Google voegt Apple Music-ondersteuning toe aan speakers met Google Assistent

Google voegt ondersteuning voor Apples Music-dienst toe aan slimme speakers met de Google Assistent, waaronder de Nest-speakers van het bedrijf. Deze speakers bieden al ondersteuning voor andere muziekdiensten als Spotify of YouTube Music.

De ondersteuning wordt vanaf maandag gefaseerd uitgerold in verschillende landen, zo meldt Google. Vooralsnog begint de uitrol in de VS, het VK, Frankrijk, Duitsland en Japan. Gebruikers die de functie krijgen, kunnen de ondersteuning inschakelen door hun Apple Music-account te linken in de Google Home-app.

Gebruikers kunnen Apples muziekstreamingdienst instellen als standaarddienst voor het afspelen van muziek op hun slimme speakers. Met de ondersteuning kunnen gebruikers via stemcommando's onder andere hun Apple Music-afspeellijsten beluisteren. Ook kunnen individuele nummers, albums of artiesten beluisterd worden. Daarnaast wordt de multi-room-functie ondersteund, waarmee gebruikers muziek vanaf de Apple Music-dienst naar meerdere Google Assistent-speakers binnen een huishouden kunnen streamen.

Naast Apple Music, biedt de Google Assistent al ondersteuning voor muziekstreamingdiensten van verschillende partijen. Naast Googles eigen YouTube Music, worden ook diensten van derde partijen ondersteund, zoals Spotify, Deezer en Pandora. Vooralsnog ontbreekt ondersteuning voor Tidal en Amazon Music echter.

Door Daan van Monsjou

Redacteur

07-12-2020 • 18:29

41 Linkedin

Submitter: MilanMeu

Reacties (41)

41
39
23
1
0
14
Wijzig sortering
Als Apple nu ook eens spotify etc. volledig ondersteunt op hun ‘slimme speakers’.
Dat doen ze. Sinds iOS 14 is er ondersteuning voor muziekdiensten van derden. Zo kan ik radio luisteren via tune-in. Spotify heeft in deze z’n zaken niet op orde. Heel lang roepen dat Apple de mogelijkheid moet toevoegen, maar op moment dar het dan gebeurt heeft spotify z’n app niet klaar.
Dat wist ik niet. Ik zag wel in een recent event een aantal streamingdiensten maar niet spotify staan. Ik dacht dat dat een Apple houdt niet van spotify iets was.
Dat valt wel mee. Ook op de Apple Watch werkt het top. Alleen de HomePod loopt daarin achter: die spreekt ook geen Nederlands terwijl Siri daar altijd mee voorop liep.
Wat echt enorm jammer is, de homepod mini is echt een leuke kleine speaker, gebruik hem met veel plezier in de keuken, maar Siri in het engels voelt toch altijd een beetje ongemakkelijk.

Daarentegen doe ik dat nog steeds liever dan data naar Google verzenden.
Werkt de Nederlandse Siri niet op de Homepods?
Dat valt wel mee. Ook op de Apple Watch werkt het top. Alleen de HomePod loopt daarin achter: die spreekt ook geen Nederlands terwijl Siri daar altijd mee voorop liep.
komt natuurlijk ook omdat de HomePod in Nederland nooit te koop is geweest. Niet officieel althans. Alle HomePods hier komen uit andere landen. (die van mij heeft ook een USA stekker)
Slim, nou kunnen Apple gebruikers 'goedkopere' smart speakers kopen met Google intelligence (en daardoor ook helaas de Google datamining). Zelfde grapje als Apple betalen om de standaard search engine te mogen zijn op iOS / MacOS.
Ah joh, je houd nu in ieder geval geld over om nog wat leuks te kopen.
Slim, nou kunnen Apple gebruikers 'goedkopere' smart speakers kopen met Google intelligence (en daardoor ook helaas de Google datamining). Zelfde grapje als Apple betalen om de standaard search engine te mogen zijn op iOS / MacOS.
(Apple) gebruikers die privacy minded zijn zullen natuurlijk geen google speaker kopen. :) Maar hele volksstammen willen misschien wel apple music (het aanbod is immers heel groot), net zo goed dat ze al AppleTV+ zouden kunnen hebben op hun android TV. (de mijne hangt in een afgeschermd VLAN, met een eigen google account). Die massa boeit privacy doorgaans niet heel erg. En google mini's kreeg je volgens mij pas geleden zelfs bij action gratis bij een aanschaf, dus je zal ze in best veel huishoudens vinden.

Waar Apple qua hun hardware/software ecosystemen heel erg de teugels strak houdt (mag iedereen een eigen mening over hebben), zeker ook op het vlak van privacy, doen ze dat met services minder. Die willen ze juist over veel platformen uitrollen.
Ik wil zo graag overstappen naar Apple Music i.v.m. de offline afspeellijsten op de Apple Watch en het ontwerp wat ik meerdere malen (persoonlijke voorkeur) mooier vind dan die van Spotify, maar op Mac(ja zelfs de Mac) en Windows is de applicatie ont-zet-tend traag! Ik merk in mijn omgeving dat meerdere mensen hier ook last van hebben.. Geen wonder dat 90% van de mensen nogsteeds Spotify gebruikt dan.

[Reactie gewijzigd door Tepqi op 7 december 2020 21:03]

Doe je zelf een plezier en gebruik de website op je Windows bak: https://beta.music.apple.com/

[Reactie gewijzigd door Aiii op 8 december 2020 10:03]

oh? ik merk niets van traagheid, zelfs op m'n macbook pro van 5 jaar oud. Toegegeven, dat ding van mij heeft 16GB geheugen en een SSD. Als ik kijk naar de nog veel oudere macbook pro van m'n vriendin (veel minder geheugen en een HDD) is 't ding inderdaad wel pittig traag. (maar dat is met alles waar nog een HDD in zit, tegenwoordig, vind ik)
Mooi - zodra het ook in Nederland beschikbaar is wordt het YouTube Music abonnement opgezegd.
Ik ben benieuwd waarom.
Ik heb zelf een Youtube Premium abonnement (wat eigenlijk Youtube Music is + 2 euro waardoor je geen advertenties meer hebt op Youtube en toegang tot Premium stuff) en dat vind ik wel een goeie deal waardoor ik niet naar Spotify ofzo wijzig.

Nu heb ik wel wat stuff van Apple maar voornamelijk voor mijn ouders is dit mogelijks interessant.

Waarom vind jij Apple music beter?
Een gezond alternatief naast Google en Apple. Daar betaal ik graag voor :)
Ik heb beide en vind de app van Apple Music fijner. Ook heeft Apple volgens mij meer originele muziek.

Wat me nogal eens stoort bij YouTube Music is de hoeveelheid filmpjes/muziek van matige kwaliteit.

Maar het is denk ik vooral een kwestie van smaak.

Daarnaast heeft Apple een leuke deal als je het allemaal combineert in Apple One wat voor mij alleen maar een extra reden is om de voorkeur aan Apple Music te geven.
Ik ben zelf wel tevreden met Youtube Music (als onderdeel van Youtube Premium), maar de hoeveelheid filmpjes en muziek van matige kwaliteit storen mij inderdaad ook wel. Zoek je een bepaald nummer op, dan vind je tig versies die door verschillende users zijn geüploaded. En lang niet allemaal in goed kwaliteit. Het zou mooi zijn als er een filter komt waarmee je alleen officiële uploads van artiesten/labels/platenmaatschappijen te zien krijgt.

Daarbij start ik ook weleens een afspeellijst, maar open je een willekeurige afspeellijst, dan zie je regelmatig dat meerdere nummers uit die lijst niet meer werken/verwijderd zijn. Vermoedelijk door copyright. Ook niet heel handig.
Hier ook een youtube premium+music abbo maar ook niet onverdeeld tevreden met youtube music. Vind de UI er niet bepaald beter op geworden maar wat me nog het meeste irriteert is dat je niet meer kan casten (vanuit je browser op de pc) naar je google home.

Werkte prima in google music maar om wat voor reden dan ook hebben ze dat uit youtube music weggehaald (maar natuurlijk kan je vanuit youtube zelf wel casten... lekker bezig google)

Het is dat ik niet weer 10 euro extra wil betalen voor een andere music service maar het voelt allemaal wel vrij 'houtje touwtje' en on-af aan.
Heb het even opgezocht, in de link van @Warpozio valt te lezen dat er erg weinig verschil zit tussen Google en Apple. Apple betaalt hooguit 5% meer.

[Reactie gewijzigd door oef! op 7 december 2020 20:22]

Hier staat YouTube nog samen met Google play music, wat niet meer overeenkomt met de werkelijkheid.

YouTube music betaalt zelfs meer per stream dan Apple, namelijk 0,008ct per stream t.o.v. 0,0056ct voor Apple.

https://soundcharts.com/b...lti-channel-payout-system

Daarbij komen nog de inkomsten via andere YouTube kanalen:
Youtube is a multi-sided platform in terms of payout. There are at least three separate payouts under the brands’ umbrella: per YouTube Premium/YouTube Music stream ($0.008), per video-stream on the official artist’s channels ($0.00164) and videos monetized through Content ID ($0.00087).
Apple geeft bij langer na niet het meeste geld per stream, sterker nog, ze staan onder YouTube music. Daarnaast geven ze meer dan Spotify, maar zeker niet het dubbele.

https://soundcharts.com/b...lti-channel-payout-system
Als Apple het nou ook eens mogelijk maakt om te casten naar een Google nest speaker dan zou het helemaal mooi worden
Dat kan al een tijdje, althans in de Android app. (geen idee of het mogelijk is om te casten via iphone of web cliënt)

Wat ik dan weer jammer vond is dat het casten wel een beetje buggy is, maar misschien hebben ze dat al weer verholpen. Ik heb de cast functionaliteit een paar weken niet meer uitgeprobeerd.
Née dat kan dus niet vanuit de Apple devices, Spotify kan het dan wel aar die gebruikt een ander protocol
Als Apple het nou ook eens mogelijk maakt om te casten naar een Google nest speaker dan zou het helemaal mooi worden
De beste weg is om via een stemcommando bluetooth van je Nest speaker aan te zetten en je Apple divice dan te pairen. Dan kan je ook prima muziek spelen vanaf je Iphone of Ipad op een Nest speaker. Je gebruikt hem dan als bluetooth speaker.

Ik verwacht niet dat de Nest speakers ooit gecertificeerd zullen zijn voor casten via Airplay.

[Reactie gewijzigd door ucsdcom op 8 december 2020 09:39]

Hopelijk gaat Amazon gebruik van diensten bij hun routines toestaan, zou vind wel fijn on bij thuiskomst de verwarming/verlichting/muziek te starten, maar dat lijkt vrij beperkt qua mogelijkheden
Veel cloud streaming services, maar nog niet echt support voor lokale muziek server protocollen (Subsonic API, Plex, mpd, DAAP) helaas.
Hele slimme zet van Google! Echter had ik liever dat ze de core features van hun Home ecosysteem wat beter ondersteunden, namelijk een centraal hub voor al je IoT devices. Ik heb al jaren Google Nest Mini's in huis en gebruikte voornamelijk de Home app, om zo tegen te gaan dat ik 17 verschillende apps moest gebruiken. Recentelijk een Nest Hub gekocht op Black Friday, en terwijl dit een heel goed product voor de prijs is, speelt Google het weer vies door veel betere support voor hun eigen Nest hardware in te bouwen en opzettelijk hardware van andere vendoren zo onbruikbaar te maken dat het nutteloos wordt.

Alexa is hier veel beter in, al zijn zij eigenaar van RING is de ondersteuning voor White label merken als Tuya gewoonweg veel beter. Om die reden schakel ik dan ook over op een Echo Show 8 ipv een Nest Hub, omdat ik daar gewoonweg veel betere aansturing voor mijn IoT devices op heb.

Een stom voorbeeld is hoe ik de Echo show en dot kan instellen als Chime voor mijn Eufy deurbel, waarna ik dus een melding krijg op de Dots en een videofeed die automatisch opent op de Show. Iets wat bij Google alleen kan wanneer je hun overpriced Nest hardware koopt, welke dan nog eens van de ene dag op de andere geen support meer krijgen.
Ik zie dat je interesse hebt in Home Automation, ik adviseer je eens naar Home Assistant te kijken. Heb je al dat geneuzel niet met vendors en dergelijke en de kans is zeer groot dat je bestaande spullen ermee werken. Die doorzetten naar je Google Home accountje en voila, zelfs de domste apparaten kun je dan via Google Home (of Homekit) aansturen. Doei vendor lock-in.

Overigens om even on topic te komen, dit had Google een jaar geleden moeten doen toen ik nog Apple Music had. En Apple moet de functie van Spotify toevoegen dat je iets op een ander apparaat kunt afspelen zonder gedoe met Airplay of WiFi (iets wat Spotify wel kan).
Persoonlijk vind ik Apple Music wel veel prettiger werken dan Spotify, maar helaas mist het me nog een aantal functies.
Ik heb zowel HA als OpenHab ge ruikt in het verleden, maar vond het niet waard om zoveel moeite te doen voor sommige zaken terwijl wat ik nodig had perfect kon met Google Home/Alexa en IFTTT.

Het ecosysteem van Google en Amazon is ook heel aantrekkelijk door de Nest Hub en Echo Show hardware, dit is zeer polished en werkt gewoonweg. Ik heb een tijdje een Android tablet en smartphone proberen gebruiken met OpenHab en HA voor dezelfde functionaliteit maar het zag er heel onprofessioneel uit om zoiets op te hangen.

[Reactie gewijzigd door Soulaiman op 7 december 2020 21:29]

Nou ik heb deezer maar dat krijg ik echt niet als derde partij op google home ingesteld als standaard muziek afspelen ... Kan wel in america etc.. dus geldt dit nu ook voor nederland of is het weer een half gelezen feit..
Hetzelfde probleem. Ook de (britse) help pagina van Deezer zegt dat het mogelijk is maar nog steeds geen geluk voor mij.
Ja ik had ook Deezer en juist om deze reden ben ik naar Spotify gegaan. Ondersteuning van Google home is waardeloos en het casten laat ook te wensen over. Bij Spotify werkt dat veel soepeler. Alleen is de gebruikersvriendelijkheid van Spotify matig i.v.h. tot Deezer. Snap niet dat het zo lang duurt bij Deezer.

Lees wel op een site van Deezer dat het niet Deezer zelf is maar Google is die bepaalt wie er op Google Home mag komen. Vandaar dat zo lang duurt.
https://en.deezercommunit...me-in-the-netherlands-909
Hier word ik heel blij van!!! Als fervent gebruiker van Apple Music hoef ik straks geen rare trucjes meer uit te halen met Bluetooth etc.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee