Sony heeft 7,8 miljoen PlayStation 5-consoles verkocht

Sony heeft sinds de release van de PlayStation 5 in november vorig jaar 7,8 miljoen exemplaren verkocht. In het afgelopen kwartaal ging dat om 3,3 miljoen exemplaren. Ondanks de tekorten is de PS5 de snelst verkopende Sony-console tot nu toe.

Het aantal van 7,8 miljoen verkochte PlayStation 5-consoles is behaald tussen 12 november vorig jaar en 31 maart dit jaar. In de afgelopen drie maanden leverde Sony 3,3 miljoen exemplaren, blijkt uit de kwartaalcijfers van het bedrijf. Dat is minder dan de 4,5 miljoen exemplaren die vorig jaar verkocht werden, maar Sony benadrukt dat de vraag naar de console nog altijd hoger is dan het aanbod.

Er zijn iets meer PlayStation 5-exemplaren verkocht dan dat er PlayStation 4-consoles werden verkocht in de vergelijkbare periode na de release. De PS4 stond op 7,6 miljoen exemplaren in een vergelijkbaar tijdsbestek. Sony verwacht dat de PS5-verkopen het komende jaar ook hoger zullen zijn dan PS4-verkopen destijds, maar hoeveel meer exemplaren er geleverd kunnen worden, hangt ook af van de voortdurende chiptekorten.

PlayStation 5-leveringen versus PlayStation 4 in vergelijkbare periode na release
PlayStation 5-leveringen versus PlayStation 4 in vergelijkbare periode na release

In het afgelopen kwartaal verkocht Sony nog een miljoen PlayStation 4-consoles, waarmee het totale aantal geleverde PS4-consoles uitkomt op 115,9 miljoen exemplaren. Nu de PS5 is uitgebracht, dalen de PS4-leveringen sterk. In het afgelopen financiële boekjaar leverde Sony 5,7 miljoen PS4's; een jaar eerder waren dat er nog 13,5 miljoen.

Volgens Sony zijn er in het vorige boekjaar, dat loopt van april tot maart, in totaal 338,9 miljoen PlayStation 4- en 5-games geleverd. Het merendeel, 65 procent, werd verkocht als digitale download. Sony leverde zelf 58,4 miljoen first-partygames. Dat zijn de titels die door Sony's eigen PlayStation Studios worden uitgebracht. Het komende boekjaar verwacht Sony meer eigen games te verkopen en daar een hogere omzet uit te halen.

Het totale aantal PlayStation Plus-abonnees is gestegen naar 47,6 miljoen. Dat zijn er 200.000 meer dan in het vorige kwartaal. Het aantal actieve gebruikers op het PlayStation Network daalde naar 109 miljoen. In het vorige kwartaal waren dat er nog 114 miljoen. Sony meet het aantal gebruikers in de laatste maand van het betreffende kwartaal. Het meest recente getal gaat dus om actieve gebruikers in maart. Vermoedelijk was het aantal actieve gebruikers vorig jaar hoger vanwege de coronapandemie en de feestdagen.

Het verschijnen van de PlayStation 5 zorgde ervoor dat Sony's Game & Network services-divisie de hoogste jaaromzet tot nu toe haalde, omgerekend zo'n 20,8 miljard euro. De winst kwam uit op zo'n 2,7 miljard euro, ook dat is een record voor de divisie. Sony merkt wel op dat de PlayStation 5 nog altijd onder de kostprijs wordt verkocht, wat een negatieve invloed heeft op de cijfers. Omdat er met de verkoop van games en abonnementen wel winst wordt gemaakt, blijft er onder de streep winst over.

Smartphones en tv's

In het afgelopen kwartaal leverde Sony 2 miljoen tv's. Een jaar geleden ging dat om 1,4 miljoen exemplaren in dezelfde periode. Over het hele boekjaar bleven de leveringen van tv's met 9,3 miljoen exemplaren gelijk aan vorig jaar.

Het aantal geleverde Sony-smartphones blijft dalen. In het afgelopen kwartaal ging het om 400.000 stuks. Dat is gelijk aan dezelfde periode vorig jaar, maar de leveringen in het boekjaar daalden naar 2,9 miljoen, dat was een jaar eerder 3,2 miljoen.

Sony sloot het boekjaar af met een omzet van 8999,4 miljard Japanse yen omgerekend zo'n 68,5 miljard euro. De nettowinst bedroeg omgerekend 8,9 miljard euro en dat is de hoogste jaarwinst voor het bedrijf ooit.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

28-04-2021 • 12:17

137

Reacties (137)

137
133
65
2
0
60
Wijzig sortering
Nu vraag ik me wel af of er destijds met de launch van de PS4 ook voorraadproblemen optraden, of is er nu meer vraag voor de PS5 omdat veel mensen van thuis uit werken met de pandemie?
Ja, de PS4 had exact hetzelfde probleem.

https://ps5gamers.nl/sony...ot-eind-van-de-zomer-aan/

De huidige tekorten zijn een samenloop van alles. Veeeel meer vraag, niet genoeg onderdelen besteld want dat is vòòr Corona al gedaan, scalpers en weet ik het niet.
Scalpers zijn een gevolg, geen oorzaak.
Nou nee scalpers kan je zien als katalysator voor schaarste, het verergert door scalpers.
Nee, als een geen schaarste is zijn er geen scalpers. Als er enige vorm van schaarste is dan komen er scalpers. Dus scalpers zijn een gevolg van schaarste.
Het is beide. Door de schaarste zijn er scalpers en door de scalpers is er extra schaarste in de winkels tenminste.
een scalper houdt ze niet allemaal zelf maar verkoopt de console toch door? Dus niet meer schaarste daardoor, aanbod blijft zelfde alleen via ander verkoopkanaal (marktplaat oid)
Alleen duurde het bij de PS4 niet zo lang, bij lange na niet.
Ik kan me herinneren dat de ps4 in het begin even schaars was, maar dat duurde toen niet een half jaar zoals nu het geval is.
Nou... Ik kon toentertijd pas in juni mijn eerste PS4 bestellen, omdat deze toevallig beschikbaar was bij bol.com. Ik ga er vanuit dat de schaarste bij de PS5 wat heviger is, maar de PS4 viel ook niet mee.
De PS4 was de eerste maanden ook best moeilijk te krijgen ja, maar niet zo idioot moeilijk als de 5 nu. Werd ook niet ruim het dubbele voor betaald net na release.
Met de Sony PlayStation 4 was er ook schaarste van november tot ergens begin 2014. Nu met de Sony PlayStation 5 was het nog erger ook al leverde Sony meer consoles, dit kwam o.a. door de pandemie.

[Reactie gewijzigd door Jumpman op 22 juli 2024 23:17]

Als je geen voorraadproblemen hebt bij een console launch dan heb je andere problemen :+
Het duurt nu wel langer dan normaal.
Er is waarschijnlijk wel meer vraag, maar ook nog eens minder geproduceerd t.o.v. launch ps4. Dat komt dan wel door tekort aan onderdelen, maar het verschil is wel groot. Dus hoe ze er dan bij komen dat ps5 snelst verkocht in dezelfde periode als bij launch ps4 vind ik wel merkwaardig.

Excuses. Ik las de verkeerde cijfers.

[Reactie gewijzigd door Dutch_CroniC op 22 juli 2024 23:17]

Heel simpel als door lockdown in de algehele wereld markt is de vraag enorm gestegen tov voorgaande generaties daar kan het zijn dat je met dezelfde productie nog steed grote leverings problemen zijn.
Snap ik, maar ik las de 3,3miljoen ipv 7,6 miljoen.
Misschien ook een soort kunstmatig gecreeerde schaarste door de scalpers. Die kopen alle voorraad direct op, om vervolgens weer voor hogere prijzen door te verkopen. Als je dat maar doet met alle beschikbare voorraad, kan je winst blijven maken. Pure commodity-speculatie, graan, melk, PS5en...
"Ondanks de tekorten is de PS5 de snelst verkopende Sony-console tot nu toe."
Dat is geen verassing. Een scalper is ook een koper.

Het zou interessant zijn deze verkoopcijfers naast nieuwe PSN accounts te leggen of naast PS4 accounts die naar PS5 zijn gegaan. Ik denk zelf dat het aantal "echte" users op de PS5 ontzettend tegen valt.

EDIT: Een 0? Come on mensen. Natuurlijk blijven PS5's niet liggen bij scalpers en natuurlijk zouden zonder scalpers de consoles niet in de schappen liggen verstoffen. Mijn punt blijft hetzelfde, hoeveel PS5's zijn er nou uiteindelijk echt bij gamers terecht gekomen die eerst een PS4 hadden? Dat is veel interessanter dan verkoopcijfers.

Dan krijg je mensen die zeggen "scalpers zijn er alleen als er schaarste is" maar dat kan je ook omdraaien. Scalpers zijn schuldig aan die schaarste. Kip ei probleem maar in 2021 is alles interessant voor scalpers en er zijn gigantische hoeveelheden scalpers inmiddels die vaak nog georganiseerd te werk gaan ook. Of het nou sneakers, consoles of GPU's zijn. Dat maakt een krappe markt nog krapper voor al die producten en dat zal niet stoppen totdat mensen stoppen met meer betalen dan de winkelprijs.

[Reactie gewijzigd door Juggernaut1987 op 22 juli 2024 23:17]

Een verkocht aan een scalper, gaat (helaas) ook weer door naar een echte koper. Dus hoewel er wellicht meer betaald voor wordt via via eindigt maar een zeer klein deel niet bij mensen thuis.
Wat een onzin, scalpers kopen notabene een ps5 om hem aan echte gebruiker door te verkopen.
"Scalpers" verkopen ze aan "gamers", dus dat lijkt mij voor de cijfers niet zoveel uitmaken.
Of het nou via winkel ->scalper -> end user gaat of winkel -> end user. Zelfde hoeveelheid gebruikers uiteindelijk, misschien een heel klein % minder omdat ze nog niet zijn verkocht aan een end user. Maar de meeste zijn zo weg bij de scalpers. Als die scalpers er niet waren, waren die consoles ook zeker op.
Dat zegt mij eigenlijk vooral dat ze deze alsnog sneller produceren dan hun vorige console, tenzij ze wel verkocht hebben maar nog niet geleverd.
Suggereer je nou serieus dat PS5's in de schappen zouden verstoffen zonder scalpers?? 8)7

Maar goed, enige wat ik erover kon vinden:
"Over 3.8 Million PS5 Owners Are PlayStation Plus Members"

Dit is wel PS+, dus niet degene met PS5 + regulier account.

[Reactie gewijzigd door VonDudenstein op 22 juli 2024 23:17]

Ja klopt, die scalpers verkopen ze natuurlijk niet door en houden ze vast om vooral geen winst te maken.
Als het geen scalper was, was het wel een normale gamer. Wel heb je een heel goed punt dat zolang mensen nog zo achterlijk zijn om meer te betalen dan de winkelprijs er scalpers zullen blijven, dus ALS je iemand wilt beschuldigen, dan moet je degene beschuldigen die meer willen betalen dan de winkelprijs, niet degene die zo 'slim' is om voor de winkelprijs in te kopen en dan aan te bieden aan mensen die zo dom zijn om meer te willen betalen.
En scalpers staan erom bekend dat ze alles in een grote oplsag hebben staan ?
Jezus, had nooit gedacht dat het er zo weinig waren. Is het niet dat er 50 miljoen mensen die nu nogsteeds aan het wachten zijn tot ze er een kunnen bestellen? Ik zelf had wel verwacht dat ik rond het einde van het jaar wel een ps5 zou kunnen kopen, valt dat even vies tegen. Zal wel eind 2022 worden dan of nog later. Tegen die tijd zijn de games die ik wil spelen op de ps5 al weer oud.

[Reactie gewijzigd door BlackEasterEgg op 22 juli 2024 23:17]

Het spelen van een oudere game is toch geen doodzonde? Er zijn zat mensen die bijv GTA Online spelen op de PS5, een game die er al sinds de PS3 is.
Zie wel een voordeel: je bent goedkoper uit want die games zijn voor een zacht prijsje te koop t.o.v. bij de launch.
Tegen die tijd zijn de games die ik wil spelen op de ps5 al weer oud.
Dan ken je r/patientgamers nog niet, jaren en jaren na release pas een game kopen om het te spelen, is niks mis mee en je vermijd de meeste day 0 bugs. Tja wel mis je de "hype-train" wanneer iedereen het speelt, toch heb je af en toe een rotte appel der tussen zitten wanneer een spel gewoon niet naar behoren werkt. cough CP2077 cough
Tegen die tijd zijn de games die ik wil spelen op de ps5 al weer oud.
Maar waarschijnlijk ook een stuk goedkoper!
PS5 heeft amper games die puur voor PS5 zijn ontwikkeld, dus je mist helemaal niks hoor ;) het merendeel wat op PS5 wordt gespeeld is volgens mij gewoon PS4 games. Het enige wat je kan doen is Spiderman, demons souls of COD. De "echte" next gen games komen pas in/na 2022 (nieuwe battlefield bijvoorbeeld schijnt ook voor huidige gen te komen, dus duurt nog wel even)
de ps5 haal je ook vanwege ps4 games met betere graphics en lagere laadtijden.
ik speel nog op ps4, vanwege meerdere redenen en zie nog echt het nut niet van een ps5
Returnal, Ratchet and Clank?
Nouja, de PS3 is nog steeds mijn enige console, en ik heb nog steeds veel plezier aan dat ding, dus dat spellen oud zijn zit gewoon tussen je oren hoor. Omdat een spel oud is wil nog niet zeggen dat het niet leuk is, ken genoeg nieuwe spellen die er mooi uit zien maar geen reet aan zijn.
Ik ben blij dat ze het financieel goed doen.

Ze maken wat mij betreft topkwaliteit spullen. Ik heb in alle Sony apparaten die ik in bezit heb om heb gehad, 0 storingen. 2 Playstations, 2 televisies, 2 telefoons, 1 laptop. Vaak een flink aantal jaren in gebruik.

Met goede cijfers is de kans groter dat ze de lopende activiteiten voortzetten. Ik baal nog steeds dat ze met Vaio laptops zijn gestopt.
Niks tegen Sony maar je kunt vast ook wel iemand vinden die met alle Sony spullen pech heeft gehad en wel problemen kreeg, volgens mij blinken Sony spullen echt niet uit qua betrouwbaarheid.
Ja zoals met elk merk heb je liefhebbers en haters. Auto's, bier (pils met name), telefoons, pindakaas, ...

Ook ik gebruik al jaren Sony apparatuur, nu bijna 30 jaar. Van al dat spul heb ik alleen een MZ-R700 MiniDisc speler ter reparatie moeten aanbieden binnen de garantie, en dat werd zoals het hoort gerepareerd. Die doet het nog steeds, ook al gebruik ik hem niet meer dagelijks.
Mijn PS4 had ik op release. Deze ging 2 maanden buiten de garantie opeens kapot. Bij elke game, zowel digitaal als disc kreeg ik na het opstarten van het spel een error code: ce-34878-0.
PS4 terug naar de fabrieksinstellingen, database rebuild, nieuwe hardeschijf. Niks heeft geholpen.
Nooit gekke dingen mee gedaan.
Na contact met PS support, kon ik mijn PS4 opsturen en voor € 150 laten maken, met refurbished onderdelen.

Ik snap dat ik buiten garantie ben, maar voor een issue wat buiten mijn schuld gebeurd vind ik dat toch wel enigszins teleurstellend.

Buiten dat heb ik ook een PS3 gehad waar ik een probleem had dat Blueray discs niet meer gelezen werden. Eerst moest ik de console soms optillen waarna het wel werkte, na verloop van tijd werkte dat ook niet meer. Is best een groot probleem waar veel PS3 bezitters last van hebben gehad, na googlen en youtube.


Dus pech? Of kwaliteit toch niet goed genoeg? Zeg het maar haha

[Reactie gewijzigd door Wes1987 op 22 juli 2024 23:17]

Anoniem: 306567 @Vizzie28 april 2021 15:43
Ik heb eigenlijk altijd Sony producten gehad. Ja het kan wel eens kapot gaan. Maar tot nu toe kan ik niet anders dan tevredenheid zijn hoe ze het hebben opgelost. Televisie is volledig omgeruild buiten garantie. En dan ook nog omgeruild voor het topmodel van 2020 (hij was vorig jaar omgeruild). Ps5 controller die defect ging, binnen een week omgeruild. Playstation support krijg je altijd binnen een dag antwoord.

Het zegt pas iets over een bedrijf als iets kapot gaat en hoe ze het oplossen. Daar ben ik zeer tevreden over bij Sony. Daarom blijf ik ook nog steeds bij het merk.

Overigens heb ik zelf alleen moeite om te wennen aan de ps5 controller. Krijg binnen 15 minuten kramp. En omdat je geen dualshock 4 kan gebruiken voor ps5 games gaat dit wel een probleem worden. Dat zou betekenen dat ik mijn series x wellicht als main platform ga gebruiken dit keer als ik niet kan wennen aan de dualsense.
Anoniem: 1486766 @Vizzie28 april 2021 15:47
De PS4 was echt niet de kwaliteit die ik gewend was van Sony. Pookjes die sleten, console die rot herrie voortbracht en dan ook nog eens regelmatig vastlopers. En zo ken ik meer mensen met dezelfde ervaring.
Door oa de xbox one x kwaliteit, ben ik dit keer overgestapt naar XsX.
Met goede cijfers is de kans groter dat ze de lopende activiteiten voortzetten. Ik baal nog steeds dat ze met Vaio laptops zijn gestopt.
Misschien dat je dit al wist maar het merk VAIO bestaat nog wel. Het is alleen niet meer aan Sony verbonden en word ook niet verkocht in Nederland en België.

Zie o.a. nieuws: VAIO brengt laptop van koolstofvezel met Intel Core H-cpu uit in de VS
I know. Maar als je een Vaio moet kopen is het lastig. BTW, invoerrechten, lader die niet op ons stopcontact past, garantiezaken via de VS. Voor mij niet interessant. Ik was erg blij met mijn oude Vaio laptop, die heb ik dik 5 jaar gebruikt.
Zoals Marty Mc Fly zei tegen doc: "All the best stuff is made in Japan.". Deze mensen zien het als eer om een goed en degelijk product te ontwikkelen. Of het nou gaat over elektronica, auto's of gereedschap. Grappige is dat bijvoorbeeld een merk als Makita, in Japan een nog degelijkere gereedschapslijn heeft. Zoek maar eens op, die zijn rood ipv blauw.

[Reactie gewijzigd door satoer op 22 juli 2024 23:17]

Dat Japanse producten voor de Japanse markt kwalitatief beter zijn dan voor de export geldt voor heel veel Japanse merken.
Dat Japanse producten voor de Japanse markt kwalitatief beter zijn dan voor de export geldt voor heel veel Japanse merken.
het grappige is dat dat niet universeel zo is. Mazda's voor de Europese markt worden in Hiroshima gemaakt, maar Mazda's voor de Japanese markt in Thailand. Ze kiezen er dus juist voor om het beste (hiroshima, hun thuis basis) te exporteren. (niet dat ze in Thailand niet een berg Japanners hebben rondlopen voor QA, ze zijn echt niet achterlijk bij Mazda)
Ja ik heb zelf wat wisselende ervaringen met Sony en kwaliteit.

