Atmos een EQ? Nou ja niet echt, of je moet alle bewuste aanpassing in frequenties een EQ noemen. Dan zou MP3 compressie ook in essentie EQing zijn. Als je headphones gebruikt met Atmos, worden de verschillende tracks gespatialiseerd via
HRTF algoritmes (in de volksmond vaak binauraal genoemd), dat zijn filters die de geluids-refracties van je gehoorschelpen en schedel simuleren (daarom werkt het ook alleen op headphones, anders hoor je alles door zowel je eigen gehoorschelpen als de virtuele, en dat conflicteert). Dus dat heeft nog wel iets van EQ weg ja.
Maar Atmos heeft daarnaast ook headtracking mogelijkheden middels real-time processing in die HRTF-algoritmes. Maar..... ik niet of ze dat ook echt toepassen. Gebruikt hier iemand Apple Music en Dolby Atmos? Laat het het dan graag weten. (Ik dacht dat Sony's 360 Reality Audio wel head tracking gebruikte trouwens? Correct me when wrong. Apple gebruikt het ook bij video's). Dat zou ervoor moeten zorgen dat je hersens nog natuurlijker op de ruimtelijkheid zouden moeten reageren. Al zullen ze nooit 1:1 head-tracking inzetten denk ik, want als je dan muziek luistert terwijl je fiets dan zwenkt de band continu om je heen en word je "zeeziek" (denk ik...).
En daarnaast kan Atmos natuurljk ook gebruikt worden met geschikte speakersystemen, dan vindt de spatialisering plaats via andere algoritmes dan HRTF, zwaar geïnspireerd door
Ambisonics denk ik (wat nu een verlopen patent is), of meer traditionele amplitude/fase-panning (zoals Dolby surround)...weet het effe niet.
Het unieke zou je kunnen zeggen aan Atmos, versus andere manieren waarop we nu muziek afspelen, is dat er metadata inzit (geluids-objecten, co-ordinaten, etc.), daardoor is het schaalbaar (zoals Ambisonics) en bewust van je luisterapparatuur. Dit laat denken aan game-audio. Vooral dat object-based element laat toch wel zien dat het – in ieder geval potentieel – een stuk verder gaat dan EQing. Maar past Apple het ook zo toe?
[Reactie gewijzigd door Rutger Muller op 23 juli 2021 18:57]