Denon en Marantz bieden adapter aan voor oplossen HDMI-issue bij 4k120-signalen

Sound United, de fabrikant van Denon- en Marantz-receivers, komt met een HDMI-adapterkit om het HDMI-probleem bij de doorgifte van 4k120-signalen op te lossen. Dat probleem speelt met name bij Xbox Series X- en S-consoles en bij AMD en Nvidia-videokaarten met HDMI 2.1.

Op de website van Denon en Marantz meldt Sound United dat het de HDMI-adapter SPK618 kosteloos aanbiedt aan gebruikers van receivers die 4k120- en 8k-signalen ondersteunen. Vanaf 15 mei kunnen in gebruikers van deze receivers zich aanmelden op een van de twee pagina's. Volgens de fabrikant zal deze adapter een 'compatibiliteitsissue' tussen Denon- en Marantz-receivers met HDMI 2.1 en bepaalde gameconsoles oplossen. Als gebruikers een zwart scherm ervaren en geen audio horen als ze proberen om een 4k120- of 8k-signaal vanuit hun gamingapparaat via hun receiver door te sluizen naar hun scherm, zal de adapter helpen om een fatsoenlijke game-ervaring te bieden, schrijft Sound United.

Het Duitse c't Magazine constateerde vorig jaar dat er problemen zijn met de doorgifte van 4k120-signalen naar de aangesloten televisie. Sound United erkende de problemen en sprak over een mismatch tussen de HDMI-chipsets van de verschillende apparaten. Ook Yamaha bevestigde dat het probleem zich voordoet bij zijn receivers. Het probleem betreft waarschijnlijk specifiek de geïntegreerde HDMI-chips van Nuvoton Technology. De chipsets van deze fabrikant zijn ingebouwd in nogal wat receivers die HDMI 2.1 ondersteunen. Bij de PlayStation 5 speelt dit probleem niet, omdat de Nuvoton-chips waarschijnlijk niet goed overweg kunnen met de compressietechniek display stream compression; Sony past dat niet toe bij de PS5, terwijl Microsoft dat wel doet bij het beeldsignaal vanuit de Series X en S.

Sound United HDMI adapter

Het is niet duidelijk hoe de HDMI-adapter van Sound United precies werkt. Waarschijnlijk past de adapter het HDMI-signaal aan, zodat het issue met de niet goed functionerende Nuvoton-chips wordt omzeild. Duidelijk is wel dat de adapter tussen bijvoorbeeld de Xbox Series X en de receiver moet worden geplaatst. Dat betekent dat de console via een HDMI-kabel met de SPK618 moet worden verbonden, waarna deze adapter op zijn beurt weer via een HDMI-kabel met de receiver moet worden verbonden. Het aanbod van deze adapter zou kunnen betekenen dat Sound United niet meer met een andere oplossing komt.

Los van deze workaround rest gebruikers met deze problemen voorlopig weinig anders dan afzien van spelen in 4k-resolutie met 120 beelden per seconde, aangezien het probleem niet optreed bij 4k60. Een andere mogelijkheid is de console rechtstreeks op de televisie aansluiten en het geluid via ARC vanuit de televisie naar de receiver sturen. Deze 'oplossing' heeft echter wel wat nadelen, zoals een extra benodigde HDMI-aansluiting op de televisie en het feit dat via ARC geen lossless audio kan worden doorgestuurd.

Het probleem speelt ook bij andere receivers die HDMI 2.1 ondersteunen, zoals die van Yamaha. Deze zegt fabrikant in een korte verklaring, die FlatpanelsHD heeft opgetekend, dat het bij zijn huidige modellen nog steeds bezig is met onderzoek en dat het overweegt hoe het zal reageren op het probleem. Dit betreft de RX-A2A,V6A en V4A. Het bedrijf zegt dat het het probleem via toekomstige updates zal adresseren, maar dat het voor nu meer tijd nodig heeft. Daarmee is het nog onbekend of Yamaha ook met een HDMI-adapter komt, of het probleem op een andere manier zal proberen op te lossen. Het bedrijf zegt ook dat het op vrij korte termijn nieuwe receivers gaat uitbrengen voor 4k120 en 8k waarbij het probleem zich waarschijnlijk niet zou moeten voordoen. Die kunnen volgens Yamaha al binnen een maand verschijnen.

Denon-receivers Marantz-receivers
AVR-X2700H SR5015
AVR-X3700H SR6015
AVR-X4700H SR7015
AVR-X6700H SR8015
AVR-S960H NR1711
AVR-A110 AV7706

Door Joris Jansen

Redacteur

28-04-2021 • 10:53

111

Reacties (111)

111
110
52
13
1
54
Wijzig sortering
Het Duitse c't Magazine constateerde vorig jaar dat er problemen zijn met de doorgifte van 4k120-signalen naar de aangesloten televisie. Sound United erkende de problemen en sprak over een mismatch tussen de HDMI-chipsets van de verschillende apparaten.
Let op dat de 'schuld' ligt bij het niet volgen van de standaarden door de chip die gebruikt wordt in de receivers. Dit was toen de chips uitkwamen ook lastig om te testen, want er was toen nog geen (consumenten)apparatuur voorhanden die HDMI 2.1 ondersteuning heeft.

De oplossing is een combinatie van de genoemde adapter en een firmware update voor de betreffende apparaten. Let op dat enkel de adapter gebruiken het probleem niet oplost.
Het is niet duidelijk hoe de HDMI-adapter van Sound United precies werkt. Waarschijnlijk past de adapter het HDMI-signaal aan, zodat het issue met de niet goed functionerende Nuvoton-chips wordt omzeild.
De adapter gebruikt maximaal 5 watt, en waarschijnlijk wil men de kostprijs zo laag mogelijk houden. Ik kan mij niet voorstellen dat de adapter iets heel data intensief met het HDMI signaal doet. Mijn vermoeden is dat EDID/andere metadata on-the-fly wordt geanalyseerd en gepatched, omdat er een beperking zit in de gebruikte HDMI chip in de betreffende receivers die niet softwarematig opgelost kan worden. Dit hoeft het beeld en geluid niet te vertragen, als het bijvoorbeeld enkel gaat om een gepatchte handshake.

Het vervangen van het HDMI bord in de betreffende receivers was een nettere oplossing geweest, maar brengt ook problemen. Handige tweakers kunnen zo'n bord zelf vervangen, maar dat lukt de gemiddelde consument niet. Je krijgt dan een logistiek duur (en voor de gebruiker oncomfortabel) proces dat men hiermee vermijdt.
Los van deze workaround rest gebruikers met deze problemen voorlopig weinig anders dan afzien van spelen in 4k-resolutie met 120 beelden per seconde, aangezien het probleem niet optreed bij 4k60. Een andere mogelijkheid is de console rechtstreeks op de televisie aansluiten en het geluid via ARC vanuit de televisie naar de receiver sturen. Deze 'oplossing' heeft echter wel wat nadelen, zoals een extra benodigde HDMI-aansluiting op de televisie en het feit dat via ARC geen lossless audio kan worden doorgestuurd.
Volgens mij heeft eARC gewoon ondersteuning voor HD (lossless) audioformaten en voor LPCM. Dat de TV soms bepaalde zaken niet doorstuurt (zoals DTS formaten op moderne LG TV's), is iets anders.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 juli 2024 03:07]

https://www.hdmi.org/spec21Sub/EnhancedAudioReturnChannel
The latest high-bitrate audio formats are supported including DTS Master, DTS:X, Dolby TrueHD, Dolby Atmos and more.
Voor de door LG ondersteunde formaten (ik ben vanuit C9 vertrokken op de website): http://kr.eguide.lgappstv...format_e_c_a_t__dut.html#
Geluid --> Geluidsuitgang

Voor Sony:
https://helpguide.sony.ne...2/v1/en-003/04-04_04.html
Confirm that you can pass-through the following audio formats.

7.1 channel linear PCM: 32/44.1/48 kHz 16 bits
Dolby Digital
Dolby Digital Plus
DTS
Dolby TrueHD
DTS-HD MA
Dolby Atmos
DTS:X Master Audio
MPEG2 - AAC/MPEG4 - AAC
Zelf ben ik voorstander om zoveel mogelijk direct op de TV aan te sluiten om dan met 1 kabel naar de receiver te gaan.
- Je bent zeker dat er geen beeldverwerking door je receiver gebeurd
- Naar mijn ervaring minder gesukkel om van input te wisselen (vanwegen wisselende werking van CEC) met de standaard afstandbediening van enkel de tv
- Je signaal komt puur aan op de TV (zie ook punt 1) en zal daar ook zoals uitgestuurd worden verwerkt
- lijkt me de minste kans op input lag te geven

Nadeel is dan wel dat je TV de nodige audio moet kunnen doorsturen via eARC. Dat de nieuwe LG OLED's (vanaf CX afaik) bepaalde audioformaten niet meer kan doorgeven is idd een zeer spijtige evolutie en zal mss te maken hebben met licenties?

[Reactie gewijzigd door flowrider84 op 23 juli 2024 03:07]

Let wel op dat een aansluiting Bron > TV > Receiver (eARC) er ook voor zorgt dat:
  • Er minder aansluitingen beschikbaar zijn (een moderne receiver heeft vaak 8 HDMI ingangen)
  • Het OSD van de receiver niet kan worden opgeroepen tijdens de film
  • Er geen overlays kunnen worden getoond (bijv. reactie op wijziging volume of audio instellingen)
  • De app van de receiver niet meer kan worden gebruikt om van ingang te wisselen (via bijv. HEOS app)
  • Er niet meer via de receiver kan worden gewisseld van display (bijv. tussen zones of tussen tv en beamer)
Je vergeet nog een belangrijke beperking: als je TV je surround sound codec niet gelicensed heeft kan die het zelfs niet pass-through'en, en ben je je surround sound kwijt omdat je TV de codec niet ondersteunt.

Ik ben zelf echt wel fan van alles op de receiver aan te sluiten. Het is zijn taak om te... receiven natuurlijk...

Mijn TV heeft trouwens maar 2 HDMI ingangen, ik weet niet wat voor TV's jij over spreekt, maar ik heb geen zin om een troep aan kabels naar mijn TV te gaan trekken voor al mijn bronnen.
Die redenering werkt in de omgekeerde richting ook. Wat als je receiver niet alle beeld standaarden ondersteund die je TV wel ondersteund (ie: HDR)? Of dat je receiver niet de codec ondersteund, maar je TV kan deze wel transcoden? Of je niet receiver niet alle HDMI standaarden ondersteund die je TV ondersteund (zoals in het artikel duidelijk het probleem is) (ie: VRR, ...)? Mijn receiver moet dan ook enkel...geluid afspelen en geen beeld.

Er valt natuurlijk voor beide setups iets te zeggen. Voor mijn persoonlijke situatie met mijn devices, vind ik het veel meer aangewezen om (e)ARC te gebruiken. Dat is een afweging die voor elke situatie apart moet gemaakt worden.
Ik hoef nooit van kanaal te wisselen op mijn receiver en alle inputs zijn beschikbaar op mijn TV.
Met alles aangesloten op de receiver heb ik ook alles beschikbaar op de TV en hoef nooit van kanaal te verwisselen op de receiver. Plus ik heb geluid van alle bronnen beschikbaar als de TV uit staat.

Je hebt de receiver op de TV aangesloten met (e)ARC. Dan kan je toch alle HDMI ingangen op de receiver met de TV remote kiezen alsof ze op de TV zitten?
Mss dat ik het fout begrijp, maar ik denk dat ik hetzelfde als jou zeg. Ongeacht of het aangesloten is op de receiver of op de TV, ik zie alle hdmi kanalen op mijn tv en hoef dus niet te schakelen op de receiver. Het is volledig transparant. Volgens mij is dit een gevolg van een goede CEC implementatie. Ik heb het zeker al anders geweten.

Je hebt een punt dat je geluid ook beschikbaar is zonder tv als je je device op receiver aan sluit. Echter gaat het hier over aansluitingen van devices waarbij beeld mee doorgestuurd wordt. Ik kan zelf niet direct op een use case komen waarbij ik wel het geluid, maar niet het beeld zou willen.
Radio luisteren?

Wel goed dat ze dit fixen, maar wat een vuile oplossing..
Een Chromecast om YouTube muziek af te spelen misschien?
Let wel op dat een aansluiting Bron > TV > Receiver (eARC) er ook voor zorgt dat:
  • Er minder aansluitingen beschikbaar zijn (een moderne receiver heeft vaak 8 HDMI ingangen)
Niet van toepassing als we spreken over deze receivers. Die hebben maar een enkele HDMI ingang die 4k@120hz/8k@60hz ondersteunt.
  • Het OSD van de receiver niet kan worden opgeroepen tijdens de film
  • Er geen overlays kunnen worden getoond (bijv. reactie op wijziging volume of audio instellingen)
Interesseert dit iemand? Ik zet zelf alle overlay zooi altijd uit, zelfs als ik video via de receiver laat verlopen. Het heeft geen toegevoegde waarde als ik enkel naar videomateriaal kijk. Van geluid hoor ik wel hoe hard of zacht het is (of heb een referentie op het scherm van de receiver als ik het volume wijzig), en voor het instellen kan ik natuurlijk ook even van kanaal wisselen.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 juli 2024 03:07]

[...]
Niet van toepassing als we spreken over deze receivers. Die hebben maar een enkele HDMI ingang die 4k@120hz/8k@60hz ondersteunt.
Er werd geschreven:
Zelf ben ik voorstander om zoveel mogelijk direct op de TV aan te sluiten om dan met 1 kabel naar de receiver te gaan.
Puur voor 8K maakt het weinig uit voor het aantal aansluitingen. Voorlopig zullen er echter genoeg 4K apparaten zijn en blijven, waar dit weldegelijk tot een beperking van het aantal aansluitingen zal leiden.
[...]
Interesseert dit iemand? Ik zet zelf alle overlay zooi altijd uit, zelfs als ik video via de receiver laat verlopen. Het heeft geen toegevoegde waarde als ik enkel naar videomateriaal kijk. Van geluid hoor ik wel hoe hard of zacht het is (of heb een referentie op het scherm van de receiver als ik het volume wijzig), en voor het instellen kan ik natuurlijk ook even van kanaal wisselen.
Ik vind het persoonlijk erg fijn om bij het wijzigen van audio instellingen ('s avonds Dynamic Volume aanzetten, wisselen tussen stereo of Auro2D/DTS/Dolby, etc.) te zien wat er gebeurt. Aangezien mijn receiver in een kastje met gesloten deur staat, is het bovendien nodig om door het menu te gaan.

[Reactie gewijzigd door mac1987 op 23 juli 2024 03:07]

Interessante bemerkingen. Zelf heb ik nog geen last gehad van die beperkingen, maar je kan ze idd best mee pakken in je beslissing.

Bij mijn receiver is het wel dat ik zowel de hdmi in kanalen van de receiver kan gebruiken als gebruik kan maken van ARC.

Mijn huidige setup:
Shield/PS4/Pi --> TV <--> Receiver <-- PC

Ik hoef nooit van kanaal te wisselen op mijn receiver en alle inputs zijn beschikbaar op mijn TV. Op de TV zelf is het dus volledig transparant wat er waar op is aangesloten zoals het nu is bij mij.

Off topic: De CEC werkt ook verbazingwekkend goed, gezien alles mooi op en af spring ongeacht met welke afstandsbediening ik werk. Enkel wanneer er een toestel op springt en de tv triggert om op aan te gaan terwijl deze op een andere input was afgezet, wordt er eindeloos gevochten over welke input er nu getoond moet worden (bv: HDMI 2 start op, maar TV was afgezet op HDMI1).
Voor de door LG ondersteunde formaten (ik ben vanuit C9 vertrokken op de website):
Vanaf de LG CX is er geen DTS ondersteuning meer, ook niet voor passthrough.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 juli 2024 03:07]

Is het niet zo dat de nieuwe LG OLEDS de informatie niet uit de apps halen. maar wel als passthrough doorgeven? Ik heb zelf een LG B9 en alles gaat netjes over eARC.

Toen ik de tv kocht zat ik met het probleem dat mijn receiver maar hdmi 2.0 aan kan, vrij nieuw maar dus geen hdmi 2.1 met de PS5. Uiteindelijk heb ik een 55 euro box gekocht die eARC van de tv omzet naar een hdmi input in de receiver. samen met alles gewoon aansluiten op de tv werkt het als een tierelier zonder een dure nieuwe receiver te moeten kopen (die dus blijkbaar ook niet zo goed werken.)
Anoniem: 501293 @Nutral28 april 2021 12:41
De LG B9 is een ander verhaal dan de nieuwere LG's. Ik heb zelf de LG CX maar ik ben niet echt tevreden met de manier waarop LG de televisies aan de man brengt. Er is namelijk een reden waarom Panasonic tv's 500,- tot 1000,- duurder zijn dan LG. Panasonic wordt toch echt mijn volgende ipv een ander merk.

Dit zijn wat onderwerpen die mij opvallen:
- LG bespaart op licenties wat sommige mensen niet door of nodig hebben. Kijk bijv naar HDR10+. Daar is hun eigen HDR pro voor in de plaats gekomen maar hoe dit werkt???
- De CX ondersteund ook geen DTS formaten via eARC ivm licentie kosten. Alle voorgaande modellen wel.
- De uitlijningen zijn niet perfect. Je hebt namelijk elke keer verschillende uitlijningen wanneer de tv opgestart is. Dat zijn kalibraties die je toch wel op orde moet hebben vind ik. Nu merk je het niet zo erg maar het geeft wel aan hoe de fabrikant erin staat tegenover een Panasonic bijv.
Om maar niet te klagen over de beeldverwerking. Die is in zijn geheel ook niet echt goed. Het varieert teveel in gamma's enzo, in ieder geval wat zwart moet zijn met een scene is het dan ineens niet.
Die uitlijningen zijn vermoedelijk elke keer anders om inbranden van een OLED te voorkomen.
Anoniem: 501293 @SkiFan28 april 2021 18:11
Klopt. Die kan je ook uitzetten met pixel refresher geloof ik of een andere die onder in het menu staat maar dan doet ie het zelfs nog. Opzich is het niet erg hoor want je merkt er vrij weinig van maar het is zo een ding dat als je het weet, dan voel je het :P
Zou kunnen, maar omdat het geheel digitaal is, en er geen analoge conversiestappen inzitten, vermoed ik dat dit toch een stukje opzet is.
Is het niet zo dat de nieuwe LG OLEDS de informatie niet uit de apps halen. maar wel als passthrough doorgeven?
Nope.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 juli 2024 03:07]

Oh, dat is wel erg problematisch. Ben opeens wel wat blijer met mijn keuze voor de B9 ipv de CX.
Ik ben zelf niet gekend met de details van wat er doorgegeven kan worden wanneer en wat niet. Zelf heb ik een C9 en ben ik naar mijn weten enkel nog maar tegen limieten van mijn receiver gelopen doordat deze niet alle modernere audio formaten ondersteund die de tv doorstuurt.
Content wordt ook volledig via een externe speler (Shield 2019) doorgestuurd naar de TV en niet via de apps van de tv.
Zelf ben ik voorstander om zoveel mogelijk direct op de TV aan te sluiten om dan met 1 kabel naar de receiver te gaan.
Mwa... Ligt eraan. Mijn TV was niet in staat alle audio codecs door te zetten naar mijn receiver. Daardoor kreeg ik gewoon stereo sound uit de receiver. Als ik het rechstreeks op de receiver aansluit krijg ik wel DTS master/HD, dolby etc. Nu wordt ik dus wel gelimit door hoeveel Hz de receiver kan doorgeven aan de tv op 4K.
Bij de PlayStation 5 speelt dit probleem niet, omdat de Nuvoton-chips waarschijnlijk niet goed overweg kunnen met de compressietechniek display stream compression; Sony past dat niet toe bij de PS5, terwijl Microsoft dat wel doet bij het beeldsignaal vanuit de Series X en S.
Zou best kunnen dat dit kastje simpelweg de compressie van het signaal af haalt..
Yamaha gaat het probleem waarschijnlijk oplossen in nieuwe modellen.

https://www.flatpanelshd....on=showfull&id=1619588759

New HDMI 2.1 receivers soon
Yamaha added that it is planning to launch new HDMI 2.1 receivers with 8K and 4K120 pass-through in the near future, perhaps even next month.

- "We're planning to introduce 8K/60Hz and 4K/120Hz pass-through AV receivers in the near future (probably within a month)," said Yamaha.
Knullig. Net zoals deze oplossing overigens. De enige juiste oplossing is het repareren van de huidige receivers met een nieuwe chipset, of het vervangen van de complete receiver. Niet iedereen zit weer op een stroomvretend extra kastje te wachten.

@jongetje Kleine correctie :)

[Reactie gewijzigd door SkiFan op 23 juli 2024 03:07]

idd.
En wat als je zowel een PS5 en een Xbox Series hebt? 2 kastjes?
Blijft een beetje aanvoelen als Duck-tape. Begrijp het wel maar toch...
De recievers hebben maar 1 4k@120 ingang, voorheen kon je dus ook maar 1 console aansluiten met gebruik van de HDMI2.1 features.
Deze receivers hadden sowieso maar één HDMI 2.1 aansluiting, iets wat in reviews en op specsheets ook wordt gecommuniceerd. Er is dus ook geen reden om meer dan één kastje te leveren.
Dat kastje gebruikt 2.3watt als het actief is en 0,3watt stand-by...

[Reactie gewijzigd door jongetje op 23 juli 2024 03:07]

Wanneer je dat kastje met een USB-kabeltje op de desbetreffende console aansluit, dan zal het verbruik onderaan de streep allicht wel weer meevallen. Het apparaat zal dan (als het goed is) pas stroom krijgen wanneer de console ingeschakeld wordt.

Dit was het ding waar ik op aan het wachten was, alvorens ik een Marantz NR1711 aan zou schaffen. Niet zo zeer wegens het direct gebruiken van deze functie, maar voornamelijk om de HDMI standaard op alle apparatuur die ik heb staan op hetzelfde niveau te hebben. Wat dat betreft is er niets erger dan een set apparaten aanschaffen waarbij ik niet het volledige potentieel eruit kan halen, omdat er onderling incompatibiliteit speelt. Niet de beste oplossing, maar zeker werkzaam.
Hoeveel zouden er wereldwijd verkocht zijn?

Denk dat het verstandiger en voor de consument een betere oplossing was om de hele receiver later te vervangen met een andere.

Deze tussenoplossing is een mooie gebaar/oplossing maar gezien de kostprijs van zo'n receiver zou ik er persoonlijk niet blij mee zijn.
Deze tussenoplossing is een mooie gebaar/oplossing maar gezien de kostprijs van zo'n receiver zou ik er persoonlijk niet blij mee zijn.
De enkele 4k@120hz/8k@60hz aansluting is één van de vele functies waarmee een receiver verkocht wordt. Het gehele apparaat vervangen voor iets dat één functie raakt is overkill.

Liever had ik een keuze gezien. Of deze adapter gebruiken, of het HDMI bord in de receiver (zelf/laten) vervangen, of misschien een vergoeding voor de gemiste functionaliteit. Helaas zitten aan dergelijke keuzes ook veel haken en ogen. De huidige oplossing is het meest gebruiksvriendelijk voor de kleine groep consumenten die hierdoor geraakt wordt.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 juli 2024 03:07]

Ik heb een lg cx icm een series x en een x4700h ben allang blij met deze oplossing. Earc gaat niet altijd want cx ondersteunt geen dts
Voor zowel receivers als TV heb ik een beetje zo'n idee dat een jaartje uitstellen geen overbodige luxe is.
Receivers zoals bovengenoemde, maar ook TV met die mediatek soc die geen 120fps + dolby vision tegelijk kan. Zoals de Sony A90J waarvan ik bijna van het besloten deze te kopen, maar nu weer begin te twijfelen.

Edit: toch redelijk verrast dat ze nog een fix hebben hiervoor. Ik dacht dat dit meer naar een massale omruil zou gaan.

[Reactie gewijzigd door VonDudenstein op 23 juli 2024 03:07]

Toch redelijk positief verrast, want ik had niet verwacht dat de receivers uberhaupt nog een fix zouden krijgen.
Geen fix uitbrengen zou duur uitvallen voor de fabrikanten, en/of de relatie met hun afnemers enorm verslechteren. Immers is het apparaat expliciet met een functie verkocht die het niet aankon. De partij waarvan het gekocht is moet dan iedereen die het apparaat terugstuurt (ook na twee jaar, want de koper is niet op de hoogte gebracht en het is een fabricagefout in het product) het geld teruggeven of een alternatief aanbieden.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 juli 2024 03:07]

[...]
Geen fix uitbrengen zou duur uitvallen voor de fabrikanten, en/of de relatie met hun afnemers enorm verslechteren.
Ja absoluut. Receivers terugnemen/ruilen, de imagoschade, etc.
Maar laat ik het anders zeggen. Ik had eigenlijk verwacht dat ze het uberhaupt niet konden fixen.

[Reactie gewijzigd door VonDudenstein op 23 juli 2024 03:07]

Ik had bijna de Yamaha RX-V6A gekocht, maar wacht nu op nieuws vanuit Yamaha op nieuwe modellen dit het probleem niet meer hebben.
Yamaha heeft namelijk meerdere HDMI 2.1 aansluitingen op hun receivers en met het oog op de toekomst is dat wel fijn aangezien je een receiver voor meerdere jaren koopt. Mijn huidige receiver is 13 jaar oud.
Voor nu heb ik alleen een PS5, maar misschien komt daar in de toekomst wel een HDMI 2.1 apparaat bij wat ik dan ook wil aansluiten op de receiver, bijvoorbeeld een game pc of een Xbox.
Yamaha gaat het probleem waarschijnlijk oplossen in nieuwe modellen.
Denon en Marantz ook, met de modellen die tegen het einde van het jaar verschijnen.
Ik hoop dat Yamaha dan ook een soundbar gaat introduceren in de Bar 40 range die HDMI 2.1 goed doet. Dat zou perfect zijn. ARC blijft behelpen.

Ik had alleen van Yamaha wel wat meer actie verwacht zolangzamerhand.
Yamaha4life.

Is ook prima, 8k is nu nog niet echt ee standaard, en de eerste betaalbare 8k tv' s wil je sowieso skippen.
Nee? Dus die (tot op heden in alle schaarste) kleine 10 miljoen nieuwe consoles met 8K ondersteuning zijn niet echt standaard?
Nee, de consoles zijn futureproof.
Pas als de 8k tv's voor dezelfde prijzen als de huidige 4k tv s verkocht worden dan is het een standaard.
Puur marketing, je mag blij zijn als je 4k @ 60fps haalt op de PS5/Xbox Series X.
De rendering in de game zelf is inderdaad misschien niet 4k60, maar de output van de console is wel een 4k60 of zelfs 4k120 signaal en dat moet dus gewoon ondersteund worden. Een zwart scherm doordat de output niet geaccepteerd wordt is niet "puur marketing"...
De rendering in de game zelf is inderdaad misschien niet 4k60, maar de output van de console is wel een 4k60 of zelfs 4k120 signaal en dat moet dus gewoon ondersteund worden. Een zwart scherm doordat de output niet geaccepteerd wordt is niet "puur marketing"...
Je mag toch verwachten dat dergelijke TV's ook 1080p, en 4K@30Hz aan kunnen, liefst ook 1440p (o.a. x-box Series S) in de breedtes 1920 en 2560. Dat 1600×2560 niet ondersteund wordt op een 4K model is jammer, maar dat is toch meer een monitor-resolutie.
Vind de prijzen zeer meevallen, zeker ten opzichte van de prijs van 4K televisies toen ze redelijk nieuw waren. Inmiddels zijn ze niet zo duur meer.
Dat de PS5 8k ondersteunt betekent niet dat je ook op 8k kunt gamen met een fatsoenlijke framerate. De PS5 doet grafisch onder voor een goede gaming PC en daar is 4K voor zware spellen nog een stevige klus. De huidige console-generatie kun je eerder zien als een volwassen 4K60fps-platform.

[Reactie gewijzigd door sampoo op 23 juli 2024 03:07]

Marantz echt over Yamaha. Alleen door de warme geluidsoutput al.
Gedeeltelijk met je eens. Heb zowel een Yamaha, Marantz als Denon gehad. Heb een Mordaunt Short speakerset, en die klinkt net even beter met Marantz en Denon.

Echter. De Marantz kreeg kuren na 3 jaar. De Denon al na 1 jaar en is toen gerepareerd, maar begint nu, 3 jaar oud, wederom. Als je rondzoekt zijn er echt bergen problemen met de Marantz/Denon HDMI printplaten. En persoonlijk vind ik de ondersteuning/implementatie van de firmware bij M/D ook niet echt om over naar huis te schrijven.

De Yamaha? Die doet het na 11 jaar nog steeds prima zonder ooit een probleem te hebben gehad.

Deze actie van M/D komt op mij over als "damage control" om klachten in de US te voorkomen. Verder voor mij de volgende receiver echt geen Marantz of Denon meer.
Van deze oplossing (kan denk ik ook niet kleiner) wordt je ook niet echt blij zo te zien. Het kastje lijkt me nog best groot. Mag je dat er weer tussen gaan hangen.

Nu heb ik een paar jaar geleden mijn vorige Marantz geupgrade naar een nieuwere voor 4k. Maar dat is niet deze. Op dit moment zal deze voorlopig ook wel blijven staan tot na een nieuwe snellere tv. De huidige is wel 4k, maar niet 120hz.
De versterker loopt daar wat mij betreft nog wel achteraan. Dan is alles weer wat meer gemeengoed en krijg je weer iets nieuws. :+
De versterker loopt daar wat mij betreft nog wel achteraan. Dan is alles weer wat meer gemeengoed en krijg je weer iets nieuws. :+
Zolang je receiver eARC ondersteuning heeft, je TV de gewenste geluidsformaten doorgeeft en voldoende HDMI aansluitingen heeft voor de apparatuur waarvoor het nodig is, is er tenminste een workaround.
Ik quote even mezelf:

Let wel op dat een aansluiting Bron > TV > Receiver (eARC) er ook voor zorgt dat:
  • Er minder aansluitingen beschikbaar zijn (een moderne receiver heeft vaak 8 HDMI ingangen)
  • Het OSD van de receiver niet kan worden opgeroepen tijdens de film
  • Er geen overlays kunnen worden getoond (bijv. reactie op wijziging volume of audio instellingen)
  • De app van de receiver niet meer kan worden gebruikt om van ingang te wisselen (via bijv. HEOS app)
  • Er niet meer via de receiver kan worden gewisseld van display (bijv. tussen zones of tussen tv en beamer)
Heb er echt geen idee van, maar een upgrade op zijn tijd als het nodig is, is ook niet erg.
De vorige was na de 4k tv en aanschaf van de PS4 pro. Tijdelijk rechtstreeks op de tv aangesloten. Later de Marantz NR1604 vervangen voor de NR1608.
Dat zal dan wellicht later de NR1613 of 14 worden.
8k heb ik weinig interesse in op dit moment, maar wie weet komt dat ooit nog wel.
Heb er echt geen idee van, maar een upgrade op zijn tijd als het nodig is, is ook niet erg.
Daarom, 'als het nodig is'. Door audio en video te scheiden is het mogelijk niet nodig.
Anoniem: 562971 28 april 2021 11:45
Ik ben ook een van de 'gelukkigen' met een SR7015, maar naar mijn mening is dit gewoon een houtje touwtje oplossing.
Mooi dat ze het oplossen maar ik vraag me wel af wat dit met de input lag doet.
Inderdaad, kan mij niet voorstellen dat dit kastje geen latency introduceerd. @Koekiemonsterr is het een idee om zo'n ding te reviewen? Gok dat jullie de apparatuur al in huis hebben om dit soort dingen te meten.
Kan zeker interessant zijn. En ook het checken van andere dingen, zoals de vraag of ie bijvoorbeeld Dolby Vision dan ook goed doorgeeft. Genoeg te testen inderdaad. Probleem kan wel zijn dat we doorgaans receivers niet reviewen en als we die al hebben, ze op termijn ook weer terug moeten naar de fabrikant. Denk dat een individuele gebruiker sneller met bevindingen zal kunnen komen, maar ik zal eens kijken wat er mogelijk is.
@Koekiemonsterr Waarom reviewed Tweakers eigenlijk geen receivers? Is volgens mij in combinatie met TV's toch best een interessante categorie? Denk dat best veel Tweakers zo'n ding hebben. Ondergetekende in ieder geval wel. Mooie roundup van de huidige markt?

[Reactie gewijzigd door SkiFan op 23 juli 2024 03:07]

Goeie vraag. Dat is door de jaren een beetje zo gegroeid, denk ik. Audio in de zin van home cinema-producten, dus speakers, receivers en soundbars, is ook wel een beetje een apart terrein. Al was het maar omdat geluid toch wat lastiger is te reviewen. Hoe dan ook, het is volgens mij nooit echt een categorie geweest die een voet tussen de deur heeft gekregen. Wat niet is, kan nog komen uiteraard, maar ik acht de kans niet heel groot dat dat (snel) gaat gebeuren.
Jammer. Soms is het best een puzzeltocht, met dien verstande dat eigenlijk alle receivers tegenwoordig wel goed klinken. Het gaat tegenwoordig meer om de features die erop zitten.
Op zich wel jammer, al denk ik wel dat je dan redelijk snel een blikje met wormen zal opentrekken, aangezien er redelijk wat audiofielen/puristen met sterke meningen op het platform aanwezig zijn.

Al met al zou ik het persoonlijk een hele welkome toegevoegde categorie vinden voor reviews en vergelijkingen. Dus mijn stem heb je in elk geval! :)
Slechter dan gerenommeerde hifi websites kan het sowieso niet worden, de meeste reviews daar raken sowieso kant noch wal én gaan eigenlijk niet goed op technische details in. Vlees noch vis, weinig technische details en vooral een verlengstuk van de marketingafdelingen.

Wat dat betreft liggen er wel kansen voor Tweakers zelfs al zou men geen complete geluidsmetingen bij betrekken. Wat mij betreft zou men daarvoor ook gewoon naar externe partijen mogen verwijzen zoals audiosciencereview. AVR's zijn enorm uitgebreid en beiden tevens vele features zoals bijvoorbeeld auto lip sync en verschillende HDMI modi. Ik zou het echt toejuichen mocht Tweakers zich daarop richten.
Maar om deze adapter aan een klein onderzoek te onderheven hoef je geen review te doen van de receivers zelf. Er kan getest worden of en hoeveel lag er wordt geïntroduceerd en of er andere zaken een rol van betekenis spelen en het openschroeven van de adapter zelf zal veel bloot geven.

Aangezien dit een unieke oplossing is voor een hardwareprobleem hoeft dit ook niet meteen te betekenen dat receivers een grotere rol krijgen. Alleen moet je natuurlijk wel over de relevante receivers en de adapters beschikken en een goede testmethode ontwikkelen. Op zich vergt dat alleen al een flinke tijdsinspanning, maar ik zou het wel interessant vinden om het hele proces te lezen ook al heb ik geen receiver waar dit bij speelt noch een 4K@120Hz TV.
In principe zul je alles moeten checken. DV, VRR, Passthrough van geluid (nieuw in de laatste xbox Insider built), Passthrough van 4K UHD door de xbox. 4:2:2 en 4:0:0, 10bit en 12 bit kleuren combi's.
Op dit moment is te weinig bekend wat dat kastje precies doet.

Heb me hierin bv. ook vergist toen ik de Hue Syncbox kocht. Die kon ook bepaalde zaken gewoon niet. Volgens mij hebben ze dat ondertussen wel opgelost en werkt VRR en DV nu goed. (VRR kan ik niet testen omdat mijn huidige receiver geen VRR tot 60fps doet).
Op dat punt wordt het nu tijd dat philips ook een 4k 120fps syncbox uit brengt, maar dan bij voorkeur wel met een andere chipset dan in de huidige receivers zit :)

[Reactie gewijzigd door SunnieNL op 23 juli 2024 03:07]

Er is vast wel een gebruiker die zijn receiver beschikbaar wil stellen voor een artikel.
Inderdaad, kan mij niet voorstellen dat dit kastje geen latency introduceerd.
Ik wel. Stel dat enkel de handshake wordt aangepast of enkel de metadata die wordt meegestuurd die het doorsturen beeldmateriaal niet direct beïnvloed, dan kan de latency wel eens verwaarloosbaar zijn.

Zoals ik noemde gebruikt het kastje maximaal 5 watt. Verwacht geen bijzondere beeldverwerking/-conversie.
https://marijuanapy.com/h...blems-with-hdmi-adapters/

Hier hebben ze het over 50 tot 80 microseconden dus te verwaarlozen als het klopt.
Dat vraag ik mij ook af ja. Ik ben een bezitter van de X4700h die dit probleem heeft en ik kan niet betrouwbaar een 4K@120 fps signaal van mijn RTX 3080 via deze AVR op mijn TV krijgen. Ook vraag ik mij ernstig af wat er precies gedaan wordt. Wordt het signaal naar yuv 4:2:0 of zo geconverteerd om bandbreedte te besparen? Ik zou graag meer informatie hebben om te zeker te weten dat er geen kwaliteit verlies of input lag is.

[Reactie gewijzigd door rajackar op 23 juli 2024 03:07]

In het artikel wordt een alternatieve optie aangeboden. ARC gebruiken, het nadeel is dat er een extra kabel moet worden gebruikt en dat er geen lossless audio verzonden kan worden.

Ik weet niet alle specificaties van alle schermen, maar zowel deze receivers als de nieuwe televisie ondersteunen gewoon eARC - die wél lossless audio kan sturen ook als dit in Atmos is verwerkt.
Hoezo zou dit een extra kabel gebruiken? Er ligt al een kabel tussen je TV en de versterker, het enige verschil is dat je je device in je TV prikt in plaats van je versterker.

Of zie ik iets over het hoofd?
het enige verschil is dat je je device in je TV prikt in plaats van je versterker
Dat heb je goed en dat is die extra kabel. (extra kabel naar de TV)
Zo heb ik het ook gedaan echter is earc niet altijd de oplossing. Zo wordt heel vaak dts niet ondersteund. Ook kan ik op deze manier niet mijn hue sync box gebruiken helaas.
Haha, ik wist het. Zeg dat je last hebt van elektromagnetische straling en je wordt (hier) weggezet als gekkie met een alu-hoedje. En als je zegt geen verschil te zien tussen 60 / 120 Hz, dan wordt je ook weggezet als gekkie, al dan niet met alu-hoedje. En dat terwijl beide zaken hoogst waarschijnlijk een kwestie van perceptie zijn. Voorbeelden genoeg om dat te staven, zoals de cola-test. Zet iemand twee identieke glazen cola voor zijn neus en zeg dat de ene Pepsi is en de ander Coke. En dan proeven ze dat verschil. Perceptie.
De één is het kunnen ervaren van hogere ververssnelheid van beelden. Dat is meetbaar, aantoonbaar, en uitgebreid getest. Het is bewezen dat hogere refresh rate zorgt dat professionele gamers beter presteren.

Ik ben zelf niet super gevoelig voor 120Hz vs 60Hz. Dat betekent niet dat het naar mijn mening niet zou bestaan of merkbaar zou zijn, alleen maar dat ik er zelf minder van merk (en dan nog wel iets).

Het andere wat je noemt is inderdaad een alu-hoedje conspiracy theory. Zolang niet bewezen is, meetbaar en aantoonbaar, dat mensen hier echt last van hebben blijft dat ook zo.

Oh, en Pepsi en Coca Cola smaken echt anders ;).
Ik ben wel benieud wanneer je een dergelijke receiver hebt, en een RTX3090, PS5 en XBOX Series console hebt, krijg je dan 3 kastjes? Moet je dan aantonen dat je meerdere apparaten hebt? Of krijg je een dergelijk kastje voor iedere 4k120fps/8k input welke de receiver ondersteund? Of krijgt iedere eigenaar maar 1 kastje?
Het kastje op de schematische weergave heeft namelijk maar 1 input en 1 output.
Je krijgt het aantal kastjes voor iedere 4k@120/8k input, namelijk 1.
Meer van zulke ingangen hebben de Denon/Marantz recievers namelijk niet.

Ben het er mee eens dat dit een gemiste kans is om de reeds gedane pijn bij je klanten iets wat te compenseren door er een multi input van te maken. Dan hadden de eigenaren nu meer 120hz/8k ingangen gekregen, en zou het een pleister met upgrade geweest zijn.
M'n Denon X3700H was afgelopen week geupdatet en toen kon ik m'n Xbox Series X wel op 4k120 zetten waar ik eerst geen signaal kreeg. Heeft iemand anders dit ook ondervonden?
Het is volgens mij niet meer zo dat er elk jaar weer een hele lading nieuwe receivers wordt uitgebracht toch? Dit is sinds de opkomst van de soundbar wel een nicheproduct geworden waar de R&D-kosten moeilijk uit te halen zijn omdat de omzetten simpelweg zijn weggezakt.
Heel goed dat ze nu met een oplossing komen maar niemand zit natuurlijk op extra randapparatuur te wachten.
Vraagje: waarom wordt er nog met HDMI gewerkt? Kan dat ook niet met USB?
Anoniem: 501293 @Tweddy28 april 2021 12:57
Receivers een nicheproduct? Mensen die niet zoveel waarde hechten aan geluid halen een soundbar maar het overgrote deel in film/serie land is groter die wel waarde hechten aan geluid en die halen een receiver.

Ik vind het echt een goede oplossing om gratis met een oplossing te komen. Als het werkt, dan werkt het, wat maakt dat ene kastje uit?
Ben het met je eens dat het het beste geluid heeft en ik heb ook nog steeds een receiver en goede luidsprekers in de kamer staan.
Maar die markt is dus echt niche geworden. Bij vrienden of familie staan òf soudbars òf alleen de TV òf ze luisteren via bluetooth speakers.
De echte film- en hifiliefhebbers die het niet erg vinden veel en grote speakers in hun woonkamer met dito bekabeling te hebben, is een te kleine jaarlijkse omzet voor grote R&D-investeringen.
Anoniem: 501293 @Tweddy28 april 2021 13:15
Ja toch, gelukkig heb je goed geluid staan. Het is echt een wetenschappelijk feit dat geluid bijna belangrijker is dan beeld namelijk. Verschillende regisseurs hebben daar voorbeelden van laten zien en het werkt.

Ik snap wel wat je bedoeld want als ik kijk naar de mensen om mij heen, dan zie ik er wel een paar die geen waarde hechten aan geluid. Die kijken serieus via de tv. Zo dan, daar moet ik echt niet aan denken :X maar ja, als mensen zo gelukkig zijn is het goed toch :)

Heb je ook nog een blu-ray speler? Ik heb van de week de Panasonic UB824 gehaald met de juiste kabels en geluid en beeld opgesplitst. Echt 1 woord, wauw!
Ja, ik snap ook niks van mensen die met dat blikkerige geluid en een klein tv-tje kunnen leven. Een film kijken is zooo veel beter op een groot scherm (minimaal 55") met goede luidsprekers. Maar dus ook 'gewoon' muziek luisteren. Mijn kinderen luisteren hun muziek zoals alle pubers via een bluetooth speaker. Als ze dan via bluetooth verbinding maken met de receiver en mijn B&W luidsprekers weten ze niet wat ze horen.
Ik heb een gamingconsole met blu-ray en geluid gaat sowieso digitaal naar de receiver. CD's heb ik niet meer en luister veel via streams of via bluetooth. Bij mijn weten zijn er nog geen receivers met Bluetooth 5.2.
Niet het beste natuurlijk maar wie koopt er nog cd's.

[Reactie gewijzigd door Tweddy op 23 juli 2024 03:07]

Indien nodig is een goede headset ook een prima uitkomst :)
Verkoop wereldwijd zegt anders.
Onkyo leed vorig jaar een verlies $90 miljoen en Sony's meest recente receiver in de Pricewatch dateert alweer van mei 2018. Tussen Q1 2020 en Q1 2021 liep de verkoop met 70% terug voor Onkyo die het voornamelijk van AV receivers moet hebben..
Heb je ook cijfers? Ik kan ze eerlijk gezegd niet vinden.

[Reactie gewijzigd door Tweddy op 23 juli 2024 03:07]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.