DAT doet 16 bits op 32kHz, 44.1kHz en 48kHz. Maar DAT is nooit echt een formaat van belang geweest. Het werd een tijdje gebruikt als masteringplatform maar verdween ook weer snel. Is niet echt een referentie voor standaarden.
Klopt, het werd gebracht als medium voor consumenten, maar daar volkomen geflopt. Als masteringplatform werd het wel gebruikt, maar was het vrij snel achterhaald.
Anyhow, ik snap wat je bedoelt, 16/192 is niet echt een gangbaar formaat. Maar 16/96 dus wel in bijvoorbeeld DVD video.
16/192 lijkt me ook niet echt zinvol. Ook wat betreft 16/96 zet ik mijn vraagtekens of het dan niet zinniger is 24/48 of 24/88.2 te gebruiken (maar ook 88.2kHz is eigenlijk altijd maar een niche geweest), of zelfs 18/48, 20/48, 18/88.2 or 20/88.2.
44.1kHz en 48kHz op 24 bits wordt veel gebruikt bij het produceren in een DAW omdat het processortijd spaart. 192kHz vereist 4x de hoeveelhed rekenkracht vergeleken met 48kHz. En qua muziekmaken heeft 24 bits meer voordeel dan een samplerates boven de 48kHz.
Het enige is volgens mij dat het lastig is van een 48kHz signaal een 44.1kHz signaal (voor CD e.d.) te maken, dat is dan ook waar 88.2kHz in kwam, maar dan heb je weer problemen als je eindsignaal 48kHz moet zijn. Met 92kHz zou dat minder spelen.
In princiepe kun je alle 24 bits converters gewoon 16 bits data voeren. Daar is geen speciale apparatuur of conversie voor nodig.
Logisch, is een kwestie van software. Maar heel veel consumentenapparatuur had dus maar 16-bits converters, ook DVD-Video-spelers, en kon ook maar 44.1kHz aan. De wat duurdere DVD-spelers die wel 24-bits converters hadden, konden dan ook gelijk 24/96 en 24/192 aan zodat ze DVD-Audio ondersteuning hadden. De grote concurrent van DVD-Audio, de SACD gebruikt een heel andere techniek die niet één-op-één te vergelijken is. Blue-Ray is dan weer meer op video gericht en ondersteund inmiddels een gigantische hoeveelheid aan Dolby en DTS formaten voor meerkanaals surround, maar welke audio-formaten daarin zitten is meestal bij apparatuur niet apart gespecificeerd. Wel apart genoemd worden dingen als THX, Dolby Atmos, DTS Neo:6 en DTS:X, allemaal video-georiënteerd. Als je gaat zoeken vind je echter wel
Dolby TrueHD ...Over seven full-range 24-bit/96 kHz discrete channels are supported (plus an LFE channel, making it 7.1 surround) along with the HDMI interface. Theoretically, Dolby TrueHD can support more channels, but this number has been limited to 8 for HD DVD and Blu-ray Disc.
Dolby TrueHD The Dolby TrueHD specification provides for up to 16 discrete audio channels, each with a sampling rate of up to 192kHz and sample depth of up to 24 bits.
DTS audio CD (wist niet eens dat het bestond) meld:
Physically, a DTS Music Disc conforms to the Red Book standard; however a DTS bitstream, ... is actually encapsulated in each PCM audio track.
...
Although the DTS audio track is read at the same fixed bitrate as 16-bit linear PCM (1,411 kbit/s) only 14 bits (1,234 kbit/s) are used for the encoded data stream; the remaining two bits are always zeros.
DTS 96/24DTS 96/24 allows the delivery of 5.1 channels of 24-bit, 96 kHz audio and high quality video on the DVD-Video format.
DTS-HD High Resolution AudioIt delivers up to 7.1 channels of sound at a 96 kHz sampling frequency and 24-bit depth resolution.
DTS-HD Master Audio It supports a virtually unlimited number of surround sound channels, can deliver audio quality at bit rates extending from lossless (24-bit, 192 kHz) down to DTS Digital Surround and, like Neo, downmix to 5.1 or 2.1 systems.
...
DTS-HD Master Audio is selected as an optional surround sound format for Blu-ray, where it has been limited to a maximum of 8 discrete channels. DTS-HD MA supports variable bit rates up to 24.5 Mbit/s, with up to 6 channels encoded at up to 192 kHz or 8 channels and nine objects encoded at 96 kHz/24 bit.
Nu kunnen al die dingen best op een apparaat ondersteund worden, maar dat is zeker niet altijd het geval, vooral die laatste is volledig optioneel. Maar de Blue-Ray-markt is volledig gericht op video.
Er zal heel veel consumentenmedia zijn waarop de data 16 bits is. Ik heb het niet gechecked dus ik weet niet hoe erg het is.
CD is uiteraard enkel 16-bits. Wat DVD betreft, daar zie je ook alleen nog low-budget-apparatuur voor mensen die Blue-Ray te dur vinden, en daar is meestal ook maximaal gestript. We hebben hier een DVD-speler op een kinderkamer die ook geen muziek-CD's herkent.
Wat ik wel weet is dat er heel veel wordt gelogen met 'hi-res' audio. Vaak zie je dat de ruisbodem beduidend hoger ligt dan dat van 16 bits terwijl de file in 24 bits is gecodeert. Er wordt dus vaak 16bits materiaal voorgedaan als 24 bits.
Uiteraard, dat is goedkoop. Op zoek naar actueel aanbod van DVD-Audio, en SACD-spelers kwam ik een
lijstje tegen van SACD's dat begon met albumtitels als
Jeff Beck - Truth, Janis Joplin - Pearl, (resp 1968 en 1971), daarna een hoop Dire Straits, wat uiteraard nooit op hoge kwaliteit opgenomen kan zijn. Enkele van die Dire Straits album heb ik als gewone CD, en die zijn allemaal AAD.
Ook wordt er gerommeld met de frequenties boven de 20kHz. Soms zit er helemaal niks (duidelijk van een 44.1 of 48 bron gemaakt) en soms is er een compleet onzinsignaal of ruis om te doen lijken alsof daar iets nuttigs zit.
Als je het maar kan verkopen, dan bied men het aan, en mensen trappen er massaal in.
Ja, maar DVD is alweer 20+ jaar oud. Toen waren de converters nog niet zo goed als nu. Vanaf ergens vroeg in de jaren '00 werden converters supergoedkoop om te produceren en werden in alles gestopt. In die tijd zijn 24/192 converters min of meer standaard geworden. Maar die kunnen allemaal ook lagere sampelrates en bitdieptes aan. Dus dat is zo'n 20 jaar de situatie.
Tja, klopt, maar 24/192 kost dus, zoals je zei, onnodig processorkracht, maar ook opslagruimte. Destijds op DVD, HD-DVD en SACD was de opslagruimte beperkt, en ook op Blue-Ray is die niet oneindig. Ook op harddisks en SSD's is dat een issue. Het had zo simpel geweest als men zich had gelimiteerd op 24/96 als hoogste standaard.
Tja, als je schijfjes wilt dan is er ook nog SACD enzo. Er is niet echt een markt voor bluray audio.
Het ging mij eigenlijk meer om de opnameformaten, de standaarden zeg maar. In de mainstream is na CD en MP3 eigenlijk alles harddisk-based geworden en sinds relatief kort streaming. De meeste mensen zijn tevreden met CD of met MP3. De schijfjes zijn niche. Als je nu zoekt naar spelers vind je niets. Ja er zijn budget-segment DVD-spelers voor video, voor audio zijn er CD-spelers, maar modellen die geen SACD ondersteunen.
De pricewatch heeft een apart segment voor
CD-Spelers met als filteropties afmetingen, gewicht en kleur. Bij geen van de 31 exemplaren wordt vermeld dat ze SACD kunnen afspelen, enkel bij de
Yamaha MusicCast CD-NT 670 wordt vermeld dat die FM, DAB en DAB+-tuners heeft en CD-R, CD-RW, MP3 en WMA afspeelt.
In het segment voor
Blue-Ray en DVD-spelers staan 5 apparaten die DVD-A en 6 die SACD afspelen, waarvan er 4 beide formaten aankunnen (op 38 totaal)
Maar ik hoef niet speciaal schijfjes, de echte liefhebber waarschijnlijk wel. Maar als je van die schijfjes hebt, wil je ze waarschijnlijk kunnen blijven afspelen. Voor video is dat nog anders, daar is de bandbreedte voor streaming nog te beperkt (gaat met de huidige aanleg van glasvezel nu wel veranderen) en is de lokale opslag ook een probleem, je hebt veel opslagcapaciteit nodig als je een leuke collectie wilt aanleggen, zeker in 4K.
Maar ik denk dat qua audio iedereen tegenwoordig over is op of streaming of bestanden (FLAC enzo). En als je stoer wilt doen doe je vinyl of een cassettebandje.

Vinyl is inderdaad aan een opmars bezig, cassettebandjes volgens mij niet zo.
In het professionele recording-wereldje ja, qua consumentenspul niet veel.
Nee hoor, er is best wel wat consumententspul met zulke converters. Het was gewoon een tijdje een fase waarin de markt zat. Dan hadden we 24 bits formaten maar 24 bits converters waren nog duur-ig. Dus voor consumentenspul werden dan 18 bits of 20 bits converters gebruikt. Kunnen ze nog steeds claimen dat het 'beter dan CD' is.

CD en DVD was volgens mij dus vooral 16 bits, 44.1kHz, enkel de betere DVD-spelers ondersteunden DVD-audio, maar dat was nooit mainstream. SACD is volgens mij ook nooit echt aangeslagen (evenmin als HD-DVD). Als je naar Blue-Ray gaat, ja daar gingen de onwikkelingen sneller, maar daar ondersteunde men dus wel 24-bits en meestal gelijk 96kHz via de Dolby en DTS-formaten.
Volgens mij was dat voornamelijk in gebruik om daarna te kunnen downmixen naar CD-kwaliteit.
Niet persee hoor. Het wordt gedaan om meer plugins te kunnen draaien. 48kHz is dan gewoon een acceptabele samplerate die niet teveel ruimte inneemt en de cpu spaart.
Plugins draaien doet een consument niet als die muziek luistert, ja uiteraard kun je de eindmix op 48kHz houden maar dan gaat het eindresultaat al snel gewoon 16/44.1 zijn vanwege compatibiliteit, tenzij je doelgroep andere audioprofessionals zijn.
Ja, klopt wel een beetje. Maar 48kHz was hoe dan ook een gangbaar pro formaat zo'n 25 jaar geleden.
....
DVD video doet geen 44.1kHz. Je kunt kiezen uit 48kHz en 96kHz.
Wikipedia:
The audio data on a DVD movie can be PCM, DTS, MPEG-1 Audio Layer II (MP2), or Dolby Digital (AC-3) format.
Beide zijn lossy formaten. MP2 ondersteunt
32, 44.1 and 48 kHz, en AC-3 gaat ook tot
48kHz
\
[Reactie gewijzigd door BeosBeing op 21 mei 2021 11:10]