2 Sony discmans toentertijd binnen no time versleten, een kapotte PS3, een kapotte PS 4 die mijn NFS disc niet meer liet ejecten. Toen ik hem moest opsturen heb ik dacht ik 4 weken moeten wachten totdat er iemand doodleuk met de conclusie kwam dat de disc er niet in zat. Daar is toen bij Sony dus doodleuk iemand mee aan de haal gegaan. 4 PS4 controllers versleten, allen met stick drift (goed daar is ook wel eens met een enkele controller gegooid, maar niet met alle 4).

Anderzijds wel nog steeds een heel goed werkende Triniton CRT tv staan die het altijd perfect heeft gedaan. Ook mijn Sony Ericsson telefoons altijd met plezier gehad (K750i en K800i met Xenon flash waren goud).

Al met al toch besloten voor de XSX te gaan en damn, wat ben ik er blij mee! Moeilijk om hem vergelijken met de PS 5, want die heb ik dus niet. Maar alleen al de library die nu ter beschikking is via BC/Gamepass is niet te evenaren lijkt me :*)
Hierzo behoorlijk mixed ervaring met Sony:

Slechte ervaringen:
- 4 verschillende portable MiniDisc recorders voortijdig kapot.
- PSP slecht scherm waar je de bodem edge backlight LEDs kon zien.
- MiniDisc, latere nieuwe ATRAC heeft sneaky hardware DRM + rootkits! (Ik kon zelfs mijn eigen gecomponeerde en geproduceerde muziek niet zomaar naar PC kopiëren!!!).
- Sony Universal Music CD's hadden sneaky DRM + rootkits! (Je kunt dit vaak herkennen aan Sony's audio CD's zonder het officiële Compact Disc logo afgedrukt omdat men zelf buiten de audio CD specificaties zitten met DRM.
- Sony's eigen proprietary memory cards

Daarentegen goede ervaringen:
+ Aller eerste desktop MiniDisc recorder (zonder hardware en software DRM en werkt nog steeds goed).
+ Sony cassette Walkman's zoals de WM-EX808HG, WM-EX2HG. De WM-EX7 werkt nog steeds als nieuw.

Ik zie 2 verschillende Sony's kwaliteiten:
Oude Sony vóór 1995: Top kwaliteit en service. Klant is koning!
Nieuwe Sony na 1995: Sony ziet zijn klanten als vijand en vertrouwt hem niet. Paranoïde met media zoals film en muziek en denken het recht te hebben om je te monitoren met behulp van verborgen hardware en software DRM's. En jouw ook nog eens bedreigen met miljoenenclaim voor downloaden van paar nummers.

Alle consumenten Sony producten die dicht tegen de muziek en film industrie aantikken vermijd ik als de pest. Dus geen Sony muziekspelers, Playstations, media-players, interactieve/smart speakers en TV's,
Sony is voor mij pas weer een optie als het gaat om pro-consumer en professionele apparaten en services.
Nouja, sony walkman, ging kapot, Playstation 3 (laatste Phat model), zelf de laser na een paar jaar vervangen (welke inmiddels al weer zo'n 10 jaar in gebruik is), en ook voor iemand anders zijn PS3 slim de laser vervangen. En natuurlijk genoeg op internet te lezen over mensen met problemen met hun playstations. Maargoed, ook de concurrenten Microsoft en Nintendo hebben genoeg problemen. een faalloos apparaat bestaat gewoon niet.
Anoniem: 221563 28 april 2021 12:25
De scalpers zijn tevens nog net zo actief als in het begin. Iedere keer als een tracker een Ping geeft dat er weer aanbod is, is het direct weer op. En in de dagen erop zie ik ze stuk voor stuk op vraag en aanbod voorbij komen.

Ik vraag me af wanneer er weer voldoende voorraad is. Ik gok pas ergens in 2022 op zijn vroegst.
Ik ben en blijf van mening dat tweakers meer moet modden op vraag en aanbod en zodoende via tweakers die scalpers/oplichters een halt toe roepen. Maargoed dat zullen ze toch niet doen.
Tsja, hoe lullig het misschien ook klinkt: scalping is niet (bij wet) verboden. Dat het moreel gewoon een eerste klasse naaistreek is, is natuurlijk wat anders. Maar technisch gezien is het niet veel meer als "slim handelen", helaas.
Inderdaad, het is eigenlijk precies het zelfde wat heel veel retail ook doet. Die kopen goederen goedkoop in bijv. China en verkopen hier met een marge.
Retailers voegen wel gemak toe voor de gewone consument, met een Nederlandse webshop, eventueel een fysieke winkel, klantenservice, etc. Daarnaast neemt retail niet de mogelijkheid weg om zelf dingen uit China te gaan importeren.

Scalpers voegen eigenlijk alleen iets toe voor mensen die bereid zijn veel te betalen. Voor hun is het fijn dat ze niet meer hoeven te hopen op een plekje in de rij. Maar voor de meeste mensen is het alleen maar vervelend. En ze maken het moeilijker om via de normale manier het product te kopen.
Maar als je producten koopt met de intentie om het met winst door te verkopen, dan ben je een zakelijke aanbieder in V&A. Toch lijken de meeste scalpers zich als consumenten voor te doen. De vraag is of ze wel netjes belasting betalen en consumentenrecht geven enzo.

Tweakers zou best een regel kunnen invoeren dat particuliere verkopers, van recent uitgebrachte goederen (dat antiek/retro duur is, is logisch en normaal voor particuliere verkopen), niet boven de adviesprijs/gemiddelde Pricewatch prijs producten mogen aanbieden ofzo.

Als 'scalpers' het allemaal netjes en legaal doen, dan heb ik er geen probleem mee (simpele supply en demand, daar draait onze hele economie op), en dan zou je ze ook geen scalpers moeten noemen, maar gewoon retailers. Maar veel scalpers handelen dus wel illegaal, en daar mag Tweakers best wat maatregelen in nemen.

Ik ben wel benieuwd eigenlijk wat het standpunt van Tweakers in deze is. @Microkid, als V&A moderator, weet jij hier toevallig meer over?

[Reactie gewijzigd door svenk91 op 22 juli 2024 23:17]

Maar als je producten koopt met de intentie om het met winst door te verkopen, dan ben je een zakelijke aanbieder in V&A. Toch lijken de meeste scalpers zich als consumenten voor te doen. De vraag is of ze wel netjes belasting betalen en consumentenrecht geven enzo.
Zo moeilijk is het niet; jezelf dom houden en doen als of je het nieuw koopt, en tweedehands verkoopt. En de smoes kan dan zijn:

"Ik kocht het omdat het leuk leek, maar toch liever niet, en de prijs die ik dan vraag is markt conform; iets met vraag en aanbod"

En dat keer 10. Het probleem is dat je er zo makkelijk mee weg komt, omdat het lastig aan te tonen is als men 1 advertentie plaatst; met een 'geldige reden' om te verkopen; en de advertentie zolang laten staan zolang de voorraad strekt. Als je 10 advertenties plaatst is het wat anders.
Maar als je producten koopt met de intentie om het met winst door te verkopen, dan ben je een zakelijke aanbieder in V&A.
Persoonlijk vind ik dat als iemand eens een keertje ergens een slaatje uit probeert te slaan dat prima, ik gun iedereen z'n meevallertje op z'n tijd. Pas als je er echt je werk van maakt (het structureel doet) en er voor je inkomen van afhankelijk bent, ben je in mijn ogen "zakelijk" - een zelfde vage definitie hanteert de Belastingdienst trouwens.

Wat betreft consumentenrecht: je vraagt toch wel om het aankoop- en garantiebewijs als je € 2500 betaald voor een videokaart die eigenlijk 900 zou mogen kosten? Garantie staat voor zover ik weet niet op naam. Dingen als de wettelijke zichttermijn etc., tsja, je koopt privé dat bestaat dan volgens mij idd niet, maar dat risico kies je ook zelf voor - je kunt ook gewoon wachten.

Kortom, scalpen is niet verboden, maar wel gewoon *$( als jij (denkt dat je) NU een PS5 of nieuwe videokaart wilt hebben. Maar vergeet niet dat we nu in een (hopelijk) eenmalige unieke situatie zitten qua alles waar een chip in zit. Het is toch anders dan mensen die structureel hele concertzalen en festivals leegkopen, en daar zie je ook dat eindelijk wat aan gedaan wordt.

Toch geldt voor mij ook daar, als ik om welke reden dan ook niet naar een festival/concert kan wat uitverkocht is, vind ik dat ik daar best een paar tientjes extra mag vragen. Als er geen gek is die dat wil betalen, verkoop ik het voor de normale prijs, of geef hem gratis aan een vriend/kennis.
Precies, en zolang er 'vraag' is naar PS5 consoles van 1000 euro blijft men het doen.
Maarja, als mensen 1000 euro willen betalen aan een scalper dan zal scalpen gewoon door blijven gaan. Je moet IMHO echt heel erg dom zijn (of geld genoeg) om 1000 euro uit te geven aan een console die max 500 euro kost.
Ik ben ook niet dom inderdaad om 1500 voor een gpu onderdeel te geven. Wacht nog steeds totdat het weer normaal wordt. Het probleem daarna is. Als bedrijven inzien dat mensen het er voor over hebben dat ze de prijzen nog meer omhoog zullen gooien terwijl het product niet veel beter op wordt.
Is helaas ook niet verboden en zolang mensen die prijzen blijven betalen stopt dit ook niet.. same goes voor 3080 videokaarten.

Maartoch het gaat volledig tegen mijn en vele anderens gevoel in.
Maak daar maar 30xx van.
Is scalpen niet gewoon een andere naam voor 'investeren'? Je koopt een gewild product en verkoopt het weer voor meer geld aan zij die het schaarse product dringend willen kopen. De investeerder heeft een ROI van x-aantal %...

Ok, geen populaire uitspraak, maar het gaat om een luxegoed en geen essentieel levensmiddel. Dus zelfs over het morele aspect zou je kunnen twisten.
"Slim handelen", hoe zit het dan eigenlijk met kopen op AliExpress en dan doorverkopen via 2e hands markt? Al raken we misschien wat offtopic, maar is wel interessant. Ben je dan gewoon een soort verkapte ondernemer? Waar ligt de grens dan ook he.
Als jij groot inkoopt op Ali, en hier verkoopt in bijv. een webshop of marktplaats, met duidelijk erbij dat het om een batch nieuwe producten gaat, dan ben je gewoon handelaar.
Groot inkopen? dat noemen we gewoon dropshippen hoor, hoef je niets groots voor in te kopen.
Je verkoopt het gewoon als een product en laat de advertentie open staan. Hoef je echt geen kennis over te hebben wat het wel of niet is.
Oplichting moet je inderdaad bestrijden. Maar als je een partij hiervan kunt kopen en ze met winst weer kunt verkopen, dan is dat je goed recht. Ik snap dat bij concertkaarten ook nooit dat daar schande van wordt gesproken. Als de vraag groter is dan het aanbod, dan gaan de prijzen omhoog. En als de vraag veel groter is dan het aanbod, dan gaat de prijs heel erg omhoog. Zo lang er mensen zijn, die bereid zijn om de prijs te betalen, zullen er mensen zijn, die hem voor die prijs aanbieden. Dat is een simpel kapitalistisch principe en in elke economie opleiding wordt dat genoemd. Vind je dat het niet kan dat die prijs zo wordt opgedreven? Ga dan klagen bij de fabrikant. Die is hier in mijn ogen ultiem schuldig aan, door niet voldoende te kunnen of willen leveren.
Is ook absoluut waar hoor. Ik ben het helemaal eens met jouw punt.

Dat betekend alleen niet dat ik eens ben met deze praktijken, mijn nekharen gaan hier gewoon van overeind staan.

Maargoed ja het is waar en zolang mensen de prijs betalen zal dit ook gewoon niet ophouden. Gelukkig heb ik een ps5, nu nog een 3080 voor de normale prijs zien te scoren maargoed ik zal wel niet twee keer geluk hebben ;)
Punt bij concertkaarten en misschien ook wel bij het soort artikelen als een ps5, is volgens mij dat de ‘normale’ burger geen kans meer maakt om het aan te schaffen tegen de oorspronkelijke prijs. Omdat bedrijven systemen inzetten die sneller kunnen kopen dan mensen met hun ogen knipperen, is het onbegonnen werk. Ik vind dat toch schandelijk te noemen aangezien het markt niet laat werken zoals het, in mij optiek, bedoeld zal zijn.
Het zijn niet persé alleen de scalpers steeds, gemiddelde groep van bijvoorbeeld telegram zitten een paar duizend man en daar zijn er genoeg van. Als er dan 20 ps5 beschikbaar zijn dan moet je erg snel zijn. Met de aanhoudende chip tekorten lijkt mij 2022 best hoopvol.
Het zijn niet persé alleen de scalpers steeds, gemiddelde groep van bijvoorbeeld telegram zitten een paar duizend man en daar zijn er genoeg van.
Scalpers en gemiddelde groep op Telegram zijn niet twee volledig gescheiden groepen.
Het was te verwachten dat er iemand iets roept over scalpers en ik kan me wel voorstellen dat het irritant is, maar ...
... Scalpers zijn er alleen maar als er ergens al een tekort op is, als er geen tekort was zal je zeker GEEN scalpers tegenkomen.
De tekorten hebben dus een andere oorzaak, die we inmiddels wel kennen.

Note: ik ben zelf geen scalper en ben nog tevreden met mijn PS4Pro en PC van 5 jaar oud.
En scalpers maken ook alleen winst zolang mensen bereid zijn meer dan de retailprijs te betalen. Blijkbaar zijn er voldoende mensen die daartoe bereid zijn, dus in die zin zie ik het probleem niet zo. Je hebt nog steeds hetzelfde aantal normale consumenten dat een PlayStation weet te bemachtigen, zij het voor een hogere prijs (die ze blijkbaar bereid zijn te betalen).

Nu zou je nog kunnen beargumenteren dat de scalper jou de kans ontneemt om mee te doen in de 'loterij' tijdens de tekorten, maar je kunt het ook zo bekijken: als jij in die 'loterij' had gewonnen door snel genoeg te zijn, heeft iemand anders ook geen PlayStation. Daarmee 'ontneem' jij een ander net zo goed de PlayStation. En dat terwijl die ander er misschien wel meer voor wilde betalen dan jij en hem dus misschien wel liever wilde hebben!

Niet dat ik het persoonlijk met de praktijk eens ben hoor, maar laten we niet doen alsof scalpers het grote probleem zijn. Niemand hoeft een hogere prijs te betalen en daar heb je zelf controle over. We hebben het hier niet over een eerste levensbehoefte.

[Reactie gewijzigd door vickypollard op 22 juli 2024 23:17]

Niemand hoeft een hogere prijs te betalen en daar heb je zelf controle over. We hebben het hier niet over een eerste levensbehoefte.
Hulde voor deze opmerking, want je raakt m.i. de essentie.
Mee eens en aangezien een scalper het wel doorverkoopt, hetzij tegen een hogere prijs, heeft het niet veel invloed op de globale tekorten.
Het heeft alleen invloed op de portemonnee van de koper.
een snelle (scripted) koper hoeft niet altijd een scalper te zijn.
Daarnaast zie ik ook de ps5 prijs in V&A van 900 naar 650 is gezakt.

Het scalper verhaal begint een beetje achterhaald te worden naar mijn inziens.

Maarja ik heb al een ps5 bij launch, dus ik zit niet in die frustratie mindset en heb daardoor makkelijk praten.
Maar de winkel prijs is van bijna 500 euro naar bijna 1000 euro gegaan. Ik vindt dat niet echt goedkoper geworden.
Hoe lang moeten we wachten tot de prijs weer wat normaler wordt?
En hopelijk in het zwart zoals voorgaande playstations consoles.
De winkelprijs is niet van 500 euro naar bijna 1000 euro gegaan, dat is de prijs bij scalpers. Als een gewone winkel zoveel meer betaalt dan zijn het gewoon een stel oplichters en zou ik daar sowieso niets meer kopen.
Prijzen zijn terug te vinden in tweakers pricewatch
Ik ben in oktober op de lijst gezet bij MM en had na vier maanden geduld hebben mijn PS5 in huis. Het kost wat tijd maar dan heb je er een in huis zonder met scalpers van doen te hebben.
Zo zou ik dat ook doen, maar het zou me toch een minder leuk gevoel geven, wetende dat een hele zooi lui voor je in de rij hem alleen willen hebben om hem op marktplaats/v&a te knallen.
Hoeveel van die exemplaren liggen nog in de opslag van scalpers? Of gaat het hier om reeds geactiveerde consoles (die al opgestart zijn door de klant)?
Hoeveel van die exemplaren liggen nog in de opslag van scalpers?
Heus niet zoveel hoor, het is nog steeds erg makkelijk om een "gescalpte" ps5 te verkopen.
Die liggen echt niet lang in opslag.
Een scalper is er op uit om geld te verdienen dus zo snel mogelijk doorverkopen, hoe langer je die PS5 laat liggen hoe minder hij waard wordt.

De tijd dat men 900, - betaald voor een ps5 is al voorbij.
Om in de context van Sony's financiële resultaten te blijven: het gaat in deze rapporten bijna altijd om verscheepte (sell-in) consoles, dit betekent dat ze dus bij de groothandelaars beland zijn.

Op zich maakt het voor de resultaten van Sony enkel uit of console bij een scalper of een gewone consument belandt als die consoles lange tijd bij scalpers blijven hangen. De scalper heeft daar absoluut geen interesse in - die riskeert enkel dat de opportuniteit om winst te maken verdwijnt.

Als je interesse hebt in de grootte-orde van het scalpen, ik heb in een paar tweakblogs wat cijfers daarover besproken. De meest recente vind je hier.
Het duurde 4 jaar voor er een PS2 Slim werd gelanceerd en het was 3 jaar wachten op een kleinere PS3 en PS4. Kan nog tot ergens in 2023 duren voordat ik er een koop in plaats van dit witte monster :)
Of nog 20 jaar op een ps5-mini ;)
Volgens mij waren er bij de normale PS4 geen voorraad problemen, de PS4 Pro is wel slecht leverbaar geweest aan het begin.
Ben benieuwd waar heb er nog steeds geen 1 kunnen kopen zonder iemand er meer voor zou moeten betalen
Apart dat het artikel spreekt over 7,8 miljoen PS5's 'geleverd' terwijl in de bron gesproken wordt over PS5 sales. Lijkt me ook logisch: probeer maar eens tegen de adviesprijs een PS5 te kopen op dit moment. Alles uitverkocht.

Edit: Ah, er is een stealth aanpassing gedaan aan het artikel.

[Reactie gewijzigd door Trishul op 22 juli 2024 23:17]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.