Sound United onthult 13.2-receivers met HDMI 2.1 en upgrade bestaande modellen

Sound United, de fabrikant van Denon- en Marantz-receivers, komt met twee nieuwe, bijgewerkte receivers met volledige HDMI 2.1-ondersteuning. Voor de twee bestaande modellen heeft het bedrijf een upgradeprogramma opgetuigd om ze ook HDMI 2.1-compatibel te maken.

Sound United heeft twee bijgewerkte versies van de bestaande Denon AVR-X8500H- en Marantz AV8805-receiver aangekondigd. De nieuwe versies zijn de AVR-X8500HA en AV8805A, waarbij de toevoeging van de A de aanduiding is voor de upgrade. De bestaande modellen kwamen een paar jaar geleden uit en zijn vlaggenschipmodellen, maar moesten het nog doen met HDMI 2.0-ondersteuning. Destijds was al duidelijk dat er in de toekomst een betaalde upgradeoptie voor de ondersteuning van HDMI 2.1 zou worden aangeboden.

Marantz Denon
De Marantz AV8805A en de Denon AVR-X8500HA

Bezitters van de Denon AVR-X8500H en Marantz AV8805 die hiervan gebruik willen maken, kunnen zich wenden tot erkende verkooppunten. Tegen betaling van 749 euro is het mogelijk om een vernieuwde HDMI-kaart te laten inbouwen die de oude vervangt. Vanaf volgende maand kunnen bezitters van deze receivers hiervan gebruikmaken.

Volgens de fabrikant kunnen de nieuwe A-receivers en de bijgewerkte, bestaande modellen probleemloos 8k60- en 4k120-signalen via HDMI doorgeven, naast de ondersteuning van andere HDMI 2.1-functies. Ook zal de hdr-standaard HDR10+ worden ondersteund, naast de gebruikelijke ondersteuning van Dolby Vision. Er is ondersteuning voor een bandbreedte van 40Gbit/s en Fixed Rate Link-signaaltechnologie van HDMI 2.1.

Geleidelijk aan zullen deze A-versies de exemplaren van de Denon AVR-X8500H en Marantz AV8805 vervangen. Er zal slechts een enkele aansluiting geschikt zijn voor HDMI 2.1, zowel bij de nieuwe A-receivers als bij de bestaande modellen die de upgrade krijgen.

Marantz HDMI board
De upgrade-kit waarmee een nieuw HDMI-board wordt ingebouwd, in dit geval bij de Marantz AV8805

De nadruk die Sound United legt op de volledige ondersteuning van HDMI 2.1-features, komt voort uit de beruchte 'HDMI 2.1-bug', waarmee nogal wat relatief nieuwe receivers van diverse fabrikanten te maken hebben. Het Duitse c't Magazine constateerde vorig jaar dat er problemen zijn met de doorgifte van 4k120-signalen naar de aangesloten televisie. Sound United erkende de problemen en sprak over een mismatch tussen de HDMI-chipsets van de verschillende apparaten. Met name bij aangesloten Xbox Series X- en S-consoles en pc's met bij AMD- en Nvidia-videokaarten met HDMI 2.1 spelen deze problemen. Ook Yamaha bevestigde dat het probleem zich voordoet bij zijn receivers.

Het probleem betreft waarschijnlijk specifiek de geïntegreerde HDMI-chips van Nuvoton Technology. De chipsets van deze fabrikant zijn ingebouwd in nogal wat receivers die HDMI 2.1 ondersteunen. Bij de PlayStation 5 speelt dit probleem niet. De Nuvoton-chips kunnen waarschijnlijk niet goed overweg met de compressietechniek display stream compression. Sony past die niet toe bij de PS5, terwijl Microsoft dat wel doet bij het beeldsignaal vanuit de Series X en S.

Sound United HDMI adapter

Eerder kwam Sound United al met een kosteloze oplossing voor de HDMI 2.1-problemen van receivers die deze HDMI-standaard meteen probleemloos hadden moeten ondersteunen. Het gaat dan bijvoorbeeld om de AVR-X2700H, AVR-X3700H, AVR-X4700H en AVR-X6700H van Denon, en de SR5015, SR6015, SR7015 en SR8015 van Marantz. Voor onder meer deze modellen komt een HDMI-adapterkit beschikbaar. Volgens de fabrikant zal deze adapter een 'compatibiliteitsissue' tussen Denon- en Marantz-receivers met HDMI 2.1 en bepaalde gameconsoles oplossen. Deze adapter moet tussen bijvoorbeeld de Xbox Series X-console en de receiver worden geplaatst. Onlangs kondigde Yamaha ook een oplossing aan: het bedrijf gaat kosteloos de HDMI-kaart vervangen.

De Denon AVR-X8500HA en Marantz AV8805A zijn high-end 13.2-receivers, die vanaf juni beschikbaar komen met prijzen van respectievelijk 3999 en 4299 euro.

Door Joris Jansen

Redacteur

27-05-2021 • 13:25

73

Reacties (73)

73
72
32
8
0
36
Wijzig sortering
Ik ben zelf meer fan van het lostrekken van de nieuwe technologische ontwikkelingen en bestaande proven concepts.
Ik zou zelf opteren voor een dac en een losse amp. Dan hoef je slechts de dac te vervangen bij nieuwe technologieën en kan je de rest blijven gebruiken.

Amps en speakers kan je je leven mee doen. Alleen de inputs wisselen regelmatig van connector of protocol.
In principe zou ik graag hetzelfde willen doen. De vraag is vooral hoe dit te realiseren met de meest gebruikte usecases.

Ergens zul je je input aan moeten sluiten en is er een interface voor audio/video. Je kan je bron op de versterker aansluiten, maar dan is dat de zwakste schakel. Een oudere versterker zal problemen hebben met HDR, 4K UHD/120 en VRR, ondanks dat deze voor audio nog perfect is indien je bij een 5.1 signaal blijft.

eARC zou de oplossing moeten zijn om je apparaat op de TV aan te sluiten, echter is dit in veel gevallen niet goed geïmplementeerd waardoor je resultaten per TV kunnen verschillen. En mogelijk ben je afhankelijk welke signalen je TV wel of niet doorlaat (Dolby + DTS, enkel Dolby?).

Wat dat betreft vind ik het persoonlijk vooral jammer dat de nieuwe consoles niet een tweede HDMI uitgang hebben voor audio om met een extra kabeltje van het gezeur af te zijn.
Ik zit zelf met hetzelfde probleem, mijn versterker laat geen HDR beeld door maar heb wel de aansluiting via HDMI nodig voor Dolby Atmos, dat wordt weer niet ondersteund voor mijn tv.

Hoe ik het nu op wil lossen is simpelweg met een HDMI splitter. Één kabel naar de tv voor beeld met HDR ondersteuning, en dat zelfde signaal gaat door een tweede HDMI kabel de versterker in voor geluid in Dolby Atmos formaat.

Maar inderdaad, het zou een stuk voordeliger zijn als dit allemaal lost stond van de versterker zelf. Nu zou ik om gebruik te kunnen maken van alle nieuwe technieken een nieuwe versterker en nieuwe tv moeten kopen…
HDMI splitter gaat niet werken omdat jouw bron-materiaal waarschijnlijk DHCP gebruikt en splitters werken dan niet.
Je hebt splitters die hdcp compliant zijn. Helaas zijn deze een heel stuk duurder dan de splitters die niet hdcp compliant zijn.

Het enige waar hdcp voor checked is of alle apparaten in de ketting allemaal geverifieerd zijn. Dit om uit te sluiten dat je simpelweg het signaal kan onderscheppen en zo je bron materiaal kan rippen.

Hdcp (ook de nieuwste versies) is allang gekraakt waardoor dit een beveiliging is zonder slot. Hdcp bestaat enkel nog om de consument te frustreren
Kijk voornamelijk geripte blu-rays via een Plex server afgespeeld op een Nvidia Shield of Apple TV, zonder DHCP dus. Zou goed moeten gaan, zolang de splitter maar minstens HDMI 2.0 is.
Hoewel ik het met je eens ben is dit erg lastig.
De meeste (interessante) DAC's en versterkers bevinden zich in HiFi segment of in het studio segment. Alle converters vereisen een digitale ingang. Helaas zijn er geen bronnen die surround protocollen ondersteunen met een digitale uitgang. Het is allemaal analoog.

Dan kan je nog argumenteren dat je de analoge uitput kan pakken een een leuke versterker er bij kan kopen, maar de convertoren zijn van dusdanige kwaliteit dat dat gewoon geen zin heeft. De vervorming van de convertoren domineerd dan die van de versterkers.

Ik zou graag een bron zien die alle dolby formats ondersteunt en ze digitaal uit kunnen sturen.
Voor eindversterkers is een analoge uitgang voldoende.
Ik ben zelf meer fan van het lostrekken van de nieuwe technologische ontwikkelingen en bestaande proven concepts.
Ik zou zelf opteren voor een dac en een losse amp. Dan hoef je slechts de dac te vervangen bij nieuwe technologieën en kan je de rest blijven gebruiken.

Amps en speakers kan je je leven mee doen. Alleen de inputs wisselen regelmatig van connector of protocol.
Ik ben het conceptueel met je eens, maar zover ik weet bestaat het niet, althans niet op dit niveau. Ik heb bv nog nooit een DAC gezien met Dolby Atmos.

Je kan wel voor een "AV preprocessor" gaan met losse eindversterkers, maar eerlijk gezegd zijn die preprocessors zo duur dat het financieel gezien eigenlijk niet de moeite waard is. En ze lopen allemaal achter, voor zover ik weet is er nog niet een met HDMI2.1.
Het probleem bij losse componenten is dat deze meestal minimaal hetzelfde kosten dan een complete/geïntegreerde receiver. Aparte units zijn duurder en de eindversterkers hebben vaak max. 7 of 8 kanalen. Met 13 kanalen moet je dus 2 eindversterkers kopen. Reken op >5-6 duizend euro.

En als jouw av voorversterker dan wordt opgevolgd door een nieuw model dat nieuwe standaarden ondersteunt, heb je flink waardeverlies.
Ik vraag me af of kopers van versterkers/receivers over één nacht ijs gaan als ze een product aanschaffen.
Het zijn volgens mij niet de kopers die genoegen nemen met een soundbar en best wat willen investeren in hun audiosetup.
Als ik dan de prijzen zie: €750 voor een insteekkaart, en zo'n €4.000 voor de nieuwe versterkers, verbaast het me dat er maar één kanaal HDMI 2.1 zal ondersteunen (ik gok in de praktijk twee, waarvan één input en één output). Dat lijkt me heel tricky: als je over een jaar of twee/drie een tweede apparaat hebt dat HDMI2.1 ondersteunt, dan kun je het niet gebruiken? Dan wil je dus weer upgraden, plus op dat moment heeft je versterker flink hard afgeschreven, omdat andere producten misschien wel gewoon op een kanaal of 5 of meer HDMI2.1 ondersteunen.

En ja, natuurlijk gaat het niet heel hard qua adoptie van HDMI2.1, maar ik ga er wel van uit dat mensen een versterker toch wel vijf jaar of langer verwachten te gebruiken. En dan is het handig dat het ding tweedehands ineens niks meer waard is ...
Als je meerdere HDMI 2.1 aansluitingen wilt hebben dan kun je bij Yahama terecht. De RX-V4A bijvoorbeeld heeft 4 HDMI 2.1 ingangen en 1 uitgang. De RX-A4A heeft zelfs 7 HDMI 2.1 ingangen en 3 uitgangen.

De RX-A4A heeft ook al het nieuwe HDMI board zonder de HDMI bug. Bij de RX-V4A wordt kosteloos het HDMI board vervangen.

https://www.forbes.com/si...i-21-bug/?sh=40d534173af6

[Reactie gewijzigd door Sonicfreak op 23 juli 2024 11:09]

Mja wat betaal je dan? Volgens mij komt het uiteindelijk altijd neer op budget.

Ik heb een denon 2700h, is ook beperkt qua 2.1 Mja, is ook een 'nette' prijs.
De RX-V4A kost iets van 550 euro, die valt dus wel mee en vind ik een nette prijs.
De RX-A4A (AVENTAGE) kost iets van 1600 euro, maar is een luxer model met meer aansluitingen.
Oke, maar dat is dan toch wel een vrij 'kale' variant. Maar toch, ik denk als het vooral om 5.1 gaat en video dan is het snel voldoende.

Ik zou de 7.2 en atmos missen denk ik.
Ik ben inderdaad niet zo heel vrolijk, want mijn receiver (wat nieuw 1400 euro kostte) heeft enkel HDMI 1.4b support. Dat apparaat doet het nog prima, maar natuurlijk geen freesync/atmos/hdr support.

Ik sta er niet om te springen om een nieuwe receiver te kopen, terwijl het enige wat ik wil is een HDMI switch die gewoon de audio kanalen eruit trekt en doorstuurt naar een X-kanaals (eind)versterker zodat bij toekomstige HDMI versies ik gewoon de switch kan vervangen.

Maargoed, in praktijk zal ik wel weer een nieuwe moeten halen... hopelijk blijft HDMI 2.1 voorlopig voldoende.
Ik hoor je... mijn Arcam AVR550 (3500 euro) is ook nog niet oud, maar geen HDMI 2.1 en alles wat erbij komt. Ik kom nu nog niks tekort hoor, maar voor de toekomst...oef.
Het is jammer dat het alles-in-een receivers zijn. Het zou handiger zijn als die HDMI-beeldbewerkingselektronica in een ander apparaat zit dan de eindversterkers. Die laatste gaan decennia mee, die eerste niet en die kun je dan goedkoper opwaarderen mocht je daar behoefte aan hebben.
Dan moet je er ook nog een losse DAC bij kopen die ook nog overweg kan met al de verschillende audio containers en zit je al met 3 apparaten.

Wat je vraagt is er wel, maar is schreeuwend duur (al vind ik een AVR van 3500 euro ook al aan de prijzige kant :) )
Die apparaten bestaan gewoon, maar je zou natuurlijk ook gewoon ARC kunnen gebruiken als je al die audio formaten toch niet aan kan.
Anders kijken naar HDFury (de nieuwe 8k/4k120hz kastjes komen binnenkort uit)
Over een paar jaar is de techniek verder en is het ook meer betaalbaar geworden. Dan kun je kiezen, weer een upgrade kopen of een hele nieuwe versterker. Voornamelijk de game consoles hebben nu baat bij hdmi 2.1. Ik zie in de toekomst ook niet zo snel er meer apparaten bijkomen. Een UHD schijf voor 8k gaat waarschijnlijk nooit in geïnvesteerd worden door de filmmaatschappijen en de 8k TV loopt ook niet echt storm en zie ik ook de komende jaren niet veel verkopen.

Overigens heb je ook veel goedkopere receivers. Ik koop zelf de midrange van Denon/Marantz en normaal doe ik daar een jaar of 4 mee. Een upgrade op dit moment stel ik nog uit omdat ik een hue syncbox heb die ervoor zorgt dat het signaal toch al niet hoger kan dan 4k 60hz met VRR en ik naast een nieuwe versterker ook een hdmi splitter/converter nodig heb die van een 4k 120hz VRR kan splitten naar 4k120hzVRR en tegelijk 4k60hz en die zijn er nog niet.
Weet iemand waarom een bedrijf twee merken uitbrengt? Het is niet dat één een budget merk is en het andere een premium merk. Er zit maar 300 euro verschil tussen beide nagenoeg identieke apparaten. Bij Porsche, Audi en volkswagen snap ik het, maar hier?
Beide merken hebben hun klanten en beiden bestonden al voor Sound United de boel overnam. Omdat bestaande klanten naar een nieuw merk lokken niet handig is is het soms interessanter om een bestaand merk te laten bestaan. Vergelijk het in de autowereld met Opel en Vauxhall. Vauxhall had al naam in het VK en blijkbaar ook fans dus heeft GM het merk gewoon behouden. Kwestie van in de Opel fabrieken een andere bak met badges klaar te leggen voor de rechtsgestuurde auto's. PSA heeft het na de verkoop ook zo gelaten.
Seat, VW en Skoda bestaan ook naast elkaar. En Porsche en Audi brengen ook een Q5/Macan uit.

Alle merken hebben zo hun fans en de verschillende designs zorgen er voor dat er meer kopers voor het concern binnen worden gehaald. En als een winkel plek heeft voor 4 versterkers in het schap kan je met twee merken 50% van de ruimte claimen in plaats van dat je plek laat voor een ander merk.
Er zijn voedselbedrijven die wel 400 merken voeren. Het is een kwestie van synergie bij een grotere omzet.

[Reactie gewijzigd door Tweddy op 23 juli 2024 11:09]

Waarom brengt een bedrijf is dat prijssegment anno 2021 nog een receiver uit? Radio is toch redelijk een uitstervend fenomeen en de kwaliteit was nooit optimaal. Ben je niet beter uit met een goede versterker (plus speakers) waar je de rest van je leven mee doet en een losse radio/dab/internet-radio die je kan makkelijk en goedkoop kan vervangen wanneer dat nodig is.
.oisyn Moderator Devschuur® @SirBlade27 mei 2021 15:26
Het gaat hier niet om een radio receiver maar om een AV receiver. Zo'n ding heeft naast audio typisch meerdere video inputs, zodat je de losse video apparatuur (STB, console, BR speler, etc) op de receiver aansluit, en met 1 kabel aan je TV hangt. De receiver destilleert de audio uit het signaal en decodeert en versterkt dat.
Mensen kopen een receiver dikwijls niet voor de radiofunctionaliteit volgens mij ;)
Ik heb het radiogedeelte op mijn Denon AVR geloof ik twee keer gebruikt, de surround modes gebruik ik bij elke film die ik kijk vanaf mijn mediaspeler
Goeie vraag. Ik denk dat het een stukje verleden is en dat de radiotoevoeging nauwelijks iets extra's kost.
Ik vraag me meer af waarom er nooit de meest recente bluetoothversies op zitten.
Op zich leuk maar waar blijft die andere fabriek, Pioneer/Onkyo? Sinds corona ligt die compleet op zn gat waardoor er in de markt van AV receivers zeer weinig fabrikanten over blijven. En dat kan voor deze productgroep nooit goed zijn.
Ik zit ook te wachten op Onkyo of wat Sony gaat doen met receivers. Hun laatste high end is ook alweer paar jaar oud op het moment.

Er zijn gewoon te weinig HDMI2.1 receiver op het moment te krijgen voor minder dan 1000 euro.
Al eens gekeken bij Yamaha ?
Yamaha heeft de Advantage serie , waarbij alleen de A2A een niet volledig compatible HDMI 2.1 bord heeft. De andere advantage receivers claimen wel compatibility, maar die moet komen via een firmware update. Wat mij betreft een reden om met zo’n aanschaf nog even te wachten.
Dan Onkyo, dat bedrijf heeft het natuurlijk financieel wat lastig maar wel HDMI 2.1 compatible receivers aangekondigd die deze zomer ergens zouden moeten komen.
NAD, Anthem, Arcam etc hebben nog geen HDMI 2.1 producten bij mijn weten. Lyngdorff wel, maar dat is weer een paar prijsklassen hoger.
Waar ik juist geen eerste generatie wil, zie ik dat zelfs de 2e generatie HDMI2.1 receivers nog steeds van een update voorzien moeten worden om support voor 2.1 te krijgen: https://nl.yamaha.com/nl/...rs_amps/rx-a4a/index.html

Onder de 1000 zie ik nog niks staan. Ergens zou ik misschien zelfs te denken om gewoon een 2.0b receiver aan te schaffen om mijn 1.4 te vervangen, zodat ik ieder geval alle audio weer over de speakers kan laten gaan, en alle andere apparatuur en PS5 gewoon via mijn LG CX laat zoals ik het nu heb. Krijg mijn huidige Onkyo niet echt werkend via HDMI ARC met de tv.
Denon/Marantz hebben aangegeven volgens mij in september te komen met de instapmodellen die 2.1 ondersteunen (die liggen rond de 600 euro)
Dat is vreemd dat je je tv en je receiver niet goed werkend krijg met ARC.
Ik heb een C9 en een Onkyo tx-nr809 dus al wel een oudje. Maar hier werkt dat ARC echt heel goed.
Ik heb een 609 staan, dus ook al zo’n 11 jaar oud onderhand maar wel een super apparaat namelijk.
In het hogere segment heb je nog wel wat meer keuze met ook NAD, Anthem, Arcam, Rotel etc.
Klopt maar dan praat je over versterkers van 1000+ euro. Ik heb vorig jaar via de winkel nog een laatste B-stock Onkyo versterker met verpakkingsschade kunnen meenemen voor een mooie prijs maar dat was al zo'n beetje de laatste voorraad in heel Europa. Sindsdien is er van hen zeer weinig te krijgen en in het segment rond de 500 euro kom je bijna automatisch uit bij Onkyo/Pioneer of Denon/Marantz. Soms tref je Yamaha, ik weet niet of Sony nog grote zwarte alleskunners maakt maar dan heb je het zo'n beetje gehad. En als alleen Denon/Marantz overblijft als grote naam ben ik benieuwd wat deze markt gaat doen.
Klopt maar dan praat je over versterkers van 1000+ euro. Ik heb vorig jaar via de winkel nog een laatste B-stock Onkyo versterker met verpakkingsschade kunnen meenemen voor een mooie prijs maar dat was al zo'n beetje de laatste voorraad in heel Europa. Sindsdien is er van hen zeer weinig te krijgen en in het segment rond de 500 euro kom je bijna automatisch uit bij Onkyo/Pioneer of Denon/Marantz. Soms tref je Yamaha, ik weet niet of Sony nog grote zwarte alleskunners maakt maar dan heb je het zo'n beetje gehad. En als alleen Denon/Marantz overblijft als grote naam ben ik benieuwd wat deze markt gaat doen.
Ja ik wou ook weer gaan voor een Onkyo versterker, mijn Onkyo TX-NR609 versterker ging precies na 10 jaar stuk, maar kon niks nieuws vinden van Onkyo met HDMI 2.1 en dus 4k 120Hz (en 8k als bonus), wou niet gaan voor een alleen HDMI 2.0 versterker die max 4k 60Hz kan doorgeven, dat zou ik een achteruitgang vinden, aangezien mijn LG OLED TV 4k 120Hz is, en meer toekomst bestendig bent, dus ben ik maar gegaan voor de Denon AVR-X2700H, en de geluid klinkt heel goed, alleen niet Stereo geluid, aangezien de nieuwe versterkers geen Dolby Pro Logic IIz meer hebben, en Dolby Surround, DTS Neural:X, DTS Virtual:X, of DTS:X, klinkt (vind ik) lang niet zo goed als Dolby Pro Logic IIz, dat vind ik wel heel jammer, omdat ik toch wat films heb van de jaren 80 die geen 5.1 geluid hebben jammer genoeg.

Heb vandaag een e-mail gehad van Denon, dat de SPK618 HDMI-adapter binnen 10 dagen woord verzonden, dat is wel goed nieuws, aangezien de Denon en Marantz versterkers problemen heeft met 4k 120Hz (en dan dus ook 8K), met verschillende apparaten, en hij is heel klein en kan ik hem achter mijn Mini Media/Console PC stoppen, hij is maar 140 × 32 × 94 mm (B×H×D), en hij op maar 5v werkt via USB, zo als je kan zien op DEZE foto, hoef ik geen extra voeding te gebruiken, en sluit ik hem aan een van me USB porten achter op mijn Mini Media/Console PC.
Een bedrag van 750 euro om je AVR te upgraden. Je kan de niet upgradet versie van de AVR-X8500H al kopen voor een "kleine" 3300 euro en de al reeds HDMI 2.1 geschikte variant AVR-X8500HA kost 3999 euro. Je bent - buiten prijsdalingen - dus in totaal 4050 euro kwijt om een oude variant te kopen en die op te laten waarderen. Dat is 50 euro verschil met een kant en klare.

Ik snap dat het opwaarderen ook loonkosten met zich meebrengt en dergelijke, maar een verschil van 50 euro terwijl je een oud board inlevert die dan ook nog eens gebruikt kan worden om de oudere variant mee in elkaar te zetten terwijl een upgrade 750 euro kost.. het doet me een beetje als 'veels te duur' af.

Vanzelfsprekend mogen we blij zijn dat we ons ruim 3k kostende apparaat mogen upgraden, maar ik vind de prijs van 750 euro toch echt niet gerechtvaardigd. Je zou in mijn optiek ook iets terug mogen zien van het oude board wat er al in zat. Het lijkt immers nu een beetje van : koop een Oreo koekje met witte vulling voor 2 euro, maar wil je choco vulling dat moet je hem opsturen en 50 cent betalen. Wij halen dan de witte vulling eruit, stoppen dat in een nieuw Oreo koekje, verkopen die weer voor 2 euro en vullen die van jou dan met choco. ps. Oreo koekjes met chocovulling kan je ook direct kopen in de supermarkt voor 2,45 euro. Smakelijk.

[Reactie gewijzigd door liberque op 23 juli 2024 11:09]

Wanneer je dus 2 jaar geleden een X8500 hebt gekocht, kun je voor €750 upgraden naar de nieuwste standaard voor HDMI. Toen je van de X8400 naar X8500 wilde upgraden om van HDMI 1.4b naar 2.0 te gaan moest je dus €4000 lammeren. Lijkt me nogal een vooruitgang. De X8500H gaat ook verdwijnen.
Ik heb hetzelfde laten doen met de Denon AVR-X7200W. Deze had toen geen HDCP/4K ondersteuning en kon je ‘m upgraden naar de 7200WA. Dat kostte toen slechts 200 euro..
Ben ik de enige die liever een goede 5.1 of 5.2 versterker in het topsegment ziet?
Ja, als je eenmaal een Dolby Atmos/DTS:X opstellling hebt gehoord in 7.1.4 dan wil je nooit meer naar 5.1 ook al heb je een versterker van 10k..
Ik acht de kans echt nihil.

Sound vs ongemak valt al snel erg ongelukkig uit.
Ligt eraan wat ongemak is. Er zijn mensen die er een speciale kamer voor inrichten waar alle kabels etc netjes achter de muur en in het plafond zitten. Genoeg volk dat er geld voor over heeft om dit te laten doen. Thuisbioscoop, mancave etc. En dan heb je ook echt een ervaring in je woning, met geld kan het allemaal :) .
Als je een geschikte kamer hebt dan is het aanleggen van een Dolby Atmos oplossing echt niet iets wat alleen voor de ultra-rijken is weggelegd hoor. Ik heb zelf een kelder onder mijn huis waar ik een mancave heb gebouwd, en daar staat een 7.1.4 opstelling, en hoewel dat zeker niet 'goedkoop' is om aan te leggen, het zijn ook echt geen absurde bedragen. Er staat een Denon X6300H in die ik destijds voor 1600 euro heb gekocht, en een midrange sub, center en satellite speakers, en dan nog 4 losse height speakers in een verlaagd plafond. Ik denk dat alles bij elkaar een euro of 4000 gekost heeft. Nogmaals, niet 'goedkoop' maar voor veel mensen prima bij elkaar te sparen. Ik ken mensen die stereo speakers voor hun muziek kopen die per stuk al aan dat bedrag zitten...
Jouw soort opstelling bedoel ik. En dan doel ik niet per se op de "rijken". Als je het zelf doet is het een leuke bezigheid, leerzaam en het resultaat kun je van genieten. Niet iedereen begint hieraan en het laten doen kost ook een stevige duit. Hoeveel uren heb je er in zitten om je kelder in te richten :) ?
Het was een nieuwbouw huis dus ik had het geluk dat ik al tijdens de bouw loze leidingen in de muur heb kunnen laten leggen voor de satellites, stroompunten en netwerk op de juiste plek etc. Na oplevering heeft een timmerman een voorzetwand en een verlaagd plafond erin gezet, dat heb ik niet zelf gedaan (en, eerlijk is eerlijk, dat heb ik ook niet meegerekend in de kosten die ik hierboven noemde. Maar de kelder had hoe dan ook afgewerkt moeten worden en ook het timmerwerk was niet extreem duur).

Om vervolgens alle apparatuur uit te zoeken, kopen, in te bouwen en aan te sluiten zal me een week of 3 gekost hebben, maar dat was voornamelijk omdat er destijds nog veel meer te doen was in huis.

Als je een bestaande kamer hebt dan zal je meer moeite moeten doen, of genoegen moeten nemen met kabelgootjes en dergelijke. Maar dat hoeft de pret niet te bederven, in het donker zie je ze toch niet ;-)
Veel mensen hebben een soundbar, dus...goede 5.1 kan ook heel erg goed klinken. 7.1.4 geeft je meer dimensie bij sommige films waarbij onweer e.d. ook van bovenaf komt.
Dat is leuk in theorie maar ik heb werkelijk 0 bron-materiaal dat >5.1 support heeft. Ik heb liever duurdere stereo/5.1 speakers dan 7.1.4 = 9 speakers.
Ongetwijfeld. Maar 7+1+4= 12 speakers?
Ben ik de enige die liever een goede 5.1 of 5.2 versterker in het topsegment ziet?
Ik zie zelfs liever een 3.1 versterker met daarbij sublieme stereo weergave.
Eventueel aangevuld met 2 draadloze achterkanalen maar dat is voor mij geen must.
Bestaat helemaal niet voor zover ik weet.

[Reactie gewijzigd door Blurk62 op 23 juli 2024 11:09]

Waarom draadloos? Stroom gaan die speakers toch nodig hebben en je voegt alleen maar een hoop elektronica en lag toe om twee draadjes vanaf de tv hoek naar achter de zetel te vervangen. Het is niet dat je de boel bij een surround set vaak verplaatst toch?
Ik heb die 'draadloos' trend ook nooit begrepen. Je maakt het jezelf daarmee vaak onnodig lastig.
Omdat de draden de hele kamer moeten 'oversteken'.
Waarom draadloos? Stroom gaan die speakers toch nodig hebben en je voegt alleen maar een hoop elektronica en lag toe om twee draadjes vanaf de tv hoek naar achter de zetel te vervangen. Het is niet dat je de boel bij een surround set vaak verplaatst toch?
Tja, door de vorm van de woonkamer heb ik niet de mogelijkheid om twee draadjes over de vloer naar achteren te laten lopen zonder er dagelijks mijn nek over te breken. Draadloos is dan een uitkomst. Niet voor mij want het boeit me verder niet maar vast wel voor anderen met hetzelfde probleem.
Denon HEOS AVR.
Kan met 5.1 bedraad of de surround met de HEOS draadloze speakers, ook de HEOS subwoofer kan er draadloos aan gekoppeld worden.
De vraag is vooral of je überhaupt een versterker in deze prijsklasse nodig hebt om je wensen te vervullen: https://www.audiosciencer...and-x3700h-updated.15552/

De X3700h is reeds een topsegment AVR. De x8500h heeft vooral bestaansrecht met het aansturen van flink meer speakers. Laat je dus niet per sé misleiden door het prijskaartje of het opgegeven vermogen, maar kijk naar de features die je nodig hebt en laat je vooral niet teveel wijsmaken door verkopers die je vooral een duurder apparaat verkopen zonder nut voor jouw use case.
Gaat me er meer om dat als ik op zoek ben naar een flinke upgrade vanaf mijn SC-LX76, ik vrijwel geforceerd word om voor 13 eindtrappen te betalen ;)

Maar sowieso maar eens kijken naar gescheiden voor/eind setup.
Dat hangt van de soort upgrade af die je zoekt. Als je Pioneer niet genoeg vermogen levert, dan wellicht. Als het om connectiviteit en het ondersteunen van nieuwe audioformaten gaat, dan kan je het gerust een paar segmenten lager zoeken.

Wanneer je het laag (<60Hz) door een of twee subwoofers af laat handelen is het extra vermogen wat de hogere segmenten bieden niks anders dan leuk voer voor de brochure waar je in de praktijk niks van zult merken.
Volgens mij maakt het weinig uit voor de versterker of ze er 5 of 7 of 9 kanalen in stoppen. De rest van het apparaat is allemaal nog steeds heel duur. Als jij een 11-kanaals versterker pakt en daar slechts 5 van gebruikt, heb je simpelweg meer vermogen beschikbaar voor je 5 kanalen.
Ben ik de enige die liever een goede 5.1 of 5.2 versterker in het topsegment ziet?
Die zie ik ook liever, maar ik heb versterkers om er naar te luisteren ;)

Maar zonder gekheid, onderschat deze versterkers niet. Je moet van goede huizen komen om iets te vinden dat hoorbaar beter is dan deze modellen. Er zijn er sowieso maar een paar die significant beter meten en dat verschil zal voor de meeste mensen en in de meeste situaties (thuis, in de woonkamer, met bescheiden luidsprekers) onhoorbaar zijn. Zeker bij films waar het geluid al snel zo hard staat en er zoveel tegelijk gebeurt dat de subtiele verschillen niet meer hoorbaar zijn voor menselijke oren.

Eerlijk gezegd is een moderne versterker niet interessant meer, die zijn al snel goed genoeg, wat de harware betreft dan. Wat ik wel nog interessant vind is de software die er tegenwoordig bij zit om je kamer door te meten en te compenseren voor reflecties en interferenties. Daar zitten wel nog grote verschillen. Maar zoals wel vaker met software is nieuw eigenlijk altijd beter. En de high-end merken bewegen maar heel langzaam als het om software gaat waardoor het niet vanzelfsprekend is dat ze daarin beter zijn dan hun eenvoudigere collega's.
Wat een monster van een machines zijn dit. Dit gaat nog wel ff een stapje verder dan mijn Bose-Lifestyle met HDMI 2.0a. De prijs is fors maar voor de kritische gebruiker zal dit vast geen probleem zijn. Ik zie op dit moment niet een issue met een enkele 2.1 kanaal. Maar kan me goed indenken dat voor sommige een enkele 2.1 kanaal niet voldoende is.
Bij zo een prijscategorie ben ik van overtuigd dat die personen er alles voor over hebben om perfecte kwaliteit te hebben. Als je een xbox series x of playstation 5 hebt, mag je dolby vision al vergeten, dus moet je al een bluray speler aanschaffen. Ik vind het echt een domme zet om maar één hdmi 2.1 ingang erin te steken.
Je kunt ook een gratis kastje krijgen dat het probleem oplost.
Dat staat hier los van, de receivers waar dit kaartje voor bedoeld is, is al een aantal jaar op de markt, en dus echt alleen een upgrade om van HDMI 2.0b naar HDMI 2.1 te gaan en alle functies die hier bij horen. Dit zijn al versterkers van een paar duizend volgens mij. Dus dan is 750 euro om de versterker van een paar jaar oud HDMI 2.1 compatibel te maken redelijk goedkoop.

[Reactie gewijzigd door rikadoo op 23 juli 2024 11:09]

Je verwart de upgrade van de X8500 met de fix voor de X2700 en X3700 modellen.
Valt wel mee je koopt tenslotte al een versterker in de tijd dat HDMI 2.1 niet eens uit was. Ja op papier en Belkin had een kabel op de markt gebracht en dat was het.
Dan is een upgrade van 750 op een product van 4 - 4,5K niet eens meer zo bizar.

Persoonlijk is het mij niet waard maarja het is het mij ook niet waard om 4 - 4,5K aan een versterker uit te geven.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.