Sony heeft 13,4 miljoen PlayStation 5-consoles verkocht

Sinds de release van de PlayStation 5 heeft Sony 13,4 miljoen exemplaren van de console verkocht. In het afgelopen kwartaal ging het om 3,3 miljoen stuks. Ondanks de aanhoudende tekorten verkoopt de PS5 nog altijd vrijwel net zo goed als de PS4 in dezelfde periode.

De PlayStation 5 is inmiddels vier kwartalen op de markt; de PlayStation 4 werd in de vier kwartalen na de release 13,8 miljoen keer verkocht. De PlayStation 5 loopt nu dus iets achter op zijn voorganger, maar is nog altijd slecht leverbaar, waardoor de verkopen niet direct te vergelijken zijn met de PS4, waar geen tekorten van waren.

Bij de presentatie van de cijfers over het vorige kwartaal gaf Sony aan genoeg chips te krijgen om in het financiële boekjaar in totaal 14,8 miljoen PlayStation 5-consoles te verkopen. Dat boekjaar loopt van 1 april 2021 tot 31 maart 2022. In de eerste twee kwartalen van dat boekjaar heeft Sony nu 5,6 miljoen exemplaren geleverd.

In het afgelopen kwartaal verkocht Sony 76,4 miljoen games voor de PlayStation 4 en 5, waarvan 7,6 miljoen firstpartytitels van Sony's eigen gamestudio's. De aantallen zijn wat lager dan in hetzelfde kwartaal een jaar geleden. Toen verkocht Sony 81,8 miljoen PlayStation-games, waarvan 12,8 miljoen eigen titels.

Sony leverde in het afgelopen kwartaal ook nog 200.000 PlayStation 4-consoles. In het vorige kwartaal waren dat er nog een half miljoen. In totaal heeft Sony nu 116,7 miljoen exemplaren van de PS4 verkocht. Die console kwam voor het eerst uit in november 2013.

Aan het einde van het afgelopen kwartaal waren er 47,2 miljoen PlayStation Plus-abonnees, en dat waren er 1,3 miljoen meer dan een jaar geleden. Het aantal maandelijks actieve PlayStation Network-gebruikers nam af van 108 miljoen vorig jaar naar 104 miljoen dit jaar. Vorig kwartaal nam het aantal actieve gebruikers ook al af ten opzichte van een jaar eerder. De piek in 2020 heeft vermoedelijk te maken met de lockdowns als gevolg van de coronapandemie.

Cijfers van Game & Networking Services-bedrijfsonderdeel

Sony's kwartaalomzet bedroeg omgerekend zo'n 18 miljard euro, 13 procent hoger dan vorig jaar, onder andere vanwege de groei van het Game & Networking Services-segment. De omzet van dat bedrijfsonderdeel steeg met 27 procent. Ook de bedrijfsonderdelen voor muziek en film deden het volgens Sony goed. De operationele inkomsten kwamen uit op omgerekend 2,4 miljard euro. Dat is 1 procent hoger dan hetzelfde kwartaal vorig jaar. De nettowinst bedroeg zo'n 1,6 miljard euro en dat is 54 procent lager dan in de vergelijkbare periode een jaar geleden.

Sony-kwartaalcijfers FY2021 Q2 (juli t/m september 2021)

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

28-10-2021 • 11:19

150 Linkedin

Reacties (150)

Wijzig sortering
Wat ik in dit artikel mis, zijn de verkoopcijfers van Microsoft. Ik ben nl. heel benieuwd welke console nu het populairst is. Dat de PS4 een groter succes was tov. de Xbox One is mij wel duidelijk, maar ik heb het idee dat het nu ongeveer gelijk op gaat, of dat misschien Xbox wel iets beter verkoopt.
Microsoft geeft geen aantallen van Xbox-verkopen. Analisten schatten op basis van omzetcijfers dat er tot nu toe zo'n 8 miljoen Xbox Series X/S-consoles zijn geleverd.

De hardware-omzet van Microsofts Xbox-divisie was afgelopen kwartaal 713 miljoen dollar. Dat komt neer op 1,4 miljoen Series X-consoles, of 2,4 miljoen Series S-consoles. Afhankelijk van de mix zal het dus ergens in het midden liggen.

[Reactie gewijzigd door Xtuv op 28 oktober 2021 11:36]

Xbox ontvangt toch ook royalties voor iedere verkochte xbox game? Is het dan wel mogelijk om een schatting te maken op basis van de omzet, of vallen royalties binnen een andere divisie?
De genoemde kwartaalomzet van 713 miljoen dollar is omzet uit hardware, daarnaast had Microsoft nog 2,8 miljard dollar omzet uit Content & Services, waar games en royalty's onder vallen. Onder Xbox-hardware vallen natuurlijk ook controllers en accessoires die Microsoft verkoopt en ook nog Xbox One-consoles, dus het blijft een schatting. Maar het ligt wel voor de hand dat die hardwareomzet voor het overgrote deel uit de verkopen van de Series X en S bestaat.
Daarnaast lijken me de verkoopcijfers ook niet heel erg representatief voor populariteit omdat de verkopen voornamelijk gelimiteerd worden door aanbod. Als er genoeg aanbod zou zijn zou je pas iets kunnen roepen. Nu zijn verkoopcijfers meer indicatief voor wie het beste/snelste kan produceren.
En omdat Microsoft ook vol inzet op cloudgaming en er dus datacentra vol liggen met deze hardware ipv bij de consument thuis is het aanbod nog lager
en jij denkt dat dezelfde hardware in de datacenters gebruikt wordt als in de xbox?
en jij denkt dat dezelfde hardware in de datacenters gebruikt wordt als in de xbox?
Natuurlijk niet 'exact' hetzelfde (ik bedoel, dit gaat over serverracks met 'meerdere' consoles dus qua IO/aansluitingen/etc zal het vast anders zijn), maar het antwoord is "ja".

[Reactie gewijzigd door Carn82 op 28 oktober 2021 12:41]

Ja , ms heeft de XSX zo ontworpen dat deze ook zijn dienst gaat doen als blade/server in de cloud.
Dat zijn wel wat aannames die je daar doet. De hardware voor deze serverblades wordt namelijk veel efficiënter gedeeld, terwijl een console thuis het grootste deel van de dag niet gebruikt wordt. Dus als zo'n blade uit 4 of 8 units bestaat (vs 1 unit thuis) kan het goed zijn dat er tientallen mensen gebruik maken van de blade, versus 1 persoon thuis.
En toch is het zo dat elke unit in de server er gewoon eentje minder is bij de consument qua CPU/GPU combo.
Die tientallen mensen per blade zullen toch voornamelijk game pass unlimited abonnees zijn. De meeste GPU abonnees zijn Xbox eigenaren - die hebben dus al een Xbox thuis staan.

[Reactie gewijzigd door Fireshade op 28 oktober 2021 16:37]

2e hands prijzen geven een aardige indicatie wat de populariteit is. Als je marktplaats bekijkt dan zie je dat de XsX bv nog wel voor rond de 600 euro gaan, XSS 250 euro en PS5 650 euro. Aanbod kant zijn er 400 advertenties voor Xbox (series S en X) vs 1800 voor PS5. Er zitten ook advertenties voor accesoires tussen en wat verdwaalde games, dus de werkelijke aantallen liggen lager. Maar het geeft in ieder geval de schaalgrootte aan.

Op basis van deze getallen zou je kunnen concluderen dat de PS5 populairder is aangezien dat ondanks het hogere aanbod er een hogere prijs gevraagd wordt. Iets wat niet zo gek is als je naar de vorige generatie kijkt.
Inderdaad een goede conclusie, maar je kan dat niet meteen doortrekken naar de wereldwijde cijfers. Hiervoor zou je moeten weten of er verschillen zijn tussen de aanvoer in de verschillende landen of eenzelfde analyse maken in verschillende landen.
Ook dat en micro heeft veel van ze azure voorzien van series x inplaats van de one s dus veel chips zijn daar naartoe gegaan, wie weet hoeveel consoles ze anders konden maken en verkopen.
Weet wel dat series x en ps5 altijd maar kort online te koop zijn,.
Ps5 loopt 5 miljoen consoles voor ;-)
Je moet die aantallen nog corrigeren, de tussenhandel moet ook geld verdienen. Ik denk dat de omzet per console voor MS ergens rond de 400€ ligt.
Ik blijf me altijd verbazen waarom dit al decennia zo'n dingetje blijft. Ik hoor mensen zelden over marktaandelen pc merken, televisies, auto's of modemerken.

Koop naar eigen inzicht wat het beste bij je past, en laat het verder een zorg zijn welke console qua afzet "wint".
Inderdaad…

Of koop ze gewoon beide zoals ik ook heb gedaan, net zoals ik dat (op voorgaande generatie na, altijd al heb gedaan :)
Je hebt gelijk, maar vooral vroeger kon dit wel degelijk gevolgen kan hebben: bij 14 miljoen PS5 tegenover 8 miljoen XBox Series is het in principe voor een game producent handiger zich vooral op de PS5 te richten. Vergelijk dit met Mac vs. Windows: de wat obscuurde applicaties verschijnen allen voor Windows.
Tegenwoordig is de hardware XBox en PS5 vrijwel identiek, zodat het porten van games of tegelijk uitbrengen van games voor beide consoles geen grote extra kosten veroorzaakt, relatief tot het uitbrengen van de game voor 1 console.
Ook gaat marktaandeel pas echt spelen als de verhouding serieus uit balans raakt, met b.v. 90% aandeel voor de PS5, bij b.v. 65-35% speelt dat nog wat minder.
Ik blijf me altijd verbazen waarom dit al decennia zo'n dingetje blijft. Ik hoor mensen zelden over marktaandelen pc merken, televisies, auto's of modemerken.

Koop naar eigen inzicht wat het beste bij je past, en laat het verder een zorg zijn welke console qua afzet "wint".
Dat is eerder je eigen bubbel schat ik zo in. In de Multimedia hoek is het marktaandeel van Televisies echt wel een ding. Zelfde geld voor auto's in de autowerkend en modemerken in de modewereld.

Wij zijn echt niet uniek daarin.
Ik zit niet in een "game bubbel", maar behalve opvallende kwartaalcijfers van bepaalde bedrijven, zie ik veel minder aandacht voor rivaliteit buiten de game wereld. Intel VS AMD, of AMD vs Nvidia zie ik wel. Apple VS n concurrent ook wel. Wellicht heeft dat ook te maken met de emoties die n bepaald product oproept t.o.v. iets anders.
Nah ik bedoelde niet echt een Game bubbel, meer een technologie bubbel.
Maar goed wat je constateert is niet juist. rivaliteit en marktaandeel is er overal wel relevant, wij zijn daar niet uniek in.

Mercedes - BMW
Ferrari - Lamborghini
Intel - AMD
Supermarkt X - Supermakt Y
Playstation - Xbox
Feyenoord - Ajax

Je moet maar net op de juiste platformen zitten om het te zien.
Ik denk wel dat het bij de consoles erger is, omdat er daar effectief maar twee aanbieders zijn - Nintendo zit daar toch al een beetje apart. Bij televisies is het aanbod veel groter dus is de polarisering tussen twee kampen niet zo aanwezig.
Ik kan me toch wel discussies herinneren over Intel vs. AMD, iPhone vs. Samsung, Nvidia vs. AMD, LG Oled vs Samsung Qled
Volgens mij heb je, zodra er keuze is, altijd wel een groep A en een groep B die voor- en tegenstander zijn van "de ander".

Maar inderdaad, laat het je eigen keuze zijn, en dat kan best zijn op basis van afzet als dat voor jou belangrijk is.
Dit kan toch wel van belang zijn denk ik, omdat een goed verkopende console bijna zeker een groot aanbod aan topgames zal kunnen bieden tijdens zijn ganse levensloop, Kijk naar de Nintendo WiiU: die verkocht heel slecht, waardoor er ook weinig of geen 3rd party topgames meer verschenen, zeker tijdens de latere levensjaren.
Dit kan dan ook de keuze van potentiele kopers beïnvloeden. Stel je voor dat zou blijken dat de Xbox Series nauwelijks verkoopt, dan zou ik voor deze generatie toch ook liever een PS5 in huis halen.

Bij televisies of modemerken speelt zoiets uiteraard weinig tot geen rol.
mijn advies is altijd: kijk wat je vrienden hebben. Uiteindelijk is gamen het leukst
MS geeft al jaren geen cijfers meer, de cijfers die bekend waren, kwamen veelal via retailers maar niet meer via MS. Zie ook niet welke toegevoegde waarde dat is, Nederland is bv al jaren een PS land, maar andere landen zit de Xbox weer beter.
Dat heeft zeker wel toegevoegde waarde! Ik zit sterk te twijfelen of ik een nieuwe console ga kopen & ik ga dan niet meer op het verkeerde paard wedden & kies dan voor de meest verkochte. Ik ben in het verleden zwaar teleurgesteld met de aankoop vd. Xbox One, aangezien daarvoor lang niet alle goede games beschikbaar zijn. Aan de andere kant, kan het best zijn dat ik helemaal geen console meer koop & omschakel naar streaming. Ik gebruik nu een aantal maanden Stadia & dat bevalt eigenlijk prima. Niet meer voordat je een game kan spelen, lang moeten wachten op updates & geen herrie meer van fans.
Wat hadden de verkopen van de Xbox one te maken met 'niet alle goede games beschikbaar'?

Dat is een principe van exclusiviteit, niets te maken met verkopen van een console. Beide consoles hebben voor alle grote games een gezonde playerbase, zeker nu met crossplatform is dat element zelfs nog minder interessant.

Stadia is ironisch zo'n voorbeeld, qua abbonee's (verkopen kan je niet echt over praten, dat was bij launch alleen) zitten ze niet eens in de buurt van consoles, hun game aanbod is nog kleiner dan wat er op een Apple PC te spelen is :P
Ik ben van PS3 naar Xbox One gegaan. Voor mij was dat de beste keuze. Zeker toen GamePass kwam was voor mij Xbox het betere kamp. Nu veel plezier van de Xbox Series S.

Verkoopcijfers maken mij helemaal niets uit. Speel voornamelijk multiplatform games. Die komen toch wel uit op zowel PS als Xbox. Verder trekken PS exclusives mij niet zo en die van Xbox mij net wat meer.

Al met al maak je met een van beide geen verkeerde keuze. Voor mij persoonlijk geven de aangeboden diensten de doorslag.

[Reactie gewijzigd door Retrospect op 28 oktober 2021 12:59]

Ik heb zowel een Series S als een Series X en ik kan de Series S zeker aan iedereen aanraden. Het enige nadeel is wel dat je enkel digitaal kan kopen kopen maar neem je een gamepass abonnement heb je natuurlijk al veel spelplezier.
Exclusiviteit heeft weinig met een goed aanbod van games te maken. Wat ik hiermee wil aangeven is dat op de Xbox One weinig diversiteit aan games is, die mijn gezin leuk vindt.
En de games die daar missen, wat zijn dat dan precies?
Mijn vriendin & dochter houden meer van strategische games/goede verhaallijnen, ipv. shooters & racegames, die wel volop op de Xbox te krijgen zijn. Toen ik hun wat games kado wilde doen, kwam ik niet verder dan The last of us. Games zoals "Beyond: Two Souls" zijn alleen maar verkrijgbaar voor Playstation.

[Reactie gewijzigd door MazDaMan1970 op 28 oktober 2021 13:29]

De meest verkochte is imho nie noodzakelijk de beste voor mij. De gamebibliotheek vind ik belangrijker.
Ehm, bij de meest verkochte heb je een uitgebreidere gamebibliotheek, dus meer keuze ;-)
Maar geen GamePass wat voor mij en mijn zoontje een dealbreaker is. En als je zwaar Elder Scrolls fan bent. Moet je niet nu een ps5 gaan kopen in de hoop dat ES:6 op PS komt. Of Halo. Uitgebreider/meer verkocht is niet direct beter. Dat is wat Blokker probeert te zeggen. En kijken we naar de PS4 exclusieve heb er een paar geprobeerd maar waren niet mijn games.
Maar je hebt niets aan meer keuze als het je smaak niet is.
De PS5 is volledig stil, dit even mbt je opmerking over herrie van fans.

Zelf zit ik te wachten op nieuws over de nexgen Playstation VR bril, das voor mij de hoofdattractie vd ps5. Zo jammer dat microsoft VR op consolegebied negeert

[Reactie gewijzigd door starthemel.nl op 28 oktober 2021 12:18]

Dat Microsoft het negeert snap ik wel als je kijkt naar de console/attachment ratio kijkt. Die is behoorlijk laag.
Ze kunnen het combineren met PC, dus een VRset die zowel op xbox als ook op pc inzetbaar is
Dat kan. Maar ik heb liever dat Microsoft eerst bepaalde diensten volledige uitwerkt.(zoals GamePass). Als dat ze alles tegelijk willen doen. Daar schieten we niets mee op.
Ik weet weinig van Xbox, kun je me vertellen wat er nog uit te werken valt aan de game-pass; is het niet gewoon wat het nu is? Wat valt er te verbeteren?
Voor PC de app zelf. Streamen in 4K ipv 1080p.
Ah ja, 1080p is idd wat treurig :)
En nog niet zo heel lang geleden. Draaide het nog op Xbox one apparatuur. Dat is wel recentelijk veranderd.
Ik heb het anders aangepakt: heb zowel een PS5 als een Series X gekocht. De disclaimer bij de rest van mijn verhaal: ik kom van X360-XboxX af.

Ik heb natuurlijk minder games voor de PS5 dan voor de Xbox, maar bij de Xbox heb je het geweldige Game Pass. Tip: als je nog geen GP hebt gehad, betaal voor 3 jaar Xbox Live. Maak daarna gebruik van de aanbieding voor GP tot het einde van je Live voor 1 euro. Zo heb ik nu tot eind 2023 GP voor 1 euro.

Ik heb ook PS Now, maar het aanbod daar is beduidend minder. Ben niet iemand die voor de grote titels gaat, maar het juist leuk vindt om af en toe verschillende spellen te proberen. Heb wel Spiderman voor de PS5 gekocht, maar vind het niet eens zo bijzonder.

Ik zou toch de Xbox aanraden en de belangrijkste reden is de Game Pass. Heerlijk games installeren en verwijderen wanneer ik er zin in heb en (in mijn ogen) een beter ontworpen controller. Het touchpad van de PS5 is dan weer wel gaaf.
Heb al meerdere generaties een PS en XBox en de XBox is altijd mijn meest gebruikte console geweest. Hangt er vanaf wat voor games je wilt spelen. Buiten GT en Horizon heeft de PS mij niets te bieden.
Oja welke landen? Zelfs in amerika en UK verkoopt ps5 veel beter dan de xsx. En in eu verkocht sony altijd beter, nu is dat niet anders.
Dat klopt niet wat je zegt. Lange tijd is de Xbox 360 populairder geweest, dan de PS3.
Ja en toch heeft PS3 meer verkocht na trage begin.Cijfers kan je zo terugvinden
Ook niet zo verwonderlijk omdat de 360 een jaar eerder in de winkel lag ;)
Helemaal gelijk,,,

Ik woon nu In bulgarije al 2 jaar en werk in Oos Europese landen en die landen kopen de Xbox niet eens in standaard :-)

Ps5 ligt hier gewoon in de winkel en Ps5 en Ps4 pro`s zijn niet aan te slepen !

Simpel weg de games van Sony ! want de meeste mensen in deze landen hebben al een gamepc met gamepass :-)
"Ps5 ligt hier gewoon in de winkel en Ps5 en Ps4 pro`s zijn niet aan te slepen ! "

Tegenspraak.

Of ze zijn niet aan te slepen, of ze liggen in de winkels. Of het een, of het ander.
Volgens mij bedoelt hij dat de PS4 en PS5 worden aangeboden in de winkels en de Xbox gewoonweg niet.
Ik weet niet wat hij bedoelt want in een andere post zegt hij:
Ps5 is niet aan te slepen overal in Europa
En in weer een andere post zegt hij:
De ps5 is gewoon te krijgen overal in Europa op dit moment ! :-)
Dus tja.. zeg het maar.
Simpel. De PS5 is weliswaar niet aan te slepen, maar wordt in heel Europa wel gewoon door alle standaard verkoopkanalen gevoerd. Dus als je winkel games verkoopt, hebben ze daar dus een hoek voor de PS5 ingericht, ook al is hij dan uitverkocht.

De Xbox wordt als ik hem mag geloven dus niet in heel Europa door de standaard verkoopkanalen gevoerd, want in Bulgarije ligt hij dus niet in alle winkels die games verkopen. Gewoon sowieso niet, dus je hebt ook geen shelf space voor dat ding.
Overal uitverkocht is mijn inziens iets anders dan overal verkrijgbaar.

Ik woon btw in Switzerland en heb hier nog nooit een PS5 in het wild in een winkel gezien, en online is er niemand die een te verwachten datum hanteert. Het ding is hier dus zeer zeker niet overal verkrijgbaar.
Naar ik begrepen heb zijn de verkopen van Sony in USA nu ook hoger dan de verkopen van de Switch.
Kan ook onderhand wel. Ik denk dat de markt voor de Switch zo langzamerhand een beetje verzadigd begint te raken, wat niet zo bijzonder is na ruim vier jaar. Hij verkoopt nog steeds prima, dus Nintendo zal daar niet wakker van liggen.
Al 25 jaar tevreden met Sony PS :-) Ps5 ook al 8 maanden druk en met games die ik bezit !
Nummer 1 blijft PC maar ok..


Returnal
Demon souls
Ratchet & Clanck
Ghost of Tsushima Ps5 update.

Alles netjes 4k 60fps op de Oled 4k (Warzone 120fps)

De ps5 is gewoon te krijgen overal in Europa op dit moment ! :-)
De ps5 is gewoon te krijgen overal in Europa op dit moment ! :-)
Wat? 8)7
Ze liggen misschien niet op voorraad, maar winkels worden wel regelmatig bevoorraad.

Twee weken geleden besloten er één te kopen, en binnen twee dagen stond die thuis onder de tv via GameMania. Vorige week vervolgens nog één besteld voor een vriend via bol.com.
Die 10 minuten dat hij beschikbaar was bij Bol.com kan je toch moeilijk een normale gang van zaken noemen. We zijn nog altijd ver verwijderd van permanente voorraad. Je moet er precies op tijd bij zijn. Er zijn ook nog maar weinig plekken waar je een ‘kale’ console kan kopen. Wehkamp doet inmiddels ook aan bundels, net als BCC, Coolblue, Mediamarkt, Nedgame en GameMania. Alleen Amazon en Bol verkopen nog geen zelfgemaakte bundels, en daar is bestellen hoogstens 10 minuten per maand mogelijk.
Voor mijn gevoel ging het erg makkelijk na alle verhalen, maar dan heb ik wellicht erg geluk gehad :)
Nouja, als je er echt naar op zoek bent en je hebt geduld is het prima te doen. Zo gooit Bol.com ongeveer eens in de 6 weken op woensdagmorgen tussen 7:40-7:45 de voorraad online en kan je in principe klaar gaan zitten voor je bestelling. Wellicht zullen drops in deze periode wat korter op elkaar zijn, zo staat er nu bij Bol.com alweer dat hij 'binnenkort op voorraad is'. Dat heeft het vooralsnog altijd enkel gestaan als er binnen 2 weken voorraad is en het staat er al bijna een week. Ik kan dus iedereen van harte aanraden om komende woensdag deze pagina tussen 7:40 en 7:45 te verversen:

https://www.bol.com/nl/nl...console/9300000004162282/

Maar een speelgoedwinkel binnenwandelen en voorraad aantreffen verwacht ik het komende half jaar niet. Tenzij je toevallig precies op tijd bent.
“Gewoon” de release price was toch wel wat anders dan prijs nu “gewoon” is .
Wat is precies je toevoeging aan het gesprek?
In bijvoorbeeld China en Mexico doet de XboX het beter dan de PS.
Ik had wat duidelijker kunnen zijn, er zijn meer XboX Series verkocht dan PS5 in China op dit moment.
En je bron is? Want ps5 en series x zijn pas sinds ongeveer mei 2021 verkrijgbaar in China. Volgens mij zijn er geen verkoopaantallen bekend.
Ik had deze als bron:
https://www.thegamer.com/...ng-ps5-china-new-zealand/

Maar inderdaad even gekeken naar release dates, en ik denk dat we het eens zijn dat we mijn link met een hele grote korrel zout moeten nemen.
Info op die website kan dan inderdaad nooit kloppen
Als de PS5 gewoon in de schappen ligt valt het dus wel mee met de vraag.
De populariteit zou je ook nog kunnen meten aan het aantal gelijktijdige gamers online per populaire online game die op beide consoles tegelijk beschikbaar is gekomen. Dit geeft dan wel niet de hardware verkopen weer, maar wel de populariteit van de console op dat moment.
edit, laat maar :+

[Reactie gewijzigd door Hulleman op 28 oktober 2021 13:32]

Maakt dat iets uit ?
Ik koop een ps voor de games die uitkomen op dat platform. Daarna gaat deze gewoon terug 2dehands
Hadden het er meer kunnen zijn als er geen sprake was van een tekort?
Of zorgt deze schaarste dat deze console nu meer gewild is (of lijkt) dan zijn voorganger?
Er is natuurlijk nogal een hysterische hype gaande rondom de PS5, die er niet zou zijn als alles 'normaal' was.
Je ziet dat echt veel mensen nog op zoek zijn naar de PS5.
Ik denk dat als men aan de vraag kon voldoen dat men dat had gedaan.
Vraag ik mij af, bewust schaarste creëren is wel degelijk een marketing strategie.
Absoluut, maar ik denk niet dat Sony daar beter af mee zou zijn geweest. Evenals Microsoft trouwens. Consoles verkopen hoe dan ook wel, en hoe meer je er levert in korte periode, hoe meer afzetmarkt je creëert voor accessoires, games, etc. waar ze echt het geld aan verdienen. Deze consoles worden met verlies verkocht, zover is duidelijk, dus schaarste is geen goede strategie in dit geval. Je ziet nu dat ze, waarschijnlijk ongewenst, de PS4 langer moeten ondersteunen. Games als Horizon Forbidden West, God of War Ragnarok, komen ook nog naar de PS4... enkel voor de PS5 ontwikkelen was uiteindelijk goedkoper geweest. Ik geloof er dus niet in dat dit bewust is, niet voor dit type product in ieder geval.

Als Sony en Microsoft aan de vraag hadden kunnen voldoen, hadden ze dat zeker gedaan.
Ze worden niet meer verkocht met een verlies,
https://www.pcmag.com/new...no-longer-sells-at-a-loss
The PS3 was sold at a loss for nearly four years, the PS4 was profitable within six months of its launch, and the PS5 has taken eight months. Considering the novel new design and global chip shortages, that's quite impressive.
En normaal met feestdagen krijg je allerlei packages als je een koopt,
als sony in staat blijkt om te blijven leveren maar dan zonder allerlei deals dan is het verhaal niet meer houdbaar dat er “tekorten” zijn.
Oh nice. Dat is goed nieuws voor Sony en nieuws dat ik volledig heb gemist. Thanks voor de informatie.
oh zeker, kijk maar naar Nintendo. Dit laat zich lastig raden natuurlijk. Gezien Sony ook veel inkomsten heeft via PS Plus lijkt het mij logischer dat als men meer PS5's op de markt kon krijgen daar ook meer inkomsten uit kon verdienen. Maar goed, dit blijven aannames natuurlijk.
Aangezien je dan het risico loopt dat gebruikers kiezen voor de concurent kan ik me dit niet voorstellen... de vraag is nu nog steeds enorm. Toevallig gisteren met ouders op het schoolplein gesproken die het er over hadden. Als je niet op de een of andere manier Amazon actief monitort kan je het nog steeds schudden.
Voor exclusieve tassen/horloges en andere luxeproducten, ja. Sony verdient het meeste geld aan de games. Meer consoles verkocht betekend dat er meer games worden verkocht. Dus meer omzet.
Elke keer dat er een voorraad is duiken scalpers er meteen op. Ik vraag mij echt af hoe lang dit nog gaande blijft gaan. Het lijkt maar niet op te houden en mensen blijven maar kopen via dit soort ongure types blijkbaar.
Dit wordt vooral in stand gehouden door mensen die vervolgens ook van die scalpers kopen...
Dit zal ophouden op 't moment dat ze met consoles blijven zitten.
Dat komt omdat scalpers de moeite doen om er bovenop te zitten. Ik praat het natuurlijk op geen enkele manier goed, want scalping is gewoon naar en zou op moeten houden, maar alle mensen die beweren dat ze niet aan een PS5 (of XSX) kunnen komen steken er gewoon geen tijd in. Je zou er natuurlijk ook geen tijd in moeten willen steken, maar het is nu eenmaal de realiteit. Hou een weekje de juiste telegram groepen in de gaten en je hebt bijna gegarandeerd wel een PS5 of XSX gescoord. Zo heb ik er al een aantal gekocht voor vrienden (dus nee, ik scalp niet :+ ).
Wat een onzin...

Scalpers gebruiken scripts / bots om hele voorraden meteen op te kopen vanaf deze beschikbaar zijn.
Hoezo moet een gewone consument "er meer tijd in steken".

In een andere context zou ik de term victim-blaming gebruiken ;)

EDIT: Link toegevoegd.

[Reactie gewijzigd door Homme op 28 oktober 2021 11:50]

Mwah, ik ben het wel met @geeMc eens. Ik heb de afgelopen 4 maanden 4 PS5's weten te bemachtigen (allemaal voor vrienden). Alleen moet je er inderdaad bovenop zitten via bv een Telegram groep. En op het moment dat je een melding krijgt moet je ook razendsnel zijn. Dus nee, geen onzin.
Een script maken is toch moeite doen? Hoe dan ook is het niet lastig als gebruiker om een apparaat te krijgen, maar je moet de moeite er wel in steken. Zoals ik al aan gaf, dat zou niet moeten, maar het is wel de realiteit op dit moment. Dat mag je onzin of victim-blaming vinden, maar realiteit is realiteit.
Hoe die scalpers aan hun consoles komen is niet heel boeiend.
Zolang mensen die dingen van ze kopen blijft dat toch vooral het probleem. Niet wat ze er aan technologie op los laten.

Als die figuren blijven zitten met hun consoles is dat scalpen heel snel over hoor... als je boos wil worden op mensen, wordt boos op mensen die toegeven aan die scalpers.

[Reactie gewijzigd door Polderviking op 2 november 2021 10:53]

Als iedereen nu gewoon niet bij scalpers koopt, is die handel binnen een maand dood. Ik weiger dingen bij scalpers te kopen. Ik heb mij ingeschreven op een telegram kanaal voor de PS5 en na een kleine 4 weken had ik er 1 te pakken in de buurt bij een winkel. Ik ben alleen nog lid voor 1 van mijn collega's die nog zoekende is en daarna ga ik weer uit de groep. Ja ik zou ook een scalper kunnen worden en wat geld verdienen ermee. Liever steek ik het geld in crypto en verdien nog meer. ;)
Tja, je ziet het in vraag en aanbod op tweakers ok veel. Accounts die de laatste tijd tientallen consoles hebben verkocht,. Krijgen allemaal goede reviews en wordt binnen 24 uur allemaal verkocht. Door dat soort praktijken kan niemand gewoon een winkel binnenlopen en een console kopen voor de normale prijs..
De vraag is veel groter dan dit soort klein bier. Tientallen consoles is een druppel op de gloeiden plaat.
Snap ik, maar alleen al op tweakers gaat het om honderden consoles.
Snap ik, maar alleen al op tweakers gaat het om honderden consoles.
Het is zeker irritant, maar op het geheel is het echt niet de reden dat ze niet normaal te vinden zijn, ik gok dat Sony er zeker twee keer zoveel had kunnen verkopen (ik denk dat extreem low-ball is). Ga maar na, ze zitten wereldwijd op 12 miljoen consoles... Pas als de eerste vraag is voldaan ga je voorraden zien, Scalpers hebben daar nauwelijks impact op.
Ik denk dat het wel degelijk een groter probleem is dan je denkt. Er zijn echt hele telegram groepen enzo waar scalpers elkaar tippen over voorraden etc. Ik denk dat er momenteel heel weinig door consumenten in de winkels worden gekocht.
Kunnen deze niet met naam en rugnummer genoemd worden zodat iedereen weet wie de scalper is?
Wat denk ik een enorm verschil maakt is dat de PS5 en Xbox series consoles nu meteen vanaf release ook de games van de vorige generatie kunnen spelen. Bij de release van de PS4 en Xbox one zullen veel mensen nog niet zo'n haast gehad hebben want er waren nog niet zoveel games voor. Dan liever gewoon nog even alles wat je nog te spelen had op je oude console 'op maken'.
Nu is het zo dat je niet alleen dezelfde games die je nog had liggen ook op die nieuwe console kan spelen maar dat ze vrijwel altijd zelfs beter zijn op die nieuwe console (in ieder geval qua laadtijden, maar vaak zelfs zonder patch ook in graphics dankzij dynamische resoluties en stabielere framerates/-times).
Tel daar de hele corona crisis bovenop waardoor veel meer mensen weer willen gamen omdat buiten de deur er minder te doen is en je hebt je perfect storm, samen met die chip tekorten.
Eens.
Ik behoor zelf ook tot de groep mensen die aardig wat PS4 titels speelt op de PS5. Want ik heb niet eerder een console gehad. Ik ben ook benieuwd hoeveel PS5 kopers geen PS4 hebben (gehad).
En inderdaad even een voorbeeld: The Last of Us 2 ziet er voortreffelijk uit, en speelt heerlijk met de PS5 update op 60FPS.
Als ik dan R&C: Rift Apart op 30FPS speelt voelt dat echt sluggish aan. Dus speel ik die ook op 60FPS :)
Idealiter zijn ze backwards compatible, helaas wijst de praktijk anders uit. Ik kon op mijn Xbox One lang niet al mijn oude Xbox 360 games spelen. Ik weet niet hoe het nu met de huidige generatie consoles gesteld is, maar eigenlijk zou dit helemaal geen issue mogen zijn.
De 360 is echt een andere architectuur dan de Xbox one (en de huidige series). Dat Microsoft het zo goed aan het werk gekregen heeft is eigenlijk gewoon heel knap.

Daarnaast spelen licenties volgens mij ook mee... In de tijd van de 360 werd er nog geen rekening gehouden met dat een game ook op een volgende console zou kunnen draaien en volgens mij moeten ze expliciet toestemming van de houder van de rechten hebben om een 360 game speelbaar te maken op de nieuwere consoles. Die rechten en het feit dat het echt emulatie is waarbij ze moeten testen of alles goed werkt en soms wat moeten tweaken zorgt er voor dat 360 games en ouder niet gewoon allemaal maar compatibel kunnen zijn.

Echter alles van de Xbox one draait wel gewoon direct op de Xbox series x en s. De architectuur is niet significant veranderd (blijft x86/x64 en de api's zullen ook gelijk gebleven zijn) waardoor alles 'gewoon' draait, en ik vermoed dat ze bij de Xbox one al begonnen zijn om hun contracten met uitgevers aan te passen waardoor ook op een volgende generatie de game gewoon mag draaien zonder dat ze weer toestemming moeten vragen. Er zijn maar enkele uitzonderingen zoals bv kinect games (omdat de kinect zelf niet meer ondersteund wordt).
Toch best knap dat ze vergelijkbare cijfers halen met de PS4, terwijl die wel voldoende beschikbaar was. Daarnaast waren er naar mijn idee in het begin wel meer redenen (lees games) om de PS4 in begin al te halen. Ik zit bij de PS5 nu nog steeds te wachten op echt de klapper, de game die de nieuwe console definieert en de aanschaf rechtvaardigt (zoals Uncharted 4, God of War, Horizon Zero Dawn, etc etc).
Als PS5 eigenaar kan ik wel zeggen dat Ratchet & Clank: Rift Apart een 'klapper' is. Laat zeker zien wat er grafisch mogelijk is.

Nu heb ik ook het geluk dat ik nog nooit een Playstation gehad heb en eventueel dus een gigantische backlog heb. Content genoeg ;)
Same here.
Maar... Ik mis toch ook nog wel een echt goede PS5 monstertitel. HZD: Forbidden West komt er aan. GT7 ook natuurlijk. Maar we zijn dan al ruim een jaar verder.
Het is natuurlijk ook geen makkelijke tijd geweest. Voor leveranciers en ontwikkelaars.
0Anoniem: 378770
@duke9928 oktober 2021 12:39
Meh, teveel een herhaling. 100% in 60 uur. veel te weinig content.
Wel erg leuk. zou hem nog steeds een hoog cijfer geven, maar "klapper". nee.
Dat lees ik vaker maar het eerste jaar op de PS4 was echt niet veel beter. Killzone: Shadowfall, Knack en Infamous: Second Son waren de enige 'grote' first party titels.

Op de PS5 heb je tot nu toe Miles Morales, Demon's Souls remake, Ratchet & Clank en Returnal naast wat kleinere games als Astro, Destruction AllStars en Sackboy.

Begin volgend jaar krijg je al Horizon: Forbidden West, gevolgd door Gran Turismo 7, Forspoken, God of War Ragnarok en Final Fantasy XVI, plus eventueel wat er nog niet aangekondigd is. Ik denk juist dat ze het qua first party output een stuk beter voor elkaar hebben de eerste jaren t.o.v. de PS4.
Toch best knap dat ze vergelijkbare cijfers halen met de PS4, terwijl die wel voldoende beschikbaar was. Daarnaast waren er naar mijn idee in het begin wel meer redenen (lees games) om de PS4 in begin al te halen. Ik zit bij de PS5 nu nog steeds te wachten op echt de klapper, de game die de nieuwe console definieert en de aanschaf rechtvaardigt (zoals Uncharted 4, God of War, Horizon Zero Dawn, etc etc).
Ik denk dat de COVID situatie de vraag enorm heeft opgedreven. Wij hebben ook 2 Nintendo Switches en een PS5 gescoort. Ik heb er daarnaast één doorverkocht aan een collega (normale prijs) en gezorgd dat twee andere collega's ook via de bekende telegram notificaties raak konden schieten. En dan hebben we het over een doelgroep die normaal gesproken hier helemaal niet mee bezig is.

Betreft library; de PS now en PS plus bundels gaven toch wel een mooi aanbod, juist als je daarvoor geen PS4 had.
Ik heb er wel een hekel aan dat verscheidene zaken, alleen een pakket verkopen met allerlei extra's die ik niet wil voor 750e...ipv de kale ps5 van 500e
Dat doen ze om de scalpers te demotiveren.
Goed nieuws! Las laatst dat de Xbox ook goed op weg is. Hoop dat de verhouding verkopen tussen beide concurrenten tussen de 60-40% gaan bedragen. Maximale concurrentie wat goed is voor de gamers
Zeker, de concurrentie zorgt er bijvoorbeeld voor dat Sony zich ook op de PC markt aan richten is (op het moment de grootste markt in euro's voor gaming volgens mij, misschien dat mobile nog wat groter is?).
Geen tekorten aan PS4 tijdens de launch ? Ik kan me herinneren dat ook die niet heel makkelijk te verkrijgen waren.
Netjes, ben benieuwd wat de cijfers zouden zijn als de ps5 gewoon goed leverbaar was.
Dat zijn 13,5 miljoen PS4ProPro's. Geldt ook voor Series X overigens. Ik begrijp persoonlijk niet waarom deze consoles het zo goed doen terwijl 99,9% van wat je erop kunt spelen crossgen titels zijn en voorlopig ook nog zo zal blijven. Maar goed, dat ben ik als simpele ziel.
Wees blij dat je al je PS4 titels nog kan spelen?
Ik ben een nieuwkomer: De PS5 is mijn eerste console en ik vermaak mij prima met PS4 titels.
De echte PS5 klappers gaan nog komen. Vergeet niet dat de PS5 een powerhouse is en de PS4 doet verbeleken qua capaciteiten. Dus het is wel degelijk een upgrade waard straks.
Ik zie het zo... Mijn schaarste goed is mijn tijd. Waarom zou ik mijn tijd investeren in een suboptimale ervaring? Ik game redelijk wat en als ik voor 500 euro een veel betere ervaring krijg dan is dat voor mij een goede deal.

Is natuurlijk heel persoonlijk hoeveel geld 500 euro is, maar ik ben zelf erg blij dat ik meteen een xsx gepreorderd had en hem dus gelijk op launch had. Ja ik had bijna alles wat ik gespeeld heb ook op mijn oude one x kunnen spelen, maar in mindere kwaliteit (langere laadtijden, minder grafische kwaliteit, minder of minder stabiele fps)...

Bovendien verwacht ik niet dat de consoles snel heel veel goedkoper zullen worden. Het zou natuurlijk kunnen dat het ding kapot gaat, maar in principe ga ik er vanuit dat ik die console gewoon heb tot ik hem vervang met een volgend model. Stel ik had 2 jaar gewacht en had hem dan zelfs voor 400 kunnen kopen. Dan had ik dus 100 euro bespaard. 100 euro voor 2 jaar op hogere kwaliteit gamen is een schijntje (imho).
Op zich is dat ook niet echt iets nieuws; 'launch years' van nieuwe consoles zijn doorgaans vrij karig qua uniek aanbod.
Ik heb persoonlijk veel moeite met het vinden van een spel waarvoor ik de PS5 of andere PS versies zou moeten kopen. Het valt erg tegen om een game te vinden die leuk is te doen met z'n tweeen op de bank, behalve Fifa. Wie kan mij een spel aanraden?
It takes two

Beste couch co-op die wij de afgelopen jaren hebben gespeeld.
Je stelt de vraag te vroeg. Probeer het volgend jaar nog eens. :+
Ik wil ook wel mijn steentje bijdragen aan de verkoopcijfers. Maar zolang ik niet gewoon de Intertoys/Mediamarkt/Coolblue/Bol (virtueel) kan binnenlopen en er eentje van stapel kan pakken, in plaats van allerlei gedoe met bots en Telegram groepen of MP oplichters, heb ik er nog geen één :P
En zolang je geen telegram groep hebt, zal je zolang er beperkte voorraad is, achter het net vissen. Ik heb 3 weken in een groep gezeten en daarna kon ik bij de lokale mediamarkt mijn doos van de stapel pakken en meenemen. ;) Die groepen zijn niet alleen scalpers, maar ook gewoon mensen zoals jij en ik die gewoon de console willen om te gebruiken. 1 collega was ingeloot bij Coolblue, ik heb de mijne bij de Mediamarkt gehaald, Digital version, en nu nog 1 collega zoekende. Die wil persé een Disc version. Ik hou de telegram groep voor hem in de gaten en dan moet ie zelf snel reageren. :D
En zolang je geen telegram groep hebt, zal je zolang er beperkte voorraad is, achter het net vissen.
Dit.

Als je echt wil is het als Tweaker echt wel mogelijk om in een relatief korte tijdspanne via de reguliere kanalen een PS5 te scoren. Het zijn de mensen die niet weten van de trackers die achter het net blijven vissen.
Hoe makkelijk het misschien ook is, ik wil er geen extra moeite voor doen :P Nu heb ik ook geen last van FOMO en op mijn PS4 (én 3) heb ik nog een gigantische backlog.

Daarom heb ik gewoon wat geduld. Ik weet zeker dat er tzt wel een exemplaar hier komt, maar voorlopig helaas dus nog even niet.

@Nyarlathotep ik zal in elk geval het topic ook in de gaten houden, je weet nooit :)
Houd het GoT topic in de gaten zou ik zeggen. Dinsdag lagen er bij een aantal MediaMarkt filialen gewoon PS5 bundels in de winkel. Als er één bij je in de buurt zit dan kun je slagen!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee