Cookies op Tweakers

Tweakers is onderdeel van DPG Media en maakt gebruik van cookies, JavaScript en vergelijkbare technologie om je onder andere een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kan Tweakers hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Cookies accepteren' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt? Bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Paul Hulsebosch

Redacteur audio en games

Sony WH-1000XM3 vs. Bose NC700

Twee noisecancelling kemphanen vergeleken

Testmuziek

Dit is de lijst met nummers die we gebruiken bij het testen van audioapparatuur. We gebruiken daarbij zelf lokaal opgeslagen bestanden in flac-formaat. We luisteren dus niet via de onderstaande links. Die geven we hier enkel zodat je een beeld krijgt van de muziek die we gebruiken bij het testen. Bij de links hieronder hebben we zoveel mogelijk verwezen naar muziek op Spotify, maar helaas zijn niet alle nummers daar te vinden. Vandaar dat we in een enkel geval linken naar YouTube.

Testmuziek
Luister Alannah Myles - Black Velvet
Luister Beastie Boys - Brass Monkey
Luister Björk - Hyper-Ballad
Luister Burial - Etched Headplate
Kijk Coil - Broccoli
Luister The Crystal Method - High And Low
Luister Disclosure - Tenderly
Luister Dizzee Rascal - Bonkers [With Armand Van Helden]
Luister Foreigner - Cold As Ice
Kijk Gladiator Soundtrack - The Battle
Luister Harold Faltermeyer - Axel F
Luister Jet - Are You Gonna Be My Girl
Luister Jimi Hendrix Experience - All Along The Watchtower
Luister Lily Allen - Fuck You
Luister Marc Cohn - Walking In Memphis
Luister Massive Attack - Angel
Kijk Pink Floyd - Speak to Me - Breathe
Luister Porcupine Tree - Trains
Luister Prokofiev - Dance Of The Knights
Luister Rush - YYZ
Luister Smashing Pumpkins - Whir
Luister Underworld - Jumbo
Luister Verdi - Requiem - Dies Irae
Luister The XX - Fantasy

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (301)

-13010295+1155+226+32Ongemodereerd103
Wijzig sortering
Een belangrijke afweging tussen de twee naast een goeie mic voor het bellen is de aanwezigheid van multipoint: meerdere Bluetooth devies aan je headset kunnen koppelen en actief gebruiken. De 700 heeft deze optie, waarbij de M3 deze functie absoluut mist en in diverse andere reviews wordt aangemerkt als een dingetje.

De afweging is dus ultieme ANC functie en codecs vss beduidend betere mic en multipoint.
De constructie van de M3 schijnt na verloop van tijd wat te gaan kraken. niet geheel onbelangrijk.

De ANC van de Bose schijnt van een iets lagere kwaliteit te zijn, maar minimaal verschil, de codecs moet je telefoon ook maar net snappen (pech gehad met een Apple) en de 700 is een fractie duurder over het algemeen. Ik denk dat In dit segment dat het verschil niet meer uit zou mogen maken, dus dan is de vraag vooral: ga je er ook veel mee bellen en zul je hem veel aan je laptop (teams) én je mobiel tegelijk willen hebben? Dan is de Bose NC700 uiteindelijk toch de betere keuze. Wil je alleen maar de beste Muziek kwaliteit en de strakste ANC op de markt vandaag? Grijp dan naar de Sony; ik denk alleen niet dat ik het verschil zou kunnen horen.
Wat de XM3 wel kan is tegelijk gekoppeld zijn voor bellen met je telefoon en voor media audio met bijvoorbeeld je laptop. Dit werkt wanneer je in de bluetooth opties op je telefoon "Media audio" uitzet bij de XM3. Vervolgens kan je je laptop koppelen muziek luisteren en schakelt hij over wanneer je gebeld wordt.
Met de Bose qc35ii kan ik twee telefoons continu aangesloten houden. En kan dan inderdaad naadloos zowel bellen als media gebruiken. Als ik media kijk, komen de meldingen van beiden gewoon door, en bij een binnenkomend gesprek kan ik opnemen.

Voor mij fijn, gezien ik een aparte werk en privé telefoon heb.
En je kan NFC gebruiken om de koptelefoon snel te koppelen met een andere device met NFC(moet je wel de app gebruiken). Zo'n groot probleem is het dus niet.

[Reactie gewijzigd door NotCYF op 16 december 2019 21:25]

Thanks, net getest, nooit geweten. Wij hebben beide na tevredenheid een MX3, en missen de multipoint niet, maar deze tip kan soms handig zijn.
Kan dit ook op een iphone? Luister bijna altijd muziek op mijn computer maar als ik een call krijg zou het ontzettend handig zijn als die overschakelde. Kan het alleen niet vinden waar :/
In ieder geval wat bellen betreft is het ook maar de vraag of je dat verschil gaat merken. Ik krijg in ieder geval nooit klachten over de microfoon van mijn xm3, mensen kunnen mij prima verstaan, zelfs midden in een drukke kantoortuin.

En uiteraard kun je de xm3 ook gewoon gebruiken op meerdere devices, je kunt alleen niet tegelijk met ze verbonden blijven. Wil je verbonden zijn met je laptop en toch bij een binnenkomend gesprek op je telefoon daar naadloos naar toe willen kunnen schakelen, dan is multipoint inderdaad handig, maar ik mis het zelf niet.

Uiteindelijk is het het beste om ze allebei op je hoofd te zetten en uit te proberen. Deze modellen liggen ook vaak bij de MediaMarkt. Ik heb zelf destijds zo de vergelijking gemaakt tussen de xm3 en de vorige Bose, waarbij de Sony op mij veel meer indruk maakte.
Ik bezit 2 paar wh1000xm3 en op beide kan ik niet bellen. De anc microfoons pikken ook het geluid op gevoeliger Niveau op waardoor ik verstaanbaar ben maar ook iemand 5 meter van mij vandaan op hetzelfde volume voor mijn gesprekspartner.

Wil je op je muziek luisteren en op je laptop discord is misschien de Bose 700 handiger, maar ja de Sony is al veel langer uit dus je kan niet van ze verwachten om zo'n kleine aanpassing te veranderen. In het volgende model waarschijnlijk wel.

Sony heeft betere anc, Bose is zelfde niveau muziek. Gebruik je Spotify dan voldoet de Sony even goed als de Bose en ben ik het zeker met je eens.
Eens dat bellen met de xm3 echt een drama is.
Alle geluiden klinken echt alsof je er met je oor naast staat, ook al is het meerdere meters weg.
Als ik mijn hangslot perongeluk zachtjes tegen het fietsenrek aan rik, doet dat gewoon zeer aan mijn vriendin dr oren.
En om de een of andere reden klinkt alles hard, behalve mijn stem (ik praat vrij laag), dus ook hier....bellen is gewoon kut.
Mijn Bose QC35 (niet de QC 35 II) heeft ook multipoint. En dat werkt geweldig.
Tv kijken op de ipad maar notificaties van telefoon en laptop komen gewoon aan.
Ik merk dit ook met de Bose QC25 en QC35. Als ik via hun microfoon bel wordt het achtergrond geluid van de tafelvoetbal meegenomen. Dit heb ik getest met een Oneplus 5, Galaxy S7, en Mi 9T Pro. Een lichte irritatie om steeds het toestel dichtbij hou om te spreken.
"Wil je verbonden zijn met je laptop en toch bij een binnenkomend gesprek op je telefoon daar naadloos naar toe willen kunnen schakelen, dan is multipoint inderdaad handig, maar ik mis het zelf niet.
"
Dat kan de XM3 dus ook zegt @Chilly_Willy :
Wat de XM3 wel kan is tegelijk gekoppeld zijn voor bellen met je telefoon en voor media audio met bijvoorbeeld je laptop. Dit werkt wanneer je in de bluetooth opties op je telefoon "Media audio" uitzet bij de XM3. Vervolgens kan je je laptop koppelen muziek luisteren en schakelt hij over wanneer je gebeld wordt.
De constructie van de M3 schijnt na verloop van tijd wat te gaan kraken.
Ik heb dit probleem ook gehad.
Ik heb er naar gekeken en het lijkt erop alsof de schroeven (aan de zijkanten van de hoofdband) er niet goed (te los) zijn ingezet. ik kon ze namelijk zonder moeite nog strakker draaien.
Dat heeft het probleem bij mij wel opgelost.
Idem omtrent het kraken van scharnierpunt.
Ik kon dit simpel oplossen met een heel klein spuitje wd40. Sindsdien geen gekraak meer.
Ik ga de schroefjes nog wel eens nalopen.

Let er wel op met de wd40 dat je niet teveel gebruikt. Gewoon een kortstondig spuitje is voldoende. Keukenpapiertje er omheen om andere delen te beschermen.
WD40 zal het juist slechter maken op termijn aangezien het zal opdrogen. Het is een "solvent" en geen "lubricant" dus gebruik iets anders op het scharnierpunt.
Goede tip!
Bedankt :)
Ik dacht dat de Sony geen multipoint had, maar toevallig merkte ik deze morgen dat hij dat blijkbaar wel heeft. Tenminste ik luister nu via mijn telefoon muziek en tegelijk krijg ik pingeltjes binnen van mijn laptop.

Mijn telefoon connect voor "Phone cals" en "Media audio". Windows 10 op mijn laptop zegt dat hij "Connecte voice" aan heeft staan. Met wat testen blijkt dat de muziek van mijn telefoon onderbroken wordt door effectief alle audio die van mijn laptop komt. Ik ben benieuwd of dit blijft werken.

Ik gebruik firmware 4.2.2. Mogelijk dat dit een nieuwe feature in deze firmware is.

@Flupkees heeft gedeeltelijk gelijk. Mijn Android telefoon lijkt de "Phone calls" optie niet te gebruiken. Dus ik ontvang het telefoontje op "Media audio" verbinding. Op mijn desktop gebruik ik juist alleen de Voice verbinding voor alle audio.
Dit krijg je voor elkaar door het schuifje "Phone calls" in Android uit te zetten. Daarna te verbinden met de Sony. Vervolgens ook Windows te laten verbinden met de headset. Daarna kan je het schuifje "Phone calls" op Android weer aanzetten, maar dat maakt effectief weing uit.
Waarschijnlijk is de geluidskwaliteit vanuit Windows slechter, al zie ik dat niet terug in de app van Sony.

[Reactie gewijzigd door reddevil001 op 16 december 2019 14:22]

Volgens mij is dit geen echte multipoint. Als ik media kijk via de "phone calls" optie, dan is de geluidskwaliteit ontzettend laag. Het seamless switchen van een filmpje op je telefoon naar op je laptop zit er dus niet in bij de XM3 en dat is samen met de lage belkwaliteit mijn grootste ergernis bij de XM3. Hiervoor had ik de QC35II en daar is de gebruikerservaring toch een stuk beter.

Nu ik toch mijn ervaring aan het delen ben kan ik net zo goed even delen wat ik eerder geschreven heb. Dit was voordat de Bose 700 uit was, die heb ik wel eens in een winkel getest en ik was niet onder de indruk, maar geen uitgebreide ervaring met dat product dus:
"Ik heb de Bose QC 35 en de Bose QC 35 II gehad en momenteel de Sony WH-1000XM3. Voor value zou ik vooral tussen de QCII en de XM3 kiezen. Er zijn heel veel vergelijkingen te vinden online (zoek maar op youtube, Jimsreviewroom vind ik een goede) en over het algemeen wordt de XM3 als de betere buy gezien. De XM3 heeft betere geluidskwaliteit (significant beter vind ik, met name in het laag), betere ANC (mij maakt het eerlijk gezegd niet zoveel uit, beide zijn heel goed) en heeft USB-C laden.

Ik vond de QCII echter beter in andere opzichten. De belkwaliteit op de Sony is echt slecht, waardoor ik vaak "wat?!" te horen krijg tijdens het bellen waar dat bij de Bose bijna nooit zo was. Verder heb ik een hekel aan de touch bediening op de XM3 en mis ik de fysieke knoppen van de Bose; de fysieke knoppen zijn sneller en accurater en bij de touch bediening heb ik bijvoorbeeld ghost inputs gehad op de fiets toen het regende (terwijl ik een capuchon op had). Ik vind het jammer dat je maar met één apparaat tegelijk verbonden kan zijn op de Sony. Ik merk dat ik daardoor niet zo snel meer switch van geluid naar een ander apparaat. Bijv: ik zit op m'n laptop en luister muziek op m'n telefoon, dan kon ik met de bose een video kijken op m'n laptop en werd het geluid meteen gespeeld op de koptelefoon zonder handeling. Bij de Sony moet ik eerst verbinding met m'n telefoon verbreken en maken met de laptop. Hierdoor merk ik dat ik dan een youtube filmpje eerder op m'n telefoon kijk, wat ik eigenlijk niet wil.

Mijn ervaring is dat de bouwkwaliteit van de Bose ook beter was. M'n Sony ben ik veel voorzichtiger mee omgegaan dan m'n Bose, maar na korte tijd is er al een stukje plastic afgebroken (door lichte druk). Het betreft dit onderdeel: https://nl.eetgroup.com/i...ny-slider-lower-l-assy-sv
Sony wil het niet onder garantie vervangen, het onderdeel is superslecht leverbaar en bij die link meer dan 60 euro inclusief verzendkosten, dus ik heb er nu een plakbandje omheen zitten, maar ik kan 'm daardoor niet in de beschermhoes doen.

Als je dus geen concessie in geluidskwaliteit wilt doen, dan zou ik voor de Sony gaan, maar voor algehele ervaring zonder gedoe vind ik Bose nog king.

Ik hoop heel erg op een waardige opvolger van de Sony. Indien de XM4 goede belkwaliteit heeft en met 2 devices tegelijk kan verbinden, dan zitten ze wel al dicht bij de ultieme koptelefoon voor mij. Nu nog eens fatsoenlijk met hun kopers omgaan door de repareerbaarheid te vergroten."
https://helpguide.sony.ne...ontents/TP0001703113.html

Overigens ondersteunt de iets goedkopere 900 serie dit ook gewoon.
Dat klopt, dat verschijnsel kent mijn auto radio ook. Sony zegt:
"Multipoint is a function which allows you to connect two Bluetooth devices to the headset and use one device for music playback (A2DP connection) and the other for talking (HFP/HSP connection)."

Maar Sony maakt zich er hier "iets" te makkelijk van af. Echte Multipoint functionaliteit houdt namelijk in dat je 2 telefoons (mobiel en vast, bijvoorbeel) , of je Laptop (softphone/skype etc) en je Mobiel gelijktijdig voor telefonie kan gebruiken, en daar zonder opnieuw te pairen snel tussen kan switchen:
Plantronics stelt: "Multi-point: 2H2S: Stay connected to two phones and answer calls from either one"
De eerste headset waar ik naar keek, de plantronics voyager 8200UC, zou dat naar verluid heel goed doen, de Bose QC35's staan er ook om bekend, maar deze 2 uit de review zijn weer significant beter in het ANC stuk.

Ook dat laatste is voor mij heel relevant, omdat ik gedurende werktijden enorm veel bel en tegelijkertijd ook heel graag mobiel ben (ik loop heel veel tijdens bellen - is een beetje een tic) en ik momenteel zonder ANC erg veel hinder ervaar van anderen die ook gesprekken voeren.

Ik vind het wat teleurstellend dat de Sony ondanks de hoge prijs in het segment dit heeft laten liggen. Misschien bij de M4. Maar voor nu denk ik dus dat ik op de Bose 700 uit ga komen. Nou alleen nog bestellen... en betalen... ze blijven best duur, zelfs bij Amazon.de €300,- is toch echt niet weinig. :X

[Reactie gewijzigd door Firefox op 16 december 2019 22:29]

Niet met meerdere Bluetooth apparaten kunnen verbinden ervaar ik als het grootste minpunt. Ik switch toch vaker dan gedacht tussen laptop, tablet en telefoon. Kost elke keer weer zo’n 30 seconden en gaat op den duur irriteren.

De AirPods zijn wat dat betreft superieur. En sinds ik de Pro variant ook heb, draag ik de XM3 een stuk minder.
Switchen met de MX3 is seconden werk, 'opnieuw' paren gaat als een speer. Denk niet dat jij ooit een MX3 heb gehad, en dat je geen idee hebt hoe dit werkelijk werkt.

Wij hebben er zelf twee, ik heb de mijne nog nooit geupdate, die van mijn partner is wel up-to-date. Beide werken prima.
“Denk niet dat jij ooit een mx3 heb gehad”

Wat lekker onvriendelijk en persoonlijk zijn we weer. Heb hem zelf gehad, de XM2 ook, en ik kan je echt wel vertellen dat het constante pair en unpairen gewoon niet handig is en me stoorde- vooral voor dit prijspunt. Een paar keer hield hij mijn MacBook connectie in stand en heb ik op straat mijn MacBook eruit moeten pakken om daar Bluetooth uit te schakelen- lekker handig- want hem geforceerd over zetten op de telefoon ging niet.

Het is maar net wat je persoonlijk belangrijk vind in een koptelefoon maar doe gewoon ff normaal als je een discussie wil houden. Thanks.
Vaak worden er door mensen iets gepost terwijl ze zelf het product niet hebben gebruikt, in hun handen hebben gehad. Ik ben niet de eerste die zo'n opmerking dan maakt.

Zie ook mijn andere post, het wisselen tussen twee apparaten is echt seconden werk. Het pair en unpairen is gewoonweg niet nodig. In iOS via Control Center de headset selecteren is genoeg (als hij ooit eerder verbonden is geweest. Ik had opgezocht dat de MX3 de laatste 8 apparaten onthoud. Voor bron zie mijn andere post.

Ook jouw voorbeeld dat je eerst de MacBook uit je tas moest pakken om daar BT uit te zetten spoort totaal niet mijn mijn ervaring. ik heb mijn MX3 sinds december 2018, en mijn partner sinds januari 2019, en zijn beide erg tevreden. En hebben totaal geen problemen mee met het wisselen van apparaten (iPhone, iPad, MacBook Pro).

Twee gelijktijdige verbindingen wat mensen vaak willen heb ik zelf niet nodig en vind ik zelf vaak ook niet praktisch (ongewenste connecties), en heb hierboven van @Chilly_Willy een handige tip gekregen voor toch twee gelijktijdige verbinden (audio en telefoon) voor de MX3, welke je dan zelf actief kiest.
Tja, kan toch best dat gebruikers verschillende ervaringen hebben..

Net als @NoScopeNL heb ik ook af en toe het probleem dat mijn Macbook nog verbinding heeft. Dan moet ik 'm uit mijn tas pakken en unpairen. Daarna connecten vanaf mijn iPhone/iPad afhankelijk van wat ik wil gaan doen.

OF je gaat voor de optie om de headset in pairing mode te zetten. Want dat werkt altijd. Daarom doe ik dat ook altijd. Voor mij werkt dat beter want: gegarandeerd. Maar het duurt wel langer, dus meer irritatie op den duur.

Fijn dat het voor jou en je partner allemaal perfect werkt met unpairen/pairen/control center. Maar er zijn dus genoeg anderen waarbij het niet vlekkeloos werkt.

Edit: verder vervelend dat je alleen hoort 'Bluetooth connected'. Ik zou liever willen horen met welk devices hij connect is. Zoals net pak ik 'm uit mijn tas (ja, ik heb de Sony WH 1000XM3 echt), zet hem aan en hoor Bluetooth connected. Maar hij verbindt met mijn iPhone en niet met mijn Macbook. Net via iPhone unpaired (kan niet via control center Bluetooth symbooltje, want dan gooi ik ook connectie met Apple Watch weg). En daarna via Macbook paired. Gaat inderdaad wel iets sneller dan pairing mode aanzetten.

[Reactie gewijzigd door JJ93 op 16 december 2019 14:58]

Bluetooth verbinding verbreken van één specifiek device kan wel via Control Center in iOS en iPadOS;

In de Control Center in iOS/iiPadOS eerst een 'long press' op heb blokje met connectiviteit, waarin ook bluetooth zit, daarna long press op bluetooth icoontje (iPhone XR). Dan zie je een lijst met decices waar ik ook mijn WH-1000MX3 tussen zie staan met de status 'Geen verbinding' of 'Verbonden'. Als je erop klikt gaat hij verbinden (mits hij aanstaat) of de bluetooth verbinding met de MX3 word verbroken.
Op deze manier houd je ook de verbinding met je Apple Watch :-).

Ik unpair nooit meer. Ik het begin deed ik hetzelfde als jij, elke keer unpairen en pairing, maar na een goede review video nooit meer. Ik probeer je uit te leggen dat er meerdere manieren zijn. En dat het een stuk makkelijker en sneller kan.

Ik geeft toe dat het jammer is dat hij niet zegt met wel device hij verbonden is, dat kan irritant zijn.

Zelf gebruik de WH-1000MX3 voor het reizen in de OV naar het werk, en gebruik hem ook met mijn MacBook Pro en soms op de iPad thuis. In al deze devices staat hij in de Bluetooth lijst, en selecteer ik deze waneer ik hem wil verbinden.

De WH-1000MX3 kan tot 8 devices onthouden voor bluetooth connecties. Alleen kan de MX3 nooit tegelijkertijd met meerdere devices verbonden zijn, wat sommige concurrenten wel kunnen.
Ik gebruik sinds vandaag de unpair methode hoor :)

Control center openen en 2x long press duurt even lang als instellingen app openen en naar bluetooth instelling gaan. Maar wel fijn dat je dan meteen weer terug komt naar de app die je open had.
Tja.. moet ik nou bewijs gaan uploaden ofzo?

Mijn punt is dat er andere oortjes en koptelefoons zijn waarbij pairing beter werkt. Voornamelijk Airpods (Pro) werken perfect.

Voor de “snelle” manier moet ik eerst Instellingen app openen, dan Bluetooth aanklikken, disconnecten met headset en dan op mijn andere device hetzelfde verhaal. (iPhone, iPad, Macbook wissel ik tussen).

En de manier die ik tot nu toe gedaan heb is: headset uit (2 seconden) headset aan en aan-knop ingedrukt houden (5+ seconden). Dan in pairing mode vanuit device waar ik mee wil luisteren pairen via bluetooth instellingen. Daarmee sla ik wel de stap over van unpairen.

Kortom, stuk omslachtiger dan bij Airpods. En wekt irritatie op. Ook de snelle manier die ik nu geleerd heb.
Dit hele omslachtige gedoe van unparing en paring is niet nodig.
Gewoon vanaf Control Center in iOS de headset selecteren, en done.

De AirPods zijn idd geweldig, ben ik met je eens. Die hebben we thuis ook, maar voor mij geen oordopjes.

Net nog even opgezocht, hij onthoud de laatste 8 apparaten;
Once Bluetooth devices are paired, there is no need to pair them again, except in the following cases:
Pairing information has been deleted after repair, etc.
When a 9th device is paired.

The headset can be paired with up to 8 devices. If a new device is paired after 8 devices are already paired, the registration information of the paired device with the oldest connection date is overwritten with the information for the new device.
Bron: klik

Edit typo

[Reactie gewijzigd door don spike op 16 december 2019 13:30]

switchen 30 seconden? Hoe doe je dat dan? Ik heb de XM2, maar switchen is een kwestie van een seconde klikken en 2 seconde wachten.....
Hoe doe jij dat dan? Met mijn XM3 kan ik alleen switchen door de powerknop lang in te houden voor de complete pairingmethode, gewoon aanklikken op m'n telefoon/laptop/etc als Bluetooth-device werkt niet omdat hij dan al gewoon verbonden is met device A en geen verbinding wil switchen naar device B.
Ik switch vaak tussen apparaten en dat werkt het snelst als volgt:
Verbreek op apparaat A de verbinding met de koptelefoon, hiermee maak je de verbinding vrij
Maak nu vanaf apparaat B verbinding met de koptelefoon.

Je hoeft met de koptelefoon zelf dus niks te doen. Voorwaarde is alleen dat je de verbinding actief verbreekt voordat je met een ander apparaat probeert te verbinden. Alleen de bluetooth van apparaat A uitschakelen werkt dus niet.

Op mijn MacBook verbreek ik de verbinding met het Bluetooth-icoon in de statusbalk > WH1000XM2 > Verbreek
Op mijn iPhone verbreek ik de verbinding door een 3D-touch (of hoe dat ook heet) op het Bluetooth-icoon in de control centre waarna ik op WH1000XM2 in de lijst druk waardoor de status van "Verbonden" naar "Geen verbinding" gaat.
Op Windows weet ik niet hoe het sneller kan dan eerst het hele Bluetooth-menu te openen en van daaruit de verbinding te verbreken.
Win+K is de shortcut voor het BT snelmenu.
Door eerst de verbinding te verbreken met het ene apparaat, en dan gewoon te verbinden met de andere. In het geval van een android telefoon kun je om te verbinden ook even je telefoon tegen de NFC oorschelp houden en dan verbindt hij zonder dat verdere interactie vereist is. Hij kan in ieder geval de pairing van meerdere apparaten onthouden, dus opnieuw pairen is hiervoor niet nodig.
Precies zoals @MacorgaZ beschrijft. Zo te lezen kan het waarschijnlijk dus wel sneller. Maar ik heb ook last van het "probleem| dat @ro8in noemt. Als ik in de stiltecoupé zit wil ik niet riskeren dat het geluid per ongeluk via het verkeerde device afgespeeld wordt. Dus ga ik eigenlijk altijd voor de optie om pairing mode te activeren.

[Reactie gewijzigd door JJ93 op 16 december 2019 11:08]

Ik ben het met je eens hoor. Ik heb ook de XM3's en het is toch elke keer weer een gedoetje. Vooral omdat mijn telefoon altijd in de buurt is connect hij altijd eerst aan me telefoon en dan moet ik hem daar eerst disconnecten alvorens ik hem weer aan mijn laptop kan connecten. Het is geen drama, maar bij dagelijks gebruikt is het wel een beetje irritant.
@Chilly_Willy schreef:
Wat de XM3 wel kan is tegelijk gekoppeld zijn voor bellen met je telefoon en voor media audio met bijvoorbeeld je laptop. Dit werkt wanneer je in de bluetooth opties op je telefoon "Media audio" uitzet bij de XM3. Vervolgens kan je je laptop koppelen muziek luisteren en schakelt hij over wanneer je gebeld wordt.
Had ik ook nooit geweten ;)
Maar schijnt te werken, gaaf! 8-)
Mooie vergelijking, echter in de review mis ik de equalizer optie van de app. De bose app is niet geweldig.

edit: Ik wordt er hieronder op gewezen dat ik 4. apps heb overgeslagen. Blijft over dat het Sony geluid prima is in te stellen.

[Reactie gewijzigd door Han_Solo op 16 december 2019 13:39]

???

onder "4. Apps" word toch duidelijk de equalizer van de Sony vermeld?
Als je dit niet zeker weet zou ik het zonder bronvermelding zeker niet vermelden. Ik heb de Sony nu al een tijd en totaal geen last van kraakjes of wat dan ook. ;)

Ik heb de zilverkleurige Sony en ben er zeer over te spreken. Ik merk niks van een overheersend laag of wat dan ook. Verbinden met meerdere bronnen kan voor sommigen een dingetje zijn. Ik gebruik het niet dus mis het ook niet. De microfoon gebruik ik eigenlijk ook nooit aangezien ik praktisch niet bel of gebeld wordt (ik heb geen leven :+ ). ;)

[Reactie gewijzigd door sjaool op 16 december 2019 11:00]

Ik heb vanochtend op een tablet dat berichtje zitten tikken tijdens mijn ontbijt. sorry dat ik dan even niet alle links bij elkaar heb staan. Ik werd er door getriggert, omdat ik al enkele weten aan het zoeken, wikken en wegen ben. Deze review was perfect getimed voor mij, aangezien ik op het punt sta de knoop door te hakken.

De veronderstelling is meer dan alleen maar een denken overigens. LMGTFY:
https://www.google.com/se...33j0i22i10i30.BUUE9XRnzOU

Het is een vaker gehoorde klacht op Reddit, Sony support forum en er zijn er zelfs die er op Youtube een vlogje aan hebben gewaagd. Kan zijn dat jij er geen last van hebt gehad, of dat het in een productie batch zat, maar ik zuig het verschijnsel niet uit mijn duim.
Hier ook problemen met krakende scharnieren van de WH-1000xm3 (gekocht in mei). Zelfs bij gapen of het draaien van mijn hoofd is het raak. Zowel Sony als de MediaMarkt doet er niks aan. Lekker dan...
Multipoint bluetooth is geen gemis. Zelf met een multipoint headset gewerkt en dan zit je absoluut niet opbrengen wachten als er ineens overschakelt voor een gesprek of juist aan het zoeken is voor met wie het moet gaan verbinden.
Persoonlijke meningen voorstellen als feiten is bij voorbaat kansloos.
Die opmerking over multipoint (meerdere devices connecteren) zie ik bij elk artikel over de sony's opduiken maar eerlijk gezegd vind ik het net aangenaam dat je maar met 1 device geconnecteerd bent. Ik heb ook de QC35II die meerdere devices onthoudt en telkens bij 'opstarten' krijg je tegenduur een irritante opsomming van devices waar hij probeert mee te connecteren, welke connecties gelukt zijn, welke niet, .. Irritant! Zet er iemand een device aan waar je voordien eens mee geconnecteerd was dan krijg je tijdens je playback een leuke melding dat dat device geconnecteerd is en kan het je playback overnemen. Irritant.
Bovendien vind ik het echt horrible om te bellen met NC headphones, klinkt echt enorm alienated.
Wil ik dan toch mijn mobiel connecteren om van daar muziek af te spelen, dan tap ik tegen de linkerkant aan en verbindt mijn mobiel in enkele seconden via NFC. Disconnecten? Opnieuw tappen en voila, klaar om met een ander device te connecteren.
Anyways, ik pen dit neer niet om te zeggen dat mensen het niet irritant mogen vinden dat ze niet al hun devices kunnen verbinden. Ik wil gewoon zeggen dat je het vanuit je eigen usecase(s) moet bekijken. De sony's links laten liggen omdat je ergens gelezen hebt dat je maar 1 device kan aansluiten kan theoretisch heel logisch klinken maar in de praktijk mis je misschien de betere headphones voor jouw situatie. Hey, hopelijk helpt het iemand.
Wat voor mij doorslaggevend was om voor de Sony te kiezen was de langere accu duur.

Ik geloof dat beide koptelefoons goede muziek afspelen, goed zitten en ok te bedienen zijn. Maar de 8-10 uur langere accu is wel echt een must-have voor lange(re) reizen. Ik vlieg volgende week naar China en dan ben je al met al zo’n 17-18 uur onder weg van huis naar Hotel. Dan is de Bose qua accu net iets te krap.
.

[Reactie gewijzigd door p0wnisher op 7 januari 2020 17:37]

ook het volgende: de nc700 heeft bt5, terwijl de xm nog op de "oude " bt 4.2 werkt
Wat betekent dit in de praktijk?
beter bereik/batterijduur/meerdere apparaten kunnen aansluiten/kwaliteit geluid
Kwaliteit geluid heeft te maken met de codec en meerdere apparaten tegelijk verbonden zijn heeft ook niets met bluetooth te maken. Waarschijnlijk merk je niets van het verschil in BT versie, maar in het beste geval merk je het aan accuduur/bereik. Waarbij de accuduur by default al veel beter is voor de XM3.

Blijft over: bereik. Overigens merkt Tweakers op dat het bereik van de Bose beter is (verhaal over weglopen), dus wellicht heeft dat te maken met de ondersteunde BT versie.
Beter bereik en kwaliteit kunnen niet beide tegelijk actief zijn, een apparaat moet kiezen. Meerdere apparaten is onzin, dat kan al lang.
Ik kan de tekstuele conclusies over het geluid niet rijmen met grafieken; de piek in het midden van Bose met NC uit is 12db(!) meer dan de eerstvolgende piek in een iets hoger bereik terwijl er gesteld wordt dat het geluid neutraal van karakter is. Verder zie ik voor de Sony in beide grafieken geen piek in de bas (bas is <100hz). Alleen een relatief (tov de Bose) lichte piek tussen 200hz en 1khz. Met NC aan heeft de Sony een lichte piek van 3 a 4db in het midden en niks in het laag. De Bose heeft juist een lichte piek van max 5db in het lage mid en hoge bas.

Ik kan dit niet rijmen met de tekstuele conclusies, ik ben benieuwd wat t.net daarover heeft te zeggen :)

[Reactie gewijzigd door JT op 16 december 2019 12:12]

Het enige wat er over te zeggen is, is dat je uit deze grafieken niet veel over de geluidskwaliteit kan afleiden. Een FR graph is vooral nuttig om de 'signature' te zien. De grafieken zonder NC lijken ook zonder DSP te zijn (audio elektronica van koptelefoon volledig uit). De koptelefoon zal waarschijnlijk uit staan en met audio jack aangesloten zijn. In beide gevallen niet representatief voor de geluidskwaliteit zonder NC via Bluetooth (waar de DSP nog wel werkt). Dat komt door het grote verschil tussen (high-end) bluetooth koptelefoons en gewone koptelefoons (bv een Sennheiser HD of Beyerdynamic): Bij de Bose en Sony gooien ze een speaker in een zo klein/licht mogelijke behuizing en gaan ze nadien alle onperfectheden in de frequency response compenseren door de equalizer in de DSP. Een gewone koptelefoon is mechanisch geoptimaliseerd om het inkomende audio signaal zo perfect mogelijk weer te geven, wat een stuk moeilijker is dan compenseren met elektronica.
Kijkend naar de grafiek met NC aan, zien we duidelijk dat de NC700 meer respons heeft in het hoog gebied, wat verklaart waarom de XM3 wat doffer en donkerder klinkt.

Maar FR grafieken maken die de echte signature van een koptelefoon weergeven is best moeilijk. Vaak wordt er nog gecompenseerd voor de gevoeligheid van het gehoor voor bepaalde frequenties etc (Harman curve). Bijvoorbeeld Rtings doet dat, maar tussen de XM3 en de NC700 is dan weinig verschil te zien terwijl ze wel anders klinken: https://www.rtings.com/headphones/1-3-1/graph#678/3161/896.

Overigens wel grappig dat de NC700 een achteruitang is tegenover de oude QC35 II op veel vlakken (zwaarder, niet plooibaar, duurder...)
Op DSP-niveau finetunen gebeurt uiteindelijk altijd. Ook bij opties als de 'Listen' van een Focal gebeurt dit. Wat je stelt over dat dit het verschil tussen merken is klopt ook niet. Het gaat puur om wat een fabrikant als doel heeft. Deze twee koptelefoons moeten vooral presteren op het gebied van ANC en dat is waar de meerwaarde in zit. En waarschijnlijk heeft men ook gekeken naar het comfort en wat daar gemaximaliseerd kan worden. Zonder deze zaken had men tot een stuk goedkopere koptelefoon gekomen.

Sennheiser heeft ook hun PXC-opties of de HD300/400-serie en de Momentum-koptelefoons die voor een soortgelijke consument in de niet-enthusiast-segmenten bedoeld zijn terwijl je bij Sony ook iets als de Z1R vindt.

Dit is ook de reden dat wireless en niet-wireless varianten van koptelefoons zelden verschillen qua uitgegeven audio. Voor beperkte bedragen als tot de 1500 euro (en genoeg mensen gaan veel verder den dit), zul je altijd wat digitale manipulatie krijgen horen.
Vaak wordt je audiowaarneming ook beinvloedt door allerlei zaken die weinig te maken hebben met audio en meer met de menselijke psyche, daarom ben ik benieuwd waarom de "signature", zoals jij dat noemt eigenlijk niet echt terugkomt in de tekstuele verwoording. Iets niet kunnen afleiden is nog wat anders dan dat twee zaken elkaar tegenspreken, waarvoor ongetwijfeld een prima verklaring voor is.
Kurhaus Scheveningen: Parkeermannetje reed op parkeerplaats aldaar met een dicht bestelbusje achteruit tegen mij aan en ik maakte een pijnlijke smak.
Hij had mij domweg niet gezien
Hij trilde van de schrik toen hij mij zag liggen.
Was hij de schuld? Ja, maar IK had ANC aanstaan op mijn (in ear) Sony's.... En dus niks horen aankomen.

Leermoment, want deze opa van 70 leeft weliswaar nog, maar ambient mode voortaan altijd aan, en vooral op mijn dikke WH-1000XM3.

Huib

P.s. hem dat ook verteld. Hoef geen centjes als ik medeschuldig ben

[Reactie gewijzigd door herpideperpi op 16 december 2019 21:20]

Er zit wel een soort angst bij me wanneer ik de WH-1000XM3 thuis opzet. Het idee dat er ingebroken kan worden, zonder dat ik het door heb. Heel bizar hoe stil het kan zijn met zo'n koptelefoon.
Thuis zet ik de ANC uit. Als ik buiten loop zet ik hem op ambient sound en als ik in het ov zit weer op volle ANC ;)
Je schrijft het ietwat eigenaardig op, maar je brengt wel een belangijk punt naar voren: pas op met ANC in het verkeer!
Inderdaad erg eigenaardige bewoording. Kostte mij toch vrij veel moeite om het te begrijpen.

Maar inderdaad, daarom zet ik altijd omgevingsgeluid aan in het verkeer. Mijn Galaxy Buds kunnen daarmee het omgevingsgeluid zelfs versterken. Ideaal.

[Reactie gewijzigd door unilythe op 16 december 2019 13:29]

Ja, was een beetje rare spreektaal.
Ik bedoelde dus dat ik aangereden ben door iemand die een bestelbus achteruit parkeerde en mij dus niet kon zien.
Als ik ANC niet aangehad had had ik hem zeker gehoord. Ambient mode is inderdaad nog beter.
En ik ben dus die opa van 70.

[Reactie gewijzigd door herpideperpi op 16 december 2019 21:18]

Met de muziek alleen al kun je verkeersgeluiden overstemmen en daarmee ben je je minder bewust van wat er om je heen gebeurt. Op een rustig fietspad zonder stoplichten gaat dat nog wel, maar in de stad is het IMO gewoon onverantwoord.
Ik begrijp het helemaal niet goed. Waar komt die opa van 70 ineens vandaan?
Dat vroeg die man in het bestelbusje zich dus ook af }>
Verder denk ik dat herpideperpi rond de 70 jaar oud is en minimaal één kleinkind heeft
Beide modellen heb ik getest. Vanwege mijn werk moet ik veel vliegen, en was daarom opzoek naar een NC koptelefoon die comfortabel genoeg zit (qua pasvorm & geluid demping) om mee te kunnen slapen.

Hoewel ik eerst de Sony heb gekocht, heb ik deze weer terug gestuurd en vervangen door de Bose. De reden hiervoor is dat ik bij de Sony toch een druk ervoer, een soort audio vacuum, waardoor ik last van m'n trommelvliezen kreeg na x-aantal uur. De Bose is qua noisecanceling fantastisch, en stilte voelt ook echt als stilte. Slaap gegarandeerd.

Mocht je dus op zoek zijn naar een koptelefoon voor tijdens lange reizen, houd hier rekening mee.
Hm.
Ik weet dat het offtopic is, maar het valt me op dat ook Tweakers het niet zo nauw neemt met de si-eenheden.
'Gewicht 254 gr.' 254 (boog)graden?
De afkorting is g voor gram, die hier wordt bedoeld. (In de supermarkt is het al net zo erg.)
Ik heb het ook gemeld in de 'tik en spelfouten'

Ontopic:
Mijn zwager heeft een bose en hij is er erg over te spreken.
Hij werkt in zo'n fantastische kantoortuin, waar iedereen door elkaar zit te bellen en je elkaar niet meer kunt verstaan van de herrie. Als hij zich moet concentreren voor een taak, gaat de headphone op en door de noise-canceling is het rustig genoeg.

[Reactie gewijzigd door BushWhacker op 16 december 2019 08:34]

Tsja. We hebben het ook met ons allen nog over MB waar we MiB bedoelen. En GB waar GiB hoort natuurlijk.

1000 byte = 1 KB

1024 byte = 1 KiB

1.000.000 byte = 1 MB

1.048.576 byte = 1 MiB

@BushWhacker Slecht ingerichte kantoortuin dan 🤨 te weinig akoestische elementen zou ik zeggen.

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 16 december 2019 08:00]

Klopt. En dan het ook nog liefst geschreven als Mb.... (Megabit).
mb ook nog wel eens (millibit.... ook al heb ik geen idee wat het is; een duizendste van een bit misschien)
Millibit bestaat denk ik niet. Een bit is 1 of 0, aan of uit, niet een fractie daarvan.

Misschien binnen de quantummechanica.. dat een qubit een waarde ergens tussen 0 en 1 kan hebben.

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 16 december 2019 08:03]

Je kunt zeker wel een fractie van een bit hebben als je entropie bespreekt. Daar heb je nog geen quantummechanica voor nodig.
kB, niet KB. En voor bijvoorbeeld geheugen is MB en GB prima van toepassing.
Ja als je het over exact 1.000.000 byte hebt. Maar een megabyte is 1024 kilobyte ... En geen 1000.

SI-stelsel hè.

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 16 december 2019 17:43]

Heeft iemand ervaring met deze koptelefoons in de regen? Ik gebruik nu al jaren JBL koptelefoons die geen probleem hebben met een regenbui van 20 min. Kunnen deze dat ook aan?
Bij de Sony WH-1000XM3 kan je sinds kort in de app de touchpad uitschakelen. Die deed anders raar bij nat/koud weer.

Nu lijkt me buiten fietsen met geluidsdemping niet heel erg slim. Maar het kan wel. Dove mensen mogen ook auto rijden.
Alleen zijn dove mensen gewend om te compenseren voor het gebrek aan auditieve input.

Zeker op de fiets is het (naar mijn niet heel bescheiden mening) echt niet verantwoord om deel te nemen aan het verkeer met (noise cancelling) koptelefoons. Je mist echt heel erg veel. Gevaarlijk voor jezelf, gevaarlijk voor anderen.

Ontopic; heb een XM2 maar die is nog nooit buiten geweest :)
Noise cancelling hoeft niet aan op dit ding he... Ik gebruik zelf mijn XM3 ook wel vaker op de fiets, maar dan heb ik over het algemeen de ambient sound mode aan waarbij de microfoons geluid van buiten de koptelefoon juist wél doorgeven. Daarmee hoor ik de omgeving misschien nog wel beter dan zonder koptelefoon (ik heb wel in de app de settings aangepast zodat ambient ook echt alles doorgeeft en niet pas als het boven een bepaald niveau komt want dan hoor je auto's pas als ze al vlakbij zijn).
Mijn ervaring is dat het geluid toch best vreemd vervormd wordt, en dat wind in de microfoons vrij irritant is. Nu woon ik op een plek waar <4 Bft wind kracht een zeldzaamheid is.
Klopt, bij een stevig briesje werkt het niet zo goed. Maar ik woon zelf wat verder van de kust met wat minder wind en bij gewoon terwijl rustig fietsen (20 km/h ongeveer) gaat het prima als de wind zelf zich een beetje koest houdt.

Vervorming heb ik niet echt last van. Natuurlijk ga ik er ook geen gesprekken mee voeren op die manier, maar een auto hoor ik prima aan komen.

[Reactie gewijzigd door Finraziel op 16 december 2019 11:07]

Het is een optie die tamelijk onbekend (en onlogisch) is, maar de XM3 heeft een functie om windgeluid te verwijderen. Zet je je ruisonderdrukking in de app 1 stand hoger dan 'ruisonderdrukking', dan krijg je de melding 'onderdrukking van windruis'. Voor mij is dat een godsgeschenk, want ik fiets heel veel met deze koptelefoon op, en word echt helemaal gek van windruis. Sinds ik deze optie heb ontdekt, ben ik nóg meer fan van deze koptelefoon.
Natuurlijk hoeft het niet aan :) Het wel aanzetten in het verkeer lijkt mij vrij masochistisch.

Kan aan mij liggen maar ik heb niet het idee dat ik op een heel verantwoorde manier deelneem aan het verkeer als ik überhaupt muziek op twee oren heb zitten. Ik hoor dan echt flink minder en wordt te vaak verrast door auto's die 'ineens' naast me zitten. Is vast voor een deel gewenning, maar veiliger wordt het er niet op.
Wat zou je missen dan? Ze blokkeren niks he, ze dempen alleen. Ik fiets zelf al 25 jaar met oordoppen in/koptelefoon op. Omdat 'normaal' straatgeluid voor mij te luid is. Maar ik merk geen enkel verschil met wanneer ik het een keer niet heb. Opletten is een keuze.
Dit wist ik niet, eindelijk! Ik werd helemaal gek van die touchpad, ook met een capuchon op de hele tijd dat gehannes. Even de app checken, thanks!
Het is ook pas net een weekje of drie.
Ambient sound aanzetten?
Ja precies, maar het stereo effect is anders dan normaal met je oren zonder koptelefoon.
Mijn Sony wh1000x verloor zijn Bluetooth en dus ook ANC functie na een 45 minuten fietsrit in flinke regen. Daarvoor had ik een Bose zonder Bluetooth en ANC en die kon dat wel aan. Nu ben ik een stuk voorzichtiger met de xm3.
Mijn Sony wh1000x verloor zijn Bluetooth en dus ook ANC functie na een 45 minuten fietsrit in flinke regen. Daarvoor had ik een Bose zonder Bluetooth en ANC en die kon dat wel aan. Nu ben ik een stuk voorzichtiger met de xm3.
Klinkt ook als een situatie die meer geschikt is voor earbuds. Wellicht met IPX7, zoals de Jaybird Vista's?
Die kun je zelfs in een glas water flikkeren.

Moet er niet aan denken mn koptelefoon in de regen te dragen.... Dat kan gewoon geen goed idee zijn :P Zeker met een ding van 300,-
Een noice cancelling koptefoon lijkt mij niet geheel gewenst in het verkeer.
Ach, je kan die noise cancelling ook uitzetten.
Ik durf mijn XM3 niet onbeschermd in de regen te gebruiken eigenlijk... Maar ook met een capuchon er over werkt het niet lekker omdat door de vochtigheid het touch gedeelte aan de zijkant nogal eens getriggerd wordt. Dat is eigenlijk het enige echte nadeel wat ik zelf ondervonden heb (zolang het droog is werken de touch controls perfect).

edit @Henk Poley Ah thanks voor de tip, dat had ik nog niet gezien :)

[Reactie gewijzigd door Finraziel op 16 december 2019 08:15]

Ik heb mijn inmiddels vrij oude XM2 vaak genoeg in de regen op gehad. Het harde plastic van de hoofdband begeeft het bij mij in ieder geval sneller dan de electronica door de vochtschade eens in de zoveel weken. Dat gezegd doe ik natuurlijk wel m'n capuchon erover wanneer ik die heb.
Waarom zou je een koptelefoon van 300 euro in de regen willen gebruiken? Doe hem gewoon af of gebruik op zijn minst een paraplu.
Ik gebruik mijn koptelefoon altijd voor het woon werk verkeer op de fiets. Ik zou het fijn vinden dat ik niet op de regen hoef letten. Gewoon één apparaat voor elke dag.
ff andere vraag, valt je omgevingsverkeer en gebruikers nog op? heb helaas regelmatig een koptelefoonfietser bijna tegen de auto en let ik er extra op.
Ik fiets zelf vaak in Arnhem met mijn XM2. Vaak zet ik de noise cancelling uit, maar dan vooral omdat de wind opgepakt wordt en dit nogal wat herrie veroorzaakt. Als ik de noise cancelling niet uit heb kijk ik goed uit m'n doppen. Arnhem is gelukkig een niet al te drukke stad die voor fietsers ook nog eens erg overzichtelijk is, dat helpt. Ook helpt het waarschijnlijk dat ik sinds mijn middelbareschoolperiode al met muziek op fiets en dus niet op mijn gehoor vertrouw maar altijd goed om me heen kijk, bijvoorbeeld door even over je schouder te kijken voor je inhaalt (wat meer mensen zouden moeten doen!)
Ik fiets regelmatig met ANC aan en het is prima te doen, gewoon wat extra goed om je heen kijken en je aan de regels houden. Nu woon ik ook niet in een hele drukke stad, in bijvoorbeeld Amsterdam zou ik het ook niet snel aandurven.
Ik geef je volledig gelijk. Begrijp die minnetjes niet. Een dure koptelefoon, tal van techniek dat niet tegen vocht kan, moet je ook niet in de regen gebruiken. Ik heb zelden gezien dat ze 'waterdicht' zijn en doe daarom mijn XM2 altijd af bij een goede regenbui.
Omdat minnetjes niks met eens of oneens te maken hebben. Iets is ongewenst (het bekritiseren van iemand anders bijvoorbeeld) en krijgt dus -1, zo simpel is het.

Op diezelfde manier krijgt brambomb zijn eerste reactie een +1, het is niet ongewenst, het hoort wel hier thuis maar het is dan weer niet informatief of een essentiële toevoeging op het artikel.

Als je je muis op de verschillende opties houdt bij het beoordelen van een reactie kun je zien waar elke stap voor bedoeld is ;)
Niemand begrijpt de minnetjes meer en ze streven hun doel voorbij.
Het is ook niet meer van deze tijd want ze worden eigenlijk alleen nog maar gebruikt om EENS/ONEENS te beoordelen .... Simpel zat !

Na al die jaren had ik wel verwacht dat tweakers dit ouderwetse systeem met pensioen zou sturen.
Ik gebruik wel een auto van veel meer geld in de regen. :+
Of om het andersom te zeggen, een koptelefoon van 300 euro, die moet toch wel tegen regen kunnen?
Ja, ik snap ook niet dat mijn laptop stuk gaat als ik die in de regen probeer te gebruiken...
Die was tenslotte nog een stuk duurder dan deze koptelefoons.
Waarom zou een koptelefoon van 300€ niet tegen een beetje regen kunnen?
Van de premium ANC headphones is alleen de Jabra 85h regenbestendig,daar zit een coating op.
De XM3 en Bose(qii en 700) zijn niet regenbestendig.
Het grootste probleem met ANC is dat het hoorbare ruis introduceert. Althans, ik heb vele ANC koptelefoons gehoord en ook de voorgangers van deze modellen zijn hoorbaar slecht!

Ik mis in deze review een oordeel daarover: wat hoor je wat hoogfrequente ruis betreft als je ANC aan-/uitzet bij deze modellen? Ik ken nog geen ANC koptelefoon die acceptabel klinkt wat ruis betreft, al helemaal niet voor het geld! Ik verbaas me erover hoeveel mensen zoveel uitgeven voor zulke slecht klinkende producten. Zo vaak is er weer een collega trots op z'n nieuwe aankoop van €500+ en komt ie hem laten horen en elke keer heb ik plaatsvervangende schaamte... Wat een rommel, dat ANC!

Geen ANC voor mij dus. Beter investeer je in een koptelefoon met passieve isolatie. Voor op kantoor is dat veel prettiger, stiller en zonder enig gevoel van druk op je oren/gehoor! De enige reden voor ANC voor mij is vooralsnog bij gebruik onderweg en dan vnl. in het vliegtuig: daar is zoveel herrie dat een beetje extra ruis in ruil voor blokkeren van de heftige omgevingsruis het wel waard is.

Mijn advies voor on-ear passief geïsoleerd: Beyerdynamic DT-1350 (of een opvolger) is fantastisch: goedkoper en betere isolatie, behalve wat allerlaagste tonen betreft (maar die heb je toch amper in een werk-/studieomgeving).
An sich klopt het wel. Ik heb de XM3, en zodra je de ANC aanzet, hoor je overduidelijk een zachte ruis starten, als je verder geen muziek o.i.d. erbij start.
Maar wat je niet moet vergeten, is dat deze in de plaats komt van een HOOP achtergrondgeluid.
Dus, koptelefoon op, geen muziek, hoop achtergrond geluid (an sich wordt een hoop al weggefilterd door passieve isolatie), dan ANC aan, achtergrondgeluid valt nog veel meer weg, en er komt een heel klein beetje ruis voor in de plaats.
De ruis is zeer zacht en (wat mij betreft) totaal niet storend. Ook wordt deze zodra je geluid/muziek bij aanzet direct overstemd.
Klopt het dat deze ruis het hoorbare gevolg is van de imperfectie van het antigeluid? ANC werkt door tegenovergestelde geluidsgolven te produceren dan wat er van de omgeving waar wordt genomen. Dit is tegenwoordig hartstikke goed, maar nog steeds niet 100% accuraat. Het klinkt logisch dat deze 'mismatch' is wat je hoort in de vorm van ruis.
Ik denk eerlijk gezegd ook dat dat de oorzaak is. Het heeft in ieder geval met de ANC functie te maken.
Dat verhaal over foto is maken van de oren en automatische correctie.. dat is alleen van toepassing voor Sonys 360 reality audio van deezer/tidal/amazon. Tijdje geprobeerd met Tidal maar totaal niet overtuigend en erg kunstmatig.
Komt nog bij dat de feature überhaupt niet werkt en vastloopt tijdens de configuratie in het Nederlands (loopt stuk op Nederlandse tts) . Pad als je je android toestel op Engels zet kom je er doorheen.. (daarna kun je alles weer terugzetten op Nederlands)
Volgens mij heb jij echt al heel lang geen ANC headphones geprobeerd. Want ik ben echt iemand die zich enorm irriteert aan ruis, maar ik heb met ANC headphones daar echt nog nooit last van gehad.
*Jij vindt het slecht.

Misschien ligt het aan je gehoor. Of misschien aan het gehoor van de mensen die het wél goed vinden. Misschien wegen de nadelen op tegen de voordelen.

Als het toch al stil genoeg is om ruis te kunnen horen hoef je misschien geen ANC te hebben; doorgaans koop je een koptelefoon met ANC omdat je in rumoerige omgevingen zit, niet omdat het tóch al stil is.

Misschien beeld je het je gewoon in, als niemand incl alle reviewers er geen last van hebben en jij als enige wel.

Die druk op je oren is er tegenwoordig niet meer. Je hebt de review dus duidelijk ook niet gelezen. En geen ervaring met ANC koptelefoons. Dat je serieus denkt dat passieve filtering stiller is dan ANC spreekt al boekdelen. Alles klinkt doffer ja, maar *stil*? Nee. Passieve filtering laat nog enórm veel geluid door, en zéker als het geen in-ears zijn zoals deze koptelefoons.

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 16 december 2019 07:52]

En ANC kan je meestal uitschakelen. Ook een oplossing voor de ruis.. :)
Dan betaal je dus voor een dure functie om hem niet te gebruiken. 8)7
Aanzetten wanneer het wél nodig is, niet wanneer het al stil genoeg is 😜
Was meer vanuit de gedachte 'soms zit ik in een ruimte die stil is (...)' - als je situatie afhankelijk de ANC kan inschakelen, dan heb je alsnog een reden om een model mét te kopen.

Heb je het nooit nodig, dan is het nog steeds lastig. Aanname, maar volgens mij zijn de meeste headphones van kwaliteit altijd in het bezit van ANC..
Je spreekt jezelf nogal tegen. Jouw gehoor is inderdaad subjectief. Echter presenteer je wel jouw gehele ervaring als objectief en feitelijk. Hoorbare hoogfrequentie ruis is subjectief, want niet iedereen hoort of ervaart deze. Wellicht ben jij hier heel gevoelig voor of wellicht heb je enkel een oud model ervaren die dit nog had. Hoe dan ook, dit is een persoonlijke ervaring die lang niet iedereen met je deelt! Je eigen ervaring presenteren als objectief feit is gewoon niet heel erg nuttig, het slaat een discussie dood over een persoonlijke ervaring en kan mensen de verkeerde indruk geven over dit soort producten.
Actieve introductie van hoogfrequente ruis is gewoon een gegeven bij veel ANC koptelefoons. Ik vraag me af hoe dit met deze recente modellen zit.
Dit bewijst dus dat je alleen ervaring hebt met oude modellen en zeker niet deze topmodellen. Wanneer ik een goedkopere Sony of Philips koptelefoon koop van 100 euro met ANC dan is er inderdaad wel wat ruis hoorbaar. Maar deze mag je ook niet vergelijken met een Beyerdynamic DT-1350. Kortom, je roept wat als feit terwijl je eigenlijk bewijst dat je helemaal niet weet waar je het over hebt.
Dat is niet juist. Bij ANC wordt geluid opgeheven door tegen geluid. Microfoons moeten dat geluid registreren, een processor moet tegengeluid prodicteren en dat moet ook nog rekening houden met het dempend vermogen van de oorschelp van de headset. Die demping verschilt per drager, het geluid zelf verschilt (minimaal) bij luchtdruk verschil en luchtvochtigheid.

Alles bij elkaar is het godsonmogelijk om een absolute tegengolf te genereren. Er blijft daar door een (steeds kleinere, want de systemen worden steeds sneller, maar altijd onvermijdelijk aanwezig) residual faseverschil, wat wij als ruis ervaren en maar ook gewoon objectief meetbaar is.

Wat je daar van vindt, en of je het als hinderlijk ervaart is deel 2, en van subjectieve aard. Maar stellen dat het "er waarschijnlijk niet is", is dus objectief en logisch beredeneerd vanuit de techniek onmiddellijk te weerleggen en op zijn minst geen heel zinnige uitspraak.
Ik heb de Sony nu ongeveer een jaar en vind het maar zo zo. De behuizing is van plastic en dat is gaan kraken bij beweging, heel irritant. De noise canceling werkt goed, maar na een half uur doe ik het liever uit. De geluidskwaliteit is het grootste minpunt. Veel bas, weinig mooi hoog. Ik luister uiteindelijk muziek door m'n good old beyerdynamics DT-770 pro, en doe de sony alleen nog op als ik echt last van de buren heb of in het vliegtuig zit.

edit: oh ja nog iets: de bediening slaat helemaal op hol als de omgevingstemperatuur onder 0 is. Erg handig als je in Noorwegen woont O-)

[Reactie gewijzigd door Menesis op 16 december 2019 10:40]

Helaas ben ik het met je eens, de bouwkwaliteit van Sony is twijfelachtig te noemen. Het verbaasd mij dan ook dat het drie plusjes krijgt voor constructie. Ik heb mijn xm3 bijna een jaar en bij elke stap dat ik ermee zet, hoor ik een kraakje in mijn rechter oor. Ik kan je vertellen, niks is iritanter dan een kraak bij elke stap dat je ermee zet...

Als je zoekt op google, zie je dat er veel meer mensen er last van hebben. Mijn is terug gestuurd voor reparatie, alhoewel ik niet echt hoop heb dat het echt permanent zal kunnen worden opgelost.

Ook werkt de touchpad minder goed bij de xm3 dan bij de xm2... die ik momenteel weer gebruik, omdat mijn xm3 voor reparatie weggestuurd is...

Ik heb overigens bij meerdere personen die ik ken de xm3 geprobeerd en allen geeft het wel een kraak hier en daar... Bij een Bose koptelefoon, weliswaar niet een noise canceling variant, hoor je echt helemaal niks en voelt het erg solide... ofwel, voor mijn volgende koptelefoon weet ik het wel...
Ik had hetzelfde met die kraakjes. Probleem dat door veel mensen omschreven wordt:

https://www.reddit.com/r/...m3_poppingclicking_sound/
https://www.reddit.com/r/...ng_clickpop_in_right_ear/
https://www.reddit.com/r/...sound_from_the_left_side/

daarnaast de slechte bel kwaliteit:
https://www.youtube.com/watch?v=95VxIsZeAFE
https://www.youtube.com/watch?v=A8MFlzT07SU&t=4s

Daarom heb ik na het retour sturen vanwege de bovenstaande defect niet meer een nieuwe gekocht.
Ik ben zelf geswitched naar Bose QC 35II maar de NC daarvan is niet bevredigend. Bel kwaliteit wel.

zit er nu over te denken om de NC700 te kopen om best of both worlds te hebben.
Dat is ook wat ik wil, de QC35II of de NC700 kopen, maar de winkel waar ik het heb gekocht wil het eerst laten repareren... Wettelijk heb ik denk ik ook nog geen recht op om mijn geld terug te eisen of een ander product te kiezen, dus tja...

Ik moet helaas dus afwachten tot ze het retour sturen na reparatie en het probleem zich weer gaat voordoen...

Overigens is mijn probleem niet zo zeer een popping geluid, het is gewoon een krakende geluid van het plastic...

De xm2 dat ik al bijna 2 jaar hebt, heeft dat niet eens, hoewel daar dan weer berichten zijn dat de plastic compleet zal scheuren, maar in mijn geval is het gelukkig nog helemaal goed.

[Reactie gewijzigd door Shiro op 16 december 2019 11:42]

Destijds gekozen voor de Sony, omdat ik de Bose erg zweterig vond zitten.

Ben er wel achtergekomen dat ik oorsuizen krijg wanneer ik veel gebruik maak van de Sony waarbij ik eerder geen last had bij niet noise cancelling koptelefoons. Daarom beperk ik het gebruik van deze koptelefoon, omdat ik het nu beperk heb ik geen suizen meer, dus wil mensen wel even waarschuwen dat als je hier gevoelig voor bent dat je dan moet oppassen met de sony koptelefoon (over bose kan ik niet spreken, die heb ik niet langdurig op m'n hoofd gehad)
Oorsuizen krijg je niet zomaar van een bepaald type koptelefoon. Wel als je het constant te hard zou zetten maar dat bedoel je vast niet. Wel is het zo dat de anc functie zachte ruis oplevert en dat klinkt wel als oorsuizen. Echter dit kan totaal geen kwaad.
aah goed om te weten :D
Heeft iemand ervaring met deze koptelefoons voor brildragers? De meeste koptelefoons gaan na een uur flink irriteren. Dit doordst de koptelefoon op de poten drukt.
Heeft iemand ervaring met deze koptelefoons voor brildragers? De meeste koptelefoons gaan na een uur flink irriteren. Dit doordst de koptelefoon op de poten drukt.
Niet met deze koptelefoons waar wel met de B&W PX en sinds zaterdag met de B&W PX7. (Jammer trouwens dat deze hier niet getest is, klinkt zoveel beter dan de Sony en de Bose)

Meestal draag ik lenzen maar als ik mijn bril op heb dan leg ik de poten boven op de schelpen, staat mijn bril wel een beetje schuin op mijn neus maar ik kan zo uren luisteren.
Waarom deel je je erbaringen niet met ons. Zou er graag wat meer van willen weten:
pricewatch: Bowers & Wilkins PX7 (Grijs)
Ben ik ook van plan, ik moet deze week nog werken, dus weinig tijd om een review te schrijven. Gaat meestal toch meer tijd in zitten dan je denkt.

Ik probeer om net voor of tijdens de kerst de review te plaatsen maar in ieder geval voor 1 januari.

Ben hem nog aan het "inspelen", duurt nog wel een weekje voordat ie "los" is.....

[Reactie gewijzigd door Nomen-Nescio op 16 december 2019 10:09]

Wel beetje smaakafhankelijk, vind die b&w px echt supersaai klinken ben helaas/gelukkig wel bass-addict dus dan is de sony echt genieten.
Dat is ook zo, muziek is voor iedereen een persoonlijke belevenis.

Ik ben zelf ook een bass liefhebber, de PX klinkt voor mij super goed, de PX7 klinkt nog beter. Ik heb zelfs de bas op 0 staan bij de PX7 terwijl deze bij de PX op + 2 staat.

De PX kan nu lekker mee naar buiten, de PX7 blijft voorlopig voor thuis gebruik :)

Ik luister trouwens via Bluetooth aptX-HD; 24 bits/sample, 44.1 kHz, 990 kbps/909 kpbs (LG V40)
en als ik echt wil genieten dan bekabeld via een Audioquest Evergreen 3,5mm - 3,5mm kabel.
Gaat mij best goed af als programmeur in een "open office" met zo'n dikke pootjes plastic bril en de Sony WH-1000XM3. Draag 'm dagelijks vele uren. Wel lees ik dat de Bose comfortabeler zou zijn om te dragen.
Ik heb de XM3 nu zo'n driekwart jaar en ben brildragend.
Hoewel ik meestal deze koptelefoon niet veel langer dan 45 a 50 min draag (gros van gebruik is onderweg van/naar werk), bevalt deze meer dan prima met bril op.
Nu moet ik wel zeggen dat de pootjes van de bril vrij dicht op mijn hoofd zitten.

De kussentjes van de XM3 zijn vrij zacht en sluiten daardoor ook vrij aardig rond de pootjes heen af. Dit zorgt ook dat er relatief weinig druk op de pootjes wordt uitgeoefend. Uiteraard sluit het niet perfect af, maar goed genoeg om er qua omgevingsgeluid weinig last van te hebben.

Ter referentie, ik heb een vergelijkbaar model bril als deze: https://www.specsavers.nl/brillen/converse-42?sku=30512320 Deze is niet helemaal hetzelfde, maar de pootjes lijken wel hetzelfde.

Voor mensen die vaak met de bus reizen en bijvoorbeeld vaak in een datacenter staan, dit soort koptelefoons is dan echt heel fijn om te hebben. In een DC kan je dan enigszins normaal met elkaar praten.
Dat kan ook aan de bril liggen, en aan de vorm van je hoofd. Dus die ervaringen van anderen, daar kun je niet op vertrouwen! Ik heb de xm3 en heb ook een bril, maar kan het ook niet echt zeggen want heb 'm zelden langer dan een half uur op.
Ik gebruik de Bose QC35ii voor mijn werk en voor trein/vliegtuig reizen en draag ook een bril. Ik kan hem makkelijk 6+ uur dragen zonder last te krijgen, het draag comfort van de Sony vond ik i.c.m. met een bril minder. Moet ik er wel bij zeggen dat ik thuis een Beyerdynamics DT770 headphone gebruik welke harder drukt, dus misschien ben ik er gewoon aan gewend.
1 2 3 ... 9

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Microsoft Xbox Series X LG CX Google Pixel 5a 5G Sony XH90 / XH92 Samsung Galaxy S21 5G Sony PlayStation 5 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True