China heeft mogelijk al twee exascalesupercomputers

China heeft mogelijk als eerste de exascalebarrière doorbroken met twee systemen. Dat melden anonieme bronnen aan The Next Platform. De vermeende supercomputers zijn gebaseerd op in China ontwikkelde processors en accelerators.

Volgens de prominente Top500-lijst met supercomputers is het Japanse Fugaku momenteel de krachtigste supercomputer ter wereld, met een rekenkracht van maximaal 0,537 exaflops. Bronnen van The Next Platform melden echter dat China in maart Linpack heeft gedraaid op een Sunway Oceanlite-supercomputer. Daarbij werden piekprestaties van 1,3 exaflops gehaald. De 'aanhoudende' prestaties kwamen volgens de bronnen neer op 1,05 exaflops, met een stroomverbruik van 35 megawatt. Daarmee zou China als eerste over een exascalesupercomputer beschikken. Het land lijkt zijn exascalesystemen niet te hebben ingediend bij de Top500-lijst vanwege politieke spanningen.

De Sunway Oceanlite-supercomputer staat volgens The Next Platform bij het National Supercomputing Center in Wuxi en maakt gebruik van RISC-achtige processors en accelerators die in China zijn ontwikkeld. Ten opzichte van de voorgaande Sunway TaihuLight uit 2016, worden de chips in de nieuwe variant gemaakt op kleinere nodes, die tweemaal de prestaties per socket mogelijk moeten maken. Het aantal sockets wordt tegelijkertijd verdubbeld. In totaal moet Oceanlite beschikken over 42 miljoen cores en zou het systeem onder andere in staat zijn om quantumsimulaties uit te voeren.

Bronnen melden dat het Wuxi-team daarvoor een Tensor-simulator heeft ontwikkeld voor willekeurige quantumschakelingen, in samenwerking met Chinese universiteiten. Die zou 'de simulatie-sampling-tijd van Google Sycamore terugbrengen tot 304 seconden, ten opzichte van de eerder geclaimde 10.000 jaar'. Meer concrete details daarover zijn niet bekend, maar The Next Platform meldt dat China medio november een paper met officiële details over dat systeem deelt.

De huidige Chinese Sunway TaihuLight-supercomputer. Bron: Top500

China heeft volgens bronnen ook een exascalerun gedraaid op een tweede systeem, genaamd Tianhe-3. Deze zou 'bijna identieke' piekprestaties van 1,3 exaflops hebben behaald, en ook voldoende rekenkracht bieden voor aanhoudende exascaleprestaties.

The Next Platform heeft nog geen cijfers over het stroomverbruik van Tianhe-3, maar de machine is volgens de website gebaseerd op FeiTeng-processors van Phytium. Die zijn gebaseerd op Arm-cores met een matrix-accelerator. China heeft deze processors naar verluidt ontwikkeld nadat het land te maken kreeg met handelssancties van de VS, waardoor China geen Xeon Phi-processors van Intel meer aan kon schaffen.

Tianhe-3 en diens Phytium-cpu's werden in maart gebenchmarkt. Een maand later werd het bedrijf, samen met Sunway, toegevoegd aan de Amerikaanse lijst met Chinese bedrijven waarvoor het handelsverbod geldt. Daardoor kon Phytium geen chips meer laten produceren bij TSMC, merkt DataCenterDynamic op.

China heeft dus mogelijk als eerste de exascalebarrière doorbroken. Binnenkort komt ook Frontier online in de VS. Die supercomputer is gebaseerd op processors en gpu's van AMD en moet naar verwachting piekprestaties van 1,5 exaflops halen, met 1,3 exaflops aan aanhoudende rekenkracht, iets hoger dan de Chinese systemen. Intels Aurora-supercomputer stond ook in de planning voor dit jaar, maar is uitgesteld tot 2022. De fabrikant kondigde deze week aan dat Aurora 2 exaflops aan rekenkracht moet halen.

Door Daan van Monsjou

Redacteur

28-10-2021 • 12:43

120 Linkedin

Submitter: ColinZ

Reacties (120)

120
110
56
5
0
28
Wijzig sortering
Vind het ergens wel stijl hebben. De bruutste compu ter wereld bouwen en niet meedoen in de top500 omdat je dat gewoon niet boeiend vindt. 8-)
Als ze dat gemeld zouden hebben, zouden ze onmiddellijk op de VS sabotagelijst terechtgekomen zijn, nog voor ze de kans hadden om de zaak af te werken, het is dus geen kwestie van niet boeiend vinden, maar van bescherming tegen sabotage.
Ja want niemand in de VS leest Tweakers.net
Ben benieuwd hoeveel van dit soort dingen ontdekt worden door andere landen die dan zoiets hebben van: oh shit....

Wij hebben 100 onderzeers haha ! Oh shit.. China heeft er stiekem 10.000 gebouwd.
Wij hebben een nuke die 5000km/h haalt ! Oh shit, China heeft er die 10.000km/h gaan...
Wij hebben een computer die 0.5EF haalt. Oh shit... Die van China doe 1.0

Ik denk dat het gewoon politiek is.
Je tegenstander op alle fronten voorbij gaan zonder dat ze het weten.
Shock and awe.
Ik denk dat dit soort nieuws achter de schermen bij de hoge piefen wel voor mini hartinfacten zorgt....
of omdat ze willen blijven aanzien worden als 3th world country ...
Zodat ze hun kolencentrales mogen blijven bouwen...
"Het land lijkt zijn exascalesystemen niet te hebben ingediend bij de Top500-lijst vanwege politieke spanningen"
Hoeft toch ook niet. Wat gaat dat anderen aan? In die lijst komen is alleen maar een gevalletje "mijn p*nis is langer dan de jouwe" van een stel nerds. Landen kunnen doen wat ze willen op dit gebied zonder iemand verantwoording schuldig te zijn.
Ik kan het fout hebben , maar dat lijkt me niet de stijl van China , dat land schreeuwt het meestal van de daken , als men iets beter heeft dan de rest van de wereld ... dus ik neem het met een korreltje zout
Ik kan het best begrijpen dat ze zoiets in de huidige context, waar de VS alles doet om China te saboteren, niet van de daken schreeuwen, want dan komen ze onmiddellijk op de lijst van te saboteren doelen terecht.
Het is trouwens al zover, de VS dicteert aan Taiwan aan wie ze wel en niet chips mogen verkopen, idem voor asml trouwens
Volgens mij heb je het over de Amerikanen, die schreeuwen van de daken dat ze in alles de beste zijn terwijl ze eigenlijk op heel veel vlakken achterop lopen.
Volgens mij heb je het over de Amerikanen, die schreeuwen van de daken dat ze in alles de beste zijn terwijl ze eigenlijk op heel veel vlakken achterop lopen.
Maar we hebben het hier niet over de Amerikanen ? :? maar over China ?
Je bewering klopt überhaupt al niet, vrijwel het enige land op de wereld waarbij de bevolking schreeuwt dat ze overal de beste in zijn is Amerika. Is tevens ook het enige land dat zich immens druk maakt over de beste te zijn.
China number one. North Korea best Korea. In Rusland bepaald de staat wel hoe goed ze zijn. Die chauvinistische Fransen. De Brexitende Britten. Wij Nederlanders voelen ons over het algemeen ook verheven boven de rest van de wereld.

Zo'n beetje elk land voelt zich het beste land van de wereld. Die Amerikaanse cultuur is alleen wat luidruchtiger en wij spiegelen ons er een beetje te veel aan.
Ho, Nederland is het beste land ter wereld
Dat kan waar zijn , daarom koop ik ook meestal liever mn spul van een Taiwanese makelaarij :Y) als t aan komt om pc onderdelen
vrijwel het enige land op de wereld waarbij de bevolking schreeuwt dat ze overal de beste in zijn is Amerika.
Ik zou zeggen ga je eens meer verdiepen in andere culturen, je zult je versteld staan hoe het idee van de beste te zijn ook op andere plekken in de wereld te vinden is.
Als er een land is dat niet schreeuw is het China wel.
Een paper launch 😄

De waardes zullen misschien niet gehaald worden,
maar ik geloof wel dat dit soort overheidsopdrachten de eigen productie een boost geeft.

https://www.tomshardware....000-cpu-chinese-gaming-pc
Ze kunnen wel iets in mekaar zetten wat redelijk goed functioneert en gebaseerd op ARM, daarnaast is de Fugaku gebaseerd op een eigen ARM-architectuur, dus het zou me niet verbazen als ze daar links en rechts leentje-buur hebben gespeeld.
Een paar weken geleden ben ik bij het zoeken naar meer informatie over Sunway/Shenwei op deze Quorapost uitgekomen, waarin vrij duidelijk wordt aangegeven dat het om DEC Alpha gaat. Ze zullen wel instructies hebben toegevoegd net zoals bij Loongarch het geval is.

[Reactie gewijzigd door psychicist op 28 oktober 2021 14:59]

Ja en ik vraag me af of andere landen niet stiekem ook al niet snellere hebben dan in die lijst :P
Over het algemeen worden dergelijke zaken in democratien openbaar aanbesteed, maar inlichtingendiensten (waar de AIVD zeker geen kleine speler is trouwens) durf ik dat niet voor te zeggen.
De ontwikkeling van zulke computers gaat nooit onopgemerkt...en valt dan vaak onder de noemer 'publiek geheim'

Het zelfde geldt voor de locatie van bijvoorbeeld massavernietigingswapens, zoals die op Volkel (VS atoomwapens)
Er liggen geen openbaar aanbesteedde atoomwapens op Volkel, maar ik snap je punt ;)
Zou volgens EU regels wel moeten of kernwapens kosten recentelijk minder dan 200k... O-)
Zolang de Aliens het maar niet weten.
Die lachen om wat wij kunnen. Als ik lees 35 megawatt stroomverbruik dan moet ik denken aan de eerste computer ter grootte van een flatgebouw. Over 50 jaar zit die rekenkracht in je telefoon
Je zult toch echt ergens een kleine energiecentrale moeten neerzetten wil je het enigzins onopgemerkt willen doen en dat zal toch vraagtekens zetten 😄.

Ik geloof dat je in de VS wel locaties kunt hebben waar je enigzins vreemde activiteiten kunt hebben zonder al te veel vragen,
maar de logistieke keten er naar toe en de mensen die je nodig hebt om het op die schaal te bouwen gaat niet op snelle termijn lukken zonder het publiciteit.
Dat hoeft ook helemaal niet, maar volgens mij is de bedoeling van die zin ook helemaal niet om te suggereren dat dat verplicht zou zijn :)
Nog afgezien van dat wetenschap alleen kan bestaan in openheid: het is reclame. Althans voor gevallen waar en de maker bereid is te verkopen, en de potentiële kopers er vertrouwen in hebben dat de verkoper geen achterdeurtjes inbouwt.

Een andere Sunway staat wel in de lijst, net als andere Chinese supercomputers: twee in de top 10 zoals je achter de eerste link in dit artikel ziet.

En inderdaad, redelijke kans dat niet alles in de lijst staat.
In die lijst komen is alleen maar een gevalletje "mijn p*nis is langer dan de jouwe" van een stel nerds.
Je mag gewoon penis zeggen op Tweakers hoor...

[Reactie gewijzigd door TTLCrazy op 28 oktober 2021 15:36]

een gevalletje "mijn p*nis is langer dan de jouwe" van een stel nerds.
In de politieke wereld werdt dit ook wel de Koude Oorlog genoemd. Ik denk alleen niet dat de slimme koppen hier inspraak of belang hebben bij het gedeelte waar je pronkt of dreigt met je grootte, dat wordt gedaan door 'hogerop'.

On-topic: Het kan van groot strategische waarde zijn om een dergelijke mijlpaal niet bekend te maken maar als troef achter de hand te houden - voor het geval hogerop dat "nodig" acht. Dat is soms slimmer dan gelijk al je middelen bekendmaken, want dat kan ook je "vijanden" weer aanzetten om nog meer resources te steken in het ontwikkelen van concurrerende technieken.

[Reactie gewijzigd door Helium-3 op 28 oktober 2021 14:46]

China heeft deze processors naar verluidt ontwikkeld nadat het land te maken kreeg met handelssancties van de VS, waardoor China geen Xeon Phi-processors van Intel meer aan kon schaffen.
Ofwel mogelijk juist in het nadeel voor de VS zelf op dit gebied, want China schiet langzaamaan op steeds meer gebieden, ook door dit soort sancties, vooruit op de VS.
Blijf het nog steeds schandalig/belachelijk vinden dat de VS andere landen en bedrijven kan belemmeren om zaken te doen met wie dan ook.

Maargoed, toch weer indrukwekkend hoe deze supercomputers zoveel kracht kunnen hebben, en dat over heel wat jaartjes wij als consument ook zulke kracht in onze broekzak hebben zitten.
Het land wat kapitalisme erg hoog in het vaandel heeft staan is ineens niet meer zo'n voorstander van 'vrije markt werking' als zij er de nadelen van ondervinden.
Verrassend....
Kapitalisme werkt alleen goed in een vrije markt, China heeft met toetreding tot de WHO ooit beloofd de markt open te stellen, maar doet dat nog steeds nauwelijks. Het is eerder verassend dat er nog steeds zoveel handel wordt gedreven met China, maar dat komt door de andere slechte kant van ongereguleerd kapitalisme, race to the bottom zonder oog voor de consequenties.
Onjuist. China heeft zich keurig gehouden aan de afspraken. Het westen verwijt China dat het niet snel genoeg liberaliseert maar China heeft velen maken sneller geliberaliseerd dan alle westerse landen. China is niet de schuld van onze problemen maar het feit dat wij onze markten onder druk van de EU over hebben laten nemen door multinationals. Die hebben de nationale bedrijven grootschalig opgekocht om monopolies te vestigen.

Het afbreken van de vrije markten is een ramp voor het concurrentievermogen van een land. Daarom leggen wij het af. Maar nog belangrijker is dat de multinationals onze productietechnologie gestolen hebben (nationale bedrijven gesloten) en overgebracht naar China om daar te profiteren van de lagere lonen. Ze laten de Chinezen 14 uur per dag zeven dagen in de week werken voor 3$ per uur en verkopen hier de goederen tegen prijzen alsof ze nog steeds hier gemaakt worden tegen Europees kostenpeil. De megawinsten lozen vervolgens belastingvrij weg (via Nederland met dank aan Rutte en zijn maten).

Pas recent zijn de Chinezen er in geslaagd om zich te ontworstelen aan de slavernij van de multinationals en zijn zelf de producten gaan maken. Eindelijk gaan wij daardoor hier eens profiteren van de lagere lonen daar. Zo kan je voor de helft van het geld een Xiaomi telefoon kopen, die bij Apple die ook alles in China laat maken, het dubbele kost. Alleen neemt Xiaomi genoegen met 5$ winst en Apple met vele honderden. Daar worden multinationals als Apple heel boos over en gaan China beschuldigen van valse concurrentie. Allemaal leugen.

Men probeert de Chinese bedrijven te boycotten en China te dwingen toe te staan dat het westerse grootkapitaal hun bedrijven mag opkopen zodat ze hun oude spel weer kunnen spelen. Wij als consument worden daar alleen maar slechter van, en het werk komt evenmin terug. Want of een toestel nu door een Chinese of westers bedrijf in China wordt gemaakt maakt voor ons geen verschil behalve dat het in het laatste geval duurder is. Maar mensen begrijpen niets van economie en lopen daarom achter de leuzen aan van grootkapitalisten als Trump.

Wil je hoge welvaart houden dan moet je je grenzen gesloten houden voor producten uit lage lonen landen en multinationals de toegang tot de markt ontzeggen, behalve waar ze onmisbaar zijn omdat er productie op grote schaal nodig is. Houd je de grenzen open dan wordt je door Aziatische landen weggevaagd. Internationale handel is een stelsel van communicerende vaten.

Multinationals weten op beide fronten landen te verarmen. Bij de producerende landen door ze hongerlonen te betalen, en in de afzetmarkten van rijke landen door gigantische winstbelasting op te leggen en het geld belastingvrij weg te lozen. Snappen wij dan niet dat deze nazaten van de VOC en WIC ons nu hetzelfde aandoen wat ze eerder rijke landen als India en China hebben aangedaan. India was het rijkste land ter wereld voor de Engelsen daar kwamen, hun aandeel in de wereld economie was 25%. Toen de Engelsen vertrokken waren ze het armste land in de wereld en was hun aandeel 2%.

Als China doet wat westerse multinationals willen dan zullen ze vanuit China het westen helemaal leeg trekken. Het maakt ze niets uit wie ze verarmen ons of Aziaten, voor de elite is het allemaal slavenvolk. Het zijn psychopaten die alleen om geld geven.

Door de multinationals zijn onze economieën volledig uitgehold. Het is een fictie dat een land enkel kan leven op hoogbetaalde diensten en geen eigen productie meer nodig heeft. Dat je als land helemaal kan specialiseren op de hoogste betaalde bezigheden. Wat je juist zult zien is dat die diensten veel goedkoper naar de Aziatische landen zullen worden gebracht, juist door die hoge marge.

Het systeem werkte alleen voor ons zolang wij arme landen arm en achterlijk konden houden, maar die tijd is voorbij. Wij verliezen razendsnel onze technologische voorsprong en zijn in een internationale markt niet competitief genoeg meer. Maar even min kunnen we nog terugvallen op een gesloten economie omdat we zo veel productie naar het buitenland hebben afgestoten. Als we die hier weer willen opbouwen kost dat 20 jaar en moeten we hard aan de bak.

De agressieve politiek tegen China maakt het juist veel erger, omdat dit China tot vijand maakt, waar China best bereid was om bepaalde sectoren aan ons over te laten omdat je anders geen handel kan drijven. Nu dwingen wij ze om op elk gebied met ons de concurrentie aan te gaan.

Gaan wij dat winnen? In China studeren elk jaar een paar miljoen academici en ingenieurs af, en de examens zijn daar een stuk zwaarder dan hier. Sterker nog de Amerikaanse High tech rust al decennia helemaal op Chinezen en Indiers. Ook hier. Hoeveel mensen weten dat van de 5000 patenten die ASML rijk is er 2900 rusten op werk van Chinezen? Als die Chinezen wakker worden houden ze op voor onze landen te werken. Steeds meer gaan terug naar China.

Dus laat de westerse klaagzang maar achterwege. Wie in bed gaat liggen met corporaties maakt zich medeschuldig aan hun eeuwenlange roofpraktijken en deugt zelf ook niet.

Al die negativiteit naar China en Rusland dient voor binnenlandse consumptie. Wij moeten geloven dat de schuld van de teruggang bij de boosaardige buitenlandse machthebbers ligt, zodat we onze eigen machthebbers niet boos aankijken. Desnoods beginnen ze een nieuwe oorlog als mensen te opstandig worden zoals WW1 en WW2. Dan is het helemaal bekken dicht, we zijn in oorlog! Wat zijn mensen hier de laatste halve eeuw weer onwetend gemaakt door de media, die nu volledig in handen zijn van dat zelfde grootkapitaal en die nu actief lopen censureren.

Zoals altijd mijn bescheiden mening

[Waarschuwing: Deze mening is niet goedgekeurd door het Ministerie van Propaganda]

[Reactie gewijzigd door Elefant op 28 oktober 2021 22:54]

_/-\o_

En de rode draad: multinationals die inderdaad van alle voordelen genieten, maatschappelijk gezien verderfelijk bezig zijn en de media proberen te manupileren zodat vooral de aandacht elders komt te liggen. De macht ligt daarbij ook bij hun omdat ze dankzij hun zeer invloedrijke lobbies (want erg rijk) ook de zogenoemde machthebbers [overheden] in de zak hebben.
Ik vond dit interview destijds wel interessant. Je ziet nu al de eerste tekenen van de eeuw van azie verschijnen.

https://www.vpro.nl/progr...009/de-eeuw-van-azie.html
https://www.youtube.com/watch?v=_wSmXb6_TNc Hier het gehele interview.
Ja werkt goed man, kapitalisme..
Anoniem: 421923
@B0KIT028 oktober 2021 16:59
het heeft toch de wereldwijde welvaart over de gehele linie naar een hoger niveau getild.
Onze welvaart is voornamelijk gegroeid omdat steeds meer vrouwen zijn gaan werken.
Het wordt steeds moeilijker om van één bescheiden salaris rond te komen.
Ik denk dat kapitalisme een prachtig systeem is voor pure luxe producten en steeds rampzaliger wordt op het moment dat het product geen luxe meer is maar noodzaak.
En daar tussenin zit een schaal.
Ofwel mogelijk juist in het nadeel voor de VS zelf op dit gebied, want China schiet langzaamaan op steeds meer gebieden, ook door dit soort sancties, vooruit op de VS.
Helaas is het niet helemaal correct wat je zegt.
Most notably, Frontier is poised to hit the 20 MW power goal set by DARPA in 2008 by delivering more than 1.5 peak exaflops of performance inside a 29 MW power envelope. Although the once-aspirational target had originally been etched for 2015, until fairly recently, it was not clear that the first crop of exascale supercomputers – set to arrive in the 2021-2023 timeframe – would make the cut. Indeed, it is unclear if they all will, but it is looking like Frontier, using HPE and AMD technologies, will.
As for power, the expectation is that Frontier will exceed one-and-a-half exaflops peak performance while consuming no more than 29 megawatts. “That’s actually a little bit better than the 20 megawatts per exaflop that we just drove a stake in the ground as a rule of thumb as opposed to what technology could do,” said Geist. “But in fact, the vendors that worked on and designed Frontier did an amazing job of being able to meet that.”

Geist also traces the energy efficiency improvements to the DOE’s investment in exascale-development programs FastForward, DesignForward and PathForward.

“It was [largely] due to those 10 years of DOE investment that [participating] vendors were actually able to decrease the amount of energy their chips and memories needed to be able to do an exaflop of computations for only 20 megawatts of power,” said Geist.
https://www.hpcwire.com/2...get-set-by-darpa-in-2008/

Het is een beetje appel en peren vergelijken want stukje efficientie neem je niet mee in je oordeel.
Toch wel mooi dat er meer bijkomen aangezien het onderzoek alleen maar verder helpt.

[Reactie gewijzigd door Zyphlan op 28 oktober 2021 13:30]

Ja en nee dan toch? Het zal nog jaren duren eer ze een chip misschien kunnen maken die qua prestaties dichtbij CPU's komen die wij nu hebben. En net zo goed zijn ze ook niet in staat zelfs op lange termijn om processors te bakken op een procede zoals wij doen. Tegelijk laten ze nu wel zien dat ze zich met 42 miljoen processors weten te brute-forcen naar de #1. Dit is op zichzelf toch wel een prestatie. Dat ze een centrale nodig hebben om dat draaiende te houden is dan misschien een duidelijke indicatie dat het zwakke processors zijn maar wederom als een geheel is dit een beest.

Dat dit het gevolg is van handels beperkingen is zeker, maar dan hadden ze misschien in plaats van een infrieure chip wel een Intel/AMD gebruikt. Dit maakt op zich niet zoveel uit. Sterker nog, juist dankzij deze beperkingen wordt China gedwongen om tientallen miljarden te investeren terwijl het nog jaren gaat duren dat ze iets kwalitatiefs hebben (als dat hun uberhaubt lukt, tot op heden hebben ze niks op handen).
Is juist goed, kijk hoe hard China zich technologisch aan het ontwikkelen is.

We doen hier in het westen nog steeds een beetje alsof China technologisch achter ons aan hobbelt. Niets is minder waar. Dat hebben ze decennia gedaan. Ze zijn sinds enkele jaren op steeds meer vlakken ons nu bij. Ze schamen zich ook niet om te vallen, weer op te staan en het opnieuw te proberen. Ze SpaceXen daar de hele samenleving. Er breekt wel eens een dam, stort wel eens een brug in, explodeerd her en der een compleet industrieterrein de kaart af.... Maar niets wat we in het westen ook niet doorgegaan zijn.

Die industriële en siliconen revolutie zijn ze nu door en momenteel nog niet geremt door de burgelijke revolutie(s) die bij ons gedurdende de andere revoluties volgde. Daar zit nog wel een paar decennia rek in voordat dat ze gaat afremmen.

