Sony noemt pc-versie Uncharted 4 in presentatie voor investeerders

Uncharted 4: A Thief's End lijkt op termijn uit te komen voor de pc. Deze exclusieve Sony-titel is tot op heden enkel te spelen op de PlayStation 4 en 5, maar in een presentatie van Sony staat de titel genoemd onder een kopje 'meer geplande pc-releases'.

In de presentatie voor investeerders zit een slide over nieuwe groeifactoren, waarbij specifieke titels van PlayStation Studios genoemd worden die voor de pc en mobiel uitkomen, en dus niet voor de consoles. Zo wordt Horizon Zero Dawn genoemd, een titel waarvan in augustus vorig jaar een pc-versie verscheen.

Daarnaast worden Days Gone en Uncharted 4 genoemd voor de pc. De twee jaar geleden voor de PS4 uitgebrachte zombiegame Days Gone kwam eerder deze maand al uit voor Windows. Een releasedatum voor een pc-versie van Uncharted 4 wordt niet gegeven en ook andere details ontbreken. Verderop in de presentatie wordt overigens ook een logo getoond van God of War: Ragnarok. Daarmee lijkt te zijn bevestigd dat dit de nieuwe titel wordt van de komende God of War-game.

Uit de presentatie blijkt ook dat Sony verwacht dat de standaardeditie van de PlayStation 5 vanaf juni het omslagpunt bereikt waarbij er niet langer verlies wordt gemaakt op de verkoop van de console. De totale opbrengsten zullen naar verwachting vanaf volgende maand gelijk zijn aan de totale kosten. Het gaat hier om de versie inclusief schijflade voor games en uhd-blu-rays. Die versie kost 499 euro en is 100 euro duurder dan de PS5 zonder schijflade. Gelet daarop lijkt het een lastiger verhaal om bij deze goedkopere versie ook op korte termijn het omslagpunt te bereiken.

Deze verwachting van Sony is in zoverre opvallend, omdat het bedrijf in februari bij de bekendmaking van de toenmalige kwartaalcijfers officieel toegaf dat de PS5 onder de kostprijs werd verkocht. Sony zei dat het besloot de console 'voor een strategisch prijspunt te verkopen', waarbij de prijs lager lag dan de productiekosten.

Het verkopen van consoles onder de kostprijs is gebruikelijk bij de release van een nieuwe generatie. Onlangs liet Microsoft in het kader van de rechtszaak tussen Apple en Epic Games weten dat het zijn consoles ook met verlies verkoopt en dat er nog nooit winst is gemaakt met de verkoop van Xbox-consoles.

Terugkijken: videoreview van Uncharted 4

Door Joris Jansen

Redacteur

27-05-2021 • 09:20

75 Linkedin

Reacties (75)

75
72
38
0
0
28
Wijzig sortering
Dat is mooi voor de PC gamers!
Dit is echt een pareltje. Zeer van genoten!
Ook voor mensen die de eerste 3 niet gespeeld hebben?
Graag willen spelen, maar zelf geen playstation.
Ook voor mensen die de eerste 3 niet gespeeld hebben?
Graag willen spelen, maar zelf geen playstation.
Wat ik zelf erg nuttig vind.

Youtube -> story + [x game]

Had zelf alleen 2 gespeeld, maar voor U4 van de andere 3 de volledige story's teruggekeken.
Uncharted ook uitermate geschikt voor! Kijkt bijna weg als een serie :P

[Reactie gewijzigd door VonDudenstein op 27 mei 2021 12:54]

Doe ik ook! Te weinig tijd voor immersed gamen, dan is dit ideaal :)
Ja sommige duren gewoon echt te lang. Last of Us 1 zit ik ook over te twijfelen om zo te kijken voor ik met Part 2 begin. Vooral omdat ik de gameplay in die game ook echt weinig boeiend vond.

Maar neem ook Asura's Wrath en Metal Gear Rising. Kijk lekker weg hoor! Over the top anime. Love it :)
de 1 zou ik persoonlijk zeker zelf spelen ipv te bekijken :)
Zeker weten!
Is een standalone verhaal. En het verhaal van deel 4 vind ik toch echt wel het beste, samen met Uncharted 2.

[Reactie gewijzigd door H.Boss op 27 mei 2021 09:30]

je mist hooguit een beetje achtergrond van enkele karakters. Maar voor de rest is het een standalone verhaal. De broer van Drake, wat toch een main karakter is in deel 4 wordt naar mijn weten in de eerste 3 delen niet eens genoemd.
Mocht je toch deel 1-3 willen spelen dan zou je die via PSnow kunnen spelen op de PC. Is wel streaming en de games zijn verouderd.
Jawel hoor; het is een apart verhaal al zul je sommige inside jokes en karakters wat minder begrijpen.

Je kunt de eerste 3 in een week spelen of even online een playtrough bekijken om het verhaal iig te zien en begrijpen.

Maar alleen voor de uncharted serie is een ps4 al de moeite gebleken voor mij; wat een feest om te spelen.

1e deel is wat gedateerd, maar de rest is goed te doen nog steeds!
Heb hier speciaal een PS3 voor gehaald. :P Alleen niet echt een aanrader op een 55" TV haha. Gelukkig is Uncharted 3 ook voor de PS4. Misschien moet ik maar een PS4 halen want The Last of Us kan ook op PS 3 en 4..
Dit was de eerste uncharted game die ik speelde. En staat nog steeds bij de top 3 beste spellen welke ik ooit gespeeld heb.

Daarna heb ik deel 3 en 2 ook nog gespeeld. De mix en tempo van deeltje 4 ongeëvenaard. Op het moment dat ik dacht “zo nu mag er wel weer eens wat gebeuren” vlogen ineens de raketten langs me heen, hang je aan een helikopter etc. Op het moment dat ik dacht “zo nu mag er wel even een pauze komen” dan kwam er vaak een puzzel. Echt een supergame.
Ja… en nee. Kan het ja. Zou ik aanraden om alle mogelijkheden aan te grijpen om eerst de andere te spelen? Ja.
Ooit wel een PS3 gehad, mede voor Uncharted en voor the last of us.

Als je deel 1 tm 3 wil spelen op PC is PS now geloof ik ook een optie.

Uit ervaring kan ik vertellen dat een emulator geen fatsoenlijke optie is. Losstaand van het feit dat het denk ik niet mag.
Inderdaad een prachtige game. Helemaal voor een PS4 game die op sommige plekken echt adembenemend mooi is.

En dan straks hopelijk met 100+ fps op de PC.
Veel succes om boven de 60 te komen lol. Als horizon zerodawn een indicatie is hoe de ports zijn mag je geluk hebben stabiel 30 te halen.
...En als Death Stranding en Days Gone een indicatie zijn, dan wordt het een 60+ FPS feest! LoL!
120+ fps in hzd hoor. Geen idee waar u het over heeft..

[Reactie gewijzigd door cptbuttlick op 27 mei 2021 12:57]

Insgelijks, ik vind HZD juist een uitermate geslaagde port die zeer goed draait.
ik wou net zeggen. De beste man weet helemaal niet waar die over praat...
Vind het heel triest dat Uncharted: Drake's Fortune (2007), Uncharted 2: Among Thieves (2009), Uncharted 3: Drake's Deception (2011), niet eerst komen voor de PC, nu krijg je Uncharted 4: A Thief's End (2016), sorry denk dat ik hem vanwege dat aan de kant laat liggen, en ben absoluut geen fan meer fan Naughty Dog, vind het een walgelijk bedrijf geworden.

En Uncharted: The Lost Legacy (2017) vonden mensen het minste van alle Uncharted spellen, heeft ook de minste stemmen en reviews gehad van de gamers, ook waarschijnlijk omdat Nathan Drake niet in die spel voorkwam, en andere redenen.

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 27 mei 2021 21:43]

HZD draaid hier met gemak 100+ op 4K ultra hoor. Super stabiele port.
Ik heb altijd Uncharted games willen spelen maar is nooit van gekomen omdat ik simpelweg verschrikkelijk slecht ben met controllers. Ik zal de vorige delen wel moeten skippen maar dat is ook met RDR1.
Als je niet zo goed bent met controllers, is dit juist een mooie instapper!
Het was zo lang exclusive dat mijn interesse naar deze game jaren geleden al verdwenen is. Het hele exclusive gedoe verziekt games vind ik. Net als Days Gone, ik was super hyped toen het uitkwam maar toen ik erachter kwam dat het PS only was was ik het alweer vergeten.
Vraag me meer en meer af waarom een console van Sony kopen? Als alles toch op de PC / Windows/Xbox platform komt. Extra inkomsten goed ik begrijp dat. Maar dan kan je net zo goed de console weglaten en alleen focussen op software.

[Reactie gewijzigd door theduke1989 op 27 mei 2021 11:12]

Waarom een console kopen? Omdat een PS5 met alles erop en eraan goedkoper is enkel de losse videokaart voor een nette game-PC? Omdat je dan niet 4-5 jaar hoeft te wachten tot een exclusieve PS-titel voor de PC uitkomt?
Omdat niet iedereen overweg kan met Windows, een console werkt over het algemeen gebruiksvriendelijker voor 90% van de mensen.

Dat iedereen op Tweakers nou driver problemen dan debuggen op Windows wil niet zeggen dat het overgrote deel van de populatie dat kan...of zin/tijd voor heeft.
-Ugh, op de verkeerde persoon gereageerd-

[Reactie gewijzigd door m0h4life op 27 mei 2021 11:35]

Ze komen niet op de Xbox uit.
Denk dat timing toch ook belangrijk is. Genoeg mensen die geen 4 jaar willen wachten op de PC versie. Dus wat ze nu doen is een mooi compromis: Eerste inkomsten op de PS5 genereren, dan een PC release als de PS5 inkomsten zijn opgedroogd.
Je geeft al twee mogelijke redenen, daar komt nog bij kijken dat de installatie en het onderhoud van een console ongelooflijk simpel is. Daar komt ook nog bij dat je over het algemeen je console aan een TV koppelt, wat het een relaxte ervaring maakt vanaf de bank in tegenstelling tot een PC die toch vaak op een werk-, slaap- of zolderkamer staat. Ja, dat kan ook met een PC, maar dan speel je over het algemeen al niet meer met je muis en toetsenbord en daarmee haal je een enorm voordeel van pc-gaming weg.

-Zelf van pc-gaming overgestapt naar console omdat het gewoon gezelliger is om samen met de vriendin vanaf de bank te gamen. In plaats van als een kluizenaar op de bovenverdieping bezig te zijn.
met een soncole heb je geen shit ports zoals 90% van alle pc versies. Er is ALTIJD wel wat met pc games.
Om maar te zwijgen voer de belachelijke prijs die je uit moet geven aan je pc om uberhaupt boven console settings te kunnen spelen.
Waarom een desktop kopen? De gemiddelde consument staat niet te wachten op een Desktop in de huiskamer. Bovendien koopt de gemiddelde consument geen desktop meer. Nog maar te zwijgen dat een PC gewoon geen interface heeft voor een TV
Vooralsnog komen lang niet alle games op de PC uit. Ik geloof dat er nu 3 of 4 zijn. Er is dus nog een lange weg te gaan voor Sony, maar in ieder geval de eerste stappen zijn gezet. Ik ben er (net als jij) erg blij mee.

Echter lang niet iedereen heeft de luxe van een goede game PC. Veel mensen leven op een kleiner budget en kiezen dus juist voor het gamen op de console. Anderen vinden gamen vanaf hun chille bank beter dan op een PC. Er valt altijd wel wat voor te zeggen.

Microsoft heeft dit trouwens ook al jaren zo, alle games van hun consoles komen ook op de PC, daarmee hebben zij eigenlijk geen echte exculsives meer in mijn ogen en heb ik ook totaal geen interesse in hun consoles. Mocht Sony ook deze kant op gaan, ga ik ook zeker geen console halen. Wel een DualSense controller dan voor het gamen.

Ik zou dus de consoles zeker niet uit de productie halen of puur focussen op Software
Dit is dus echt een aanrader voor iedereen die dit nog niet gespeeld heeft. Echt een verrijking voor PC gaming dit
Ik hoop voor alle mensen die hier interesse in hebben ook dat God of War uitkomt op PC. Wat mij betreft nog één van de beste spellen ooit gemaakt.
Op dit soort games moet Stadia ook doorpakken; Uncharted en Horizon zijn top titels!
Ha toch geweldig, dit was een system seller en ik wacht inmiddels met smart op de 60 fps update voor de PS5!
Super tof, de Uncharted games zijn ongekende pareltjes! Heel fijn als niet PS gamers ze ook alsnog kunnen spelen en slimme manier om er nog wat extra aan te verdienen!
Beetje vreemd om alleen dit deel te releasen. Zou logischer zijn om de Nathan Drake Collection ook uit te brengen.

Erg gaaf spel, dat wel :)
Als deze aanslaat, dan zal dat vanzelf ook wel komen :)
Duurde even maar ben super blij dat Sony nu de PC markt uitprobeert, kans is gok ik rond de nul maar enkele PC ports van PS3 games zou fantastisch zijn zodat ze niet voor altijd alleen op de PS3 gespeeld kunnen worden
De ps3 games hebben echt niet de tand destijds door staan. De Uncharted collectie van de ps3 games zijn met de huidige tijdsgeest, ook maar gemiddelde games. Uncharted 4 is veel gestroomlijnde.
The last of us is uiterst gestroomlijnd en zeker in de top 5 van de PS3 console, zo niet die hele generatie.
TLOU is zeker nog een prima game, maar ik had het voor de grap na TLOU2 weer even gespeeld en het voelt inmiddels echt wel wat gedateerd aan. Niet gek ook voor een game uit medio 2013.
Op dit moment ben ik bezig met Days gone, wat een zeer goede poort is overigens. Meer PS titels zijn dan ook zeker welkom op de PC!
Laat ze dan direct alle uncharted delen in 1 bundel verkopen. Inplaats van alleen deel 4.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee