Sony lijkt pc-games voortaan uit te geven onder merknaam PlayStation PC

Sony lijkt zijn pc-games voortaan uit te geven onder de merknaam 'PlayStation PC LLC'. Dat blijkt uit de Steam-pagina van Days Gone. Voorheen bracht het bedrijf dergelijke spellen uit onder 'PlayStation Mobile'. Sony heeft de wijziging niet officieel aangekondigd.

De aanpassing werd opgemerkt door NeoGAF-gebruiker Bernd Lauer, hoewel de forumpost hierover inmiddels is verwijderd. PlayStation Universe schrijft dat de merknaam PlayStation PC LLC onlangs is toegevoegd aan de Steam-pagina van Days Gone. Ook bij de games Helldivers en Everybody's Gone to the Rapture wordt PlayStation PC LLC vermeld. Op andere Steam-pagina's van PlayStation-games, zoals de onlangs aangekondigde pc-port van God of War, staat momenteel nog wel 'PlayStation Mobile, Inc'.

Sony heeft in de afgelopen jaren geïnvesteerd in het uitbrengen van exclusieve PlayStation-games voor de pc en het is aannemelijk dat het bedrijf zijn toekomstige ports uitbrengt onder de PlayStation PC-vlag. Het bedrijf bracht eerder de PS4-exclusives Death Stranding, Horizon: Zero Dawn en Days Gone uit voor pc's en in januari volgt een pc-versie van de God of War-game uit 2018. Volgend jaar verschijnen ook Uncharted 4: A Thief's End en de losstaande uitbreiding Uncharted: The Lost Legacy voor de pc.

De Days Gone-Steam-pagina met 'PlayStation PC LLC', naast de God of War-pagina met 'PlayStation Mobile, Inc.'

Door Daan van Monsjou

Redacteur

28-10-2021 • 11:30

94 Linkedin

Lees meer

Reacties (94)

94
88
32
3
1
40
Wijzig sortering
Ik hoop dat ze hier degelijk werk van maken, en dat ze zich maar eens haasten met een port van Ghost of Tsushima. Dat is zo een mooi spel, maar om alleen daarvoor een PS4 of 5 te moeten aanschaffen zie ik mezelf niet doen
Nvidia had laatst per ongeluk een lijst gelekt van Playstation-titels die naar pc zouden komen. Meerdere daarvan zijn inmiddels aangekondigd dus dat lijstje kan nog wel eens (grotendeels) kloppen. En die bevatte ook Ghost of Tsushima. Het hele lijstje:
 • God of War
 • Uncharted: Legacy of Thieves Edition
 • Ghost of Tsushima
 • Sackboy: A Big Adventure
 • Gran Turismo 7
 • HELLDIVERS 2
 • Horizon Forbidden West
 • Returnal
 • Demon Souls
 • Ratchet and Clank (no specified game)
 • Déraciné
Merci! Als dit lijstje volledig zou uitkomen gaat menig PC-gamer gelukkig zijn en zal Sony hier toch ook wel heel wat revenue bijkrijgen die ze (te) lang hebben laten links liggen!
Als dit lijstje klopt zijn al mijn redenen om een PS5 te kopen weg. Mooi want door het niet kunnen kopen van een PS5 heb ik mijn 3080 gerechtvaardigd :9
Het feit dat ik niet drie en half jaar op sequels hoef te wachten van God of War en Horizon is voor mij al reden genoeg :D

Dat gezegd hebbende heb ik ook een zeer capabele game PC met Gamepass abo. Samen met de PS5 voel ik me wel spekkoper.
Als gt7 op pc komt is feest! _/-\o_
Helldivers 2! Hoe vet!

Heb me talloze uren vermaakt met Helldivers op de PS4. Echt zo'n heerlijke co-op shooter waarbij er altijd meer dan genoeg mensen online waren om de missies te runnen die je wilde.

Bedankt voor het delen van 't lijstje!
Anoniem: 1532362
@geert128 oktober 2021 13:56
Demon Souls, Returnal, EN Ghost of Tsushima?
Ik kan niet wachten.
Anoniem: 1532362
@geert128 oktober 2021 14:07
ik kan prima een jaar wachten op deze games. Ben al heel blij dat ik ze straks gewoon op PC kan spelen. PS5 is nogal lastig te bemachtigen, plus ik heb een hele goede PC, dus ik wil helemaal geen PS5 kopen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 1532362 op 28 oktober 2021 14:11]

Anoniem: 159816
@Clukers28 oktober 2021 11:39
Ze gaan zich zeker niet haasten. Het hele business model van Sony is gebouwd op zorgen dat jij hun hardware koopt.
Niet per see, het is al jaren bekend dat consoles heel weinig winst tot break-even prijzen worden verkocht. Voor de ps5 word nu pas verwacht dat Sony hun pas hun r&d kosten hebben terugverdiend van console verkopen only.

PS+ zal door een PC gamer niet zo snel worden afgesloten. Tov Microsoft vroeger met Halo heeft Sony geen echte console exclusive multiplayer. Waarom cod online spelen op je ps als je een game pc hebt?

Nee, Sony hoeft alleen te concureren met de xbox. Ik denk dat het grootste gedeeltje van de PC gamers liever een spel laten schieten dan dat ze €300+ moeten inversteren.

Dus op zakelijk vlak is het wss intressanter om een hele grote groep PC gamers een PS titel voor PC te laten kopen, dan dat ze een spel paywallen zodat Sony een klein beetje extra kleingeld kan verdienen.
Je mist het punt compleet. De reden dat Sony wil dat je hun hardware koopt is dat ze op games op het PS5 platform veel meer kunnen verdienen dan op de PC.
Dat zie ik nu al meerdere keren herhaald worden. Maar ik betwijfel het ergens. Ze moeten namelijk wel dat hele Playstation netwerk in de lucht houden.

Nu zal de overhead vermoed ik wel onder de 30% liggen. Maar alles bij elkaar zal ik niet vreemd opkijken als ze met de verkopen op Steam of EGS, meer marge overhouden dan op hun eigen platform. Helemaal als ze de ontwikkelingskosten er op de Playstation al uitgehaald hebben.

Ze spreken wel een grotere markt aan.
Anoniem: 159816
@batjes28 oktober 2021 12:49
Sony verdiend niet alleen aan hun eigen games, maar ook aan games die op hun platform worden verkocht. Als de install base van hun platform kleiner is zullen ook third party titels minder worden verkocht en verdienen ze daar ook minder aan.

De overhead die ze hebben kost 100% zeker minder dan wat Steam of EGS vraagt. Het is overigens niet hun eigen platform, heel hun handel draait op Azure.
PC cod is vol met cheaters, ik heb een ps5 die ik voornamelijk voor warzone gebruik omdat PC echt fucked is.
de hardware is relatief duur, juist voor sony zelf. (ik weet niet of ze daar nu al winst op maken of nog steeds verlies)

als ze het voor elkaar krijgen om de games (waar ze een commissie voor krijgen) te verkopen binnen hun ecosysteem, of dat nu pc of playstation is zijn ze happy.
Het punt is dat ze op PS5 games meer geld verdienen dan op PC games. Ze beheren dan zelf de store en krijgen commissie van publishers voor third party games. Daarnaast hebben PS Plus. Daarom zullen ze nooit games tegelijk op PC en PS uitbrengen, omdat PS5 games gewoon meer geld opleveren. PC zal voor Sony altijd een tweederangs optie blijven. Een situatie waarbij games tegelijk uitkomen en je ze maar één keer hoeft aan te schaffen kan je vergeten.
Vaak zijn de PS Exclusives geen multiplayer games, dus voor die games is PS Plus niet nodig. Dit is dus ook geen reden om ze niet uit te brengen op de PC. Echter zullen ze ervan uit gaan dat mensen ook andere games kopen voor de PS en daar soms wel PS Plus voor nodig hebben...

Als ik een jaartje zou moeten wachten vooraleer een "PS Exclusive" naar de PC komt, dan is dat geen probleem voor mij. Echter denk ik wel dat na een jaartje de hype en interesse een beetje voorbij is en dat ze daardoor misschien sowieso minder exemplaren verkopen op de PC. Het zal er natuurlijk ook wel voor zorgen dat er wat meer exemplaren verkocht worden op/voor de PS.
Anoniem: 159816
@MattiVM28 oktober 2021 12:47
Op de PC hebben ze geen eigen store en verdienen ze er dus minder aan.
Wellicht komt die eigen store nog :9
Anoniem: 159816
@Byron01028 oktober 2021 14:31
Laten we het hopen, dan hoeven we de game ook maar 1 keer te kopen en kan naadloos wisselen tussen PC en PS5.
Wat houdt ze tegen dan om op de PC zelf ook een store te zetten, en daar alles exclusief op te verkopen?
Please, breng hun niet op gedachten. Er zijn er al genoeg.
Liever PS games in een PS store, dan hoe het nu zit.
Waarom dat als ik vragen mag? (oprechte vraag)
Zijn Steam, GOG, Ubisoft Connect (Uplay), Origin, Battle.NET, Epic Games, Rockstar Games Launcher, etc. dan nog niet genoeg launchers/stores? En is Steam niet goed genoeg voor de PS games?

[Reactie gewijzigd door MattiVM op 28 oktober 2021 12:39]

Als ik mocht kiezen, had ik liever alles via Steam. Maar de keuze is OF alle PS games op release, OF een handjevol games 3 jaar na release op Steam. Dan heb ik liever alle PS games op release in een aparte store.
In principe kunnen ze het ook zo doen: Op release in hun eigen store en 3 jaar later beschikbaar op steam en andere.
[vroegah] moest je naar een pc winkel om daar een doosje met cd te kopen voor een spel, en installeerde je gewoon elk spel apart

Is een extra store installeren echt zo'n drama??

Het alternatief is de markt te beperken tot een of twee stores die 1/3 van de totale omzet in hun zak jassen
Ik zit eigenlijk niets in met het hebben van verschillende stores of winkels, maar wel met al die verschillende launchers. Voor de ene game heb je die launcher nodig, voor die game is het dan weer via een andere launcher en voor nog een andere heb je launcher A nodig die dan uiteindelijk het spel gaat opstarten vanuit launcher B...
De ene launcher heeft trofeeën/achievements, de andere heeft een library voor mods, goed beheerbare vriendenlijst, etc. Je hebt geen overzicht meer van alle games die je hebt (behalve als je GOG gebruikt).

Als je een game koopt via eender welke winkel, zij het via een launcher, website, of een fysieke winkel, dan zou je moeten kunnen kiezen of je een launcher wilt gebruiken of aan welke launcher je die game zou willen koppelen (met ook de mogelijkheid om de game te ontkoppelen en/of te koppelen aan verschillende/meerdere launchers). Maar jha... als je dat zou willen kunnen doen, dan zouden er weer enorm veel problemen optreden i.v.m. gebruikersnamen, multiplayer, vooruitgang, save games, etc.

[Reactie gewijzigd door MattiVM op 29 oktober 2021 20:28]

En vergeet niet dat ze op de PC bijna verplicht zijn om 30% van de omzet aan Steam af te dragen, anders koopt haast niemand het.
Anoniem: 159816
@Wolfos28 oktober 2021 12:26
Precies, daarom verdienen ze dus veel meer aan PS5 gamers dan aan PC gamers.
Met de aantallen die Sony verkoopt, zal dat geen 30% zijn.
Het is natuurlijk een kwestie van tijd voordat Sony een eigen platform (Sony PlayStation PC?) en launcher voor de PC uitbrengt, zodat je dan helemaal in hun ecosysteem zit met hun software. Er zullen ook heus wel onderzoeken lopen om PlayStation Now en andere diensten daar in onder te brengen. Ideaal voor Sony, want ze hoeven dan zelf de hardware niet te faciliteren, gezien er op een console de eerste jaren geen tot weinig winst zit.

Only on Sony PlayStation 5 and PlayStation PC. ;)

[Reactie gewijzigd door Jumpman op 28 oktober 2021 13:00]

Vanuit economisch standpunt verdienen ze niet perse meer aan games op PS5 dan op PC als je (mogelijke) verkoop aantallen in ogenschouw neemt. Dit is ook de reden dat Sony terug gekomen is op sommige games die gepland waren om PS5 only te zijn alsnog ook voor de PS4 uit te brengen (PS5 nu ongeveer 13.5 miljoen PS4 116 Miljoen) maar kijkende naar zo'n 1770 Miljoen PC gamers is dat een veel grotere markt. Al zouden ze 0 overhead hebben op sales op PS5 en 30% afdracht op PC, maar op PC vele malen meer verkopen, zullen ze daar alsnog meer winst maken.
Je moet niet vergeten dat de exclusiviteit van PS titels op de PS5 ervoor zorgt dat er mee PS5's worden verkocht. Wat er ook voor zocht dat er meer 3rd party titels voor de PS5 worden verkocht door de grotere install base. Sony verdiend ook aan die verkopen.
Sony kan toch gewoon hun eigen store maken op Windows, net als Epic en Blizzard etc...
of misschien nog belangrijker: hardware met toegang tot de store, en waarbij je er een PS Plus abonnementje bij neemt.
Anoniem: 159816
@Carn8228 oktober 2021 11:44
Jazeker, ze hebben immers op de PC geen abonnement dat ze kunnen aanbieden.
PlayStation Now kun je wel draaien / afnemen op een PC zonder een PlayStation console als het goed is. Je kunt de games dan enkel streamen, niet downloaden en lokaal spelen zoals op een console.

[Reactie gewijzigd door Ultimus XI op 28 oktober 2021 11:55]

Lijkt mij nou geen spannende use case. Streaming is leuk voor platformen die niet de rekenkracht hebben om de games native te draaien.
Of het interessant is, hangt af van je voorkeuren, maar als je een bepaalde PlayStation exclusive (vooral bepaalde PS3 games) per se wil spelen en je hebt geen PlayStation console, dan is dit soms de enige (legale) optie. Kost je een maand of twee abonnementgeld in plaats van een console aan te schaffen.
Daar valt wat voor te zeggen, maar het blijft dan een tweederangs ervaring.
Aan de andere kant; persoonlijk heb ik geen interesse in een console vanwege het gesloten systeem. En hoe leuk één exclusieve game ook is; ik ga geen dedicated hardware van 100en euro's in huis halen om die ene game per se te spelen; genoeg andere leuke games.

Nu verdienen ze nog iets aan mij doordat sommige van hun games te koop op de PC ;)

Dat ze ze niet meteen uitbrengen snap ik, maar als ze wat ouder zijn hebben ze de inkomsten van de PS gamer al binnen, zie dan weinig rede om het dan niet alsnog naar de PC te brengen en daarmee een nieuwe groep potentiele klanten te bereiken

[Reactie gewijzigd door !mark op 28 oktober 2021 11:50]

Anoniem: 159816
@!mark28 oktober 2021 11:58
Ik heb hetzelfde hoor, maar heb toch een console staan. Maar aangezien ik een Xbox heb zijn de titels die ik koop (of via gamepass) op beide platformen te spelen met cross saves. Niets weerhoud Sony er technisch gezien van om hun eigen store te maken op de PC en hetzelfde te doen. Zou ze sieren.
Precies dit. Ik heb een leuke game PC die ik vaak gebruik en ik game nu eenmaal liever op PC dan op console, dus als ze aan mensen met dezelfde ingesteldheid als mezelf iets willen verdienen zal het toch alleen maar via deze weg gaan. Horizon Zero Dawn bijvoorbeeld was een leuke game, maar zou ik nooit gespeeld hebben zonder port.
Aan de andere kant; persoonlijk heb ik geen interesse in een console vanwege het gesloten systeem.
Ik speel juist op console vanwege het gesloten systeem: iedereen heeft dezelfde hardware en hetzelfde OS, hierdoor kan de developer z'n games precies afstellen voor een console en hoef ik niet te gaan lopen kloten met settings, drivers, etc.

Het gesloten systeem zorgt ook dat de hardware relatief goedkoop is voor wat je krijgt. Ik heb absoluut geen zin om duizenden euros uit te geven aan een PC alleen voor games. Console games zijn misschien iets duurder, maar als een PC €2000 meer kost dan een PS5 kan je daar een hoop 'te dure' games voor kopen. En bedenk je dat je die PC ook regelmatig moet updaten om bij te blijven dus die kosten lopen nog veel verder op, een console gaat een generatie lang mee. PS4 heeft het 7 jaar uitgehouden.

[Reactie gewijzigd door Aaargh! op 28 oktober 2021 12:41]

Ik kan mij niet herinneren wanneer ik nog eens met settings of drivers heb moeten prutsen. Koop een spel, klik op download en klik op play, klaar.
Een pc kan ook heel wat meer dan enkel gamen, dus prijs vergelijken is nooit eerlijk.
Een pc kan ook heel wat meer dan enkel gamen, dus prijs vergelijken is nooit eerlijk.
Dat ligt er helemaal aan. Ik zou een PC moeten kopen enkel en alleen voor games. Echt werk doe ik op een Mac.
Gesloten systeem geeft geen garanties alles ook werkt, kijk maar b.v. naar CP2077 die bij release echt stukken beter liep op een PC als een console. Neem MSFS die voor de console release gedowngrade moest worden, en deze ook werd doorgevoerd voor PC gebruikers om de "ervaring" gelijk te houden, dat viel niet echt in goede aarde, en zo kan ik nog wel voorbeelden aandragen dat het gesloten omgeving van een console geen garantie is voor goed werkende software, en het op PC beter loopt.
Wat in meeste gevallen te verwijten is aan de lagere specificaties van een console.

Maar ik snap de opmerking van Echt werk niet, alsof ik geen Echt werk op mijn PC kan doen, snap ook niet waarom je een Mac zou kopen, als je hetzelfde op een goedkopere PC kan, doen, en dan moppert dat een PC duurder is als een Console.
Ik moest wel gniffelen daarom.
snap ook niet waarom je een Mac zou kopen, als je hetzelfde op een goedkopere PC kan
Cool. Linkje waar ik Xcode voor Windows kan downloaden graag.

Die MacBook Pro kost me niks want die is van m'n baas. Ik zou niet weten wat ik met een dure PC er bij zou moeten doen alleen om heel af en toe een spelletje te spelen.Buiten werktijd heb ik niet echt veel behoefte aan een desktop machine, ik gebruik vnl. m'n iPad Pro.
Ik denk dat de tijdspanne tussen PS-console en een PS-PC-release steeds korter zal worden en over een paar jaar vrijwel gelijktijdig. Dit ligt echter wel gevoelig bij sommige PS-console bezitters dus opereert Sony voorzichtig door niet meteen vol op de PC in te zetten.

Daarnaast brengt Sony haar spellen juist naar de PC toe omdat bepaalde groepen gamers geen console zullen aanschaffen en hierom kannibaliseren deze afzetmarkten elkaar amper of niet.
Sony verkoopt liever een game (ongeacht op welk apparaat) met een hogere marge dan de consolehardware.
Dat klopt, dus als ze beslissen de game niet uit te geven voor de PC, dan speel ik hem maar niet(al zou streaming ook nog een optie kunnen zijn).

Ik ben na de PS3 en 360 gestopt met consoles kopen. Gezien de schaarste van hardware(en de milieu impact) lijkt het me ook helemaal niet gewenst om voor die paar spellen die je óók nog wil spelen extra hardware in huis te halen. Voor je het weet heb je een PC, PS5, Series en Switch in huis. En de volgende generatie hetzelfde verhaal. Al kan je het met de PC wat langer uitzingen indien je concessies in performance wil doen.
Dat is een gedateerd business model. Met oog op de steeds duurder wordende games, word games maken om hardware te verkopen steeds minder rendabel.
Zeker de (misschien wel iets te dure) games van Sony.
Zolang er nog tekorten zijn op hun hardware, is het wel logisch dat ze ook games naar de PC gaan brengen, daar verdienen ze goed aan. Terwijl ze als ze wachten tot de tekorten weggewerkt zijn veel spellen al ouder zijn en vaak in de sales zitten.
Anoniem: 159816
@Tirinium28 oktober 2021 14:32
Ze waren al bezig met games naar de PC brengen voordat de PS5 er überhaupt was.
Vind het persoonlijk erg fijn om te zien dat Sony en Microsoft allebei hun exclusives ook naar PC (lijken te) brengen. Meer opties en multi-device co-op zijn beter voor consumenten zonder dat hiervoor sociale connecties hoeven te worden ingeruild door platform vereisten. Nu nog hopen dat Nintendo dit ook doet, want een platform agnostische gaming toekomst zou prachtig zijn en wat mij betreft een win-win voor iedereen.
Sony brengt er maar een paar die al oud zijn. Nieuwe exclusives komen echt niet naar pc, dat is hun hele business model. In tegendeel heeft Microsoft gezegd dat elke nieuwe Xbox game ook voor Windows beschikbaar wordt wat wel weer mooi is.
In tegendeel heeft Microsoft gezegd dat elke nieuwe Xbox game ook voor Windows beschikbaar wordt wat wel weer mooi is.
Geld alleen voor hun eigen games, niet voor alle Xbox games.Games van een andere uitgever kunnen nog steeds gewoon Xbox Exclusive zijn bijvoorbeeld.

Gelukkig zien we het steeds minder, exclusives.
Welke game is nu nog Xbox Exclusive die niet op PC is?
Een game waar ik en vele met mij op aan het hopen zijn om ooit op pc te mogen spelen is halo 5.
Zo is de gears of war series ook maar gedeeltelijk naar pc geport.
Zullen vast meer spellen zijn.
Dat zijn games waar de afspraak om Xbox games naar PC te brengen nog niet gemaakt was. Zover ik weet is alles na ergens in 2015/2016 het besluit gemaakt om alles ook op PC uit te brengen, en ben me van geen enkel spel bewust die niet op PC is uitgebracht na dat besluit.
Ik was het toevallig gisteren eens aan het bekijken! MCC bevat voor zover ik weet alle main Halo games, behalve Halo 5 (gezien te nieuw om al in de collectie toe te voegen?). Als Playstation gamer die toch wel fan is van wat shooters en sci-fi verhaaltjes heb ik altijd een beetje jaloers naar Halo gekeken, dus ik ben blij dat ik dat op PC kan spelen. Ik ben er ook van overtuigd dat er heel wat Xbox gamers gaan zijn die heel dankbaar zijn dat ze nu eindelijk Uncharted 4 zullen kunnen spelen, en GoW e.d.

Maar op het einde van de rit proberen beide consolemakers nog altijd hun eigen platform aan de man te brengen, dus Sony zal nog altijd exclusives behouden voor PS4/5 gedurende een paar jaar, en MS zal hetzelfde doen voor Xbox, en ten hoogste de games op GamePass zetten.
Andere uitgevers hebben er alleen geen baat bij om exclusief op Xbox te verkopen, dus die doen dat dan ook niet. Hooguit tijdelijke exclusives van kleine teams die zich op één platform tegelijk richten.

[Reactie gewijzigd door Wolfos op 28 oktober 2021 12:11]

Death stranding was vrij snel op PC. Daarnaast denk ik ook dat de meest recente komen naar PC. Weliswaar niet meteen maar ooit wel. Sony verdient niet veel op de consoles. Het grootste geld zit toch echt in de games zelf en controllers etc.
Windows, het besturingssysteem van die zelfde Microsoft. Fijn dat ze lig je niet dwingen een xbox te kopen, maar het blijft dat ze het binnen hun eigen ecosysteem houden.
Hoezo eigen ecosysteem? Game Pass werkt ook op ChromeOS, Linux, Haiku, etc.
Denk bij ecosysteem eerder aan Steam, Epic en Origin.
Natuurlijk is het een ecosysteem, maar bij “eigen ecosysteem” denk ik aan een gesloten iets. Game Pass (en Steam ook) kun je op heel veel OS'en spelen, dus het is een vrij open ecosysteem. Behalve als je kijkt naar portabiliteit natuurlijk, want je kunt niet zomaar je Game Pass-games overzetten naar Steam.
Dan heb je 't over de streaming service. Volgens die redenatie is PlayStation ook geen gesloten ecosysteem want je kan PlayStation Now streamen op PC.
In die zin is het niet echt gesloten nee. Bij ‘gesloten’ denk ik aan exclusief, bijv. als je een Apple Watch alleen met een iPhone zou kunnen gebruiken. Of een spel dat alleen op de Nintendo Switch te spelen is.
Is toch niet erg? Zelf heb ik geen problemen met timed exclusives.

Windows en Xbox zijn beide van Microsoft, opzich niet vreemd dat Sony wat terughoudender is om op een platform te releasen waar je grootste concurrent Microsoft keihard de marktleider is.
Ik verwacht met de integratie van Nixxes en Sony steeds meer in gaat zetten op PC, dat de ports van Sony's eigen Playstation exclusive games steeds sneller naar PC gepoort zullen worden. (van 2 jaar, naar 1 jaar, naar 6 maanden) Met als gevolg mogelijk in de toekomst zelfs day one multi platform releases als alle processen en development (engines) daar op ingericht zijn.
Waarom eigenlijk? Als ze een goede store zouden lanceren op PC, dan kun je daar toch ook van profiteren? Heel eerlijk, ze maken ook geen winst op elke verkochte console, alleen op elke verkochte game.

Nu ik dit type bedenk ik me. Hun businessmodel is natuurlijk dat ze geld verdienen aan games van anderen. Zelf een store bouwen dan ga je concurreren met de Epics, Steam etc..
Kunnen gamers eindelijk (waaronder ik) ook van de exlusives genieten op de PC waarbij sommigen als ik, verschrikkelijk slecht zijn met controllers.
Het is natuurlijk ook een aantrekkelijk iets voor Sony: je hebt al miljoenen exemplaren verkocht op je console. Nu boren ze een breder publiek aan die nog meer exemplaren komen EN bekend raken met de franchise. Ongetwijfeld zullen veel mensen uit die groep een PS5 overwegen wanneer de God of War/HZD sequels uit gaan komen.

Werkelijk een win/win voor Sony, en in zekere zin ook voor gamers (t.o.v. exclusief blijven).
Gran Turismoooooooooo!!!!!

Dat mogen ze ook uutbrengen op PC.
helemaal prima, als Sony merknamen registreert die meer gericht zijn op de PC.
Dat betekend alleen maar meer energie en dus meer toffe games die (ook) voor pc uitkomen. :)
De gamer die t liefst op de bank zit te gamen met een controller in z’n hand. Steam big picture is een goede poging, maar als het gros van je games geen volledige controller ondersteuning heeft houd t al snel op.

Gelukkig wordt die ondersteuning steeds beter, maar drie kwart van mn steam library is niet te spelen zonder toetsenbord.

Of je zit met bijvoorbeeld een fallout. 99% ondersteuning, maar zonder toetsenbord kom je niet in de game. Opgave van je character name gaat niet zonder keyboard op de pc.

Of je moet de controllers zelf mappen. Zit je in game te kijken naar ‘druk spatie voor x’. Ja welke knop zit er nu weer aan spatie gekoppeld?

Dat doen de consoles juist rete goed. Al je games werken gewoon direct zonder dat je gekke fratsen hoeft te doen.
Ik ken gewoon gamen met een controller hoor,
blijft gewoon het zelfde , of je nou een gaming pc heb of een console,

ok de prijs en exclusives is een andere verhaal,

ik heb ook een ps5 en n-switch maar ik speel liever tog pc versies van games,

En als je echt voor het geld doe dan hebben we ook stteamings diensten,

Pc games hebben een veel betere kwaliteit op een grotere scherm dan een console,

je heb meer fps , je ken functies veranderen voor meer fps of gewoon ray-trace en gooi fps weg ,
dit ken je niet op console, en console games zijn gelimiteerd, pc games hebben mods enz... Maar ja
Ik speel al een jaar of 10 uitsluitend PC games in de woonkamer. Xbox controller werkt out of the box in bijna alle games die ik leuk vind en voor de rest de(onhandige) Steam controller. Draadloos toetsenbord met touchpad voor de bediening van internet , Netflix en de rest. Ik was het zelfs zo gewend dat ik pas sinds kort de smart functies van mijn TV gebruik. En nee, ik ben natuurlijk geen competitieve shooter fan, dat genre is dan ook niet aan mij besteed.

Eerlijk gezegd zou ik weer een console(erbij) in de woonkamer 10 stappen terug vinden.

[Reactie gewijzigd door MN-Power op 28 oktober 2021 12:43]

Eigenlijk is het geen stap achteruit als ik jouw behoefte bekijken. Xbox kan dit allemaal native (inclusief browsen volgens mij tegenwoordig) inclusief muis + toetsenbord support. Maar ik snap je punt wel, PCMR.
IMHO niet hoe ik wil(o.a. weinig flexibiliteit en multitasking), dus ik ervaar het zéker als een aantal stappen terug. En mijn lijst was natuurlijk niet volledig, aangezien ik ook aan simracing(met rig) doe. Daar voldoet een console voor mij(al is het alleen al qua aanbod) écht niet. En dan is er nog het 3D modelleren en -printen en eventuele andere zaken waar je met een console niks kan. En ook vind ik het fijn dat ik een 15 jaar oud spel(over het algemeen ;) ) gewoon kan aanklikken in Steam en starten zonder hardware van zolder te hoeven halen(en dan ook nog met schijfjes moeten klooien).

Heeft niks met MR te maken. Ik houd ook niet van dat 'kampen' gedoe.
Tja wie gaat er nou GTA 5 op PC spelen en PS3/PS4..? Toch zijn er zat mensen die GTA 5 op verschillende systemen gekocht en gespeeld hebben. Ik heb al vaak genoeg reacties van mede-tweakers gezien die het zowel op PC, als PS3 en PS4 (en soms nog meer) gekocht hebben.
Spider-Man op PC zou voor mij echt super zijn. Het is zonde dat het alleen om Uncharted 4 gaat in het geval van deze game. Zou ze graag alle vier willen spelen op PC en daar niet speciaal een PS4/5 voor hoef aan te schaffen.
PP ipv PC. Personal Playstation.
PSPC: Niet voor de poes

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee