Bowers & Wilkins introduceert nieuwe versie van Zeppelin-speaker

Het Britse audiobedrijf Bowers & Wilkins heeft een nieuwe uitvoering van de Zeppelin-speaker geïntroduceerd. De speaker, waarvan de eerste editie uit 2007 stamt, krijgt ondersteuning voor Alexa en AirPlay 2 en is meteen verkrijgbaar. De prijs bedraagt 799 euro.

De Zeppelin bestaat uit een linker- en rechterluidspreker die gekoppeld zitten aan twee 90mm-middentoners. In het midden zit een 150mm-subwoofer. De Zeppelin heeft volgens B&W een frequentiebereik van 35Hz tot 25kHz. Aan de uiteinden van de speaker zitten twee double-dome-tweeters die volgens de fabrikant geïsoleerd zijn van trillingen van andere drivers, wat volgens B&W voor beter geluid zorgt.

Met de Bowers & Wilkins Music-app kunnen gebruikers uit verschillende streamingsdiensten kiezen om zo de muziek van die diensten via de speaker af te spelen. Onder andere Spotify, Soundcloud en Deezer zijn zo te streamen via de Zeppelin. Daarnaast kunnen gebruikers via Apples AirPlay 2 of bluetooth muziek naar de speaker streamen en is er ingebouwde ondersteuning voor Amazons Alexa. Ondersteuning voor bijvoorbeeld Google Assistent ontbreekt.

Begin 2022 zal er volgens B&W in een update een multiroom-functie komen voor het apparaat, waarmee het mogelijk wordt om de speaker aan andere speakers binnen de Zeppelin- of Formation-reeksen te verbinden. Het wordt niet mogelijk om een stereopaar op te stellen; in de multiroom-opstelling zorgt elke speaker afzonderlijk voor stereogeluid.

De eerste speaker in B&W's Zeppelin-reeks verscheen in 2007 en werd toen in de markt gezet als iPod-dock. De Zeppelin Air uit 2011 had als grootste vernieuwing dat het AirPlay-ondersteuning had en de 2015-editie richtte zich meer op draadloze functies als Spotify Connect. Die speakers hadden wel nog allemaal een bijgeleverde afstandsbediening om het apparaat mee te besturen, maar de nieuwe Zeppelin werkt volledig met de telefoon, of met voice control. De speaker is zowel in een donkere als lichte kleur verkrijgbaar.

Door Kevin Krikhaar

Redacteur

13-10-2021 • 14:30

66 Linkedin

Reacties (66)

66
66
26
3
0
24
Wijzig sortering
Leuke speaker, maar die prijs 8)7
De eerste versie zakte ook heel snel van 739 naar 599 en 2 jaar later zelfs een tijd naar 349..
pricewatch: Bowers & Wilkins Zeppelin

Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst.. That's what she said
Wat is er mis met de prijs? Gewoon goede prijs vergeleken de concurrentie.

B&W heeft over het algemeen hele mooie speakers die ook nog eens goed geluid hebben, met een meestal typische "B&W sound" (speakers zijn meestal niet ontworpen met vlakke freq. response) waar je fan van bent of niet. De speakers zijn meestal een plezier voor het oog en oor (smaak-afhankelijk natuurlijk, zowel qua geluid als qua uiterlijk)

Doelgroep voor deze speakers vindt 799 niet schokkend. Dit zijn apparaten die meestal duidelijk zichtbaar in een woonkamer staan en intensief gebruikt worden, langer dan de meesten doen met hun TV.

Volgens mij is het zelfs 1 van de goedkopere speakers van B&W op dit moment.

[Reactie gewijzigd door Gamebuster op 13 oktober 2021 15:21]

Koop een 2007 model en duw er OF een ipad-connector bluetooth ontvanger in OF een chromecast audio in de aux. Dan heb je voor 100 euro fantastisch geluid.

[Reactie gewijzigd door BCC op 13 oktober 2021 15:00]

alleen...
een chromecast audio is al jaren niet meer te verkrijgen.
Helaas inderdaad! Super apparaat, mooi om 'domme' speakers weer slim te kunnen maken en te kunnen koppelen aan het Google Cast netwerk.
Je kan eventueel nog wel zo'n Logitech bluetooth dingetje daarvoor gebruiken;

https://www.logitech.com/...o-adapter.980-000912.html

(Die nieuwe versie is overigens wel knap lelijk geworden, blij dat ik nog een paar van het oude type heb)
Tweedehands airport express uit 2012 ;)

Heb je namelijk airplay 2 support
Kan met een "gewone" chromecast ook toch? Is net zo duur als de Chromecast Audio. Je gebruikt alleen het video deel dan niet.
Een gewone chromecast hert alleen een hdmi output, een domme speaker waarschijnlijk geen hdmi input 😅

Blijf het jammer vinden dat ie niet meer gemaakt wordt maar heb het idee dat ze gewoon te weinig ‘reclame dingen’ er mee konden doen (via youtube is bijv reclame erg lastig of zelfs onmogelijk te voorkomen)

[Reactie gewijzigd door ultimasnake op 13 oktober 2021 17:42]

Ow ja, ok. Gemiste kans zou je zeggen. Ik heb nog 1 vd laatste CC Audio's weten te bemachtigen via Bol Plaza ofzo. Geen spijt van :-) Je zou zeggen is er geen alternatief?
Een Echo dot met 3,5 out is dan mogelijk nog een optie. Kun je ook multi-room mee maken :)
Of een PI met een raspotify erop en een losse DAC en klasse D versterkertje kom je voor heel wat minder euro's aardig in de buurt.
Technics sl 1500 platenspeler en een paar oud type B&W speakers uit de 90’s uit de kringloop en draai weer m’n oude vinyl collectie thuis, voor en eind versterker van Kenwood die ik nog heb bewaard ook uit de 90’s, 600 Watt, heerlijk en heeft dus niet veel gekost, leuk speelgoed!
Prijs kwaliteit verhouding is wat mij betreft prima. Er komt echt een ontzettend goed geluid uit dat kleine apparaat. Ik gebruik het eerste model nog steeds en bevalt prima.
(off-topic)
lang geleden had een collega een keer zijn b&w p3 mee naar het werk en ik mocht ook even luisteren en was meteen fan (of hoe zeg je dat) zo een schitterend geluid kwam er uit. dus ik wou zelf ook dat merk koptelefoon hebben. maar wel voor de p7 gegaan.

maar ik wou ook wel eens muziek luisteren zonder koptelefoon, en dan ook goed geluid hebben.
ik had de zeppelin ook gezien, maar er waren wat dingen waarom ik em niet heb gekocht. weet het niet meer zeker maar ik denk vanwege geen bluetooth en dat ik destijds nog geen iphone had.
b&w had ook een grotere speaker de a7, maar daarmee ging de batterij ofzo snel leeg van je mobiel.

Ik heb nu 2x heos 7 h2. ook super mooi geluid, maar de p7 koptelefoon klinkt toch anders. beide zijn goed maar met een koptelefoon hoor je zoveel details zonder het ding hard te hoeven zetten.
dat is een nadeel van speakers, die moet je best hard zetten voor meer details Of je moet er een meter vanaf gaan zitten. hard kan wel af en toe maar niet lang, wil nog langer kunnen genieten. en de bass is niet goed merkbaar aan de voorkant. als ik er naast zit achter de pc dan dreunt de bass wel goed door. waarschijnlijk moet ik er dan een subwoofer bij kopen (dit gaat over de heos speakers)

maar ik blijf b&w geluid geweldig vinden.

[Reactie gewijzigd door Holmindeboks op 13 oktober 2021 17:09]

dat is een nadeel van speakers, die moet je best hard zetten voor meer details Of je moet er een meter vanaf gaan zitten.
Dat is een nadeel van speakers van matige kwaliteit.
Helaas is het probleem dat goede kwaliteit speakers vééél duurder zijn dan goede kwaliteit koptelefoons.

Denk aan een factor 10 verschil.
Leuke speaker, maar die prijs 8)7
Uhm.. B&W is geen instapmerk??
Ik weet niet precies welke introductieprijs je had verwacht.

Ik vind het design al onvergelijkbaar met de meeste anderen en dan hebben we het nog niet over B&W geluidskwaliteit.
Tot op zekere hoogte kun je zeggen "over smaak valt niet te twisten", maar dit gedeelte heeft B&W doorgaans heel erg goed op orde.
Na Denon en Dali (ook geen straf) nu al een aantal jaar verschillende B&W's staan en wordt nog steeds verrast hoe lekker muziek/film/game soms klinkt.

En bij speakers kun je altijd voor een ouder (goedkoper) model gaan. Want ook oude speakers kunnen fenomenaal klinken.
Nee, maar zou dat aspect nu niet een beetje worden uitgebuit (de merknaam)?

Normaal gesproken zijn dure/grote speakers opgebouwd uit:
 • drivers
 • scheidingsfilter(s)
 • kast.
Duurdere drivers => meestal beter. enz.
Maar de kast is een flinke kosten component. En bij een standalone/wireless speaker heb je nog wat extra logica nodig.

Dus nu hebben we wellicht duurderde drivers. Maar zit in dit ding wel een scheidingsfilter? En de kast stelt weinig voor lijkt mij.

Dus om nu te zeggen dat dit aanvoelt als value-for-money....

[edit: ja vast wel scheidingsfilters]

[Reactie gewijzigd door Tintel op 13 oktober 2021 16:32]

Ja 100% zeker weten doe ik het niet, maar moet je het daar mee vergelijken dan?
Wellicht dat een goede B&W center een veel betere prijs/kwaliteit verhouding heeft, maar dat is ook een ander product. Het zou mij niet verbazen als al dit soort speakers zwaar overpriced zijn.

En dan gaat het denk ik meer over het design van deze zetpil en het geluid tov een... Bluesound?
Uiterlijk mag je natuurlijk niks over zeggen, want 'smaak' en 'twisten'. Maar persoonlijk vind ik deze een stuk meer premium ogen dan anderen. En wat ik in de reacties lees klinkt de Zeppelin erg goed.

Dus om dan de prijs te ridiculiseren, vond ik wat overdreven. Denk dat deze wel meevalt.

Ik heb zelf de indruk dat B&W de naam minder misbruikt dan bijvoorbeeld Bose en B&O. Heb ook beide (laptop en auto).

[Reactie gewijzigd door VonDudenstein op 15 oktober 2021 08:43]

prijs te ridiculeseren
Dat wil ik ook niet (doe ik ook niet toch?). Maar een beetje kritisch zijn in deze wereld van overpriced hypes kan geen kwaad.
Nee, maar mijn eerste reactie was ook niet aan jou gericht :)

Wat je zegt ben ik het niet volledig mee oneens. Ik denk vooral dat niet B&W specifiek extra overpriced is dan anderen. Mogelijk deze hele productgroep, maar dan moet je eigenlijk een soort cost breakdown gaan doen.

[Reactie gewijzigd door VonDudenstein op 15 oktober 2021 08:45]

(ja, wie waarop reageert dat is soms wat onduidelijk :)
Kritisch zijn mag zeker! Vergis je niet in de speakerfabrikant B&W. Uit je reactie schat ik in dat B&W niet zo bekend is bij je, wat ik overigens begrijpelijk vind. Als ik er naast zit, hoop ik dat je het mij niet kwalijk neemt.
B&W is al lang (>50 jaar) een favoriet bij audioliefhebbers. De DM560, DM110/220i, 30x-series, doen het nog steeds goed op 2e hands sites, ook al zijn het speakers uit de jaren 70-80 (VonDudenstein hintte daar al naar). Ze doen echt veel meer dan 6 plankjes hout/kunststof, een paar speakers en wat scheidingsfilters aan elkaar lijmen/schroeven/solderen. Het actieve elektronische deel, is zeer waarschijnlijk gebouwd van al bestaande componenten (uiteraard passend gemaakt met eigen firmware, maar dat doen bijna alle bedrijven).
De 801 D4 is hun nieuwste 100kg wegende creatie voor slechts €35.000,= per set, inclusief tweeters bekleed met diamant (ik weet van een verkoper van high-end hifi, dat hij al bestellingen in NL binnenheeft). Eerder gebruikten ze al kevlar ipv papier in hun woofers (bekende gele kleur toen in de 70's, nu ook zichtbaar bij andere merken). De 180mm woofers van mijn B&W DM 604S2's (1995 op de markt) zijn afgeleid uit de toen topmodellen Matrix)-series. Kijk ook eens naar de Nautilus, klankkast lijkt op een slakkenhuis, een zeer natuurlijke vorm, zit een hele natuurkundige berekeing achter. Daarnaast nog wat baanbrekende ontwerpen, zoals de tweeter die los van de behuizing staat, de "Matrix" was in zijn tijd bizar goed vanwege zijn behuizing. Ik weet niet uit mijn hoofd of ze EISA awards hebben gewonnen, maar die reclame hebben ze niet nodig. Kijk maar eens hoeveel reclame uitingen er zijn van B&W vergeleken met bijvoorbeeld Bose of Sonos (beide beslist geen pannenkoeken op de speakermarkt).
Overigens hebben alle meerwegspeakers scheidingsfilters, maar die hoeven op zich geen duit geld te kosten (wat weerstandjes, condensatoren en spoeltjes, mits geen exotische materialen worden gebruikt, wat B&W voor duurdere speakers beslist doet: geheim recept: ik heb op de middelbare school voor natuurkunde een versterker en speakers gebouwd). Een woofer is gemaakt om een bepaalde range aan te kunnen en midrange en hoog idem. Deze speakers kunnen zelfs beschadigd raken als ze frequenties moeten verwerken als ze die niet aankunnen en/of je krijgt een kakafonie.
Maar ik het wel volgen dat je (en menig andere) weinig "value for money" voelt bij B&W. Dat vergelijk ik
met merken als Miele, Rolex of Mercedes. Je kan artikelen krijgen die hetzelfde leveren van Salora, klokkie van ome Al of Dacia.
Ik ken B&W wel - vriend van me heeft ook een mooi setje en het klinkt ook geweldig. Maar je beschrijft het goed. Het is een merk als Rolex - niet Miele of Mercedes hoor - dan moet je toch naar Maybach o.i.d. Miele is soms iets duurder dan de concurrent maar is zeker geen Rolex onder de witgoed leveranciers. Ik weet ook niet welk merk dat wel is.

Maar daarbij geldt dus wel degelijk een zekere exclusieviteit afgedwongen door hoge prijzen. Het zijn zeker geen kwalitief slechte produkten - dus echt wel meer geld waard dan de concurrenten die jij noemt. Bij value-for-money geldt: 2x zo duur => 2x zo goede kwaliteit?

Maar bij audio geldt dat echt wel; het netsnoer van 500 euro krijgt toch wat meer (magische) eigenschappen toebedeeld die dan de geluidskwaliteit verbeteren.

Bij speakers heb ik vaker gezien/gehoord dat bekleden met (bijv.) diamant echt niet zo snel het geluid verbeterd. De klankkast doet nu eenmaal wonderen. En heeft dan vaak wat volume nodig.

Rolex doet het ook echt goed op 2e hands sites. Heel waardevast. Maar denken we nu echt dat die klokken de tijd zoveel beter aangeven? Natuurlijk is een Rolex ook meer een sieraad (ondermeer dankzij dure materialen).
Bij speakers (waaronder B&W) geldt dat toch ook wel een beetje. Ze mogen er ook best mooi uitzien. Maar dat betekent niet automatisch dat ze ook beter klinken dan een ongeverfd zelfbouw exemplaar waarbij goede drivers zijn gebruikt e.d.
Dank voor je reactie! Ik denk dat we op grote lijnen elkaar wel kunnen vinden. Maar ik ga, als je het het goed vindt, niet in op (de definitie van) "value-for-money" je gedetailleerde analyse van mijn voorbeelden/vergelijkingen. Dat valt buiten dit topic, maar is m.i. wel een leuk onderwerp om "mensen onder elkaar" over te babbelen. Eens wat anders dan waar wij in het dagelijkse leven mee overspoeld worden.
Dus nu hebben we wellicht duurderde drivers. Maar zit in dit ding wel een scheidingsfilter? En de kast stelt weinig voor lijkt mij.

Dus om nu te zeggen dat dit aanvoelt als value-for-money....
Of het is juist lastiger om goed geluid uit een kleine kast te krijgen, natuurlijk, en is hij daarom relatief duur. ;)

Ik heb in een winkel heel wat speakers gehoord en vergeleken, en uiteindelijk won een B&W boekenplank-speaker het toch van heel wat zuilspeakers die meer dan dubbel zo groot waren. Ik heb geen verstand van de componenten in zo'n ding, maar ik weet wel dat een plaatje van een speaker bekijken en dan concluderen "700 euro is te duur" onzin is.

[Reactie gewijzigd door bwerg op 15 oktober 2021 14:16]

juist lastiger om goed geluid uit een kleine kast te krijgen
:Y) idd :)

Ik heb natuurlijk ook geen zicht op de binnenkant van dat ding. Maar 700 euro voor 1 speaker is gewoon redelijk kostbaar. Simpel gekeken in PriceWatch daar is 97% van de draadloze speakers dus goedkoper en meer dan 80% zit onder de 200 euro.
Features zullen vast verschillen en natuurlijk de geluidskwaliteit ook. Maar puur prijstechnisch gezien en welke functionaliteit (draadloze audio weergave) wordt geboden is het een dure jongen.
Want dat is alles wat duur zegt - dat het meestal goedkoper is. Niet dat iets slecht is (daar hebben we duurkoop voor) en z'n geld niet waard: overpriced in goed nederlands.
De gemiddelde speaker is een goedkoop logitech- of trust-dingetje, dus dat 80% onder de 200 euro blijft geloof ik wel. Functionaliteit zegt niks: "geluidskwaliteit" krijgt geen filtertje in de pricewatch maar bepaalt wel hoofdzakelijk het prijssegment. Je kan ook geen eten uit een snackbar en uit een sterrenrestaurant vergelijken met "functioneel is het allebei een hoofdgerecht met bijgerecht en toetje".

Bij bijvoorbeeld een TV zijn veel kwaliteitskenmerken quantitatief uit te drukken (contrast, helderheid, resolutie, latency, etc.). Natuurlijk nog steeds niet alles, maar wel heel wat. Voor geluidskwaliteit is er weinig uit droge specificaties te halen (bij mijn speakers zie ik minimale en maximale frequentie, dat was het :/ ), daarvoor moet je gewoon luisteren of reviews lezen (al is geluid in dit prijssegment wat mij betreft te smaakgevoelig om iets te kopen op basis van reviews).

[Reactie gewijzigd door bwerg op 15 oktober 2021 16:05]

Je kan ook geen eten uit een snackbar en uit een sterrenrestaurant vergelijken
Ja dat kan dus wel. Beiden bieden ze voedsel - de 1 lekker, de ander matig - maar het blijft voedsel. En vervolgens kun je de 1 duurder noemen dan de ander. Ongeacht dat het voedsel bij het sterrenrestaurent vermoedelijk beter is.
Want anders mag je Porsche ook geen duur automerk noemen enz.


m.b.t. audio-kwaliteit: daar begon de discussie eigenlijk over. En die stelling is dat (grotere) zuilspeakers altijd een betere keuze zijn omdat je dan waarschijnlijk voor minder geld (in verhouding tot wat je betaalt voor dit soort draadloze (kleinere) speakers), mooier geluid krijgt.
Ik heb een setje Sonos Play 5 in stereo met subwoofer staan, en ik ben erg benieuwd hoe dit zich verhoudt tot twee van deze B&W's. (kunnen deze in stereo staan?)

Ik vind het gemak waarmee je op sonos een muziekje start echt heerlijk, sinds ik ze heb staan wordt er ook vaker muziek gedraaid, ik wil dus niet meer terug naar een traditionele setup.

Waar ik echter in het begin op zich nog redelijk te spreken wat over de geluidskwaliteit beginnen ze me langzaam toch te irriteren. Voor de achtergrond prima, maar bij wat serieuzer luisterwerk vallen ze toch wel door de mand vaak. (afhankelijk van het genre muziek wat meer of minder)

Ik wil me volgend jaar eens gaan oriënteren wat er nog meer te krijgen is. (ik ken bluesound van naam, maar nog nooit geluisterd)
Ik gebruik de combinatie Bluesound Powernode 2 + 2x Dali opticon 6 vloerstaande speakers. Laatst vrienden over de vloer die dezelfe setup als jij hebben, en ze stonden perplex hoe groot het verschil is met wat ze gewend waren.

Bij winkels als Hifiklubben kun je wellicht eerst eens luisteren of jij het verschil in kwaltieit groot genoeg vindt.

Ben je wel iets meer kwijt dan een Sonos setup, maar je kunt nog steeds digitaal streamen, en multiroom is ook mogelijk. Als je in het Sonos ecosysteem wilt blijven kun je kijken naar de Sonos Amp, maar die schijnt kwa geluidskwaliteit minder te zijn dan de Powernode van Bluesound.

[Reactie gewijzigd door Bert2000 op 13 oktober 2021 17:14]

Ik weet wel zeker dat jouw setje beter klinkt dan Sonos, geen twijfel. 😊

Ik had voorheen vloerstaanders vergelijkbaar met jouw dali’s, maar vanwege de inrichting (en vrouwlief) kan ik vloerstaanders niet meer goed plaatsen.

Ik ben dus aangewezen op boekenplank speakers.

Gek genoeg was ik in het begin best tevreden met Sonos.

[Reactie gewijzigd door ZeromaNoiS op 13 oktober 2021 20:52]

Ik hoor dat vaker van vrienden. Na samenwonen zijn de vloerstaanders een no-go.

😅
Ah, lotgenoten! O+
Naast de WAF (Wife Acceptance Factor) en de komst van kinders (en dus liever iets op hoogte wat minder vatbaar is voor vieze en slopende handjes) wilde ik zelf, eerlijk gezegd, ook iets slankers dan de grote vloerstaanders van weleer. Na een enorme zoektocht en veel luistersessies ben ik uitgekomen bij de Monitor Audio Apex-reeks. Deze heb ik (ook) gecombineerd met de Bluesound Powernode 2 en een Sumiko S9 sub (via een passieve aansluiting - dus puur ondersteuning van de luidsprekers en géén SUB signaal). Ik kwam van een serieuze NAD opstelling met Audiolab vloerstaanders en ik heb de twee met elkaar vergeleken: de opstelling met Monitor Audio klinkt iets frisser, dat komt natuurlijk meer door de verschillende tweeter elementen in de luidsprekers. Wat betreft volume/volheid van het geluid is er geen verschil, fantastische ervaring in een compact formaat! Ik vond (lees: vind dit nog elke dag) een enorme prestatie voor een kleine D-klasse versterker en ditto bescheiden-formaat-luidsprekers. Kan het iedereen aanbevelen om deze opstelling op z'n minst in je test-/luisterselectie op te nemen. Bovenal veel luisterplezier met welke opstelling je ook hebt 8-)
Geluid is toch sterk afhankelijk van volume (niet: hoe luid maar kubieke meters)?

Daarom klinken grotere speakers vaak beter (natuurlijk kun je ook daar bagger in vinden).

Voor een sub is dat helemaal waar. Voor hoge tonen is dat veel minder. En juist die horen we vaak vrij goed want dat veroorzaakt helderheid in het geluid. Wel tot op zekere (toon)hoogte natuurlijk.
Daarom kunnen kleine speakers nog best mooi klinken maar de range is toch beperkter.

Daarom denk ik toch dat (grote) vloerstaanders altijd mooier zullen klinken.

Natuurlijk zijn er nog veel meer factoren; bron, versterker(s), ruimte, material/objecten in die ruimte.
Dus als de ruimte klein is hebben kleinere speakers ook meer kans om goed te klinken.

En wat ook telt: het aantal plaatsen waar geluid vandaan komt (bij films - niet bij stereo-muziek) is inmiddels ook wel wat extermer danzkij Dolby Atmos.

[Reactie gewijzigd door Tintel op 14 oktober 2021 15:45]

Geluid is inderdaad afhankelijk van volume (inhoud van de luidsprekerkast), maar volume (luidheid) is niet afhankelijk van het volume (inhoud) van een speaker. Het materiaal en oppervlak van de conus van de luidspreker hebben vaak meer invloed op het geluid dan de inhoud van de kast. Inhoud, en dan met name (!) of het een open of gesloten luidspreker-kast betreft, heeft dan weer (meer) invloed op de weergave van de lagere frequenties van je geluid: respectievelijk "rommelig/losjes" en hard (luidheid) aan het ene uiterste en "gecontroleerd" en zacht(er) aan de andere kant van het spectrum. Mijn Apex 10 kruipt al richting de 50Hz (wat al akelig "vol" is voor het formaat) en kan dat ook zonder vervorming (mijn belangrijkste criterium, óók voor de hogere frequenties bij m.n. klassieke(re) muziek) op een stevig volume weergeven. Mijn Sumiko sub vult de rest aan tot iets onder de 30Hz. Disclaimer: mijn (stereo) opstelling is voornamelijk voor het weergeven van muziek en het geluid van films is dus ondergeschikt (dus mijn sub is ook meer gericht op een "gecontroleerde" weergave van de lage tonen dan op een harde weergave).

Lang verhaal kort: vloerstaanders klinken niet altijd mooier dan een monitor luidspreker. Geluid is (zoals je zelf ook al aangeeft) afhankelijk van meer factoren dan enkel de inhoud van je luidspreker.
Heel ander off topic vraagje:

Waarom is het toch altijd de man die mooi geluid zo belangrijk vindt? :9
De WAF is altijd een issue bij speakers (en schermen). Terwijl ze dezelfde oren en ogen hebben (qua specificaties - ze hebben vaak wel mooie ogen - denkt de man dan).

Het is zelden de man die zich verzet tegen grote speakers heb ik het idee... :9
Dat is een interessante constatering. Ik ben nog nooit een vrouw tegengekomen met audiofiele neigingen. :D
Nee, blijft apart. Hetzelfde geldt een beetje voor 'petrol-heads' en 'nerds'. Een trend waarbij inmiddels wel dames zich tot gaming hebben gewend lijkt vooral weer neer te komen op: leuke dame in beetje onthullende kleding zit te gamen en harkt daarmee een leuk inkomen binnen.

Natuurlijk zijn ze er wel; vrouwen die van auto's houden en/of van tech. Maar het blijft een klein percentage (helaas).
Mwaw, ik heb het mezelf lastig gemaakt: mijn partner in crime was dus door yours truly al gewend aan mooi geluid - dus die was én kritisch op het geluid én op de uitstraling (dat laatste had ik dan weer wat minder, als het compact was vond ik het al snel prima, áls het maar goed klinkt :P).
Bedankt, ik ga er eens naar kijken/luisteren ter zijner tijd.
Als je iets vergelijkbaars wilt met betere geluidskwaliteit kom je al gauw uit bij de nieuwe Denon Home lijn. Klinken echt beter dan Sonos en met hetzelfde gebruiksgemak dusja ik zou het wel weten :)
Ik had toch wel meer Led verwacht in deze Zeppelin.
Dat mag volgens de ROHS richtlijnen niet meer ;)
Is eerder een zetpil.
Ik ben oud en snap hem wél ;)
Mijn Zeppelin uit 2007 speelt hier nog elke dag. Top apparaat :)

[Reactie gewijzigd door BCC op 13 oktober 2021 15:00]

Ik vind dit wel een heel tof ding, kan je ook stereogeluid uit de TV nabootsen als ie naast de TV staat? Dus virtueel de balance verschuiven zeg maar.

Oh laat maar, dit ding is echt gericht voor draadloos muziek luisteren, dat meer soundbar.

[Reactie gewijzigd door JDx op 13 oktober 2021 14:59]

Anoniem: 159816
@JDx13 oktober 2021 14:59
Dat is onmogelijk, je kan nooit het geluid centreren als hij volledig naast je tv staat.
Het is qua beleving wel mogelijk hoor, speakertjes aan de achterkant die via de muur achter je tv langs kaatsen, Bose had toch ook ooit zo'n surround geluid zonder rear speakers.

Maar het is iets anders dan wat ik dacht, meer een soort dure JBL Flip/Charge.
Anoniem: 159816
@JDx13 oktober 2021 16:00
Uh...ja..nee, dat werkt dus niet.
De voorganger van speaker heeft beter geluid dan menig soundbar. Ben erg benieuwd naar de opvolger.
Heb de Z2 van hen die nog altijd zijn ding doet (airplay is wel wat flaky soms) maar nog steeds een prachtig geluid voor hier in de keuken.
Mooi apparaat, wel jammer dat ze telefoon verplichten. Ik ben juist heel blij met de afstandsbediening van mijn bluesound speakers in de keuken. Werkt 10 handiger dan steeds verplicht je telefoon pakken, juiste app openen en van zender wisselen.
Leuk, weer een nieuwe Zeppelin. De eerste generatie was al erg goed, ik heb er hier nog eentje staan.

Er wordt wel eens gemopperd dat B&W te duur zou zijn voor wat het is, maar mijn ervaring is echt anders en ik heb heel veel audioapparatuur geluisterd. Ik gebruik zelf diverse Bowers en Wilkins producten w.o. 803 diamond speakers, de P9 koptelefoon en 818 inbouwspeakers. Stuk voor stuk is de prijs/prestatie uitmuntend in mijn optiek.

Het is ook gemaakt voor de eeuwigheid. De topmodellen speakers van B&W zijn daarom gebruikt nog steeds duur, maar oude Zeppelins zijn nog niet echt "ontdekt" en scoor je op marktplaats al voor 100 euro - wel aansluiten via line-in, of een oude ipod gebruiken - maar dan heb je echt een ongekend goede prijs/prestatie geluidskwaliteit!
Ik heb die eerste versie uit 2007 en die is met fiber verbonden aan TV en dient als soundbar. Geluid van de TV wordt direct doorgezet en vanaf de appleTV via de TV ook weer. Klinkt fantastisch!.

Heb wel een paar jaar geleden de condensatoren moeten vervangen toen de zeppelin opeens niet meer goed werkte na een stroomstoring. Enkele elco's waren duidelijk defect, maar heb ze allemaal vervangen. Beetje lastig om alles goed uit elkaar te krijgen (een clipje is afgebroken; geen issue) maar uiteindelijk eenvoudig te doen.

--p
Ligt het aan mij of zijn er steeds meer audio producten die wel Alexa ondersteunen maar geen Google Home / Assistant? Zie ook bijvoorbeeld Denon/Marantz (Sound United) die allerlei doorontwikkeling had beloofd voor de Google integratie, zelfs een nog te activeren microfoon op de smart speakers had ingebouwd voor directe Assistent integratie en sinds er groot wordt geadverteerd met Alexa daar opeens op terugkomt.
Ik heb het gevoel dat Amazon met een stille oorlog bezig is en grote audio producenten zakken geld geeft inruil voor exclusieve compatibiliteit.

[Reactie gewijzigd door mac1987 op 13 oktober 2021 22:13]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee