Nee, maar open source betekent wel dat er een hoop kosten bespaard kunnen worden op het moeten reverse-engineeren van hardware. Dat scheelt een gigantische kostenpost in de R&D. Van een schema een moederbord maken is namelijk de moeite niet zozeer. Van een fysiek moederbord het schema ontdekken, en dan met alle problematiek van manufacturer-specific ic's waar je de logica van een losse chip moet zien te achterhalen van context en logische tests, dat kost een enorme bak met geld. Vaak zoveel geld, dat het eigenlijk zinloos is als derde partij om te proberen eigen onderdelen te gaan ontwikkelen.
Dus blijven reserve-onderdelen vaak beperkt tot de onderdelen die direct vanaf de bron op een "minder goed geadministreerde route" op de markt terecht komen, en de algemenere onderdelen die ook door de fabrikant zelf worden ingekocht bij een derde partij. Zo laat Apple ook diens schermen door een andere fabrikant produceren (LG, Sharp, enz), en dan is een identiek onderdeel vaak nog wel te vinden met wat zoekwerk. Goed, het heeft niet het merkje van de fabrikant, maar het werkt wel. Voor heel veel mensen zijn dit gelukkig precies de onderdelen die je nodig hebt, maar als je nou een defect hebt aan je moederbord? Dan is dat een heel typisch geval van jammer.
Tuurlijk valt of staat het succes van het feit dat alles publiekelijk beschikbaar is bij Framework met hoezeer de laptop zelf ook aan gaat slaan bij het grote publiek. Blijft het een niche apparaat voor de activistisch denkende laptop eigenaar? Dan is het fijn voor die mensen die zelf wel een gokje willen wagen met een hete lucht-soldeerstation om een defect moederbord weer nieuw leven in te blazen, maar tot een grootschalige markt met allerlei vervangende onderdelen zal het dan inderdaad niet komen.
Anderzijds, als de Framework laptop, zoals nu redelijk het geval is, competitief in de markt gezet kan worden, inclusief alle bijbehorende voordelen, dan kan dat best betekenen dat er een partij in China bedenkt over een jaar om een ontwerp te maken voor een moederbord waar de nieuwste i7 op zit, of bedenkt om een handige add-in card toe te ontwerpen als daar een afzetmarkt voor bestaat. Of zelf andere I/O modules gaat ontwerpen die compatible zijn met de Framework laptop. Of misschien wordt er wel een alternatieve deksel ontworpen met een ander scherm met een betere kleurweergave.
Wat dat betreft is de Framework laptop een belangrijke ontwikkeling naar het modulair maken van de laptop: Als je een goed idee hebt, maar je hebt niet de resources om een hele laptop te ontwerpen, dan kan je je goede idee nu ook als module ontwerpen en die aanbieden voor het Framework-platform. Dan kan je hele niche producten maken met een niche-markt die via de Framework-laptop wel benaderbaar is. Om maar wat te noemen: iemand die nog een oude camera met CompactFlash gebruikt? Een hele laptop ontwikkelen, of een optioneel smaakje aan een laptop toevoegen om een ingebouwde CompactFlash-kaart te kunnen slikken is totaal niet interessant, koop dan lekker een losse cardreader erbij. Maar als je nou die CompactFlash-lezer kunt aanbieden als I/O module voor de Framework laptop? Dan is het misschien voor die kleine markt wél interessant: je hoeft immers geen grote concessies te doen, want de Framework laptop bestaat in legio samenstellingen, maar je kunt wel al die zeldzame specs bij elkaar verzamelen om je ideale laptop op te bouwen.
(Ik ben niet voldoende thuis in de fotografie om te weten of CompactFlash nog steeds een ding is, zoniet, dan is dit niet een heel goed voorbeeld, maar het werkt wel)
Dus in het beginsel is het absoluut een laptop gemaakt met de filosofie van het 'right-to-repair'. Maar het slagen van het concept als geheel, kan een behoorlijke verandering teweeg brengen in de toegankelijkheid van de onderdelenmarkt in de laptop-wereld. En daar is consument én fabrikant bij gebaat. het enige is dat je als fabrikant niet langer de garantie hebt dat een complete laptop bij jou wordt afgenomen, maar misschien alleen maar die ene aantrekkelijke module, of alleen de backbone maar worden de rest van de lego-blokjes ergens anders vandaan gehaald. Het leveren van een totaalpakket is daarmee wel vergaan, en dat is waar de grote fabrikanten helemaal niet op zitten te wachten.