IFixit: Face ID blijft onder iOS 15.2 werken na schermvervanging Apple iPhone 13

Face ID blijft functioneren als gebruikers het scherm van hun iPhone 13 vervangen of laten vervangen, bevestigt iFixit. Dat gebeurt vanaf iOS 15.2. Het is nog steeds onduidelijk of Apple bewust Face ID uitschakelde bij een schermvervanging onder in iPhones.

Daardoor raadt iFixit gebruikers weer aan om een defect scherm te vervangen of te laten vervangen, meldt de reparatiesite. De reparatiescore die de site geeft gaat ook omhoog van een 5 uit 10 naar een 6 uit 10 om die reden. Die score kan nog hoger uitvallen als Apple onderdelen, tools en handleidingen beschikbaar maakt voor de iPhone 13, zoals het eerder beloofde.

De site merkt wel op dat Apple altijd logt als een gebruiker onderdelen vervangt of laat vervangen. Dat is vanaf iOS 15.2 zichtbaar in het instellingenmenu van de telefoon. Dat is voor het eerst. Aan de achterkant houdt Apple die data al veel langer bij in zijn GSX-systeem voor reparateurs, meldde Tweakers eerder.

Na de release van de iPhone 13 bleek dat authenticatie via gezichtsherkenningsfunctie Face ID niet langer mogelijk was na vervanging van het scherm. Apple bevestigde het probleem, zonder te zeggen of het ging om een bug, verandering in beleid of experiment. De stap had het niet-officiële reparateurs moeilijker gemaakt om schermreparaties uit te voeren, omdat veel mensen hechten aan de Face ID-functie. Er was bovendien geen technische noodzaak voor om Face ID te blokkeren.

Terugkijken: iPhone 13-review Tweakers

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

23-12-2021 • 07:51

50

Reacties (50)

50
50
18
2
0
19
Wijzig sortering
“ De site merkt wel op dat Apple altijd logt als een gebruiker onderdelen vervangt of laat vervangen”

Laat het dan ook zien of het vervangen is met originele Apple onderdelen of niet. Dat is denk ik wel interessanter voor een 2e hands
Ja, je krijgt te zien of er een origineel Apple onderdeel is gebruikt of een onderdeel van ‘derden’. Je kan dit vinden onder instellingen > algemeen > info. Het komt onder het serienummer te staan. Dit is bijvoorbeeld handig als je een iPhone tweedehands koopt. Je kan dan zelf controleren of er onderdelen zijn vervangen in de iPhone.
Zodra een onafhankelijke reparateur een scherm vervangt met een origineel scherm komt er hetzelfde te staan als met een imitatie scherm. De tekst die er staat is dat het niet door Apple vervangen is en daardoor niet te controleren is of het scherm origineel is, wat natuurlijk onzin is in het geval dat er een origineel scherm word geplaatst door een onafhankelijke reparateur.
Het is sowieso niet te controleren of door de onafhankelijke reparateur gebruik gemaakt is van een origineel onderdeel, dus in principe is die melding dan terecht. Dit zou natuurlijk wel opgelost moeten worden als apple ook officieel onderdelen gaat leveren aan anderen dan alleen gecertificeerde reparateurs. Dat laatste is ook wat wel het liefst willen natuurlijk en dan is het inderdaad de vraag of er dan nog altijd een melding in de telefoon geregistreerd wordt waaruit blijkt dat er geen origineel onderdeel is gebruikt,
Op het moment dat je 2 iPhone's net uit de doos haalt en de schermen verwisseld komt de melding ook in beeld. Dan kan je er toch vanuit gaan dat het een volledig origineel display is. In veel gevallen zijn originele schermen aan te komen via andere partijen dan Apple, en voor het toestel is dit zeker te controleren met alle info die in de schermen staat. Apple schermt dit puur af om te zorgen dat de reparaties zo veel mogelijk bij Apple terug komen. Maar zoals je al aangeeft zou Apple de reparaties/onderdelen en het juist overzetten van van functies gewoon open moeten stellen zoals bijvoorbeeld Samsung dat ook doet.
In hoeverre het hier op gaat weet ik niet, maar bij bijvoorbeeld printers werd er bij imitatie toners heftig geklooid met de originele chipjes die dan van lege toners werden overgezet op refurbished.
Ik kan mij voorstellen dat Apple zo'n wapenwedloop wil voorkomen door op alle niet door een erkend bedrijf uitgevoerde reparaties 'niet te controleren' te zetten. Hooguit dan nog een 3e state "Waarschijnlijk origineel, niet door een erkend bedrijf".
Een 2e dat ik mij kan voorstellen vanuit mijn omgeving, zelf nog nooit een kapot scherm gehad (op een toestel na dat onder een stalen balk was gekomen, maar dat was dan nog het minste..), dat de meeste schermen die door een 'onafhankelijke' reparateur worden vervangen sowieso niet origineel zijn. De bedragen voor origineel en 'goede imitatie' lopen waarschijnlijk nogal fors uiteen waardoor de meeste mensen dan voor de imitatie zullen kiezen, zeker bij een goede aanbeveling van de reparateur.
Mensen hebben altijd wat te klagen maar dit is gewoon een nette oplossing.

Als niet officiële reparateur kan je nooit een nieuwe originele iphone scherm hebben dus zit je al met een 2dehands scherm te kloten.
Face ID blijft functioneren als gebruikers het scherm van hun iPhone 13 vervangen of laten vervangen
*door een ongeautoriseerde reparateur. Als Apple het scherm uitwisselde bleef FaceID natuurlijk wel werken of niet @arnoudwokke ?
Auteurarnoudwokke Redacteur Tweakers @fsfikke23 december 2021 09:17
Yup, door Apple erkende reparateurs hebben een methode om een nieuw onderdeel cryptografisch te koppelen aan het pcb, waardoor alles weer werkte.
Er valt volgens mij nog genoeg te verbeteren. Voorbeeldje: een refurbished iPhone X gaat stuk, net buiten de garantie van de verkoper, dus contact gezocht met Apple zelf. Apple antwoordt: breng maar langs bij een van onze Centers. Was alleen te ver weg, dus gevraagd om een alternatieve reparateur in de stad of regio. Die was er ook: breng maar langs bij een fysieke winkel van Coolblue. Mooi! Alleen, daar aangekomen, blijkt de telefoon dus alsnog niet te kunnen worden gerepareerd. De reden: sorry, wij kunnen u niet helpen, want er zit een buitenlands IMEI nummer op |:(

Gelukkig was het niet mijn eigen telefoon...
Ja hallo, je vraagt dus support op een refurbished product. Ik zou dan aankloppen bij degene die je dit product verkocht heeft.
Ja hallo, je vraagt toch gewoon of alsjeblieft iemand het kan repareren? Je betaalt er toch gewoon voor? Hoezo kan dat niet als er een buitenlands IMEI op zit? Dat is belachelijk.
Je moet toch echt boos worden op Apple.
Coolblue wil we repareren (inkomsten) maar mag niet van Apple.
Je moet dan toch echt boos worden op CB en niet Apple. Een AASP mag en kan gewoon buitenlandse toestellen aannemen voor een reparatie garantie of niet maakt daarbij nog niet eens uit.

waarschijnlijk heeft de CB het toestel geweigerd omdat het ze teveel werk zou kosten omdat er bij een refurb een grote kans is dat ze later wel iets vinden waardoor ze de reparatie moeten weigeren.
Waarom boos worden op een partij waar er geen enkele garantieplicht bestaat?
Dus je kunt op niemand boos worden want het gaat om een refurbished product buiten de garantietermijn. In dit geval mag je wat mijn betreft mopperen op Coolblue omdat ze niet willen repareren tegen betaling... maar ook dat is hun eigen keuze.
Nergens in het verhaal van RRRobert blijkt dat hij ervoor wilde betalen, maar dat het (hopelijk) om een garantiezaak ging (gezien de zin "net buiten de garantie van de verkoper").

Als CoolBlue betaalde reparaties aanbood, hadden ze gewoon die iPhone gerepareerd hoor.
Ter info, het ging om een te betalen reparatie. De lightning poort werkte niet meer; vermoedelijk zat er iets in (vervuiling). Maar het feit dat de telefoon was voorzien van het buitenlandse IMEI nummer was voor CB al een reden om het onderzoek verder te staken. Ik vind dat heel vreemd. En ik vraag me ook of dat maar zomaar mag, in het kader van EU regelgeving; in het verleden zijn bijv. auto-importeurs zwaar beboet omdat ze weigerden garantieclaims in behandeling te nemen op parallel geïmporteerde auto's.

Als gezegd, het was niet mijn telefoon, ik heb deze dan ook teruggegeven aan de eigenaar. Die heeft uiteindelijk een andere (ook weer refurbished...) iPhone gekocht. De oude zal nog wel ergens in de lade liggen.
in het verleden zijn bijv. auto-importeurs zwaar beboet omdat ze weigerden garantieclaims in behandeling te nemen op parallel geïmporteerde auto's.
Maar het gaat in jouw geval helemaal niet over een garantieclaim, dus dan heb je echt geen poot om op te staan als een bedrijf "nee bedankt" zegt. Dat is hun goed recht op dat moment.
Een reparatie (wel of geen garantie doet hier niet eens ter zake) omdat een product niet via de officiële importeur ons land is binnen gekomen, mag m.i. nog steeds niet. 'Vrijheid van verkeer van goederen'.

Overigens, ik kon niet achterhalen welk land er met 'buitenland' werd bedoeld; dat kon of wilde men niet zeggen.
Jij bent in hun winkel waar zij de regels opstellen, dus dan mogen ze ook kiezen om geen reparaties uit te voeren op telefoons of producten uit het buitenland (of om wat voor reden dan ook), tenzij het om garantie gaat natuurlijk.
Een winkel mag regels opstellen zo veel als deze dat wil, maar als die regels niet voldoen aan wettelijke eisen of richtlijnen, dan ligt het probleem bij de winkel, niet bij de consument.
Geef mij een bron waarin staat dat een winkel jouw reparatie uit MOET voeren, dan neem ik alles terug wat ik hier heb gepost.
Een winkel is helemaal niet verplicht om een reparatie voor jou te doen. Sterker nog, wanneer jij een winkel binnen loopt om een TV te kopen en ze zeggen: "Aan jou verkopen we geen TV"dan mag dat. Of het slim is, commercieel gezien is een andere discussie.
@RRRobert
Wil je mij die regels eens laten zien dan? Want als jij bij mij aan de balie staat ben *ik* nog altijd degene die besluit of ik jouw toestel wel of niet wil repareren.

En sterker, een “dat doe ik niet” is meer dan voldoende om een reparatie te weigeren.

Zo kan ik ook besluiten een reparatie niet uit te voeren als er bv een kras op de achterkant zit. Heeft 0,0 met het scherm te maken, en toch kan ik dan die keuze maken.

Dus, op welke wettelijke grond wil jij mij dwingen jouw toestel te repareren?

Ik denk dat je mis bent met regels rondom verkoop van producten en de garantieregels daaromheen. Dat je als winkel gedurende de garantieperiode het eerste aanspreekpunt blijft en je je klant niet weg mag sturen naar de fabrikant. Je mag ze overigens wel wijzen op dat traject als dat sneller is, maar dat neemt de verantwoordelijkheid niet weg. Vanuit de winkel kan het namelijk zijn dat de garantieafhandeling via de distributeur loopt (vanwege registratie serienummers voor evt vervolgreparatie) die dat weer naar de leverancier sturen. En dat kan een flink aantal weken duren voordat dat geregeld is.

Ben benieuwd naar je linkjes :)
Ben benieuwd naar je linkjes :)
Die komen natuurlijk nooit, helaas. Wel een boel onwaarheden verspreiden, maar als mensen om bronnen vragen wordt het angstvallig stil. Jammer is dat!
Als het vervuiling van de port is. Wrm niet even een tandenstoker erdoor halen?
Nou, die fase was al gepasseerd. Sterker nog, ik vermoed dat juist zo'n actie tot het niet meer functioneren van die poort heeft geleid. Maar goed, men wilde dit niet onderzoeken...
Precies, ik ging er ook vanuit dat hij garantie wilde.
inderdaad, precies mijn punt.
Refurbished wil niet zomaar zeggen dat de originele fabrikant voor het eindresultaat kan instaan. Dat is net als met faceid, er is wel genoeg zekerheid nodig dat de vervanging niet te veel onnodige problemen geeft.
Je conclussie te betalen voor reparatie gaat niet zomaar op. Argumenten als een meningen hebben wat er onder reparatie hoort te vallen of willen betalen (of al veel geinvesteerd hebben) halen de risico's niet zomaar weg. Daar valt verbetering in te verwachten, zoals dat de verkoper van herstelde producten verantwoordelijkheid toont, je als koper bewust bent dat een ander niet zomaar goede service kan verlenen op onbekende reparaties en dat Apple vooraf duidelijk is wat stopt met werken als er vervanging is en hoe dat redelijk is. Bij faceid mag verwacht worden dat Apple open is waarom het niet werkte en nu weer wel. Bij de reparatie wat het probleem is en waarom de keuze om niet te repareren redelijk is. En als koper van een refurbished product waarom je niet redelijk naar de verkoper van je refurbished apparaat gaat.
Wettelijk heb jij geen garantie via Coolblue/apple... maar bij de winkel waar het product is gekocht. Tweede hands gekocht? dan heb jij niet eens garantie.
Garantie is toch iets anders dan reparatie? Als je betaald voor een reparatie dan is het toch helemaal niet relevant of je garantie hebt of niet? Mijn wagen heeft ook geen garantie meer, kan ik nu niet meer naar de garage?
Je mag bij elke garage vragen om reparatie, maar de garage kan best zeggen dat ze de reparatie niet wil uitvoeren. ze zijn niet verplicht om dat te doen. Waarom ze het niet zouden doen tegen betaling is natuurlijk de vraag.
Apple meet zichzelf een groen imago aan. Daar hoort bij dat ze niet moeilijk doen bij reparaties van (refurbished) toestellen.
Dus een bedrijf wat zich een groen imago 'aan meet' moet volgens jou ten alle tijden reparaties uitvoeren, ondanks dat het een refurbished product buiten de garantie betreft? Ben benieuwd welke bedrijven dat allemaal doen.. ik vermoed dat die maar dun gezaaid zijn.

[Reactie gewijzigd door wernervp op 23 juli 2024 21:26]

Klinkt alsof je verkeerd geïnformeerd bent daar. Voor een reparatie buiten garantie hoeft nooit een bon aangeleverd te worden noch hoeft het toestel in hetzelfde land aangeschaft moeten zijn om service te kunnen krijgen.
Behalve als een iPhone in zijn geheel vervangen zou moeten worden en hij komt uit het buitenland waar de iPhone van binnen fysiek anders is kan het zijn dat je alleen voor service terecht kan in het land waar het toestel aangeschaft is.
Voor scherm reparaties, batterij reparaties etc kan het zijn dat een refurbished toestel word afgewezen omdat deze niet degelijk in elkaar is gezet, een voorbeeld; er is een nieuwe batterij geplaatst zonder pull-tabs, dan kan en mag deze iPhone niet gerepareerd worden omdat dit gevaarlijke situaties kan opleveren.
Volgens mij klopt dat niet helemaal. Mijn dochters iPhone 8 Max kwam uit Amerika en is bij Apple store in Amsterdam binnen gebracht voor batterijwissel. Bij de wissel vloog, volgens Apple, de batterij in brand en heeft ze voor de prijs van een batterijvervanging een compleet nieuwe (NL) toestel gekregen.
Daarom zeg ik ook dat iPhones waarbij deze fysiek van binnen anders zijn dat het kan zijn dat deze alleen in land van verkoop service kunnen krijgen.
Zowiezo is een Apple Store wat anders dan een Apple Service Provider zoals bijvoorbeeld Coolblue.

[Reactie gewijzigd door Jord-O op 23 juli 2024 21:26]

Ik begrijp dit wel voor de officiële route komen er veel meer dingen bij kijken zoals garanties en wetten.

Stel het is een bij elkaar geraapte telefoon en ze vervangen het scherm en daarna gaan stoppen meer dingen met werken wie is daar dan verantwoordelijk voor.

Als je een gerefurbished toestel wilt repareren moet je naar een onofficiële reparateur
Verkopers zeggen vaak dat de garantie geëindigd is, in de praktijk hoeft dat niet perse waar te zijn. Je kan de telefoon overigens thuis door Apple op laten halen. Die hebben het serienummer al lang en breed gecheckt voor ze ook maar voorstellen langs te komen, dus ik vind het een vaag verhaal. Denk dat iemand bij CB een lulverhaaltje heeft opgehangen.
zwijg me van Coolblue. aangekomen met mijn XR. Meneer de telefoon is blijkbaar al eens open geweest ( scherm was gebarsten en moest dus een nieuw op , en het stond een mm hoger dan normaal, door een fietsongeval ) . Ik zeg ja klopt scherm is al eens vervangen. Nou dan kunnen wij niets voor u doen.
Dan maar naar iLabo gereden, 10 min verder en zonder morren vervangen ( en ja misschien geen origineel scherm, maar wat boeit mij dat )
Het verschil is natuurlijk wel dat Coolblue gewoon een van de grootste Apple retailers is in NL/BE en dus best afhankelijk is van de support die ze krijgen van Apple. Als die er achter komen dat Coolblue reparaties uitvoert die niet mogen van Apple, dan zijn ze zonder blikken of blozen hun goede status kwijt natuurlijk.

iLabo heeft dat probleem niet omdat Apple ze toch al niet support, dus of ze dan iets doen wat niet van Apple mag heeft niet zo veel invloed op hun bedrijf.

Dat is de keerzijde waar je voor kiest bij het kopen van een Apple product, en om dat op Coolblue af te schuiven is een beetje gek, aangezien iedere door Apple erkende retailer zou hetzelfde hebben gedaan of rikeren gewoon hun licentie kwijt te raken. Je kunt het bijvoorbeeld niet eens zijn met hoe ze jou als persoon behandelden, maar dat ze die reparatie weigeren is totaal te begrijpen en iets wat je ook prima kon weten toen je een iPhone kocht.

[Reactie gewijzigd door Globber op 23 juli 2024 21:26]

Klopt maar er was netjes wel op voorhand gemekd aan hen, dat er een niet origineel scherm op zat. En dan na een afspraak gemaakt te hebben, en er dus naar toe gereden te hebben, te horen krijgen, sorry meneer maar we plaatsen geen nieuw scherm omdat de telefoon al eens open is geweest ( juist ik had dat toch gemeld ) , ja helaas meneer. Dus dat is mijn standpunt.
Je bent dus eigenlijk ontevreden dat je eerst om Apple en officiële reparatie heen bent gaan repareren en het je daarna inderdaad niet lukt om nog een officiële reparatie te krijgen. Apple en officiële reparateurs zijn niet verantwoordelijk dat jij andere keuzes maakt en iets probeert. Dat je poging alsnog mislukt ligt dus eerder aan jezelf, tenzij je niet kon weten dat dit het gevolg kon zijn.
Klopt idd, hoe kan ik weten dat dat t gevolg is ? Tenzij ik alle kleine lettertjes had moeten lezen. Als ik een toestel heb dat stuk gaat buiten de garantie ( scherm stuk wegens valschade = valt zowieso niet onder garantie ) en ik ervoor kies om geen hoge bedragen te betalen en voor een goedkoper scherm te gaan en dat dan nadien wegens een fietsongeval weer moet hersteld worden en dan geweigerd wordt? Dat is dan voor mij het jammere eraan dat coolblue officiële apple rapeur is geworden. Want ik weet wel zeker dat toen ze dat niet waren, niet zeurden om bv een baterij en scherm te vervangen in mijn iphone 5s.

Maar we gaan deze discussie sluiten :-) ondertussen nog steeds tevreden van het NIET-originele scherm , hehe

Fijne Kerst alvast
Het is ook nooit goed.
Ik zou geen telefoon tweedehands kopen, maar als ik het zou doen zou dat het eerste zijn wat ik zou checken. En bij niet originele delen lekker verder zoeken.

Ik hoef ook geen auto's die bij een beun onderhouden zijn.
Snap deze reactie niet ( BEUN ? ) ; niet elke telefoon reparatie shop is een beun, en al zeker iLabo niet trouwens. Nu dat terzijde, ik koop ook geen 2dehands telefoon, maar kan er wel iemand mee blijmaken als die minder vermogend is, of dat hij niet zozeer inzit met het feit dat er een niet origineel scherm op zit ( dat trouwens 129 eur koste ; en ik had de keuze voor een goedkoper scherm ook, maar niet gedaan ) .En er is niets mis met een NIET origineel scherm trouwens.
Wat een geweldenaars toch bij Apple _/-\o_ _/-\o_ _/-\o_ _/-\o_

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.