Ik denk dat gebrek aan kennis aan de grond van deze conclusie heeft gelegen, want zowel hogere bitrate als samplerate is puur een theoretisch voordeel, in de praktijk brengt dit niets (voor afluistering), onderbouwing volgt hieronder.
Feit is dat de kwaliteit van de CD, 16-bits en 44,1kHz een heel zorgvuldig compromis was. Beter was in 1978 gewoon te duur geweest, als het toen al haalbaar was.
De 44.1 is een beetje een vreemde eend in de bijt, die is zo gekozen zodat er x minuten op een CD paste en toch de samplerate hoog genoeg was om alles binnen de gehoorsgrenzen te kunnen weergeven.
Die x minuten, dat klopt, al was er meer speling. Men had de tracks dichter op elkaar kunnen zetten (daarom waren er later CD-R's van 80-minuten en zelfs 90-minuten) of de diameter van de discs groter kunnen maken. Die theoretische gehoorsgrenzen spelen inderdaad ook een rol.
Ik ben heel benieuwd naar een bron hiervan.
We hebben het over dingen die ik misschien 20-21 jaar geleden gelezen heb, DVD-A en SACD stammen uit die tijd. Uiteraard heb ik daar geen bron meer van.
De rede dat er voor 48kHz (overigens niet alleen DAT, maar bijna alle digitale audio op proffesioneel vlak) is gekozen heeft niet zozeer met die paar kHz meer frequentiebereik, maar om de conversie vanaf bijv 24kHz makkelijk te maken.
Klinkt logisch, al weet ik dan weer niet waar die 24kHz vandaan komt. In zowel de audio- als de video-wereld wordt het echter als zinvol beschouwd om op een betere kwaliteit op te nemen om bewerken makkelijker te maken, zodat je voor de master kunt downsamplen naar de definitieve resolutie. In de audo-wereld werd er destijds gebruik gemaakt van 24-sporenrecorders (fysiek) waarbij er op een spoor werd opgenomen, vervolgens op een volgend spoor en de opnames op die sporen werden dan naderhand samengevoegd om weer plaats te maken voor nog verdere opnames. Als je veel zo moet pingpongen wil je zo veel mogelijk kwaliteit behouden. Dan is de keus voor 96kHz als dubbele waarde van die 48kHz wederom niet onlogisch.
Als je samplerates hoger dan 48kHz gebruikt heeft dit enkel invloed op frequenties hoger dan 24kHz, die horen mensen per definitie niet, daarom heeft (voor afluistering) een samplerate hoger dan 48kHz helemaal geen zin, 44.1kHz is om diezelfde rede ook prima.
Dan had men destijds voor de DVD-audio-standaard ook prima op 48kHz kunnen blijven zitten. Toch heeft men ook 96kHz toegevoegd, en zelfs 192kHz, zij het dat laatste alleen op 2 kanalen (stereo).
Dat 192kHz niet op alle 5 kanalen kan heeft ook weer te maken met de plaats op een DVD-Audio-disc, zoveel data pastte er gewoon niet op. Waarom men dan, voor de aufiofiel 192kHz heeft toegevoegd, ... als het toch niets toevoegt.
SACD werkt dan weer met een heel andere techniek, daar is er een samplefrequentie van 2822.4 kHz. Volgens de makers van SACD was dat superieur aan DVD-Audio, maar of dit meer was dan een wedstrijdje verplassen, ... geen idee. Dat laatste is overigens in de industie, en marketing geen vreemd verschijnsel. Het is de reden waarom de Nikon Z-mount een diameter heeft van 55mm, concurrent Canon heeft voor zowel zijn RF-mount als zijn uit 1987 daterende EF-mount een diameter van 54mm, en Sony wordt sinds de introductie van de Z-mount bekritiseerd omdat de diameter van diens E-mount slechts 46,1mm is en niet groot genoeg zou zijn voor lichtsterke objectieven. Nu Sony heeft net een nieuwe 50mm f/1.2 lens gereleased en die geld inmiddels als de beste 50mm ooit. Pentax hanteert nog steeds de 45,46mm van haar K-mount uit 1975.
Dit is echt niet waar, je kunt een signaal wat pak 'm beet 35dB onder een ander signaal zit al niet meer horen, tenzij je een situatie creeert waarbij je niet meer normaal kunt luisteren (bijvoorbeeld aan het einde van een fadeout de versterking heel hard zetten) ga je die ruisvloer nooit horen. 24-bit heeft echt wel nut, maar absoluut niet bij afluistering.
Die -35dB klinkt als heel weinig, zeker gezien de waardes waarmee je altijd om de oren wordt geslagen. Geen idee ook dan, waar die waardes vandaan komen waar ik het eerder over had.