Nederlands investeringsbedrijf koopt Stack Overflow voor 1,8 miljard dollar

Het Nederlandse investeringsbedrijf Prosus heeft Stack Overflow gekocht. Dat hebben beide bedrijven bekendgemaakt. De deal is in totaal 1,8 miljard dollar waard. Volgens een oprichter van Stack Overflow verandert er verder niets.

Het gaat volgens een van de mede-oprichters van Stack Overflow om een verandering van eigenaars. "Stack Overflow blijft helemaal onafhankelijk opereren. Verwacht geen ongemakkelijke synergieën of andere grote veranderingen", zegt hij op een eigen blog.

Stack Overflow was al in handen van investeerders, namelijk de investeerders die vroeg geld stopten in het bedrijf. Dat zijn bedrijven als Union Square Ventures, Index Ventures, Andreessen Horowitz en een investeringsbedrijf van Amazon-oprichter Jeff Bezos.

De nieuwe eigenaar, Prosus, is een dochterbedrijf van het Zuid-Afrikaanse Nasper. Het heeft een aandeel in het Chinese Tencent, maar verkocht een deel daarvan onlangs voor bijna 15 miljard dollar. Dat heeft het geld vrijgemaakt voor overnames zoals deze. Prosus wil Stack Overflow helpen groeien, zo zegt het bedrijf. Naast de site voor consumenten, dat geld verdient met advertenties, heeft de ontwikkelaarssite al Stack Overflow for Teams, waar bedrijven tegen betaling gebruik van kunnen maken.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

03-06-2021 • 07:14

75

Submitter: Mees van Dongen

Reacties (75)

75
73
40
10
0
16
Wijzig sortering
Stack Overflow (zowel de site als het management) moet eens gaan beslissen wat het nou eigenlijk wil zijn.

"Dé knowledge base voor professionele en enthousiaste developers" die het ooit wilde worden, is het allang niet meer, en dat doel lijkt ook al een paar jaar uit het oog verloren te zijn. Ook nu lees ik weer:
new phase of growth and allows us to expand and accelerate
Ja, want eeuwige groei is het ultieme doel? Hebben we nog meer dan 60.000 keer de vraag git undo last commit nodig, is dat antwoord nu nog niet duidelijk? Of is 10.000 keer C# winforms numeric only textbox niet genoeg? Wanneer is men uitgegroeid? Als iedereen die weet hoe 'ie een computer moet aanzetten, een account heeft?

De site is een "debug deze code voor me, en snel", en dat is het al jaren. Helden van weleer, mensen die decennialang zijn opgegroeid met nieuwsgroepen, fora en de beginjaren van Stack Overflow en die het internet en de site hebben gemaakt tot wat ze zijn, zijn aan het afdruipen. Er is nauwelijks aanwas van mensen die over de noodzakelijke eigenschappen beschikken om nieuwe mensen oude dingen te leren.

Programmeren is een vak, debuggen is een kunst. Je niet-compilerende code op het internet kwakken kan iedereen, en een compileerfout lezen en oplossen kan ook bijna iedereen. Lang niet iedereen heeft het geduld, de kennis en de passie om juist essentiële dingen helder uit te leggen, hun overwegingen voor bepaalde keuzes te verklaren en zo de beginnende programmeur iets wijzer te maken op weg naar het volgende probleem.

Nee, in plaats daarvan is de site verworden tot een kliek van copy-pastende vraag-beantwoorders, die de titel van nieuwe vragen in hun favoriete zoekmachine gooien, en oude antwoorden kopiëren zonder ze te begrijpen.

Daar zit geen groei in, enkel in aantallen. Aantallen die steeds minder waard worden.

Ik heb hierover op Meta ook ooit eens een vraag gesteld: Where's the new boatload of experts who can explain stuff to me like I'm five?.

[Reactie gewijzigd door CodeCaster op 22 juli 2024 17:25]

Je frustratie komt me heel bekent voor, ondanks dat ik zelf in de halfgeleider sector werk en niet in software. De trend die je schetst, komt dat juist niet ook door de veranderende bedriijfscultuur? De huidige management hype is "agile" en "nimble". Probeer niet iets goeds en efficients te maken/programmeren, maar flans iets snel in elkaar zodat we het snel in de markt kunnen zetten. Fixen doen we later wel. Je ziet het overal: Koop je een telefoon, moet je minimaal 3 firmware updates verder zijn, voordat het naar behoren functioneerd. TVs, Autos, idem. Hoewel begrijpelijk, gegeven de "time to market" druk, maar het lijd tot een gedrag van "vertel me snel, hoe doe ik dit? Heb geen tijd voor de waarom vraag..". Verklaard ook waarom kwaliteits produkten zo schaars zijn.

[Reactie gewijzigd door elteck op 22 juli 2024 17:25]

In het heden zijn er heel veel meer programmeurs in de branch bijgekomen. Expert is kleine groep die langzamer groeit, om reden dat expertise sowieso met intensieve jarenlang praktijk ervaring vooraf gaat. Zoals bij C++ zijn dat grof gezien 1000 : 1000000. Dat zal bij meeste talen niet anders zijn.
Waarbij deel van de experts te vinden zijn onder die , die de C++ standaard en de top libraries ontwikkelen en onderhouden.
Daarnaast zullen er veel beginners zijn met simpelere problemen die gemiddelde intermediate programmeur ook nodige advies kunnen geven. De aandeel die goede advies kunnen geven aan beginners is gewoon groot. En gros heeft dus niet zo diepgaande problemen die door de helft opgelost kan worden. En in die woud aan vragen. Vallen sub expert problemen naar top expert problemen oplossingen niet op.
Houd niet dat ze er niet zijn of weg rennen. Reageren mogelijk op problemen die interessant voor hun zijn en laten laag hangent fruit over aan gemiddelde ervaren programmeurs. Of hebben de neiging om intermediate oplossingen te corrigeren of aan te vullen.
Juist doordat er steeds meer beginnersvragen komen en blijven bestaan (in plaats van te worden gesloten), wordt het steeds moeilijker om het kaf van het koren te scheiden, of interessante vragen te vinden om te beantwoorden voor de experts.

Het punt is dat die "intermediate programmeurs" antwoorden geven die niet zouden misstaan op het Microsoft-forum, namelijk:
Hoi hallo, welkom en wat fijn dat je je vraag hebt durven stellen.

Het lijkt erop dat je een probleem hebt met Windows. Heb je je computer al opnieuw opgestart, Windows Update gedraaid en gekeken of sfc /scannow fouten aangeeft?

Dan nu over je probleem: ik heb geen idee waarom je geen geluid hebt. Zit de stekker wel in je speakerset?

Vergeet niet om nuttige antwoorden te upvoten en accepteren als ze je probleem oplossen!

Groetjes,

Een Microsoft Community-lid met al tien jaar ervaring, zevenduizend post en drieënvijftig badges.
Die copy-paste-antwoord-posters hebben zelf nauwelijks genoeg ervaring om een goede oplossing te kunnen onderscheiden van een slechte, en als je ook maar durft commentaar te geven op hun antwoord om uit te leggen waarom het incorrect, incompleet of zelfs onveilig is, kun je rekenen op revenge-downvoting op een paar van je posts.

En de ratio "intermediates":"experts" verdunt wel degelijk. Er zijn niet genoeg mensen meer met ervaring, kennis en motivatie om alle posts te lezen en te beoordelen, en zo blijft troep bestaan en blijven bad practices over het internet gekopieerd worden.

Dit was in de begindagen van Stack Overflow wel degelijk minder.
Goed punt. Telkens proberen dergelijke sites meer winst/groter te worden maar de werkelijke waarde komt vanuit de goedwillenden/experts. En die doen dat voor zover ik weet op vrijwillige basis. Dus meer geld beschikbaar betekent niet meer experts.
Inderdaad. Aan de ene kant lijken ze een social media platform te willen zijn waar mensen op een sociale manier met elkaar omgaan, maar ook database van problemen en de beste oplossing voor dat probleem.
Stel dat het management eindelijk weer eens een mening durft te hebben en die mening is: nee! Dit is een knowledge base dus het gaat niet om oneindige groei! We gaan weer terug naar de bron!

Het houdt niemand tegen om alsnog ongewenste vragen te stellen dus ze blijven in grote hoeveelheden binnen rollen. Het maakt eigenlijk vrij weinig meer uit of het management een duidelijk beeld voor zichzelf zou scheppen over wat ze met de site willen, linksom of rechtsom dicteren de gebruikers wat er naar binnen gepropt wordt; het grootste leger wint.

Naar mijn idee is de grens van wat gedaan kan worden om ongewenste content buiten de deur te houden nu wel een beetje bereikt.
Ken ook vervelende eperts hoor, van die gasten die de hele dag op dat platform hangen en bij elke vraag dat in het straatje past erbij zijn. Of je dat nu wilt of niet, snap niet hoe ze dat voor elkaar krijgen. In de Delphi groep zit er eentje, zal zijn naam niet noemen, Veel te fanatiek, het gaat ze waarschijnlijk om de punten. Zit er nu een jaartje of 10 op en stel alleen een vraag als ik het echt even niet weet/begrijp. Soms bekijk ik ook wel eens vragen en soms geef ik antwoord maar niet altijd tijd voor.Heb nu iets meer dan 6K punten, prima. Mij gaat het niet om de punten maar er zijn experts bij ..... vermoeiend. Meestal de reden dat ik geen vraag meer stel.
". Lang niet iedereen heeft het geduld, de kennis en de passie om juist essentiële dingen helder uit te leggen, hun overwegingen voor bepaalde keuzes te verklaren en zo de beginnende programmeur iets wijzer te maken op weg naar het volgende probleem. " -> in de elektronica engineering is het niet anders. Met google worden designs bij elkaar geharkt waarvan met echt totaal niet meer snapt hoe het echt werkt. Analytisch ontwerpen met wiskundige onderbouwing van de component keuzes is al vaak een brug te ver.
Anoniem: 1301524 @CodeCaster3 juni 2021 10:19
Ik vind dat sommige moderators hun boekje te buiten gaan. In de security topics is er bijvoorbeeld iemand die alle comments/antwoorden die zijn mening tegenspreken verwijderd. Hij heeft een ouderwetse en ondertussen achterhaalde mening (die met papers, talloze blogs en andere “bewijsstukken” te counteren valt). Ik hoor van anderen dat er in andere branches gelijkaardige dingen gebeuren van “vastgeroeste trollen” die het niet kunnen hebben dat het IT landschap vernieuwd, bepaalde talen/concepten veranderen en de jongere generatie het soms beter weet als de oude “die hards” die nog rondslingeren daar.
Dit is typisch Reddit/Twittercommentaar. Heb je ook links voor je beweringen?

Moderators laten onjuiste antwoorden en comments juist met rust, tot onvrede van een grote groep gebruikers.
Posts worden niet hard, maar soft deleted. Users met >= 10K reputatie kunnen verwijderde posts zien, en dat heb ik, vandaar mijn vraag.

De mening dat sommige moderators hun boekje te buiten gaan, gaat al over het web sinds de site bestaat, maar nooit wordt er bewijs gegeven. Dat ze dat doen omdat ze het niet kunnen verkroppen dat de wereld zich sneller ontwikkelt dan dat zij het kunnen bijhouden, is helemaal lachwekkend.

Mijn ervaringen zijn grotendeels tegenovergesteld, dus ik deel je mening niet.
Gaat het alleen om StackOverflow? SO is toch onderdeel van Stack Exchange? Hoe zit het met de andere sub-sites?
In 2015 is de naam van het moederbedrijf ook veranderd in Stack Overflow (blogpost). Dus dit zal wel gaan over het hele bedrijf, wat me ook wel logisch lijkt.
Dat wist ik niet, thanks!
Blijkbaar toch alweer heel wat jaartjes geleden dat ik zo actief was daar :X
SO was eerst. De rest van de sites zijn daarvan afgeleid en er is een netwerk gevormd. Voor zover ik begrijp hoort alles bij elkaar en wordt het dus allemaal van Prosus.
SO is de grootste en bekendste site, maar voorheen werd voor zover ik weet nooit gecommuniceerd vanuit die naam als het gaat om organisatorische zaken. Dat werd altijd vanuit de moeder organisatie Stack Exchange gedaan.
Er staat dat prosus zijn aandeel in Tencent recent verkocht heeft. Dat klopt niet, Prosus heeft recent een heel beperkt deel van zijn belang in Tencent verkocht en is ook na die verkoop nog 1 van de grotere aandeelhouders in Tencent.


https://www.fool.com/inve...with-tencent-sale-4-thin/
Goede aanvulling. Ik zal het ook melden in het feedback topic.
Dit was te verwachten, want het was overduidelijk dat StackOverflow (SO) maatregelen aan het nemen was om hun bedrijf beter verkoopbaar te maken. Heel veel gebruikers vinden en vonden echter dat dit een groot gevaar was voor de kwaliteit van SO.

De originele opzet van SO was om over elke vraag 1 actief topic te hebben waar alle antwoorden te vinden zijn, en dat iedereen de antwoorden van een ander mag bekritiseren en verbeteren. Als mensen een vraag opnieuw stellen wordt deze snel gesloten met een verwijzing naar het centrale topic en slechte antwoorden worden flink gedownvote en/of aangepast. Op deze manier is SO geworden wat het is: een site waar je snel goede antwoorden kunt vinden op je vragen.

Dit is trouwens min of meer vergelijkbaar met het Wikipedia model, waar men ook een hoge kwaliteit verwacht van nieuwe bijdrages. Bij zowel SO en Wikipedia zijn er in de loop van de tijd allerlei regels gekomen die moeilijk te doorgronden zijn voor nieuwe (actieve) gebruikers. De ervaren editors hebben logischerwijs weinig zin om deze regels steeds maar weer opnieuw uit te leggen, want anders komen ze nergens anders meer aan toe. Er zijn immers veel nieuwe gebruikers relatief tot de ervaren rotten. Dus verwijzen ze naar de plek waar de regels zijn uitgeschreven.

Het gevolg is echter dat een groot aantal mensen die willen bijdragen gefrustreerd raakt van hoe er op hun vraag/bijdrages wordt gereageerd. Ze denken een goede vraag te stellen of een goede bijdrage te leveren, maar hun topic wordt gesloten of gedownvote, waarbij er als motivatie een link wordt gegeven naar een berg tekst. De harde realiteit dat hun bijdrage bij lange niet voldoet aan de regels wordt op een relatief harde manier duidelijk gemaakt en het vereist een steile learning curve zonder coaching om op niveau te komen.

Het gevolg is dat heel veel mensen dan afhaken en de actieve gebruikersgroep van SO relatief klein is, vergeleken met social media platformen waar de bijdrages van mensen niet aan hoge kwaliteitseisen hoeft te voldoen (Twitter, Facebook, etc). Dit maakte SO minder aantrekkelijk voor investeerders en wilde SO dus graag veranderen door meer actieve gebruikers aan te trekken.

Daar komt bij dat een meritocratische en relatief harde/duidelijke cultuur beter bij mannen lijkt te passen dan bij vrouwen (dit zien we ook in educatie, waar jongens tegenwoordig steeds slechter presteren of helemaal afhaken, wat sterk samen lijkt te hangen met een meer 'softe' manier van lesgeven en beoordelen, waar feedback subtiel wordt gegeven in plaats van het hanteren van duidelijke criteria). SO is net als veel andere tech-bedrijven in de ban van het 'woke' gedachtegoed en vind het dus een groot probleem dat weinig vrouwen actief een bijdrage leveren.

De pogingen van SO om de manier van werken te veranderen en 'woke' regels door te voeren zorgde echter voor extreem veel ontevredenheid bij de bestaande editors/mods, die vaak geen zin hadden om onbetaald nieuwe gebruikers te gaan coachen, wat vaak een extreem ondankbare en vervelende taak is, zeker wanneer volgens hen ten koste ging van de kwaliteit van SO. Het schoot hen ook in het verkeerde keelgat dat het doel vooral leek te zijn om hun vrijwilligerswerk te exploiteren om flink binnen te lopen.

'Woke' regels zijn meestal ook heel erg intolerant voor mensen die niet 100% achter het extreme gedachtegoed staan en vaak worden zeer gerespecteerde en gewaardeerde mensen het slachtoffer van deze regels. Dat was ook bij SO het geval, waar Monica Cellio werd ontslagen als moderator omdat ze vraagtekens zette bij voorgestelde voornaamwoord-regels. Het kwam er op neer dat de regels vereisten dat je over mensen sprak met het voornaamwoord dat ze wilden dat je gebruikte, terwijl Monica ervoor pleitte dat je ook op een gender-neutrale manier over mensen mocht schrijven of de voornaamwoorden anderszins mocht omzeilen. Ze werd dus ontslagen puur omdat ze kritiek had over deze voorgestelde regels die nog niet eens waren ingevoerd. Overigens zijn de voornaamwoord-regels later alsnog aangepast op de manier die Monica voorstelde, maar SO weigerde haar te rehabiliteren (sowieso deden ze allerlei beloftes die ze niet nakwamen).

Haar ontslag en de hele manier waarop SO dit aanpakte (zoals het keihard aanvallen van Monica in de media, terwijl zij heel veel gratis werk heeft gedaan voor SO) bleek voor veel al langer gefrustreerde moderators en editors de laatste druppel en veel namen ontslag, weigerden tijdelijk hun taken uit te voeren, etc.

[Reactie gewijzigd door Aapje58 op 22 juli 2024 17:25]

Naar mijn mening de site met de beste info. Als er een stackoverflow en een github in de resultaten staan van een google search is het SO resultaat bijna altijd duidelijker wat je nou moet doen
Het zijn toch verschillende tools voor verschillende doelen, ik vind persoonlijk dat SO iets vaker de wat meer simplistische/stilistische antwoorden heeft, waar issues op GitHub wat meee diepere vragen hebben over bugs, features of integratiemanieren. Ook kun je daar zien wat actuele issues zijn, en welke al closed zijn, en in welke release dingen zijn opgelost.

De usecases zijn gewoon erg verschillend. Hulp of een voorbeeld nodig om eigen decorators te gebruiken in python? SO. Vraag je je af waarom je pip een fout heeft bij het installeren van een lib, grote kans dat je veel beter af bent bij GitHub
Het is een goed idee om hiervan een backup te maken. Met Kiwix kun je een kopie zelf hosten. Helaas werkt dat natuurlijk alleen voor het verleden, als ze het product aanpassen en het daarmee minder populair wordt dan zal de status van SO langzaam afzwakken en het is maar de vraag of er net zo'n goed systeem voor in de plaats zou komen.
De deal is in totaal 1,8 miljard dollar waard. Volgens een oprichter van Stack Overflow verandert er verder niets.

(...)

Prosus wil Stack Overflow helpen groeien, zo zegt het bedrijf.
Voor 1,8 miljard dollar gaat er heus wel wat veranderen. Immers gaat men uit van groei, en (meer) groeien met de status quo is lastig.

Het is hetzelfde als een Oculus die wordt overgenomen door Facebook, en expliciet belooft dat gebruikers nooit een Facebook account nodig zullen hebben om in te loggen.

Het is hetzelfde als een zekere site waarvan geclaimd werd dat er weinig zou veranderen door een overname. Het is stomtoevallig dat wat andere zusterbedrijven doen ook wordt toegepast, koste wat het kost terwijl de goudkorrels genegeerd worden. ;)

Dit is verder geen rant over dat verandering zelf slecht hoeft te zijn. Dit zijn slechts wat voorbeelden die zo opkwamen, omdat ze impact op de gebruikers hebben.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 17:25]

Geen idee waarom mensen je naar 0 hebben gemod, want je hebt een heel reeel punt. Het gaat investeringsmaatschappijen om snel geld verdienen. "Gewone" groei (voor zover dat gewoon is, want balans is meestal gezonder) is vaak niet genoeg, dus passen ze andere tactieken toe, als het bedrijf opdelen, slecht lopende onderdelen afstoten en via trucjes het overgebleven stuk maximaal uitknijpen.
Ik hoop dat er iets overblijft van SO.
Het gaat investeringsmaatschappijen om snel geld verdienen
Nee dat is wat jij uit de media oppikt. Er zijn legio investeringsmaatschappijen met een lange termijn strategie en die bedrijven daadwerkelijk laten groeien en verbeteren. Alleen daar hoor je nooit iets van want niet interessant. Want investeringsbedrijven zijn evil ofzo.
Het bedrijf was al in handen van investeringsmaatschappijen. In plaats van een handvol is dat er nu één geworden. Hoeft toch net per sé slecht nieuws te zijn?
Ik heb een slecht gevoel bij Prosus, en extra wanneer het gaat om SO omdat ik het een belangrijke site vind om in stand te houden. Wat is hun doel met zulke investeringen, is dat puur financieel en zou hun beleid negatief uitpakken voor het product? Ik ben op zoek gegaan naar goede hints hierover. Wat ze zelf in het publiek zeggen is natuurlijk altijd een mooi verhaal, maar wat mensen die er dichter op staan vinden heeft misschien wat waarde. Een paar jaar geleden gingen ze uit op Just Eat, nu van Takeaway.com. Toen gebeurde er dit: "Bijna geen enkele belegger wilde aan Prosus verkopen, het gaat om slechts 0,02 procent. Prosus doet het bod dus niet gestand." (rtl nieuws)
Eerlijk gezegd zou ik nog liever zien dat Microsoft SO overnam. Ik was sceptisch bij GitHub, maar dat is volgens mij redelijk goed gegaan.
Ik heb me er niet in verdiept, maar dat slechts 0,02% aan Prosus wilde verkopen, wil toch helemaal niet zeggen dat Prosus slecht is? Misschien hadden ze wel een prima bod (qua inhoud), maar gingen de aandeelhouders voor het maximale bod (qua geld).
Dat geld gaat niet naar de website maar naar de (vorige) eigenaars.
Daaroee sluit ik niet uit dat prosus verder zal investeren in stackoverflow natuurlijk
Dat geld gaat niet naar de website maar naar de (vorige) eigenaars.
Je betaalt niet 1,8 miljard dollar voor iets zonder er iets mee te doen.
Daaroee [sic] sluit ik niet uit dat prosus [sic] verder zal investeren in stackoverflow [sic] natuurlijk
Ongetwijfeld.
Investeringsbedrijven houden zich doorgaans weinig bezig met de dagelijkse werking. Er worden afspraken gemaakt en zolang beide partijen hun afspraken nakomen, is er weinig of geen impact op de werking van het bedrijf.

Ze willen juist zo weinig mogelijk zijn geïntegreerd met elkaar, zodat ze het makkelijk kunnen doorverkopen of dumpen.

Dat is anders bij de voorbeelden die je gaf, gezien het daar echt ging over het integreren van het product binnen hun portfolio.
Het is hetzelfde als een Oculus die wordt overgenomen door Facebook, en expliciet belooft dat gebruikers nooit een Facebook account nodig zullen hebben om in te loggen.

Het is hetzelfde als een zekere site waarvan geclaimd werd dat er weinig zou veranderen door een overname.
Dit zijn wel twee voorbeelden van een bedrijfsovernames. Facebook die een ander techbedrijf koopt, De Persgroep die een andere titel koopt. Dat is anders dan een koop van een bedrijf door een investerignsmaatschappij.
Voelt voor mij meer als "Zuid Afrikaans investeringsbedrijf" ipv Nederlands :p
Je kunt er wel vanuit gaan dat de brievenbus voor de blauwe enveloppen zich wel hier in NL zal bevinden ;)
En dat de Nederlandse BD een (zéér) gunstige ruling heeft gemaakt voor het bedrijf ;)
Dat is een misverstand dat je met een ruling per se minder belasting betaald. Met een advanced tax ruling kan je vooraf zekerheid vragen over de toepassing van fiscale wetgeving als die in een bepaald geval niet duidelijk is. Dat is voor de belastingdienst én het bedrijf handig want geen discussies achteraf.

Je kan rulings terugvinden op de site van de belastingdienst voorbeelden:Dat Nederland als een belastingparadijs wordt gezien heeft te maken met de wetgeving. Niet met rulings.
De smoes dat rulings zorgen voor zekerheid is ongeloofwaardig, omdat het vrij duidelijk is dat er extreme belastingsvoordelen zijn gegeven via rulings.

De overheid vocht ook heel lang tegen de verplichting om de rulings te publiceren, wat ook vrij duidelijk aangaf dat het doel niet was om duidelijkheid te geven, maar om stiekem speciale voordeeltjes te geven. Dat ze er uiteindelijk niet onder uit konden om de rulings te publiceren spreekt niet in hun voordeel, want het was niet vrijwillig of pro-actief.
Formeel misschien, maar praktisch is het zeker geen misverstand. Er kunnen afspraken gemaakt worden over bijv. bandbreedtes van marges, die door oneerlijk verdeelde informatie meestal zeer gunstig uitvallen voor het bedrijf. Keurig 'onderbouwd' door een kantoor van the big four. Tax rate valt zo ver onder de 25% te onderhandelen.
In Hoofddorp inderdaad. Het heet Naspers trouwens, geen Nasper zoals in het artikel staat. Dacht dat ze in Afrika veel met TV doen.

[Reactie gewijzigd door THM0 op 22 juli 2024 17:25]

Vroeger was Zuid Afrika van Nederland! ;)

(Gelukkig niet meer, ik ben tegen kolonialisme)
Maar goed, het heeft inderdaad een beetje een schreef beeld. Zo van "het is nu in Nederlandse handen", terwijl er misschien geen Nederlanders in het bestuur daar zitten.
Ik vermoed eerder dat het bedrijf eerder hier zit enerzijds mee te doen op de westerse handelsmarkt en anderzijds gebruik te kunnen maken van de Nederlandse belastingsvoordelen.
Naspers (1.286T) en Prosus (2.351T) hebben samen verreweg de grootste market cap van de aandelenbeurs in Johannesburg.
Niks wijzigen ... dat is nogal een uitspraak. Er zal altijd wat wijzigen. Stack overflow is nog altijd zowat de technische hulplijn bij uitstek. Hopen dat het ook zo blijft
Dat zeiden ze toch ook toen Facebook WhatsApp over nam? "Er zal niets wijzigen". En er zijn genoeg andere voorbeelden.
De investering moet terugverdient worden (meestal in korte tijd) en informatie is geld waard. Ik ben benieuwd hoe ze het gaan doen. Advertentieverkoop is een moeilijke markt. Misschien met headhunting a la LinkedIn? We zullen het zien.
Yups, gratis bestaat niet :) We zullen wel zien wat het wordt. Maar ik aanschouw als SO zowat de bron bij een probleem. Als het niet op SO staat, dan doe je oftewel iets "baanbrekend" of wil je toch al iets specialers doen.
Als je probleem niet op SO beschreven staat is het een probleem waar je heel wat uren in mag gaan steken. Als er geen documentatie van een library op SO staat is het of een hele nieuwe library met weinig issues, of niemand gebruikt het. In beide gevallen even kijken of je iets kunt vinden wat breder ondersteund wordt.

Beter voor je stress niveaus een paar maanden verderop ;)
Dat zeiden ze toch ook toen Facebook WhatsApp over nam? "Er zal niets wijzigen".
In de app zelf is volgens mij weinig gewijzigd (wel e2e-encryptie toegevoegd, bellen ook) maar het bombardement aan reclame en merge met facebook app die werden voorspeld zijn niet uitgekomen.

Ze tornen aan de voorwaarden, en verdienen geld met jouw telefoonnummers, maar ik vind dat ze erg dicht bij hun "er zal niets wijzigen" belofte zitten qua gebruikerservaring.
Dat is alleen de façade. Wat wij als gebruiker zien.
Facebook zit op de achtergrond te azen (worden gelukkig gedeeltelijk tegengehouden) op onze data. Met wie wij verbonden zijn, waar we ons bevinden, waar we ons mee bezig houden, etc etc.
Prosus heeft nog steeds een aandeel van 28.9% in tencent, ze hebben maar 2 procentpunt verkocht.
Ojee. Hopelijk verandert er niet te veel. Dat zou enorme gevolgen hebben voor de wereldwijde populatie van developers :P

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.