De VS is goed bezig, door de samenwerking met China dwars te zitten, dwingen ze ook hun eigen bedrijven om harder hun best te doen om wereldwijd van belang te blijven. We doen wel alsof we als Europa buttbuddies zijn met die Amerikanen, maar als China straks betere CPU's en GPU's weet neer te zetten.... Blijven we echt niet Intel, AMD en Nvidia hun konten kussen en kopen we onze spulletjes wel elders. Het is echt niet voor niets dat Intel bereid is miljarden te investeren en die subsidies zijn niet alleen voor de centen, het is er ook om hun invloed te versterken door een land te forceren een belang te hebben in Intel.
Blijf het nog steeds schandalig/belachelijk vinden dat de VS andere landen en bedrijven kan belemmeren om zaken te doen met wie dan ook.
Hoe is dat anders dan wat China zelf doet?
Gelieve uit te breiden wat je hiermee bedoelt....
Begrijp niet zozeer waarom dit bericht -1 krijgt, hoewel ik het niet per se overal mee eens ben lijkt -1 onterecht gezien dat bestemd is voor ongewenste berichten.
Leuk. Maar niet voor de mensheid.
Hoezo niet? Dit soort hardware is geweldig voor onderzoek, en het berekenen van complexe modellen. Zorgt er vooral voor dat we meer kunnen begrijpen van het universum.
Zeker prachtig...man, met deze computers zou je zeer complexe problemen kunnen oplossen waar de mensheid mee gebaat is. Echt, de wereld gaat er zoveel mooier uitzien door dit soort computers, want ze kunnen alles berekenen waar we normaliter triljoen jaar over zouden doen als mens.

Maar even terug landend op aarde...waarom gebeurt dat dan niet? Waarom wordt de aardbol steeds meer een grote shitpool? Met ziektes, virussen, haat en oorlog? Want hoe je het ook went of keert, hoe slimmer wij de computer maken, des te beroerder staat onze wereldbol er voor. Besef heel goed dat dit soort machines in de handen van mensen met een andere denkwijze iets kan creëren wat de mensheid kan onderdrukken.

Dus ja, zeker prachtig...zeker mooi, maar ik heb mijn twijfels.
Op al die vlakken is de wereld er toch juist vooruit gegaan? Er veel minder oorlog dan vroeger (De geschiedenis van Europa is eigenlijk constant oorlog) Er zijn veel minder ziektes (Vroeger overleed 1 op de 3 kinderen aan ziektes of virussen) China heeft zelf 500 miljoen(!) mensen uit de armoede getild.

Nieuwe ontwikkelingen met dank aan deze rekenkracht zijn oa het kunnen onderzoeken hoe eiwitten werken (hoe ze zich 'vouwen') waardoor we straks voor veel aandoeningen medicijnen kunnen ontwikkelen.

Heel veel nare dingen zoals klimaatsverandering weten we juist doordat we het kunnen berekenen. En hoe beter de berekeningen hoe beter we een oplossing kunnen maken.

[Reactie gewijzigd door Atmosfeer op 28 oktober 2021 13:34]

Omdat de CCP de baas is in China en alleen het beste voor lijkt te hebben met de CCP.

Niet met de Chinese bevolking en zeker niet met de rest van de mensheid.
Dan kunnen er nog steeds weer-modellen geproduceerd worden waar de hele wereld wat aan heeft. Want wij kunnen momenteel echt niet zonder China, en China heeft ook z'n ogen op duurzaam gezet want ook zij zien de klimaatverandering wel aan komen.
Hoezo zouden we nou weer niet zonder China kunnen?
Omdat china als 1/5e van de wereldbevolking extreem veel producten die wij gebruiken produceert. Ja, zonder china kunnen we prima in de bosjes leven en rond onze vuurtjes zitten, maar zelfs die mooie zelf-uitvouwende tent van de blokker heb je dan niet, want ook die is veelal in China gemaakt.

Het is niet aannemelijk dat dit heel snel verandert.
In de jaren 80 produceerden we dat allemaal nog niet in China en konden we dat prima zelf. Moeten we gewoon weer naar terug. Was gewoon een slecht kortzichtig idee.
Klopt, en dat is juist het punt: wij hebben de infrastructuur hiervoor niet meer omdat het allemaal outsourced is. Het is geen kleine moeite om al die productie in eigen continent weer effficiënt op gang te brengen, dat kost tijd en geld.

Zo lang de mensheid op aarde zich niet als één geheel ziet zullen problemen van deze aard blijven opsteken; grondstoffen zijn niet evenredig in de grond verdeeld en er zal dus altijd samenwerking moeten plaatsvinden om verder te kunnen. Het zou beter zijn als we de fabrieken etc. alleen op geografisch logische plaatsen neerzetten en de output netjes verdelen, maar dat kan in het huidige politieke klimaat niet.

Ik vind het jammer dat we nog niet zo ver zijn dat we op deze schaal kunnen denken en werken, maar tegelijkertijd is het erg indrukwekkend om te zien wat we allemaal samen al wél hebben bereikt. Wie weet wat de toekomst brengt. :)
We zullen alleen zo ver zijn als we een gemeenschappelijke vijand/bedreiging hebben. Anders zal concurrentie tussen mogendheden altijd plaatsvinden. Dat zit in onze natuur.

Tot die tijd zullen we als Europa zsm weer op eigen benen moeten gaan staan, anders hebben wij weinig meer in de melk te brokkelen en gaat dat direct ten koste van onze eigen welvaart
Xi moet zijn bevolking tevreden houden, en tot nu toe vind de gemiddelde Chinees dat ook. En dat komt vooral doordat er een enorme welvaard groei is. Als die welvaart groei er niet was, was Xi al lang weg.
1.5 miljard Chinezen tevreden en in bedwang houden is echt niet makkelijk meer in deze tijd.
Anoniem: 734539
@Vizzie28 oktober 2021 13:44
Dat lijkt mij een gegeven dat in ieder land het geval is? In Nederland zal de AIVD, Politici e.d. ook Nederland op de eerste plek zetten.

China deelt behoorlijk veel, zeker op basis van medisch onderzoek:
https://asia.nikkei.com/B...her-showing-its-R-D-might

Supercomputers helpen bij de berekeningen van o.a. moleculaire dynamica simulaties waarmee potentiële medicatie ontdekt kan worden, de werking en mogelijke bijwerkingen wordt hiermee berekend.
Dat is niet zo zwart-wit als je hier denkt.

Misschien een eye opener, maar internationaal gebeurt er veel op wetenschappelijk gebied.

Voorbeeldje:
https://international-rel...on-Member-State-Relations

Ander voorbeeldje:
https://en.wikipedia.org/..._laws_and_policy_in_China
Bij hen zitten die Christelijke / ethische waarden wat minder in de weg.

Maar sowieso op de cutting edge wordt juist heel veel informatie gedeeld, want de complexiteit is gewoon te hoog.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 28 oktober 2021 13:55]

Ow, ik ben er heilig van overtuigd dat de machines ook voor goede doelen gebruikt wordt hoor. Want anders was het natuurlijk helemaal niet te verkopen natuurlijk. Propaganda in een mooi jasje, zeg maar. Alles voor de bühne.

Maar bedenk ook dat er 'mensen' aan het stafje roeren die een andere kijk en visie hebben dan wat mooi is voor de mensheid. Want zeg nou toch zelf, het is toch wel een machtig mooi apparaat, of niet? Daar kun je hele leuke en gekke dingen mee doen.
Ja, hier zou je de coin market meteen de nek mee om kunnen draaien, Dat zou ik nou nog eens goed nieuws vinden. Komen er gewoon weer bergen GPUs op de markt en moet de prijs weer omlaag :Y)

Maar ff serieus, met dit soort spul moet het onderzoek naar bijv kanker en medicijnen daartegen toch in een stroom versnelling kunnen komen.
Kan je wel zien of er regen komt in Nederland :-)
Ach ja, de ene keer heeft de US de snelste, de andere keer China; klinkt mij als een ver-pis-wedstrijd in de oren. Ik ben eerder benieuwd hoever China is op Kwantum-computing gebied.
Ik weet het niet het lijkt er toch echt op dat China op alle vlakken voorloopt op de rest en alleen maar verder uitloopt.
Dat komt omdat China een doel heeft en een plan. En als je daar in niet kan meekomen dan is dat jammer en is er een ander om je plaats in te nemen. Democratie is wellicht menslievender, maar hun systeem is vele malen effectiever.
het scheelt enorm als je gewoon bergen met levens tegen een probleem aan kan gooien zonder repocussies. kijk maar naar de wereldkampioenschappen steentje stapelen in egypte.
Dus je maakt mijn punt. Effectiever systeem. Als nee geen optie is gaan dingen vaak harder...
Of het op de lange termijn effectiever is vraag ik mij af. Wat je volgens mij in het verleden altijd hebt kunnen zien is dat dicaturen (1.) corruptie in de hand werken en (2.) net zo hard achteruit kunnen gaan als dat ze vooruit gaan. Als je een goede leider hebt kan die snel en daadkrachtig voorspoed, macht, etc brengen. Maar als je een slechte hebt kan die nog veel sneller honger, geweld en rampspoed veroorzaken. Van democratie heb ik nog steeds het idee dat dat beide kanten op gematigder is. Dus misschien minder hard vooruit, maar ook minder hard achteruit, omdat allerlei mechanismen remmend zijn.
Je punten zijn natuurlijk terecht. Echter zijn ze wel helemaal van toepassing op China?

Officieel is de de peoples republic of China. Ofwel geen dictatuur. Ze hebben wel maar 1 partij natuurlijk....
En alhoewel er veel mis gaat vraag ik mij af of het zoveel meer is dan bijvoorbeeld Amerika, wat ook een republiek is maar dan met twee partijen die super corrupt zijn en elkaar naar het leven staan effectief.

Onze land heeft een van de beste democratieën op de planeet, echter op dit moment zijn onze partijen zo versplintert (en dus het volk dat kiest) dat we effectief gewoon niet vooruit komen omdat we te druk bezig zijn elke schreeuwer tevreden te maken en met beroeps ontevredenen gaat dat nooit lukken.

Puntje bij paaltje heeft China in de afgelopen 30 jaar een enorme ontwikkeling doorgemaakt. De welvaart van een groot deel van hun bevolking gaat elke dag vooruit. Ze bereiken dingen om trots op te zijn. Alleen een blinde ontkent dat omdat hij hun leider niet aardig vind.

Uiteindelijk zijn van alle systemen de extremen slecht. Te veel democratie werkt niet en iedereen slaaf maken werkt ook niet. china is verre van 100% dictatuur of communistisch, en wij zouden soms verder komen als we er iets meer van hadden. Uiteindelijk is het allemaal balans vinden en er zijn verschillende balansen mogelijk.
Ja, het is een grijs gebied. Het is zeker indrukwekkend wat China in een korte tijd bereikt heeft, vergelijkbaar met Japan in de jaren 60/70. Maar aan de andere kant is het schrijnend om te zien hoe de mensenrechten daar geschonden worden. Een volledige democratie is een utopie, ook in Nederland hebben wij geen volledige democratie, maar hier is tenminste nog enigzins respect voor andersdenkenden, al is dat de laatste jaren door de verrechtsing sterk afgenomen. Maar goed, door het neoliberalisme & de multinationals zal wereldwijd de democratie verder afnemen & zal de mensheid voor grote uitdagingen komen te staan, om dat weerstand te bieden. De tijd zal het leren...
Ik ben een voorstander van mensenrechten natuurlijk, maar ik besef ook dat mensenrechten een westerse uitvinding zijn. In China gaat de staat, het algemene belang en voortbestaan, boven het recht van het individu. Voor de startrek fans: the need of the many outweigh the need of the few)

Wij vinden dat ze mensenrechten schenden. Zij vinden dat ze hun maatschappij beschermen.

Welke van die twee is nou belangrijker? Ik weet het zo net nog niet. Spock zijn quote geeft China gelijk. Persoonlijk kijk ik meer naar "the need of the few should be balanced to the need of the many". Ofwel niet iedereen kan of moet altijd alles hebben. In dat perspectief is wat China doet helemaal zou fout niet.

Maar wellicht is dat te veel filosofie/politiek voor deze site.
Op zich is er wel wat voor te zeggen dat men het algemeen belang voorop stelt, alleen de uitvoering ervan rammelt aan alle kanten; zoals minderheden discrimineren, martelen & geen vrijheid van meningsuiting. Maar goed, dit is niet te plaats om hierover te discussiëren ;-)
Wie zegt dat die dingen die jij noemt niet in het algemeen belang van een land kunnen zijn :) Wij noemen het minderheden discrimineren. Hun noemen het zorgen dat iedereen conformeert want an gaan dingen makkelijker. Perspectief en nogmaals perspectief.
Weet niet of ze een computer bij de Kwantum kunnen halen. Wel een bed of een bank.
TYL: Van origine schrijf je het in het Nederlands gewoon met kw. https://nl.wikipedia.org/wiki/Kwantumcomputer
Kwamtum computing - hoeveel meters gordijn voor dit raam, en wat is te passendheid van deze vloer bij dit design?
Met welke hashrate zou je daarop kunnen minen? }>
Laten we eerst eens beginnen met crysis ?. Does it run crysis ?
Ik zou best wel eens willen helpen met het opbouwen van zijn supercluster. Uit nieuwsgierigheid wat de verschillen zijn met normale DC infra.
The supercomputer, called Jiuzhang 2, can calculate in a single millisecond a task that the fastest conventional computer in the world would take a mind-numbing 30 trillion years to do.
:D
Hoe komen ze daar aan? Lijkt mij nogal overdreven? Een factor van enkele tientallen miljoenen lijkt mij redelijk (aangezien er 42 miljoen cores in zitten), maar single millisecond = 30 trillion years is eerder een factor 31.536.000.000.000.000.000.000...
De nieuwe heeft vast een of andere wiskundig trucje dat een normale computer niet heeft.

maar ik zou het zelf houden bij dat 1000 jaar > 304 seconden wat in het artikel staat. dat is slechts een bescheiden factor 10^9 sneller.
Ik copy/paste het ook maar van slashdot.
946.080.000.000.000.000.000.000

Je vergat de 30 ;)
35 MW totaal verbruik is nog niet zoveel voor een computer met 42 miljoen cores. Dat is 0,83 W/core (met alle cores actief)!
Zo zie je maar weer hoe America zich met zijn handelssancties weer in zijn vingers snijdt, ze maken gewoon hun eigen chips en hebben Intel e.a. niet meer nodig.
Heeft weinig met handelssancties te maken. China steelt kennis en reverse-engineerd westerse producten en DAN maken ze hun eigen chips etc. Ze stelen en/of kopieren alles wat los en vast zit.
Een klant van me maakt machines voor de productie van airbags. Ze hebben Chinesen op heterdaad betrapt die een weefmachine in een truck aan het inladen waren. Doel: op de boot naar China brengen en daar nabouwen en X maal produceren voor lokale airbag-leveranciers. Op vakbeurzen liepen Chinesen, pre-corona, zich helemaal blauw te fotograferen en met maatlinten maten op te nemen enz. Hoe bedoel je brutaal. Ze innoveren nauwelijks zelf.

[Reactie gewijzigd door zotteke op 28 oktober 2021 13:54]

TSMC heeft voorzover ik weet zelf besloten geen zaken meer te doen met Phytium, ze staan wel op de entity list maar niet op hetzelfde niveau als Huawei (geen footnote 1).

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee