Investeringsbedrijf wil Thuisbezorgd.nl kopen voor 4,1 miljard euro

De techinvesteerder Prosus wil Just Eat Takeaway.com, het moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl, voor 4,1 miljard euro overnemen. Beide bedrijven zijn dit overeengekomen, maar de overname moet nog door toezichthouders worden goedgekeurd.

Thuisbezorgd.nlProsus zegt dat het buiten Europa al investeert in verschillende maaltijdbezorgdiensten en dat het hierdoor ervaring heeft met het groeien van dergelijke bedrijven. Hierbij spreekt het bedrijf onder meer over investeren in de klant- en bezorgersrelaties, een verbeterde logistiek, innovaties en AI. De investeerder denkt de 'sterke technische en investeringsmogelijkheden' te kunnen combineren met Just Eat Takeaway.com's' 'leidende merkpositie in sterke Europese markten' om zo te kunnen groeien. Thuisbezorgd.nl's moederbedrijf heeft nog 'aanzienlijk groeipotentieel', klinkt het.

Naast de maaltijdbezorgmarkt investeert Prosus bijvoorbeeld in Tencent. De investeerder heeft 26 procent van de aandelen van het Chinese bedrijf in zijn bezit. Prosus is ook de volledige eigenaar van Stack Overflow en het bedrijf had aandelen in het Russische sociale netwerk VK. Prosus wilde Just Eat in 2019 overnemen, maar toen won Thuisbezorgd.nl's moederbedrijf Takeaway.com de strijd, waarbij de twee bedrijven fuseerden. Nu wil Prosus dus beide bedrijven overnemen.

Prosus wil voor de overname 20,30 euro per aandeel betalen. Dat is 22 procent meer dan het aandeel de afgelopen drie maanden ooit waard is geweest. De twee bedrijven verwachten dat de overname dit jaar wordt afgerond. Just Eat Takeaway.com blijft een Amsterdams bedrijf en behoudt de bestaande merken, melden beide bedrijven.

Door Hayte Hugo

Redacteur

24-02-2025 • 14:58

109

Reacties (109)

109
103
62
2
0
31
Wijzig sortering
rens-br Forum Admin IN & Moderator Mobile 24 februari 2025 15:04
Toch wel interessant dat TakeAway in 2020 een concurrent overnam voor 6.5 miljard dat ze afgelopen november met heel erg veel verlies verkocht hebben voor 600 miljoen. En nu dus blijkbaar zelf 'maar' 4.1 miljard waard zijn.
De ineenstorting komt door regelgeving in Nederland waardoor de bezorgers geen zzp-ers konden zijn en Thuisbezorgd ipv een serviceverlener (een appje als platform dat kan schalen) een werkgever werd (werknemers = niet schaalbaar) en zo slopen we onze eigen economie.

[Reactie gewijzigd door SwaggyEggs op 24 februari 2025 15:30]

Noem daar dan ook even bij dat bezorgers aan alle kanten werden uitgebuit in deze schijn zzp-constructie. Die regelgeving is er niet gekomen omdat de bedrijven beschermd moesten worden.

Edit: Oorspronkelijke bericht is inmiddels aangepast, waardoor mijn opmerking meer in algemene zin gaat over maaltijdbezorgbedrijven.

[Reactie gewijzigd door Kazu op 24 februari 2025 15:43]

Thuisbezorgd maakt volgens mij geen gebruik van schijn zzp constructies. Dit is stemmingmakerij.
Bezorgers zijn of in dienst bij Thuisbezorgd of bij het restaurant. Andere smaken kennen ze bij thuisbezorgd in nederland niet! Je verwart ze met Uber e.d.
Het oorspronkelijke bericht waar ik op reageerde is inmiddels aangepast, maar sprak voorheen in algemene zin over schijn constructies bij deze bedrijven. Dus mijn reactie was ook daarop gestoeld. Ik weet dat Uber en Deliveroo de grootste brokkenmakers waren, vandaar ook mijn opmerking over bedrijven in meervoud.
Volgens mij noemen we zzp zelfstandig(en) in België.
En we hebben hetzelfde probleem met die 'disruptieve economie', uitbuiting van het personeel dat op papier en in de realiteit werkt voor een van die etnische schijtbedrijven, maar die knakkers blijven volhouden dat het geen werknemers van het bedrijf zijn en ze dus ook geen wettelijk verplichte sociale bescherming moeten bieden aan die mensen want dat is slecht voor hun woekerwinst.
Rechters hebben hun al meermaals hiervoor op de vingers getikt en veroordeeld, maar tot nog toe blijven deze praktijken bestaan, in NL zijn er al een paar weggetrokken hierdoor dacht ik?

Ik blijf steevast de voedselbestellers luiaards noemen die te lui of te onkundig zijn om te koken.
Tijd om te eten moet je desnoods maar maken.
Thuisbezorgd had ze al in loondienst itt de concurrentie.
Dat kwam dus al door de juridische druk!
Goedzo dus, of wil jij graag uitgebuit worden?
Sure. Totdat er teveel swaggyeggs zijn en het sociale vangnet instort.
Maar staan we niet een beetje op de vooravond hiervan?

Ik ken meerdere mensen die gewoon 3 dagen of minder werken want dan houden ze net zoveel of zelfs meer over dan full time te werken(geef ze eens ongelijk).
Steeds meer dat dit gebeurt, samen met de nieuwe mensen die hier komen die na 10 jaar nog steeds maar een participatie van 40 % hebben en de rest in de bijstand(geef ze eens ongelijk).
Dan weet je ook dat er steeds minder werkende per AOWer komt en dat dit voorlopig niet gaat veranderen.

Dit gaat binnenkort kapot.

Wat bijzonder is, want er zijn meer banen open dan dat er mensen zijn zonder banen.
We moeten het spel aanpassen en niet op de spelers neerkijken.
Wel eens werkloos geweest? Is geen pretje, geen gespreid bedje. En nee niemand dwingt je om bij thuisbezorgd te werken maar dat maakt nog niet dat dit soort miljardenbedrijven hun personeel mogen uitknijpen. En als ze alle concurrentie opkopen, he je veel minder keus.
Lees je even in in het onderwerp zou ik zeggen. De grote verliezen zijn in Amerika afgeboekt omdat men daar derde viool mocht spelen.

Sowieso, als de Nederlande economie moet draaien op studenten op een fietsje, hebben we denk ik grotere zaken om ons zorgen over te maken. Het is niet alsof er werk tekort is mocht deze branche op z'n gat gaan.
Zeker nooit gewerkt als maaltijd bezorger want anders had je wel heel anders gereageerd.
De goede oude tijd is niet de tijd van faraos he🙃
Behalve als je Farao bent. Een lang leven was je n die functie misschien niet beschoren, maar destijds hadden de "lijkwades" wel zakken... en een leuke lap grond met daarop een degelijke kiet en bijbouw, gelegen aan een "strand" waar het overdag altijd lekker warm is :+

Mensen vergeten vlot dat een koning/keizer/tsaar/president of welke andere vorm van dictator dan ook, het met veel minder moest stellen dan het gemiddelde laag-inkomen huishouden nu in NL. Sommigen hadden wel een omgeving die wat weghad van de huidige levensstandaarden, maar die hadden daar dus een hele berg aan extra personeel/horigen/loonslaven voor nodig. En al het gezeur en gedoe dat daarbij komt kijken.
Nou thuisbezorgd verhoogde telkens haar prijzen en op een bepaald moment houdt het op. Denk niet echt dat het door regelgeving komt. Met een eigen site dat is vaak ook nog goedkoper.
Er wordt geen maaltijd minder besteld door die nieuwe regelgeving, dus de economie lijdt er totaal niet onder. Het enige dat eronder lijdt is de portemonnee van de TakeAway-investeerders, maar die betalen toch vrijwel geen belasting dus ook daar lijdt de economie niet werkelijk onder.
Je 'sloopt' je economie door lemon socialism ofwel 'privatize profits, socialize losses', wat in het geval van (schijn)zzp constructies betekent dat je een systeem in het leven roept waarbij werkgevers géén sociale lasten afdragen (AOW/WW/ZW), en dat dan *zogenaamd* bij doe zzp-er terechtkomt, die dat niet doet en wat vervolgens betekent dat de andere belastingbetalers (dus met name mensen in loondienst) daarvoor opdraaien.
De winsten voor het bedrijf verdwijnt in de zakken van een paar rijken die daarmee nog rijker worden. Dát is je economie slopen.
... en zo slopen we onze eigen economie
Zo beschermen we werknemers tegen uitbuiting door vlotte partijen die onder het mom van 'innovatie' denken dat ze niks moeten en alles mogen.
Probleem is dat de overheid deze "bescherming" ook doet voor ZZP-ers die dat niet nodig hebben.
Die worden nu gedwongen om te stoppen en in loondienst te gaan of hetzelfde werk op een andere manier te doen om die 'verkapte loondienst preventie' te omzeilen.
We hoeven niet alles toe te staan 'want economie'. Keuzes maken mag, en dat wordt gedaan. Het is geen ramp als mensen bijvoorbeeld niet binnen 5 minuten boodschappen bezorgd krijgen door een onderbetaalde bezorger. Bezorging van eten is ook een luxe, kun je prima wat meer voor betalen als dat nodig is. Anders kook je zelf maar.

[Reactie gewijzigd door vickypollard op 24 februari 2025 15:35]

Oh ja heel innovatief hoor, olie(producten) productie! Poeh nou, kan echt niemand anders in de wereld. Oh net als bakken ijs verkopen, gaat niemand anders ze na doen. En ik denk ook niet dat ik voordat thuisbezorgt bestond ooit een brommertje met een pizza achterop heb zien rijden...

Nee, dit soort 13-in-een-dozijn bedrijven moeten het juist hebben van lakse consument bescherming om vatbaar te zijn. Lekker boeiend.

Ik zou me veel meer zorgen maken als (wanneer) ASML, ASMI, BESI, NXP of een van de nieuwe photonics starts-ups Nederland zou verlaten. Dan we een bedrijf als JET verliezen omdat ze geen 16 jarige mogen uitbuiten is echt wel de minst boeiende nieuwstitel deze maand.

[Reactie gewijzigd door Thekilldevilhil op 24 februari 2025 22:47]

Of bedrijven innovatief zijn of niet, ze vertrekken uit Nederland. Dat je hun gang van zaken niet aanspreekt geloof ik graag. Toch moet Nederland voorzichtig zijn, bedrijven verhuizen heden ten dagen makkelijk naar landen die financieel aantrekkelijker zijn. We hoeven geen belasting paradijs te zijn, maar we dienen wel aantrekkelijk te blijven en dat betekend dat een overheid niet om de zoveel tijd wispelturig zit te kijken wat ze nu weer eens kunnen verzieken.
Welke landen zijn financieel aantrekkelijker?

Landen waar je als bedrijf veel kosten moet maken, maar ook gevuld is met met mensen die je produkt/dienst ook kunnen (en willen?) afnemen? Of een land waar je als bedrijf weinig kosten hebt, maar waar je veel moeite hebt om je produkt te kunne slijten, omdat de inwoners je product/dienst niet kunnen afnemen?

Regeringen die toestaan dat een bedrijf naar een ander land verhuist zonder kosten, maar produkt/diesnt blijft leveren in het land, dat zijn regeringen die economie lang niet zo goed begrepen hebben als dat ze zelf denken.

De bestaansreden van een bedrijf is produkt/dienst te slijten aan consumenten. En op zo'n manier dat het bedrijf er genoeg winst op kan draaien om te blijven bestaan in de geenschap waar het bedrijf zich oprichtte.

Kom op zeg, als een slavendrijver, racist en klassist als Henry Ford al rond de jaren 1910 al had begrepen dat het voor zijn bedrijf veel makkelijker was om zijn produkten te slijten aan zijn werknemers door ze goed genoeg te betalen en van genoeg vrije tijd te voorzien dat ze die produkten ook konden gebruiken...waarom denkt de gemiddelde financiele "expert" tegenwoordig alleen maar aan 'kosten, kosten, kosten'?

Als een bedrijf goed is voor de gemeenschap, dan is de gemeenschap ook goed voor het bedrijf. Dat wist men ruim 100 jaar terug al. De huidige CFO dus niet meer. En ChatGPT vertelt hun dat blijkbaar niet (want dat is nooit vermeld in de trainingsdata....of eruit gefilterd door MBAs (de werkelijke vloek van de huidige tijd)).
Zie Steam en vergelijk ze dan met de andere baggerbedrijven die games proberen te slijten...
Kunt u aangeven wat er niet innovatief is aan het produceren van olieproducten? Ja dat kunnen er meer op de wereld, Dat zijn ook allemaal innovatieve bedrijven.
Klopt, anders krijgen we Amerikaanse toestanden hier in Europa en we weten hoe dit uitdraait. Niet echt bevorderlijk voor de gemiddelde werknemer.
Ja beter een paar blije miljardairs die hun geld in een buitenlandsbelastingparadijs stallen dan gelijkheid en een gelukkige bevolking.
Waren ook echt flinke klappen die onze economie te voortduren kreeg toen maaltijd bezorgers opeens niet meer uitgebuit mochten worden.

Zulke bedrijven doen weinig voor je economie op de langere termijn want de winst vloeit weg naar aandeelhouders/buitenland en een onderbetaalde werknemer ZZP’er kan weinig terug pompen in de economie want die is alleen maar aan het overleven.
Tja, misschien moeten we terug naar de tijd dat je moest werken in een ruimte zonder ramen en met 20 man in 20 vierkante meter. Daar krijgt de economie wel een boost van want alles wordt een stuk goedkoper. Of je als werknemer blij mee bent....nee.

Er zijn landen waar ze dit gewoon doen, want de bescherming van de werknemer is daar heel slecht, en daardoor zeer goedkoop produceren.

Waar kies jij dan als consument voor? de prijs voor een product gemaakt in NL of voor de "meuk" uit Temu....nou, je weet het antwoord al. De consument is net zo schuldig aan het slopen van de lokale economie.

Goeie werkomgeving en eerlijke uurloon is denk ik niet iets waar je de economie mee sloopt, maar waar landen elders wel hun voordeel mee halen door werknemers uit te buiten. Dus misschien iets minder gebruik maken van Temu en consorten en kiezen voor een eerlijke prijs. Dit geldt net zo goed voor de kip kiloknallers van de supermarkt. Je wilt niet weten hoe de producenten aan dergelijke lage prijs voor kip komen....precies, uitbuiten van de kip.
Hoe precies dan? Even los van of het ethisch verantwoord is om je economie op te krikken door een deel van je arbeiders een stukje dichterbij slaaf te brengen, zie ik ook niet helemaal hoe het onze economie schaadt... Kijk, bij export snap ik dat, we kunnen niet concurreren met landen die het niet zo nauw nemen met het welzijn van hun mensen, maar eten bestellen moet toch echt in ons eigen land gebeuren en er is dus geen concurrent die lekker wel gebruik kan maken van goedkope arbeid in dit geval. Of zie ik hier iets over het hoofd? Kan goed hoor, ik zit helemaal niet in de materie verder... Maar ben wel benieuwd hoe je dit ziet.
En die hoofdkantoren gaan weg omdat het iets meer kost om hun eten bezorgd te krijgen? :?
Je weet dat de economie niet kan draaien op puur kapitalisten?
Doet het anders aardig hoor... En het mooie is, als je het er niet mee eens bent dan speel je geen kapitalist, en ben je gewoon... consument :+

Kapitalist betekent niet dat je alleen maar geld rondpompt, maar dat je doel winst maken is. Dat wil ik als simpele werknemer ook, en ik kies er daarom voor om ergens netjes aan het werk te zijn, tot ik een (voor mij!) betere manier vind om geld te verzamelen.
Wel beetje paradoxaal van ik wil dat kapitalist winst maakt maar ook de simpele werknemers van juist dat zie je nu in meest gekapitaliseerde samenlevingen verdwijnen omdat de gene boven aan de pyramide meeste winst wil behalen ten koste van iedereen er onder omdat iedereen is vervangbaar.
Het is altijd gemakkelijk gezegd van als je meer geld wil ga dan ander werk vinden maar soms is dat niet mogelijk als alle bedrijven hun lonen op elkaar afstellen, dat er mega veel aanbod van personeel is of automatisering.

Nu zal je wel denken in trend van dat moet je maar eigen bedrijf oprichten en het zelf maar beter doen maar zelfs daar is de gene met meer geld altijd beter dan de gene met weinig omdat die hoeft geen geld te lenen elke maand rente te betalen kan beter adviseurs betalen betere machines meer marketing budget en al dat.
Daarom zijn er gewoon regels nodig om kapitalisme eerlijk te houden zelfde als dat we regels hebben voor koning, kabinet en alle andere plekken waar je macht over andere creëer
Het punt is dat je geen hyperkapitalisme wilt hebben, maar een gezonde set controle-mechanismen. Die hebben we in Europa een stuk meer (blijkbaar ook niet genoeg zodra grote bedrijven de regeringen kunnen vertellen hoe ze het geregeld willen hebben), en in Amerika of China niet bijvoorbeeld.

Dan krijg je excessen, met een topzware pyramide omdat er geen vervangend product gemaakt kan worden. Winner takes it all is uiteindelijk slecht voor een samenleving. Echter zijn mensen blijkbaar prima te conditioneren dat ze daar toch op stemmen, in de ijdele hoop ooit zelf miljardair te worden of uit respect naar succesvolle uitzuigers, zodat ze liefst een andere club gaan uitzuigen.

[Reactie gewijzigd door FreezeXJ op 24 februari 2025 17:03]

Als een bedrijf niet rond kan komen zonder haar werknemers en/of klanten uit te buiten dan hoort het niet te bestaan.
Klinkt alsof je meer heeft om de winst van een groot bedrijf dan om de leefbaarheid voor de bezorgers.

Ik heb liever dat die bedrijven minder waard zijn als dat betekent dat de bezorgers minder hard worden uitgebuit, en concurrenten (restaurants met eigen bezorgers) iets eerlijker kunnen concurreren.
Het moge duidelijk zijn dat het bedrijf dat het liefst was voor zijn bezorgers (thuisbezorgd, want geen zzp-ers, maar werknemers) het hardst is gevallen van allemaal. Trek je eigen conclusie maar.
Mijn conclusie: Dingen goed doen kost meer geld dan dingen fout doen. Dat maakt nog niet dat het okay is om het fout te doen.
Waarom slopen we onze economie als bedrijven gehinderd worden om over de rug van kleinere bedrijven winst te maken (waarbij de kleinere bedrijven steeds ongunstige voorwaarden krijgen opgedrongen)?

Het concept waarbij een overkoepeling van bedrijven de onderlinge concurrentie uitschakelt, is ook niet bepaald bevordelijk voor de consument. Dat dit vanwege het gemak van slechts 1 partij/systeem/app wordt gewaardeerd door de consument is logisch maar een portaal voor meerdere bedrijven kan ook best bestaan zonder dat die overkoepeling de onderliggende bedrijven uitmelkt....
Lijkt me sterk dat NL-wetgeving hier de enige of voornaamste oorzaak van is, aangezien ze actief zijn in 20 landen, aldus de wiki.

Wikipedia: Just Eat Takeaway.com
Het tijdperk wanneer iedereen dacht miljardair te worden met maaltijdbezorging is inderdaad al weer geweest. Er zijn een paar winnaars uit de bus gekomen en de rest is waardeloos.
Er zijn ook wel wat mensen (aandeelhouders) “als winnaar uit de bus gekomen“… ;)
Ligt eraan hoe je er tegen aankijkt en welk moment je bent ingestapt. Huidige koers ligt onder de koers bij beursgang en ver onder ooit het maximum.
Sowieso eens. Ik dacht ook vooraal aan de heer Groen.
Na anderhalf jaar in het rood staat dit aandeel bij mij nu %22 hoger dan toen ik kocht. Mij hoor je niet klagen ;) . Al ga ik het aandeel gewoon houden omdat ik thuisbezorging wel een goeie ontwikkeling vindt en er nog ruimte genoeg is om te groeien (buiten Nederland)
Ja Jitse Groen heeft wellicht een lekkere teken bonus gekregen om akkoord te gaan met de deal. Maar voor de overige aandeelhouders is het niet persé een goede deal dat het bedrijf effectief lager van de beurs afgaat dan het er op kwam.
Je kan het ook omgekeerd zien.

Ze hebben 5,9 miljard aan waarde verloren, en zijn nog steeds 4,1 miljard waard. Als ze niet dat bedrag hadden moeten afschrijven, dan zouden ze bijna 10 miljard waard zijn geweest.
Zo werkt het helaas niet
Als grubhub had bijgedragen aan de EBITDA en had gedaan wat het zou moeten doen, hadden ze daar ook een multiple op gehad.

Nu hebben de het (noodgedwongen) moeten verkopen en gezien de 600 miljoen die het had opgeleverd, heeft het weinig bijgedragen.
Take away had toen een 7x hogere marketcap en investeerders stonden te springen om zich in deze markt in te kopen omdat men toen nog dacht dat dit soort bedragen binnen niet al te lange tijd enorme winsten zouden gaan maken. Nu dat van die winsten niet het geval lijkt te zijn zie je dat de aandelenkoersen meer normaliseren en zich op de actuele cijfers baseert i.p.v. op een roze wolk.
Er is geen 6,5 miljard betaald voor Grubhub! Dit is een wederzijdse aandelenovedracht geweest! Een aandeel is zo veel waard als het op een bepaald moment waard is. Je kunt dus niet spreken van met verlies verkocht zijn!
2020 was een hypejaar voor bezorging, want Corona. Dat is nu volledig in elkaar gezakt. Al die flitsbezorgdiensten zijn ook weer als sneeuw voor de zon verdwenen.
Er is een cruciale fout gemaakt in het verleden. Ze namen in elk land de marktleider over en dat deden ze met Grubhub in de VS niet (was het derde grootste bedrijf). Het bedrijf Grubhub ging ten onder aan de concurrentie van Doordash en Uber Eats (de nummers één en twee), waardoor ze wel moesten verkopen om het Nederlandse wereld bedrijf niet ten onder te laten gaan.
2020 was dan ook een ietwat abnormaal jaar voor thuisbezorging door de lockdowns.
Wat gaan ze ermee doen? Thuisbezorgd reputatie is slecht bij restaurants EN bij aandeelhouders.
wat is slecht?
thuisbezorgd - bezorgt zelf niets, ze bereiden geen eten [..]

thuisbezorgd is de verbinding tussen consument en etablissement
enige wat je 'slecht' zou kunnen vinden is de marge/kosten die zij doorberekenen
enige wat je 'slecht' zou kunnen vinden is de marge/kosten die zij doorberekenen
Ik zou 'monopoliepositie' aan dat rijtje willen toevoegen. John Oliver had een aflevering over delivery apps waarbij hij ook niet bepaald positief was. Maar ik moet bekennen dat ik de strekking niet uit mijn hoofd weet en dat ik het nu niet kan kijken om dat alsnog te destileren voor je.
Die positie hebben ze alleen maar omdat er geen serieuze concurrenten zijn. Bij anderen betalen de ondernemers misschien 12% i.p.v. 14% commissie, maar dat maakt het verschil niet.
Daarvoor krijgen ze een slechte kopie van Thuisbezorgd met slechts een fractie van de bekendheid.

Ik begrijp wel waarom ze niet snel overstappen. Als iemand echt de concurrentie wil aangaan dan moet je 7% vragen i.p.v. 14% en een betere service bieden. Maar ja, dat kan blijkbaar niet.
Dit is handig om als (afhaal)restaurant een eigen site op te zetten zodat je betere marges hebt daar, maar als je niet op Thuisbezorgd zit, komen veel klanten überhaupt niet naar je toe die je juist door het platform van Thuisbezorgd vinden. Ze zullen dus eerst naamsbekendheid moeten opbouwen op Thuisbezorgd voordat er echt klanten direct bij hunzelf bestellen vrees ik. Hetzelfde geldt voor webshops die via Bol en Amazon verkopen. Daar maken ze ook minder winst op.

Ik heb overigens meerdere keren een foldertje in de tas gezien waarop stond dat je korting krijgt als je via hun eigen website bestelt.
die je juist door het platform van Thuisbezorgd vinden
Lokale bezorgtoko hier geeft je een "kortingscode" voor de volgende keer, die je enkel op hun eigen site kan invullen. Die verloopt nooit en is voor iedereen hetzelfde, zodoende komen ze onder de concurrentievervalsing van thuisbezorgt uit waarbij je niet goedkoper op je eigen site mag aanbieden om zodoende alsnog meer marge op te strijken (10% korting).

Ze gebruiken dus de bekendheid van thuisbezorgt tegen hen, maar dat zou uberhaubt niet nodig moeten zijn.
https://www.sitedish.nl/en/

30 euro per maand goed genoeg?
Ik zie nergens een mogelijkheid om te bestellen. Dus wat bedoel je precies, zou dit een concurrent moeten zijn van Thuisbezorgd?
Fyi: Thuisbezorgd bezorgt wel degelijk tegenwoordig.
De vraag is hoe zwaar het personeel belast wordt en of ze de verwachte levertijd überhaupt waar kunnen maken. Ik ben inmiddels wel klaar met het platform, omdat er gewoon geen snars van klopt.

Nog afgezien van het grote aandeel halve fabriekskeukens die geen eens restaurants blijken te zijn, maar algemene keukens die van alles maken onder verschillende namen op het platform. Koppel dat nog eens aan een niet-transparant algoritme, waar bedrijven hun populariteit / rank kunnen kopen...

Dus in dat opzicht is bij mij de reputatie van Thuisbezorgd behoorlijk bedenkelijk. In ieder geval in grote steden, waar het gewoon niet mogelijk is alle restaurants in de lijst werkelijk te kennen.
Als restaurant mag je zelf kiezen of Thuisbezorgd voor je bezorgd. In de grote steden worden de meeste maaltijden door TB zelf bezorgd.
enige wat je 'slecht' zou kunnen vinden is de marge/kosten die zij doorberekenen
En de beperkende voorwaarden die ze de aangesloten restaurant/voedsel-bereiders opleggen...
Ik begreep dat daar ook nog wel wat wringt.
Ja, dus genoeg ruimte om te verbeteren. Dat is het idee van een overname. Dat je er meer waarde denkt uit te kunnen halen dan wat de vorige eigenaar eruit haalde.
Ik denk niet dat het ze zal lukken om het percentage wat ze van de restaurants vragen te verhogen. Dus ben dan best benieuwd wat het plan zal zijn om er meer waarde uit te halen.
Door er voor te zorgen dat de restaurants het niet nodig meer vinden om naast thuisbezorgd óók nog via een andere manier te verkopen.
Als ik nu iets via thuisbezorgd bestel dan zit er 9 van de 10 keer een kaartje of folder bij waarop staat 'Als je via onze eigen website besteld, dan krijg je 10% korting'. Daarmee loopt thuisbezorgd dus inkomsten mis.
Een andere optie is bijvoorbeeld een banner aan restaurants aan te bieden met 'Exclusief via thuisbezorgd" wat voor extra zicht zorgt als je aan kan tonen dat thuisbezorgd het enige verkoopkanaal is. Meer zicht voor het restaurant is meer verkopen voor het restaurant, en exclusief via thuisbezorgd is meer verkopen voor thuisbezorgd. Win-win situatie voor beide partijen.
Dat is allemaal omdat thuisbezorgd 15% vraagt. Dan is die 10% korting uiteindlijk 5% meer winst voor het restaurant.
Ze zullen meer moeten bieden dan een exclusiviteits deal als dit het restaurant geld gaat kosten. En een banner gaat dat mijn inziens niet doen.

[Reactie gewijzigd door Xfade op 24 februari 2025 15:36]

Daarmee loopt thuisbezorgd dus inkomsten mis.
Tja, ze doen dan ook niets voor de 'misgelopen' verkoop. Het hele idee dat je verplicht zou zijn om alleen nog maar via Thuisbezorgd mag verkopen/laten bezorgen, is natuurlijk een maffia constructie.

Deze constructies zijn op den duur nooit goed voor de aangesloten restaurants en de klanten. Omdat ze onevenredig veel marge gaan vragen/eisen (vanwege de machtspositie) en concurrentie op voorhand uitschakelen.
Je kan ook proberen je kosten te drukken. Efficienter werken, groter inkopen, enz.
Thuisbezorgd is best wel gezond, en in Nederland zouden ze zelfs prima winst draaien. Maar de cijfers lijken altijd zo slecht omdat nog steeds zoveel mogelijk investeert in expansie. Internationaal gezien zijn er heel veel bedrijven dit soort services begonnen, dan krijg je de 2e fase waarin de grotere bedrijven alle kleintjes opkopen, en nu kom je in de 3e fase waarin de grote jongen elkaar opkopen of samengaan met verse miljarden van investeerders die niet zozeer aan startkapitaal doen maar die graag in gevestigde markten inspringen. En uiteindelijk houdt je 2 of 3 partijen over in heel Europa (of misschien zelfs maar 1)
Reputatie is slecht maar restaurants kunnen ook niet zonder.
Toch zie ik steeds meer die gewoon een eigen website hebben genomen, in dezelfde rush van thuisbezorgd zijn er ook diverse bedrijven opgestaan om order-websites te gaan maken. Ook wat ik bestel via TB zit er regelmatig een voucher bij voor korting om direct te bestellen op hun website.
Eens maar probleem is dat thuisbezorgd dus wel eist dat producten je voor dezelfde prijs moet aanbieden op hun platform dan op je eigen platform.

Daardoor zouden in principe de bedrijven altijd 10-15% korting kunnen geven.
Maar dat mag ook niet zomaar
Vergeet niet dat restaurant die zich aansluiten bij dit platform een enorme toename zien in klanten en bestellingen. Vaak zo veel dat ze de vermelding tijdelijk uit moeten zetten! Dat lukt niet met een eigen website. En voor dat enorme bereik kan ook wel betaald worden lijkt mij. Zo werkt dat toch redelijkerwijs?
Hier in de omgeving zijn zoveel restaurants weggegaan dat ik thuisbezorgd nooit meer gebruik. Zeker een kwart staat niet meer op thuisbezorgd.

[Reactie gewijzigd door Gamebuster op 24 februari 2025 16:10]

Tuurlijk wel. Maar door de schaalgrootte hebben ze meer bezorgers en kunnen ze ook meer bezorgers 'in dienst' [lees: bezig] houden.

De reputatie van deze constructies is op voorhand al slecht omdat we eigenlijk wel weten waar het op uitdraait (of in ieder geval waar Thuisbezorgd het op uit wel laten draaien).
En toch gebruiken veel mensen het, blijkbaar. Ik vermijd het zelf als de pest overigens en bestel bij restaurants zelf, die dan vaak gebruikmaken van Sitedish, wat als ik dit artikel mag geloven veel geld scheelt voor ze: https://www.foodinspirati...zorgplatforms-doorbreken/. En soms levert het een leuk extraatje op, zoals een blikje drinken.
Prosus is ook voor een groot deel eigenaar van Delivery Hero, het lijkt me logisch dat ze in de landen waarin Just Eat en Delivery Hero beide actief zijn gaan mergen. Misschien zelfs ook met Flink.
En die aandeelhouders doen er niet meer toe, als Prosus inderdaad zijn plan kan doorzetten!
Hoe zit dat met de aandelen op de aandelenmarkt? Krijgt iedereen dan 20,30 per aandeel?
Niet alle aandelen zijn vrij verhandelbaar en mogelijk zijn de aandelen op de beurs ook anders van waarde dan andere type aandelen (zoals preferente als die er zijn). Pin jezelf er dus niet op vast en wacht totdat ze een bod doen.
Nou ja Nederlandse investeerder, Prosus zit weliswaar met een kantoor in Amsterdam en is genoteerd aan de AEX maar de meerderheidseigenaar is het Zuid-Afrikaanse Naspers. @Hayte

[Reactie gewijzigd door sambalbaj op 24 februari 2025 15:28]

Ik wilde net ongeveer hetzelfde gaan melden. Prosus staat bekend als Zuid-Afrikaans.
Dank voor de mention, ik heb het artikel ont-Nederlandst :)
Haha iemand vroeg mij vandaag, wie heeft het dan gekocht? En ik zei, geen idee, maar zal wel of blackrock of nasper zijn geweest
Oh bestaat dat nog. Heb dat echt al jaren niet gebruikt.
Al is het N=1, het bestellen van 'normaal' voedsel dat je kan maken thuis heeft volgens mij flink uit het aandeel van thuisbezorgd gegeten.
Is dat niet het bedrijf dat ruim 14% aan klanten (snackbars/restaurants) berekent voor hun ...service? Exclusief de verwerkingskosten per bestelling.
Grappig, in 2019 probeerde Prosus nog om Takeaway.com over te nemen maar werd Just Eat uiteindelijk de winnaar. Nu kopen ze allebei op. Die GrubHub-overname heeft Just East Takeaway echt gigantisch de nek omgedraaid.
@Hayte Volgens mij is Prosus Zuid-Adrikaans en niet Nederlands!!
Edit: Ik vergis me. Prosus is gevestigd in Amsterdam, maar het moederbedrijf Naspers is Zuid-Afrikaans.

[Reactie gewijzigd door ahbart op 24 februari 2025 15:33]

Toch bijzonder dat Prosus met deze overname wil groeien in Europa, terwijl dat ook de huidige strategie was (en die is inmiddels weinig succesvol meer). Dan zijn er imho twee mogelijkheden: Jitse Groen heeft slecht werk geleverd, of Prosus verkijkt zich enorm op de markt(omstandigheden). Ben benieuwd hoe dit zich gaat ontwikkelen, ALS het al doorgaat (er moeten nogal wat grote beleggers hun aandelen aanbieden heb ik begrepen, waarvan een aantal misschien wel een verlies moeten pakken).
Of Jitse heeft goed werk geleverd met haar huidige middelen en kapitaal. Maar deze partij heeft net even wat meer middelen en kapitaal om dit te versnellen.
Een koers die lager staat dan de introductiekoers kan volgens geen enkele definitie "goed werk" zijn. Een CEO moet waarde creëren voor de aandeelhouders, dat heeft ie klaarblijkelijk niet gedaan.
Aan de andere kant kan Jitse straks wel op zijn 46e met pensioen met een paar honderd zelfverdiende miljoenen op de bank. Heeft die het beter gedaan dan ik of 99,99% van de wereldbevolking.
Buiten de grote steden is thuisbezorgd gewoon een marktplaats van diverse kebab- en pizza-leveranciers die vooral ongezonde troep aanbieden.

Plaats voor een exoot is er amper.
Is dit nu echt nieuws voor Tweakers? Ik zie de link niet...
Eerlijk gezegd nog nooit gebruik gemaakt van thuisbezorgd.nl en zou ook geeneens weten of die ook hier in de stad waar ik woon bezorgen. Daarnaast zijn hier al genoeg eigen bezorgservices van de restaurants zelf en ik daar dan liever gebruik van maak. Maar ja, meeste restaurants liggen hier bijna om de hoek en ik net zoveel tijd kwijt ermee ben gewoon even er naartoe te lopen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.