn op 23 februari 2022 11:54]

400% inzoomen is gewoon bullshit en reflecteert niets op de werkelijke image quality. Het is simpelweg onrealistisch om iets te laten zien wat een lage interne resolutie heeft.
Als je het niet kunt zien zonder die 400% zoom, is het dan daadwerkelijk nuttig? nee, nee dat is het niet.
Maar dat is een van de dingen dat jij en zelfs ik niet boeit. Dat betekent niet dat wat DF doet slecht is. Ben blij dat hun naam wat betekent in de game industrie. Door deze mensen gaan ontwikkelaars goed nadenken over het product om het goed af te leveren.
Voor gamers maakt het niet uit, maar wanneer je verschillende technieken en hun nadelen vergelijkt is het juist wel nuttig. Je moet het niet zien als afgeven op de kwaliteit van het spel maar gewoon laten zien wat er onder de motorkap plaatsvind.
Vaak genoeg zie je die dingen ook als er niet 400% ingezoomd wordt, maar dan zie je gewoon een fuzzy bladrand, of een wat rare kabel tussen gebouwen hangen, of gewoon, tja, personages zien er wat troebel uit langs de randjes als je beweegt. Het inzoomen toont WAAROM het er niet scherp uitziet. Zo bv de God of War PC vergelijking tussen PS5 en PC (met DLSS). Er was ook eens een vergelijking voor Godfall met of zonder FSR waar er veel ingezoomd werd om in detail de verschillen te tonen die technologie aan het beeld aanbracht, wat ik zeer interessant vond want zelfs op de niet-ingezoomde beelden zag je al duidelijk verschillen, de vraag was gewoon, wat gebeurde er exact.
Gaat iedereen dat zien? Neen, je kijkt er al gemakkelijk over. Daarnaast ook nog: velen gamen op een +55inch tv scherm, maar kijken Youtube analyses of lezen DF of Tweakers artikels op een 6 inch gsm scherm, of ergens tussen de 15 en de 32 inch laptop of desktop scherm. Die "details" waarop dan wordt ingezoomd kunnen wel eens dichter in de buurt komen qua formaat van hoe je ze zou zien als je zelf aant gamen bent.
Je begrijpt niet echt waarom er ingezoomd wordt. Ze doen dat niet om vervolgens luid te roepen kijk eens hoe blurry/wazig dit of dat er uit ziet. Ze doen dat om het effect van de gebruikte techniek op textures/shaders etc te laten zien.
DF is ook meer een technical break down dan een gamer review.

[Reactie gewijzigd door Pangaleas op 24 februari 2022 03:08]

Je ziet echt duidelijk in perfomance mode dat het geen 4k is. Heeft niks met 400% inzoomen te maken. Checkerboard afterfacts zijn continue aanwezig op de vegetatie die wat verder van de player weg is. Ik zit ongeveer op 2 meter van mijn 55inch tv. Demon souls en R&C waren gewoon een stuk scherper. Op graphics mode ziet de game er echt een stuk scherper uit. Alleen drop de game dan wel zelfs onder de 30 wat niet echt goed speelbaar is i.v.m. de 60fps. En heel eerlijk gezegd vind ik het toch wat tegen vallen in vergelijking met wat ze op de ps4 pro al kunnen doen.

[Reactie gewijzigd door bloodlynx op 23 februari 2022 12:10]

Er was dan ook al bekend dat performance modus niet op 4k ging draaien, dus vrij normaal dat je niet de scherpte hebt van 4k.

[Reactie gewijzigd door Pufster op 23 februari 2022 12:23]

Ik vermoed dat de performance mode op ps5 redelijk vergelijkbaar is met de ps4 versie en op de ps4 versie is die ruis zeker wel zichtbaar, vooral in plantrijke gebieden.

Neemt niet weg dat dit echt minimale issues zijn en de gameplay dit gewoonweg meer dan goed maakt. Vind het wat dat betreft bijna vervelender dat sommige quests niet completed worden in je questlog/op de map terwijl je ze wel hebt gedaan.
PS4pro: de genoemde ruis is me niet opgevallen tijdens het spellen echter wel shader loading die soms achterloopt. (Geen LOD maar gewoon ook van dichtbij). Zo zijn sommige shirts van de mensen in eerste gedeelte van de game glad wit alsof de bumpmap of Normal Maps niet geladen worden.

Bijvoorbeeld de kok in eerste gedeelte zijn schort duurt soms 10 seconde voor de shader de normalmap/bumpmap laat zien. Dit valt mij op maar is voor gameplay totaal niet relevant.

Top game tot nu toe (denk op 5% in het verhaal ;-) )
Ja LOD issues heb ik inderdaad ook gehad. Mooiste was een leeg kamp waar ineens alle gebouwen inlaadde.
Ik speel van een Samsung 980 Pro (OEM) NVME en ik heb dit probleem niet op de ps5, niet onder performance of resolution mode.
Ik zie op sommige momenten wel duidelijk dat het beeld wazig is in gebieden met veel gebouwen en ook bij plaatsen met een verre viewdistance.

Verder heb ik niet te klagen en ziet het spel er prachtig uit
Dat is niet helemaal waar, ja ze wijzen op extremen die je lastig ziet maar het uit zich niet alleen daar. De dingen die wel opvallen zijn namelijk de dingen die je met upscaling lastig kan doen en dat zijn dingen als het gras waar je stealth door heen gaat of als er veel dingen zijn die ruis in je zicht veroorzaken zoals sneeuw. Door dat je veel kleine dingen hebt is het lastig om te bepalen wat wel en niet onderdeel van een object is en krijg je meer artifacts. Overigens zijn er meer redenen om in te zoomen, Youtube compressie maakt het anders lastig om te zien wat nu het issue is en wat Youtube vernacheld heeft.

Zelf heb ik overigens op de PS5 quality mode last van pop-in. In de intro waar het spel snel switcht tussen camera standpunten en omgevingen was dit vooral erg, en op een gegeven moment was zelfs het level even een paar witte blokken alvorens het geladen was.

In het spel zelf is het veel minder, maar wel opvallend dat het juist gebeurt in een stukje waar je alleen op de pracht en praal aan het letten bent.
Nou, je ziet wel degelijk het verschil. Met name het gras en bomen ogen heel onrustig in performance mode.
Ja ze drukken je met de neus op de feiten. Soms ook tot het punt van "cannot be unseen", dus misschien is het beter ze wel helemaal niet te kijken als je de video's niet in het juiste perspectief kunt zetten.

Echter leggen ze wel de vinger op de gevoelige plek en hebben zulke videoanalyses er voor gezorgd dat er een stuk meer focus op beeldqualiteit, -stabiliteit en framerate is gekomen, daar waar we in het PS360 tijdperk toch vooral games zagen waar men graphics verkoos boven speelbaarheid, zolang de screenshots er maar mooi genoeg uitzagen.

Als je de verschillen echter werkelijk niet ziet, dan zit je simpelweg te ver van je TV om recht te doen aan het werk wat in moderne games wordt gestopt. Of het je wat uit zou moeten maken voor het spelplezier indien je het wel ziet, dat is natuurlijk een heel ander verhaal :)
Echter leggen ze wel de vinger op de gevoelige plek en hebben zulke videoanalyses er voor gezorgd dat er een stuk meer focus op beeldqualiteit, -stabiliteit en framerate is gekomen, daar waar we in het PS360 tijdperk toch vooral games zagen waar men graphics verkoos boven speelbaarheid, zolang de screenshots er maar mooi genoeg uitzagen.
Daarom is het ook goed voor de game industrie dat sites als D.F en Vincent van HDTVTest er zijn.
Want game dev's en game engine ontwikkelaars houden die sites echt wel in de gaten.
Ik zie het resolutie verschil echt wel tussen Performance and high resolution mode. Ik zeg niet dat het slecht is, maar het is zeer zeker goed zichtbaar. Daar hoef je niet 400% in te zoomen. Zij doen alleen dit om het verschil te highlighten en zo de YOutube comrpessie te omzijlen.
Aah, het "ik heb er geen last van dus het is voor niemand een probleem" argument.

Komop... deze game heeft grafische problemen waar andere geen last van hebben. Dit is niet een "het is altijd zo" geval, ze moeten dit gewoon oplossen, en kritiek uiten gewoon omdat iemand erop duid dat dit probleem er is, is ronduit kinderachtig. Dat jij er geen last van hebt betekend nog niet dat niemand er last van heeft. De ene persoon is nu eenmaal gevoeliger aan dit soort grafische issues dan de andere.
1.04 was toch de eerste patch?
Bij ons op de PS4 Pro draait het spel fantastisch. één keer een issue gehad waarbij de fps naar 5 o.i.d. ging totdat de PS4 opnieuw opgestart werd. Heb meteen de Fan gecontroleerd, maar die werkte gewoon en was ook niet smerig. Lijkt wel een game issue?
Dat issue heb ik tot nu toe 2x op PS5 gehad, geen idee wat het veroorzaakt. Op zich is het herstarten van het spel al voldoende, het is niet nodig om de console te herstarten (in mijn ervaring)
Dit is een game bug.
Hoef je (mijns inziens) niet je hele console voor te herstarten, alleen de game.
Ook al gehad. (ps5)
Bij mij werkte alleen save laden ook.
Die helderheids verschillen is technisch best te verklaren. Zeker in resolution mode.

Om performance te houden moet ergens rekenkracht verdeeld worden. Om belichting iets vertraagd op te bouwen komt dat ten goede van de performance. Dat is een keuze binnen een engine die wellicht lastig is te corrigeren

Zie hetzelfde in onze software die gebruikt maakt van Global Illumination. Performance van de 3D in balans brengen met het eind-plaatje.
Yes, ik kwam hier ook al snel achter toen ik de game voor de eerste keer opstartte vrijdag op mijn OLED 65 C1.
na een eerste kleine update was het bij mij een stuk minder geworden, het issue bestaat echter nog wel bij mij.
afwachtend op een patch waarbij dit probleem volledig verholpen is.
Naast deze bug, echt weer diep respect voor Guerrilla Games! wat hebben ze het toch weer mooi gedaan!! :)
Ik kan bijna alleen maar lachen om dit probleem vergeleken Cyberpunk 2077.

Het lijkt erop dat hogere settings een soort extra lighting toepassen die even duurt om ingerenderd te worden, wat dit effect creëert. RTX deed vergelijkbare dingen in Cyberpunk op lagere framerates.
Wat ik tot nu toe gezien heb mbt tot performance en kwaliteit op vooral de "oude" PS4 en PS4 Pro kan CDPR hier nog wel een voorbeeld aan nemen.

Ik wacht zelf nog even met de aanschaf voor de PS5 zodat ik de beste ervaring heb voor deze toch wel epische game.
Anoniem: 159816
@CaDje23 februari 2022 12:01
Ja, Cyperpunk schaalt niet lekker omlaag, maar aan de high-end kant (dus high-end PC hardware) is het echt wel een van de mooiste games ooit. Zijn geen games die echt in de buurt komen.
Het zal waarschijnlijk een effect zijn dat over meerdere frames berekent word, maar dat is zo'n beetje alles tegenwoordig.
Cyberpunk draaide niet goed op je PC?
Goed genoeg voor mij, op een RTX3080. Het ging meer om de bugs.
Ik vind dit niet echte problemen.
Oke, in een ideale wereld zou dit er niet zijn, maar deze issues zijn nieuw voor mij. Na 30 uur was me hier niets van opgevallen en lees ik net hier dat het er is.
Als je dit vergelijk met de legio games die uitkomen met game breaking bugs of beloftes die gewoon gelogen zijn is dit wel het minste van je problemen als het gras niet scherp is als je 400% inzoomt zoals Digital Foundry.
Dit is gewoon een goede game.

[Reactie gewijzigd door Pufster op 23 februari 2022 12:22]

Nou het verstoord mijn genot van het spel niet. Zier er op de PS4 Pro fantastisch uit.
Weet iemand hoe de laadtijden zijn op een ps4 slim?
Slim is hetzelfde als de gewone PS4 wat dat betreft. Dus volgens mij rond de minuut bij fast travel, iets langer bij een cold boot. DF gaf wel aan dat het sneller was dan Zero Dawn, wat opvallend is.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee