VAIO brengt laptop van koolstofvezel met Intel Core H-cpu uit in de VS

VAIO brengt een 14"-laptop die ongeveer een kilogram weegt. De behuizing is gemaakt van koolstofvezel en de fabrikant stopt daar een Intel Core i7-11375H-quadcore in. VAIO brengt geen laptops uit in Nederland en België.

De nieuwe VAIO Z is de eerste laptop die een behuizing heeft die volledig van koolstofvezel is gemaakt. VAIO claimt een type koolstofvezel te gebruiken dat voorheen enkel in de autorace-industrie verkrijgbaar was. Het gaat om materiaal waarbij de koolstofvezels allemaal in dezelfde richting wijzen en niet zijn verweven.

Dell gebruikt al langer koolstofvezel voor zijn duurste XPS-laptops, maar daarbij gaat het om lagen van het materiaal die zijn aangebracht op een chassis van metaal of kunststof. Bij de VAIO Z is het chassis van koolstofvezel gemaakt.

VAIO voorziet de VAIO Z van een 14"-scherm met een 4k-resolutie van 3840x2160 pixels. Het scherm heeft een 180-gradenscharnier. In de laptop zit een Core i7-11375H-quadcore met een tdp van 35W. De goedkoopste configuratie kost 3579 dollar en is voorzien van 16GB ram en een 512GB-ssd. Er zijn drie duurdere versies, met meer geheugen of meer opslagruimte.

De laptops van VAIO zijn niet te koop in Nederland en België. De merknaam was oorspronkelijk van Sony, maar dat bedrijf stopte in 2014 met het maken van laptops en sindsdien is het merk in handen van Japan Industrial Partners. De VAIO Z verschijnt in Azië en de Verenigde Staten.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

19-02-2021 • 15:38

53 Linkedin

Submitter: TheVivaldi

Reacties (53)

Wijzig sortering
Ik heb diverse Vaio's gehad: Excellente hardware, droevige software. Bij een laptop van >€2000 mag je toch verwachten dat je met b.v. een nieuwe Windows versie alles werkend krijgt. Ik denk dat dat mede een reden was dat mensen bij Sony weg gingen.

Maar qua hardware waren er echt prachtexemplaren, zo heb ik nog de X505 liggen bijvoorbeeld, zijn tijd ver vooruit. En bij mijn moeder staat nog een 17" topmodel Vaio met een behuizing geheel uit magnesium, gebouwd als een tank en geweldig mooie looks. Die is ondertussen 11 jaar oud maar werkt als nieuw en is voor haar gebruik nog steeds perfect. Gebouwd voor de eeuwigheid (wel even SSDtje er in natuurlijk).

Naast de Vaio's heb ik een collectie Sony apparaten uit de vorige eeuw van toen het nog een echt innovatieve technologieleider was. Sommige walkmans bijvoorbeeld zijn echt meesterwerkjes die alleen Sony zo kon maken. Dat is Sony voor een groot deel kwijt, hoewel sommige Sony afdelingen nog wel leiderschap laten zien (B.v. de A7 cameraserie).

Ik gebruik nu zelf de XPS13 lijn, waardige opvolgers voor de Vaio topmodellen.

[Reactie gewijzigd door Timewa op 19 februari 2021 16:40]

Een leuk weetje, Apple beschouwde Vaio als enige waardige concurrent waarbij overwogen werd dat zij ook MacOS mochten leveren. Naast dat Sony oudere Applelaptops ontworpen en geproduceerd heeft.

[Reactie gewijzigd door ZeroNine op 20 februari 2021 16:55]

Ik dacht gelijk aan fakenews toen ik je bericht las maar het is ook echt waar, van de wiki: "In 2001, Steve Jobs presented a Vaio PC running MacOS to Sony executives, suggesting the possibility of collaboration. Sony's Vaio team ultimately turned down the proposal they regarded a "diversion of resources", as the popularity of the Windows-based premium PC brand was growing.[6]"
Dat is waar ook.

Sony bracht in die tijd Windows laptops uit met nagenoeg hetzelfde uiterlijk als de Macbooks die Sony voor Apple produceerde. Daar zal Apple vast minder blij mee zijn geweest.

Of ben ik nu in de war met een ander merk? Was het Asus?

[Reactie gewijzigd door Uruk-Hai op 21 februari 2021 01:53]

Panasonic maakte m.i. ook zeer mooie walkmans die zeker wel met die van Sony konden concurreren.
Ik deel de mening met je wat de VAIO betreft. Heb er een aantal jaar terug eentje tweedehands gekocht. Mooi scherm, destijds snelle hardware in een kleine formfactor. Dat was de beste aankoop qua laptop voor mij, nu overgenomen door een Surface Book.
Problemen met software had ik weinig last van. Ik geloof wel dat er wat dingetjes waren met de VAIO, nu is het apparaat instabiel en blijft de koelfan veel en hard draaien en valt regelmatig uit.

Sony doet ook goede zaken met de camera's. De A1 zal een topper worden, Sony heeft de markt wel redelijk opgeschud.
Ik gebruik nog steeds m'n Vaio F13 van iets van 10 jaar(?) oud.
Die van mij heeft om de 3~4 jaar last van dit soort kuren: na openschroeven, schoonmaken, en een paar dotjes koelpasta doet ie het weer als vanouds.
Destijds gekocht omdat het één van de weinige was met een mat LCD-scherm. En het scherm bleek een mooie verrassing voor foto-editen: na calibratie 99% AdobeRGB! Intussen zijn daar, en van de helderheid, wel een paar procentjes vanaf, maar het blijft een prima scherm.
"blijft de koelfan veel en hard draaien en valt regelmatig uit..."

Heb je hem wel eens geopend om de radiator te ontstoffen?

Vaak gebeuren er 2 dingen als een laptop een paar jaar oud is en intensief gebruikt is:
 • Stof hoopt zich op in het koellichaam bij de fan, waardoor het effectieve koeloppervlak drastisch daalt en de fan dus harder moet draaien om de warmte kwijt te raken en:
 • Koelpasta tussen CPU/GPU en heatpipes hardt uit waardoor de thermische weerstand toeneemt
Nieuwe koelpasta en goed schoonmaken doet dan wonderen.
Voor mij hetzelfde verhaal ik heb ooit nog een x505 gehad alleen om later naar een Air te switchen omdat die gewoon voor een ligte laptop toendertijd gewoon goedkoop was vergeleken met de concurrentie. Daarnaast vanwege m'n opleiding (engineering) altijd VAIO powerhouses gehad, ze waren niet ligt maar wel onverwoestbaar. Het is jammer dat op een gegeven moment Sony gewoon niet meer onderscheidend was, zowel in kwaliteit als hardware. Zelf heb ik nooit zo'n problemen gehad met de software, maar ik denk dat we vroeger meer voor lief namen dan nu.

En voor mij, idem een XPS 7390, inmiddels de tweede XPS. Mooie hardware maar meer dan bedroevende ondersteuning.
Software? Zolang Windows werkt bepaal je verder toch zelf je softwareomgeving? Eerste stap na aanschaf van een laptop is die OEM versie van Windows eraf gooien, een gewone installatie draaien met de code die bij je apparaat hoort, debloaten, drivers installeren, en klaar is Kees.
Volgens mij is dit letterlijk de opvolger van de oude Vaio Pro 13 (was ook al van koolstofvezel)

nieuws: Sony brengt Vaio Z-opvolger Vaio Pro 13 voor 1200 euro uit

Dus Ze hadden een Vaio Z met Vaio Pro 13 als opvolger om vervolgens weer een Vaio Z van koolstofvezel te maken. Cool :)

Erg fijne laptop trouwens die Pro 13. Niet normaal hoe licht maar soms is het wel beangstigend hoe flexibel de behuizing is... Dal bij deze niet veel anders zijn.

[Reactie gewijzigd door Pikkemans op 19 februari 2021 15:45]

Vroeger de Vaio Z gehad, 13,1 inch geloof ik. Dat ding was uitermate compact en licht voor z`n tijd (de Vaio Pro daarna idem ditto). Vele jaren plezier van gehad.

En idd, ik heb filmpjes gezien op Youtube van mensen die het scherm toch wel heel erg wisten te buigen dat je hart er van stilstond. Zelf had ik het nooit gepushed want, waarom zou ik :) Maar fijn om te weten dat het wel tegen een stootje kon.

Erg jammer van dit torenhoge prijskaartje though. Anders had ik er zo wel weer eentje willen kopen. De design aesthetics passen echt in m`n straatje. Een goede ultra-lichte alternatief zou de LG Gram series moeten zijn. Die zijn sinds recent ook eindelijk in Nederland te verkrijgen als ik het goed begrepen had van een artikel laatst.
Ik heb mijn Pro 13 (8 Gb RAM, i7, 512 Gb SSD, geüpgrade wifi) nog altijd in gebruik.

De beste laptop die ik ooit had. Goede batterijduur, nog altijd heel vlot voor huis tuin keukengebruik, erg licht.

Van het werk heb ik een vrij nieuwe Lenovo 14 inch laptop uit de professionele serie die me veel en veel minder goed bevalt.
Ik heb ook een Vaio Pro gehad destijds maar het ding was niet geweldig. De fan maakte een ratelend geluid dat erger werd als je hem oppakkte. Kennelijk liep er iets aan.

Heb hem toen omgeruild voor een Vaio Fit maar die werd toen gerecalled door ontploffende accu's en ik heb nooit een gerepareerde gekregen omdat Sony toen stopte met Vaio :'( Had wel een nieuwe kunnen krijgen maar de communicatie was letterlijk: "We houden met VAIO op dus we weten niet hoe lang het gaat duren, vraag je geld maar terug anders duurt het een eeuwigheid".

Dus ik ben niet bepaald happig meer om nog met dit merk in zee te gaan.
In het verre verleden heb ik vaak overwogen om een Sony Vaio Z13 te kopen, dat waren extreem gelikte apparaten met alles er op en er aan ook van koolstofvezel. Dit lijkt me daar de nieuwe versie van.
Dit soort koolstofvezel is niet alleen weinig gebruikt, het is ook nog eens de zwakste variant. Door de 1 richting structuur is het op 1 bepaalde manier oersterk, zet je de kracht iets anders, dan breekt het direct. Zie het als triplex tegenover een plaatje massief hout. Deze variant van koolstofvezel is ook erg goedkoop te extruderen.

Verder niets op aan te merken, en als plastic al voldoende is voor een laptop moet dit zeker voldoen.
Hier moet ik je toch tegen spreken. Uni-directional koolstof vezel tape is juiste de sterkste variant. Geweven koolstof vezel (weefsels) zijn zwakker juist door de kruispunten tussen de vezels. Wanneer een vezel recht ligt kan deze de hoogste spanning dragen.
Uiteraard worden deze uni-directional tapes in meerdere lagen op elkaar gelegd in verschillende richting zodat deze inderdaad in verschillende richtingen sterk is. Het lijkt er op deze Vaio 5 lagen tape geeft gebruikte.
Het lijkt erop dat deze https://www.youtube.com/watch?v=la-VuEubHLE

Wat Vaio hier heeft laten zien is wel echt cutting-edge voor consumenten producten. De hele luchtvaart industrie gaat deze kant op.
Ik weet niet of je wel is in een Boeing 787 Dreamliner hebt gezeten? De romp van dit toestel is namelijk grotendeels gemaakt van Uni-directional tape materiaal. https://www.compositesworld.com/articles/boeing-787-update
In Nederland zijn we vrij groot op dit gebied. Met verschillende bedrijven (Fokker, Toray, DTC), onderzoeksinstituten en Universiteiten (Delft en Twente). Vooral op het gebied van hoogwaardig thermoplast is Nederland een sterke koploper waarbij zowel Airbus als Boeing ons nauwlettend in de gaten houden voor de volgende technologieën.
Voor massa productie is thermoplast erg geschikt omdat het opnieuw opgewarmd kan worden en daarmee bijvoorbeeld ook nog na gevormd kan worden. Wat ze bij deze Vaio Z gedaan hebben.
In jouw geval is het zeer sterk. Ik ken die variant uit de dronewereld.

Maar hier in het artikel word expliciet gezegd dat ALLE vezels dezelfde kant op wijzen.

Maar mogelijk heb je helemaal gelijk. Gewoon geweven plaat delamineert heel snel, en unidirectional geweven is gewoon je-van-het.
Viao ultra lights hebben/hadden echt dramatische ondersteuning qua drivers. Ten tijde van de Viao die met Windows 7 uitkwamen kon je na upgrade naar Windows 10 ondersteuning voor officiële Sony accessoires op je buik schrijven. Het docking station met externe videokaart en DVD drive kom zo de prullenbak in. Zonde wat het was een top apparaat.
Dat was precies het grote probleem met Sony. Ik was altijd groot Sony fan en kocht jaarlijks steeds de nieuwst digitale camera's, minidisc spelers, vaio's etc

Maar zo rond het jaar 2000 ben ik van mijn Sony geloof gevallen precies om die reden: Dramatisch slechte software.

Gold niet alleen voor de Vaio's. Ik heb bijvoorbeeld een Sony NW-HD1 en een Sony NW-MS7 gehad, hun eerste generatie "MP3 spelers" behalve dan dat het vasthield aan proprietary ATRAC, en je er geen muziek naar kon kopieren. Je moest brakke Sony software gebruiken voor de transfer, en die hield bij wat je deed. Als je 3 keer een muziekbestand had gekopieerd dan blokkeerde hij in een zielige poging om kopieren van muziek tegen te gaan - waarschijnlijk opgedragen door de Sony Music tak.

Het zorgde ervoor dat deze hardwarematig fantastische apparaten frustrerend werden in gebruik en eigenlijk onbruikbaar werden.

Ik durf te stellen dat als Sony de software en gebruiksvriendelijkheid zo rond 2000 perfect op orde had gehad, dat ze hun leiderschap op portable musicplayers nog hadden gehad en dat de iPod niet in staat zou zijn geweest om zoveel marktaandeel naar zich toe te trekken.
VAIO lang niets gehoord van dit model. Sony was toch gestopt met productie van laptops?
Wel opvallend eigenlijk dat veel van de bekende merken zijn gestopt met zoveel dingen waar ze groot en bekend mee zijn geworden.

IBM en Sony beiden met de laptops en de PC, die heel goed bekend stonden altijd. Philips met zo'n beetje alles wat je maar kunt bedenken.
En HP, Apple, Dell, Motorola, etc. dan? Of vallen die niet onder "veel van de bekende merken"?

Niet dat ik het helemaal met je oneens ben, hoor, maar dat "veel" is wel erg overdreven.
Klopt Sony heeft de merknaam verkocht. Wordt nu door Japan Industrial Partners geproduceerd.

Ben wel benieuwd naar de kwaliteit overigens, de Sony VAIO laptops waren altijd vrij goed qua prijs kwaliteit. De prijs/kwaliteit verhouding lijkt in de nieuwe modellen echter wel zoek.
Een Sony VAIO zou ik blind kopen, die dingen waren top. 's kijken straks wat de eerste ervaringen zijn met deze nieuwe "VAIO". Ruim $3500 voor een instapmodel lijkt me niet echt aantrekkelijk. En in Nederland kun je ze dus sowieso niet bemachtigen. Ik tik nog maar even verder op mijn oude èchte VAIO Z :P .
De merknaam was oorspronkelijk van Sony, maar dat bedrijf stopte in 2014 met het maken van laptops en sindsdien is het merk in handen van Japan Industrial Partners. Ze hebben het dus verkocht.

[Reactie gewijzigd door FlemishDroid op 21 februari 2021 13:09]

En als er een barst in komt?
Dan koop je 'gewoon' een nieuwe :+
Omdat het koolstofvezel is? Met een kunststof behuizing heb je hetzelfde probleem. Behuizing kapot, accepteren of op een of andere manier laten vervangen
Kunststof behuizing kun je laten vervangen, de kosten hoeven niet eens zo hoog te zijn. Geldt ook voor aluminium. Koolstof is blijkbaar geen goedkoop materiaal, kan het überhaupt geleverd worden.
Nee, door de veel hogere stijheid zal koolstofvezelversterkt plastic eerder barsten/breken. Zacht(-er) plastic daarentegen heeft de mogelijkheid tot vervormen.
Heb dan toch liever een aluminium unibody zoals de RBS :9~ (imho zien ze er nog beter uit dan menig MacBook)

Vind het design van deze vaio ook echt weer veel te veel onnodige shapes hebben.

[Reactie gewijzigd door Marctraider op 19 februari 2021 15:54]

Mooie behuizing, maar zit er dik in dat er weer allerlei stickers op komen.
Ik trek stickers vaak gelijk van mijn apparaten af. Zie je niets van.
Hangt van de stickers en het materiaal af helaas. Sommigen laten echt heel vervelende zooi achter en als het plastic van de laptop een relief heeft dan is het lastig te verwijderen omdat het er tussen blijft zitten. Vooral die "Intel inside" stickers.

Wat ik meestal doe is met tape steeds op de restjes van de plaklaag plakken, en dan los trekken. Elke keer komt er iets meer van de plakzooi mee en uiteindelijk is het wel weg al blijf je wel de vorm zien. Oplosmiddelen worden niet aangeraden omdat die het plastic aan kunnen tasten.

Niettemin is het zonde dat mooie laptops met die stickers volgeplakt worden ja. Ook merknaampjes enzo vind ik lelijk.
Dus ethanol is ook te gevaarlijk voor plastic? ;(

[Reactie gewijzigd door MedionAkoya op 21 februari 2021 15:09]

Nouja Alcohol werkt meestal gewoon niet. Aceton wel maar dat kan sommige plastics dus beschadigen (zoals ABS)
Het materiaal ziet er prachtig uit! Super gave afwerking.

Is dat de enige toegevoegde waarde van koolstofvezel, het uiterlijk? Heeft het nog meer pros ten opzichte van een aluminium of magnesium behuizing bij een laptop? Brengt het nog cons met zich mee?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee