'Apple iOS 15.2-update maakt schermreparatie iPhone 13 eenvoudiger'

Een reparateur van iPhones zegt dat de bèta van iOS 15.2 ervoor zorgt dat het scherm van iPhone 13-telefoons weer vervangen kan worden, zonder dat Face ID stopt met werken. Apple beloofde al met zo'n update te komen, maar zei niet in welke versie.

In een YouTube-video toont iCorrect dat het scherm van een iPhone 13 nu vervangen kan worden door een donorexemplaar, zonder dat Face ID stuk gaat. Wel blijft de telefoon een waarschuwing geven dat Apple 'niet kan verifiëren' dat het om een officieel scherm gaat. Dat was al langer het geval en is niet gewijzigd. Alleen bij vervanging door reparateurs die aangesloten en erkend zijn door Apple is die waarschuwing niet te zien.

Vlak na de release van de iPhone 13 bleek dat Face ID stopte met werken, als het scherm van de telefoon verwisseld werd door exact hetzelfde scherm van een ander exemplaar. Dat komt door een chip op het scherm, die gekoppeld is aan de Face ID-module van dezelfde telefoon. Het was wel mogelijk om Face ID werkend te krijgen, maar daarvoor moest de chip op de schermmodule vervangen worden, wat een complexe operatie is.

Vorige week bevestigde Apple tegenover The Verge dat er een software-update komt die ervoor zorgt dat Face ID niet meer stuk gaat als het scherm vervangen woord. De iPhone-fabrikant zei echter niet met welke softwareversie dat zou gebeuren. Omdat de aanpassing in de bèta van iOS 15.2 zit, is het te verwachten dat die ook wordt doorgevoerd in de definitieve versie van die update. Apple benoemt de wijziging niet in zijn releasenotes.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

17-11-2021 • 12:28

50

Lees meer

Reacties (50)

50
50
22
1
0
25
Wijzig sortering
Goed te zien dat de right to repair beweging toch echt langzaam zn vruchten begint af te werpen.
Hoe meer mensen van deze zaken weten hoe groter de druk op grote bedrijven (niet alleen Apple) om zelfreparatie minderlastig te maken.

Steeds meer grote namen (Mkbhd onlangs nog) geven een tegengeluid en dat werpt nu toch een beetje zn vruchten af, hoewel we er nog lang niet zijn.

[Reactie gewijzigd door Philos31 op 23 juli 2024 15:54]

Ik heb mijn scherm ook wel eens 'goedkoop' laten vervangen, weggegooid geld bleek later...
Maar je had de keuze. Gelukkig. Die repairshop zou je dus onvoldoende beoordelen. Een andere repairshop die wel goede onderdelen gebruikt, en zorg aan de reparatie besteedt, en wél iedereen welkom laat, zal misschien beter beoordeeld worden. Of, als je handig bent, zal je het zelf kunnen doen.

Het gaat er niet om dat die slechte reparatiewinkeltjes moeten bestaan, het gaat er om dat het kan. En niet op voorwaarden of onder gijzeling door een merk wat een reparatiewinkel verplicht exclusief te zijn/sommige dingen niet te doen/etc. Het recht om te repareren en te kiezen waar.

Het is een van de redenen dat mijn volgende laptop een Framework laptop zal zijn. Open schema's, open specificaties, en geen discriminatie bij het bestellen van reserve onderdelen. Zodat juist die vrije reparatie markt kan ontstaan.
En waar bestel je die reserveonderdelen? Lijkt me dat het onderdelenaanbod voor standaard Lenovo/Dell/HP laptops, zeker op de tweedehandsmarkt als je laptop 5+ jaar oud is een stuk beter gaat zijn...
Het verhelpen van deze problemen is juist waar de Framework-laptop voor bestaat, niet alleen voor customizable I/O. Hieronder even een linkje naar hun pagina:

https://frame.work/laptop-diy-edition

Vervangende onderdelen zijn bij Framework zelf te bestellen en de resources worden open gesteld aan derden zodat iedereen in principe onderdelen zou kunnen maken voor de Framework-laptop:
To support and expand on all the ways the Framework Laptop can be upgraded and customized, we’re also launching a Marketplace for modules and accessories. In addition to the parts and products we make, we’re opening up the ecosystem for other companies and individuals to participate.

We're starting with availability of a wide range of replacement parts:

Battery | Display | Webcam | Enclosure assemblies | Hinges | Input Cover | Touchpad | Keyboard | Fingerprint Reader | Headphone jack | Speakers | Internal cables | Heatsink and Fan

And upgrades:
Memory | Storage | WiFi | Mainboards
Framework laptop is een laptop bedoeld om juist de beperkingen in de zin van hoe repareerbaar een laptop over het algemeen is, en hoe de economische levensduur van een heel apparaat kan afhangen van één component van het geheel, op te lossen. Er is een goede beschikbaarheid van vervangende onderdelen vanuit de fabrikant zelf voor reële prijzen, en alle technische data, waaronder ook de elektrische schema's van het moederbord, zijn vrijgegeven aan derden om te gebruiken voor elk mogelijk doel. <- dit durf ik niet met zekerheid te zeggen, ze zeggen het 'ecosysteem' open te geven voor andere partijen, maar of deze dan ook de volledige ondersteuning van Framework mogen verwachten is vooralsnog (voor mij) niet duidelijk. Niettemin is het gewoon mogelijk om, met de elektrische schema's, losse componenten op het moederbord te repareren mocht dat nodig zijn, of voor een derde partij om een heel eigen moederbord-ontwerp te maken.

[Reactie gewijzigd door naarden 4ever op 23 juli 2024 15:54]

Mijn punt is dat je nog steeds afhankelijk bent van een fabrikant die je onderdelen moet maken. Wanneer niemand daar brood in ziet is het alsnog exit met je defecte apparaat.

Begrijp me niet verkeerd want ik vind Framework zeker een goed initiatief en heel interessant welke keuzes ze gemaakt hebben, maar die hele repareerbaarheid invalshoek is imo wat eenzijdig omdat die zich vooral focussed op het beschikbaar maken van kennis en onderdelen en wat voor veel mensen ongetwijfeld een 'driver' is: voor weinig.
Naar mijn mening wordt er te weinig gekeken naar dingen als support, garantie en algemene designkeuzes die het defect raken beïnvloeden. Als ik morgen een niet repareerbare telefoon kan kopen waar de fabrikant 10 jaar support op levert en die praktisch niet stuk kan is dat mijn volgende toestel. Lijkt me voor de massa en het klimaat beter dan repareerbare toestellen waar ieder jaar een nieuw scherm of batterij in moet.
Mijn punt is dat je nog steeds afhankelijk bent van een fabrikant die je onderdelen moet maken. Wanneer niemand daar brood in ziet is het alsnog exit met je defecte apparaat.
Er staat in zijn reactie dat het open-source hardware betreft, die men ook zelf kunt (laten) maken. Ik zie dus niet in hoe dit punt ingaat. Of het praktisch is is een tweede, maar je hebt de vrijheid het te doen. Wil je het liever niet, dan kun je bij de fabrikant onderdelen aanschaffen. Dit is zowat het beste wat ik me kan voorstellen.
Open source betekent helemaal niets als hardware niet beschikbaar is. Natuurlijk kan je het zelf maken, maar dat kost vele malen meer tijd, inspanning en kennis dan wat de meeste mensen hebben. Aangezien 'right to repair' heel hoog van de klimaattoren blaast dat reparatie zoveel duurzamer is maar blijft hangen in dit soort dingetjes die alleen voor hobbyisten met teveel tijd haalbaar zijn vind ik dat best hypocriet.

Als je op dit moment iets wil kopen wat over 5-10 jaar nog gerepareerd kan worden is je kans op onderdelen beschikbaarheid een stuk groter bij de massa fabrikanten die ik al genoemd had.
Hmm, ik begrijp zeker je punt. Het is niet realistisch dat iedereen een 3D printer bezit om zijn laptoponderdelen zelf te maken. In een ideale wereld zouden alle apparaten dezelfde onderdelen gebruiken, die inderdaad op massale schaal geproduceert worden en volledig uitwisselbaar zijn, eigenlijk zoals bij PC's. Dit is echter een utopie voor laptops denk ik. Dit wetende, is het de vraag wat hier het dichtst bij in de buurt komt. Ik kan dit soort initiatieven dan ook vooral toejuichen.

Vanuit de massafabrikanten zal je dit soort initiatieven nooit en te nimmer zien, het kost ze alleen maar centen, dus dan moet het of vanuit politieke legislatie komen, of vanuit niche bedrijven.

[Reactie gewijzigd door saren op 23 juli 2024 15:54]

Nee, maar open source betekent wel dat er een hoop kosten bespaard kunnen worden op het moeten reverse-engineeren van hardware. Dat scheelt een gigantische kostenpost in de R&D. Van een schema een moederbord maken is namelijk de moeite niet zozeer. Van een fysiek moederbord het schema ontdekken, en dan met alle problematiek van manufacturer-specific ic's waar je de logica van een losse chip moet zien te achterhalen van context en logische tests, dat kost een enorme bak met geld. Vaak zoveel geld, dat het eigenlijk zinloos is als derde partij om te proberen eigen onderdelen te gaan ontwikkelen.

Dus blijven reserve-onderdelen vaak beperkt tot de onderdelen die direct vanaf de bron op een "minder goed geadministreerde route" op de markt terecht komen, en de algemenere onderdelen die ook door de fabrikant zelf worden ingekocht bij een derde partij. Zo laat Apple ook diens schermen door een andere fabrikant produceren (LG, Sharp, enz), en dan is een identiek onderdeel vaak nog wel te vinden met wat zoekwerk. Goed, het heeft niet het merkje van de fabrikant, maar het werkt wel. Voor heel veel mensen zijn dit gelukkig precies de onderdelen die je nodig hebt, maar als je nou een defect hebt aan je moederbord? Dan is dat een heel typisch geval van jammer.

Tuurlijk valt of staat het succes van het feit dat alles publiekelijk beschikbaar is bij Framework met hoezeer de laptop zelf ook aan gaat slaan bij het grote publiek. Blijft het een niche apparaat voor de activistisch denkende laptop eigenaar? Dan is het fijn voor die mensen die zelf wel een gokje willen wagen met een hete lucht-soldeerstation om een defect moederbord weer nieuw leven in te blazen, maar tot een grootschalige markt met allerlei vervangende onderdelen zal het dan inderdaad niet komen.

Anderzijds, als de Framework laptop, zoals nu redelijk het geval is, competitief in de markt gezet kan worden, inclusief alle bijbehorende voordelen, dan kan dat best betekenen dat er een partij in China bedenkt over een jaar om een ontwerp te maken voor een moederbord waar de nieuwste i7 op zit, of bedenkt om een handige add-in card toe te ontwerpen als daar een afzetmarkt voor bestaat. Of zelf andere I/O modules gaat ontwerpen die compatible zijn met de Framework laptop. Of misschien wordt er wel een alternatieve deksel ontworpen met een ander scherm met een betere kleurweergave.

Wat dat betreft is de Framework laptop een belangrijke ontwikkeling naar het modulair maken van de laptop: Als je een goed idee hebt, maar je hebt niet de resources om een hele laptop te ontwerpen, dan kan je je goede idee nu ook als module ontwerpen en die aanbieden voor het Framework-platform. Dan kan je hele niche producten maken met een niche-markt die via de Framework-laptop wel benaderbaar is. Om maar wat te noemen: iemand die nog een oude camera met CompactFlash gebruikt? Een hele laptop ontwikkelen, of een optioneel smaakje aan een laptop toevoegen om een ingebouwde CompactFlash-kaart te kunnen slikken is totaal niet interessant, koop dan lekker een losse cardreader erbij. Maar als je nou die CompactFlash-lezer kunt aanbieden als I/O module voor de Framework laptop? Dan is het misschien voor die kleine markt wél interessant: je hoeft immers geen grote concessies te doen, want de Framework laptop bestaat in legio samenstellingen, maar je kunt wel al die zeldzame specs bij elkaar verzamelen om je ideale laptop op te bouwen.

(Ik ben niet voldoende thuis in de fotografie om te weten of CompactFlash nog steeds een ding is, zoniet, dan is dit niet een heel goed voorbeeld, maar het werkt wel)

Dus in het beginsel is het absoluut een laptop gemaakt met de filosofie van het 'right-to-repair'. Maar het slagen van het concept als geheel, kan een behoorlijke verandering teweeg brengen in de toegankelijkheid van de onderdelenmarkt in de laptop-wereld. En daar is consument én fabrikant bij gebaat. het enige is dat je als fabrikant niet langer de garantie hebt dat een complete laptop bij jou wordt afgenomen, maar misschien alleen maar die ene aantrekkelijke module, of alleen de backbone maar worden de rest van de lego-blokjes ergens anders vandaan gehaald. Het leveren van een totaalpakket is daarmee wel vergaan, en dat is waar de grote fabrikanten helemaal niet op zitten te wachten.
Ik begrijp je verhaal, maar het staat of valt met het woord "als framework succesvol wordt".
Niet technische gebruikers zitten niet te wachten op een laptop waar een Compact flash dongel in kan.De meeste apparatuur die van die kaarten gebruik maakt is ondertussen ter ziele denk ik en voor de enkele keer dat je nog zo'n kaartje tegenkomt kan je een USB lezer inpluggen. Dat is ook precies wat die framework laptop doet - die 'modules' zijn gewoon USB devices. Wat nu als er een nieuwe standaard uitkomt en die modules niet meer compatible zijn? Dan zit je toch ook met een lading incompatible Framework 'standaard' doosjes? Of beloven ze eeuwig compatible te zijn (ook als dat ze compleet irrelevant maakt)?
Tjah totdat iemand een titanium smartphone met een diamanten scherm maakt en een dikke rubberen rand denk ik niet dat het binnenkort gebeurd.

Tot dan zou het leuk zijn als fabrikanten niet proberen een extra markt te creëren in de vorm van reparaties bij 1 partij voor bizarre kosten.
Het zou ook leuk zijn als consumenten eens zuiniger met smartphones van tegen de 1000 euro gaan doen en ze niet continu stuk gooien. Ik heb de laatste 20 jaar geen telefoon kapot laten vallen en werkelijk geen enkel medelijden met mensen die zo slordig met hun spullen omgaan dat ze zich boos maken om een dure reparatie die ze eigenlijk vrijwel nooit nodig zouden moeten hebben...

Zo bizar zijn de kosten helemaal niet als je ze afzet tegen de kosten van de toestellen en de frequentie waarop je ze nodig hebt. Als je 3 schermen per jaar nodig hebt moet je je echt eens gaan afvragen waar je mee bezig bent. En als je een telefoon van 1000+ euro koopt kan je ook bedenken dat een reparatie wel eens in de papieren kan lopen.
Momenteel wel nog niet verkrijgbaar hier helaas...
En waarom? Omdat fabrikanten zélf dat illegale circuit hebben gevoed door de officiële reserve-onderdelen zo moeilijk beschikbaar te maken.

Als die schermen vanaf het begin makkelijker beschikbaar zouden geweest zijn voor repairwinkels, tegen redelijke prijs, had die namaak nooit zo van de grond gekomen.
Er zullen altijd aanbieders zijn voor wie kwaliteit niet zo belangrijk is, net zoals er altijd consumenten zullen zijn die zich laten vangen met goedkope rommel.
Ja? En wat is je punt, dat is toch bij elk product/elke dienst zo?

Ik zeg niet dat imitatieschermen niet zouden bestaan, wel dat er véél meer mensen bewust een keuze zouden maken tussen officiële onderdelen en merkloze imitaties. Dat is toch wat je uiteindelijk wil bereiken.
Het probleem is dat men vaak denkt een juiste keuze te maken voor een goede reparatie. Maar dat zelfs de beste reparatie-toko's gewoon B-kwaliteit spullen gebruiken omdat het de prijs zo enorm drukt en dus de marge velen malen hoger maakt.

Als consument is het gewoon niet te oordelen wat je krijgt.

Ik zou veel liever een systeem zien waar je als consument het product kan kopen direct bij de leverancier en dan een derde partij kiest om het te plaatsen. Zo verlaag je de incentives om goedkope componenten in te zetten.
Het probleem is dat apple het verdomd lastig maakt goede of originele onderdelen te krijgen.

Als deze wel gewoon (makkelijk) beschikbaar zijn, dan is het simpel om te selecteren op de juiste derde partij qua reparatie. Als een bedrijf ondanks het beschikbaar zijn van goede onderdelen deze niet gebruikt, wordt dat vrij snel duidelijk.
Ik sta open voor je standpunt hoor, maar bedenk je het zo: Apple onderdelen zijn prima verkrijgbaar. Je moet er alleen voor naar een reparateur met een specifieke certificering. Die zijn duidelijk herkenbaar aan dat Apple logo op de gevel.
Stel nu dat "iedereen" die onderdelen kan krijgen. Wordt het dan zoveel beter? Al die shopjes van Sjaak en Abdul op de hoek gaan "originele" onderdelen leveren. Yeah, right. Dat gaat dus geheid mis. Elke ruimte voor derde partijen die je geeft om jouw spullen te repareren leidt dus tot gesjoemel en gefraudeer. Nu is het duidelijk, ga naar een Apple certifiied center voor vervanging van je onderdelen en dan weet je eigenlijk 100% zeker dat het goed gerepareerd wordt met behoud van functionaliteit. Laat je dat los, dan wordt het meteen schimmig.
Blijkbaar vinden apple gebruikers zich niet slim genoeg om een juiste reparatie toko op te zoeken?

Het enige argument wat ik steeds lees is dat er slechte reparatiebedrijven op de markt zouden zijn.
Dat zal vast zo zijn, maar met mijn android heb ik toch echt een paar goede ervaringen.
'een paar goede ervaringen' is geen statistisch significante steekproef en zegt helemaal niks.
Garandeert zo'n toko ook dat als er iets met jouw toestel gebeurt je een werkend exemplaar terugkrijgt?
Het voordeel voor de consument is dat hij weet dat hij bij Apple een origineel scherm krijgt en dat je het bij de onofficiële reparateur maar moet aannemen op de 'blauwe ogen'.

Ik ben het eens dat het goed zou zijn wanneer je je Apple telefoon bij onafhankelijke reparateurs kunt laten repareren met originele onderdelen tegen een (mogelijk) lagere prijs. Het is alleen lastig voor de consument om te weten of het onderdeel dan ook echt origineel is zonder:
1) het zelf bij Apple gekocht te hebben en alleen de reparateur de reparatie laten doen (waarbij je dan kunt verwachten dat de reparatie in totaal duurder wordt omdat de reparateur het onderdeel niet mag leveren)
2) er een soort van certificering is waarbij bewezen kan worden dat originele onderdelen gebruikt zijn en dan moet je er ook nog vanuit kunnen gaan dat die certificering niet vervalst is.

Helaas zijn de betrouwbare reparateurs dan mogelijk dus de dupe van de louche reparateurs. In dat opzicht begrijp ik wel dat Apple niet zomaar aan iedereen onderdelen levert, wel zou Apple een toegankelijkers beleid mogen hebben voor reparateurs om gecertificeerd te raken. Probleem is dan weer wel dat die reparateurs hogere prijzen kunnen rekenen omdat ze gecertificeerd zijn.
Zouden telefoonfabrikanten dan niet iets voor hun telefoon kunnen maken in vgl. Met het onderhoudsboekje van een auto?

Je telefoon weet na reparaties nu al of het vervangende onderdeel (voor een aantal) origineel is of niet. Maak dan een menuutje in instellingen dat weergeeft welke onderdelen officieel zijn en welke niet. Hoogstens moet de intelligentie daarvoor in het onderdeel zelf gestoken worden ipv in bepaalde activeringshardware.

Over de reparateurs zelf, tsja, ik kies ook gewoon zelf in/bij welke garage/elektricien/loodgieter/installateur ik langsga.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 411179 op 23 juli 2024 15:54]

Ergens in de instellingen in de telefoon kunnen zien of er niet originele onderdelen inzitten zou inderdaad goed zijn. Dan kun je na reparatie of wanneer je een 2e hands toestel koopt in ieder geval controleren of er niet originele onderdelen zijn geplaatst.
Over de reparateurs zelf, tsja, ik kies ook gewoon zelf in/bij welke garage/elektricien/loodgieter/installateur ik langsga.
Dat klopt en dat is ook goed. Nu zijn er wel keurmerken waardoor je als consument nog iets van een afweging kunt maken, ik weet niet of dat bij een telefoon reparateur ook is.

Ik weet nog bij de laatste keer dat mijn auto een nieuwe voorruit moest krijgen de auto naar de dealer moest voor een calibratie van de rij assistent systemen. Nu kunnen ook andere garages dat, maar niet alle garagebedrijven hebben die mogelijkheid. Na die calibratie zal de verzekeraar, meen ik, ook vragen om een certificaat van calibratie.
In dit geval gaat het om Face-ID, waarvan het natuurlijk maar de vraag is in hoeverre het terecht is dat die niet meer werkt naar vervanging van het scherm. Wellicht dat Apple dat ook anders zou kunnen oplossen.

[Reactie gewijzigd door wernervp op 23 juli 2024 15:54]

Dat staat ook in relatie hierop. Als Apple geen onderdelen levert en/of certificeert dat derden een juiste reparatie kunnen doen, dan kan je als consument ook niet weten of iets goed wordt opgelost of halfbakken zoals jij (en ik ooit ook met een iPad) werk en onderdelen wordt geleverd.

Kortom, als Apple hier beter mee om gaat, is dat voor ons consumenten ook een plus.
Klopt. En hoe komt het dat er goedkopere namaakonderdelen bestaan? Omdat Apple ze niet aanbiedt aan realistische prijzen.
Goedkope namaak bestaat sowieso, zolang de namaak goedkoper kan verkocht worden met winst dan de echte onderdelen.

Dat zie je trouwens overal, in elke industrie.
Apple maakt reclame voor premium iPhones met OLED schermen. Als je op AliExpress een vervangend scherm voor een iPhone 10+ bestelt krijg je ook de optie om er een TFT scherm in te schoppen voor minder centen. Hoewel er ongetwijfeld mensen zijn die het geen bal interesseert is de uiteindelijke ervaring niet conform wat Apple verkocht heeft en zou het ook raar zijn dat ze ineens ondersteuning zouden moeten leveren op zulke 'frankenphones'.
Ik heb mijn scherm laten vervangen en geen enkel probleem gehad. Het heeft vast te maken met het feit dat je wel goede Xiaomi-schermen kan krijgen uit China en van andere merken niet, maar dat is een overweging die je moet maken als je een merk kiest voor je nieuwe telefoon natuurlijk.
Ik heb mijn scherm ook wel eens 'goedkoop' laten vervangen, weggegooid geld bleek later...
@Umbrah
Alleen Apple zelf of servicecenter heeft originele Apple onderdelen. Bij anderen moet je maar afwachten wat je krijgt. (vaak via Ali)

iPhone 13 Schermreparatie (buiten garantie)
iPhone 13 Pro Max € 361,10
iPhone 13 Pro € 311,10
iPhone 13 € 311,10
iPhone 13 mini € 251,10

Wil je bij deze dure toestellen het risico lopen op...


Apple introduceert Self Service-reparaties

Apple onderdelen, tools en handleidingen zijn nu ook beschikbaar voor consumenten – te beginnen met iPhone 12 en iPhone 13

Vandaag heeft Apple Self Service-reparaties aangekondigd. Daarmee krijgen consumenten die hun eigen reparaties willen doen de beschikking over originele Apple onderdelen en tools. Self Service-reparaties zijn in de VS vanaf begin volgend jaar beschikbaar en daar komen in de loop van 2022 meer landen bij. De iPhone 12- en iPhone 13-productlijnen zijn als eerst aan de beurt, later volgen Mac computers met M1-chips. Net als ruim 5.000 erkende Apple serviceproviders (Apple Authorized Service Providers, AASP’s) en 2.800 Independent Repair Providers krijgen consumenten daarmee toegang tot originele onderdelen, tools en handleidingen.
In eerste instantie richt het programma zich op de onderdelen die het vaakst vervangen worden, zoals het display, de batterij en de camera van iPhone. In de loop van volgend jaar komen daar andere onderdelen bij.

[Reactie gewijzigd door Hackus op 23 juli 2024 15:54]

Ik heb zelf een paar x een scherm van een iPhone 3GS/5/6 en iPad mini 1 en iPad 4 vervangen, de onderdelen kwamen via AliExpress en waren prima vervangingen voor een fractie van de “Apple prijs”
Dus, goedkoop is niet altijd duurkoop.
Als je 't zelf doet, ben je waarschijnlijk niet zo kritisch...
Ik vermoed dat Apple gewoon de afweging maakt tussen de publiciteits 'winst' die ze krijgen door hier niet moeilijk over te doen en het marginaal(?) aantal telefoons wat hierdoor niet naar hun zin wordt aangepast/gerepareerd. Vraag me ook af wat je als consument minder betaalt omdat je nog steeds een origineel scherm nodig hebt.

Maar misschien eerst mensen er maar eens van overtuigen dat het regelmatig stuk gooien van hun telefoon niet zo goed voor het klimaat is...
De titel is wel erg positief voor het niet meer moedwillig stuk maken van face ID
Je bedoelt het tegengaan van handel in B-kwaliteit onderdelen welke voor a-kwaliteit prijzen aangeboden worden.
Hoe zit het met TrueTone? Voorheen zorgde een ander scherm er ook voor dat TrueTone (automatisch bijstellen van de helderheid en kleur van het scherm afhankelijk van het omgevingslicht) niet meer werkte.

Het missen van Face ID was behoorlijk vervelend, maar dat het scherm geen helderheid meer aanpaste en altijd maar op de meest blauwe kleurtoon stond maakte het ronduit onbruikbaar. Als TrueTone nog altijd uitgeschakeld blijft met een vervangend scherm, dan is dit maar een halve, zo niet een kwart stap in de goede richting (immers wordt er in de video gebruik gemaakt van een scherm van een andere iPhone 13 met dezelfde specs, dat deze niet volledig ondersteund wordt is nog steeds een grote grap).
Truetone is enkel kleur, niet helderheid. Helderheid wordt sowieso al meer dan een decennium op smartphones automatisch aangepast.
Vraag me af of dat notificatie nummer blijft staan voor die "foutmelding", dat zou wel vrij irritant zijn
Dat blijft in ieder geval bij andere toestel wel zoals IP11 (pro) en 12 (pro) tenzij serienummers overgeprogrameerd wordt.
Ik hoop dat die melding blijft staan. Is het in ieder geval duidelijk dat iemand anders dan Apple heeft lopen hobbyen aan de telefoon, zeker bij tweedehands toestellen goed om te weten.
Kan ik er nou dan ook een aftermarket scherm met TouchID in laten zetten? :+
(echt... grootste gemis aan de iPhone 13, naar mijn bescheiden mening - verder prima toestel, die 13 mini)
Ik weet het, ik krijg iPhone 13 ook binnenkort, maar kon je niet zeggen "kijk ma, zonder handen inloggen" :P

Een vraagje... is het mogelijk dat je meerdere Face ID's kunt maken??? Misschien een gewone (voor inlog) en andere met tong uitsteken (voor apps kopen en of betalen),
Want je wilt niet dat het automatisch wordt betaald als iPhone je gezicht ziet... Dat geeft mij het grote zorgen, Touch ID was makkelijk, omdat het aangaf dat je vinger op moet drukken.
Nou, ik gebruik 'de code' voor mijn betaal apps, DigID en dat soort spul.

ApplePay gaat dan weer wel met FaceID, maar daarvoor moet je 2x op de 'aan' knop drukken.
Sowieso moet je 2x op de 'aan' knop drukken om zaken te valideren.. dat zal ook wel zo zijn met de betaal apps, maar ik wil het gewoon niet. TouchID gaf me daarin meer vertrouwen / gevoel van controle.

Voor je andere vraag: ja, je kunt meerdere 'profielen' voor FaceID aanmaken. Maar met mondkapje op, gaat het niet lekker. Wel in combinatie met een Apple watch, maar dan checkt de watch dat je nog leeft en kun je unlocken met zowat elk gezicht dat maar menselijk is.
Nou, ik gebruik 'de code' voor mijn betaal apps, DigID en dat soort spul.

ApplePay gaat dan weer wel met FaceID, maar daarvoor moet je 2x op de 'aan' knop drukken.
Sowieso moet je 2x op de 'aan' knop drukken om zaken te valideren.. dat zal ook wel zo zijn met de betaal apps, maar ik wil het gewoon niet. TouchID gaf me daarin meer vertrouwen / gevoel van controle.

Voor je andere vraag: ja, je kunt meerdere 'profielen' voor FaceID aanmaken. Maar met mondkapje op, gaat het niet lekker. Wel in combinatie met een Apple watch, maar dan checkt de watch dat je nog leeft en kun je unlocken met zowat elk gezicht dat maar menselijk is.
Ah mooi. Hopelijk nog 1 of 2 jaren op terugkeer van Touch ID wachten.
Het is best mogelijk dat volgende generatie iPhones Touch ID en Face ID krijgen.
Ik hoop dat Apple goed begrijpt dat Touch ID erg belangrijk is.
Zou fijn zijn, als dit ook voor de SE 2020 zo is, want daar heb dat probleem met de Homeknop!
Die is aan het moederboard gelinkt en werkt dus niet meer als het scherm met knop vervangen is.
Anoniem: 100047 @Joepi17 november 2021 13:17
Kan Apple support deze niet weer linken? Of zit er een nieuw halfbakken scherm in en daardoor de home knop niet meer werkt?
Ik begrijp dat ‘t nu zo is dat je wel (zelf) ‘t scherm van de iPhone SE 2020 kan vervangen maar dat je de Home knop dan over moet zetten om die te laten werken. Dat is niet nieuw voor de SE 2020, dat was ook al al zo bij ouder iPhones (o.a. SE 2016).
Vorige week bevestigde Apple tegenover The Verge dat er een software-update komt die ervoor zorgt dat Face ID niet meer stuk gaat als het scherm vervangen woord.
Ok, nu kunnen ze het weer vervangen, maar werkt het daarna weer goed met Apple device? Werkt Face ID weer goed?

EDIT: Ik zag net een filmpje, Face ID werkt weer, dat is mooi, maar blijft een melding over scherm je lang zeuren??? Dus ga naar settings en dan wat?

[Reactie gewijzigd door Dark Angel 58 op 23 juli 2024 15:54]

eerst de Macbook pro's en nu dit? ligt het aan mij of begint Apple heel heel langzaam een beetje bij te trekken aan gaan ze meer luisteren naar hun klanten? God zeg dat het waar is want als Apple als industrie trendsetter dat doet gaat uiteindelijk de rest mee

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.