Denon brengt vijf av-receivers met HDMI 2.1 uit vanaf 529 euro

Sound United heeft vijf nieuwe, relatief goedkope av-receivers uitgebracht met HDMI 2.1-ondersteuning. Het goedkoopste model van de vijf heeft een prijs van 529 euro. Het gaat om nieuwe receivers in de S-reeks en twee modellen uit de X-reeks.

Het gaat om de AVR-S760H, AVR-S660H en de AVC-S660H uit de S-reeks, die de S-650 en S-750 uit 2019 moeten vervangen. Daarnaast komt de fabrikant met de AVR-X1700H DAB en AVR-X1700H; dit zijn dezelfde modellen, met als enige verschil de aanwezigheid van een DAB-tuner. De AVR-S660H en AVC-S660H zijn ook grotendeels hetzelfde, al heeft de iets duurdere AVR-S660H wel als enige een FM/AM-tuner.

Denon AVR-S760HDenon AVR-S760H

De AVR-S760H is een 7.2-receiver met ondersteuning voor onder meer Dolby Atmos en DTS:X, zodat een 5.1.2-opstelling met twee hoogtekanalen mogelijk is. De AVR-S660H en de AVC-S660H zijn 5.2-receivers en ondersteunen deze object-based audioformaten niet; ze ondersteunen wel de lossless formaten Dolby TrueHD en DTS-HD Master Audio. Alle modellen ondersteunen Apple Airplay 2, HEOS, alle belangrijke hdr-standaarden en in alle gevallen zijn drie van de zes beschikbaar HDMI-aansluitingen geschikt voor HDMI 2.1 met bandbreedtes van 40Gbit/s. Ook worden VRR en ALLM ondersteund.

Denon AVR-S660HDenon AVR-S660H

De vrijwel identieke AVR-X1700H DAB en AVR-X1700H zijn 7.2-receivers en ondersteunen ook Dolby Atmos en DTS:X. Deze twee modellen zijn behoorlijk vergelijkbaar met de AVR-S760H, al is het maximaal geleverde vermogen per kanaal iets hoger bij de AVR-X1700H dan bij de AVR-S760H. Ook de AVR-X1700H DAB en AVR-X1700H beschikken over drie HDMI 2.1-aansluitingen om bijvoorbeeld 4k120-signalen door te kunnen geven en ook hier worden VRR en ALLM ondersteund.

Denon AVR-X1700HDenon AVR-X1700H

Denon biedt de AVR-S760H, AVR-S660H en de AVC-S660H aan voor respectievelijk 619, 549 en 529 euro. Twee van deze drie modellen zijn direct verkrijgbaar, al staat op de officiële Denon-website dat de AVR-S760H pas binnenkort beschikbaar zal zijn. Deze nieuwe receivers zijn de opvolgers van de AVR-S750H en de AVR-S650H. De AVR-X1700H DAB en de reguliere AVR-X1700H kosten respectievelijk 679 en 649 en komen volgens Denon binnenkort beschikbaar.

Eerder waren er de nodige problemen met av-receivers en de ondersteuning van HDMI 2.1. Dit speelde bij allerlei merken, ook de receivers van Sound United; deze fabrikant brengt modellen uit met de Denon- en Marantz-merknamen. Voor sommige van de getroffen modellen die last hadden van de HDMI 2.1-bug kwam Sound United met een extern kastje of een vervanging van het moederbord. De in dit bericht besproken modellen zouden allemaal geheel vrij van de problemen moeten zijn. Wat ook opvalt is dat er drie HDMI 2.1-aansluitingen aanwezig zijn in de vijf nieuwe modellen; eerdere modellen die HDMI 2.1 ondersteunden, moesten het met vaak met minder aansluitingen doen die geschikt waren voor de hogere bandbreedtes van deze nieuwste HDMI-specificatie.

Door Joris Jansen

Redacteur

22-10-2021 • 13:32

101

Reacties (101)

101
101
42
7
0
45
Wijzig sortering
Al die HDMI versies gooien wel veel roet in het eten in de houdbaarheid van een receiver. Audio versterkers zijn ondertussen de centrale hub geworden van het Home cinema systeem. Maar om van de nieuwste beeldtechniek gebruik te kunnen maken, moet je eigenlijk ook weer een nieuwe versterker kopen. Terwijl het hoofddoel eigenlijk alleen de weergave van audio is.

Ik heb hier een prachtige Sony 5300 ES receiver. Destijds een topmodel, maar gezien die alleen maar 1080p ondersteund, is die eigenlijk onbruikbaar geworden als centrale hub, nu alles 4K is. Qua audio heb ik echt niets meer te wensen dan wat dat ding al kan. Zo zonde om hem te moeten afschrijven puur omdat hij geen 4K / HDR ondersteund. Het zou mooi zijn als ze dit modulair kunnen maken. Een insteekkaart ofzo. Zou fabrikanten ook kopzorgen schelen als ze weer eens zo'n fuck-up maken als toen met die hdmi 2.1 bug.

Nu bypass ik de receiver door een losse HDMI matrix te gebruiken. Maar ook dat is niet ideaal. Voornamelijk omdat ik 2 uitgangen wil hebben. 1 naar de TV, 1 naar de beamer (Wat mij niet een hele exotische setup lijkt voor een gemiddelde thuisbioscoop). Maar dan kom je meteen in het gezeur van hdcp... de beveiliging die voorkomt dat je illegaal het signaal kan aftappen... Wat eigenlijk alleen de nette gebruikers benadeeld. Kijk je netjes Netflix, dan weigert die het beeld door te geven als je niet "illegaal" de hdcp in je matrix er vanaf stript. Maar de illegale gebruiker met Kodi en een filmrip heeft nergens last van.

Resultaat: Geen een fatsoenlijk merk produceert een degelijke altijd werkende hdmi matrix dus wordt je het grijze gebied ingedrukt van de Chinese onbekende verdelertjes in de hoop dat ze maar werken.

Ach ja, zou mooi zijn als er modulaire standaarden ontwikkeld werden. Dat je gewoon een hdmi blok kon vervangen in je versterker.
Er zijn wel modulaire versterkers (geweest) van o.a. Denon en NAD. Dat zijn/waren dan de topmodellen van duizenden euro's die dan één keer een matige upgrade hebben gehad voor een paar honderd euro. Bij significante upgrades (bijv. HDMI 1.1 > 1.3 of introductie van Dolby Atmos) werd er dan alsnog een nieuw model geïntroduceerd en bleef een upgrade van het oudere model uit. Fabrikanten willen namelijk nieuwe modellen blijven verkopen. Verwacht dus niet teveel van zo'n modulair opgebouwde versterker. De technische mogelijkheden zijn er dan wel, maar de bereidheid van de fabrikant ontbreekt tot nu toe altijd om deze mogelijkheden fatsoenlijk te benutten.
Deels...

Je voorbeeld pakt alleen stereo geluid eruit. Dit lijkt me al beter.

En het is nog erg ver van een modulaire standaard. Beter dan moederbord vervangen, maar nog altijd erg model specifiek.
ACM Software Architect @Gwaihir22 oktober 2021 16:36
@NickJWStone pakt eigenlijk het verkeerde voorbeeld van NAD.
Ze hebben ook modules waarmee je bijvoorbeeld receiver uit 2013 kan upgraden naar HDMI 2.0.

Dat is uiteraard nu alweer wat achterhaald. Maar ook hun huidige modellen zijn uitgerust met zo'n module, dus dat schept een zekere hoop dat die ook ooit geschikt worden voor een volgende HDMI-standaard. Overigens moeten ze ook wel, want die huidige modellen ondersteunen (nog?) geen HDMI 2.1 :P

[Reactie gewijzigd door ACM op 22 juli 2024 17:02]

Hoeft echt niet. via E-ARC kan je van een oudere receiver best gebruik maken.
als je een nieuwe tv koopt werkt dat tot op heden het best zonder de versterker te hoeven te upgraden.
Dan moet je "oudere" receiver toch ook E-ARC ondersteunen? Of zie ik dit verkeerd?
Maar inderdaad, sinds E-ARC bestaat (en je hebt een receiver die dit ook onderstuend?) is dit niet echt een probleem meer.
Dat klopt. Daarom gebruik ik de ouderwetse optische kabel. De nieuwe geluids formaten voegen voor mij weinig toe.

Optische van tv naar versterker, klaar. Kun je mooi voor weinig geld een goede 2e hands versterker kopen. Dat leverd veel meer op dan dtshd of atmos.

En ja, er is zeker een groot verschil te horen tussen instap en high-end versterkers.

[Reactie gewijzigd door whiner op 22 juli 2024 17:02]

SPDIF ondersteunt toch maar een hele beperkte set aan surround formaten dacht ik?
Klopt, optical heeft 0 interferentie maar gelimiteerde bandbreedte en kan niet al die nieuwe formaten aan.
Maar als je gewoon een 5.1 opstelling hebt, is dat niet zo'n heel groot punt dacht ik?
Klopt! Maar als je dure receiver hebt + speakers wil je misschien wel de lossless formaten gebruiken (DTS-MA, Dolby TrueHD). Persoonlijk vind ik dit niet en big deal maar kan me voorstellen dat het belangrijk is voor anderen.
Noem mij gek maar het verschil tussen DD en Dolby TrueHD of DTS / DTSHDMA hoor ik zeker wel. Tel daar bij op dat sommigen ook graag gebruiken maken van spatial audio zoals Atmos of DTS:X. En een nog groter probleem is dat niet alle aparaten alle codecs ondersteunen (zoals moderne TVs die of DTS of Dolby ondersteunen maar niet beide) of dat het apparaat rauwe kanalen wil sturen (zoals Nintendo dat doet, PCM 6 kanaals).

Ik deel de zorgen en frustraties in dit thread.. Ik heb nog een oudere Denon.. echt prima geluid met ondersteuning voor vrijwel alle codecs maar iets boven 1080p SDR kun je wel vergeten door te sturen. Ik stond te springen om de X3700 maar de HDMI 2.1 bug gooide roet in het eten. Schijnbaar zijn alle producties na mei 2021 gefixed en hebben volledige 2.1 ondersteuning maar of ik mij hier nogmaals aan moet stoten, weet ik niet.
Toevallig zelf een geüpdate 4700h gekocht deze week. En heb 0 problemen in combinatie met mijn Xbox series X. Doet wat het moet doen op 4k 120hz in Dolby Atmos!!! Helemaal fantastisch.
Het geluid van achter is niet bepaald je van het in traditionele AC3 (DD) of DTS 5.1. 5.1 over HDMI klinkt (helaas) echt wel beter. Maar die koppeling van dat signaal kan me eigenlijk gestolen worden. Ik had liever gehad dat ze een nieuwe versie van SPDIF wat sneller hadden laten knipperen o.i.d.
klopt, en E-Arc ook aangezien dit dezelfde techniek is.
Genoeg. Dts en Dolby digital.
Meer heb ik niet nodig. Alleen als je een echte blu-ray afspeeld met een goede dtshd of atmos track, hoor je verschil.

Maar ik kijk Netflix en gecomprimeerde films en series, en dat is vaak gewoon AC3 of de ouderwetse dts.

En ik denk dat het voor een groot deel ook gewoon marketing is. Een goede dts track klinkt net zo goed als een dtshd track.
De meeste streamingsdiensten gebruiken tegenwoordig E-AC3 oftewel Dolby Digital+. Het voegt weinig toe ten opzichte van DD, al is het mogelijk hogere bit rates en Atmos te gebruiken.
Klopt het is mogelijk maar meestal is de stream max 700kbs , dat kan met de oude standaarden ook. Die gaan tot 1.5mbs.

Daarom maakt het zo goed als niets uit.
E-ARC gaat helaas niet werken als je nieuwe high-end TV geen DTS meer ondersteunt. Helaas is dat nu bij steeds meer merken het geval (in ieder geval LG en Samsung).
Hoeft echt niet. via E-ARC kan je van een oudere receiver best gebruik maken.
als je een nieuwe tv koopt werkt dat tot op heden het best zonder de versterker te hoeven te upgraden.
Tot dat je een DTS track wil beluisteren. Dan krijg je op een moderne tv prachtig downgemixt stereo geluid met 10% van de bandbreedte. Moderne tv's ondersteunen geen DTS decoderen of passtrough meer.
Het zou al veel schelen als de eindverstekers en de codeervoorversterkers gescheiden zouden worden. Dan hoef je niet elke keer te betalen voor nieuwe eindversterkers terwijl de oude nog prima waren.
Alleen zijn dan die aparte voorversterkers veel duurder dan een gemiddelde midrange receiver.
Hoe kan een voorversterker duurder zijn dan diezelfde voorvesterker in een receiver met een 5-7-9-11 kanaals eindversterker?

[Reactie gewijzigd door Videopac op 22 juli 2024 17:02]

Omdat dit een niche markt is, en vooral door de duurdere merken aangeboden wordt.

Betekent overigens niet dat all in one receivers slechter zijn..

Verder zijn er oplossingen die het geluid kunnen scheiden van t beeld zodat je niet meteen een andere receiver hoeft te kopen als je van hogere beeld resoluties wilt genieten.

Ook al die nieuwe geluid formaten kun je beluisteren op een oudere receiver mits je receiver multichannel analoge ingangen heeft. Echter heb je hier wel speler nodig die multichannel analoge uitgangen heeft. Ook dit hebben overigens alleen de duurdere merken in hun portfolio zitten.

Heel lang verhaal kort.. je hoeft niet altijd voor nieuwe receivers te kiezen. Alleen als je wilt genieten van gemak dan wel, en daar spelen de goedkopere merken goed op in.. maar er zijn opties genoeg als je dit niet wilt..

[Reactie gewijzigd door Audione0 op 22 juli 2024 17:02]

ACM Software Architect @Videopac22 oktober 2021 16:24
Het lijkt me dat @JAHRASTAFARI refereert naar de bestaande modellen. En dat zijn vrijwel uitsluitend de super-highend modellen die boven de reguliere 'niet gesplitste' modellen staan.

Er zijn ook wel losse "processors" te koop die wat minder duur dan die zijn. Maar zelfs die zijn vaak wel duurder dan bijvoorbeeld de modellen die hier benoemd worden.
Het hele jaarlijks nieuwe series introduceren is ook compleet nutteloos volgens mij. Eens in de x jaar is er echt een upgrade nodig (overgang van 1080p > 4k en HDR, nu de upgrades naar 8k en 4k op 120hz.
Verder veranderen deze apparaten nauwelijks.

Aanpasbare HDMI borden zou heel veel e-waste besparen want zoals je al aangeef is er audiotechnisch vaak geen grote reden te upgraden.
Het probleem zijn kosten. Buiten dat je de receiver moet aanpassen en uitbreiden zodat je de HDMI borden kan wisselen, word je HDMI bordje een apart product. Met eigen verpakking, support, logistiek en marges.

Waardoor het HDMI-bord zodanig duur word, dat je beter de hele receiver kan wisselen.

Denon beidt overigens wel verwisselbare HDMI borden aan voor de topmodellen, maar die zitten qua prijs boven de receiver die hier genoemd worden.

Het jaarlijks updaten van een receiver is trouwens niet helemaal nutteloos, als je kijkt hoeveel standaarden er elk jaar wisselen / bijkomen. Hier gaat het simpel om HDMI, maar je hebt natuurlijk alle HDR standaarden, audio codecs, video codes, bluetooth versies en profielen, wifi, beeld en audio verbeteringstechnologieen, etc.

Als je niet elk jaar update, loop je het risico dat consumenten een model van de concurrent komt omdat die net wel AirPlay2, Bluetooth 5.x of Dolby Vision ondersteund.
Deze receivers ondersteunen 8k tot 60fps. Zolang je niet de behoefte hebt om hfr te gamen zie ik dit de komende 10 jaar nog relevant blijven. 8k is nog niet eens gemeengoed. 60 FPS is voor films zinloos en zelfs nog onwenselijk en tv uitzendingen zullen nooit meer worden.
Ik zie niet hoe dit heel snel verouderen zal.
600 Euro is best te overzien voor een investering van een minimaal 6 tot 8 jaar.
Je mist alleen wat vermogen.
De av receivers tegenwoordig hebben meer functies en voor meer doelstellingen voor beeld en geluid.

Wat ik nog steeds jammer vind dat Kenwood zich heeft terug getrokken jaren geleden met consumenten hifi daar is weinig meer van overgebleven en haast geen ontwikkelingen en nieuws te bespeuren meer is met av/versterkers en losse componenten,
Toch maakte Kenwood veel producten in die tijd en innovaties en vernieuwingen en eigen ontwikkeling, daar zaten wel top producten tussen op het gebied van hifi.
(e)ARC is daar een oplossing voor toch?
Imo gaat dit fout, omdat je de audio versterker, als centrale hub beschouwd, terwijl dit enkel de audio regelt.
Zelf heb ik dit anders benaderd, en loop ik niet tegen dit issue aan:

Bij mij is de nvidia shield de hub, (voorheen was dit een htpc, maar deze had een upgrade nodig, en nu bevalt dit prima) en hieraan gekoppeld is een tv voor beeld, en een audio receiver voor audio (duh).
Communicatie loopt netjes via hdmi-cec, wat er voor zorgt, dat ik met 1 afstandsbediening, alles kan doen, en de individuele componenten zijn los te vervangen zonder functionaliteit verlies.

Ik heb er bewust ook voor gekozen om de tv enkel als monitor in te zetten, en niet de ingebouwde apps op de tv te gebruiken. Dit houdt het geheel goed werkend, zeker nu kpn-itv eindelijk op de shield beschikbaar is.
In theorie zou dit fout gaan als ik een platenspeler, oid aan zou sluiten, maar die heb ik jaren geleden al naar zolder verhuisd. Spotify doet t prima, en voor de echte audiofiele momenten kan ik mij flac library raadplegen via kodi.
Ik zie niet helemaal hoe je een Shield als hub zou kunnen gebruiken. Dit is alleen maar een bron. Ik heb ook een Shield, maar daarnaast wil ook het beeld van mijn Ziggo decoder en de playstation op de TV en beamer kunnen weergeven. Dan zal je toch echt een receiver met meerdere HDMI ingangen en uitgangen of een HDMI matrix moeten gebruiken.
Ken je probleem heb zelf hdmi 1.4 op me receiver. Maar daar tussen gebruik ik een hdmu splitter.
Pc hdmu komt erin en 2x hdmi uit.
Eentje gaat naar minitor voor hdmi2.0 met hdcp2.2 ondersteuning. Dus netflix in 4k is mogelijk.
Andere is puur hdmi audio out 7kanaals.
Die gaat dus naar me receiver.
Het werkt, maar zoals je zegt niet perfect. Soms moet splitter opnieuw van steoom voorzien ivm scherm geen beeld of vertekend beeld geeft. Waaronder verkeerde beeldverhouding of groene kleur over beeld.
Ik gebruik er ook 1 bij mijn pc, voor nu even 3.1 maar normaal ook gewoon 5.1. Vraag me af of het niet handig zou zijn als er een usb geluidskaart in wordt geramd met de rest van de bende.

Anderzijds kunnen ze alles eruit laten op 1 of 2 hdmi in en 1 of 2 hdmi uit, wat minder watt per kanaal en dan mooi plat/compact.
HDFury is gewoon in staat om OF naar een beamer OF naar een TV zijn output te sturen.
Je moet alleen wel de juiste oplossing van hen kiezen en ik kan je verzekeren dat wat jij vraagt niet goedkoop is waardoor je beter een nieuwe receiver met 2 outputs kan kiezen.
De X1700 is Denon zijn goedkoopste X-range receivers. In het verleden had de X2-in de range 2 outputs die precies vragen wat je doet.
Er is een goedkope oplossing. Je moet alleen geen atmos of dtshd willen.

HDMI hub met optical in. Kun je alle goede oude versterkers blijven gebruiken.
Hier zelfde probleem, tv 4k en beamer hd, oude versterker 1 out.
Leuk is dat. Ik zou liever zien dat ze klanten die nog steeds problemen (waaronder ikzelf) hebben beter zouden helpen.

[Reactie gewijzigd door rajackar op 22 juli 2024 17:02]

Leuk is dat. Ik zou liever zien dat ze klanten die nog steeds problemen (waaronder ikzelf) hebben beter zouden helpen.
Wat voor problemen heb je dan, ik heb sinds ik de SPK618 HDMI-adapter gratis gekregen heb van Denon, zo goed als geen problemen met mijn Denon AVR-X2700H, de enigste problemen die ik heb komt door die waardeloze Club 3D DisplayPort 1.4 to 4K120HZ HDR Active Adapter, daarom hoop ik dat er eindelijk is een keer een GeForce RTX 3050 Ti Low Profile uitkomt voor de desktop, die wel HDMI 2.1 heeft.

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 22 juli 2024 17:02]

Dat staat natuurlijk los van het uitbrengen van nieuwe modellen...
Anoniem: 501293 @rajackar22 oktober 2021 13:56
Welke problemen heb je dan en welke serie heb je? :) Ben benieuwd.
Signaal problemen met 4K / 120 FPS
Veel audio drops en soms valt het signaal helemaal weg. Ik heb een X4700h.
Signaal problemen met 4K / 120 FPS
Veel audio drops en soms valt het signaal helemaal weg. Ik heb een X4700h.
Klinkt als garantie. Ken je rechten en ga naar de verkoper :).
Ik hoop heel erg dat deze nieuwe receivers daar geen last meer van hebben. Ik zie in die x1700 DAB wel een mooie opvolger van m'n Onkyo 646. Dab, want Ziggo stopt binnenkort op m'n adres met FM. 4k/120 om kei hard te kunnen gamen. Meerdere 4k/120 ingangen ook, dus dan maakt het niet uit dat de TV maar 1 Hdmi voor 4k/120 heeft, m'n gamepc én PS5 moeten eraan. Even reviews afwachten en dan denk ik X1700 dab scoren + Samsung qled 4k/120 TV.
Ik lees wel vaker misverstanden over FM en DAB+
Ziggo stopt niet met FM (dat kan helemaal niet) maar met het doorgeven van analoge radio via je kabelaansluiting! De analoge FM-tuner in je Onkyo kan dus geen signaal meer uit de Ziggo-kabel vandaan halen. Je kunt radio-via-de-kabel-van-Ziggo voortaan alleen via een digitale ontvanger beluisteren, bijvoorbeeld via je TV ontvanger.
Een alternatief is radio-via-de-lucht, dat kan gewoon FM radio zijn met een antennedraadje aan je oude Onkyo of DAB+ via bijvoorbeeld de DENON maar dat ook alleen via een antennedraadje!
Voordeel van DAB+ is de ruisvrije ontvangst maar dan moet je alleen wel het geluk hebben dat er in jouw situatie überhaupt ontvangst mogelijk is. Een van de nadelen is de brakke geluidskwaliteit ten opzichte van FM door de lage bitrates van de meeste zenders.
Staar je niet blind op de aanwezigheid van een DAB+ tuner, dat scheelt weer een teleurstelling.
Precies! Of kies voor internetradio, wat veel AV recieven ook ondersteunen. De bitrate hiervan is vaak flink beter dan die van DAB+, en je hebt ook nog eens mega veel keuze qua zenders.
ik heb nog een 550 en heb mijn setup aangepast op de volgende manier 4K/120fps ea bronnen op de hdmi van tv en via E-Arc geluid naar de versterker. werkt zonder problemen en vooral zonder vertraging en audio drops enz...
Zelfde hier met een x3700h, we zijn opgelicht en zelfs dat USB HDMI ding werkt niet om alles op te lossen.
Previes! Alleen maar ellende. Er zijn nu versies met een andere HDMI chip die geen problemen hebben maar Denon weigert hem om te ruilen. Verwijst nu naar de winkel.
Wordt dat niet veroorzaakt door HDMI? Bekend probleem. Heel irritant overigens.
Anoniem: 501293 @rajackar22 oktober 2021 14:50
Mag ik vragen wat je set-up is incl kabels? Signaal problemen met 4K / 120 fps gaat denk ik om een X-Box toch? Maar om dingen uit te sluiten is het belangrijk dat alle schakels kloppen. Ik heb genoeg mensen meegemaakt die problemen hebben maar dat ligt dan toch merendeels aan de manier waarop het aangesloten is. Verkeerde kabels, verkeerde instellingen, etc etc etc :)
Inderdaad. Ik heb een x4000 en ondanks meerdere patches crasht hij op muziek nog steeds. Met name FLAC in 96/24 formaat. Maar soms ook gewoon een mp3.

Het zou fijn zijn als reviewers iets serieuzer zouden testen op netwerkfunctionaliteit, in plaats van 3 CDs er in en klaar.
Ik heb zelf ook een Denon en ben er tevreden over tot op een zekere hoogte.
De Google home integratie is matig en het design is al jarenlang hetzelfde. Wat mij betreft zouden ze het design flink strakker kunnen maken zoals de nieuwe Yamaha's en Cambridge hebben, die snappen inmiddels ook dat al die knopjes voorop niet meer nodig zijn.
Bij mij staat hij ook centraal in het zicht in de woonkamer dus bij mijn volgende ga ik het design wel meenemen in mijn keuze.
Anoniem: 501293 @Xm0ur3r22 oktober 2021 13:55
?? even serieus, ik zie berichten langskomen van mensen die een afstandsbediening zo kaal mogelijk willen, een huis zo steriel mogelijk en dan zou een receiver ook nog 1 blok moeten worden zonder knoppen :? Als je de afstandsbediening kwijt bent of er is een andere case waarbij je echt de knoppen nodig hebt, wat dan? Daarbij zijn knoppen ook soms nodig voor reset functies enzovoort. Maar buiten dat, waarom moet alles zo kaal mogelijk? Met apparatuur dan he.

Welke Denon heb je eigenlijk? Ik ben sowieso niet van de Google intergratie dus die voel ik niet zo maar ik heb de x3500H en er zitten echt veel functies op die in veel situaties handig zijn. Welke functies mis jij in welke situaties?
?? even serieus, ik zie berichten langskomen van mensen die een afstandsbediening zo kaal mogelijk willen, een huis zo steriel mogelijk en dan zou een receiver ook nog 1 blok moeten worden zonder knoppen :? Als je de afstandsbediening kwijt bent of er is een andere case waarbij je echt de knoppen nodig hebt, wat dan? Daarbij zijn knoppen ook soms nodig voor reset functies enzovoort.
Je kan dat soort interacties best slim in het menu verwerken met draaiknop, of een touchpad integreren, achter een mooi weggewerkt klepje, o.i.d. We leven in 2021, andere merken kunnen het ook dan hun toch ook wel?
Maar buiten dat, waarom moet alles zo kaal mogelijk? Met apparatuur dan he.
Omdat dat aanzienlijk strakker oogt, knoppen zijn gewoon minder tot niet meer van deze tijd.
Welke Denon heb je eigenlijk? Ik ben sowieso niet van de Google integratie dus die voel ik niet zo maar ik heb de x3500H en er zitten echt veel functies op die in veel situaties handig zijn. Welke functies mis jij in welke situaties?
Ik heb de Denon AVR-X1500H, misschien is mijn model te laag. Ik krijg alleen een icoontje met tandwieltje te zien en kan er verder niks mee qua instellingen. Wat standaard stemcommandos kan wel zoals opstarten/afsluiten en volume aanpassen maar daar houdt het op. Ik zou graag kanalen willen wisselen en spotify willen starten maar dat werkt niet.

[Reactie gewijzigd door Xm0ur3r op 22 juli 2024 17:02]

De grote master volume-knop, input selectie, zone 2 aan/uit en preselect knopjes gebruik ik best geregeld.
Afstandsbediening ligt (na instellen) in de lade ergens aangezien alle inputs automagisch geselecteerd worden op welke het laatste actief wordt.
Persoonlijk vind ik er niet te veel / te weinig op zitten, ook qua design niet. Best prima tijdloos.

Ik heb een X1300 maar mis de HEOS (voor toekomstige uitbreiding) en de Spotify connect is instabiel (bekend issue). Wilde nog even afwachten tot de HDMI 2.1 er goed in zat

[Reactie gewijzigd door DropjesLover op 22 juli 2024 17:02]

Het zal vast persoonlijk zijn ja, ik doe nog veel met de afstandsbediening maar dat is ook alleen door de jammere google integratie. Wanneer die naar mijn wens zou zijn dan had ik helemaal geen of amper afstandsbediening of knoppen meer nodig.
Ik gebruik persoonlijk best vaak nog de knoppen op de voorkant.
Ook bijvoorbeeld volume aan de voorkant.

Van mij hoeft het ook niet allemaal kleiner en minder op het apparaat zelf. Ik heb nu een x2700H en deze werkt perfect, hiervoor een Denon HEOS avr. De heos avr had enkel een volume knop en was heel plat maar wat een rot ding. Stond in een kastje waarvan ik aan de achterkant fans heb gemaakt maar dat ding bleef maar oververhit raken, zelf buiten het kastje. Is meerdere keren "gerepareerd" maar het probleem bleef maar. Wat ik wil zeggen is dat het op deze manier ook veel beter "koel" kan blijven in het apparaat.
Ik heb zelf ook een Denon en ben er tevreden over tot op een zekere hoogte.
De Google home integratie is matig en het design is al jarenlang hetzelfde. Wat mij betreft zouden ze het design flink strakker kunnen maken zoals de nieuwe Yamaha's en Cambridge hebben, die snappen inmiddels ook dat al die knopjes voorop niet meer nodig zijn.
Bij mij staat hij ook centraal in het zicht in de woonkamer dus bij mijn volgende ga ik het design wel meenemen in mijn keuze.
Ik heb de Denon AVR-X2700H, en ik vind die knopjes helemaal niet erg, bij mij staat hij ook centraal in het zicht in de woonkamer, en ik erg me echt niet aan de knopjes en zo, en vind het onzin dat het zogenaamd niet meer past in deze tijd 2021, voor mij is geluid 10x belangrijker dan hoe iets er uit ziet, als dat zo was had ik kleine speakers gekocht, en niet die enorme Jamo S606HCS5 5.1 speakerset.

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 22 juli 2024 17:02]

Wat @Xm0ur3r over knoppen zegt is inderdaad onzin. Het is altijd zo makkelijk om maar te roepen dat iets niet van een bepaalde tijd is. Nou, doe mij maar knoppen, dat werkt tenminste direct in plaats van een menu in moeten duiken of zelfs een app.

[Reactie gewijzigd door Dancing_Animal op 22 juli 2024 17:02]

Wat @Xm0ur3r over knoppen zegt is inderdaad onzin. Het is altijd zo makkelijk om maar te roepen dat iets niet van een bepaalde tijd is. Nou, doe mij maar knoppen, dat werkt tenminste direct in plaats van een menu in moeten duiken of zelfs een app.
Precies, ik zie al dat als je de volume wil veranderen je dan helemaal eerst in een menu moet gaan, in plaats van de grote knop te draaien of + of - drukken op je afstandbediening.
Same. Wat dat betreft zijn de kleine digitale versterkers van dit soort merken best wel interessant. Het is alleen jammer dat je altijd concessies moet doen. Ik zou het liefst een systeem hebben met ondersteuning voor Chromecast, Airplay 2, HDMI in (om een CC in te pluggen als er standaard geen ondersteuning op zit) en optical in maar die zijn dan weer lastig te vinden.
Wat mij betreft zouden ze het design flink strakker kunnen maken zoals de nieuwe Yamaha's en Cambridge hebben, die snappen inmiddels ook dat al die knopjes voorop niet meer nodig zijn.
Grappig (?) genoeg hebben de duurdere modellen een stuk minder knopjes op de voorkant en die zitten ook nog achter en klepje zodat je effectief maar drie knoppen ziet (power, volume, input).

Misschien is het wel opzet om mensen te verleiden om die duurdere modellen te kopen.
Ik vind het afspelen van Spotify naar HEOS echt een ramp. Continu gedoe, moet ik de versterker weer uitzetten en aanzetten. Vond dat bij Yamaha veel prettiger. Voor mij geen Denon weer
Voor iedereen die met een oude receiver zit, zou onderstaand een oplossing kunnen zijn:

https://www.amazon.de/-/nl/dp/B08TX473Z8/

De TVs van tegenwoordig hebben de rol van receiver eigenlijk al op zich genomen, simpel (e)arc voor audio is voldoende.
heb zelf een Diva van https://www.hdfury.com , werkt schitterend
wel een kleine investering :)
Let op met die FeinTech VAX01202! Die kan geen audio extracten uit een 4K 120Hz signaal. Het is HDMI 2.0b dus maximaal 4K op 60Hz, zie ook de handleiding: https://blog.feintech.eu/...20/12/VAX01202-manual.pdf
Het verschil is dat bij een receiver alle kabels eerst naar de receiver gaan en dan 1 naar de TV.
Dat is wel ff wat praktischer dan 5 kabels naar je TV en dan ook nog 1 naar je receiver voor eArc.
Het verschil is dat bij een receiver alle kabels eerst naar de receiver gaan en dan 1 naar de TV.
Dat is wel ff wat praktischer dan 5 kabels naar je TV en dan ook nog 1 naar je receiver voor eArc.
Voor het aantal kabels maakt het niks uit, 5 kabels naar je receiver en 1 naar je TV, of 5 naar je TV en dan één naar je receiver, dat maakt geen verschil. Wel is het zo dat TV's vaak midden in de kamer staan waardoor het niet mooi of handig is om alle kabels daar uit te laten komen. Een versterker kun je wat makkelijker in een handige hoek plaatsen.

Zelf heb ik een mix, sommige systemen zijn op mijn reciever aangesloten, anderen op direct op de TV.
Via de TV is makkelijker omdat je dan de afstandsbediening van de reciever niet nodig hebt bij normaal gebruik. Het geluid past altijd bij wat er op je scherm staat. Voor mij is dat handig omdat ik zowel gebruik maak van ingebouwde afspeelmogelijkheden van mijn TV (bv DLNA) als van externe apparaten.
Voor mij is het niet zo'n probleem om de kabels bij de TV te krijgen.

Waar het interessant wordt is als je het geluid uit een andere bron wil laten komen als het beeld. Bijvoorbeeld om een spel te spelen op het scherm terwijl mijn eigen muziek uit de versterker komt. Dan is het wel prettig om aparte kabels te hebben naar TV en receiver. Sommige apparaten heb ik om die reden zelfs met beiden systemen verbonden.
ja klopt, dat was ook de reden dat ik al jaren een Receiver heb, slechts 2 kabeltjes naar de TV (stroom en 1 hdmi). Maar gezien het gebrek aan goede HDMI 2.1 receivers, overweeg ik een Samsung TV aan te schaffen, met een Slim One Connect box, gaat er slechts 1 kabel naar de TV. En dan bijvoorbeeld een Sonos Amp erop aansluiten.
Maar als de TV geen DTS ondersteund, dan wordt het ook niet doorgrstuurd naar de receiver via eARC en dit kastje denk ik?
Ben nu geupgrade naar 4k alles behalve de receiver, deze zien er wel interesant uit alleen blijven die zo duur.

Heb enkel atmos geluid nodig . Voor 4k zelfs niet de HDMI switching (al zou dat wel handig zijn) maar 500+ euro voor atmos lijkt me nogal veel. Spijtig dat er niet gewoon kleine audio recievers bestaan van 7.1 .
Wat zou de latency zijn? Want dit wil ik wel hebben. Mijn huidige Denon ondersteund geen HDMI 2.1 en geen eARC waardoor ik altijd een beetje loop te kloten qua geluid. Het werkt maar niet zoals ik graag zou willen.
Pin mij er niet op vast want ik heb zelf nog gewacht op nieuwe receivers, maar met audio passthrough via e-arc is er geen inputlag. Dit is gebleken uit meerdere test waarbij ze consoles direct aansloten op de tv en daarna via de receiver naar de tv. Zie bijvoorbeeld rtings of andere sites.

Er waren met de modellen van vorig jaar en daarvoor (Yahama, Denon etc.) vaak problemen met het geluid vanaf 5.1 met 120hz beelden op 4k en hoger. Dus ik heb ''lang'' gewacht op een update.
Hopelijk betekent dit dat ze ook de high-end modellen met meer kanalen relatief snel gaan upgraden, en dat die dan iets in prijs gaan zakken. De eerste generatie 11- en 13-kanaals versterkers met HDMI 2.1 van alle fabrikanten hebben niet alleen al de bekende problemen met de HDMI chipset gehad, maar daar bovenop nog allerhande andere beperkingen en gotcha's (maar 1 input met de volledige bandbreedte/feature set, nog niet alle HDMI 2.1 features beschikbaar totdat er 'ooit' een firmware upgrade komt, veel reports van allerlei andere HDMI-gerelateerde bugs, etc). En alsnog kosten ze een godsvermogen (3000 euro ben je er minimaal voor kwijt). Ik zou graag mijn huidige Denon upgraden maar ik ga dat soort bedragen niet uitgeven voor een AVR uit een serie die al zo 'besmet' is met problemen en slecht nieuws verhalen...
volledig met je eens, ik wil al jaren mijn AVR-3808 vervangen voor wat moderners, maar het blijft maar wachten op een goede Denon HDMI 2.1 versterker, met gewoon 2.1 op alle inputs. Vast nog een jaar of twee wachten...
Hm, kan me allemaal niet bekoren. Als iemand met oude consoles, een draaitafel en dergelijke mis ik toch wel een hoop aansluitmogelijkheden die eerdere modellen hadden. Al was dat wellicht hogere in de range, geloof de 2500 en 3500 modellen destijds.

Maar goed, voor wie geen oude meuk heeft is het wel leuk spul. Er zal vast wel afname voor zijn. :)
De X1-serie is de laagste in de X-range. Leuk voor de gemiddelde consument.
Ik zit zelf ook te wachten op de nieuwe X2 en X3 :)
Wie hele nieuwe en heel oude standaarden tegelijk wil, moet vaak wat dieper in de buidel tasten of zelf wat improviseren met verloopstekkers en dergelijke.

Deze receivers zijn vooral gemaakt voor vrij standaard Home Cinema. Het dient om een handvol beeld- en geluidsapparaten aan te sluiten op zo'n manier dat ze allemaal via de speakerset gaan, en het beeld naar de tv. Voor die doelgroep vind ik het niet vreemd dat misschien SCART ontbreekt bijvoorbeeld, of andere behoorlijk oude aansluitmogelijkheden.

Deze doelgroep zit nu vaak met een soortgelijke receiver maar zonder ondersteuning voor 4k, HDR en de nieuwste HDMI-features voor met name gaming. Dus zijn deze nieuwe apparaten zeer interessant.

Dj's en liefhebbers van oudere apparaten zullen meer eisen hebben en dan zijn deze dingen niet ideaal. Maar de prijs is er ook naar: voor receivers met de nieuwe HDMI-features die deze hebben is €500-700 een mooie prijsverlaging ten opzichte van die van 2019/20. Samen met het feit dat meerdere HDMI-poorten nu de 2.1-versie zijn, in plaats van maar eentje.

[Reactie gewijzigd door geert1 op 22 juli 2024 17:02]

Ik vind 3 analoge inputs, inclusief een phono, best veel voor 2021.
dat ze maar die zilvere varianten standaard verkopen voor alle modellen. Door dit bericht even gekeken naar een x3700h maar daar zit geen dab op. Dus misschien even wachten op de x3800 of zo.
Weet je wel zeker dat je op DAB+ zit te wachten? Heb je de DAB+ geluidskwaliteit van je favoriete radiozender wel eens vergeleken met FM? Leuk die juichende reclamespotjes over DAB+ maar bij mij thuis sowieso alleen ontvangst op de bovenste verdieping en muziek die klinkt als de MP3-tjes van 15 jaar geleden |:(
Ik wacht ook op een X3800 maar dan zonder DAB+
Nou ja in de auto werkt het prima. Meestal gewoon fm met antenne.
geschikt voor HDMI 2.1 met bandbreedtes van 40Gbit/s
En nog steeds geen 48Gbit support voor volledige HDMI2.1?

[Reactie gewijzigd door Mastakilla op 22 juli 2024 17:02]

Omdat 40 voldoende is, die 48 is nodig zodra er tv's komen met 12 bit kleurdiepte, en voor hoever ik weet zijn er (vrijwel?) geen consumenten panelen met meer dan 10 bit, dus dan is 40Gbit voldoende
12 bit signaal kunnen sturen heeft voordelen. De interne scalers kunnen op hogere bitdiepte werken. Ik denk enigszins vergelijkbaar met intern renderen op 4k maar output op 1080p, dat heeft ook bepaalde voordelen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.