Bowers & Wilkins introduceert draadloze Formation-speakers

Bowers & Wilkins introduceert de Formation Suite, een verzameling van vijf producten om draadloos naar muziek te kunnen luisteren. De speakers kunnen daarnaast draadloos met elkaar worden verbonden voor een multiroom-opstelling.

De Formation-verzameling bestaat uit een soundbar, een set met twee boekenplankspeakers, een stereo-luidspreker, een basluidspreker en een apparaat dat analoge signalen naar digitaal kan converteren en omgekeerd. De Formation Bar-soundbar heeft negen drivers die drie losse luidsprekers vormen. De middelste daarvan fungeert als centerspeaker. De negen drivers bestaan uit drie 25mm-tweeters en zes 65-mm luidsprekerconussen. De soundbar heeft een frequentiebereik van 40Hz tot 28kHz en een adviesprijs van 1250 euro.

De Formation Duo bestaat uit twee boekenplankspeakers met een 25mm-tweeter en een 165mm-luidsprekerconus. De speakers hebben een frequentiebereik van 25Hz tot 33kHz, voor een set van twee speakers is de adviesprijs 4000 euro. Stereoluidspreker Formation Wedge heeft twee 25mm-tweeters en twee 90mm-conussen en een 150mm-subwoofer. Deze luidspreker heeft een frequentiebereik van 35Hz tot 28kHz en kent een adviesprijs van duizend euro.

Bowers & Wilkins geeft aan dat de drie speakers aan de Formation Bass gekoppeld kunnen worden voor extra laagweergave. Deze basluidspreker heeft twee 165mm drivers die tegenover elkaar zijn geplaatst. Dat zou volgens het Britse bedrijf zorgen voor minder vervorming. Deze speaker heeft een frequentiebereik van 20Hz tot 150Hz en kost 1100 euro.

Het goedkoopste apparaat in de serie is de Formation Audio. Dit apparaat kan worden aangesloten op passieve speakers. Op die manier kunnen gebruikers met de Bowers & Wilkins-app muziek streamen naar de passieve speakers en ze deel uit laten maken van een multiroom-opstelling. Gebruikers kunnen ook analoge apparaten aansluiten op de Audio om muziek van bijvoorbeeld vinylplaten naar de Formation-luidsprekers te kunnen sturen.

Alle apparaten ondersteunen streaming via de Bowers & Wilkins-app en hebben daarnaast ondersteuning voor Apple AirPlay 2, Spotify Connect en bluetooth. De speakers communiceren met elkaar via een mesh-netwerk en versturen audio met een 96kHz/24bits-audiokwaliteit. Wanneer de apparaten verkrijgbaar zijn maakt Bowers & Wilkins niet bekend; enkele webwinkels geven een levertijd op van een tot drie weken.

Door Hayte Hugo

Redacteur

23-04-2019 • 13:25

61 Linkedin

Reacties (61)

61
61
49
2
0
7
Wijzig sortering
Ook vermeldenswaardig is dat B&W recent is overgenomen door een Amerikaanse start-up, welke schijnbaar de multiroom technologie ontwikkeld heeft.

Edit: link mbt deze overname
https://www.whathifi.com/...ley-start-undisclosed-sum

[Reactie gewijzigd door webster op 23 april 2019 13:54]

Eva Automation inderdaad. Heel gek verhaal, en nog steeds niet volledig duidelijk wat het precies betekent naast de al genoemde Multiroom tech.
wat een grote lelijke speakers zijn die links en rechts speakers...je wil toch dat speakers niet opvallen in je huis...het moet eigenlijk versmelten met de omgeving..dat doen deze niet.
Hoffman’s Iron Laws of Speaker Building
1) Bass Extension
2) Efficiency
3) Small Enclosure

The law is that you can only have two of these three attributes in speaker building. Ideally we would want all three, we want speakers with good bass, can play really loud, and are small. Unfortunately we cannot have all these.
Je wilt toch ook een beetje fatsoenlijk geluid hebben?
Als je fatsoenlijk geluid wil hebben dan neem je bedrade speakers en een goede losse versterker.
Dat vind ik altijd een beetje een nadeel van draadloze speakers, die hebben hun eigen versterker.
Nu zal je voor €4000 voor een setje boekenplank speakers best een goede versterker in die speakers krijgen maar dat betekent ook wel dat ik aan m'n versterker van €1000 verder weinig meer heb, die hoeft niks meer te versterken immers.
Eens. Nu zal de interne versterker voor dat geld idd best aardig zijn, maar ik denk dat B&W (overige fabrikanten ook) vooral een dikke marge op draadloze speakers maken. Alhoewel... 5 versterkers in 5 actieve speakers zijn wellicht duurder dan 1 versterker op 5 passieve speakers...

Anyway, draadloos is gaaf, maar ik heb liever nog mijn receiver die netjes via HDMI de (lossless) geluidsporen ontvangt van de apparaten die daar aan hangen en dat bedraad doorgeeft aan de speakers. Dat lijkt me draadloos ook nog een probleem.
Eens hoor, ik mis ook nog wel eens mn setje met KEF speakers. Maar ik moet ook zeggen dat draadloos me helemaal niet perse tegenvalt qua geluidskwaliteit. Het is niet hetzelfde, maar uit mijn Naim Muso (de bar) komt echt prima geluid, verassend vond ik zelfs voor een draadloze speaker.
Meestal heb toch met achtergrond ruis te maken.
Zo is dat. Mijn vader heeft Sonos Play 3 speakers en ik vond dat helemaal niet gek klinken. Erg aangezet in het laag, dus een wat commercieel geluid, maar zo gek is het niet. Vooral de prijs van die draadloze sets vind ik nog veel te hoog. Ik ben trouwens wel benieuwd of ik het verschil zou horen tussen een speaker op draad en dezelfde speaker draadloos....Beetje hetzelfde als met mp3's vs CD's/lossless. Knappe jongen als je feilloos het verschil tussen een CD/lossless bestand hoort tov een 320kb mp3, terwijl die CD/lossless ruim 4x hogere bitrate heeft.
dus fatsoenlijk geluid en design hangen volgens jou samen? het geluid is volledig technisch....en het design volledig smaak.
Het design van boxen is natuurlijk niet alleen smaak, want de vorm bepaalt mede het geluid.
Je hebt hem door en je zit toch wel aan een bepaald formaat vast wil je nog enig fatsoenlijk geluid hebben. ;)
Boxen? Daar leg je baby's in....speakers ;)
Wat probeer je nu te zeggen met geluid is technisch en design is smaak? Geluid is afhankelijk van de (vorm van de) klankkast en die hoeft niet per se rechthoekig te zijn. Zoek maar 's op de Bowers & Wilkins Nautilus speakers, verre van hoekig :P
Waarom wil je dat perse? Vind opvallende speakers wel tof eigenlijk.
Ik heb daar ook niet zoveel problemen mee, maar m'n vrouw wel!
Vandaar dat ik in de woonkamer Heos speakers heb en in m'n werk/rommelkamer een mooie NAD versterker met B&W speakers.
Ik denk dat menig audio liefhebber daar wel anders over denkt.
Je klinkt als mijn schoonmoeder :-)

Zonder gekheid. Ik denk dat vele liefhebbers het juist geen probleem vinden.
Heb 4 grote bw zuilen staan en een 3 weg center van bw
Deze wegdoen betekend wel dat er een fauteuil extra in kan kwa ruimte
Ik houd zelf juist van mooie zuilspeakers, van die staanders. Fan van vorm volgt functie, dus gewoon functionele ontwerpen.
Van zodra je in die hogere klasses gaat shoppen, laten ze er altijd een designer op los. Blijkbaar moet het dan juist opvallen. En het werkt, want mijn eerste gedachte toen ik die foto hierboven zag was "die zullen weer niet goedkoop wezen"
En die reden dat het het beter is voor de klank is zever in pakjes. Je kan perfect een vierkante doos afleveren, maar de klankkast hoeft niet vierkant te zijn.
En aan de verschillende vormen te zien die er bij dergelijke merken te voorschijn komen, zijn ze er nog uit wat de beste klankkleur geeft. Vivid gelooft in de golvende lijnen, met hun giya en kaya reeks. Focal gelooft meer in de live-optreden-opstelling, de utopia reeks is hier een voorbeeld van (en die vind ik nog wel ok, buiten de prijs). De Blade van Kef heeft dan weer meer weg van een soort ruimtetuig uit EVE.

Wat je trouwens ook dikwijls mist bij dergelijke designer-speakers : een systeem om ze mooi weg te hangen tegen de muur. "Mijnheer deze speakers zijn ontwikkeld om op een boekenplank te zetten." }>
Jammer dat dit soort audio-merken vaak alleen airplay pakken en niet Chromecast. Marantz en Denon net zo. Waarom is dat?
Deze apparaten werken dus alleen als je Apple devices hebt en/of een spotify abonnement. (En je raad het al, die heb ik beide niet).
Anoniem: 93986
@Jeltel23 april 2019 13:30
Ze hebben gewoon bluetooth?
Bluetooth heeft meestal een te beperkte bandbreedte voor hi-res muziek.
Anoniem: 93986
@Orion6423 april 2019 13:44
Dat zal maar dat was zijn punt niet. En als je je druk maakt over bandbreedte en hi-res audio dan zou je sowieso al niet met draadloos aan de slag moeten gaan.
Hoezo, de Chromecast Audio streamt op 96kHz/24bit.
Dat is beslist niet waar; je hoeft geen Bluetooth te gebruiken (die overigens in zijn nieuwste codes ook een mooie resolutie weet te halen) via wifi kun je makkelijk 24bit/192kHz doorsturen, en er zijn zat zeer dure draadloze speakers die daar wel raad mee weten, zoals bijvoorbeeld een set Devialet Phantoms, of de draadloze Dynaudio speakers die ook zeer flink aan de prijs kunnen zijn maar daarvoor wel wat teruggeven.
Over Wifi kan je super high res audio gewoon vesturen hoor!
Met Bluetooth 5.0 is er tegenwoordig ook al Qualcomm's aptX-HD (also known as aptX Lossless) die een maximale bit-rate van 576 kbit/s ondersteund.

[Reactie gewijzigd door Ravefiend op 23 april 2019 14:23]

Maar dat is niet Hi-Res audio. @Orion64 LDAC zelfs ook niet: https://www.soundguys.com...te-bluetooth-guide-20026/

Voor HiRes wil je gewoon WiFi of bekabeld. Het meest trieste vind ik wel dat er al lang een standaard bestaat en die gewoon niet wordt gebruikt: WiSA.

Systemen om draadloos het surround audio signaal naar je achterspeakers te sturen zijn ook meestal niet instaat om het originele HiRes signaal te sturen. Yamaha MusicCast (over WiFi) doet dit wel goed, bijvoorbeeld met de RX-S602 receiver en MusicCast 20 of 50 speakers. Maar het was nog mooier geweest als al dit soort receivers en speakers gewoon 1 taal praten.
Klopt, LDAC is niet zaligmakend. Nog steeds niet de volledige bandbreedte. Alleen wel het meest 'brede' protocol over Bluetooth tot nu toe.
Zelf gebruik ik de Chromecast Audio voor wireless streaming, gewoon naar een stereo versterker. Daar is bandbreedte geen probleem, de Chromecast doet 96kHz/24bit wat voor mij voldoende is.
Vooral op Android waar Bluetooth transcoding blijkbaar onderdeel is van energy saving. Je bent beter af met AptX HD tenzij je een heel goede, stabiele BT verbinding hebt met voldoende accu en LDAC 660 of 990 geforceerd.

Je keuze voor 96/24 is volgens deze long read juist perfect. 192kHz zou eerder schadelijk zijn en het in elk geval niet beter maken en meer dan 24bit voegt ook niks toe: https://people.xiph.org/~xiphmont/demo/neil-young.html

[Reactie gewijzigd door Jazco2nd op 23 april 2019 16:45]

Dank je, heel goed artikel, direct maar in de archieven gestopt. Voor de audiofielen onder ons is dit wel het artikel waar veel sprookjes rationeel worden weerlegd. Goede referentie!
Er zijn meer mooie ontwikkelingen op Bluetooth gebied: LDAC.
https://www.hidizs.net/bl...ning-technology-from-sony
Edit : Itt. aptX-HD haalt LDAC wel 96kHz.

[Reactie gewijzigd door Orion64 op 23 april 2019 14:26]

Dat, en als je naar de WC gaat stopt de muziek waar een Chromecast onafhankelijk van je telefoon (oid) door gaat met streamen.
Ik heb nu nog nooit gehad dat de muziek stopte als ik naar de wc ga. Heel vreemd systeem heb je dan :p
Dat komt omdat hij vaak naar zeiknummers luistert (of juist niet?)
Ik vind dat @haling meer uitleg moet geven over dit fenomeen want ikzelf kon dit probleem niet reproduceren.
Mss heeft hij wel een hele bijzondere wc, jeweetutniet
Ik woon natuurlijk achterlijk groot dus mijn WC is meer dan 10 meter verderop, en er zitten een paar muren tussen. Geen enkele BT-connectie blijft dan op volle snelheid streamen, met de nodige dropouts tot gevolg.

Heel raar dat jullie nog nooit buiten bereik zijn geweest van je Bluetooth-apparaat ... :?
Ja dat is eens gebeurt, maar komt zelden voor. Muziek speel ik af via laptop of vaste computer en ik neem geen telefoon etc mee naar de wc. Komen er enkel meer vieze bacteriën op. Die tien minuten kan ik wel zonder, zo verslaafd ben ik nog niet.

Maar als je inderdaad vanaf je telefoon streamed en die overal mee naartoe neemt dan zal de verbinding inderdaad wegvallen.

[Reactie gewijzigd door Daniel_Elessar op 24 april 2019 11:52]

Dan stuur je al het geluid naar de luidsprekers. Dus ook je belletje en je inkomende melding van je app.
Hoef je nooit meer te klagen over een te laag belvolume. Mooi toch? :)
Dan behoor jij niet tot de doelgroep. Zo simpel is het.
Genoeg alternatieven beschikbaar met chromecast, niet?
Dat viel me tegen laatst bij het zoektocht naar een nieuwe versterker. Met chromecast moest ik weer inleveren op anderen functionaliteiten. Gelukkig is er de chromecast.
Maar ben toch benieuwd naar de beweegredenen.
Daar ben ik eigenlijk ook wel benieuwd naar. Ik had het idee dat Chromecast veel breder ondersteund was omdat Airplay alleen op Apple devices of software werkt. (als audiobron dan)
Ik las ook nog ergens dat de stands van de Formation Duo €799 kosten :X
In de audio wereld kijk ik niet meer op voor dit soort bedragen.

Nog erger is dat mensen (tien) duizenden euro's aan spikes, kabels, stekkers etc uitgeven waarvan het nut niet bewezen kan worden behalve door de fabrikant en de verkoper van het product. Van fatsoenlijke stevige stands die goed bij je dure speakers passen, kan ik nog wel voorstellen dat je dit bedrag er aan uit geeft.

[Reactie gewijzigd door Hoover op 23 april 2019 15:17]

Zelfs de invloed van een versterker op het geluid wat de speaker produceert wordt zelfs betwist. Audioholics luisteren het liefst via pure direct naar hun plaatjes. Dan doet een versterker helemaal niets, die geeft alleen een signaal door wat de speakers weergeven. Zit je met je versterker van duizenden euro’s met een enorm vermogen :’) Een enorme (eind)versterker/receiver ziet er wel gaaf uit en het oog wil ook wat natuurlijk :) Dure kabels moet je ook lekker voor de looks kopen en niet omdat het daar allemaal lekkerder van klinkt.

Als je geld uitgeeft om beter geluid te krijgen, geef dat lekker uit aan de speakers zelf. Daar ga je verschil horen. 99% van de consumentenspeakers kun je tegenwoordig nog met een broodrooster aansturen, gegeven de hoge gevoeligheid van de meeste speakers.

[Reactie gewijzigd door Hulleman op 23 april 2019 16:21]

Ja, en? Een B&W Diamond 800 speaker kost meer dan een Ford Fiesta. En ik zou em maar wat graag hebben!
Ik lees dat de verschillende speakers eventueel te combineren zijn... Had het dan niet logischer geweest dat het onderlinge ontwerp overeen kwam en het er dan ook als set uit ziet i.p.v. een random bij elkaar geraapt zootje?
Ze hebben a la trendy tegenwoordig denk ik meer gefocussed op:

1. Geluidskwaliteit
2. Opvallend genoeg voor de audiofiel
3. Design genoeg voor de average gebruiker
4. Compleet in lifestyle / interieur trends die je tegenwoordig bij menig fabrikant (incl zelfs Ikea) ziet.

[Reactie gewijzigd door UTADDICT op 23 april 2019 17:15]

Eerder dat ze gefocussed hebben op geluidskwaliteit. En design is daar dan ondergeschikt aan.
Jep, die had ik ook moeten vermelden.
Je kunt het nog editen :)
Wat een slechte onduidelijk/onderbelichte(?) foto's zeg... :|
Niet overdrijven... Mogelijk hebben ze een verkeerd profiel gebruikt, voor drukwerk wellicht.
Formation Duo lijkt op een setje 805 D3 maar dan wat minder mooi.
40 Hz uit 65 mm conus?

dan krijg je een soort zuiger met lange slag of zo of is dat bij minus 18 db 8)7
Een soundbar zonder HDMI. Waarom??

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee