Alle Moto E-telefoons en enkele Moto G8-modellen krijgen geen Android 11

Lenovo geeft geen enkele Moto E-telefoon de upgrade naar Android 11, zo blijkt uit de lijst van telefoons die de upgrade gaan krijgen. Ook de vorig jaar verschenen Moto G8 Plus zal geen upgrade krijgen.

Motorola Moto G8 Power Zwart
Moto G8 Power

De upgrade komt wel naar alle andere Moto G8-modellen, zo blijkt uit de lijst die Lenovo online heeft gezet. Het gebrek aan upgrades voor de Moto G8 Plus en Moto E-modellen is niet onverwacht; Lenovo belooft voor Moto E-modellen geen enkele versie-upgrade van Android en voor Moto G-telefoons gaat het om één upgrade. De G8 Plus kwam vorig najaar uit met Android 9 en kreeg al een upgrade naar Android 10. De G8 Power Lite lijkt ook geen upgrade te krijgen, ondanks dat die pas acht maanden geleden uitkwam; ook die telefoon begon met Android 9. Ook de One Zoom van vorig jaar ontbreekt op de lijst.

Op de lijst staan wel alle dit jaar uitgekomen Moto G-telefoons, waaronder de 5G-varianten en de G9-telefoons. Ook de razr-toestellen en Edge-telefoons staan ertussen. Lenovo zegt niet precies wanneer de upgrades zullen komen, maar de upgrades moeten ergens in de komende maanden beginnen. Android 11 kwam enkele maanden geleden uit en draait al op diverse smartphones.

Upgrades naar Android 11 van Lenovo razr Edge One Moto G
2020 razr 5G Edge, Edge+ One 5G, One Fusion+, One Fusion G 5G, G 5G Plus, G Fast, G Power, G Pro, G Stylus, G Power, G9, G9 Plus, G9 Play, G9 Power, G8, G8 Power
2019 razr One Action, One Hyper, One Vision

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

22-12-2020 • 09:36

145

Reacties (145)

145
142
42
1
0
57
Wijzig sortering
En wat met security patches?

Ik zie het al gebeuren in de BMW garage, sorry meneer uw vorige jaar gekochte 1-reeks ondersteunen we niet meer, u had maar een 7-reeks moeten kopen.

Deze mentaliteit mag toch echt wel gaan stoppen, de software kant van een telefoon is minstens zo belangrijk als de hardware kant.
Het prijsverschil tussen deze telefoon en de BMW is natuurlijk wel aanzienlijk. Het gaat hier echt om een budget telefoon. Wil je langer updates, dan kan je altijd kiezen voor een duurder model wat langer updates krijgt.
Het gaat hier echt om een budget telefoon
Dat zou natuurlijk geen argument mogen zijn..
Security updates moeten gewoon verplicht zijn voor een redelijke periode, want niet iedere consument kan de implicaties van langer of kortere security updates doorzien.

Wat betreft feature updates (waar dit over gaat) is dat natuurlijk heel anders. De telefoon werkt nog heel lang als je geen nieuwere android versie krijgt. Misschien dat na verloop van (een lange tijd) een aantal apps niet meer werken, maar op dit moment heb je daar pas na lange tijd last van bij android.

Edit: typos

[Reactie gewijzigd door Thirler op 23 juli 2024 12:50]

De G8 kwam uit 2013, 7 jaar lijkt me een redelijke periode. Ik heb de andere toestellen niet opgezocht, maar dat zullen ook niet de nieuwste zijn.

Edit: foutje, ik zocht op "Moto G8 release date", en in plaats van de release date van dat toestel vond Google het nodig om die van het eerste G model te laten zien -_-.

Maar het gaat hier ook niet om security updates, maar om een Android upgrade. Ik verwacht dat de toestellen gewoon updates blijven krijgen.

[Reactie gewijzigd door mjz2cool op 23 juli 2024 12:50]

Bij budgettelefoons verwacht ik vooral security updates en een upgrade van Android 10 naar 11 vind ik dan veel minder interessant. De ondersteuning van Android 10 gaat behoorlijk lang door qua beveiligingsupdates. Android 8 krijgt ook nog security updates. Of fabrikanten die leveren is nog maar de vraag. De enige die ik dat heb zien doen is Huawei op sommige Android 8 toestellen in november van dit jaar.

Android upgrades geven hier en daar wat features, security updates hebben daadwerkelijk veel impact op de beveiliging. Doe mij die security patches maar. Zo spannend zijn die Android features toch niet.
Dat is het wel. Een fabrikant wil zijn kosten terug verdienen, of het nou over de lange termijn of korte termijn is. Als de fabrikant het toestel op de lange termijn moet ondersteunen dan is de prijs er naar.

Security patches en backports krijg je sowieso tot het OS EOL is, enige wat je niet krijgt zijn feature updates. Het sentiment schijnt te zijn dat je op de laatste OS versie moet zitten want anders ben je niet veilig, dat is natuurlijk onzin.

Als we de vergelijking met BMW volgen (wat eigenlijk helemaal niet op gaat), BMW heeft bij de verkoop prijskaartje x, daar is alles ingecalculeerd. Dus mocht er een probleem zijn met de software of een mechanisch probleem dan zit dat in de prijs inbegrepen.

Wat er nu gebeurt is dat BMW 2 jaar later een nieuw model uitbrengt en dat men verwacht dat het oude model de features van het nieuwe model krijgt.

Als je echt altijd de laatste features wil hebben en op de laatste versie wil zitten, dan moet je er simpelweg voor betalen. Het is absurd om van een budget telefoon te verwachten dat je er oneindig ondersteuning bij krijgt, net zoals het absurd is om te verwachten dat je met je budget vliegticket een eerste klas behandeling krijgt.. Wat redelijk is om te verwachten is dat je security patches krijgt en daar heeft Android een mechanisme voor ingebouwd.
Dat slaat nergens op. Of je nu een PC bouwt met een R9 5950X of een Athlon 3000G, het gaat even lang door Windows of Linuxdistributies ondersteund blijven.
Of je deze zelf hebt gebouwd of gekocht bij HP, Dell of Lenovo maakt ook niets uit.
We aanvaarden dit niet bij PC's, dan moeten we dit niet aanvaarden bij GSM's,
Maar je moest wel betalen voor een windows 10 licentie?

Volgens jou redenatie zouden Linux distros allemaal op de laatste kernel moeten zitten en zouden ze allemaal de laatste php, apache, mariadb etc. Etc. Etc. Moeten hebben. Heb nieuws voor je, er zijn maar weinig distros die het nieuwste van het nieuwste hebben. Wat je krijgt zijn backports.

[Reactie gewijzigd door TechSupreme op 23 juli 2024 12:50]

Het gaat over de nieuwste versie van een distro. Hoe nieuw de software op dat moment is maakt niet uit. Maar iemand met een gewone AMD64 PC zal blijvend upgrades krijgen voor Debian, Fedora, Ubuntu, Arch, maakt niet. Alleen als de architectuur als dusdanig verouderd is (zoals gewone x86) kan ondersteuning wegvallen van sommige distros.
Goed, het is een probleem dat je met Android backports krijgt, maar op een desktop is dat niet?

Overigens niet blijvend he, EOL. Moet je updaten naar een nieuwere versie.
Nee, want je krijgt wel degelijk op een vaststaand moment van je distributie een nieuwe versie en een nieuwe kernel. Als je bleeding edge will zijn ga je maar Arch of Gentoo.
Nee je zegt het verkeerd. Je moet een nieuwe versie installeren en hopen dat dat goed gaat.
Hoop je dat niet altijd. Geen verschil tss macOS, Windows en Linux op dat vlak.
Ja wat probeer je hiermee te zeggen? Jou OS werd toch gewoon ondersteund? Dat kon toch allemaal?

[Reactie gewijzigd door TechSupreme op 23 juli 2024 12:50]

Voor een up-to-date linux distro heb ik niets betaald, maar deze ondersteund nog steeds oude hardware. Android is ook opensource, alleen de G-Apps niet. Dan blijft het probleem dat de drivers door de fabrikanten angstvallig geheim worden gehouden.
Ik snap niet goed waarop je reageert en daarnaast vind ik het ook een rare reactie. Volgens mij heb je nauwelijks linuxervaring en dat is geen probleem, maar blaas niet zo hoog van de toren terwijl het ook nog eens compleet offtopic is en niks bijdraagt aan de reactie waarop je reageert.

Overigens draaien CentOS en Debian al járen zonder problemen bij mij terwijl Win10 uren na de installatie al opnieuw geïnstalleerd moest worden... Was helemaal stuk en niet meer op te lossen. Ja echt.
Als Jan met de Pet Windows kan gebruiken kan hij de overgrote meerderheid van Linuxdistros gebruiken. Trouwens, als je een CPU zonder MMU hebt zal je wel al zonder ondersteuning vallen en kan je nieuwe distros gewoonweg niet installeren. Dat is bij Windows niet anders.
Je bent je wel serieus in bochten aan het wringen om je oorspronkelijk standpunt te verdedigen.
Tja, maar ik kon toch elke oude CPU pakken en doen wat ik wilde? Ga jij aan Jan uitleggen wat een grub.conf is? Mijn punt heb je duidelijk nog steeds niet begrepen.

[Reactie gewijzigd door TechSupreme op 23 juli 2024 12:50]

Kijk naar oorspronkelijke post. Heb ik dat gezegd? Ik heb het duidelijk over CPU's waar de architectuur zelf geen probleem is.
Om specifieker te zijn zou dit vergelijkbaar zijn met elke ARMv8 CPU (mijn OnePlus One met een ARMv7 CPU draait zelfs Android 10). Er is geen enkele goede consumentengerichte reden om die smartpgones niet verder te ondersteunen, tenzij het geheugen een grote bottleneck zou zijn (in de praktijk zou elke android smartphone met 2GB aan RAM de nieuwste gewone versie van Android aan moeten kunnen).
Mijn probleem is, waar je overigens direct weer keihard overheen praat, dat de discussie helemaal niet over Linux ging, en je allerlei opsommingen maakt (trollt?) waarom Linux zo veel slechter is dan Windows. Dat beargumenteer ik ook helemaal niet. Ik zou nooit iemand Linux aanraden, want dan mag ik de systeembeheerder uit gaan hangen.

Ik zal je even terug on-topic brengen: het ging om de discussie, waarom we het bij pc's met Windows of Linux niet accepteren als de support na een paar jaar over en uit is, en bij telefoons wel. Vervolgens haal jij er een complete waslijst bij waarom Linux <<<<<< Windows. Daar ging het toch niet over?
Ik heb nergens gezegd dat Linux slechter is. Heb ik ergens een waarde oordeel gedaan? Enige wat ik zeg dat het nooit een mainstream OS zal zijn en dat het op desktop nooit meer zal zijn als een hobby OS. De cijfers bevestigen dat. Linux ligt nog onder ChromeOS. Een OS wat nou al bijna 30 jaar oud is, moet het afleggen tegen een nieuwkomer. Een nieuwkomer die eigenlijk helemaal niet zo goed is (dat is een waarde oordeel over ChromeOS). Je kan daar een heel drama van maken of je kan er wat aan doen.

Volgens mij willen sommige het hier simpelweg niet begrijpen. Het ging helemaal niet om Linux is beter of slechter, dat is ook nooit ergens gezegd. Het ging om het betalen en meer als dat is niet gezegd voordat de Linux fans zichzelf op de pik getrapt voelde.

Als je een Android toestel koopt ( wat een Linux distro is overigens) betaal je voor de support die je erbij krijgt. Toen werd er gezegd dat het in Linux gratis is, maar dat is helemaal niet zo. Of je betaalt een bedrijf of je bent op de community aangewezen. Dus bij Linux is het ook zo, of je betaalt ervoor of je doet het zelf en dat stukje zelf doen kan lang niet iedereen. Al die mensen die hier roepen dat Linux zo geweldig is en dat het wel kan aan voorbij aan het feit dat ze aangewezen zijn op hun eigen tijd/ kennis en de liefdadigheid van andere. Daar heeft Jan met de Pet gee boodschap aan.

En als je benieuwd bent waarom Linux nooit verder zal komen als een hobby OS? Dat kan ik je ook vertellen, deze thread. Ik zeg iets wat eigenlijk helemaal zo slecht niet is en direct wordt het, zonder eerst te luisteren of te begrijpen, alle kanten op getrokken. Direct is het met de hakken in het zand. Lees je eigen reply eens een keer na, waar slaat dat op? Buiten dat het nergens is gezegd, is het ook absoluut niet aan de orde geweest. Je maakt er zelf iets van omdat er in jou wereldje een aanval is ingezet op jou goedje. Niemand maar dan ook niemand mag zomaar iets zeggen wat ook maar als een schijntje aan kritiek ervaren zou kunnen worden.

Mij maakt het niks uit, ik ben het wel gewend en leg het naast me neer. Maar stel Jan met de Pet komt langs en die krijgt direct een UTSL of RTFM antwoord... wat denk je dat Jan dan doet? Helpdesken en callcentra van bedrijven hebben draaiboeken om juist de RTFM vragen zsm op zon goed mogelijk manier af te handelen.

[Reactie gewijzigd door TechSupreme op 23 juli 2024 12:50]

Security patches en backports krijg je sowieso tot het OS EOL is,
Wat houdt dat precies in? Wanneer is het OS end-of-life?
Als de fabrikant aangeeft dat het niet meer wordt ondersteund. Android apparaten die treble ondersteunen worden praktisch gezien constant geupdate. Er is nog geen treble apparaat EOL verklaard dus lastig om te weten. Als we afgaan op Googles acties, de Pixel 1 is ba 5 jaar support EoL verklaard. Dus vooralsnog 5 jaar.
Nou ja, in de praktijk betaal je voor wat je krijgt (of beter, je betaalt niet voor wat je niet krijgt).

Goedkoop en een gebrek aan support gaan al vele jaren hand in hand op allerlei gebieden.
"Sorry uw Renault Twingo van vorig jaar ondersteunen we niet meer" dan?
Definieer ondersteuning. Krijg je zonder kosten upgrades van het navigatiesysteem in de voertuigen? Volgens mij kun je dat wel vergeten na een relatief korte periode, tenzij er grote problemen zijn. Functioneren deze Moto E toestellen niet meer omdat ze geen nieuwe Android upgrade krijgen? Nee hoor, ze doen nog steeds wat ze moeten doen en waar ze voor verkocht zijn. Als Renault een nieuw model navigatiesysteem uitbrengt dan krijgt je Twingo van een maand oud die écht niet hoor.
Sorry, uw ABS en airbags zijn van vorig jaar en worden niet meer ge-update...

Je hebt updates en je hebt updates.

Een complete upgrade zou ik nog zeggen van ala,
maar bij lenovo worden de updates ook (bewust?) gefaseerd uitgebracht. Goedkoop is daarbij structureel als laatst.
Ik kreeg bij mijn nieuwe Hyundai Ioniq helemaal geen jaarlijkse kaart update. Zoals dat wel voor jaren beloofd was. Ik had hem niet in onderhoudt bij een Hyundai garage...
Niet zeuren, de belofte van Hyundai is heel duidelijk: de jaarlijkse kaartupdate wordt bij de onderhoudsbeurt uitgevoerd. Geen onderhoud, geen update. Is heel wat duidelijker en sympathieker dan de andere automerken waar ik ervaring mee heb: Citroen, Peugeot, Toyota. Bij allemaal mag je zo'n 100-150 euro aftikken voor een navigatie-update. Daar trapt mijn leasemaatschappij niet in. En ik ga het ook niet zelf betalen.

Ik kan me haast niet voorstellen dat er mensen zijn die dat wel doen; voor dat bedrag koop je ieder jaar de nieuwste Tom-Tom met lifetime maps...
Overal het geval hoor, ben nog geen automerken tegengekomen die kaart updates gratis aanbieden zonder vage voorwaarden. Ik download de maps zelf via het internet, of gebruik Google Maps. Het aankopen van een aparte navigatie systeem vind ik te omslachtig, en velen met mij denk ik zo. Integratie van navigatie binnen de infotainment systeem is vele malen fijner in gebruik.
Ingebouwde navigatie heeft sowieso z'n langste tijd gehad. Die is al verouderd op het moment dat je de showroom uitrijdt. Nog even een dan ondersteunen alle merken Android auto. Altijd up-to-date _/-\o_
Het prijsverschil tussen deze telefoon en de BMW is natuurlijk wel aanzienlijk. Het gaat hier echt om een budget telefoon. Wil je langer updates, dan kan je altijd kiezen voor een duurder model wat langer updates krijgt.
Het spijt me zeer, maar ik vind dat echt een kul-argument.

Ik vind het tijd voor regelgeving die fabrikanten gewoon verplicht om minstens 5 jaar updates voor telefoons te verstrekken.

Net zoals dat een wasmachinefabrikant op zijn kop kan gaan staan met zijn garantieregels. De rechter heeft geoordeeld dat u van een wasmachine mag verwachten dat deze het minstens 5 jaar doet zonder problemen en dat dus ook de garantietermijn behoort te zijn.
Leuk dat jij dat vindt. Succes met het afdwingen voor een rechtbank.

Ook zonder een nieuwe Android versie zal de telefoon werken zoals geadverteerd.

Met betrekking tot die wasmachine, ook dat is een gevalletje van je recht hebben en je recht krijgen. Na de wettelijke garantieperiode van 2 jaar betreft het dan met een beetje geluk een tegemoetkoming in de reparatiekosten.
De vergelijking is echt totaal verkeerd.

Krijg je op je wasmachine nieuwe features?

Of blijft die gewoon doen wat hij moet doen en altijd al deed?

Een veilige telefoon wil niet zeggen dat je dus updates van OS-en moet krijgen. Veiligheidsupdates worden vaak nog jaren gegeven.
Juist telefoons worden juist heel vaak elke 2 jaar vervangen. Diegenen die er langer mee doen zijn eerder de uitzondering. Dus als je 2 jaar updates krijgt, dan is dat reeel.

En je voorbeeld van wasmachines, een hoop mensen doen hier 20 jaar mee. Dus als je daar 5 jaar garantie af kan dwingen, dan zit je met diezelfde verhouding bij telefoons op een half jaar.
Prijsverschil als reden.
Duurder model iets langer, met nadruk op iets.
Er worden miljoenen van dit soort telefoon gemaakt, sommige andere merken lukt het wel.
Lenovo staat er wat mij betreft om bekend weinig updates te geven, merk waar je gewoon beter van weg kan blijven.
Koop de Samsung xcover pro, waterdicht, vervangbare batterij en vid jar ondersteuning voor 450 euro, beste deal volgens min Al's in je budget past, getyped vanaf de xcover tablet
Alleen zit je dan vast aan One UI, waar sommige mensen niet op zitten te wachten.
>Het gaat hier echt om een budget telefoon. Wil je langer updates, dan kan je altijd kiezen voor een duurder model wat langer updates krijgt.

Lees ik dat je doelt op: "Veiligheid is alleen voor diegenen die het kunnen betalen"?
Vermoedelijk bedoelt AWitteveen "Veiligheid is alleen voor diegenen die het willen betalen". Dat klinkt in mijn oren al een stuk minder onsympathiek.
Nee want je krijgt nog steeds security updates. Dus je zit veilig. Je hebt alleen niet de nieuwste uitvoering.
En wil je dat hebben zal je moeten betalen.
>Nee want je krijgt nog steeds security updates

dank je voor de opheldering.
Sorry... maar of je nu een koelkast koopt van €1000 of een van €200, voor de wet zijn ze hetzelfde. Een koelkast. Prijs heeft geen invloed op de wettelijk vastgestelde fabrieksgarantie. Je hebt dan in Nederland dan niet de Europees regelgeving, maar wel "dat een product zo lang moet meegaan als u ervan mag verwachten". En ik verwacht dat een telefoon minimaal 3 jaar meegaat en dan verwacht ik ook 3 jaar lang beveiligingsupdates.

Dat een bedrijf zoals Apple, Samsung, Lenovo, Huawei er dan onderuit probeert te komen van "ja, maar het toestel is gemaakt in 2016 en niet in 2018 toen u hem kocht" is ook dikke lulkoek natuurlijk. Dan moeten hun er voor zorgen dat dat toestel niet meer in de handel ligt in 2018.
In dit artikel gaat helemaal niet om beveiliging updates. Het gaat over versie updates en daar kan je prima zonder. Het is leuk dat jij beveiliging updates verwacht. Maar je telefoon blijft wel gewoon werken zonder die updates. Ik ben het verder wel met je eens dat de beveiliging updates gewoon 3 jaar door zouden moeten gaan, maar ik denk niet dat je het kan eisen.
Juist de bedrijven die jij noemt hebben een redelijk update/support beleid, beetje flamebait dit..
Ze gebruiken wel, zoals ik bedoel, de release datum van hun toestellen als uitgangsdatum niet de verkoopdatum van het toestel. Zeker Samsung heeft overal nog, zoals bij de Mediamarkt en BelSimpel, toestellen te koop die snel niet meer onder het support beleid vallen. Noem ik geen flamebait, maar gewoon de waarheid.
Lees nou eens even langzaam terug wat je zelf schrijft. Je bedoelt dat je privacy en veiligheid zou moeten kopen?
En privacy wordt er weer bijgehaald, was al verbaast dat die kaart nog niet gespeeld was.

Maar dit artikel gaat over versie updates, beveiliging updates gaan misschien wel gewoon door (staat niet in het artikel dus kunnen we niet echt over oordelen).
Logisch. Als de veiligheid van je software niet op orde is, is je privacy natuurlijk het eerste dat in de problemen komt.

Dit artikel toont in mijn ogen vooral aan dat er qua softwarebeleid nog heel, heel veel te winnen valt voor zowel Google als de diverse fabrikanten, want het huidige beleid (of liever, de lappendeken die dat beleid nu is) slaat echt helemaal nergens op.
Als je duidelijk beleid wil koop je een Android One toestel.

Kies je voor een telefoon met aanpassingen zoals bijvoorbeeld Lenovo en Samsung doen, dan is dat een ander verhaal.

Al heeft Samsung recent aangekondigd hoe het update en upgraden beleid voor bepaalde toestellenklassen eruit gaat zien.
Heeft u wel eens een motorhelm gekocht? Of een kinderstoeltje voor in de auto? Sommigen zijn duurder. En dat heeft nogal eens te maken met veiligheid. Kunt u aangeven waarom er geen verband tussen veiligheid en prijs zou mogen zijn? Want zo klinkt u nu een beetje. Maar mogelijk begrijp ik u verkeerd.
Maar een helm of kinderzitje worden na aanschaf niet voorzien van softwareupdates/upgrades. En die updates worden niet ook nog eens gefrustreerd door een leverancier die dat hele proces van ondersteuning blijkbaar vooral heel lastig vindt. En die helm of dat kinderzitje, die moeten wettelijk voldoen aan allerlei standaarden (waarvan, ironisch genoeg, garantiestellingen over de veiligheid van het gekochte item in de toekomst ook gewoon deel uitmaken...). Ik vind dat eigenlijk een ontzettend slechte vergelijking...
Je vergeet alleen dat motorhelm en kinderzitjes moeten voldoen aan bepaalde veilgiheidseigenschappen.
Ieder zitje en motorhelm moeten een minimale veiligheid hebben.

En duurder is in deze gevallen niet altijd veiliger.

Voor telefoonsoftware is er geen Europese norm. Die zou er wel moeten zijn.
Al is het minimaal maandelijks of 2 maandelijkse updates voor minimaal 2 jaar na introductie.
En dan zijn er weer duurde modellen die met 3 jaar updates komen. Uiteindelijk betaal je dan gewoon voor veiligheid.
Dan isnhet nog steeds bar weinig, als je ziet dat andere fabrikanten hun budgetmodellen wel 2 updates geven en niet uitbrengen met een oude versie om mee te beginnen.

Kijk bijvoorbeeld naar Samsung. Die geeft zelfs 3 updates voor de A51 met een introductieprijs van €350* en geeft de rest er ook minstens 2 voor zover ik weet nu. Ook goedkope toestellen horen een goed updatebeleid te hebben. Het mag best IETS verschillen, maar bij Motorola is het bij eigenlijk all toestellen kort en imo een van de slechtste merken qua updates. En vaak doen mensen met budgettoestellen juist jaren met hun telefoon, dus zijn updates ook wel fijn

*zo uit mijn hoofd gezegd
Het prijsverschil tussen deze telefoon en de BMW is natuurlijk wel aanzienlijk. Het gaat hier echt om een budget telefoon.
De prijzen van een telefoon en auto zijn natuurlijk niet vergelijkbaar, maar de BMW 1-serie is ook gewoon de budgetserie van BMW, hoor, dus ik snap wel waar SHFT op doelt.
Dat het ook anders kan bewijst Nokia. Mijn 4.2 van 122 euro met Android One is wel bij de tijd met alle security updates en over een paar maanden ook Android 11.
Is dat niet precies wat die BMW dealer zou kunnen zeggen dan?
Security patches natuurlijk wel doorgaan.

Bij auto's zijn er helemaal geen systeem updates. Sterker nog. Je kan zo een nieuwe BMW kopen waar niet het recentste multimediasysteem in zit.
Bij auto's zijn er helemaal geen systeem updates.
Dat is niet waar: er zijn auto's die gewoon systeemupdates krijgen, zoals Tesla's, Jaguars en bepaalde Mazda's.
Dat is dus de minderheid van de auto's.
Ik zei ook niet dat het de meerderheid was, maar jij zei dat het helemaal niet gebeurde en dat betwistte ik.
Tegenwoordig zit elke auto barstensvol electronica, en als er een bug of mogelijk onwenselijk systeemgedrag ontdekt wordt is het heel normaal om updates te krijgen.
En wat met security patches?
Die gingen bij mijn Motorola telefoons altijd gewoon door ook al kwam er gaan nieuwe Android versie meer op uit.
Grappig dat je BMW als voorbeeld neemt, dat is namelijk bij uitstek een merk dat lak heeft aan klanten zo heb ik als BMW rijder mogen ervaren. In mijn F800ST zaten niet minder dan 3 structurele ontwerpfouten (overmatige speling cilinders, korte levensduur dynamo, overmatige slijtage aandrijfpoelie achterwiel) en daarvan hebben ze alleen de aandrijfpoelie via een terugroepactie opgelost aangezien dat een veiligheidsissue was. De overige schade mocht je als eigenaar na 2.5 jaar zelf lappen, terwijl ze alle defecten intussen 'stiekem' verhielpen voor de latere modeljaren.

[Reactie gewijzigd door Aidix op 23 juli 2024 12:50]

Tja, dat is BMW, maar algemeen bekend toch? Fijn rijdende auto's maar hoog risico op onderhoud, storingen en andere mechanische defecten die bijzonder kostbaar zijn. Het reviseren van een motor of het vervangen/repareren van turbo's is geen ongewoon iets en veel kopers (zeker 2e hands) nemen dat ook mee bij de aanschaf. Dat is ook de reden dat 3 en 5 series 2e hands zo rap in waarde dalen (op een paar uitzonderingen na). De software is redelijk oké, maar ook erg basaal, dus er is weinig dat fout kan gaan. Dat maakt ze ook relatief duur in de lease, naar verhouding met andere merken.
Tja, dat is BMW, maar algemeen bekend toch? Fijn rijdende auto's maar hoog risico op onderhoud, storingen en andere mechanische defecten die bijzonder kostbaar zijn.
Grappig, want normaal wordt dat altijd over Italiaanse auto's gezegd en zijn Duitse auto's perfect en storingsvrij volgens de meesten......
Sorry hoor, maar een auto van 30.000 euro vergelijken met een telefoon van 200,- euro gaat toch echt te ver.
Overigens zegt dit nieuws bericht helemaal niks over security updates, dus er zomaar vanuit gaan dat die ook niet meer uitkomen is echt een hele grote aanname.
Het is toch ook geen directe vergelijking... Het is alleen om het te relativeren. Dat je een duurdere versie van product x moet kopen om langer ondersteuning te krijgen. Ben wel benieuwd naar beveilingsupdates, zijn die niet verplicht voor minimaal twee jaar in de EU ofzo?
Das niet helemaal waar, bij Kia krijg je 7 jaar garantie... bij BMW?....
Ik zeg ook niet dat dat klopt? Ik zeg alleen dat @SHFT het anders bedoelde. Zal verder maar niet ingaan op die wassen neus van 7 jaar garantie. :+

[Reactie gewijzigd door Bose321 op 23 juli 2024 12:50]

Wel met een beperking van 150.000km en je software garantie is beduidend korter (max 3 jaar). Al helemaal als je bedenkt dat de garantie is op het functioneren zoals bij aankoop verwacht, dus updates/upgrades heb jij totaal geen recht op binnen die 'garantie'. Dat maakt het dus een krom vergelijk.
Das wel vreemd want alle updates zijn inbegrepen. Zelfs van navigatie... maar we houden het ontopic...
In autoland heb je met een duurder model geeneens voordeel.
Ik snap al die vergelijkingen met automerken niet. Voor softwareupdates en onderhoud moet je bij BMW gewoon dik betalen. Tenzij zaken onder de garantie vallen, maar bij veel merken vallen software updates/upgrades daar absoluut niet onder, tenzij ze onderdeel zijn van een terugroepactie. Net als hardwarereparaties die buiten de garantie vallen.

BMW update de motor en navigatiesoftware van oudere modellen ook echt niet meer en die support is veelal veel korter dan bij smartphones. De enige uitzondering is grote problemen, maar dan heet het een terugroepactie.
Het gaat er meer om dat je bij een telefoon niet eens een software update kunt kopen, ook al wil je er wel voor betalen. Ook als er grote bugs in de software zitten heb je pech.

Enige oplossing is dan om weer een hoop geld te betalen voor een nieuw toestel waarvan alsnog onzeker is of de fabrikant wel z'n toezeggingen nakomt.
Als er grote bugs in de software zitten binnen 2 jaar na aankoop heb je recht op garantie. Je product presteert dan niet meer volgens redelijke verwachtingen, etc. etc. etc. Er zijn mij ook geen situaties bekend waarbij merken de support hebben laten vallen terwijl ze weten van het bestaan van grote bugs.
Zolang die auto nog rijd en alles kan doen maakt dat weinig uit hoor voor het gros van gebruikers hoor.
Geen goede vergelijking. De verschillen qua prijs tussen een 1- en 7-serie zitten niet in het SW deel. Daarom kunnen patches op alle modellen worden uitgerold. Bij telefoons is de hardware dusdanig anders dat het voor de goedkoopste modellen vaak niet mogelijk is om lang support te leveren, domweg omdat de hardware niet krachtig genoeg is om de nieuwste software soepel te kunnen draaien.
Alleen krijg je met die 7-reeks nog steeds geen ondersteuning (behalve bij terugroepacties en andere garantie dingetjes), en met een telefoon van 200 euro na 2 jaar nog wel.
BMW brengt geen budget-reeks uit. Zouden ze dit wel doen dan kijk ik niet op wanneer deze reeks het volgend jaar geen update meer krijgt.
Security patches blijven binnen komen. Mijn G7 Play is onlangs nog bijgewerkt.
Ook de vorig jaar verschenen Moto G8 Power zal geen upgrade krijgen.

Dat is wel heel droevig. :/
Tja wat kan je verwachten bij een toestel van 150 euro. Mensen klagen wel dat Apple duur is, maar je krijgt er wel (afgezien van een paar modellen) veel langer support op. Gelukkig kan je hem waarschijnlijk wel gewoon flashen met een alternatieve rom straks.

[Reactie gewijzigd door CyberMania op 23 juli 2024 12:50]

Tja wat kan je verwachten bij een toestel van 150 euro. Mensen klagen wel dat Apple duur is, maar je krijgt er wel (afgezien van een paar modellen) veel langer support op.
In ieder geval een normalere termijn support dan 1 jaar?

Kunnen ze dat niet leveren voor die prijs dan moeten ze het toestel niet voor die prijs aanbieden of duidelijk voor de aankoop dit communiceren aan de koper.

"Wat kun je van een toestel van €150 verwachten" is onzin want voor de één is dat bedrag een wegwerptoestel en voor de andere een flinke investering.
Dat het voor sommige mensen een flinke investering is, is geen argument. Updates en upgrades kosten geld, en dat moet ergens vandaan komen. Van de goedkoopste bouwmarktkeuken heb je ook andere verwachtingen dan van een Siematic, terwijl die bouwmarktkeuken voor sommige mensen ook een grote investering is.
Het is wel een argument, zoals ik zeg is het voor de één peanuts en die heeft geen verwachtingen en voor een ander een flinke aankoop en die heeft de verwachting er een aantal jaar mee te kunnen doen.

Zolang de fabrikant niets daarover aangeeft van ter voren, ergo niets aan verwachtingsmanagement doet, is het open voor interpretatie.
Ook van een goedkope bouwmarktkeuken mag je verwachten dat die een bepaalde levensverwachting heeft en zeg je ook niet "ach wat verwacht je ervan" als na een jaar de kastjes krom trekken (om even iets te noemen waardoor de keuken nog wel functioneert net zoals dat de telefoon nog wel functioneert zonder updates).

De Moto G8 Plus is vorig jaar 29 oktober aangekondigd, stel je hebt hem direct gekocht op de release dan krijg je de major Android update die uitkomt voordat je toestel een jaar oud is (A11 20 september) niet eens 8)7
Het is zeker een argument, maar niet zo'n goed argument . :)

Voor die groep mensen die weinig geld hebben maakt een tientje meer of minder juist meer impact in hun leven dan het verschil tussen Android 9 of 10.
Tot dat ze zover achterlopen en je dit soort geintjes krijgt:
nieuws: Let's Encrypt heeft workaround voor dreigende siteproblemen oude Andr...

Of bepaalde Apps niet meer willen werken.
bij de aankoop kon je dit weten of je al dan niet updates krijgt. Een reden om voor Android One te kiezen. Bij mij stoppen de security updates in juni 2023. Ik heb wel nog even. :-)
Android versie is nu 10. Binnenkort de 11 ... en dan nog naar 12.
Het gaat zelfs nog verder… er gaat oudere hardware in wat de prijs van de toestellen drukt, en waarvoor al veel software support voor is geweest. Het lijkt mij ook niet lastig om deze toestellen van minstens 2 jaar van software updates te voorzien. Zeker als ze hardware gebruiken die (deels) voorheen in hun top- en midrange modellen zaten.

Aan de andere kant, voor toestellen van deze prijsrange die in rijkere landen worden verkocht, dan praat je toch vaker over de jongeren en ouderen, die misschien in mindere mate kennis of interesse hebben van de updates/upgrades. In tegenstelling tot de leeftijdscategorie en überhaupt de type mensen die graag meer geld uitgeven voor "the latest and greatest".
Er zijn ook bedrijven die veel langer support leveren op hun 150 euro toestellen bij Android. Samsung doet dat gerust 3 jaar en Huawei doet/deed dat ook. Nokia en andere merken bieden ook tot 3 jaar, dus het kan zeker beter. Lenovo/Motorola is samen met HTC als één van de laatste Android apparaatbakkers een drama met updates/upgrades en daar mogen ze wat mij betreft veel harder op afgestraft worden.
Heb zelf de one zoom van Motorola. Deze koste 400 euro.
Wanneer ik hem kocht was Android 10 al een paar maanden beschikbaar, maar werd geleverd met Android 9. Bijna jaar later toch nog Android 10 ontvangen. Maar Android 11 mogen we blijkbaar vergeten. Deze staat niet op de lijst.

Dus zelfs voor modellen van rond de 400 euro is het update beleid van Lenevo zeer triestig.

Het zou een enorme meerwaarde zijn voor mij als fabrikanten verplicht zouden worden op voorhand aan te geven hoe lang een toestel updates zou ontvangen. Dan betaal ik gerust 20 euro meer voor een vergelijkbaar toestel als deze een jaar of paar jaren langer updates zou ontvangen. Maar nu is het bij veel merken gewoon gokken wat het zal worden.
Updates of upgrades? Groot verschil. Ontvang je ook geen beveiligingsupdates meer?

Een upgrade in dit geval voegt nieuwe features toe, een beveiligingsupdate dicht hier en daar wat lekken. Die laatste lijkt mij inderdaad verplicht te stellen voor een bepaalde periode, maar het gratis toevoegen van nieuwe features lijkt mij een érg lastige verplichting om zomaar even in te voeren. Wat maakt het dat jij recht denkt te hebben op nieuwe functionaliteit?
dit staat aangegeven... toch zeker bi Motorola. Android One programma (niet voor de one zoom, verwarrend) garandeert 2 OS versies.
Nokia Kan dit well op hetzelfde prijsniveau
Volgens mij krijgt de Power wel een update en de Plus niet. Kijk even op de link in het artikel
Het artikel is inmiddels aanpast. Maar je hebt gelijk.
Eerste alinea artikel en inhoud verderop spreken elkaar nog steeds tegen, dus wat is het nu? Volgens site Lenovo : Power wel en Plus niet
De G8 Power Lite lijkt ook geen upgrade te krijgen, ondanks dat die pas acht maanden geleden uitkwam
De normale G8 Power wel ;)
Hoezo? Staat gewoon in het lijstje met toestellen die de upgrade krijgen hoor...
Hopelijk is de Europese commissie het snel eens dat dit soort praktijken niet meer voorkomen en iedere gsm fabrikant minimaal 3 jaar ondersteuning moet geven. Zowel beveiligingstechnisch als upgrades wat betreft systeem software.

[Reactie gewijzigd door PanaLover op 23 juli 2024 12:50]

Waarom moet je perse 3 jaar lang feature upgrades krijgen? Wat als een nieuwe versie helemaal niet compatible is op oude toestellen? De beveilingsupdates snap ik en dat lijkt mij ook niet meer dan logisch. Maar een feature upgrade heb je toch helemaal geen recht op? Zolang het werkt met versie x en het blijft allemaal werken en veilig dan is het toch prima?

Dat het mooi zou zijn daar ben ik het helemaal mee eens. Maar ik denk dat mensen heel snel denken dat ze ook ergens recht op hebben als het op nieuwe features gaat. Ik zie dat natuurlijk ook graag, maar waarom zou de fabrikant verplicht zijn dat te doen?
Waarom moet je perse 3 jaar lang feature upgrades krijgen?
Dat is inderdaad vreemd. Je koopt een product op tijdstip t met een bepaalde functionaliteit. De enige verantwoordelijkheid die een fabrikant heeft is dat hetgeen verkocht is voor een bepaalde tijd blijft werken. Zo werkt het voor alle producten die we kunnen bedenken, zelfs als het veiligheid betreft. Als nieuwe sloten aan een norm moeten voldoen hoeft een leverancier van oude sloten niet zijn producten die al geleverd zijn te upgraden. Waarom zou het voor smartphones anders moeten zijn?
Waarom zou ik een computer van €1000 wel mogen moderniseren, maar een telefoon van €1000 niet?
Ik zeg nergens dat dat niet mag?
Ik zeg nergens dat het moet Dus wel. ;)

[Reactie gewijzigd door PanaLover op 23 juli 2024 12:50]

Je zegt letterlijk dat er 3 jaar feature support gegeven moet worden. :)

edit: Voor je je edit maakte tenminste.

[Reactie gewijzigd door Bose321 op 23 juli 2024 12:50]

:) Soms antwoord ik iets te impulsief, deze keer had ik het binnen een minuut hersteld.

Mijn punt is, dat van een telefoon van een behoorlijk aanschafbedrag, ik vind dat ik zelf mag verwachten dat die telefoon de juiste ondersteuning krijgt.
Voor mij is een juiste ondersteuning minimaal drie jaar aan veiligheidsupdates en
minimaal drie jaar besturingssoftware die up-to-date is.
In bijna iedere android updates zijn bug-fixes geweest en verbeteringen van bestaande features.

Natuurlijk is het fijn om nieuwe features te krijgen, maar de bug-fixes en en verbeteringen van bestaande features mogen echt niet ontbreken.

https://en.wikipedia.org/wiki/Android_version_history
Nou ik hoop niet de de EU updates naar Android 11 verplicht gaat stellen. Ik vind het heerlijk dat ik voor 200,- euro een nieuwe smartphone kan kopen en ik heb nog nooit problemen gehad met security updates. Of mijn telefoon Android 9, 10 of 11 draait maakt mij echt helemaal niks uit. Mijn G8 Plus begon met Android 9 en heeft ongeveer een half jaar geleden een update naar 10 gehad. Ik merk eerlijk gezegd weinig verschil.
Zo lang de browser en whatsapp het doen en er security updates blijven uitkomen zodat ik gewoon veilig gebruik kan maken van de internetbankieren apps vind ik het helemaal prima.
Exact dit. Ik snap eerlijk gezegd ook niet waarom mensen per se de nieuwste Android versie moeten hebben. Met enige regelmaat hoor je bij Apple dat nieuwe iOS versies de telefoon trager maken en de batterijduur verkorten en bij Windows zijn er nu zelf nog mensen die vast blijven houden aan 7 en 8 want 10 is ieuw. Maar de Android versie van vorig jaar? Help, moord, brand want.... waarom eigenlijk? Wat mis je nu per se op 9 waarvoor je met alle geweld 10 moet hebben?
De Donkere modus van android 10 was voor mij de reden om persé 10 te willen. Verder maakt het mij ook niet uit of ik 11 krijg, zolang de security ok blijft.
En dan kunnen we daarna weer lekker gaan klagen op de EU omdat smartphones duurder worden.
Hoezo? Je krijgt toch nog steeds security patches en backports. Dus er is niks mis met de beveiliging. Tja als je altijd op de laatste software wil zitten en de laatste features wil hebben dan moet je echt dieper in de buidel tasten.
Slechte zaak, als we de e-waste willen terug dringen moeten oudere apparaten ook gewoon geupdate worden.
Ze worden geüpdatet, alleen niet geüpgraded.
Het gebrek aan upgrades voor de Moto G8 Plus en Moto E-modellen is niet onverwacht; Lenovo belooft voor Moto E-modellen geen enkele versie-upgrade van Android en voor Moto G-telefoons gaat het om één upgrade. De G8 Plus kwam vorig najaar uit met Android 9 en kreeg al een upgrade naar Android 10.
Dit artikel heeft dus geen enkele nieuwswaarde. Voor mensen die alleen de titel van het artikel lezen op de frontpage komt Motorola slecht in het nieuws te staan, terwijl ze gewoon hun belofte hebben gehouden. We zijn al veel verder dan vroeger, toen je bij de aankoop geen idee had hoe lang de ondersteuning zou zijn. Bovendien zijn de security-updates de enige die je nodig hebt als ondersteuning, omdat daarmee het toestel bruikbaar blijft in de staat zoals je die gekocht hebt. Een Android-upgrade voegt functies toe die je niet had toen je het kocht, daar kun je als consument geen aanspraak op maken, het is al mooi meegenomen als je dat krijgt.

Op de website van Motorola kan ik zo snel niet vinden hoe lang de security-patches van deze toestellen doorgaan. Het enige wat ik vind (in dit voorbeeld voor de G8-Plus) is een zin waar je weinig rechten aan kan ontlenen:
This product is scheduled to continue to receive security updates.
Zoals je ziet genereerde het clicks. Mensen halen ook van alles al dan niet bewust door elkaar om maar lekker te kunnen afgeven op Motorola. Eerder kwam dan vaan Nokia als superieur merk ook vaak langs, dat zie ik nu nog niet. Schijnbaar is ook dat merk gedaald in de achting van de Tweaker.
Precies. Maar dat is journalistiek bij Tweakers tegenwoordig. Onlangs was er een roundup van budget phones, waar bij de Moto G9+ als nadeel werd genoemd dat Motorola geen beste naam heeft op het gebied van updates. Lekker objectieve verslaggeving, gebaseerd op onderbuikgevoel en geroeptoeter in de reacties op artikelen als deze, door mensen die overduidelijk nog nooit een Moto in hun handen hebben gehad.

Volgens mij is Samsung de enige die voor alle toestellen online heeft staan tot wanneer de ondersteuning loopt. Wat Motorola online heeft staan kun je inderdaad niet zoveel mee, maar is al een stuk meer dan wat andere fabrikanten communiceren (op Samsung na dan). En hoeveel fabrikanten publiceren een lijst met toestellen die een bepaalde upgrade krijgen? Telt van blijkbaar niet.
Hierom heb ik voor mijn moeder de G pro gekocht. Die heeft android one. Het is sneu hoe slecht de ondersteuning van andere moto telefoons is. Ik raad het niemand meer aan behalve als het android one modellen zijn.
Tjeemig zeg, wat worden hier een hoop zaken door elkaar gehaald.

Zolang je maar security patches krijgt is er sprake van 100 procent ondersteuning.

Een auto kun je niet vergelijken met een low budget telefoon.

En dan de vergelijkingen met Apple die totaal niet opgaan,denk even aan tls 1.2 was update van os bij Apple voor nodig en slechts een patch bij Android.

Motorola maakt super fijne toestellen en met de ondersteuning is absoluut niets mis.
Zolang je maar security patches krijgt is er sprake van 100 procent ondersteuning.
En hoe lang krijg je die nog, die security patches? Nog een jaar of 4? Lijkt me een minimale termijn.
Dat is in ieder geval langer garantie als dat er op mijn Volkswagen golf zat...

Weet niet wat jou referentiekader is hoor?

Maar is toch netjes voor een telefoon van 150 EUR, die na drie jaar de prullenbak in gaat......
Hoeveel updates kan die Razr eigenlijk verwachten? Want dat ding kostte toch wel meer dan de meeste andere toestellen op deze lijst bij elkaar. Nu inmiddels voor 800 euro te krijgen, de helft van de originele prijs, maar nog steeds significant meer dan de andere toestellen. Als je dan maar 1 update krijgt, dan is dat wel heel karig.
Mijn Edge staat er tussen. Fijne telefoon voor een normale prijs. En straks dus Android 11. Alhoewel ik de Android upgrades nooit zo heel veel toegevoegde waarde vind hebben.
*gemeld via Feedback forum*

[Reactie gewijzigd door Sebbo op 23 juli 2024 12:50]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.