Sony gaat PlayStation 5 zelf verkopen in Benelux

Sony is van plan om zijn PlayStation 5 zelf te gaan verkopen aan consumenten in de Benelux. In de Verenigde Staten verkoopt de fabrikant sinds 2019 al consoles direct aan consumenten, maar in Europa gebeurt dat nog niet. Dit jaar moet daar verandering in komen.

Directe verkoop aan consumenten heeft Sony in boekjaar 2020 in totaal 200 miljoen dollar aan omzet opgeleverd, meldt het bedrijf in een presentatie voor investeerders. In 2021 moet dat oplopen tot 600 miljoen dollar en uitbreiding in Europa moet daaraan bijdragen.

In september 2019 zette Sony zijn PlayStation Direct-website op, voor de directe verkoop van consoles aan consumenten, zonder tussenkomst van een externe winkel of webshop. Vooralsnog gebeurt dat alleen in de Verenigde Staten, maar dit jaar komt er uitbreiding naar Europa. Op een slide worden Nederland, België, Luxemburg, Duitsland, Frankrijk, Ierland en het Verenigd Koninkrijk bij naam genoemd.

Wanneer Sony start met de verkoop van PlayStation-hardware aan consumenten in de Benelux, is nog niet bekend. Ook is nog niet duidelijk of de directe verkoop zal helpen bij het oplossen van de schaarste. In de VS, waar Sony de PS5 al direct aan consumenten verkoopt, laat het bedrijf geregeld een aantal mensen toe tot een wachtrij om de console te kunnen kopen. Sony gaf eerder deze maand aan dat de PlayStation 5 naar verwachting nog tot in 2022 moeilijk verkrijgbaar zal zijn.

Met het zelf verkopen van consoles volgt Sony Microsoft en Nintendo. Xbox- en Switch-consoles zijn in de Benelux al langer te koop via respectievelijk de Microsoft Store en de My Nintendo Store.

PlayStation 5 en PlayStation 4 Pro

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

27-05-2021 • 11:33

172 Linkedin

Reacties (172)

Wijzig sortering
Prima move. Dit hadden ze al vanaf dag 1 moeten doen.
Feit blijft wel dat de vraag veel groter dan het aanbod blijft, maar de secondaire markt zou op deze manier een stuk kleiner zijn. Marktplaats e.d. staan nog steeds vol met PS5's voor minimaal een x2 vraagprijs.
hoe verandert dit als sony zelf verkoopt?
Vanuit de retail worden er veel PS5's achter gehouden voor ''personeel''.
Ik heb in mijn netwerk meerdere kennissen die werkzaam zijn in de logistieke sector bij verschillende grote electronica zaken. Elke keer als er een lading PS5 binnen komt is het personeel die meerdere exemplaren achterhouden en opkopen. We weten allemaal waar deze uiteindelijk worden aangeboden.

Door rechtstreekse verkoop (limiteren op 1:1) kan je de individuele consument een grotere kans geven om aan een PS5 te komen.

[Reactie gewijzigd door Wieriemaster op 27 mei 2021 11:43]

Interessant, had ik nog niet bij stilgestaan. Niet erg ethisch van die bedrijven om dat toe te staan voor hun 'personeel'.

Het probleem met scalpers is ook een soort self sulfilling prophecy: Als scalpers alle voorraden continu opkopen, dan is er inderdaad schaarste. Ik vermoed dat als scalpers niet bestonden, het helemaal niet zo moeilijk zou zijn om een PS5 te kopen, in elk geval veel makkelijker dan nu.

Net hetzelfde als met het WC-papier tijdens begin van de lockdown: als iedereen denkt dat er schaarste is en alles gaat opkopen, ontstaat er ook vanzelf schaarste.

Het enige waar je op kan hopen is dan dat ze ermee blijven zitten.

[Reactie gewijzigd door lazershark op 27 mei 2021 12:53]

Als het blijft bij 1 voor per persoon voor personeel vind ik het wel redelijk. Veel mensen werken daar voor relatief lage salarissen. Geef die mensen een keer een voordeel. Mooi dat iemand als call center medewerker of magazijn medewerker een playstation 5 meteen kan kopen ipv van de consultant of bankier.
Oké als het voor die persoon zelf is, maar als de intentie is om de console daarna door te verkopen voor een hogere prijs, is dat een heel ander verhaal...
Je kan het hier op de "Vraag & Aanbod" melden als er iets door scalpers wordt aangeboden. Ik heb het een paar keer gedaan, maar dan opgegeven aangezien het dweilen met de kraan open is. Alhoewel Tweakers wel elke keer actie ondernam, wel fijn.
Er staan nu letterlijk 20 stuks op Vraag & Aanbod met een vraagprijs hoger dan € 650. Dit moeten we als community toch helemaal niet willen? Kan ik dit als misbruik melden? Kunnen we dit voorkomen?
Dit is simpele vraag en aanbod, vraag is hoog en er is weinig aanbod waardoor de prijs automatisch hoger zal zijn. Economie 101, als je het niet wilt kopen dan hoeft dit ook niet. Winkels kopen hun producten toch ook aan goedkopere prijzen en verkopen ze dan aan een hogere prijs. Dit is geen misbruik
Natuurlijk. Zoekertje opendoen en dan de knop "misbruik melden". Zal het ook nog eens een paar keer doen.
Het geven van voordeeltjes wordt in andere kringen juist weer als vriendjes politiek en oneerlijk bestempelt.
Het blijft wel een beetje een symphatiek strijd of het een leuk voordeeltje is of een oneerlijk voordeel.
Bedrijfsvoordeeltjes heb je overal, in de retailsector is dat toevallig eerder toegang tot nieuwe producten.
Niet meer als je in de bankensector werkt. Dat heette vroeger bonus, en mag niet meer.
Gek eigenlijk dat er in andere sectoren misbruik gemaakt wordt van de ‘voordeeltjes’, en dat dit nog mag..
Nope, bonussen heb je nog steeds in de bankensector. Ze zijn minder hoog dan vroeger, gereguleerd en niet voor al het personeel, maar ze zijn er nog wel degelijk. En bonussen heb je ook nog wel in andere sectoren, waaronder retail, vaak gekoppeld aan salesresultaten.

Bonussen zijn dan ook geen 'bedrijfsvoordeeltjes', ook niet bij banken, dat waren bv. de lagere hypotheekrentes, maar dat is jaren geleden al afgeschaft.
Je hebt gelijk, het is er nog wel, maar sterk gereguleerd. Ik was in de veronderstelling dat het compleet was afgeschaft.

Je hebt daarin een goed punt wat je maakt met de personeelskorting op hypotheken: deze ‘bedrijfsvoordeeltjes’ zijn al afgeschaft.
Dat was eigenlijk ook beter geweest, om het daarmee te vergelijken. Ik vind het raar dat het in de ene business wel mag, en in de andere niet

[Reactie gewijzigd door arthur-m op 27 mei 2021 17:22]

Personeelskorting op een hypotheek?
Dat is helemaal aan banden gelegd, alleen lopende afspraken worden volgens mij nog gerespecteerd.. Robbie B heeft daarin een goed punt: deze ‘bedrijfsvoordeeltjes’ zijn al afgeschaft.

Dat was eigenlijk ook beter geweest, om het daarmee te vergelijken. Ik vind het raar dat het in de ene business wel mag, en in de andere niet.
Was ooit 25% korting bij de rabobank.
Hypotheekrente voordeel was er altijd wel. Of is dat ook weg?
Er komt alleen altijd een omkeerpunt, waarbij scalpers zullen verliezen op hun voorraad. Hopelijk komt dit sneller dan we hopen.
Mm dat lijkt mij niet. Wat de scalpers sturen na 13 dagen gewoon terug.
Op zich het achterhouden voor personeel gewoon een soort van beloning zijn voor het personeel. Hier heb ik op zich geen problemen mee mits het wel voor eigen gebruik is (of directe familie). Gaan ze het duurder doorverkopen vind ik het wel oneerlijk.

Al verwacht ik niet niet dat zonder scalpers de kans echt groter wordt. Tenminste niet voor de mensen die extra geld er voor over hebben. Wel als je er niet meer voor wil of kan betalen. Als is het natuurlijk wel zo dat als iemand het via een scalpel gekocht heeft er dus niet meer uit de winkel koopt waardoor jouw kans ook weer groter is. Dus tenzij er echt een paar miljoen onverkocht bij de scalpers liggen denk ik ket dat het de leverings probleem oplost. Want er is maar ern bepaalde productie wat ze kunnen leveren en dat zal niet verhogen zonder scalpers. Hooguit dat de mensen die er niet meet voor kunnen of willen betalen iets meer kans hebben. Maar dan zullen de mensen die er nu duurder aan gekomen zijn er ook op wachten en heb je dus toch dezelfde hoeveelheid klanten die het willen kopen.
Wanneer personeel bewust extra consoles krijgen om tegen een hogere prijs door te verkopen zou er zelfs sprake kunnen zijn van verkapt loon. Dat zou dus een interessant geval zijn voor de fiscus.
Nee hoor. De medewerker koopt gewoon het apparaat voor de adviesprijs. Dat is dus geen belastingvoordeel. Als je er een handel van maakt, dan is de winst die je uit die handel maakt belast en zal je het zelf moeten opgeven. Maar dat doet natuurlijk niemand.
Klopt. Overal uitverkocht buiten op 2dehands sites waar het vol staat met PS5 ongeopen/sealed voor een leuk meerprijsje. Heb zelfs al eens ene gezien die 1125€ vroeg.
Bij Sony zelf en 1 per gezin zou beter zijn.
De console situatie is niet hetzelfde als die van het wcpapier. Dat was een tijdelijke, kunstmatige schaarste. Wanneer dat bij PS5's ook zo was, dan had Sony een paar vrachtwagens extra gestuurd en was het klaar geweest met het scalpen. Dat kunnen ze echter niet, want die extra voorraad hebben ze niet. De vraag is hoger dan het aanbod en daarom zijn er prijsstijgingen. Onvermijdelijk, tenzij je overschakelt op een staatsgestuurde economie.
Ik werk in de retail en ik kan je zeggen dat dit inderdaad gebeurd. Mensen blijven gewoon kopen en het gaat nergens over. Het is dat ik geen games zie op dit moment leuk vind op de ps5 (ja Final Fantasy VII, maar ik ga geen PS5 kopen voor 1 DLC of ook geen Gran Turismo... Dat zal ook wel weer 2 keer uitgesteld worden) anders had ik het wel gehaald
Zo werkt het niet, het is niet dat er op dit moment honderden duizenden exemplaren bij scalpers in voorraad liggen. Scalpers snappen ook dat de consoles noet eeuwig duur blijven het is daardoor zeker geen lange termijn investering. Scalpers zijn er op uit om snel en gemakkelijk geld te verdienen ze zijn er bij gebaat de console zo snel mogelijk door te verkopen en dan is de console in handen van een eind gebruiker.

Als er op dit moment 80.000 PS5 bij scalpers liggen, wat me al veel lijkt, dan is dat 1% van de totale verkoop en ook nog eens tijdelijk.
Ja maar het probleem is dat die scalpers ook steeds weer in de rij staan.

Waar iemand die een PS5 wil uit de rij verdwijnt als die voorzien is zullen de scalpers terug blijven keren want elke PS5 die ze krijgen zullen ze zolang de schaarste aanhoud met winst verkopen.

Dit zorgt niet perse voor meer schaarste maar wel voor langere schaarste en een vertekend beeld van de vraag.
Nadeel op lange termijn is dat de echte klanten weg blijven als je elke keer nee verkoopt. Die PS5 is dan wel misschien verkocht, maar een echte klant had waarschijnlijk nog wat accesoires, games en misschien een dikke TV erbij gekocht. Verder is de winstmarge voor Sony hierdoor een stuk groter terwijl de retail zichzelf kapot maakt.
Sony zit dan weer in veel meer markten. Ik zou de som niet kunnen maken. Maar iemand die voor een Playstation naar de Mediamarkt gaat, kan daar ook nog andere dingen kiezen van eventueel Sony zoals dus die TV en een speakerset, wat ze online misschien niet als impuls zouden kopen, maar na de ervaring in een winkel wel. Voor games en controllers heb je die ervaring niet echt nodig.
Of het nou het personeel is of een klant die ze duur doorverkoopt, dat doet niets af aan de productie of de vraag - het wordt enkel duurder voor diegenen die niet kunnen/willen wachten.
hoewel dat vast waar is, is de opgetelde hoeveelheid personeel een fractie van wat de werkelijke vraag is naar de consoles. Dus dit zal dat probleem wellicht oplossen, maar het haalt niet weg dat er nog steeds productietekorten zijn. c.q. de vraag is vele malen groter dan wat geproduceerd wordt (dit is intussen in vele sectoren zo).
Door rechtstreekse verkoop (limiteren op 1:1) kan je de individuele consument een grotere kans geven om aan een PS5 te komen.
Zelf ook bij een componentenwinkel gewerkt in een ver verleden. Allicht gaat er wel e.e.a. achterlangs. Ik kon ook van alles tegen inkoop krijgen destijds zoals nieuwe videokaarten.
Je zit ook niet met een dik salaris in zo'n winkel. Moet je daar echt moeilijk over doen? Ik denk het niet.
Uiteindelijk zijn die scalpers ook maar een symptoom van leveringstekorten en geen oorzaak.

Het is toch echt vooral die ongecontroleerde drang naar de laatste gadgets die dat rare gedoe van prijzen die 2x over de kop gaan in stand houden. Kennelijk vinden veel mensen het toch prima om dat te betalen.
Het zou me niets verbazen als Sony daar bij de volgende console launch ook gewoon van uit gaat en je sowieso 200 euro meer mag betalen voor de hardware.

[Reactie gewijzigd door Polderviking op 27 mei 2021 13:06]

Is inderdaad niet eens zo gek, gewoon duur beginnen en binnen 6 tot 12 maanden afhankelijk van de voorraad die je kan opbouwen terugvoeren naar de "echte" prijs waarvoor hij voor de grote groep bereikbaar moet zijn. Uiteindelijk wil je namelijk dat zoveel mogelijk iedereen de console heeft zodat je kan verdienen met de games.
Sorry, maar dat je daar werkt, maakt het nog altijd niet ok. Daar heb je zelf voor gekozen. Tevens moet er mooi belasting op betaald worden. Want je verkoopt door met winst. Dat mag dus niet.

Maar de mijn "menselijk" kant snapt dat uiteraard wel. Het is gemakkelijk om het te doen, dusja waarom niet. En zeker is dit een mooi extratje.

Maar echt fair voor een "reguliere" koper is het nou ook niet weer
Dat laatste is natuurlijk niet alleen makkelijk geld verdienen. Zet je adviesprijs te hoog in en de klanten vertrekken naar de concurrent. Vandaar ook het afwachten aan Sony's kant wat Microsoft ging vragen voordat ze prijs vrij gaven.

Wat betreft de prijs, dit is letterlijk marktwerking. Aanbod laag, vraag hoog
Handelaren (scalpers) proberen er een graantje van mee te pikken. Als je niet kunt/wilt betalen gewoon wachten op voorraad, PS5 anzich wordt hooguit beter tegen die tijd met eventuele V2.

Vind het wel goede zaak dat Sony ze zelf gaat verkopen. Vooral omdat de winst op de consoles vaak marginaal was of zelfs verlies. Hopelijk zien we dat ook terug in verkoopprijzen van games dat die min of meer gelijk getrokken worden met fysieke variant, dat vind ik nog altijd zo'n krom verschil geweest. Maar als achterliggende reden om wat extra bij te verdienen als Sony op de eigen consoles, wat opzichzelf geen verpot was. Als daar andere redenen voor waren hoor ik ze graag ;)
Grappig, toen ik nog in de retail werkte. Was in het contract een verbod op doorverkopen opgenomen. En werd gehandhaafd door dat het personeel max 1 keer mocht kopen.

Dat Sony dit zelf gaat verkopen zit natuurlijk wel meer achter. Weet nog dat ik juist voor een bepaalde versie ging. Omdat daar minder problemen mee waren of gemakkelijker te kraken was.
Door dat Sony dit nu zelf gaat verkopen hebben ze daar ook meer controle over.
Dat zijn dan mooie secundaire arbeidsvoorwaarden bij deze bedrijven.
Bedrijf verkoopt ze aan personeel en die kan er leuk winst op maken.
Personeel die met korting kan kopen is nooit zo'n ding geweest. Personeel dat vervolgens die artikelen als nieuw doorverkoopt voor de marktprijs overtreedt mogelijk een concurrentiebeding: Je concurreert dan immers direct met jouw werkgever.
Tja het is soms krom maar personeel kan bij veel automerken met korting ook auto kopen, rijden ze zelf in en na 1 jaar in bijv Duitsland als Jahreswagen doorverkopen. Onder de streep rijden ze dan vaak gratis.
Mooi toch, dan heeft je personeel steeds ervaring met de laatste producten die je verkoopt en dat doen ze ook nog eens op eigen risico. Je kan ervanuitgaan dat die personeel beter gaat verkopen en ook nog eens buiten zijn werktijden om lekker reclame maakt.
Zo kun je het idd zien, feitelijk is het gewoon een voordeeltje dat een medewerker krijgt.
Als verkopers in dit geval voor personeel playstations achterhouden wetende dat die verkocht worden mag je daar natuurlijk vraagtekens bij stellen.
Klopt, maar over de korting die dat personeel krijgt en een normale klant niet (minus een kleine heffingskorting) moet wel belasting betaald worden.
Het toverwoord is in deze: Geldwerter Vorteil.
Dat was vroeger wel anders, maar de Duitse fiscus heeft dat wel enigszins aan banden gelegd.
Vanuit de retail worden er veel PS5's achter gehouden voor ''personeel''.
In het artikel staat dat Sony direct aan de consument wil leveren, maar er staat nergens dat ze willen stoppen met het leveren aan de tussenhandel. Ik ben bang dat Sony direct dus eigenlijk een extra verkoop punt wordt en dat dat dus maar weinig bij draagt aan het oplossen van het probleem wat je schetst.
Dit gebeurde niet bij ModusLink, gaat niet voor alles op. Maar goed, deze leverde weer aan de retailer.
nooit stil bij gestaan, valide reden lijkt mij
Als iemand die zelf jarenlang werkzaam geweest is in de retail en specifiek bij een gameretailer, ben ik het hier to-taal niet mee eens. Ik kan niet voor iedere retailer spreken, maar het uberhaupt verkrijgen van winkelvoorraad was al ontzettend moeilijk ten tijde van de PS4-release (of de Switch) en er werd intern zéér streng gecontroleerd op zaken als opkopen door personeel met doorverkoop (wat ontslag op staande voet was) of het voortrekken van klanten / vrienden / familie in het reserveringssysteem.
Foutloos systeem? Neen, maar je trekt hier de aandacht behoorlijk weg van het daadwerkelijke probleem - online scalpers die gebruik maken van bots.

Door rechtstreekse verkoop kun je de individuele consument moeilijk "een grotere kans" geven, want het wordt vanaf nu enkel nog een digitaal platform om je product aan te schaffen. Zolang er dus een tekort is wordt dit tekort volledig afgekocht door bots en scalpers, terwijl Annie en Henk achter het net vissen. Misschien een wat gekleurde bril, maar geef mij die retailer maar gewoon die de klant helpt.
Dit is toch gewoon eerste klas fraude om ze daarna door te verkopen als ze ze eerst achterhouden?
Waar ik werk - één van de grootste retailers van België wat betreft gaming - houdt het personeel er géén achter, word je aangesproken als je er meer dan één op je naam zet en doorverkopen = ontslag (reeds gebeurd met één personeelslid, dus het is geen bangmakerij). Hoe dit verloopt in andere firma's weet ik natuurlijk niet. Het grootste probleem voor onze firma is en blijft dat er gewoon quasi niets binnen komt vanuit Sony (en Microsoft en Nintendo en zoveel andere producenten met chiptekorten) en niet het personeel die de toestellen "achterhoudt".
Door in te loggen met je SEN (met ps+) account op de Sony website en 1 ps5 te verkopen per klant.
Als er al een ps5 geactiveerd is (geweest) dan kan je er niet 1 bestellen via de directe verkoper.
Dan maak je een nieuw account aan. Probleem zal blijven bestaan.

Het probleem blijft schaarste.
Dat is ook simpel op te lossen, (vb:) account moet xx-dagen oud zijn (en wellicht voorzien zijn van PS+) voor je een PS5 kunt bestellen
Alsof ze nieuwe klanten gaan weigeren.
Als je anders daarmee het risico loopt om aan scalpers te verkopen, kan ik me voorstellen dat ze die keuze maken ja.

Ik denk dat Sony liever aan trouwe klanten verkoopt dan aan nieuwe klanten. Zeker zolang de vraag nog steeds veel hoger is dan het aanbod.

Wel lastig als je nieuwe klant bent en er een via Sony wil bestellen, maar als ik Sony was, zou ik eerst de trouwe PS gebruikers een kans geven een PS5 te kopen, daarna pas de nieuwe klanten.

[Reactie gewijzigd door Kalder op 27 mei 2021 12:04]

Ik begrijp je insteek, maar het is delicaat. Iemand die de vorige generatie op Xbox speelde en nu Sony klant wil worden geen systeem verkopen lijkt me commercieel gericht een heel slechte zaak. Met voorrang moet je zoals altijd heel voorzichtig omspringen.
Nee hoor. Iemand die nieuwe klant is bij Sony is veel interessanter dan een trouwe klant. Die komt toch wel over de brug. Die nieuwe klant is interessanter voor ze.
Dat zou logischer zijn als de PS5 gewoon in de schappen lag, nu verkopen ze toch wel al hun PS5's die er voorlopig nog aankomen.
Vergeet niet dat het ook een margeverbeterende maatregel is, de marge van de tussenhandel steekt Sony in haar zak. In het geval van de PS5: het verlies per verkochte console is kleiner.
Ik verwacht dat rechtstreekse verkoop zeer snel zal worden uitgerold naar andere landen.
Dat is duidelijk niet wat ze doen. Ik zou het ook doen, tot December 2020 was ik een trouwe klant op de Playstation store, kocht regelmatig wat, zo nu en dan voor de volle prijs maar zeker 50 euro in de maand. Maar omdat het er zo hopeloos uitzag om ook maar een PS5 te mogen pre-orderen (is me nog steeds niet gelukt) heb ik een game PC gekocht voor 3x de kosten van een PS5 en gaat daar mijn gaming tijd en geld heen. Ik heb sinds die machine er staat nul euro aan mn PS4 besteed.

Had Sony me als jarenlange vaste klant de optie gegeven een PS5 te bestellen had ik nu nog lekker geld opgeleverd in hun eco systeem, maar voor mij wordt de Xbox omgeving alleen maar interessanter nu...
Hhm net die ene persoon die voor zijn (klein)kind account aanmaakt om ze te verrassen zou het dan mislopen.

Nee, het enige wat werkt is niet meer kopen bij de scalpers. Daarmee los je niet het tekort mee op, maar zorg je er wel voor dat de prijzen relatief normaal blijven. En ja, dat is soms lastig om dat niet te doen. Want je zult altijd zien dat dan net je PS stuk gaat of je videokaart. Maar alsnog hoe minder mensen bij zulke bedrijven/mensen kopen hoe beter dat is.
Lijkt mij niet dat veel mensen een Playstation account gaan aanmaken om een PS5 te kopen voor hun klein kinderen. Sowieso is het niet dat je straks magisch wel Playstations kunt kopen bij Sony is ze niet in de winkel verkrijgbaar zijn en scalpers ze daar ook kopen.

Je hebt nu al een paar seconden alvorens als plat ligt door bots en je op precies het juiste moment vies veel geluk moet hebben.

Dus ja, ik geloof niet in het hypothetische scenario van een oud iemand die door anti scalper maatregelen nu geen PS5 kan kopen. Dat kan hij nu ook al niet door de scalpers.
Ze kunnen de PS5 natuurlijk ook aan het PS account linked voor beperkte tijd en eventueel zelfs het betaalde abonnement vereisen. Wil je dat allemaal niet dan zal je afhankelijk zijn van de huidige verkoopkanelen. Hiermee kunnen ze echter wel nieuwe en trouwe klanten de wachttijd laten beperken.
Dit klinkt wel lekker.

Zit je op je ps4, krijg je een melding dat je een ps5 kan kopen. Even afrekenen via de store en hij word opgestuurd. Binnen 5 werkdagen thuis.

Iemand mag dromen :)
Scalpers zijn het probleem niet. Sony kan niet genoeg consoles produceren.
Je kan er heel moeilijk over doen maar mensen die 2x winkelwaarde voor zo'n console ophoesten blijf je toch wel houden en jantje doorsnee heeft niet automatisch toegang tot een ps5 als die hele scalpermarkt er niet zou zijn.

Die gasten hebben echt niet een onuitputtelijke voorraad consoles staan, dat gaat daar ook mondjesmaat want als je met 20 van die consoles blijft zitten als mensen een beetje klaar zijn met je woekerprijzen of sony krijgt productie op orde ben je ook gaar en moet je verlies eten.

[Reactie gewijzigd door Polderviking op 27 mei 2021 13:17]

Gelukkig mag je hem na zoveel dagen nog terugsturen en krijg je geld terug,
dus 0% risico. Even nog wat ik vindt het een slechte zaak als alleen 1 winkel de ps5 verkoopt.

Dit maakt het wel heel makkelijk voor Bots om de hele voorraad op te kunnen kopen.

De meeste bestel systemen kijken niet eens naar je naam enzo alleen naar huisnummer,
Je kan dus van 1 a-z aan de slag met bestellen.
Handig voor nieuwe klanten... Is helaas geen oplossing voor de verkoop van consoles. Microsoft verkoopt zelf ook consoles en die zijn ook vrijwel altijd uitverkocht. Wel blij dat Sony zelf gaat verkopen voor de garantie etc.

[Reactie gewijzigd door TumTum op 27 mei 2021 11:57]

En als nieuwe gebruiker val je dan ook buiten het net.

Kan je beter een beperking per rekeningnummer of creditcard doen. Dan werp je de drempel net wat hoger op.
Inderdaad, gewoon verplicht account verifiëren met een telefoonnummer + 1 per kredietkaart en klaar.

Natuurlijk kan je dan nog met verschillende telefoonnummers en verschillende kredietkaarten beginnen, maar de drempel om te scalpen is dan toch al net wat hoger.

En legitieme klanten ondervinden hier helemaal geen hinder van.

[Reactie gewijzigd door lazershark op 27 mei 2021 12:47]

PS+ moet geen vereiste zijn, niet iedereen wil betalen voor een abonnement.
Inderdaad, zou slechte business zijn voor sony, en drijft nieuwe klanten weg
Dus mensen die eerst op Xbox zaten of van OC komen hebben pech? Ook een account eerder aanmaken en dan wachten is een optie voor de mensen die misbruik willen maken.

9/10 keer als er een beperking komt op aankoop etc. Zijn de eerlijke kopers/mensen de Sjaak en de misbruikers lopen er tussendoor.

En ik denk dat Sony liever aan nieuwe klanten verkoopt. Want dat betekent dat de concurrent ze niet heeft. En je trouwe klant komt toch wel. Hooguit enkele maanden later.
Sony is er om geld te verdienen, het lijkt mij sterk dat Sony er iets om geeft waar de console heengaat.
Deze optie is slim nu kunnen ze de console voor msrp aanbieden zonder het deel dat de groothandel en retailers voorheen opstreken.
In principe is het gunstiger een PlayStation 5 console aan iemand te verkopen die van de concurrent komt, of nieuw in de markt is. Elke klant nieuw in het ecosysteem gaat geld opleveren, iemand die al games heeft, die zijn al verkocht niet of minder.

Deze move is in eerste instantie vooral om zelf meer omzet te draaien.

Als steeds meer mensen bekend worden met de weg naar Sony zelf, de volgende console zelf verkopen en games helemaal digitaal? En als gevolg de retail en de tweedehands markt voor games voor deze console ook geëlimineerd.

[Reactie gewijzigd door Jumpman op 27 mei 2021 12:50]

Dat snap ik, maar of je nou nieuwe of oude PS gebruiker bent, als je een PS5 koopt, koop je er ook games voor, dat doen nieuwe klanten en ook oude klanten. Maar denk dat Sony hun trouwe klanten niet kwijt wil en zou het snappen als ze hun voorrang geven op een PS5.
Als je als trouwe PS gebruiker erachter komt dat nieuwe klanten die niets met PS hebben voorrang krijgen word je ook niet blij en dat kan ook een reden zijn om voor de concurrent te kiezen als die console wel beter verkrijgbaar is.

edit: typo

[Reactie gewijzigd door Kalder op 27 mei 2021 14:17]

en wellicht voorzien zijn van PS+
Dat is echt een heel slechte oplossing imho. "Je moet eerst een abbonement afsluiten voor je mag betalen voor een PS5"
Alle extra stappen om "makkelijk" geld te verdienen zijn omheen te werken, maar hoe minder makkelijk het word, hoe meer scalpers afhaken.
En ook hoe meer je de normale kopers dupeert. En dat wil je ook niet.
Maar er staat toch niet 'Sony gaat PS5 alleen maar zelf verkopen in Benelux'.

Zolang alle andere kanalen PS5's zullen verkopen zoals nu het geval is, krimpt de tweedehandsmarkt helemaal niets.
Zolang alle andere kanalen PS5's zullen verkopen zoals nu het geval is, krimpt de tweedehandsmarkt helemaal niets.
Sony heeft toch een MAX die ze naar Benelux kunnen brengen? Ze toveren er niet ineens meer bij, die gaan natuurlijk ten koste van MM, Bol, Coolblue, etc.

Dus als ze hiermee in ieder geval 'een paar' bij (hopelijk) een eindgebruiker kunnen afleveren dan is dat al beter dan nu.
En ja.. Ook deze eindgebruiker kunnen nog steeds belissen door te verkopen en pas later een te komen via een ander kanaal.

[Reactie gewijzigd door VonDudenstein op 27 mei 2021 11:49]

Opnieuw: Waar staat dat ze het maximale productie-aantal allemaal zelf gaan verkopen?

Deze hele thread staat vol conclusies die men maakt op basis van zelf bijverzonnen informatie.

EDIT: Om verwarring te voorkomen. Ik schreef dit voordat bovenstaande comment werd verduidelijk waardoor deze niet meer impliceert dat Sony alles zelf zou verkopen.

[Reactie gewijzigd door Dashter op 27 mei 2021 12:07]

Opnieuw: Waar staat dat ze het maximale productie-aantal allemaal zelf gaan verkopen?
Waar haal jij toch vandaan dat het ALLEMAAL moet zijn??
Daar gaat het toch helemaal niet om.

Al gaat Sony 10% van het totaal aantal PS5's dat naar Benelux gaat zelf verkopen. En daarmee dus proberen (met de nadruk op proberen) dat deze niet op marktplaats belanden, dan is dat dus 10% krimp op die tweedehands markt waar jij het over hebt.

[Reactie gewijzigd door VonDudenstein op 27 mei 2021 11:56]

Als Sony geen significant percentage zelf verkoopt, en de wachtrij daardoor nog niet het minste vooruitgaat in vergelijking met 'vrije verkoop' via andere kanalen, zal de impact op tweedehandsmarkt nihil zijn.
Als als... Je weet helemaal niet om welk percentage het gaat. Het zal in ieder geval niet NIKS zijn, want anders gaat Sony zon kanaal niet opzetten.

En wat verwacht je nou? Dat Sony in 1 klap alle retailers uitsluit? Dat kan toch helemaal niet.

Het is een poging het proces te verbetern. Klaar. Of het nou 10,20, 30 of 50% is. Iets is beter dan niets.
Nihil slaat natuurlijk nergens op, want dan zou Sony het kanaal opzetten voor de leukigheid. Omdat ze gewoon echt niet weten wat ze met hun tijd moeten doen...
want dan zou Sony het kanaal opzetten voor de leukigheid.
Deze discussie gaat over dat Sony's keuze wel/geen impact heeft op de tweedehandsmarkt.
Bovenstaande quote is alweer een verkeerde veronderstelling. Je doet alsof Sony's beslissing rechtstreeks voortkomt uit iets aan de tweedehandsmarkt willen doen (Anders zou het voor de leukigheid zijn). Er zijn tal van andere argumenten.

[Reactie gewijzigd door Dashter op 27 mei 2021 15:14]

Dat staat nergens, ook niet in de reactie waar je op reageert. Als Sony rechtstreeks gaat verkopen, zullen dit gewoon consoles zijn die anders via andere kanalen verkocht zouden worden. Deze andere kanalen kunnen er dan dus minder verkopen.
De reactie is aangepast.
Origineel stond er enkel dat Sony maar een maximum productieaantal heeft en impliceerde de comment dat Sony die allemaal zelf zou verkopen.
Zo had ik het toch overduidelijk begrepen door 'max aantal' gevolg door 'geen extra bijmaken'. Pas nadien is de comment verduidelijkt.

[Reactie gewijzigd door Dashter op 27 mei 2021 12:06]

Gewoon één per adres en controle of met zelfde bankrekening/cc er al eerder een betaald is en er daar ook maar één toestaan. Zou al een pak moeten schelen zonder moeilijke accounts enz.
Als je het artikel leest, dan staat er duidelijk:

"Ook is nog niet duidelijk of de directe verkoop zal helpen bij het oplossen van de schaarste."

Dat zal dus niet noodzakelijk een impact hebben. Je kan maar x-aantal stuks produceren en de taart blijft even groot, enkel de stukjes worden kleiner als je meer verkooppunten hebt. Vermoedelijk zal het eigen verkoopkanaal wel bevoorrecht zijn wat betreft aanlevering van exemplaren, terwijl retailers minder/later hun toestellen krijgen.

edit: typo.

[Reactie gewijzigd door Drwho1 op 27 mei 2021 11:43]

De enige manier waarop het kan helpen is als Sony beter scalpers weet te weren dan andere/normale verkopers dat kunnen.

Volgens mij is dat zo onwaarschijnlijk dat ze die opmerking net zo goed niet hadden kunnen maken. Totdat er meer geproduceerd wordt houden we dit "probleem" van schaarste en hogere prijzen.
Kijk maar bij de GPU's. AMD verkoopt iedere donderdag zelf GPU's in de drop. De vraag is nog steeds groter dan het aanbod, maar er gaan in ieder geval iedere week GPU's naar consumenten voor de MRSP.
Het blijft gewoon hetzelfde; het aanbod is te beperkt en Sony zal ook niet aan de vraag kunnen voldoen. En dus kopen scalpers de PS5 op bij Sony zelf en zetten die vervolgens ook voor een meerprijs op Marktplaats. Een eigen webshop gaat daar geen verandering in brengen, daarvoor moeten er ook meer PS5 consoles zijn.
Nu kopen scalpers er 5. Als het goed geregistreerd bij 1 partij gekocht kan worden kunnen ze hooguit misschien 1 kopen.

Het is niet perfect, het lost het schaarste probleem niet op. Maar dan is er wel minder misbruik van de marktsituatie en kunnen een aantal mensen extra op een normale manier aan hun hardware komen.
Bij een Bol.com kun je er toch ook maar één kopen? Er komt nu juist een extra winkel bij waardoor je een extra mogelijkheid hebt om een console te bemachtigen.
Hoe verkleint dit de tweedehands markt? Het is niet alsof er ineens meer consoles beschikbaar komen, de voorraad wordt nu enkel over meer winkels verspreid.
Doorverkoop van scalpers ga je denk ik ook niet stoppen op deze manier.

Ik vraag me ook af wat dit met de prijs doet. Is er een bepaalde adviesprijs voor een PlayStation 5? en zitten winkels daar wat onder zoals je vaak ziet met wit- en bruingoed?
Games in de online store van Sony zijn ook vaak wat duurder dan fysieke schijfjes uit de winkel.
Ze worden dan opgekocht bij Sony en voor het dubbele op MP gezet.... Ik zie niet in waarom dat zou veranderen.
Volgens mij moet je in de VS inloggen met je PS-account en kijken ze ook naar hoelang je al actief lid bent.
Ah, dus het is meer om trouwe gebruikers voorrang te geven. De rest moet wachten op winkel voorraad dan.
Ja en vooral om scalpers tegen te gaan. Als je alleen een PS-account nodig hebt, dan schiet je er nog weinig mee op.
Accounts die allemaal een dag van te voren zijn gemaakt of diezelfde dag, zullen geen toegang krijgen of uitnodiging voor een PS5.
Bij een enkele shop is het wel makkelijker om een beperking in het te kopen systemen per persoon te handhaven natuurlijk (hoewel daar ook altijd wegen omheen zijn).
Prima move. Dit hadden ze al vanaf dag 1 moeten doen.
Feit blijft wel dat de vraag veel groter dan het aanbod blijft, maar de secondaire markt zou op deze manier een stuk kleiner zijn. Marktplaats e.d. staan nog steeds vol met PS5's voor minimaal een x2 vraagprijs.
Deze bedriegers mogen zeker gemeld worden bij het ACM. Dergelijke bedriegers willen enkel profiteren van de voordelen van een bedrijf (winst maken) zonder de nadelen daarbij (afdragen belasting over winst, sociale kosten, de boekhouding en verkopersgarantie) te nemen. Mogen zwaar gestraft worden voor het verzieken van de markt. Dit los van het feit dat ik geen consolegamer ben.

[Reactie gewijzigd door MrAndy9797 op 27 mei 2021 12:21]

Het is natuurlijk de vraag in hoeverre dat kan. Het gros van de scalpers zijn vooral gelukszoekers, geen professionals. Het lijkt mij zeer onwaarschijnlijk dat de ACM kan optreden tegen Piet Particulier die een handvol PS5's (of minder zelfs) heeft gekocht en ze nu met 'bieden' of voor €1000,- per stuk op Marktplaats heeft staan.
Het is natuurlijk de vraag in hoeverre dat kan. Het gros van de scalpers zijn vooral gelukszoekers, geen professionals. Het lijkt mij zeer onwaarschijnlijk dat de ACM kan optreden tegen Piet Particulier die een handvol PS5's (of minder zelfs) heeft gekocht en ze nu met 'bieden' of voor €1000,- per stuk op Marktplaats heeft staan.
In België kan het, daar is een meldpunt van de Federale OverheidsDienst Economie waarbij je 'nepbedrijven' kan melden. En kan bevestigen dat mensen die dergelijke overtredingen begaan (inkopen en verkopen zonder een bedrijf te zijn), deze worden opgespoord (zeker na een melding) en opgevolgd. :) Ik weet natuurlijk niet de juiste Nederlandse tegenhanger daarvan.

[Reactie gewijzigd door MrAndy9797 op 27 mei 2021 14:18]

Is de volgende stap naar volledig digitaal gamen.

Kunnen ze nu nog niet doen omdat ze de retail niet voor het hoofd willen stoten. Die verdienen weinig aan consoles wel aan de games en overige accessoires.

Dus Sony gaat nu zijn eigen hardwareverkoopnetwerk (:P) optuigen zodat ze straks de retail niet meer nodig hebben voor de verkoop van de hardware en kunnen ze zonder veel problemen over gaan op volledig digitaal.
gedurfde zet... Concurrent van je eigen klanten worden.
Benieuwd of ze zichzelf dan ook voor trekken qua voorraden of dat ze dit wel netjes oplossen.
En of ze voor de MSRP gaan verkopen, of daar onder gaan zitten.
Zo en grote spelers hebben geen concurrente. Zie maar naar Nike, die verkopen ook zeer goed rechtstreeks online tegenwoordig zonder winkels.
Niet een concurrent van hun eigen klant. De klant is uiteindelijk de consument. Ze worden een concurrent voor hun distributie en verkoop partners. En laten nou diezelfde distributie- en verkoop partners ook marge willen maken. Dus uiteindelijk kan Sony hiermee meer marge behalen. Echter lopen ze het risico dat winkels met fysieke verkoop mogelijk stoppen met verkopen van Playstations als ze niet blij zijn met de zet van Sony. En dan levert dit weer een uitdaging op voor Sony, omdat ze dan niet meer in de fysieke winkels liggen.
Dat risico is nihil. Microsoft doet dit al jaren en zonder enig probleem.
Het risico is inderdaad niet zo groot, maar het blijft altijd wel een risico als je concurreert met je eigen partner netwerk. Zeker als er schaarste is en er een gevoel is dat je het eigen netwerk voortrekt. Echter is voor nu de Playstation nog een product wat mensen naar een winkel trekt, dat geen enkele retailer zich in de vingers zal snijden om het uit de winkel te halen.
Waarom wil nu iedereen deze console? Is dat vanwege de exclusives? Zo ja, welke dan? Om op de bank lekker te gamen? Volstaat een Switch of Xbox dan niet? Is het vanwege vrienden die op het platform spelen? Voldoet cross-play dan niet? Zoveel vragen :) Ik heb overigens ook heel erg veel op PS3 en PS4 gespeeld. Maar ik speel steeds minder games tegenwoordig. Op de een of andere manier vind ik de nieuwe games niet zo tof en blijf ik in de oude games hangen zoals League of Legends, Team Fortress, Rocket League, etc. Heeft iemand wat vernieuwende inzichten of wellicht wat referenties naar toffe nieuwe games die ik moet spelen nu of in de (nabije) toekomst?
Een factor is de belachelijk hoge prijzen van videokaarten.
PlayStation had al een grotere fanbase binnen Europa. Het PlayStation 5 besturingssysteem heeft veel meer puntjes op de i dan Xbox series. Waar je bij PlayStation alles tot in de details afgewerkt is, kom je bij Xbox Windows achtige foutmeldingen tegen. Bijvoorbeeld als je iets aanzet wat je tv of headset niet ondersteund.

Iedereen vindt de PlayStation 5 exclusieve's geweldig, al zijn dat games die relatief snel uit te spelen zijn.

Als Xbox straks met games komt met langer speel plezier zoals Elder Scrolls 6, Avowed dan kan dat wel eens goede concurrentie worden voor PlayStation.
kom je bij Xbox Windows achtige foutmeldingen tegen
Ik herken dit niet hoor. Misschien als je aan de display instellingen gaat zitten, maar dan verwacht je ook een foutmelding wanneer je TV dat niet ondersteunt.
Dat ligt aan jou. Ik weet niet hoe oud je bent, maar nu ik ouder word (39) merk ik gewoon dat gamen minder aantrekkingskracht heeft. Het is nog steeds leuk maar ik blijf ook hangen in dezelfde games.
Ja, ik denk dat je gelijk hebt hoor. Ik sta open voor nieuwe games, maar op de een of andere manier trekken nieuwe titels me over het algemeen niet zo.
Prijs je gelukkig! Want veel nieuwe titels zijn ook gewoon matig of zelfs slecht. (bugs, grinds, saaie mechanics, fillers, microtransactions, games as a service, nauwelijks content, enz)

Ik heb nog nooit zo weinig nieuwe games gekocht als de afgelopen 3 jaar (als ik wat koop is het doorgaans een oudere game in de sale, of een interessante double-A of indie game)
Denk dat er inderdaad een FOMO gekte ontstaan is, aangezien de schaarste zo vaak in de media is gemeld. Soort van WC-papier scenario ;)

Ieder zal z'n eigen redenen hebben denk ik zo. Persoonlijk heb ik een game PC, dus heb niet zoveel baat bij een Xbox. Met de PS5 ben ik eigenlijk helemaal covered... ik kan alle exclusives spelen en kan ook op elk moment besluiten de Game Pass voor PC aan te schaffen.
0Anoniem: 1532362
@haagsepracht27 mei 2021 12:37
Ik wil maar al te graag de remake van Demon Souls spelen en Returnal spelen. Als deze uit zouden komen op PC hoef ik geen PS5 meer.
De Switch is niet vergelijkbaar. Lang niet zoveel volwassen games, en de meeste games hebben lagspikes.

[Reactie gewijzigd door Wolfos op 27 mei 2021 14:00]

De Playstation 4 is een behoorlijk oud apparaat en er zijn genoeg gamers die nooit een Pro hebben gehaald maar toch graag op een hogere framerate / resolutie willen gamen, zeker nu 4K UHD TV's langzaam behoorlijk ingeburgerd zijn. Met vorige generaties had je te maken met een extreem klein aantal games voor je nieuwe apparaat en wachtte men doorgaans tot de grote krakers kwamen. Nu kan je vanaf dag 1 je nieuwe hardware genieten met games van de vorige generatie, mét betere prestaties.

Tel daar nog even het thuiszitten door corona bij op en het feit dat consoles door hun gunstige prijs voor toch wel indrukwekkende hardware nu ook voor de meest fervente PC gamer interessant zijn. Dan heb je een aardig recept voor een hoge vraag.
Wat interesseert jou het precies waarom iemand ergens voor kiest?

Of heb je de arrogantie dat mensen het moeten verantwoorden waarom ze iets kopen/gebruiken?

Hoe dan ook volledig kansloze post.
Waarom zou het mij niet mogen interesseren dan?

U klinkt gefrustreerd. Ik heb met u te doen.
Haha dan opeens u gaan zeggen, stakker... :O

Eerst de arrogante bal uithangen en als je er op aangesproken wordt, wordt er opeens belangstelling gefaked.

Als je dan arrogant bent heb dan ook de ruggengraat om er achter te blijven staan, maar nee direct verschuilen achter smoesjes dat is de ware toersenbordheld.

Kudos je ( of zal ik u zeggen... _/-\o_) bent de belichaming van het anonieme kansloze internet volk wat poogt het gebrek aan persoonlijkheid irl te faken op het internet, wat helaas jammerlijk mislukt.
_/-\o_ EINDELIJK! Zucht. Dat zal de belachelijke verkoop op marktplaats met woekerprijzen de kop wel indrukken.
Nee, dat doet het niet. Reden dat scalpers/marktplaats verkopers woekerprijzen kunnen vragen is vanwege het beperkte aanbod en de hoge vraag. Om dat te voorkomen moet er simpelweg meer PlayStations beschikbaar komen of de vraag afnemen. De vraag zal niet zo snel veranderen. En het aanbod ook niet want daar is Sony afhankelijk van AMD en AMD kan maar beperkt leveren ivm chiptekorten.

Het aantal blijft dus hetzelfde, de vraag verandert niet. Dus er verandert niets aan deze situatie. Het enige wat verandert is dat er minder PlayStations bij de Mediamarkt, Bol.com en CoolBlue komen want dat deel zal verkocht worden via Sony's eigen online platform.
Het verandert in die zin wel dat Sony hiermee invloed kan uitoefenen op de voorwaarden waaronder je een PS5 kunt kopen. Dat maakt het voor scalpers niet meer interessant en wordt de kans groter voor de gemiddeld consument om er 1 te pakken te krijgen. Het aantal beschikbare systemen mag dan hierdoor niet toenemen maar wel de kans om een PS5 tegen de gewone prijs aan te kopen.
Dit deed Sony toch al? Heb mijn PS4 eennweek voor de launch bij de Nederlandse Sony website gekocht.
Dit deed Sony toch al? Heb mijn PS4 eennweek voor de launch bij de Nederlandse Sony website gekocht.
Dat was destijds tijdelijk.

PS Direct zal structureel blijven bestaan als “web-shop”.
Het zou tijd worden.

Gezien de grotere retailers geen hol geven om de consument en scalpers/botters geen stro breed in de weg leggen eveneens met de Series X.

3x raden waar je nog voor een redelijke prijs met factuur en al het nog kan kopen zonder belazerd te worden..

Hier op tweakers! Zoals zaterdag ik het voor een klein beetje meer kan kopen van iemand hier gloednieuw sealed en met factuur van bol in dit geval.
Dan heb je geluk gehad, want ik zie ze voornamelijk voor +300 euro staan in de vraag en aanbod.
Aan de ene kant: Goeie zaak, minder tussenpartijen is alleen maar beter voor de consument, toch?

Aan de andere kant, ze zullen waarschijnlijk even duur zijn als de tussenpartijen OF ze gaan dik onder de prijs gaan omdat ze geen tussenpartij-kosten hebben (ik geloof dat dat illegaal is?).

De tussenpartijen zullen er wel onder lijden. Dat zijn zowel de groten als Media Markt als de kleine gameboer om de hoek (die helaas steeds meer moeten sluiten en online-only worden).

Ik weet niet of dit het scalping probleem op zal lossen, ik denk dat dat zichzelf mettertijd oplost doordat de markt verzadigd raakt. Voor Sony zal het weinig uitmaken, die krijgen wel betaald voor hun consoles. Aan de andere kant, consoles die ergens in de opslag staan verkopen geen games of (lucratiever voor Sony) abonnementen.
De tussenpartijen maken zo goed als geen winst op de consoles zelf. De meeste partijen verkopen het vooral zodat ze winst kunnen maken op de accesoires en games. Immers zijn veel mensen returning customers, dus als je bij partij 1 je console koopt, is het ook aannemelijk dat je daar je games koopt.

[Reactie gewijzigd door Woy op 27 mei 2021 11:43]

Ze zullen gewoon hun eigen adviesprijs volgen zoals andere retailers dat ook doen, ze hebben dan wel het voordeel dat ze daar dan minder van af hoeven te dragen aan derde partijen. Voorlopig zullen grote ketens er niet direct onder lijden, maar een kleine gamewinkel zal nog meer achteraan staan met de PS5 voorraden. Dat hoeft niet direct je bestaansrecht aan gort te gooien als je er wel gewoon andere games, accesoires, etc. kunt kopen.

[Reactie gewijzigd door dutchgio op 27 mei 2021 11:43]

Ze gaan gewoon aan msrp blijven verkopen, maar aangezien ze commissie aan andere ketens moeten betalen, blijft er meer geld over voor hun.
Dus concreet krijgen we een extra website om "uitverkocht" af te lezen :?
Ik vraag me oprecht af waarom meer fabrikanten dit niet doen. Met allerlei producten. Als hier Gamestop fanaten zitten, dit is toch ook slecht voor de lokale gameshops?
Sony verkocht ten tijde van de PS4 zelf de console via hun website.
Waarom ze gestopt zijn weet ik niet meer.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee