Maker Denon- en Marantz-receivers erkent HDMI-probleem doorgifte 4k120-signalen

Het Duitse c't Magazine berichtte onlangs dat tijdens tests problemen optraden bij de toepassing van HDMI 2.1-receivers, waardoor een 4k120-signaal niet werd doorgegeven naar de tv. Het zou gaan om HDMI-probleem bij de receivers. De maker van Denon- en Marantz-receivers bevestigt dit.

In een reactie aan redacteur John Archer, die op Forbes publiceert, heeft Sound United, de fabrikant van Denon- en Marantz-receivers, aangegeven dat sommige nieuwe bronapparaten bedoeld voor gaming, die 4k met 120Hz ondersteunen, wellicht niet volledig werken met Denon- of Marantz-8k-receivers.

Het bedrijf spreekt over een incompatibiliteitsprobleem door een mismatch van de HDMI-chipset tussen de apparaten. "Zodra het getroffen systeem is verbonden met een receiver via een 8k-HDMI-input en wordt ingesteld op 4k en 120Hz, en de 4K Signal Format-optie van de receiver is ingesteld op 8K Enhanced, kunnen gebruikers wellicht niet het videosignaal van de bron op hun scherm zien. En wellicht horen ze ook niet de audio van de bron zoals verwerkt door de receiver. Dit probleem is alleen aanwezig bij een scherm dat 4k met 120Hz ondersteunt", aldus Sound United.

Oplossing nog onbekend

De fabrikant biedt zijn excuses aan, zegt dat het dit probleem momenteel verder onderzoekt en dat er later een permanente oplossing komt. Hoe die oplossing eruit ziet en wanneer die komt, is nog onbekend. Sound United zegt binnenkort met een tijdlijn te komen voor het bieden van een permanente oplossing. Het is niet onwaarschijnlijk dat een oplossing zou kunnen betekenen dat de bewuste receivers teruggestuurd moeten worden, zodat in ieder geval de HDMI-chipset kan worden vervangen.

Denon AVR X2700H  Denon AVR X2700H

Denon AVR X2700H

Heise berichtte over de publicatie van c't Magazine, waarin het medium spreekt over een probleem met HDMI-chips van de fabrikant Panasonic Solutions, die overgenomen is door Nuvoton Technology. Die chipsets zouden ingebouwd zijn in veel receivers die HDMI 2.1 ondersteunen, waardoor deze problemen niet alleen kunnen optreden bij receivers van Denon en Marantz, maar ook bij die van Yamaha en nog niet uitgebrachte HDMI 2.1-receivers van Onkyo/Pioneer en Sony.

C't baseert zich op meerdere bronnen uit de industrie. Die zouden hebben aangegeven dat Panasonic Solutions een fout heeft gemaakt bij de implementatie van de interfacestandaard of de signaaltechnologie van HDMI 2.1, te weten fixed rate link. Bij HDMI 2.0 is dat transition minimised differential signaling. Een fout in de signaaltechnologie van de HDMI 2.1-standaard betekent dat een firmware-update niet aan de orde is. Vermoedelijk heeft de fout tot gevolg dat niet de volledige bandbreedte die bij de HDMI 2.1-standaard hoort, beschikbaar is voor passthrough bij de receivers.

Workarounds

Volgens Sound United zijn er momenteel twee workarounds als gebruikers de problemen ervaren. Het bedrijf geeft de suggestie om het bronsignaal niet via de receiver naar de televisie te laten lopen, maar de bron direct op de televisie aan te sluiten. Aangezien er bij HDMI 2.1-televisies eARC aanwezig is, kan de televisie via het Enhanced Audio Return Channel van de HDMI-aansluiting ook lossless audioformaten doorgeven aan de receiver en bij deze oplossing gaat het videosignaal rechtstreeks naar de televisie, zonder dat de receiver er nog tussenin zit. Een andere 'workaround' die Sound United voorstelt is om voorlopig even geen 4k120 maar 4k60 te gebruiken vanuit de bron. Daarmee geeft het bedrijf in feite aan om momenteel binnen de bandbreedte van HDMI 2.0 te blijven.

Overigens heeft c't magazine de problemen vastgesteld bij het gebruik van de Xbox Series X en de RTX 3080 als bronnen. Deze console en videokaart ondersteunen HDMI 2.1, maar blijkbaar gaat er dus iets mis in de communicatie of doorgifte van de signalen via de HDMI 2.1-receivers. In het geval van de Xbox Series X in combinatie met een LG CX- of C9-oledtelevisie en een AVR-X2700H van Denon werden de beelden van het spelen van Dirt 5 niet goed doorgegeven en was er een zwart scherm te zien. Het ging weliswaar om een pre-productiemodel van de Series X, maar waarschijnlijk komt die hardware overeen met de aankomende consumentenmodellen. Dezelfde problemen waren aan de orde bij de toepassing van de RTX 3080 van Nvidia. C't magazine heeft nog niet kunnen vaststellen of de problemen ook optreden als de PlayStation 5 wordt gebruikt.

Yamaha heeft inmiddels ook gereageerd, al zegt het bedrijf alleen dat het gebruikers informatie zal bieden op zijn website over de compatibiliteit van zijn receivers en dat het op korte termijn met een update zal komen. Voor wat Yamaha betreft gaat het om de RX-V4A en de RX-V6A; bij Denon betreft het de AVR-X2700H, AVC-X3700H, AVC-X4700H en de AVC-X6700H en voor Marantz gaat het om de SR5015, SR6015, SR7015 en de SR8015.

Door Joris Jansen

Redacteur

26-10-2020 • 10:42

97

Lees meer

Reacties (97)

97
93
29
4
0
56
Wijzig sortering
Ik zie dat meerdere mensen hier een nieuwe receiver willen aanschaffen, mijzelf inbegrepen. Lastig om nu dus te beslissen wel merk/type te kiezen. Heb niet al te veel kennis als het gaat om audio en de daarbij behorende apparatuur dus ga veelal uit van de info die ik hier op Tweakers tegenkom (en Google natuurlijk).
De Denon AVC-X3700H stond bij mij op het lijstje als kanshebber maar nu even afwachten. En de work-around met kabels omzetten zie ik niet echt zitten.
Ik zou zeker even afwachten, het lijkt er nu op dat in het beste geval Sony of Microsoft met een fix komen maar realistischer is een recall van de receivers.
De Denon AVC-X3700H stond bij mij op het lijstje als kanshebber maar nu even afwachten.
Hier staat hij al, in voorbereiding voor de PS5 en een neue TV. Zitten nog wel meer bugs in ben ik achter, geen showstoppers, maar toch.
Heb hier een 4700X staan en ik kan wel 4K - 120 FPS in HDR doen. Het valt pas in elkaar als ik gsync aan zet op mijn 3080.

https://youtu.be/WNzVcfEwj7k
Zeg je daarmee dat je het probleem niet kan reproduceren in jouw setup? En bedoel je de X4700H?

(Ik heb namelijk onlangs een X4700H gekocht ter voorbereiding op 4k 120Hz gaming... maar heb nog geen 4k tv en 4k bron)
Precies! Ik probeer het probleem te reproduceren maar dat lukt me alleen als ik Gsync aan zet. Daarbuiten heb ik geen problemen. En het valt me op dat er veel over wordt geschreven maar eigenlijk niemand eigen tests lijkt te doen.
Maar aangezien er een officiële reactie is zal er zeker iets aan de hand zijn.
Heb jij de AVR ook op 8k enhanced staan, zoals hier genoemd wordt?:
When the affected system is connected to the AVR via 8K HDMI input and set to output at 4K/120Hz, and the AVR’s 4K Signal Format option is set to “8K Enhanced,” you may not see the system’s source video on their display, and may not hear the system’s source audio processed through the AVR. This problem is only present when a display that supports 4K/120Hz is used.

Lijkt me wel toch? Anders zou je helemaal geen 4k 120 Hz hebben volgens de handleiding van Denon.

Wel interessant dat jij een andere bevinding hebt die eerder met VRR te maken lijkt te hebben.

[Reactie gewijzigd door JaymzHetfield op 22 juli 2024 23:08]

Yep, even extra nagekeken en daar staat hij idd op.
Heb je hem ook op Video->Output Settings->Video mode: Bypass(ipv game of video) staan? Dat scheelt bij mijn X3700H problemen bij resolutie/refreshrate wijzigingen. HDR en 4k@120 samen heb ik nog niet kunnen proberen aangezien ik nog geen 2.1 bron heb. Los van elkaar werken ze wel met deze instelling.
Hmm, die optie lijkt er niet in te zitten bij mij.
https://www.avforums.com/...523563-039268-jpg.792676/

https://www.avforums.com/...ead.2040780/post-24454896

De video/output settings staan hier hetzelfde als bij mij. Behalve dat resolution bij mij op Auto staat, maar dat deel is toch greyed out(aangezien hij in bypass mode staat)
waar gaat het avforum artikel dan over? (link) (staat bij mij op auto namelijk, waarom niet?)

nu heb ik wel hdmi video output op auto (dual) -> 1 hdmi 2.1 out (monitor 1) gaat naar samsung port 4 hdmi 2.1 en 1 hdmi out (monitor 2) gaat naar mijn philips sync box

hdmi audio output is zowieso greyed out (staat op avr)

[Reactie gewijzigd door quorumz op 22 juli 2024 23:08]

Onder Video->Output Settings staat bij mij resolution op Auto(ipv 4k zoals de screenshot: https://www.avforums.com/...523563-039268-jpg.792676/), de rest heb ik gelijk. Maar aangezien ik de video mode in bypass heb staat de scaler niet aan en is alles dus greyed out en heeft geen functie. In de screenshot is het scaler deel ook greyed out(want bypass), maar het contrast is niet heel geweldig. Achteraf had ik misschien beter kunnen zeggen dat mijn settings exact hetzelfde waren. ;) Effectief gezien klopt dat ook. :)

De link naar de forumpost heb ik alleen toegevoegd, omdat ik niet zeker wist of de directe link naar de screenshot wel voor iedereen zou(blijven) werken. Ik had het alleen over het(Video) Output Settings sub menu(zoals in de screenshot in het linkje hierboven).
Dat is logisch, versterkers ondersteunen geen gsync. Wel VRR maar dat is niet exact hetzelfde.

Er is maar 1 manier om gsync werken te krijgen en dat is om geluid en beeld apart te sturen.

Dus beeld direct via de TV i.v.m. gsync en geluid via een tweede kabel naar de versterker.
In dit geval gaat het over de variant "Gsync compatible". Als ik het goed begrijp is dat niets meer dan de VRR implementatie van nVidia. Op 60 hz werkt dat namelijk ook prima met een passthrough signaal door de Denon.
Knap, op de x1x kan je alleen 120hz op 1080p doen en geen 4k.
Plus dat x1x hdmi 2.0 is.. (met wat hdmi 2.1 functionaliteit zoals vrr)
Op de Xbox Series X valt de rendering terug op 1440p of lager om 120 fps te halen, maar het uitgaande videosignaal blijft 4K. Voor de receiver is dat dus 4K - 120 Hz video. En verder is je ervaring met een receiver die geen HDMI 2.1 poorten heeft, ook niet echt relevant te noemen.
En verder is je ervaring met een receiver die geen HDMI 2.1 poorten heeft, ook niet echt relevant te noemen.
Bij wie wel? HDMI 2.1 wordt tot nu toe alleen nog maar benut voor eARC omdat de apps op de tv naar de receiver gestuurd moeten worden. Mensen buiten beschouwing gelaten die hun pc aan een tv hangen.

Ik denk zelfs dat 8K, 120fps (dus niet de hz) en uiteindelijk ook HDMI 2.1<(compleet) onder het doek gaan vallen zoals de 3D tv's en de HD-DVD's. Bepaalde features worden misschien nog wel gebruikt maar voor films, series en games via de X-Box en PS5 zal het niet veel toe gaan voegen en laat die groep het grootste zijn.
Anoniem: 159816 26 oktober 2020 10:47
Voor zover ik weet is de HDMI 2.1 standaard ook een rotzooitje en niet één standaard. Dus als je een product HDMI 2.1 ondersteund wil dat niet zeggen dat bijv. ook VRR wordt ondersteund. Ik vermoed dat deze lakse standaard heeft gezorgd dat de chips die in veel receivers zitten ook niet de volledige standaard ondersteunen.
Voor zover ik weet is de HDMI 2.1 standaard ook een rotzooitje en niet één standaard. Dus als je een product HDMI 2.1 ondersteund wil dat niet zeggen dat bijv. ook VRR wordt ondersteund. Ik vermoed dat deze lakse standaard heeft gezorgd dat de chips die in veel receivers zitten ook niet de volledige standaard ondersteunen.
Maar vind het toch wel lekker achterlijk, koop je een nieuwe versterker van €650 Denon AVR-X2700H DAB en dan heb je grote problemen als je 4K 120Hz wil doen, is toch weer lekker allemaal als je net een nieuwe 4K 120Hz scherm gekocht heb en een nieuwe 4k 120Hz versterker, wat je ook moet doen als je alles heb lopen via de versterker (wat logies is), en dan heb je alleen maar problemen constant heb.
De fabrikant biedt zijn excuses aan, zegt dat het dit probleem momenteel verder onderzoekt en dat er later een permanente oplossing komt. Hoe die oplossing eruit ziet en wanneer die komt, is nog onbekend. Sound United zegt binnenkort met een tijdlijn te komen voor het bieden van een permanente oplossing. Het is niet onwaarschijnlijk dat een oplossing zou kunnen betekenen dat de bewuste receivers teruggestuurd moeten worden, zodat in ieder geval de HDMI-chipset kan worden vervangen.
En dat je versterkers misschien wel terug gestuurd moet woorden, omdat de chipset vervangen moet woorden.
Juist niet, dat gaat tegen de spec in. Je moet vermelden welke features ondersteund worden.
You can only use version numbers when clearly associating the version number with a feature or function as defined in that version of the HDMI Specification. You cannot use version numbers by themselves to define your product or component capabilities or the functionality of the HDMI interface.

And please note that NO use of version numbers is allowed in the labeling, packaging, or promotion of any cable product.
https://hdmi.org/spec/hdmi2_1
verrek, TIL. Ik zweer dat ik laatst een paar keer verschillende artikelen heb gelezen over wat ik had gezegd.
Dat is de ironie van de standaard. Te strict, en niemand wil 'em overnemen, Te los, en je loopt tegen incompatibiliteitsissues aan bij niet-standaard toepassingen.
Ergens is het heel jammer. We gingen van tientallen verschillende aansluitingen naar een handje vol. Ondertussen zijn dat handjevol standaarden weer een onoverzichtelijke puinhoop aan het worden.

We komen zo geen hol verder ;(
Het duurt tegelijkertijd heel lang voordat HDMI 2.1 gemeengoed wordt. Ik had gehoopt dat het lange wachten tenminste beloond zou worden met goed werkte producten.
Da's moeilijk wanneer de producten die als drijvende krachten achter HDMI zitten (8k en de XBOX Series X en PS5) pas nu uit gaan komen (tegen betaalbare bedragen).
De standaard is 2 jaar geleden pas helemaal vastgesteld (aug 2018). Te laat voor de meeste producten van 2019. Zelfs eigenlijk al te laat voor veel zaken die al stonden voor 2020. Moet je nagaan dat de eerste jaren van het ontwerpen van de xbox series en ps5 nog niet bekend was hoe de standaard precies ging worden. Dat is gewoon rampzalig ontwerpen. Dus dat nu de producten allemaal al uitkomen is al een heel wonder.

Delen van de hdmi 2.1 standaard zijn zelfs al bij heel veel producten in gebruik omdat die ook al werken over hdmi 2.0, zoals ALLM (wat echt een geschenk uit de hemel is omdat zo veel tv fabrikanten geen knopje op de afstandsbediening hebben om met 1 druk gamemode in te schakelen)
In alle opzichten is het beter om gewoon je apparatuur op je tv aan te sluiten en die via earc te verbinden met je receiver. Veel beter. Minder compatibiliteitsissues etc. Receivers zijn na een jaar of wat toch weer outdated.

[Reactie gewijzigd door giantgiantus op 22 juli 2024 23:08]

Klopt. Alleen het lelijke is dat steeds meer tv's geen DTS kunnen. En ook niet eens DTS passtrough via (e)ARC ( LG CX bijvoorbeeld.). Dat is behoorlijk irritant als je veel bronmateriaal hebt met DTS.
Niet in alle opzichten.
Ik heb maar 1 kabel naar de TV en vind dat handig. Weinig kabels in het zicht en kan ook zonder TV afstandsbediening schakelen met de knop op de receiver.

[Reactie gewijzigd door Jaco69 op 22 juli 2024 23:08]

Eens. Daarom vind ik het ook erg jammer dat alleen Samsung met de one connect box te krijgen is. Fantastisch systeem.
In alle opzichten is het beter om gewoon je apparatuur op je tv aan te sluiten en die via earc te verbinden met je receiver. Veel beter. Minder compatibiliteitsissues etc. Receivers zijn na een jaar of wat toch weer outdated.
Dat is wel heel kort door de bocht en totaal niet waarheid gebaseerd. Dat ligt er maar net aan hoeveel/wat voor apparaten je hebt, wat je set-up in boxen is en wat je content is.

Ik heb 5.1, 4K en 7 HDMI's vol. Ik heb al gemerkt dat ik liever al mijn apparaten op bitstream laat werken zodat de receiver het werk doet dan dat alles via eARC loopt. DTS bijvoorbeeld wordt al niet ondersteund in de nieuwe LG tv's. Als ik een blu-ray afspeel, op de xbox, playstation of nintendo speel, dan wil ik toch echt dat mijn Denon het geluid omzet.

Mijn Denon komt uit aug 2018 en is nog lang niet outdated. Sterker nog, receivers zijn het meest gebouwd op de toekomst qua aansluitingen en firmware's dus het is eerder andersom dan wat je beweerd ;)
Wat is dat nou weer voor een onderbuik statement "alle opzichten"? Geen idee hoe jij je setup aansluit met workarrounds, maar ik kan je gelijk al zeggen dat je claim in de verste verte niet op feiten rust als ik dit vergelijk met mijn situatie.
Ik ben juist enorm blij dat ik al jaren van al die kabelbomen naar de tv en beperkingen die daarbij komen af ben. Tv mist altijd allerlei opties voor geluid en de afhandeling/doorgifte. Tevens ben je met een receiver gelijk rijk aan vaak veel meer HDMI opties en werken alle audio formats gewoon zonder poespas en stagnerende doorgiftes of beperkingen op ondersteuning. De tv is namelijk bij release al outdated en doet op het gebied van geluid altijd het minst mogelijk.
Anoniem: 501293 @sjekneck26 oktober 2020 15:03
Amen :Y)

Oprechte interesse. Wat is jou set-up?
Ik heb een LG CX, Denon x3500h en 5.1 van KEF. Mis alleen nog de Panasonic blu-ray speler ivm de films en series. Ik zou eigenlijk voor de Panasonic HZW1004 gaan maar ik heb de LG CX voor een aantrekkelijke prijs gekregen dus ben maar voor die gegaan.
Dat verklaart mogelijk waarom veel Denon X-modellen uit de voorraad gaan bij (web)winkels. Eerst een order staan welke gecanceld is. Daarna bij een andere webwinkel terug gekregen dat ze het model niet kunnen leveren.
Ik zou het fijn vinden als die Denon receivers sowieso meer resoluties doorgaf dan een paar algemene theater resoluties, bijvoorbeeld PC resoluties zoals 1440p@120fps wat ook steeds meer gebruikt wordt op consoles.

Maar heb verder ook vaker problemen gehad dan dan ik hoopte met HDMI CEC en Nvidia Shield, waarbij er willekeurig geen output was/zwart beeld bleef en soms niet, of dat de opstart 10 seconden langer duurt omdat de receiver eerst zichzelf opstart (bij direct op de TV is dat bijna instant), of dat HDR meestal helemaal niet werkt (de HDMI kabels zijn goed, heb een paar keer gehad dat het werkte en dat de Shield BT.2020 en HDR ondersteuning ziet en doorgaf aan de TV, maar in de meeste gevallen kwam het niet langs de receiver (daar stond wel in 'Info HDMI-Signaal' dat BT.2020 en 4K werden gezien) de TV zag dan geen BT.2020 of HDR)

Dus uiteindelijk maar direct aan de LG C9 verbonden en alles werkt probleemloos, behalve Dolby Atmos in films helaas (daar is eARC voor nodig op de receiver en Shield...), maar dan wissel ik maar de kabel om wanneer ik zo een film wil kijken om een paar ergenissen te vermeiden elke dag, moet dan mogelijk wel soms beetje vechten met HDR denk ik...

Soms zou ik willen dat audio en video altijd over aparte kabels gingen, dat er nieuwe Toslink was dat dolby atmos kon en receivers het geluid pakten zonder gezeur, en dat die kabels langer konden natuurlijk.

[Reactie gewijzigd door TweetCu op 22 juli 2024 23:08]

Soms zou ik willen dat audio en video altijd over aparte kabels gingen, dat er nieuwe Toslink was dat dolby atmos kon en receivers het geluid pakten zonder gezeur, en dat die kabels langer konden natuurlijk.
Aparte kabels voor audio en video zijn iets van het verleden. Toen signalen nog analog waren liepen beeld en geluid altijd synchroon. Nu video digitaal is en beeldschermen video met wisselende vertraging weergeven is het noodzakelijk beeld en geluid te synchroniseren. Het ligt daarom voor de hand om audio, video en meta-informatie in één signaal (en dus ook maar één kabel) te plaatsen.
Wat een misleidende kop. Het probleem zit in een chipset van Panasonic. Leg daar dan de focus op.
Klopt, maar het gaat in dit artikel erover dat Denon/Marantz heeft erkend dat er problemen zijn. Dus ik denk dat de kop in dit geval wel klopt.
Anoniem: 310408 @webster26 oktober 2020 11:50
En jij denkt dat iedereen die mogelijk het probleem heeft precies weet welke chipsets er in zijn hardware zit? Verbazingwekkend!
Als er een bug in een Intel/AMD processor zou zitten, zou dat in de kop staan. En niet dat computers van Dell, HP en Lenovo een bug hebben in de CPU.
Een Intel/AMD cpu koop je als consument (lees: Tweaker), dan ook als los onderdeel, om hem zelf in je PC te bouwen... Of je kan die losse CPU als consument nog steeds gebruiken om je Dell of HP systeem mee te upgraden. En als je dat niet doet, dan weet je over het algemeen prima wat voor CPU er in je computer zit. (Met één toetsencombinatie te checken, of op het stickertje op je behuizing of zo)..
Als consument koop je natuurlijk niet een losse HDMI chipset (retail boxed met cooler??? :D ) om zelf in je Denon receiver te bouwen.
Dat is het grote verschil..
Ik snap wat je zegt maar ben het toch niet met je eens.
Je beperkt nu onbedoeld de scope van de issue.
Wat nu bij de casual lezer blijft hangen is dat Denon/Marantz een probleem hebben met HDMI2.1.
Dat die chipset door zowat iedereen gebruikt (zoals ook Yamaha die in het artikel genoemd wordt) en je dus ook bij andere merken je bewust moet zijn van deze problemen, valt daardoor weg.

Dit is gewoon een clickbait titel. De titel hoort te zijn dat er een probleem is met een Panasonic chipset voor hdmi2.1 (of dat er een probleem is met een veelgebruikte hdmi2.1 chipset) en in het artikel noem je dan een aantal bedrijven en/of producten die daardoor getroffen worden.
Ik vermoed dat we best wachten op de volgende generatie devices. Ook het feit dat je maar 1 hdmi2.1 input poort hebt is problematisch. Ik zou er al minstens 3 moeten hebben.
De Yamahas hebben minimaal 3 poorten. Ook moet je opmerken dat de ander HDMI poorten op de Denon en Marantz weliswaar niet 4K/120 of 8K/60 ondersteunen, maar wel alle andere features zoals ALLM, VRR, QSM, etc in combinatie met 4K/60. Dus je komt een heel eind.
ken je de specs van je eigen versterker niet? hdmi 2.0 en max 4k@60 en nee met de nieuwe denon's is er maar 1 hdmi 2.1 port (blah blah hoor)
Anoniem: 501293 @quorumz26 oktober 2020 13:51
Ik heb het even nagekeken en het klopt inderdaad dat er maar 1x HDMI 2.1 opzit als het gaat om ondersteuning voor eARC en ALLM. Dan vraag ik mij echt af of mensen het echt nodig gaan hebben of willen mensen het hebben omdat het erop zit?

Persoonlijk interesseren mij functies als 120hz echt niets. Een game moet in mijn ogen maar eerst eens de stabiele 60 frames per second gaan halen want dat blijft een issue en dat zie ik de komende 3 jaar nog niet veranderen.

In mijn situatie heb ik aan de Denon x3500h icm de LG CX genoeg. Ik kan alles kijken en gamen is genieten met instant game respons dus wat moet er nou echt anders? Ik kan gamen zonder dat het stottert, ik kan 4K content kijken op blu-ray of digitaal met Dolby Vision, DTS HD MA kan tegenwoordig niet meer via eARC dan maar dat laat ik toch via de Denon lopen. Gebruik je hem als monitor omdat je je pc eraan heb hangen, dan wordt het een ander verhaal maar anders niet.
Een versterker uit 2018 had geen HDMI 2.1 poorten. En dat weet ik vrij zeker omdat de standaard pas in aug 2018 is bereikt. Alleen een beperkt aantal versterkers dat deze laatste 4 maanden van dit jaar uitkomen hebben 1 of 2 hdmi 2.1 poorten.

Wat ze wel hebben is een passthrough voor VRR/ALLM. Dat heeft mijn Denon x2500h namelijk ook gekregen via een firmware update.

[Reactie gewijzigd door SunnieNL op 22 juli 2024 23:08]

Anoniem: 501293 @SunnieNL26 oktober 2020 14:49
Ik kijk idd nooit naar specs als het gaat om HDMI. Daar ligt mijn interesse denk ik te laag voor of mijn behoefte daarin is er niet. Alle features die ik nodig heb waar ik hem voor gebruik zitten erop. Ik kijk wel voornamelijk meer film en series en de games die ik erop speel (RE3 en RDR2 o.a) zien er prachtig uit via de Denon naar de LG CX. Misschien ben ik wel gewoon tevreden ondanks dat ik heel veel van technologie houd en er ook veel mee bezig ben.

Ben fotograaf en videograaf dus pixels en kleuren zijn mijn dagelijkse bezigheden :)

Waar gebruik jij vooral de Denon voor dan en welke tv zit erop aangesloten?
De denon is de hub tussen alles wat aangesloten zit. Sonos Z1, chromecast, switch, ps4, xbox one x, ziggo next, platenspeler zitten er allemaal op. De denon doet alles van gaming tot aan muziek en daarnaast ook UHD films (via de xbox). Dus het is voornamelijk geluid wat de denon doet, maar wel met goed beeld richting de tv.
De ALLM update was ideaal, tv niet meer naar gamingmodus hoeven switchen en terug. De update van dolbyvision was ook welkom om de xbox beter te laten werken. Dus de passthrough updates die ze hebben gedaan bij denon in de firmware waren zeker welkom.

Bij mij hangt er een LG C9 aan (en sinds vorige week een Hue syncbox op de monitor2 uitgang). Dus ik heb aan het uiteinde een fullspec hdmi 2.1 tv. Upgrade stond wel op de planning naar de X3700H (ivm de hdmi ingangen die op de x2700h verkleint zijn in aantal), maar had ik eerder al uitgesteld omdat ik denk dat ik de 120hz niet vaak ga gebruiken. Ik heb liever 4k60fps met veel details/grafische pracht, dan een kale woestijn op 120hz. Daarop besloten de syncbox te kopen (die stond eerst niet op het lijstje omdat die maar hdmi 2.0 is)
Anoniem: 501293 @SunnieNL26 oktober 2020 15:19
De denon is de hub tussen alles wat aangesloten zit. Sonos Z1, chromecast, switch, ps4, xbox one x, ziggo next, platenspeler zitten er allemaal op. De denon doet alles van gaming tot aan muziek en daarnaast ook UHD films (via de xbox). Dus het is voornamelijk geluid wat de denon doet, maar wel met goed beeld richting de tv.
De ALLM update was ideaal, tv niet meer naar gamingmodus hoeven switchen en terug. De update van dolbyvision was ook welkom om de xbox beter te laten werken. Dus de passthrough updates die ze hebben gedaan bij denon in de firmware waren zeker welkom.
Vet, jij hebt ook alle consoles die ik heb. Dat zie ik niet vaak, best of both worlds zeg ik altijd :) Ziggo heb ik alleen via de CI+ module gedaan, werkt goed moet ik zeggen. Maar precies zo gebruik ik mijn Denon ook, het is de hub van alles en ben daar gewoon zo tevreden mee. Inderdaad was de laatste firmupdate super nice maar heeft Dolby Vision er niet altijd ingezeten? Althans, bij de 3500 wel want het staat ook bovenop de kast. Ik ben van een Samsung full hd LED (2012) naar een OLED gegaan en men, wat een wereld van verschil.
Bij mij hangt er een LG C9 aan (en sinds vorige week een Hue syncbox op de monitor2 uitgang). Dus ik heb aan het uiteinde een fullspec hdmi 2.1 tv. Upgrade stond wel op de planning naar de X3700H (ivm de hdmi ingangen die op de x2700h verkleint zijn in aantal), maar had ik eerder al uitgesteld omdat ik denk dat ik de 120hz niet vaak ga gebruiken. Ik heb liever 4k60fps met veel details/grafische pracht, dan een kale woestijn op 120hz. Daarop besloten de syncbox te kopen (die stond eerst niet op het lijstje omdat die maar hdmi 2.0 is)
Dat is wel een hele goede van je man, de HUE op de monitor 2 :) daar heb ik nog helemaal niet aandacht. Maar je moet dan wel het apparaat via de HUE laten lopen toch om de kleuren te krijgen? Ik heb zelf namelijk ook alles van HUE in huis en heb naast de tv 2 lampen die ik wel graag mee zou willen laten doen.

Wat betreft de upgrade begrijp ik je maar ik zou dan inderdaad eerder kijken voor de uitbreidingen van de HDMI ingangen en wellicht een verhoging in wattage per surround kanaal. Ik hang er binnenkort 2 hoog aan de muur ipv het plafond voor het Atmos gedeelte en dan ben ik klaar.

De Sonos Z1 is toch de ARC soundbar?
hue wordt wat offtopic. Mijn config komt nog in een bespreking ervan.
Maar de Denon stuurt hetzelfde signaal uit op monitor 1 als 2 voor beeld (die moeten dus wel hetzelfde kunnen, anders val je terug naar de laagste gemeenschappelijke). Monitor 1 gaat dus naar de LG en Monitor 2 naar de Hue Syncbox

overigens van sonos gelijk. Ik heb een oude [..]90 (weet ff niet meer wat het precies was) een kastje dat via digitaal verbinding geluid naar versterker stuurt en maakt met spotify, nas etc verbinding voor muziek streaming.
Nieuwe firmware update voor die receivers? Of zou het ingebakken zitten in de chip...
Staat letterlijk in het artikel dat dit geen optie is.
Een fout in de signaaltechnologie van de HDMI 2.1-standaard betekent dat een firmware-update niet aan de orde is
Volgens een artikel bij HWI is het een hardware matige fout en niet op te lossen via firmware
Nou dan maar nieuw HDMI board denk ik dan.
zal niet de eerste keer zijn bij Denon receivers.. HDMI en DENON gaat niet superrr goed samen, laat ik het daar maar op houden.

ok nog iets meer info dan.. ze hebben bij Denon al meerdere callbacks gehad omdat de hdmi boards een eigen leven gingen lijden.
Onkyo heeft dezelfde probleem gehad met hdmi. Mijn vorige versterker (onkyo) is 5x teruggeweest voor reparatie omdat hij weigerde bij 4k een goede handshake te doen (ging 90% van de tijd mis). Steeds kwam die terug als 'gerepareerd'. Uiteindelijk heb ik het de laatste 3x eerst door de winkel laten testen voor ik uberhaupt weer in de auto stapte om hem op te halen. Die heb ik uiteindelijk maar op marktplaats verkocht als 1080p/1080i versterker, met de mededeling dat 4k niet meer werkte.

Mijn huidige Denon houdt het daarentegen nu al netjes 2 jaar vol (ff afkloppen) zonder problemen en heeft zelfs via firmware upgrades gekregen voor ALLM,VRR en DolbyVision.
Valt wel op dat veel apparatuur die HDMI 2.1 vanaf het begin ondersteunt nu problemen vertonen. De vraag die velen stellen als er een nieuwe televisie wordt geintroduceerd zonder 2.1 ondersteuning over toekomstbestendigheid is bij deze dan ook wel een beetje beantwoord lijkt me.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.