Apple: AirPods Max gaan vijf minuten na afzetten in 'low-power mode'

Apple heeft gespecificeerd hoe de AirPods Max de accu sparen met low-power modes. Die modi zijn belangrijk, omdat gebruikers niet zelf de hoofdtelefoon uit kunnen zetten. Ook toont een teardown dat de hoofdtelefoon niet makkelijk repareerbaar lijkt.

Apple AirPods MaxDe AirPods Max hebben een low-power mode waarin de koptelefoon de actieve bluetoothverbinding verbreekt, maar bluetooth en de Find My-functie om een verloren koptelefoon te kunnen vinden blijft wel aan staan. De ultra low-power mode zorgt ervoor dat bluetooth en Find My helemaal uitgaan. Dat gebeurt bij gebruik van de bijgeleverde Smart Case sneller dan zonder, zegt Apple.

De low-power modes zijn nodig, omdat de hoofdtelefoon geen Power-knop heeft om hem helemaal uit te schakelen. Op de behuizing zitten voor besturing een draaiknop die Apple aanduidt als 'digital crown', net als bij zijn Watch. De andere knop is voor de bediening van ruisonderdrukking.

Intussen is iFixit begonnen met de teardown van de hoofdtelefoon. Daaruit blijkt dat de oorschelpen niet zo makkelijk te openen zijn als de schroefjes doen vermoeden: de klep over de componenten heen zit ook vastgelijmd.

Apple kondigde de 629 euro kostende hoofdtelefoon anderhalve week geleden aan. De fabrikant wil zijn koptelefoon onderscheiden met gebruik van aluminium voor de oorschelpen en het gebruik van algoritmes voor aanpassing van het geluid aan gebruikers. Ook is er ondersteuning voor Spatial Audio die dankzij detectie van hoofdbewegingen kan aanpassen waar het geluid vandaan lijkt te komen.

AirPods Max Met bijgeleverde Smart Case Zonder case
Low-power mode Meteen Na 5 minuten
Ultra low-power mode Na 18 uur Na 72 uur

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

18-12-2020 • 14:14

133

Reacties (133)

133
123
59
8
0
39
Wijzig sortering
Apple heeft vaak mooie spullen, maar sommige keuzes zijn (wellicht omdat ik te ver achterloop) onbegrijpelijk. Waarom zou je niet een aan/uit knop op een elektronische device zetten? Terwijl er al een input unit is, namelijk de draaiknop? Hoe slim de koptelefoon ook mag zijn, iets uit kunnen zetten lijkt me de minimale functionaliteit die de consument kan eisen. Hoe weet je nou of ie niet altijd meeluistert?

[Reactie gewijzigd door zakkenjongen op 24 juli 2024 04:26]

Tsjah, ik zeg niet dat ik het er perse mee eens ben maar je zou je af kunnen vragen waarom er inderdaad een aan/uit knop op een apparaat zit.

In een ideale wereld gaan de devices waar ik mee wil werken automatisch aan/uit wanneer ik er mee wil werken.
Precies dat.

Model 3 Tesla's werken met dezelfde gedachte, je stapt in en zet hem in zijn drive / R om weg te rijden. Wanneer je de deur opent bij stilstand wordt automatisch de parkeerstand geactiveerd en als je de deur sluit en wegloopt gaat de auto 'uit' en op slot.

Zeker bij elektrische auto's is het onzin om een aparte 'aan/uit' knop te hebben. Een handeling die volledig te automatiseren is naar aanleiding van andere acties (deuren, zitten, versnelling etc).

En zo ook bij deze koptelefoon, wat is het verschil tussen aan en uit? Kunnen ze net zo goed automatiseren, scheelt weer een onderdeel wat niet kapot kan en geeft gebruikersgemak.
Omdat het een ‘feature’ is die vaak bizar slecht geimplementeerd wordt, zonder enige visuele indicatie, en bovendien slecht of helemaal niet wordt uitgelegd. (Het feit dat het uitgelegd moet worden, zoals Apple hier doet, geeft eigenlijk al aan dat er iets niet goed gaat).

Ik heb thuis een Bluesound Node 2i. Die gaat naar low power als ‘ie niks afspeelt. Maar niets duidt erop dat dit ook daadwerkelijk gebeurt: geen lampjes die dimmen o.i.d. Je moet er dus als consument maar blind op vertrouwen dat dat goed gaat. Als het NIET goed gaat (en laten we eerlijk wezen: dat is geen onwerkelijk scenario) dan blijft het ding maar stroom slurpen. Dit geldt dus ook voor deze hoofdtelefoon. (Wat het in het geval van de Node 2i nog lachwekkender maakt: je moet dus niet vergeten het ding op ‘pauze’ te zetten, en als je het wel vergeet, dan kun je nergens aan zien dat je het vergeten bent).

Met fysieke aan/uit-knoppen zie of hoor je altijd iets, en je hebt het gevoel zélf controle te houden over deze vrij elementaire functie (of je daar daadwerkelijk controle over hebt is een tweede). Ik geloof niet dat mensen daar graag afstand van willen nemen... en dat is wat mij betreft terecht.
Ik heb echt een ontzettende hekel aan apparaten die toch een fysieke handeling vereisen om aan te gaan of van input te switchen. Ik draai muziek gewoon via airplay naar speakers. Als er verder geen verbindingen zijn, waarom zou je dan in vredesnaam niet zelf switchen?

Ik ben heel blij dat bose en sonos dit wel gewoon goed snappen. Denon heeft het ook perfect geïmplementeerd in hun ceol apparatuur. Ding staat gewoon uit totdat je een source zelf geeft (via app of direct via airplay. En dan geeft netjes lichtjes enzo. Ding gaat ook daarna vrij rap weer in “off” mode.
dan blijft het ding maar stroom slurpen
Maar waar hebben we het dan over? Enkele watts. Ja voor een draagbaar apparaat kan het ff zuur zijn natuurlijk, maar het is niet zo dat er gelijk voor €300 aan stroom doorheen gaat.
Accu slijtage is in dit geval meer het onderwerp, niet de stroomkosten.
Accu slijtage door ongebruik is ook een ding. Een lithium batterij slijt ook als je hem weglegd en niet gebruikt. Eens het kost energie en daarmee ook laadcycli maar die zullen onbeduidend zijn.
Ik heb echt een ontzettende hekel aan apparaten die toch een fysieke handeling vereisen om aan te gaan of van input te switchen.
Blijkbaar persoolijk want bij mij is het net andersom. Vb; mijn scherm switch automatisch naar HDMI als ik mijn PC herstart. Vooral fijn als ik in de bios wil komen. Maar ook irritant als ik de PC gewoon herstart.
Zelfde geldt voor mijn TV; op het moment dat mijn steamlink gaat slapen switch hij van source; maar ik wil straks nog even verder gamen... Dan moet ik dus eerst van van source wisselen.
Ik weet wat ik wil doen, dus ik wil zelf bepalen wat er gebeurd.
En nu noem je dus precies twee apparaten waar het slecht is gedaan en je dus fysieke handelingen moet verrichten bij het aanzetten van het apparaat.
Dit is een machtige manier van overtuigen. Zo heb ik het nog nooit bekeken.
Hoe gaan we het probleem van zekerheid op een analoge manier oplossen?
Hier ontstaat een punt dat de 'mortal' (hehe, mag je dat zo noemen?) niet meer onder de motorkap kan kijken.

[Reactie gewijzigd door Core2016 op 24 juli 2024 04:26]

Nee, de Tesla is niet helemaal uit. Want hij loopt leeg na een tijdje, als je op vakantie gaat, is het handig om hem via het touchscreen echt uit te zetten.
Stel je deze vraag ook bij airpods?
AirPods 2/Pro stop je ook na het uitdoen meestal in de case, doe je dit niet verwacht je meestal dat als je ze uit doet, ze automatisch disconnecten etc. De sensors detecteren niet wat ze moeten detecteren. Een enkele keer blijven ze verbonden na het uitdoen.

Niet echt te vergelijken met de Max.
Niks wat ze niet later erin kunnen zetten. Het is ook niet alsof Apple echt uniek is, je kunt het uitzetten door hem in de case te doen. Vergelijkbaar kon je de Sennheiser Momentum Wireless in eerste instantie alleen maar uitzetten door de headset in te klappen. Pas later (middels firmware update) kwam er een optie om de play-knop ingedrukt te houden en de headset zo uit te schakelen. Nog steeds moet je hem inklappen en weer uitklappen om deze aan te zetten overigens.

Soms heeft men gewoon bepaalde gedachten als designer bij een device en dan blijkt dat men in de praktijk andere ideeën heeft. In dit geval was waarschijnlijk het idee dat iedereen zijn huidige AirPods toch in een case doet om hem uit te schakelen, dus waarom zou dat anders zijn bij de AirPods Max.
Nee hij gaat dus niet uit in de case, dan schakelt hij over van low power naar ultra low power, das nog steeds geen NO power
Klopt, maar ook dat is een designkeuze omdat ze zo sneller beschikbaar zijn als je ze wilt gebruiken. Dat is, zoals gezegd, niet uniek voor de Max maar hetzelfde voor ieder model AirPods tot nu toe.
Met no power kan je hem niet opsporen, dat willen ze dus voorkomen.
Persoonlijk vind ik dat maar een irritante opgedrongen feature.

Mijn Bose wireless oordoppen hebben ook zo'n feature met als gevolg dat de opberg-/oplaadcase altijd een BLE signaal uitzendt. Waardoor deze langzaam leegloopt als je hem een tijdje niet gebruik. (Stuk sneller dan een accu die vanuit zichzelf ontlaadt.)

Omdat ik niet alles iedere week gebruik komt het bij mij dan wel eens voor dat ze leeg zijn op het moment dat ik ze wil gebruiken, dank u fabrikant voor de "fantastische" design keuze |:(

[Reactie gewijzigd door Caayn op 24 juli 2024 04:26]

Anoniem: 411179 @x28018 december 2020 15:49
Met Ultra-low-power ook niet.
Het artikel zegt letterlijk van niet.
De ultra low-power mode zorgt ervoor dat bluetooth en Find My helemaal uitgaan.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 411179 op 24 juli 2024 04:26]

Oeps, ze liggen thuis en blijkbaar heeft iemand ze uit de hoes gehaald.....
In dat geval mag je de redacteur van dit artikel even poken, want er staat toch duidelijk "De ultra low-power mode zorgt ervoor dat bluetooth en Find My helemaal uitgaan.".
Nou, geen enkele Bluetooth headphone gaat helemaal uit.

De meeste headphones en earphones zet je aan door 2-3 seconden een knop ingedrukt te houden. Dat is een software functie, geen hardware. Ze staan dus altijd aan, maar wel in een ultralow power mode.
De case van de standaard airpods past in je broekzak, dus die heb je bijna altijd bij je. Dat lijkt me bij deze wat lastig.

En kijk eens goed naar die ‘case’. Het verbaast me dat er nog geen nieuwsbericht is geweest met de titel: ‘case nieuwe airpods max blijkt onderbroek’.
Toch zie je dat bijv ook bij veel televisies, die je niet uit kunt zetten maar enkel op stand-by. Behoorlijk vervelend. Ik ben toch altijd nog wel fan van een harde aan/uit switch.
Maar bij zo een televisie heb je tenminste nog een optie: stekker eruit. Deze moet je leeg laten lopen door continu afspelen, of ergens in een kast stoppen
Maar met moderne OLED TVs is dat eigenlijk ook niet meer de bedoeling (dat volledig uitzetten) ze meten het zelfs en als je paneel dan matig geworden is weigeren ze service. Dat ding moet zichzelf kunnen onderhouden als je hem in standby zet.
Alsof een digitaal knopje garantie is. Je telefoon staat toch ook stand-by? Zelfde vraag. Of sluit je die helemaal af als je m niet gebruikt?
Anoniem: 411179 @xoniq18 december 2020 14:28
Ik zet mijn TV, hoofdtelefoon, desktop,... uit als ik die niet gebruik ja.

Enkel telefoon niet omdat die altijd in gebruik is, ook als ik niet actief naar het scherm tuur. Namelijk bereikbaar zijn.


Alle andere apparaten staan uit indien ik ze niet gebruik.
TV echt uit of op standby ? Op standby werkt je afstandsbediening nog. Uit, niet.
Bij mij thuis gaat echt de stroom eraf van alles wat zich in het tv meubel bevindt. Lek stroom kan behoorlijk oplopen als je het thuis allemaal op telt.
Precies, hier idem dito.
Wel grappige discussie.

Vanochtend heeft Tweakers een review van 3 sets draadloze oordoppen gepost.

Niemand die zich daar in de comments bekommert of er wel een ‘uit knopje’ op de oordoppen zit, of dat dat doppen echt ‘uit-uit’ gaan als je ze in de case stopt.
Ik zet mijn tv inderdaad helemaal uit en haal zelfs de stroom er af door de schakelaar van het verlengsnoer uit te zetten.
Desktop uit? Haal je echt de stekker uit het stopcontact of zet je de schakelaar achterop over? Bij normaal uit op een pc staat er nog steeds spanning op diverse onderdelen
Anoniem: 411179 @winwiz18 december 2020 15:29
Ik zet de schakelaar van de stekkerdoos uit.
Wat ik mij afvraag, moet je de batterij op je moederbord wel eens vervangen omdat die leeg is?
Die blijft natuurlijk "aan" staan voor de klok en het cmod-ram.
Scheelt dat nu heel veel qua euro's? Hier gaat er niets echt uit, de meeste apparaten (zoals TV) nemen < 1 W in standby. Totaal loopt dat denk ik in de paar euro per maand, vind ik persoonlijk dan weer niet opwegen tegen het elke dag langer moeten wachten tot alles vanaf een 'cold boot' is opgestart.

Heb niet voor niets een recente tv, een nieuwe console. Dat spul moet niet elke dag 10-30 seconden bezig zijn met booten als het ook (bijna) instant kan. De tablet of smartphone zet je toch ook niet uit als je hem even een paar uur niet gebruikt?
Ja...dat scheelt echt wel. TV, versterker, PS4, Switch etc etc. Gaat bij mij allemaal echt uit, en indien nodig ook zo weer aan.

Buiten geld is het ook nog eens milieu vriendelijk 😉
Buiten geld is het ook nog eens milieu vriendelijk
Is it though?

Veel hardware gebruikt bij een cold boot dusdanig veel meer stroom dat ik mij dat serieus afvraag. Als een TV 10 seconden bezig zou zijn om koud te starten, met een verbruik van pak en beet 50W ben je heel snel door een hoger powerbudget heen als dat ie 2 seconden bezig is om uit standby te komen met slechts 40W verbruik. Ik noem maar even iets hoor. Bij PC’s zijn die getallen helemaal groot in sommige gevallen. Dus dat niet standby gebruiken beter is durf ik te betwijfelen.
Als zo de hele wereld denkt dat gooien we een hoop waardevolle energie weg aan standby apparaten alleen omdat men niet wilt wachten
True, maar als een device < 1 W in standby verbruikt dan zie ik geen reden om het helemaal uit te schakelen. Ik heb al meer dan genoeg energiebesparende maatregelen genomen en als er in huis iets vervangen moet worden, dan gaan wij altijd voor de superzuinige (en vaak veel duurdere) variant. Dus zou niet weten waarom we dan ook nog onze < 1 W energiezuinige apparaten maar uit moeten schakelen omdat alles zo nodig uit moet staan.
Nee want dan kun je niet meer gebeld worden dus dat is niet handig. Rare vergelijking. M'n waterkoker, frietpan en televisie zet ik gewoon uit hoor als ik die niet gebruik.
Je magnetron ook? Daar moet ik 'm toch echt voor uit het stopcontact trekken.
Net als mijn televisie overigens, anders staat ie gewoon stand-by..

Mijn koffiezetapparaat gaat ook pas na zo'n 10 minuten vanzelf uit.

Ondanks dat zou ik ook liever een aan/uit knop hebben hoor.
Maar dan vergeten mensen hem waarschijnlijk uit te zetten, en is het 'Apple z'n schuld' als de batterij leeg is.

[Reactie gewijzigd door Daikirai op 24 juli 2024 04:26]

Je kunt toch ook gewoon beide mogelijkheden hebben? Mijn koffiezetapparaat gaat een paar minuten nadat de koffie gezet is ook automatisch uit, maar alleen wanneer ik dat vergeet. Want ik kan die aan/uit schakelaar ook gewoon zelf omzetten.
Tuurlijk, maar 'opties' passen niet in de visie van Apple.
Zo maken ze hun producten altijd in mijn ogen, 'We moeten de gebruiker ontlasten met lastige keuzes/opties/mogelijkheden. Wij weten precies wat men nodig heeft.'

Dat dit onder de Tweakers niet goed valt snap ik dan ook volledig.
Aan de ene kant is het soms fijn om idiot proof spullen te hebben. Aan de andere kant, word je er wel een beetje gemakzuchtig van en ga je dit ook van compleet andere dingen verwachten.

Soms is het gewoon fijn om een hard-wired uit knop/kill switch te hebben die de energietoevoer onderbreekt. Al is het maar om dat alle kleine beetje helpen tegen de als maar groeiende energiedorst en de bijbehorende financiële en klimaatproblemen. Nu verzaken wij als consumenten dat laatste ten gunste van een relatief kleine verbetering qua idiotproofness c.q. esthetiek.

[Reactie gewijzigd door Pyronick op 24 juli 2024 04:26]

Je magnetron ook? Daar moet ik 'm toch echt voor uit het stopcontact trekken.
Net als mijn televisie overigens, anders staat ie gewoon stand-by..

Mijn koffiezetapparaat gaat ook pas na zo'n 10 minuten vanzelf uit.
Bij mijn tv haal ik inderdaad de stroom er af en bij mijn waterkoker ook (koffiezetapparaat heb ik niet). Magnetron is een uitzondering, maar alleen omdat ik hem, gezien de ruimte hier, op een locatie moet zetten waar het verlengsnoer niet makkelijk bereikbaar is. Als ik die makkelijker zou kunnen bereiken, zou ik ook daar de stroom afhalen.
Je zou er een shelly smart plug tussen kunnen steken zodat je de stroom automatisch afzet tussen bepaalde uren.
bvb: https://shelly.cloud/prod...t-home-automation-device/

Maar de plug heeft natuurlijk ook stroom nodig...
Mijn waterkoker staat altijd aan en dat is in de regel zuiniger dan hem alleen aanzetten als je hem nodig hebt ;)
Wanneer ik mijn telefoon 's nachts wegleg dan wil ik dat mijn wekker het gewoon doet en dat ik desnoods gebeld kan worden. Wanneer ik mijn koptelefoon 's nachts wegleg dan wil ik dat hij geen batterij gebruikt.

Slechte vergelijking.
Ik ben het met je eens ten aanzien van die aan-uit knop. Net als op je iOS-apparaat als je WiFi en Bluetooth wil uitzetten via het bedieningspaneel: WiFi en Bluetooth gaan dan niet ‘echt’ uit.

De Apple-filosofie is dat je daar als gebruiker niet over in hoeft te zitten. Ik denk dat dit voor veel tweakers vervelend is, die willen graag alles zelf in controle houden. Echter geloof ik wel dat de gemiddelde consument daar niet eens over nadenkt en daar speelt Apple heel slim op in.
Echter geloof ik wel dat de gemiddelde consument daar niet eens over nadenkt en daar speelt Apple heel slim op in.
Als dat werkelijk zo was, dan had iedereen al automatische verlichting in zijn/haar huis, automatische voordeurvergrendeling, etc. Maar dat doet iedereen ook nog handmatig, dus het lijkt me dat de gemiddelde consument er wel degelijk over nadenkt bij apparaten.
Mwah. Ik ben dan wel geen gemiddelde consument maar heb ieder lampje in m’n woning nu bij HUE zitten. Nieuwbouw dus dan ben je toch al veel geld kwijt aan dat soort spul.

De enige reden waarom ik geen smartlock doe is verzekeringstechnisch. Bij een hack of iets dergelijks heb je geen officieel goedgekeurd slot maar een of ander elektronisch dingetje. Daar gaan ze niet mee akkoord.
Net als op je iOS-apparaat als je WiFi en Bluetooth wil uitzetten via het bedieningspaneel: WiFi en Bluetooth gaan dan niet ‘echt’ uit.
Ben het niet eens met Apple's keuze om een power-knopje absent te laten maar ik vind wat jij noemt juist een hele toffe feature van iOS.

Mijn moeder vergeet Wifi vaak weer aan te zetten als ze het expres of perongeluk uitzet. Dan gaat ze dus constant 4G blijven gebruiken totdat haar data leeg is. Bij iOS zou zoiets geen probleem zijn geweest.

Je kunt wifi, data en bluetooth wel tevens gewoon permanent uitzetten maar dan moet je de instellingen in.
Dat heeft met gebruiksgemak te maken. Een aan en uit knop is een extra handeling. Ik snap je punt hoor maar het is een Apple filosofie die ik wel snap. Hoe vaal zet je smartphone uit? Hoe vaak zet je je Mac uit? Apple Watch? ... Bijna amper. Een aan en uit knop hoort niet in hun eco systeem.
Omdat een aan/uitknop gewoon gruwelijk lelijk is.
Daar bestaat innovatie voor, een mooie taak voor een "innovatief" bedrijf als Apple! Misschien moet een power off functie wel helemaal geen knop zijn, misschien kan dat zelfs op een onzichtbare manier, die minder gewicht, minder extra kosten toevoegt.

Als de removing-features-as-a-feature drogreden maar niet wordt gebruikt.

[Reactie gewijzigd door Pyronick op 24 juli 2024 04:26]

De innovatie is: gewoon weghalen als het niks toevoegt. Minder gewicht, onzichtbaar en minder extra kosten! Top toch?

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 24 juli 2024 04:26]

I guess innovatie is in the eye of the beholder. Voor de één voegt het niets toe, voor de ander is het juist een gemis?
De knop inbouwen in de draaiknop bovenop staat niet lelijk en voegt geen extra gewicht toe. En bovendien onzichtbaar. De kosten van een aan-/uitknop zijn zelfs voor de kleinste speler nog verwaarloosbaar.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 24 juli 2024 04:26]

Dezelfde draaiknop zit op de Apple Watch, daar is het ook geen uit-knop. Gewoon niet doen dus...
Kwestie van je design doorvoeren over al je producten.
Dan verwacht ik usb-c op de iPhone 13 en geen Touch ID meer op de aankomende iPads. O ja, en en touch bar op de aankomende toetsenbordhoezen voor iPads.

Aangezien dat allemaal valt onder "design doorvoeren op al je producten".
Apple Earpods hebben ook geen aan/uitknop. En eerlijk gezegd heb ik dat knopje nooit gemist. Zodra ik ze insteek verbinden ze of omgekeerd. Zodra ik ze uit men oor haal gaat de muziek op pauze.

Ik denk dat Apple wel makkelijk kan uitmaken of die hoofdtelefoon op uw hoofd staat of niet dus ik zie niet direct een onbegrijpelijke beslissing.
Ik denk dat Apple wel makkelijk kan uitmaken of die hoofdtelefoon op uw hoofd staat of niet dus ik zie niet direct een onbegrijpelijke beslissing.
Maar dan moeten ze nog wel een update uitbrengen, want het werkt nog niet bij iedereen goed: https://www.youtube.com/watch?v=0iEkAy1WcGw
Dat is toch heel simpel en duidelijk. We zitten midden in de transitie waar apparatuur always-on is. Apple zet hier gewoon weer de trend.
Bij LTT (ShortCircuit) ging hij pas na 2 uur na het afzetten automatisch in de low-power mode, in plaats van 5 minuten. Behalve als je hem idd in de case doet.

https://www.youtube.com/watch?v=0iEkAy1WcGw (vanaf 6 minuten)

[Reactie gewijzigd door AsusEDje op 24 juli 2024 04:26]

Die heb ik ook gezien. Ik zocht al naar een comment over dit.
snapt iemand waarom de ultra low power mode met case na 18 uur aan gaat en zonder case na 72 uur pas?
Omdat in ultra low power mode ook Find My uit gaat. Dus als je airpods max gestolen worden (en dat gebeurt waarschijnlijk meer zonder case) dan krijg je nog tot 72 uur de kans om te kijken of de locatie update aan de hand van andere iDevices in de buurt.
thanks! dat klinkt logisch
Hoezo vaker zonder case? Als jij je koffer onbeheerd achterlaat op Amsterdam Centraal en hij staat toevallig een stukje open, dan gaan de dieven toch ook niet één ding uit de koffer pakken? Dan nemen ze gelijk de hele koffer mee. Dus ik ga er zeker van uit dat de AirPods Max even vaak met case en al worden gestolen. Als de AirPods nu niet de case vereisten om in ultra low-power mode te gaan, dan was het een ander verhaal geweest want veel mensen vinden die case lelijk, dus dan zouden ze hem ook niet meenemen.
629 EURO?! oh my. Ik kan mij eerlijk gezegt niet voorstellen dat iemand dit gaat kopen. Voor de helft van het geld koop je al een uitstekende koptelefoon.

Voor batterij besparing snap ik enigszins het in stand-by laten gaan, maar nog batterijbesparender is gewoon uit kunnen zetten.

Wat is precies zo speciaal aan deze koptelefoon?
Ja, zo snap ik ook niet dat iemand een BMW koopt van 90.000 euro, aangezien je voor 1000 al prima kan rijden.

En voor koptelefoons is het een prima prijs. Een beetje Sennheiser kost het dubbele.
Ik denk dat dit een goede analoog is. Net als Apple stelt BMW zich op als een zeer toegankelijke merknaam met veel allure en zich richt erg op vooral ontastbare, subjectieve zaken zoals beleving. Als je wat meer gaat rondkijken dan zie je ook dat er genoeg alternatieven zijn, die op bepaalde punten misschien wel meer kunnen bieden.

Maar het interessante is dat de binding met het merk zo sterk wordt, dat mensen door hun (endowment) bias enorm defensief kunnen worden, ook al kunnen zij in meetbare verschillen ongelijk hebben. Mensen zijn interessante wezens.

[Reactie gewijzigd door Pyronick op 24 juli 2024 04:26]

En andersom geldt hetzelfde, een negatieve binding kan ook behoorlijk sterk zijn...
Als je de deur van een BMW dichtslaat hoor je een "oompf!" ... als je de deur van een Fiat Punto dichtslaat hoor je een metalen "kloenk". Dát maakt het verschil. En in die BMW zie je als je plankgas geeft alleen je snelheidsmeter oplopen, in de Fiat voel je elke steen waar je overheen rijdt.
Dat van die deur klopt helemaal. Toevallig weet ik dat uit mijn stage als schadehersteller dat er best wat geld zit in de akoestiek van het koetswerk, met name de deuren van een auto. Dat gaat ook vaak mis met de replica's, soms hebben die zelf meer torsiestijfheid of betere rijwindruisisolatie dan OEM maar missen inderdaad het "oompf!" geluid.
Grappig, want Autoweek-redacteuren ervaren in rijtests juist altijd dat Fiats té comfortabel zijn en missen de stijfheid van bijv. een BMW. Dus dan zou je die stenen in een Fiat juist *niet* moeten voelen.
Je bedoelt 10.000? Voor 1000 heb je alleen een occasion. Dat telt niet, want dan moet je bij de AirPods Max ook een tweedehands koptelefoon in de vergelijking gooien.
Wat voor koptelefoon heb je zelf? 'koptelefoons' is erg ruim.
Natuurlijk heb je zeer dure koptelefoons, maar in die prijscategorie heb je ook andere features en helemaal ander geluid. Wat wil je?
Dit is een Bluetooth koptelefoon met ANC, dat is waar je hem mee moet vergelijken. En dan is ie zo'n 150-200 euro duurder als het huidige aanbod. Wellicht is het geluid en alle features zo goed dat het 150-200 euro extra waard is, Maar dan nog is de vraag, wat wil je?
Als je al lang op zoek was naar het super goede noise cancelling koptelefoon met goed geluid en je was bereid daar zo'n 600 euro aan te besteden, dan is dit het product voor jou. Maar ik denk dat initieel er niet zoveel markt was voor dit type koptelefoon. Misschien gaat daar nu verandering in komen, maar het lijkt mij inderdaad (zoals skunkopaat zei), dat er voldoende te koop is voor veel goedkoper als je objectief kijkt naar wat je nodig hebt.

Overigens: 1000 euro voor een auto die prima is? Dan mag je mij laten zien waar ik die kan kopen.
Bekijk de uitgrebreide review van Linus Tech Tips of MKBHD op Youtube eens. Die leggen goed uit waarom de prijs zo "hoog" is volgens veel mensen.

[Reactie gewijzigd door Cyw00d op 24 juli 2024 04:26]

Moet eerlijk zeggen dat ik de prijs ook redelijk "hoog" vind. Je kan ook een sony mx3 of 4 kopen voor 300 euro of minder. Apple weet alles mooi te marketen waardoor mensen dit geld neer willen leggen voor een heel duur stukje hardware.

Neemt niet weg dat het een prima product kan zijn.
Nogmaals, bekijk de reviews eens, je verglijkt het namelijk met het verkeerde product.
Met welk product moet ik het vergelijken? In die review hebben ze het over Audiophile grade headphones en dat in vergelijking met koptelefoons die de prijs erg mee valt. En ja, als je bijvoorbeeld bij Hifiman, Audeze of Meze Empyrean gaat kijken zijn de prijzen het veelvoudige van Airpod Max. Maar kan me niet voorstellen dat de Airpods Max in de richting komen van deze High End koptelefonen.
De paar echte audiofielen die ik ken, kijken niet eens naar Bluetooth. Want wat speel je er mee af, filmpjes van Youtube en Spotify/Apple Music muziek? De meeste hebben een aparte versterker daarvoor en luisteren naar bijvoorbeeld platen of Flacs.
Het is duidelijk dat Apple deze headphones zelf wel tegen de Senheiser Momentum 3's, Sony wh-1000xm4's, enz, op stelt.
Voor de lancering van deze headphone zaten zeer weinig mensen na te denken om een koptelefoon van 600+ euro te kopen. Hoe goed ie ook klonk. Maar nu zie ik iedereen het prijspunt van de koptelefoon verdedigen en mensen twijfelen of het niet de moeite waard is, want het geluid en de noise cancelling is zo goed. Vreemde uitwerking heeft Apple altijd op het waarde gevoel van mensen.
Ik denk dat er weinig vergelijkingsmateriaal is.
Mijn hifi koptelefoon is gewoon dom. Heeft geen noise cancelation. (Is zelfs half open) Headphone amp voor nodig. Kabel.

Als ik in een rumoerige omgeving, stil muziek kan luisteren met mijn HD650 dan zou ik het graag willen.
En vergeet niet auto play pause, automatische device switching op al mijn apparaten. Headset functionaliteit. Siri support. Transparante modus*die automatisch aangaat zodra de bel gaat of de baby huilt*. En dan heb ik nog niet eens alle toegankelijkheidsfuncties opgenoemd.
Dan is dit inderdaad de perfecte headphone voor jou
Het lijkt me vreemd dat je zo afgeeft op een positief verhaal van mensen die iets leuk willen kopen. Dat je al die moeite neemt om daar hier over te komen zagen, zegt meer over jou dan over iets anders.
Misschien heb je gelijk, maar ik vind het vervelend dat Apple er voor zorgt dat andere fabrikanten ook veel meer gaan vragen voor hun producten en zo de prijzen van dingen absurd hoog worden. Dat iets een goede prijs/kwaliteits verhouding heeft, betekend nog niet dat het een goede koop is.
Daar heb je gelijk in. Hobbelt de massa weer achter Apple aan prijstechnisch. Maar dan met goedkope ripoffs.
Sorry maar waarmee moet ik het dan vergelijken?
Linus zegt ook dat het een gewoon goede "luxe" koptelefoon is van 600 euro. Er zitten genoeg con's aan het product en er zijn zat redenen om een sony of bose te kopen ipv deze apple headphones (als je het al met niet apple producten wilt gebruiken, of niet geeft om de aluminium oorschelpen of andere kleine features).

Ik zeg niet dat het een slecht product is, maar het is wel een belachelijk duur product. Dit koop je zeker ook de streetcred
Over de streetcred: Ik heb eigenlijk juist het omgekeerde. Ik vind Apple producten gewoon fijn. Ik wil ze gebruiken en als het aan mij ligt hoeft eigenlijk niemand dat te weten. Bijvoorbeeld met de Apple Watch, mensen zien meteen dat je een Apple Watch draagt (en sommige mensen hebben daar dan een mening over).
Neemt niet weg dat de Sony's van volledig plastic zijn gemaakt en geen afneembare earcups hebben die je makkelijk kan vervangen- dat drukt natuurlijk naast marketing ook erg de prijs
En drukt het gewicht, wat in het geval van hoofdtelefoons niet geheel onbelangrijk is. ;) De Airpods Max zijn de helft zwaarder dan eerder genoemde hoofdtelefoons.
Mijn sony heeft anders toch ook gewoon een metalen behuizing en afneembare oorschelpen en die kostte maar 150 euro die is dan wel niet draadloos maar dat heeft wel weer het voordeel dat hij na 4 jaar nog altijd net zo lang mee gaat en nog nooit leeg is geweest toen ik hem nodig had.
Cool natuurlijk dat je Sony een metalen behuizing heeft voor die prijs, maar je vergeet wel dat die koptelefoon dus geen Bluetooth heeft, geen NFC en al die extra smart dingen niet heeft.

Chill dat je dat zelf ook niet nodig hebt, maar dat drukt natuurlijk ook ontzettend de prijs waardoor voor die prijs een metalen behuizing wel kan- het is geen eerlijke vergelijking
En die vervangende earcups kosten €69. Ook echt niet duur of zo...

Bovendien loopt iedereen zonder AirPods Max al rond met plastic koptelefoons, dus blijkbaar heeft niemand er een probleem mee.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 24 juli 2024 04:26]

Helemaal eens, en een noise canceling hoofdtelefoon over bluetooth gaat gewoon nooit goed klinken. Ook deze Apple niet.
Noise cancelling is optioneel, dus dat hoeft de luisterervaring niet te bederven. Bluetooth is geen optimale luisterervaring, akkoord, maar de vraag is dan hoe goed hij klinkt in vergelijking met andere hoofdtelefoons over Bluetooth. En los daarvan kan je 'm ook gewoon met kabel gebruiken.
Oh je hebt 'm al geprobeerd?
Hoeft niet, de invloed van noise canceling en bluetooth beperkingen zijn genoeg om dat te weten.
Ik ga hem kopen, wil gewoon een premium headphone. Reviews zijn erg positief.
Kan je uitleggen waarom je hiervoor gaat en niet de Sony WH1000XM4, Bose 700? Of en Grado SR325e?

Zoals ik het zie is dit de beste draadloze koptelefoon kwa geluidskwaliteit, ruisonderdrukking, spatial audio (alleen relevant als je films kijkt via IOS devices) en gebruiksgemak als je in het Apple ecosysteem zit. Maar dan wel maar een procent beter dan de Sony.

Als nadelen is deze 50% duurder (wat afhankelijk van je financiële situatie misschien niet uitmaakt), 50% zwaarder, heeft een kortere accuduur, is niet opvouwbaar, en heeft en case die wat mij betreft onder doet voor die van Sony.

Zoals ik het zie is is deze koptelefoon alleen als totaal pakket beter als je thuis muziek luistert en het draadloos MOET zijn.
Niet OP maar voor mij is het vooral het ecosysteem. Ik heb nu een Bose QC 35 ii die ik gebruik voor m'n Macbook en Iphone en ik stoor me vooral aan het switchen tussen de twee apparaten. De bose kan twee apparaten verbinden maar kan soms niet bepalen welk apparaat nu echt geluid afspeelt waardoor je de Bluetooth van bijv je iPhone moet uitzetten. Daarnaast merk ik ook dat het af en toe gewoon niet lekker loopt met het automatisch connecten. Apple kennende werkt dit gewoon goed binnen hun ecosysteem plus siri ondersteuning vind ik mooi meegenomen.
Ja, ok, dat gaat bij Apple naadloos (althans, dat was mijn ervaring bij mijn AirPods Pro). Ik had eerlijk gezegd beter verwacht van Bose.
Er zijn mensen die €2000 voor een koptelefoon betalen. €120.000 zelfs. Zo zijn er ook mensen die €350.000 betalen voor een auto of €1.000.000 terwijl een [vul een of ander automodel in] ook een prima auto is.
Maar het vreemde is dat legio mensen nu een koptelefoon voor 630 euro gaan kopen terwijl ze dat hiervoor nooit hadden gedaan. Dat is de Magic van Apple.
Voor 629 moet het klinken alsof god in mijn oren fluistert...

edit: gevoel van humor ontbreekt op tweakers :+

[Reactie gewijzigd door Fermion op 24 juli 2024 04:26]

Voor mensen die dingen voor goede audio kopen is de reactie:

"Voor deze prijs krijg ik zelfs noise cancelling en draadloos? Wow!"

Oftewel als ze goed klinken dan is dit een koopje. Groot minpunt is wel dat er geen audiokabel in kan.

Voor echt goede koptelefoons kan je 1000-8000 betalen en zelfs meer als je dat wilt en dat is alleen de koptelefoon en niet de bijbehorende equipment.
De grote vraag is doen een Sony WH-1000XM4 of Bose 700 onder aan deze Airpods Max?

Dat zijn bewezen headsets van merken die toch hoger op het lijstje staan dan Apple/Beats op het gebied van audio. En ze kosten maar de helft.

De tijd zal het uitwijzen.
Als ik de reviews mag geloven doen ze er misschien niet heel veel voor onder. Het is vooral design, de geluidskwaliteit is absoluut geweldig, de noise-cancelling zou beter zijn dan de Bose en de Sony, de materiaalkeuze is fantastisch. Maar ja... het is een hoop geld.

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 24 juli 2024 04:26]

Zoals ik het begrijp is zijn de AIrpods pro inderdaad marginaal beter dan de Sony's en de Sony's zijn wat beter dan de Bose's

Maar veel Nederlanders hebben zat geld over voor zoiets. Zeker als je zoiets voor de komende 5 of 10 jaar koopt.
Dat is letterlijk wat Linus Sebastian zei tijdens zijn review.

Nu heb ik ze niet gehoord en het kan dat ze beter klinken als de 300 euro minder kostende Bose, maar die zijn dan ook 300 euro minder. Echte high end, bedrade koptelefoons van 600+ euro, klinken waarschijnlijk wel een stukje beter.
En dan nog? Stel ze klinken echt super goddelijk. Zou je ze dan wel kopen? Voor wat? In je huiskamer op de bank muziek luisteren?
Om als koptelefoon te gebruiken, niet alleen op de bank, maar net zoals andere koptelefoons overal?
Het vreemde vind ik dat (bijna) niemand een maand geleden nadacht over het kopen van koptelefoons van 630 euro. Nu brengt Apple er een paar uit en het is opeens een redelijk bedrag omdat ze zo goed zijn. Het maakt niet uit hoe goed ze zijn, 630 euro is een hoop geld, wat bijna niemand voorheen over had voor Bluetooth koptelefoons.
Persoonlijk denk ik dat deze koptelefoons, als ze zo goed klinken als dat ze doen, redelijk overkill zijn om Youtube en Spotify te luisteren.
Ah zo, ja ik begrijp je punt!
Niet verkeerd voor 629 euro. ;)
Hmm 629? Interessant...kan ze hier omgerekend voor 490,- kopen. Misschien maar een stuk of 4 in de koffer gooien op weg naar Nederland.
Waarom zou dit brandgevaarlijk zijn?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.