Chrome OS krijgt lts-versie met stabiele releases om de zes maanden

Google start in maart 2022 met een long-term support channel voor Chrome OS. De lts-versie krijgt om de zes maanden een update en is bedoeld voor organisaties die de voorkeur geven aan een langere updatecyclus dan de standaard van vier weken.

Apparaten met Chrome OS krijgen vanaf maart 2022 de mogelijkheid om versie 96 van het besturingssysteem in een long-term support channel te draaien. In september 2022 gaan die systemen vervolgens over naar versie 102 van Chrome OS. In de tussentijd krijgen ze nog wel beveiligingsupdates, maar geen nieuwe features. Voorafgaand aan de lts-release kunnen beheerders die apparaten al in het long-term support candidate-kanaal zetten, waarmee ze al over de komende functies kunnen beschikken.

Chrome OS M96 lts

De optie zal in de komende dagen zichtbaar worden in de Google Admin-console voor het beheer van Chrome OS-apparaten. Google richt zich met de lts-versie op bedrijven, het onderwijs en de gezondheidszorg. Sommige van die organisaties hebben volgens Google aangegeven de voorkeur te geven aan een langere updatecyclus.

Google brengt de standaard updatecyclus vanaf versie 96 van Chrome OS terug van zes naar vier weken, waarmee gebruikers dus sneller overstappen op nieuwe versies. Beheerders hadden al de optie om versies vast te zetten als ze huiverig waren voor nieuwe releases, maar dan krijgt Chrome OS ook geen beveiligingsupdates.

Google voegt verder de optie aan Enterprise-beheer toe om bepaalde versies van extensies en apps vast te zetten om te voorkomen dat deze updaten. Ten slotte kunnen beheerders een minimale OS-versie instellen.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

17-11-2021 • 11:41

32

Submitter: TheVivaldi

Reacties (32)

32
32
22
5
0
6
Wijzig sortering
Ik zie hier veel negatieve commentaar en/of met een vooraf ingenomen conclusie op Chrome OS. Duidelijk is dat men niet zelf hiermee werkt of het heeft geprobeerd. Chrome OS is een verrassend en beter als men nog denkt te weten. Kijk eens naar deze Youtuber: https://www.youtube.com/watch?v=I3W6f9xE2Ew
Met een privé account onder google en en prive chromebook heb je geen idee en inzicht in wat google aan beheer faciliteiten bied aan organisaties die gebruik maken van het google platform.

Bij een vereniging maken we al een tijdje gebruik van google-mailboxen in onze eigen vereniging omgeving. Toen ik vorig jaar dat beheer op mij nam ging er een wereld voor mij open. Voor de mswindows beheerders die gewend zijn met ad te werken: In detail is alles zeker ander. Maar als je globaal kijkt en bedenkt wat je functioneel wilt, dan is alles zeker vergelijkbaar met wat met msWindows active directory mogelijk is. Nee, een registry setting heeft geen zin, een chromebook heeft geen registry. Maar de security instellingen van een chromebook kan je best ver beheren. Ook accounts en mailboxen bieden veel mogelijkheden.
Chrome OS heeft wel een soort register in de vorm van dconf. Met dconf-bewerker kun je dat register aanpassen. Maar het is inderdaad niet één-op-één vergelijkbaar met Windows en doorgaans ook niet gebruikelijk.
Voor systeembeheerders waar veel chromeOS wordt gebruikt zal dit een welkome ontwikkeling zijn, Als systeembeheerder wil je graag al de toestellen onder jouw beheer gelijk houden. Dat maakt het verlenen van service naar je collega's toch wat gemakkelijker.
Een feature-update elke 3 of zes maanden vind ik dan nog steeds erg snel.
ChromeOS is toch helemaal geen OS geschikt voor zakelijk gebruik? Het kent toch geen gecentraliseerde logins, system policies, network mappings? En corporate software draait vaak toch alleen op Windows.

Die feature-updates elke 3-6 maanden zijn natuurlijk optioneel. LTS betekent lange support, niet "support tot aan de volgende update" ;)

[Reactie gewijzigd door _Thanatos_ op 28 juli 2024 02:56]

Volgens mij draait het gros van de nederlandse basisscholen op ChromeOS voor leerlingen en leraren.
En dat is shocking. Gisteren 10 minuten gesprek met de crèche, moesten we met een Google account inloggen om te kunnen deelnemen.

No way dus. Gelukkig hadden de juffen ook gewoon telefoon en wij hun nummer.
Ligt aan de admin, wij draaien hier ook alles met Meet op school en je kan instellen dat externe partijen geen login nodig hebben. Vorig jaar 10 minutengesprekken gehouden via verschillende meets met ruim vierhonderd ouders, die wilde we natuurlijk niet allemaal laten inloggen.
Helaas doen we dat waarschijnlijk dit jaar weer 😕
Snap jouw "probleem" niet; voor Teams (om maar een voorbeeld te gebruiken) gebruik je toch ook een account bij een 3e partij (Microsoft) Kleine moeite om even een Google account aan te maken, om deel te nemen.
Dat is vreemd, want het ondersteunt alle mogelijke variaties om te teamen.
Moeilijk doen om het moeilijk doen, erg vermoeiend. Bij elke partij laat je gegevens achter, gewoon een throw away account aanmaken en je cookies wissen als het je zo aan het hart gaat.
Dat lijkt me prima als dat voor de juffen dan ook geldt.
Voornamelijk leerlingen. Leerkrachten werken vaak met Windows en Microsoft Office 365.
Er zijn natuurlijk wel scholen die dit anders doen, maar we landelijk kijken, is dat wel de meest gebruikte opstelling.

(Disclaimer: Ik werk voor een grote onderwijsleverancier en baseer me op eigen aantallen)
Wij hebben ook al > 90% van de leraren over op chrome books. En ja dat werkt bij de meeste heel prettig, alleen een paar power users hebben er niet genoeg aan.
Als een organisatie GSuite gebruikt dan kom je behoorlijk ver met een Chromebook. Software is een issue maar ik heb wel eens probleemloos een week met een chromebook gewerkt. Het is zeker een alternatief in sommige scenario's.
Als je GSuite gebruikt, dan is een chromebook niet meer dan een soort terminal. Ik doelde meer op zo'n apparaat gebruiken als "echte" laptop, niet als een hardwarematige browser.
Ik zit achter een 'echte' laptop en doe 99% van mijn werk in de browser. Dat doe ik met zowel Google als Microsoft. In een moderne werkplek is de browser je OS, Microsoft en Google weten dat en zetten daar het meeste ontwikkelwerk in (al loopt MS wel sterk achter in hun webapps).
Los van het effectief gebruik van chromeos is zo'n chromebook ook een heel goede machine die als kiosk-pc dienst kan doen.

En er zijn best veel bedrijven die een remote desktop omgeving (vdi, citrix of rdp of zo) in de server-ruimte (of in de cloud) hebben. Dan hoef je alleen maar een vpn naar de zaak op te zetten en de desktop naar je toe te trekken. Dat kan een chromebook heel goed.

En de manier waarop chrome-os en chromium-os zich zelf bijwerken is ook heel charmant: Het os maakt gebruik van meerdere partities, waarvan 2 voor het os-image. 1 is actief, de ander passief. De pasieve wordt bijgewerkt door het image te downloaden en er in te zetten (misschine wel in 1 slag). Zolang dit proces niet is afgerond is en er wordt herstart, is er niets aan de hand en werkt alles als van ouds en zal de download/update doorgaan waar zewas gebleven. Na het bijwerken zal de opstart routine worden aangepast dat ze bij de volgende boot het nieuwe image start. Mocht de volgende opstart niet slagen, dan zal ze (semi) automatisch de vorige variant weer opstarten. En als het wel lukt dan is ze bijgewerkt.
System policies en network mappings werken wel want Chrome OS is gewoon Linux en je kunt dan ook alle Linux-apps en -tweaks gebruiken. En via Wine kun je ook nog wat Windows-programma's draaien. Is niet zaligmakend, maar voor kleinere zakelijke programma's vaak geen probleem. En anders is er Android-appondersteuning - sommige zakelijke programma's hebben ook een Android-client.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 28 juli 2024 02:56]

Daar moet ik een beetje nuance aanbrengen. Voor zover ik weet draaien de linux (en android) omgevingen in een soort gast-systeem. Dat staat los van wat er allemaal wel en niet in chrome-os gebeurt.

Wel biedt goolge vanaf de goolge omgeving beheer faciliteiten voor in de organisatie gekoppelde chromebooks. Met de beperkte zaken die chromeos zelf bied, kan dat genoeg beheer zijn.
Ook vanuit de terminal op Chrome OS zelf, dus zonder Linux-subsysteem, kun je best wel veel regelen (en evt. rooten met behoud van updates voor nóg meer opties). Chrome OS is in de basis gebaseerd op Gentoo, dus het is van zichzelf al Linux.
Mooi te weten dat ChromeOS en dus ook ChromiumOS op gentoo is gebaseerd. Bij het rond kijken in ChromiumOS op een oude laptop zie ik dat ze de linux omgeving wel heel erg naar eigen hand hebben gezet. Sideloaden van applicaties zal een uitdaging zijn, zeker als je rekening houdt met de update/upgrade routines van ChromiumOS.
Google lijkt onder LTS wel degelijk een support van max 6 maanden te verstaan. Na 3 maanden komen er geen kleine veiligheids-updates meer, alleen nog "noodzakelijke".
Chrome-books worden in de klein-zakelijke markt toch wel redelijk veel gebruikt. Onze medewerkers in de buitendienst gebruiken chromebooks. In de buitendienst hebben laptops een redelijk korte levensduur. Een laptop die meer dan twee jaar overleeft is daar een uitzondering. Tablets zijn door het gebrek aan een redelijk toetsenbord geen alternatief gebleken. Chromebooks zijn goedkoop en dan is wat vaker vervangen geen probleem. Omdat we toch voornamelijk web-based applicaties gebruiken werkt dat prima. Het gebrek aan processorkracht is geen probleem. Het werk wordt door de server gedaan.

Ik ken overigens meerdere zzp-ers en kleine bedrijfjes die vooral op chromebooks werken. Er is genoeg software waarmee je je hele boekhouding met web-based programma's kan doen.

In het onderwijs kiezen scholen ook vaak voor chrome-books. Zeker in wijken waar veel mensen uit de lage inkomensgroepen wonen.
Er is genoeg software waarmee je je hele boekhouding met web-based programma's kan doen.
En als dat om een of andere reden niet voldoet, dan kun je altijd nog Linux-programma's installeren. Ook daartussen zit best wel een aantal uitgebreide boekhoudprogramma's (al dan niet commercieel).
Hier helemaal Google Workspace.

De inrichting van je gehele machine hangt aan je zakelijke Google-account, inclusief rechten/policies/blablabla op je lokale machine alswel Drive/Docs en extensies (zoals wachtwoordmanagers e.d.).

Gezien onze hele infra webgebaseerd is zijn lokale netwerk mappings niet nodig, dus geen idee of dat werkt.

Wat versta je onder corporate software? In ons geval volstaat de Google office suite prima, we doen ook weinig aan interoperabiliteit met MS Office qua communicatie naar andere partijen.

Ik kom uit de klassieke MS-wereld met AD's, printservers, GPO's en fileshares. Qua userbeheer, endpointbeheer en onderhoud is Google een verademing. Staat je Workspace eenmaal netjes ingericht dan kun je met een paar klikken een user met de juiste rechten aanmaken en een Chromebook/Chromebox verstrekken, de rest gaat vanzelf.
ChromeOS is prima geschikt voor zakelijk gebruik, zolang je geen Windows legacy hebt. Al valt daar ook nog wel om heen te werken, met RDS. Zeker voor kleine bedrijven is het een prima oplossing, wat beheer & security betreft.
Jawel. Allemaal geregeld met gsuite. Met Intel Management Engine integratie om laptops te kunnen geofencen zelfs en remote attestaten met TPM zelfs. Het werkt allemaal redelijk vlot
Heb indertijd toch voor een gigantisch bedrijf dat helemaal overschakelde op chromebooks (randstad), ik ben dan ook wel om die reden veranderd van bedrijf
Voor zover ik weet draait ChromeOS nu Linux, Android en Windows software :)
Dit is een hele slimme zet van Google, en maakt ChromeOS nu echt stappen in de professionele markt.
Zonder Chromebooks had Windows helemaal geen concurrentie.

Apple heeft natuurlijk een andere doelgroep. En Linux is onbruikbaar voor de non-tech persoon.
Linux is net zo bruikbaar als ChromeOS, zolang je op beide evenveel probeert te doen: de browser gebruiken.

[Reactie gewijzigd door _Thanatos_ op 28 juli 2024 02:56]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.