De tweede audio-eigenschap waar Apple mee schermt, is spatial audio. Dat wil niet alleen zeggen dat het geluid ruimtelijker klinkt. Het draait hier vooral om head tracking, wat betekent dat het geluid reageert op bewegingen van je hoofd. Als je geluid van links hoort komen en je reageert door die kant op te kijken, hoor je het geluid dus opeens van voren komen. Andersom is het effect meestal duidelijker. Als geluid van voren komt en je draait je hoofd naar links, hoor je het geluid niet meer van voren, maar vooral in je rechteroor.
Het werkt, al is de vraag of het een functie is waar je veel aan hebt. Als je de AirPods Max gebruikt in combinatie met een iPhone, iPad of MacBook, kijk je naar een relatief klein scherm. Er is dan niet zoveel reden om naar links en rechts te kijken, want dan mis je wat er op scherm te zien is. Spatial audio voegt wat dat betreft dus niet zo heel veel toe. Bovendien is het effect wat minder goed waarneembaar dan bij andere hoofdtelefoons met vergelijkbare functionaliteit. Toevallig hebben we een paar weken geleden een aantal hoofdtelefoons getest met een vergelijkbare functie, waarbij met name de Mobius van Audeze opviel. En bij de Mobius is het effect net wat makkelijker waarneembaar dan bij de AirPods Max.
Bovendien is het effect bij de Mobius niet afhankelijk van de bron. De Mobius kan elk geluid spatial maken. De AirPods Max kan voorlopig alleen iets met de videobeelden van Apple TV+, Disney Plus en HBO Max, en dan nog alleen bij bepaalde titels. Netflix en Amazon hebben aangekondigd aan ondersteuning voor de spatial audio van de AirPods Max te werken, maar wanneer die ondersteuning komt is niet bekend. Waar we erg enthousiast zijn over computational audio, heeft spatial audio wat ons betreft weinig meerwaarde. Overigens werkt spatial audio alleen met een OS van Apple en dus niet onder Android.
Noisecancellation
Uiteraard heeft de AirPods Max active noisecancellation aan boord. Over het effect daarvan kunnen we kort zijn: het functioneert prima, ook als we de hoofdtelefoon vergelijken met de juist op dit vlak veelgeprezen WH-1000XM4. Het effect, en daarmee ook het verschil, is goed hoorbaar als we een flinke bak white noise op beide modellen loslaten. Dan valt op dat de WH-1000XM4 het laag en midden wat meer weet te dempen dan de AirPods Max, maar dat de Max juist wat meer midden en hoog weg weet te filteren. Het verschil is klein. De AirPods Max blokkeert gewoon flink veel geluid, ook omdat hij in zo’n stevige metalen behuizing zit. Dus zelfs als je noisecancelling uitzet, houdt hij veel geluid tegen.
Het laatste aspect van het geluid van de AirPods Max dat we uit willen lichten, is dat van de microfoon. Het is niet de voornaamste functie, maar je wil uiteraard kunnen bellen met de Max. We hebben ook hier weer de Sony WH-1000XM4 van stal gehaald en de twee naast elkaar gelegd. Daarbij valt op dat de microfoon van de AirPods Max iets wolliger klinkt en die van de WH-1000XM4 net iets helderder, al ontlopen de twee elkaar niet veel. Voor beide geldt dat er noisecancelling-hoofdtelefoons met bluetooth zijn waarmee je beter verstaanbaar bent. De Bose NC 700 bijvoorbeeld.
Wat vooral opviel toen we de Max en XM4 met elkaar vergeleken, waren de verschillen per besturingssysteem. Het maakt voor de verstaanbaarheid uit via welk OS je belt. Daarbij springt met name Android eruit. Voor beide hoofdtelefoons geldt dat het geluid van de microfoon onder het OS van Google helderder klinkt dan via het mobiele OS van Apple. Vreemd genoeg klinkt met name de AirPods Max opvallend slecht als je via Windows communiceert, een activiteit die in tijden van Zoom, Teams en Meet niet ongebruikelijk is.
Apple AirPods Max - iPadOS 14 | |
Sony WH-1000XM4 - iPadOS 14 | |
Apple AirPods Max - Android | |
Sony WH-1000XM4 - Android | |
Apple AirPods Max - Windows | |
Sony WH-1000XM4 - Windows |