Apple Music-app komt uit voor LG-tv's met webOS 4.0 of nieuwer

Apple Music is verschenen in de LG Content Store voor smart-tv's met webOS 4.0 of nieuwer. Abonnees van de muziekstreamingdienst kunnen daarmee het aanbod van muziek en muziekvideo's via hun tv afspelen. Ook kunnen songteksten op tv weergegeven worden.

LG's webOS 4.0 werd in 2018 uitgebracht en is beschikbaar op onder andere alle oled-tv's vanaf de C8-serie. Ook tv's met nieuwere versies van het besturingssysteem kunnen gebruikmaken van de Apple Music-app. De app was al beschikbaar voor smart-tv's van Samsung.

Gebruikers van LG-tv's kunnen de Apple Music-app vinden in de LG Content Store. Vervolgens moet er ingelogd worden met een Apple ID om gebruik te maken van de dienst. Apple Music bevat naast audio ook muziekvideo's in 4k-resolutie en volgens LG is het mogelijk om songteksten van miljoenen nummers groot weer te geven op tv's. De Apple TV-app voor streamindienst Apple TV+ was al sinds vorig jaar beschikbaar op LG-tv's.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

17-11-2021 • 11:08

60 Linkedin

Reacties (60)

Wijzig sortering
Maar zitten er visualisaties in? Of staatje OLED mooi met allemaal statische info in te branden?
Spotify gaat bij mij altijd op screensaver stand zal hier ook wel zo zijn hoop ik...
LG OLED TV's springen in screensaver mode na een minuut ofzo.

Heb de 3 maanden trial net geactiveerd om toch eens te checken op mijn LG C9 en ik vind het maar een vreemde ervaring met die lyrics.
De muziek bij Apple Music lijkt lyrics te tonen, maar de TV springt nog steeds naar screensaver mode dus die lyrics zijn er voor niks. Rechterkant van de TV komen die dan in het groot te staan terwijl aan de linkerkant statisch de afbeelding om zwarte kader van het nummer staat.

Bij muziek met videos spelen wel gewoon de videos af natuurlijk.
Over het algemeen wel vlotte ervaring, ik ervaar geen haperingen of vertragingen in de menu's ofzo.
De UX van de player zelf vind ik awkward komende van Spotify waar de knopjes mooi centraal boven de speelbalk staan. Hier moet ik helemaal naar rechtsboven of heb ik 3 puntjes met een submenu... Dat kan beter Apple...
https://i.imgur.com/Lw3mEUn.png

[Reactie gewijzigd door faxityy op 17 november 2021 11:56]

Het is de eerste versie hé, zullen ze vast in toekomstige update fixen. :)
Ik weet niet of het in de UI aanwezig is maar via een stemcommando kan ik het scherm op mijn CX uitzetten met Turn screen off.
Bij mij werkt dit ook. “Zet scherm uit”
Toch mijn prima Philips OLED uit 2019 maar eens zien om te ruilen voor een LG! :D
Biedt dat eigenlijk meerwaarde dan? Ik heb Spotify bijvoorbeeld al een tijdje op zo'n TV staan en heb het één keer gebruikt, de rest doe ik uiteindelijk via chromecast/airplay/whatever. Om nou die hele app op te starten en dingen te doen, daar is zo'n TV meestal toch beduidend trager in.
Je kan vanuit de app op je telefoon ook casten naar je tv met de spotify-app. Volgens mij zelfs als de tv nog uit staat. De tv-app starten is dan niet nodig.

Maar inderdaad, ik doe dat ook weinig, omdat daarmee nog niet de versterker aan gaat. Dan kan ik beter rechtstreeks casten naar de versterker.
Heb je je versterker niet met (e)-ARC aangesloten dan? Wanneer mijn tv aanschakelt boot meteen mijn soundbar mee om het geluid weer te geven, eigenlijk vanuit alle bronnen die op mijn tv staan aangesloten, inclusief airplay.
Ik cast dus wel vaak naar mijn tv ipv soundbar, omdat ik nogal eens wissel tussen spotify en youtube tijdens een avondje muziek.
Ik vind ARC CIC/CEC echt extreem irritant. Heb een Harmony met Hub, stuk fijner en dan ook meteen goed te koppelen aan Homebridge :P

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 18 november 2021 15:39]

Denk dat hier HDMI-CIC bedoeld wordt en niet ARC. ARC is er alleen voor om geluid van de TV naar een soundbar/receiver te sturen.
Naar mijn weten integreert eARC het CEC gedeelte, dus all of the functions van de vroegere handshake, none of the hassle. Was zeker geen fan van CEC, maar zoals het nu geimplementeerd is werkt het gewoon soepel.
Sorry, CEC niet CIC inderdaad. Ik ben zelf ook zeer tevreden over de huidige werking. Als ik mijn TV aanzet, gaat mijn receiver ook aan. Als alles uitstaat en ik zet de Playstation aan, gaat zowel de TV als de receiver ook aan. En alles uit als ik de TV uitzet.

Wist niet dat het nu integraal werkt, dacht dat het nog steeds 2 losstaande protocollen waren. Met ARC was het sowieso niet samen. Met eARC dus volgens jou wel. :)
Ja het kan zomaar zijn dat het alsnog als losse protocollen wordt aangestuurd hoor, dat durf ik niet te zeggen, maar voor zover ik begreep valt dat samen in die eArc standaard. Met helaas als irritante extra, omdat mijn ps5 op hdmi1 zit, dat als iemand de tv aanzet de playstation ook direct opstart :) Meestal wenselijk, maar niet altijd... maarja, electronica kan nog net niet gokken wanneer ik wel wil gamen en wanneer niet :)
De mijne zit volgens mij ook op HDMI 1 en start niet automatisch op als de TV opstart, tenzij de PS5 de laatste bron was. Dan wel. Daarom schakel ik altijd eerst terug naar Live TV, laat die een minuutje spelen voordat ik dan de TV uitzet. LG 65C9.
dat zal het zijn, die van mij is vaak de laatste bron :) als de vrouw al naar bed is 's-avonds
Woeps ja ik doelde ook niet op het audio gedeelte maar het control gedeelte, dus dat apparaten elkaar gaan proberen aan/uit te zetten. ARC is prima.
Ik gebruik wel hdmi-cec, maar fijnloos werkt dat niet.
Na AirPlay 2 en HomeKit ondersteuning heeft LG het nu wel heel goed voor elkaar als je hele eco-systeem op Apple is gebaseerd...
Lossless van apple vs 320kbps bij spotify.
Reageer je wel op de juiste persoon? Niemand heeft het over de kwaliteit maar of er een app voor nodig ipv airplay? Spotify was puur als voorbeeld gebruikt niet om te kijken wie de grootste epeen heeft...
Het is toch vrij duidelijk een reactie op de vraag:
Biedt dat eigenlijk meerwaarde dan? …
De meerwaarde sloeg op het concept 'app op de tv', niet op Spotify tegenover Apple Music. Het was namelijk een reactie op iemand die overwoog een TV om te ruilen voor een andere specifiek voor deze feature. Ik bedoel, wat jij leest weet ik verder niet hoor, maar als je denkt dat dit over Spotify vs Apple Music gaat dan zie je dingen die er niet zijn.

De meerwaarde van lossless bij Apple music is wel te betwijfelen voor veel gebruikers. De overgrote meerderheid heeft geen hardware waarbij ze het verschil gaan merken. Ga je met je bluetooth headset streamen dan is dat verre van lossless en dan is 320kbps al veel hoger dan die bluetooth headset van je doet. Idem voor veel hardware die mensen thuis hebben staan. De meerderheid gaat niets merken omdat de beperking in de hardware zit waarmee ze muziek afspelen. Als je denkt dat je met je Sonos soundbarretje een verschil gaat horen tussen lossless en 320kbps dan hou je jezelf namelijk behoorlijk voor de gek. Met mijn geluidssetje thuis dat veel beter is dan een Sonosje is het verschil al praktisch onhoorbaar.

Sowieso ligt 320kbit/s bij Spotify zodanig dicht bij lossless dat je in de praktijk bij de meerderheid van de muziek zelfs geen verschil kunt meten, laat staan horen. Het ligt natuurlijk ook erg aan de muziekstijl, maar voor de meeste luisteraars is dat ook geen issue.

[Reactie gewijzigd door fapkonijntje op 17 november 2021 14:19]

Nou ja, het artikel gaat over Apple Music op de tv. Dan kan Apple Music (en hun al dan niet lossless aanbod) vs. Spotify heel erg relevant zijn, aangezien het gaat over muziek afspelen op de tv en ecosystemen. @pho-real gaf vervolgens verder aan:
Klopt! Ik overweeg namelijk zelf ook een proefabonnementje apple nu ik weet dat apple music incl lossless bitrates beschikbaar is op de LG. Niet alleen voor de bitrates overigens, maar ook omdat we redelijk in dat ecosysteem zitten van Apple.
Het zal zeker aan je hardware liggen en zelfs dan is het de vraag of je er echt wat van merkt, maar als het apparaat er compatibel mee is dan voer ik (zonder meerkosten, zoals bij Apple) persoonlijk liever 'gewoon lossless' (met lagere resolutie) naar het apparaat aan (op een vaste of unlimited data verbinding), ook al merk ik er waarschijnlijk geen verschil tussen. Bij oortjes merk ik dat ongetwijfeld niet, bij speakers of bij persoonlijke apparaten van hogere kwaliteit dan AirPods Pro geloof ik eerder dat er minder of geen compressie plaatsvindt dan als je AAC/Ogg afspeelt en dat het de volheid ten goede kan komen (met name in het geval van speakers). Het kan best placebo zijn als mensen een duidelijk verschil denken te horen, maar ik zou dan ook niet meer voor lossless neerleggen.

[Reactie gewijzigd door Blizz op 17 november 2021 14:47]

Klopt! Ik overweeg namelijk zelf ook een proefabonnementje apple nu ik weet dat apple music incl lossless bitrates beschikbaar is op de LG. Niet alleen voor de bitrates overigens, maar ook omdat we redelijk in dat ecosysteem zitten van Apple.
Dat verschil hoor je echt niet op je tv, en een toslink uitgang is ook niet super op een tv.
Op de tv zelf niet echt nee, maar een optisch kabeltje naar een externe dac maakt wel wat verschil in wat je wel of niet kan onderscheiden bij een hogere bitrate.
Wat denk je van het stroomverbruik als je TV aanstaat? Zeker een beetje grote TV. Dat is wel heel erg zonde als je dan enkel muziek luistert.

Nee voor muziek heb ik gewoon een Sonos installatie :)
Dat kan natuurlijk ook. Hier staat gewoon het scherm uit als er streaming is. Bespaar je ook weer wat mee hè. Maar ik upgrade binnenkort naar wat meer Yamaha MusicCast speakers. Wel naar Sonos gekeken, maar dat is wel érg duur voor de geboden kwaliteit.
Ik vind het ook altijd zo zonde van het verbruik, zo'n televisie die dan de hele dag aanstaat met Spotify-scherm, puur voor het geluid. Heb zelf daarvoor gewoon een Chromecast Audio.
Dan zet je het scherm toch uit? Dat kan bij de meeste TV's gewoon.
Bij de mijne niet in elk geval. Vrij moderne televisie, en gebruik de optische aansluiting ervan.
Bij moderne tv's kan dat toch juist niet? Smart tv's staan normaliter altijd aan. Als zo'n optie zou bestaan is dat dan wel altijd goed verscholen.
De meeste Android TV's hebben zo'n functie als Philips/TPVision ook heeft.
Goed om te weten, thanks!
Ik zou nog even wachten. Je moet er niet van opkijken als dit het eerste schaap is wat over de dam gaat.
2de schaap dan na Samsung TV's :)
Oh ja! En de app is er ook al voor Android. Dus het zal ook binnenkort wel op Android TV komen. Een kwestie van tijd dus.
Een Apple TV is een pak voordeliger als je al een prima tv hebt, toch?

Op een atv is het sowieso leuk ivm de songteksten die meelopen, dat gebeurt misschien niet in apps voor derde.

[Reactie gewijzigd door Mr. Freeze op 17 november 2021 11:28]

Was ook mijn eerste gedachte: wel een erg grote, dure (en in mijn gedachte onnodige) overstap voor een ogenschijnlijk kleine extra feature. Misschien was er al een stapel andere functies waarom hij wilde overstappen en is deze functie meer de laatste druppel?
Ik zie de video's alleen in HD en geen 4K.
Iemand idee welke bitrate de music wordt afgespeeld?
Anoniem: 162126
17 november 2021 11:23
Hopelijk is die app beter dan de Music app op macos. Wat een slechte applicatie is dat.
Wat is er zo slecht aan de app op MacOS?
Vind hem zelf soms wat log, maar voor de rest niet perse heel slecht in elkaar zitten.
Kwa app? Hij hangt regelmatig, lompe trage knoppen/links naar bijv. album of artist. Zoeken naar nummer kwa UX is gewoon slecht. Met een redelijk lijstje playlists valt de zoekbalk weg en met een cmd-f komt die ook niet tevoorschijn. Dan mag ik handmatig scrollen om de zoekbalk te tonen. Als een album open staat zijn de artist en het album geen links waar je op kan klikken. Af en toe vreet hij ineens een hele berg CPU tijd.

edit: wat ik goed vind van Apple Music zijn de playlists die ze mij aanbieden. Maar de macos app heb ik een stevige hekel aan.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 162126 op 17 november 2021 11:35]

Op elk platform heb ik dit ondervonden, op Windows met de iTunes app (ja echt, die heeft nog geen nieuwe app maar doet wel Apple Music) en op Linux met de beta web versie in de browser (of Electron gebaseerde app).

Mijn voornaamste probleem is dat het soms enorm traag is, het navigeren maar ook het afspelen van een nummer. Hij kan rustig een halve minuut doen over het laden van een nummer en zelfs een aantal keer gehad dat hij tussendoor even een seconde of twee bufferde ... en dat met 500 mbit down.

Waar het wel oke werkt is op mijn iPhone/iPad/Apple TV, maar om nou echt te zeggen dat ik er blij van wordt, tsja, niet echt. De geluidskwaliteit is wel echt top en het aanbod ook, dus ik blijf nog wel even denk ik maar wat dat betreft vind ik Tidal een stuk stabieler.
Ja de windows versie van iTunes heb ik in een ver verleden ook wel eens gebruikt ja.

En inderdaad op een iPhone heb ik die problemen ook niet echt, maar ben er net als jij niet onder de indruk van.
Ik ben er ook niet heel erg over te spreken. Crashes, vage meldingen, geen terug knop op sommige plekken, en sommige nummers moet ik weg halen en opnieuw toe voegen, anders spelen alleen de eerste 14,8 seconden er van...

Hopelijk komt daar een sterke verbetering in, want dit is totaal niet handig.
Apple Music is echt vreselijk behalve de iOS apps. Die apps werken goed - al zijn ze nog steeds opvallend trager dan Spotify.

De web app is echt vreselijk. Je moet random opnieuw inloggen, en zelfs als je ingelogd bent laad hij je playlists en songs de helft van de tijd niet maar krijg je gewoon een standaard pagina te zien en moet je 5x refreshen voordat hij het pakt.

Ik ben echt Apple fan maar ik snap oprecht niet waarom Apple Music (iTunes) zo slecht is vergeleken echt letterlijk elke andere service. Een snelle web app maken moet toch haalbaar zijn voor een bedrijf als Apple?

Voor mijn gevoel is dit echt een van de weinige diensten waar ze nog op een stokoude codebase blijven draaien wat de oorzaak is van dat het hele systeem zo janky is
ik had net het omgekeerde op ios, de spotify app was supertraag, soms duurde het 30 seconden vooraleer ik m'n muziek te zien kreeg, om die reden overgestapt naar AM

ivm webapps en apple: dit begrijp ik ook niet, bijna elke webdienst die ze maken is log en traag
-knip-

[Reactie gewijzigd door oef! op 17 november 2021 12:25]

Hmm.. en nu ben ik wel benieuwd. Gisteren kreeg ik een pushmelding op mijn LG-TV uit 2017 (!) dat de AppleTV App beschikbaar was inclusief 3 maanden gratis kijken. Dat terwijl mijn televisie daarbij niet zou worden ondersteund. Ik ben benieuwd of dit voor deze app ook gaat gelden. Los daarvan weet ik niet of ik het (actief) zou gebruiken; ik luister muziek via oortjes of een koptelefoon, zodat ik mijn gezin niet lastigval met mijn (van hun) afwijkende muzieksmaak. :)
Dat ze maar eerst maar eens een windows versie uitbrengen, ik ben juist van Apple Music afgestapt , omdat er geen applicatie op Windows voor is .

Smart tv's laat ik meestal van het internet af , omdat ik daar , de ads moeilijk te verwijderen zijn

[Reactie gewijzigd door Metallize op 17 november 2021 14:29]

Wel... ze hebben iTunes... Spijtig genoeg is de web player ook gewoon een gedrocht...
Ben nog steeds blij dat ik voor LG ben gegaan. Ook helaas bijna de enige redelijke keus anno 2021. Er kan altijd nog een AppleTV aan gehangen worden.
Waarom je muziek zou willen luisteren op de tv verschilt per persoon, wij doen het vaak op verjaardagen of als simpel achtergrondgeluid.
webOS is een prima OS voor tv's, ze hoeven niet alles te kunnen en het werkt snel zat.
2) je muziek zou willen luisteren op een TV

Als je een iPhone hebt en geen Airplay receivers dan is dit, of de ingebouwde Airplay functionaliteit van de tv zelf, het enige alternatief.
Ik begrijp niet zo goed wat er mis is met WebOS. Zeker met de MagicRemote werkt het snel en intuïtief. Mijn laatste twee TV's beneden hebben WebOS. Dat gezegd hebbende, voor de volgende twijfel ik wel enigszins; We hebben op de beamers ook twee Chromecasts met Google TV en dat werkt ook wel erg fijn, moet ik zeggen. Ach ja.

V.w.b. muziek op je tv, je moest eens weten hoeveel mensen dat gebruiken; dat jij het niet gebruikt (en ik ook niet), betekent niet dat er geen markt voor is. Ook als ambient muziek tijdens een verjaardag, in een tijd dat vrijwel niemand een dikke stereotoren heeft staan, is het wel een dingetje.

En Meuktracker? Misschien komt het nadat het voor het eerst verschijnt daar wel in, maar dit is een 'first' en het is dan ook voor het eerst dat WebOS ondersteund wordt.

[Reactie gewijzigd door Frituurman op 17 november 2021 13:21]

WebOS is geniaal. Het enige jammere is dat LG een hekel heeft aan klanten die langer dan één jaar met een OLED TV willen doen en geen fatsoenlijke updates geeft/die klanten vaak nodeloos in de kou laat staan.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee