Motorola: onlangs uitgekomen Moto E-telefoons krijgen geen Android 12

Lenovo heeft een lijst gepubliceerd van Motorola-smartphones die de upgrade naar Android 12 zullen krijgen. High-end telefoons van vorig jaar staan er wel op, maar midrangemodellen uit 2020 krijgen de upgrade niet. Geen enkele Moto E-telefoon krijgt Android 12.

De upgrade begint in februari volgend jaar, maar Lenovo specificeert niet wanneer de upgrade voor welke telefoon precies zal beginnen. Van de high-end telefoon krijgen de razr- en Edge-telefoons allemaal Android 12. Voor 2020 kwamen er een paar jaar geen duurdere Motorola-telefoons uit.

Midrangetelefoons uit 2019 als de One Action, One Vision en One Hyper blijven daarmee definitief achter op Android 11. Dat geldt ook voor modellen als de Moto G 5G, G 5G Plus en Moto G9 en G8-telefoons. Ook de recentste Moto E-telefoons als de E20 en E40 blijven op Android 11. Die kwamen dit najaar uit.

Veel van de modellen blijven wel beveiligingsupdates krijgen. De roadmap ligt in lijn met beloften over upgrades die de fabrikant doet. Moto E-telefoons krijgen volgens die beloften geen upgrades, Moto G-telefoons eentje en dure modellen twee. Daarmee behoort Lenovo tot de fabrikanten die het minst lang upgrades belooft voor zijn telefoons.

Motorola's die Android 12 krijgen razr Edge One Moto G
2021 - Edge 20, Edge 20 Pro, Edge 20 lite, Edge 20 fusion 5G Ace G200, G100, G71, G60s, G60, G51, G50, G50 5G, G41, G40 fusion, G31, G30, G Power 2022, G Pure, G Stylus 5G
2020 razr, razr 5G Edge, Edge+
Recente Motorola's die geen Android 12 krijgen One Moto G Moto E
2021 E20, E40
2020 One 5G, One Fusion+, One Fusion G 5G, G 5G Plus, G Fast, G Power, G Pro, G Stylus, G Power, G9, G9 Plus, G9 Play, G9 Power, G8, G8 Power E7, E7i Power, E7 Plus

Door Arnoud Wokke

Redacteur

23-12-2021 • 07:22

145 Linkedin

Lees meer

Reacties (145)

145
144
68
3
0
66
Wijzig sortering
Weer een reden om ver van Motorola weg te blijven.

Motorola mag dan hele mooie toestellen maken in verhouding tot wat je er voor betaald, maar door mijn ervaringen in het verleden én deze nieuwspost, ben ik mijn vertrouwen in het updatebeleid van Motorola grotendeels verloren.
Upgrades =/ updates.

Zoals al in het artikel staat: toestellen zullen nog wel gewoon beveiligingsupdates krijgen - hoewel Motorola nergens aangeeft voor hoe lang maar volgens mij is Samsung zo'n beetje het enige grote merk dat per toestel op de site aangeeft tot wanneer beveiligingsupdates zullen worden uitgebracht.

Van vrijwel alle in het artikel genoemde 2020-G-modellen was bij het uitkomen al bekend dat ze slechts één versie-upgrade zouden krijgen (van Android 10 naar 11) dus eigenlijk is dit artikel helemaal geen nieuws. Ik snap dus ook niet zo goed waarom je op basis van deze nieuwspost geen vertrouwen hebt in het updatebeleid van Motorola: ze doen precies wat ze eerder beloofd hebben...
Mijn persoonlijk probleem met het update beleid van Motorola is het in elkaar storten van performance bij een update omwille van slechte optimalisatie. Zowel bij een Moto G6 als bij een G5 plus. De gewoonlijle truuken met resetten enzo deed er niet veel aan. Pixel experience erop en opeens was ie sneller.
Ik heb een Moto Z Play gehad en die kreeg al heel sporadisch en kort security updates, maar ook de Android-updates naar een volgende generatie lieten enorm lang op zich wachten. Als ik dit soort nieuwsberichten lees, geloof ik niet dat er iets veranderd is, dus ook weinig reden om terug te gaan naar Motorola. Jammer, want de telefoon zelf was in beginsel best een prima midrange toestel.
Hier hetzelfde, ik heb een tijdje terug een Moto E4 plus gehad, maar het update beleid was echt dramatisch. Voor mij heen Moto meer om deze reden.
Mooie marketing phrases, bizar dat je daar een +2 voor krijgt.
Misschien dat het klopt volgens de kleine lettertjes welke ergens verstopt staan op Motorola's website, maar dit upgrade beleid is natuurlijk ruk. Altijd al geweest met Motorola.
Daarnaast is het update beleid van Motorola ook ruk, meestal stoppen de updates anderhalf jaar na introductie.
Maar waar kun je dan nog wel heen? Het update beleid gaat natuurlijk nergens over, maar Motorola is wel zo'n beetje de enige fabrikant die nog iets van kwaliteit produceert in het budget segment
Apple maakt toch geen telefoons die echt in het budget segment vallen? De iPhone 13 mini begint bij 800 euro, dat is een stevige prijs voor een budget telefoon
volgens adepten koop je geen Apple product maar een Apple Ervaring, en dat schijnt wat te mogen kosten!
De TCO van een SE ligt relatief laag omdat je deze over een dubbel zo lange periode kan afschrijven. (Of dubbel zo hoge restwaarde heeft)
tco... een gezin dat nauwelijks de eindjes aan elkaar kan knopen een Apple laten kopen omwille van de tco is gewoonweg kansloos. en afschrijven daar houden de meeste consumenten zich hoe dan ook niet met bezig.
En toch spreek je jezelf tegen.

Een beetje android kost toch echt 200 euro/dollar en met een beetje geluk doe je er 2/3 jaar mee.

Met de SE haal je sws de 4 jaar en je nog wat restwaarde.


Jouw voorbeeld haalt precies aan waarom arm zijn zo duur is 😄
Duur kopen is voordeliger ? 1200€ of meer ophoesten per jaar waar je om de 2 jaar kop en kogel inschiet om nog terug te krijgen wat dat ding nog waard is om aan te schuiven voor een nieuwe waar je 100den euro’s weer aan bijlegt omdat je dat oude ding niet meer kwijt geraakt aan nieuwprijs. Je hebt altijd verlies met eender welke restwaarde. Van die paar 100den euro wat jij weer oplegt aan zo’n overpriced iPhone heb ik een nieuw toestel wat ook op het containerpark verdwijnt. Voor 0,0 innovatie en geplande veroudering ieder jaar geeft de deze geen duizenden euro’s aan zo n ding uit wat ik toch kan weg kieperen.
Smartphones zijn allemaal dezelfde eender welk merk, het blijft een weg werp product en een microtransactiesdevice waar bedrijven zich stinkend rijk aan maken en aan peperdure 4g bundels. Ieder jaar dezelfde prul. En dat maakt een toestel van 1200 tot 2000 niet anders.
neen, je snapt het niet (en pas op, dat is ergens goed ook)
voor sommige mensen, is op het moment dat zij gedwongen zijn een nieuw toestel te kopen, 50 euro gewoon een pak meer.. Die hebben de luxe niet zoals jij dit hier stelt: om te denken als ik 150 euro meer uitgeef doe ik er langer mee + kan ik hem verkopen. Want die hebben die 150 euro simpelweg niet...
Niet relevant voor iemand die maar 200 euro heeft om uit te geven, en dat is net waar Motorola heel goed was met hun Moto G-lijn (Play modellen waren doorgaans 150-175 euro).
Is een optie, maar dan heb je kans dat je een draadloze koptelefoon moet kopen en je betaalt exorbitant veel (factor 5~10 meer dan micro-SD) voor uitbreiding van de interne opslag.
Wat mij betreft is het bij iOS en Android kiezen uit twee kwaden, waarbij ik eigenlijk geen echte voorkeur kan uitspreken.
Je zou naar Apple kunnen gaan als je een mooi update beleid wil. Mooi overzicht is hier te vinden: https://www.statista.com/...ios-iphone-compatibility/

Los van de major updates worden oudere toestellen nog voorzien van security updates.
Apple doet niet alles perfect maar dit is wel noemenswaardig naar mijn mening.

Edit: Voor budget zou je de iPhone SE kunnen overwegen. Ligt iets boven het budget segment maar gaat wel een lange poos mee.

[Reactie gewijzigd door goldk op 23 december 2021 08:13]

Zoals ik net in mijn andere comment ook aangaf, de iPhone 13 mini begint bij 800 euro, dat is niet echt budget. Je hebt al een Motorola Moto G-lijn telefoon vanaf 175 euro
De iPhone SE kun je al kopen voor € 492,-. Gedateerd design en scherm en kleine accu, maar wel bloedsnelle hardware en zeer lange software-ondersteuning.

Het is maar net wat je belangrijk vindt aan een smartphone :)
Dat is nog steeds geen budget telefoon, daar koop ik 3 nieuwe telefoons voor
Die vervolgens 1 a 2 jaar mee gaan vanwege de updates.
Is niet echt een duurzame optie als er zoals @Oon aangeeft niet veel budget toestellen zijn die het op orde hebben.
Ik wil een telefoon , waar ik niet voorzichtig mee hoef te zij, Meestal zijn ze binnen 1 a 2 jaar echt kapot door dat ik hem laat val. En dan is 175 euro geen probleem want dan koop ik gewoon een nieuw.
Als je een telefoon wilt kun je er ook nog voor kiezen om de nieuwe Nokia 3310 te halen. Ben je voor ~50 euro klaar.
als je die laat vallen dan is je tegelvloer kapot |:(
Dan heb je toch ook geen goed update beleid nodig? Paar security patches is voldoende...
Mee eens. Maar als ze gewoon allemaal een redelijk update beleid hebben is het vinden van een nieuwe telefoon weer makkelijker, hoef je niet alleen te zoeken tussen de nieuwe.
Heb nu een MI A3 en die blijft voor het eerst al langer heel dan 2 jaar, zal iets met Corona te maken hebben. Maar die bevalt me heel goed, Maar ja dat was de laatste Android One van Xiaomi.
Zal wel geen 12 krijgen
Volgens mij heeft ie meer aan duct tape.. :D
Advocaat van de duivel:

Dus E-waste is geen probleem?

En Apple heeft ook een recycle programma:

https://www.apple.com/nl/recycling/nationalservices/
kapot is kapot, het is niet dat ik hem kapot wil, maar het is voor mij een gebruiksvoorwerp waar ik niet voorzichtig mee om wil gaan.
Telefoons gaan naar de milieustraat en worden dus ook recycle.
Er is een groot verschil tussen "Voorzichtig" zijn en steeds laten "vallen". Mijn auto is ook een gebruiksvoorwerp en zo gebruik ik hem ook. Maar ik zorg er toch echt wel voor dt ik niet tegen stoeprandjes aan rij. Vind dit een redelijk kul argument en getuigt van een extreme consumptie drang.
Zonder enig oog voor je omgeving, natuur en andere mensen dus. Helder. Je bent in ieder geval eerlijk.
Dan kun je dus ook drie jaar het nieuwste Moto G Play model kopen.

Ik zeg niet dat je het fout hebt, maar 500 euro is geen budget telefoon.
Dan kun je dus ook drie jaar het nieuwste Moto G Play model kopen.
Klopt, ik ben nu met mijn tweede G Play bezig, eerst de 7 en nu de 9. Prima toestellen waar ik veel plezier aan heb en niet (te) duur en veel waar voor je geld.
Zie achtergrondartikel, en nog een

Apple belooft voor mid-range toestellen (zoals de iPhone SE) 4 of 5 OS-versie-upgrades en 5 jaar beveiligingsupdates. Daarvan is al een jaar voorbij, dus heb je nog 4 jaar ondersteuning over als je 'm nu koopt. Voor € 492 kun je twee hele knappe Android toestellen kopen, en heb je dus niet alleen OS-versie-upgrades en beveiligingsupdates, maar ook nog eens een model-upgrade :9

Het is inderdaad maar net wat je belangrijd vindt aan een smartphone... ;)
Apple belooft
Apple belooft niks. Ze doen het goed, maar geven geen enkele minimale termijn van security updates.
Echt budget is er dan niet, maar de next best thing is een iets oudere pixel.
Samsung heeft tegenwoordig best een aardig updatebeleid, ook voor de goedkopere lijn: nieuws: Samsung geeft alle Galaxy-telefoons van 2019 en nieuwer vier jaar lan...

Daarmee springen ze er in Android land echt wel positief bovenuit.
Ik zou alleen echt geen budget Samsung willen. Hun vlaggenschepen zijn prima (ook niet mijn smaak, maar niks mis mee), maar hun budgetlijnen zijn echt plastic rommel de laatste paar jaren. Ken zoveel mensen die een budget Samsung hebben, en dan overstappen op iOS omdat hun n=1 ervaring met Android een langzaam OS en een hele slechte camera was.
Is niet te vergelijken met Motorola in dezelfde prijsklasse qua bouwkwaliteit, performance en camera e.d.
Het klinkt niet logisch ... maar dat kan Sailfish zijn.
Android vertikt het al jaren hun updatebeleid op orde te hebben. Bij de Galaxy S3 (destijds het vlaggenschip) was er zo'n 8 jaar geleden al gedoe rondom updates. Anno nu is er weinig veranderd.
Ze schuiven de problematiek af op de fabrikanten, die de updates niet door willen schuiven, maar uiteindelijk kan Google ze ook verplichten.

Jolla, met het mobiele OS Sailfish, update op één toestel na (na zo'n 7 jaar) ál hun toestellen nog.
En zónder dat je je al te druk hoeft te maken om je persoonlijke gegevens, zonder dat je overladen wordt met reclame. Zonder dat de hardware duur is of niet uit te breiden is met SD-kaartjes (zoals bij iPhones).
De apps die voor Sailfish gemaakt worden zijn allemaal gratis.

Daarnaast kun je in Sailfish root-toegang krijgen, dus kan je aanpassen wat je wil. Bij de betaalde versie is er ondersteuning voor Android apps, al zullen enkele apps niet (goed) werken. Bankapps zijn bijvoorbeeld lastig of niet mogelijk.
Er zijn alleen enkele nadelen aan Sailfish:
Alles is gratis: appmakers kunnen slecht geld verdienen aan Sailfish, dus bijvoorbeeld Whatsapp bestaat niet voor Sailfish. Er is ook geen native Signal-client. Er zijn ook weinig apps voor Sailfish zelf. De Android ondersteuning helpt.
Installeren is niet makkelijk, en Sailfish heeft betaalde vormen (€30/€50 geloof ik).

Ik geloof niet meer in Android. Het is kapot, al jaren, en ik geloof absoluut niet dat Google de intentie heeft om het te verbeteren. Apps blijven te veel vragen van je privacy, adblockers zoals blokada zijn haast een verplichting omdat enorm veel apps reclame bevatten. En ondanks dat Google miljarden verdient, laten ze hun klanten in de kou staan qua updates.

Dan neem ik de nadelen van Sailfish voor lief. Bij Android blijf ik altijd het gevoel houden alsof je in je broek plast in de winter. Uiteindelijk blijft het wel warm, maar na 8 jaar gaat het toch wel écht stinken ...
Het "updatebeleid" heeft helemaal niets met Android zelf te maken, als je daarmee je 'relaas' begint dan zit je er al direct helemaal naast. Dit is puur en alleen een stuk beleid vanuit de fabrikanten die Android gebruiken of voor fabrikanten hardware ontwikkelen, dat is juist geheel terecht 'afgeschoven'. Google/Android laat je niet in de kou staan, de fabrikanten die de toestellen ontwikkelen doen dat... Om maar een voorbeeld te noemen, Google's eigen Pixel telefoons krijgen 5 jaar ondersteuning wat in lijn ligt met de ondersteuning die Apple ook geeft op hun toestellen.

Ook Google kan ze hierin niets verplichten, want ondanks dat Google uiteindelijk eigenaar is van Android, wordt het platform onafhankelijk ontwikkelt en is opensource. Het zijn de zogenaamde "sausjes" van fabrikanten én ondersteuning vanuit de fabrikanten die de diverse chips ontwikkelen die de duur van ondersteuning bepalen van een toestel. Zeker dat laatste gaat Sailfish of welk ander mobiel OS dan ook geen verandering in brengen, als de fabrikant/producent van bepaalde chips bepaald dat ze niet meer ontwikkelen dan houdt het op... leuk dat je misschien je OS nog kan updaten, maar als de drivers die je moet gebruiken (zwaar) verouderd zijn is het water naar de zee dragen.

[Reactie gewijzigd door MicGlou op 23 december 2021 09:01]

Is toch een simpele optie voor te bedenken. Wie van de Google Play Services gebruik willen maken moeten zich houden aan het update beleid. Denk dat veel fabrikanten het dan wel op gaan pakken.
Nou... buiten dat het achteraf installeren van de G-apps gewoon mogelijk is, zal dit eerder in de hand werken dat men andere stores gaat aanbieden zoals sommige Chinese fabrikanten ook al doen... met andere woorden ben ik bang dat Google zichzelf hiermee in de vingers zal snijden.
Achteraf G-apps installeren is geen probleem toch. Dat is het mooie aan Android, de gebruiker heeft die vrijheid. Echter kan Google het wel verbieden dat fabrikanten dit (achteraf) doen als ze niet voldoen aan een door Google bedacht update beleid.

Door geen Google Services te gebruiken snijden de fabrikanten ook zichzelf aardig in de vingers. Zo'n beetje alle Google API's werken dan niet meer. Zeg maar dag tegen Google Cast, Google Fit, Play Protect, Google Maps, Google Wallet en ga zo maar door. Als een fabrikant er voor kiest dit zelf aan te bieden gaat daar veel tijd, energie en geld in zitten. Een jaartje of twee updates erbij is kostentechnisch misschien wel meer rendabel als zo'n update beleid geforceerd wordt.
Hoeft een fabrikant toch niet individueel te doen? Dan zie je bijvoorbeeld Chinese stores op telefoons of dat fabrikanten gezamenlijk een platform beginnen... individueel zal voor de meeste inderdaad niet zijn weggelegd, de meeste zijn niet zo kapitaalkrachtig.
Het idee dat Google/Android je "niet in de kou laat staan" is anders ook geen hele waarheid. Google heeft zeer zeker een hand in het slechte updatebeleid van Android dat vaak voortkomt uit componenten die gewoon niet meer voorzien worden van drivers voor nieuwere versies van Android (zoals Qualcomm) en daar kan Google zeer zeker wat aan doen, Microsoft wist dit probleem wel op te lossen voor Windows Phone/Mobile indertijd door zelf veel werk in drivers te steken en/of ondersteuning af te dwingen.

Daarbij heeft Google ook al verschillende keren projecten opgestart om controle over updates over te nemen van OEMs en die zijn stuk voor stuk gefaald en/of aan het falen (zie Android One en Nokia).
Het updatebeleid van Android staat los van het updatebeleid wat de diverse fabrikanten voor hun hardware hanteren... en het updatebeleid van Android is prima, zelfs beter dan dat van Apple want over het algemeen is Android veel sneller met minstens een maandelijkse update van security patches en bugfixes... zelfs voor oudere versies.

Over welke Windows Phone/Mobile heb jij het? Aangezien Windows mobile al teruggaat tot begin jaren 90. Hoe dan ook een OS wat niet meer bestaat en/of ondersteund wordt... dus sowieso geen sterk voorbeeld?

Android One ondervind inderdaad niet veel succes, maar ook wat dat betreft is dit niet iets wat Android/Google direct kan worden aangerekend... fabrikanten zien blijkbaar geen heil in dat programma. Daar zijn diverse redenen voor te bedenken, hoofdreden is denk ik toch dat veel fabrikanten graag een eigen sausje over het OS heen willen gooien en diverse apps erop etc. (lees inkomsten) en dat is niet toegestaan in het programma.
Sailfish is een mooi initiatief, echter na al die jaren nog niet ingeburgerd. Zelf zou ik graag zien dat Jolla meer populariteit krijgt en dat je op een gegeven moment ook toestellen kunt kopen waar Sailfish als OS geleverd word.

Zelf al veel besturingssystemen gehad. Symbian, Windows CE, Android, Windows Phone en iOS. Tot nu to ben ik blijven hangen op iOS maar als Sailfish wat meer mainstream en ondersteund word ga ik het zeker proberen.
Tja, leuk idee, maar als ik een feature phone kon vinden die met zekerheid de komende 5 jaar WhatsApp-ondersteuning had dan had ik überhaupt geen smartphone meer gebruikt. Bank-apps is nog wel omheen te komen met een oudere telefoon die je alleen daarvoor gebruikt (en dus verder geen contactmogelijkheden heeft, dus weinig risico), maar dat gepongel met het shimmen van de Android API om net wel net niet compatibel te zijn heb ik ook geen zin in.
De feature phones die Nokia aanbied heeft gewoon support voor WhatsApp en Facebook. ;)
Nokia? Ik heb nu een G20, die krijgt android 12 en 13.
Note: HMD heeft ondertussen getoond dat ze er niet vies van zijn om beloftes voor updates niet na te komen, zelfs voor mid-range toestellen.
Garanties krijg je bijna nergens, en zeker niet in het budget segment...
Dit zijn de iets langere 'beloftes' die ik zo in mijn hoofd heb v.w.b. Android (disclaimer; ik kan er dus naast zitten!) in upgrade/update jaren:
- Samsung A-serie en hoger, 3/4
- Fairphone 4, 5/5
- Xiaomi 11T en 11T Pro, 3/4
- Nokia 3/3

[Reactie gewijzigd door HuisRocker op 23 december 2021 08:40]

Xiaomi. Die leveren budgettelefoons, maar brengen wel redelijk vaak updates uit.
Maar ook bij Xiaomi heb je het na 1 upgrade wel gezien met een midrange telefoon. De nieuwste beveiligingsupdate voor mijn Note 7 is 1-8-2021 (ergens in oktober uitgerold). die daarvoor was 1-1-2021. Dat noem ik niet redelijk vaak, dat noem ik minimaal en ook nog eens heel laat
Ik heb een note 9 pro (220 euro geweest) ik heb idd maar 1 android upgrade gehad(voorlopig). Maar wel al 2 miui upgrades. En steeds veiligheid updates . Of ik android 12 krijg maakt me geen bal uit zolang ik maar veiligheid updates krijg. Het is niet omdat je geen versie upgrade krijgt dat je plots je telefoon niet meer kan gebruiken. Dit artikel is eigenlijk een beetje een storm in een glas water
Wat ik meende te zeggen was dat ik het laatste jaar slechts 2 beveiligingsupdates gehad heb. De android 10 update kwam meer dan een jaar na release. 3 maanden geen beveiligingsupdates is een risico, laat staan 8 of 10.
De note 7 is over een maand ook al 3 jaar oud, volgens mij belooft xiaomi 2 jaar ondersteuning voor hun budget modellen.

Voor de Mi11T beloofd 3 grote android upgrades, en 4 jaar security patches.
Dus het lijkt de goede kant op te gaan bij Xiaomi qua updates.

[Reactie gewijzigd door Vlizzjeffrey op 24 december 2021 00:32]

Want? Ik zie dat hele gedoe over android updates niet zo. Wat mis je nou in een update? Android vanaf 8 of 9 is toch meer dan prima? Ik zou niet weten welke functie ik Echt zou missen. Als er maar beveiligings updates komen.
Tot je apps niet meer werken omdat die een bepaalde versie weigeren te ondersteunen.

Leuk als je mobiel bankiert of belegt.
Ja dat zal snel gebeuren met Android 10. Minimaal is nu vaak versie 4 of 5. All's dat minimaal 10 is dan zijn we wel een paar jaar verder en liggen die dingen al jaren op de vuilstort.
Ouder dan Android 7 loop je al snel tegen beperkingen aan, bijv:
ING vereist 6, Rabo 7, ABN 7, Triodos 6. Overheid Berichtenbox 7, Digid 7, CoronaCheck 6.
Voor iemand die niet zulke beperkingen wilt en in staat is zijn telefoon heel te houden, is elke major upgrade toch weer n bruikbaar jaartje erbij.
Mijn telefoon is 8 jaar oud, niks vuilstort, gewoon nieuwe Android (custom rom) en gaan.
de "minimum versie" is meestal technisch van aard

https met TLS1.2 ging pas vanaf android versie zoveel
TLS1.3 vanaf versie zovveel

ik denk niet dat er in Android 11 zoveel zit wat in android 9 niet kon. etc..
Ze hebben pas versie 4 (KitKat dacht ik) uit de ondersteuning gehaald. Dit is langer dan een telefoon meegaat dus binnen om en bij de 6 jaar (aangenomen dat ze 1 versie per jaar annuleren in de ondersteuning wat meestal langer is) is je Android 10 niet meer ondersteund, dit is toch geen probleem. Want je foon is dan toch al veiligheidsgewijs lek als een zeef en zou ik veiligheid gewijs al niet meer aan m'n tieners geven en zal eigenlijk waarschijnlijk al gerecycled zijn .

Mensen maken hun veel te druk.

PS als je belegd ofzo hoop ik dan toch zodra je foon geen update meer krijgt qua veiligheid dat je een ander toestel neemt
Als al snel na uitbrengen blijkt dat er slechts minimale updates volgen heeft dat hoe dan ook beperking. Is het niet op de korte termijn, dan op de lange termijn. Uiteraard kun je stellen dat zolang je geen last van die beperkingen hebt het je niets uitmaakt, maar niet iedereen heeft er even weinig last van. Misschien koop jij makkelijk een nieuwe smartphone, maar er zijn ook gebruikers die graag zo lang mogelijk gebruik maken tegen de laagste kosten. Dan kan het over een tijd uitmaken dat iemand geen 12 heeft en bepaalde apps niet meer kan gebruiken en veel sneller tijd en geld moet investeren en minder kan verdienen aan een oude smartphone met 11, terwijl een ander voor bijna hetzelfde startgeld langer gebruik kan maken door een upgrade naar 12 en later met 12 in plaats van 11 kan verkopen. En daar kan je natuurlijk allemaal uitzonderingen bij noemen, feit is dat er verschil is en het bedrijf dat niet zomaar in het voordeel van klanten maakt.
Je kan telefoons kopen die minder kosten die ook de laatste veiligheid updates hebben akkoord het zal geen snelheidmonster zijn maar zal wel gewoon werken . .
Als je verkoper bent is dat een leuk argument, maar dat maakt het nog niet beter voor consumenten.
Zoals de laatste alinea stelt, het is vooraf al duidelijke welke toestellen een (of meerdere) version upgrade krijgen.
Beveiligingsupdates blijven wel komen, hoewel het (net als bij andere fabrikanten) onduidelijk is hoe lang deze blijven komen.
Recent mijn G9 plus een upgrade naar 11 gegeven. Daar zaten voor mij niet echt schokkende veranderingen in.

Dus in mijn opinie zijn beveiligingsupdates belangrijker dan version upgrades
De goede verhouding tussen prijs en hardware kan Motorola doen door de ondersteuning achteraf minimaal te houden.
Ik heb wel een paar keer een Motorola gehad, maar toen was twee à drie jaar ondersteuning voor een midrange toestel nog vrij algemeen. Inmiddels hebben steeds meer merken de ondersteuning verlengd en gaat mijn voorkeur ook uit naar een ander merk.
Een upgrade naar een nieuwe android versie hoeft van mijn nog niet eens, maar Motorola stopt de beveiligings-updates ook al na twee jaar (plus of min een paar dagen). De beveilings-updates komen het tweede jaar ook erg traag, eens in het kwartaal.
Motorola/Lenovo is kwaliteit voor een scherpe prijs. Koop ze niet als je de software belangrijk vindt voor de laatste versie te hebben kan je beter een Samsung in huis halen. Je krijgt veel voor een belachelijk lage prijs. Daar zijn ze jaren altijd sterk in geweest en dat is voor een non-tweaker die gewoon een simpel toestel zoekt een mooie en goede deal voor het geld. Niet iedereen heeft hoge eisen en wil een uit de kluiten gewassen product in huis. Meestal wordt zo n apparaat ook maar sporadisch gebruikt voor de simpele dingen.
Het wordt steeds moeilijker om voor het werk een standaardtoestel te vinden dat nog enigszins voldoet voor een budget rond de 250 € (gaat hier over allerhande administratieve functies waar werkgerelateerd smartphonegebruik zich voornamelijk beperkt tot Outlook & Teams):

Motorola: Belabberd updatebeleid, veel te grote toestellen.
Nokia: Toestellen iets kleiner maar hardwarmatig veel meer problemen mee dan andere fabrikanten (oplaadpoort, speakers), updatebeleid meestal wel beter.
Samsung: Interface & bloatware, wel top updatebeleid en degelijke toestellen, wordt stilaan de eerste keuze.
De obscure spelers: Belabberd updatbeleid, vaak ook gigantische toestellen, niet altijd evident aan te kopen via niet-obscure webshops.
...

Ik overweeg voor te stellen over te schakelen naar iPhone SE en de afschrijftermijn dan te verlengen. Budgetten optrekken kan ook maar we blijven dan tegen dezelfde issues botsen, en ik ben nu ook niet de persoon die over dit budget beslist. We adviseren hoe langer hoe meer dat mensen zelf een toestel naar keuze aankopen en dan (een stuk) terugbetaald krijgen. Support hierop is dan weer een stuk lastiger.
Het kutte aan de SE is wel dat je een verschrikkelijk slecht scherm krijgt (720p, 60hz) en een ongelooflijk korte accuduur. Voor de rest is het wel een goed en capabel toestel, maar voor mij heeft het 2 enorme minpunten.
Nou ja, slecht: het is gewoon niet meer het modernste, maar nog wel prima te gebruiken.

De accuduur is inderdaad niet ideaal, maar ook niet helemaal onbruikbaar. Als je langer weggaat en je telefoon ook daadwerkelijk gebruikt, is het wel aan te raden om een power bank mee te nemen.

(Ik spreek uit ervaring met de iPhone 8, maar op de SoC na is die vrijwel identiek.)

[Reactie gewijzigd door Commendatore op 24 december 2021 23:25]

idd. iphone 8 is bagger. heb hem voor mijn werk. Accu binnen 8 uur leeg, oude meuk qua lay out en ik kan niet wennen aan de werking. Prive een mooie Oppo A5 uit 2020 met android 10 en 5000mah accu goed voor 1.5 tot 2 dagen :)
Een iPhone 6 op steroïde. En dan heb ik het over de processor die in het toestel zit. Voor een nieuwe zou ik wachten op versie 3. Moest deze uitkomen heb je ook een beter toestel.
Als een bedrijf als Fairphone nou eens een toestel kan leveren voor +/- 250 euro met redelijke specs, een goede repareebeerheid en lange updates dan komt dat voor mij in de buurt van de ideale werktelefoon om aan grote groepen van je werknemers uit te delen. Sneuvelt er eens een kun je het repareren, en als bewustbedrijf wil je natuurlijk wel met fairphones geassocieerd worden.
Inderdaad, ik teken direct.
Waarom zou een telefoon met andriod 10/11 niet kunnen werken met outlook en teams? zo lang de security patches blijven komen is er toch niks aan de hand?
Met fabrikanten die stoppen met updates krijg je geen security patches meer? Apps en alles wat via de play store kan geupdated worden wel, maar het OS niet.
Nee dat klopt niet helemaal:
Veel van de modellen blijven wel beveiligingsupdates krijgen. De roadmap ligt in lijn met beloften over upgrades die de fabrikant doet.
Vaak / meestal krijgen toestellen die geen grote android update meer krijgen nog wel enkele jaren security patches. Ik heb hier ook twee toestellen die nog op android 10 zitten en geen android update naar 11 of 12 krijgen, maar ik krijg er nog wel gewoon om de zoveel maanden security updates voor.

Vaak staat op de roadmap van fabrikanten / toestellen wel hoelang security updates uitkomen, deze staan los van android OS versie upgrades (10 -> 11 -> 12, etc).
Zijn upgrades nog heel belangrijk is natuurlijk de echte vraag, met veiligheidsupdates van een Android versie uit Google voor 5 jaar mogelijk, kan een fabrikant dus best over langere tijd updates geven zonder ooit een versie upgrade te doen.
Een versie upgrade is altijd leuk, maar bieden praktisch relatief weinig toegevoegde waarde de afgelopen jaren voor de eindgebruiker, en zeker voor een werk toestel, who cares of het de nieuwste mode icoontjes heeft, het toestel moet functioneel zijn want werk.

Overigens, als werkgever is een Samsung prima keuze met de Knox beveiliging al aanwezig, en gegarandeerde meerjarige support op de Enterprise Edition serie toestellen welke ook doorwerkt in de praktijk naar de andere toestellen (Enterprise serie garanderen ze meerjarig kunnen leveren van een model, maar software zit verder geen verschil in met de overige modellen).
https://www.samsung.com/n...bile/enterprise-edition/#
Op de S21 met Android 12 zit maar een handvol apps aan bloatware er op, zoals de Galaxy Store, en de verplichte apps uit het OS voor bellen en berichten. Tijdens de setup krijg je een vraag waarmee je een hoop apps erbij krijgt, maar die kun je ook weigeren.
Tip: kijk eens naar de OnePlus Nord CE 5G of, als het budget strak wordt gehandhaafd, de Nord N10 5G. Beiden heb ik gekocht voor m'n pubers thuis en die zijn er heel happy mee. Zelf heb ik de eerste Nord, inmiddels al wat ouder, maar ook nog steeds heel veel telefoon voor je geld, alleen wel weer net een tikkeltje duurder.
Die is idd nog het overwegen waard, bedankt voor de tip!
Vraag is alleen hoe de SW support daar blijft, de CE en N10 hadden een slechter upgrade beleid en jaar korter update beleid dan de gewone Nord die zich kon meten met de OP8 qua garanties rondom upgrades en updates.
Daarnaast rommelt het nu met de samenvoeging richting Oppo, en afbouw OxygenOS richting ColorOS.
Ik ben voorzichtig met Oneplus aanraden op dit moment, want ook de communicatie schort het momenteel aan over wat ze wanneer doen en met welke garanties.
Wij zitten met hetzelfde probleem want toestellen rond de E 200-250 zijn op zich voldoende voor eenvoudig gebruik. Afgelopen jaren Android One toestellen gebruikt vanwege de schone Android en goed updatebeleid. Aanvankelijk Motorola Action One, maar Motorola brengt nu geen Android One toestellen meer uit in deze prijsklasse. De niet-Android-One toestellen hebben slecht updatebeleid. Overgestapt naar Nokia 5.3 met Android One en nu 5.4, maar dat toestel heeft geen 5Ghz wifi wat echt een nadeel is. Chinese toestellen gebruik ik liever niet dus waarschijnlijk moeten we overstappen op Samsung, die kondigde eerder dit jaar aan alle nieuwe toestellen 4 jaar updates te geven. Jammer vanwege de bloatware (leidt tot meer gebruikersvragen), maar we moeten toch eens gaan denken over MDM en daar schijnt Samsung goed in te zijn met hun Knox.

Het grote formaat van de hedendaagse toestellen heb ik inmiddels geaccepteerd en is voor de meeste gebruikers ook wel pretig omdat ze zoveel tijd op hun mobiel doorbrengen.
Een Fairphone onder de E 300,- zouden wij ook direct doen.
Je kan je telefoon ook rooten waardoor je vaak alle bloatware apps van je telefoon kunt gooien, dat heb ik met mijn Realme gedaan, ik denk dat het met Samsung's ook wel zou moeten kunnen,
Wacht even. Ik heb voor mijn moeder de G pro gekocht want die heeft android one, kwam met android 10. En die gaat nu niet naar 12??
Ik schrok ook even. Maar hij staat wel in het lijstje als je op de link naar de blogpost klikt. De lijst op deze pagina klopt dus niet helemaal.
Ah okay, zie het nu ook ja. Anders zou ik zonder twijfel actie gaan ondernemen om het ding weer terug te sturen en mijn geld terug te krijgen.
Helaas is het Android One label niet wat je ervan mag verwachten.
Ik zit met mijn Motorola One Vision nog steeds te wachten op een security update sinds juli.
Het schijnt te maken te hebben met een serieuze bug in die toestellen met Android 11. Maar feit is wel dat eigenaars met dit toestel in heel veel landen sinds juli (exact 2 jaar na introductie) geen update meer gehad hebben.
Dit terwijl er met Android One wel tot 3 jaar aan maandelijkse updates beloofd is.
Op dit moment dus geen update naar Android 11 en geen security updates.
Motorola is ook nogal vaag over deze situatie.

Ik kan je wel vertellen dat ik hierover serieus pissed ben.
Je denkt met "Android One" een toestel te kopen met 3 jaar updates (in elk geval security updates), maar zelfs dat blijkt in de praktijk anders te zijn.

Ik weet niet wat de juridische status is van een "Android One" label, maar ongeacht of je juridisch in je recht staat, ziet het er slecht uit wat betreft het krijgen van updates.
Het is echt belachelijk ja. Google zou hier hard tegen op moeten treden, hun naam wordt ook te grabbel gegooid. Echter, ik hoor zo weinig van google over android one, en over android one in het algemeen, dat ik het idee heb dat het binnenkort op de killed by google lijst kan.
Zelfde probleem hier.... Ik had juist een echt Android One gekocht voor de het update beleid. Echter is dat zeker niet waar gemaakt. Misschien volgende maar een Pixel kiezen...

Op de NL blog van Motorola staat
Model Android af fabriek Versie Huidige software Huidige versie Android Security
motorola one vision PSA29.97-37 Pie 9.0 QSAS30.62-33-17 Q 10.0 1 juli 2021
Maar op de Motorola upgrade page staat dit:
motorola one vision
The upgrade to Android™ 11 began on September 9, 2021.

[Reactie gewijzigd door splug op 23 december 2021 16:54]

Het heeft er alle schijn van dat de Android 11 release voor de One Vision teruggetrokken is, of wellicht in NL nooit vrijgegeven is omdat er in andere landen (waaronder Duitsland) problemen schijnen te zijn mbt. niet meer kunnen bellen of gebeld worden. (zie One Vision forum)
Geen idee of dat ook de situatie is in NL, of provider specifiek is.
Bedankt voor de pointer naar het forum. Mijn telefoon is unlocked. Ook ik gebruik vodafone. De antwoorden van de 'agent' zijn niet erg hoopvol noch helpful.
Heb net het RSA tool geinstalleerd (stond ook in het forum). Ik heb momenteel versie QSAS30.62-33-17.

Via rescue is de volgende firmware beschikbaar: RSAS31.Q1-48-36-16.

Nadeel is dat alle data die er op staat overschreven wordt :-(

Misschien nog eens over nadenken.
Het zou verboden moeten worden om telefoons die minder dan 5 jaar oud zijn uit te sluiten van upgrades en ze daarmee een stuk minder courant te maken dan technisch nodig is. Android 12 kan gewoon prima draaien op deze telefoons en dit beleid moedigt enkel aan er dat telefoons nog sneller worden vervangen.
Buiten Tweakers zal er vrijwel niemand zijn die een nieuw os wil. Beveiligings update ja, maar welk verschil maakt 12 IPV van 10 of 11 nou echt? Uiteindelijk staat insta,tiktok en bijv. Whatsapp gewoon op dezelfde plek. Ik heb er uit nog nooit iemand over gehoord, zeker niet in de budget klasse.
Hogere API niveau die word vereist aan apps waardoor je privacy en security beter gegarandeerd kan worden.
EU is daar mee bezig. Let wel op. De foons van 100 euro tot 200 zullen dan wss verdwijnen.
Als toestellen langer updates krijgen word het wel veel interessanter om tweedehands toestellen te kopen. Een toestel van €250 is als hij een jaar uit is 2e hands zo'n €150, dus dan zit je alsnog in die prijsklasse.
Helemaal met je eens. Is lekker duurzaam om de twee jaar een nieuwe mobiel omdat deze niet meer te beveiligen is...blijf me verbazen anno 2022
Tja, heb voor € 77 een nieuwe e20 gekocht (met gratis 64GB microSD kaart) en die draait Android 11 zonder bloatware. Kan mij geen bal schelen als Android 12 er niet beschikbaar voor komt - voor dat geld...
Ik denk dat dat voor de meeste mensen opgaat die zo'n telefoon in dat prijssegment kopen.
Tweakers maken er weer een drama van, maar dat is nergens voor nodig.
Mijn €400 Edge uit 2020 krijgt wel een update, en ook dat kan me eigenlijk volstrekt niet interesseren. Wat wordt er nou daadwerkelijk toegevoegd in zo'n update? Ik zou het eigenlijk niet weten, en 9 van de 10 keer merk ik er in het dagelijks gebruik ook helemaal niets van.
Nieuwe functies mis je misschien niet, echter security updates zijn en blijven belangrijk. Zeker met een toename van cybercrime. my 2 cents.
Security updates staan buiten een versie upgrade van Android.
Ja en nee. Mijn Motorola One Vision heeft sinds 1 juli 2021 geen security update meer gehad. Echter met een versie update naar Android 11 komen er wel nieuwe security updates beschikbaar. Het probleem is nu dat ik die Android 11 update niet kan downloaden....
Moto maakt zich door dit belabberde upgrade beleid totaalniet meer geliefd.
Waar ze onder Google veel langer grote updates gaven aan hun telefoons is het nu dus bij degoedkope telefoons alleen maar security updates.

Ik laat ze na mijn moto g8 power (2020) ook maar links liggen denk ik.
Goed om te weten. Na goede ervaringen met Motorola wilde ik volgend jaar zeker naar dit merk kijken, maar met dit update beleid kunnen ze het uiteraard vergeten.
Vanwege het achterlijke update-beleid van fabrikanten van Android-telefoons (gecombineerd met de idiote formaten van de telefoons tegenwoordig) ben ik er daadwerkelijk over aan het denken om volgend jaar maar een kleinere iPhone te nemen. (Ik heb nu een Nokia 6.1 uit januari 2018 die ook niet meer wordt bijgewerkt, maar qua hardware eigenlijk nog voldoet.) Dan kan ik tenminste een jaar of 5-6 met met die telefoon vooruit. Ik heb al een iPad Pro 12.9, dus het Apple-ecosysteem is me niet vreemd.

(Al zou ik nooit een laptop of computer van Apple aanschaffen, omdat ik over mijn computer meer controle wil. Mijn telefoon is voornamelijk bedoeld voor internet, navigatie, whatsapp, bellen en SMS, en dat is het wel zo'n beetje.)
Ik kan je persoonlijk de Pixel 4a aanbevelen als fijn formaat. Overigens zit hier 3 jaar ondersteuning op (nog 2) en kun je er daarna nog een custom rom installeren :)
Anoniem: 93050
@Orphu26 december 2021 10:31
Thanks, ik zet 'm op het lijstje
Jammer voor een telefoon als de G 5G. Deze heeft een snapdragon 750G voor €167,- Super goedkoop dus en qua hardware nog erg snel en modern. Ik had stiekem gehoopt dat deze alsnog langer updates kreeg.
Misschien even wachten op lineageos als deze met een Android 12 komt. Vooralsnog niet het geval voor het E-model en Motorola's zijn niet de makkelijkste om hiermee te flashen is mijn eigen ervaring. Zonde was zo'n mooi vooruitstrevend bedrijf 😔
Probleem is wel dat verschillende apps weigeren te werken als je een custom rom installeert. Vooral banken en NFC betaal apps doen daar bijzonder hysterisch over terwijl het toestel niet eens is geroot. Dus ja, ik snap wel dat mensen dan toch graag fabrikant updates hebben om geen gedoe te hebben.
Heb echt genoten van de Moto X 2e generatie. Als ik die nu nog in handen heb ben ik helemaal blij. Jammer dat ze hier niet mee verder gingen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee