Google introduceert Routines voor Assistent in Nederland

Google heeft Routines voor de Google Assistent in het Nederlands beschikbaar gemaakt. In de komende dagen kunnen gebruikers van de Google Assistent in Nederland de komst van de Routines-functie verwachten.

Google Nederland meldt de komst van Routines in een video en legt daarbij tegelijkertijd uit hoe gebruikers deze functie kunnen gebruiken. Met Routines kunnen gebruikers instellen dat de Assistent met een enkele opdracht meerdere taken uitvoert.

De Assistent geeft zelf enkele suggesties, zoals via de spraakinvoer 'Ik ben thuis'. De assistent kan dan instellingen aanpassen voor lampen, de thermostaat aanpassen, herinneringen voorlezen, enzovoorts. Gebruikers kunnen de volgorde van de taken aanpassen. Routines zijn ook onderdeel van Google Home.

De Google-woordvoerder meldt in een toelichting dat nog niet iedereen Routines meteen kan verwachten maar dat Google de functie in de komende dagen beschikbaar maakt. De introductie geldt voor Nederland en nog niet voor België. Eind vorig jaar werd onterecht de komst van Routines naar Nederland gemeld. In de afgelopen dagen constateerden gebruikers dat de functie voor hen beschikbaar kwam. Ook de Nederlandse hulppagina voor Routines kwam deze week al online.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

10-07-2020 • 10:09

66 Linkedin

Submitter: GhubozZ

Reacties (66)

66
66
50
1
0
10
Wijzig sortering
Klopt de kop wel? "in Nederland". Nee, in het Nederlands. Je kon al lang de functie gebruiken in Nederland, zolang je je toestel maar in het Engels hebt staan. Niet locatiegebonden, wel taalgebonden.
Ik zit vooral te hopen dat ze door deze functionaliteit misschien hun toestellen ook via de store gaan aanbieden in België en Nederland.
Toch staat mijn Android en Google Assistant op Engels en ik heb geruime tijd geen toegang meer tot de routines. Een aantal jaar gelden had ik het wel.

[Reactie gewijzigd door MoonRaven op 10 juli 2020 11:48]

Dat zegt die toch ook? Als je Android en de Google Assistant op Nederlands had staan (de taal dus) dan had je geen routines. Die zie je pas als je de taal omzet naar Engels. Daarbij kun je de locatie wel op Nederland zetten.
Foutje met het schrijven gemaakt, ik bedoelde in het Engels.
Ook kon je Nederlands als tweede taal naast Engels zetten. Hier door heb je in principe een Nederlandse Home met Engelse functies.

Ook al gebruik ik voornamelijk Engels, ik had wel soms dat ik "good night" zei voor de bedtime routine, en dat ik "Slaap lekker" te horen kreeg...
Even bij vermelden dat de taal Engels VS moet zijn. Als je OK Google wilt gebruiken op je Android moet die op Engels Verenigde Staten staan (UK werkt niet). Nederlands kun je idd als tweede taal instellen dan. Komt wel met een aantal nadelen, hij begrijpt je niet altijd als je Nederlands praat en dan wil die in t Engels antwoorden. Ook het voorlezen van berichten via Android Auto zullen dan in t Engels verlopen (ook bij Nederlandse berichten). Perks die je krijgt zijn continued conversation (de mic gaat direct weer aan na een opdracht zodat je als t ware een gesprek kunt voeren), je krijgt Hey Google ondersteuning op je Android telefoon (dit werkt dus niet in t Nederlands tenzij je de Google widget op je Homescreen hebt staan).
Dat is vreemd, ik heb mijn telefoon en Assistant op Engels staan en bij mij werkt het wel gewoon. Ik zeg als ik naar kantoor ga 'Oké Google, go to work' en mijn muziek begint te spelen, Google Maps opent, volume gaat op 10 etc.
Eindelijk! En nu nog Android TV die samenwerkt hiermee :D
heb mijn hoop gevestigd op de nieuw chromecast . In ieder geval voor het aan en uit zetten van mijn LG want met de assistent van MiBox-S lukt niet :(
Ik heb een Philips Android TV en tot nu toe weiger ik om m'n Chromecast erin te duwen om 'm te kunnen besturen via m'n Mini, maar begin er toch naar te neigen. Het is zo jammer dat ik niet kan zeggen dat ie serie <iets> moet starten op TV
Ik heb ook een android tv (philips) als ik tegen de mini/hub zeg "speel serie X af op TV via Netflix" dan gaat de tv aan en wordt de serie gestart. dus het zou moeten kunnen zonder chromecast
Mijn Sony ook. Het lijkt me wel een power optie die uit te zetten is
Ik kan wel de Philips TV inschakelen door gewoon ernaar te gaan casten via m'n telefoon, maar ik heb daarvoor wel een optie moeten inschakelen dat hij in te schakelen is via Chromecast functie. Wellicht moet je dat even checken in je instellingen.

Het staat natuurlijk default uit om te zorgen dat hij minder stroom verbruikt
Ik heb een Nvidia Shield TV Pro (2017) en ik kan niet zeggen tegen mijn google home of minis om iets af te spelen op Netflix. Het kan wel met de afstandsbediening en de ingebouwde mic maar niet met andere Ghome apparaten.

Er wordt ook overal op internet geroepen dat sinds een week of 2 android tvs aan de speaker groep toegevoegd kunnen worden, maar ook dit krijg ik niet voor elkaar met mijn Nvidia Shield, noch met mijn MiBox S.
Mag de Nest Hub Max nu dan ook naar Nederland komen svp. Dan is alles compleet :)
(en scheelt me mogelijk een ritje naar Belgie binnenkort).

het is in ieder geval een stap dichterbij het uitfaseren van Alexa in mijn huis. Amazon doet er net iets te lang over om nederlands te gaan ondersteunen. Enige wat Alexa nog als streepje voor is, dat er meer devices gekoppeld en gebruikt kunnen worden. Bijvoorbeeld de temperatuur uitlezen via de bewegingsdetectie van Hue en de modules van Netatmo levert onder Alexa op dat ik van elke kamer in mijn huis de temperatuur kan opvragen. Bij Google krijg ik alleen die van de woonkamer omdat daar de thermostaat hangt. De rest van de temperatuur en bewegingssensoren pakt die niet op.

[Reactie gewijzigd door SunnieNL op 10 juli 2020 12:03]

ik kocht de mijne via fnac.be, was nog goedkoper op fnac.fr achteraf gezien ook..
mjah.. fnac.be wil ik hem ook wel halen, maar wel op locatie. Dus ik rij wel ff naar noord-antwerpen.
Reviews op internet en hier op tweakers zijn bijna 95% negatief over opsturen door fnac en het bereiken van hun helpdesk.

Daarnaast weigert hun webstore te versturen naar NL.

[Reactie gewijzigd door SunnieNL op 10 juli 2020 15:21]

Service van fnac is idd kut :-) maar voor een Google home max heb je normaal niet veel service nodig... Dus ik waagde de gok. En ik ben Belg, dus dat opsturen was geen probleem
Im heb die overgang al eerder gemacht, im sofort gelinde redenden: Ik woon in Duitsland, bemalt goed maar die taal.... Beh! Ik heb Alexa in Duitsland gekocht en die schijnen hard Coded te zijn dat ze ook in het Duits willen babbelen. Engels kan wel... maar dan krijg je zinnen als „The weather is cloudy with a Höchsttemperatur of 13 degrees and a Tiefsttemperatur of 6 degrees“ - echt niet te pruimen!
Google doet dat veel beter. Mijn Google mini is wel wat hardhoriger dan Alexa en ook een kreet als „Alexa clean the house please“ is natuurlijker dan „He Google: clean the House please“. Lui is ie ook, want hij stuurt dan MeiMei op pad om te gaan stofzuigen...
Ik heb hier een hele serie Duitse Alexa’s in huis die met zijn allen perfect Engels spreken zonder een woord Duits er doorheen.
Boeiend! Maar zit je ook in Duitsland? Ik denk dat dat ook uit kan maken, ik wil b.v. wel het lokale we weten en niet dat van Nederland.
ik zit in nederland.
Alexa's komen uit duitsland. Alleen bij factory reset praten ze even duits. Dan switch ik ze naar engels en
zet de locatie op de plek waar ze daadwerkelijk staan (gorinchem, nederland).
In het verleden moest je ook je amazon account op UK zetten, maar dat is volgens mij niet meer nodig (mijn main account staat op Nederland tegenwoordig).

Ik verwacht dat in duitsland hetzelfde kan. Je zet ze op engels, maar vervolgens de locatie op duitsland.
Je zou er gewoon een kunnen bestellen en proberen en als het niet goed werkt gewoon terugsturen?
Bedankt! Ik heb Alexa weer geïnstalleerd, begon natuurlijk Duits te babbelen. Omgezet naar Engels en nu vertelt ze me dat het “low of eleven degrees”... perfect! Ze heeft er kennelijk bijgeleerd in het afgelopen jaar. Omdat ze wat beter hoort dan de Google mini en ik die LED ring wel mooi vindt, ga ik toch eens kijken of ze mijn Hue lampen en MeiMei de zuigzuiger kan bedienen... dan is ze een concurrent voor de Google mini!
Ziet er best goed uit, alleen jammer dat the Assistent niet goed uit de slaapstand werkt. Hey Google of Oke Google krijg ik op een of andere manier niet werkend, en de functie stem opnieuw trainen staat er bij mij niet bij. Voor de rest werkt het prima als ik op de knop druk.
Dit hebben ze toch weer uitgeschakeld? Dit heeft heel gewerkt op mijn Samsung s9 maar daarna nooit meer werkend gekregen of gezien.
Oké, dan ligt het niet aan mij, bedankt voor het laten weten.
Mooi dat het nu ook in Nederlands beschikbaar is. Ik vind routines een handige aanvulling op mn Tasker profielen.
Hoe ga je dit uitwerken als ik vragen mag? Ik probeer ook met tasker te spelen, maar het lukt nog niet zo goed.
Voor de simpele dingen ga ik routines gebruiken. Zo gebruikte ik Tasker om mn lampen aan te doen bij 1e alarm en mn koffie bij het 2e alarm. Daar kan ik routines voor gebruiken.
Maar heb bv ook een Tasker profiel dat mn telefoon in DnD zet na 23.30 tenzij mn Hue lampen nog aanstaan (oftewel ik ben nog wakker). Zet ik de lampen uit, dan alsnog in DnD.

Tasker kan idd pittig zijn, ik kijk ook veel af op sites, zoals bv hier. En natuurlijk de Reddit pagina van Tasker
Vanmorgen toen ik "Goedemorgen" riep vond ik het apart dat ik een riedel kreeg dat ik meer routines kon instellen via de app en kreeg ik een soort van 1ste keer demo van het goedemorgen commando (wat ik bijna elke morgen roep).

En nu zie ik inderdaad in de App ook de overige routines staan... thuis maar eens uitproberen.
Ik kwam er gisteravond toen ik "time for bed" zei achter. Dat had ik via IFTTT ingesteld maar was ineens een Google Routine.
Grappig!

Zeg tegen mijn vrouw: “hé, eindelijk routines in Nederland. Je kunt nu bijvoorbeeld zeggen: Hé Google, ik ben thuis"

En ja hoor, komt meteen een verhaal en uitleg over routines. Een "Welkom thuis" en Sweet Caroline wordt gestart.

Wat kan technologie toch mooi zijn 😊
haha bij ons kwam Rage against the Machine - Killing in the name
Vraag me af of die elke dag een ander liedje kiest
De Assistent geeft zelf enkele suggesties, zoals via de spraakinvoer 'Ik ben thuis'. De assistent kan dan instellingen aanpassen voor lampen, de thermostaat aanpassen, herinneringen voorlezen, enzovoorts.
Dit kan ik zelf toch ook :?
Het is toch handig als je "Oke google, Goedemorgen" zegt en je Google Home doet:

* De lampen aan (slaapkamer, badkamer etc)
* Zet de verwarming iets hoger
* Leest het nieuws voor
* Geeft een overzicht van je agenda voor die dag

Ik heb het met "Sleep for Android" zo geregeld dat ik zelfs dat "Oke google, Goedemorgen" niet hoeft te zeggen maar dat deze acties beginnen nadat ik wakker geworden ben.
Gebruik je hiervoor je wekker of puur de slaapanalyse functie die weet wanneer je wakker bent?
Smart period in je alarm en vervolgens kan je je alarm koppelen aan ITTF.
Dat laatste, en waarom dan bijvoorbeeld nog ik ben thuis moeten roepen als je telefoon prima kan weten dat je thuis bent omdat je apparaat zich net weer op de wifi heeft aangemeld? Dat zou pas echt gemak zijn.
Dat kan nu ook, zie bijv. het Home assistant topic op GoT.

Het is alleen niet voor iedereen praktisch of makkelijk om in te stellen. Vandaar is het wel fijn dat mensen deze optie nu van Google krijgen.
Ah thanks voor de toelichting. Dan is de mogelijkheid nog wel nuttig.
Ja dit is waar ik op hoop. Ik zie dat hele spreken tegen een apparaat niet zitten zeker niet als ik ok google of hey google moet zeggen. Met een custom term zou dit al leuker zijn. Maar als dit helemaal niet nodig is door bijvoorbeeld beweging sensoren zou het interessanter zijn.

Velen denken echter: maar dan deel ik data met google. Maar bijna al die data hebben ze nu ook al.
Het gaat erom dat als je zegt "ik ben thuis", de Assistant gelijk een aantal vooraf ingestelde handelingen uitvoert. Zo kun je er ook voor kiezen om dan in een bepaalde ruimte muziek af te laten spelen etc.
Je kan ook zelf het licht aan doen met een fysieke schakelaar, je telefoon te openen en de weer app te starten et ... toch kiezen mensen er voor om dat via de hub te doen.

Een routine die ik nu al heb is: hey google we gaan slapen... tv uit, woonkamer lampen uit (eigenlijk ‘alle lampen beneden uit), traplicht aan en slaapkamer licht aan. Handig toch?
Het idee is dan ook dat je het niet zelf meer hoeft te doen. (al lijkt het me logischer dat hij de voorbeelden doet als je toestel je wifi of een één of ander bluetooth apparaat detecteerd, maar dat is een ander verhaal :) )
Werd rijkelijk tijd......
Eindelijk. Gebruik het al jaren in het Engels.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee