Sony's draadloze noisecancelling koptelefoon WH-1000XM4 kost 379 euro

Sony heeft de WH-1000XM4 getoond, de opvolger van de WH-1000XM3. De nieuwe draadloze noisecancelling koptelefoon heeft verbeterde noisecancelling en kan twee bluetooth-verbindingen tegelijk aangaan. De koptelefoon is later deze zomer verkrijgbaar.

De Sony WH-1000XM4 deelt veel specificaties met zijn voorganger, zo heeft het nieuwe model in elke schelp 40mm-drivers en een accuduur van maximaal 30 uur. Wel heeft het XM4-model een nieuwe bluetooth-audio-soc, waardoor de draadloze koptelefoon twee bluetooth-verbindingen tegelijk aan kan gaan. De gebruiker kan met een enkele tik op de koptelefoon wisselen tussen een van de twee verbonden bluetooth-apparaten. Als een van de twee verbonden apparaten een mobiele telefoon is waarnaar wordt gebeld, zal de koptelefoon automatisch overschakelen naar die telefoon.

Het nieuwe model heeft net als de voorganger de HD Noise Cancelling Processor QN1, al heeft Sony wel een nieuw algoritme gebruikt voor de WH-1000XM4. Daardoor kan de nieuwe koptelefoon volgens het techbedrijf in realtime de noisecancelling verwerken, wat buitengeluiden beter moet tegengaan. De noisecancelling van het nieuwe model moet ook geluiden in hogere en medium frequentiegebieden beter tegen kunnen gaan.

Om gecomprimeerde muziek beter te laten klinken, gebruikt Sony DSEE Extreme. Deze technologie is door Sony zelf ontworpen en kan volgens het bedrijf instrumenten en 'aparte elementen' van een nummer herkennen. Deze elementen worden dan door de koptelefoon hersteld naar hoe ze voor het comprimeren klonken.

De noisecancelling van de XM4 moet daarnaast in het dagelijks gebruik makkelijker werken, doordat de koptelefoon nu volgens Sony met Adaptive Sound Control zich beter aanpast aan de omstandigheden. Tijdens het reizen filtert de XM4 bijvoorbeeld meer achtergrondgeluid weg, om tijdens het wandelen weer meer geluid toe te laten. Op die manier weet de gebruiker volgens Sony beter wat er om hem of haar heen gebeurt. Via de Sony Headphones Connect App kunnen gebruikers ook zelf aangeven welke instellingen waar geactiveerd moeten worden. Voor de functie gebruikt de koptelefoon de Google Maps-api.

De XM4 krijgt tevens Speak-to-Chat, waarbij de koptelefoon de stem van de gebruiker kan herkennen en de muziek stopt en achtergrondgeluid toelaat als de gebruiker start met praten. Zo kan de gebruiker bijvoorbeeld een kop koffie bestellen, zonder de koptelefoon af te hoeven zetten, zegt Sony. Wanneer de gebruiker dertig seconden niks zegt, start de XM4 weer de muziek.

Om het volume te dempen en achtergrondgeluid toe te laten, kan de gebruiker zijn of haar rechterhand op de oorschelp plaatsen. Wanneer de gebruiker de hand weghaalt, gaat het volume weer omhoog. Dit zou handig zijn om kort iets te zeggen, of naar korte aankondigingen te luisteren. De XM4 weet daarnaast wanneer de koptelefoon van het hoofd wordt gehaald en kan dan de muziek pauzeren.

De Sony WH-1000XM4 heeft een accuduur van maximaal 30 uur en is met 10 minuten opladen, 5 uur draadloos te gebruiken. De koptelefoon is beschikbaar in zilver en zwart, kost 379 euro en is later deze zomer verkrijgbaar.

Door Hayte Hugo

Redacteur

06-08-2020 • 18:04

210 Linkedin

Reacties (210)

210
206
166
15
0
31
Wijzig sortering
Lang gewacht op deze aankondiging (mijn Sennheiser headphones zijn kapot), maar de XM4 blijkt in tegenstelling tot de XM3 geen AptX te ondersteunen. Voor mij betekent dit dat ik niet meer zou kunnen syncen met de aptX USB dongle in mijn PS4 en Nintendo Switch. AAC en LDAC transmitters zijn niet te krijgen meen ik, en SBC is vrij laag in kwaliteit. Dat wordt dus uitkijken naar andere headphones... of de XM3. :-)

Coolblue en Bol lijken de XM4 vandaag al te leveren trouwens. Is dit een vergissing?

[Reactie gewijzigd door Parmenides op 6 augustus 2020 18:44]

Wat doe je op je PS en Switch dat je zulke hoge kwaliteit codecs nodig hebt dan? Geloof me dat zeker in een game dat verschil echt minimaal is.
Wellicht een lagere latency via aptX low-latency? Dat maakt nogal veel verschil bij games.
Niet elke console/dongle heeft daar ondersteuning voor. Los daarvan denk ik niet dat gek veel mensen dit kopen om mee te gamen en niet een gaming headset.
er is prima mee te gamen en om ook nog muziek mee te luisteren. Dat is het mooi aan een BT headset, het kan op meerdere devices gebruikt worden.
De XM3 ondersteunt de aptX en aptX HD codecs, maar geen aptX LL.
Heb nu zowel de Sennheiser Momentum Wireless 3 (met aptX LL) als de Sony XM3 besteld, één van de twee stuur ik vanavond weer terug. Waar een aankondiging van de XM4 al niet toe kan leiden LOL

Eerst even wat extra info lezen over aptX. Het is niet helemaal duidelijk hoeveel minder "latency" de aptX LL codec biedt t.o.v. standaard aptX -- de tabellen en grafieken verschillen nogal.
De controller is draadloos genoeg, dat ik gewoon het meegeleverde draadje naar mijn XM2 heb lopen. Ruim voldoende :) Scheelt ook weer batterij, die ik juist wil behouden voor wanneer ik 'm tezamen met mijn laptop gebruik.

[Reactie gewijzigd door Sjeefr op 6 augustus 2020 20:56]

Ik heb de XM3 en ik moet zeggen dat het echt een aanrader is. Als de specs ongeveer hetzelfde zijn denk ik niet dat je heel erg veel verschil hebt kwa geluidskwaliteit. En wie weet wordt de XM3 hierdoor goedkoper omdat er wen nieuwer model is.

Ook wordt de XM3 aangeraden dooe diverse tech reviewers waaronder Unbox Therapy.
Dat laatste zegt niet zo veel, die clickbaitgast van Unbox Therapy is nou niet echt een koptelefoonexpert
Nee inderdaad geen expert. Maar als een normale consument toegang heeft tot alle merken en veel goede toestellen heeft geprobeerd. Heeft hij wel een wijd spectrum aan keuze. En toch kiest hij de XM3 boven toestellen van Bose.

Zegt niet een hoop maar wel genoeg voor mij persoonlijk.
Ik heb juist de Bose gekocht in plaats van de Sony omdat overal in de reviews naar voren kwam dat de bel kwaliteit van de sony matig zou zijn. Moet zeggen dat de Bose een uitstekende belkwaliteit heeft, in meetings bevalt hij uitstekend.
Er zijn er al die dit hebben gekocht. Was eigenlijk al vanochtend te koop. Sommigen al in huis en gereviewed. Toch wel verwonderlijk in tegenstelling tot andere product launches. Uiteindelijk een evolutie op de XM3. Heb zelf een XM3 maar denk dat ik een generatie kan overslaan.
Jazeker, net besteld en hij komt morgen binnen. Gekocht bij Coolblue. Helaas heeft mijn Vmoda crossfade ii wireless het begeven en ik miste toch wel die noisecancelling functie. Met pijn in mijn hart dus de Vmoda aan het vervangen voor deze xm4. Verwacht er veel van, morgen maar eens lekker op tidal muziek luisteren :)
Toch wel nieuwschierig, hoe bevalt hij tot nu toe?
Al de kans gehad om 'm uit te testen? :)
Ik heb de koptelefoon nu pas kunnen beluisteren 🤭 geluid is geweldig! Een strakke bass en lekkere sprankelende hoge tonen, midden is goed aanwezig. En de noise cancelling werkt echt heel erg goed, ik vind de app heel uitgebreid en de koptelefoon is verrassend licht. Ik heb in mijn ontwikkelaars instellingen bij bluetooth de codec op Ldac gezet en in combinatie met tidal een waar luister genot! Ik gebruik de koptelefoon met een Galaxy Note 10 plus. 👌🏽
Is geen vergissing hij is sinds vandaag vermeld in de pricewatch. Hoofdtelefoon was eerder al aangekondigd. De prijs was echter nog niet bekend. :-)
https://www.youtube.com/watch?v=BENPb_FwzMs , ik heb een hekel aan Sennheisers sinds ik een dagje de HD700 gebruikt heb :d was vroeger echt een fan, maar ik kan niet meer zo goed tegen de scherpe klanken van Sennheiser

Heb nu lekker een Shure SRH1540, deze heeft AptX en zit in de prijsklase
Die Shure heeft volgens de pricewatch en andere websites geen bluetooth. Mis ik iets? Lijkt me wel een gave headset verder.
Ik meen dat er wel ldac transmitters zijn, en als het geen half drie was zou ik voor je gaan googelen :-)
Hmm, op die manier zou ik mijn XM2 dus aan de PS4 kunnen hangen...
Al heb ik nooit begrepen waarom dat niet gewoon over bluetooth kan bij Sony, en waarom de microfoon niet werkt via de kabel. ;)

Thnx voor de tip, een AptX usb stick regelen dus!
Precies de reden dan ik rond black friday een voorraadje xm3's ga inslaan.

Zelfde NC processor, zelfde drivers en accuduur. Maar veel betere codec ondersteuning voor een fractie van de aanschafprijs.

De xm3 is een van de weinige producten die de kwaliteit van mijn leven serieus verhoogd.

Vet jammer dat Sony overal bezuinigd bij deze hoofdtelefoon maar wel de prijs omhoog gooit.

[Reactie gewijzigd door eL_Jay op 7 augustus 2020 10:09]

'Het nieuwe model heeft net als haar voorganger de HD Noise Cancelling Processor QN1, al heeft Sony wel een nieuw algoritme gebruikt voor de WH-1000XM4. Daardoor kan de nieuwe koptelefoon volgens het techbedrijf in realtime de noisecancelling verwerken, wat buitengeluiden beter moet tegengaan. De noisecancelling van het nieuwe model moet ook geluiden in hogere en medium frequentiegebieden beter tegen kunnen gaan.'

Kunnen ze dit dan niet ook gewoon realiseren met een update bij de voorganger?
Vast wel, maar ja dan halen ze een USP weg van het nieuwe model... Ik ga er vanuit dat de XM3 dit niet krijgt.
Klopt. Maar ik denk dat dit onvoldoende USP tov de XM3 dat mensen ook echt upgraden naar de XM4. Koppeling met twee bluetooth devices en Speak-to-Chat zijn toch echt features die onderscheidend zijn.

Maar ik hou het gewoon bij mijn XM3, ben er tevreden over. En als ooit de batterij "op is" en hij versleten is ga ik eens kijken naar een upgrade.
Ik vind het goed dat mensen niet upgraden van de XM3 naar de XM4. De XM3 is net 2 jaar oud. Beter voor het milieu als mensen eens langer doen met hun spullen.
Als je goed voor het miljeu wil zijn neem je iets met een draad zonder accus en of batterijen

[Reactie gewijzigd door BruceLee op 6 augustus 2020 21:00]

Helaas zijn er nagenoeg geen goede noise cancelling headphones met draad. En helaas zijn ze steeds meer nodig tegenwoordig doordat er veel mensen zijn die vinden dat geluidsoverlast veroorzaken maar normaal is en moet kunnen (motorrijders en auto's met stortkokers als uitlaat).

[Reactie gewijzigd door hiostu op 6 augustus 2020 21:03]

Die heel abrupte geluidsoverlast van een motor gaat geen enkele NC kunnen wegfilteren vrees ik.
*RTX Voice enters the chat

Het is wel mogelijk, of ze het compact/zuinig genoeg kunnen krijgen voor een draadloze headset is een tweede, maar dat programma werkt echt wonderen.
Ik vermoed dat hij op straat niet met een RTX op zijn rug loopt ? :)
Je hebt geen rtx nodig voor dit, gebruik het zelf met een gtx. Wat het precies gebruikt weet ik niet, ik gok Cuda cores.

Het ging mij meer even om dat het wél kan
Dan nog gaat hij ook niet met een gtx op z'n rug?
Een erg pragmatische oplossing is het wel niet, met een PC/laptop op rug lopen :D
Jammer, ik zou er een hoofdtelefoon voor kopen want ik word er vrij agressief van. Een stukje handhaving wat onze overheid laat liggen heb ik de indruk. Misschien dat het aan mij ligt, ik heb geen bronnen, maar ik heb de indruk dat er momenteel veel meer idioten op motoren en met auto's rijden die te veel lawaai maken dan een half jaar geleden. Ik zie werkelijk nooit een agent er iets aan doen.
Jup, hier ook. En dan de rage van de bouwvakkers tractors: dodge ram van , f150, etcetera. Er is hier een club jongeren die omwille van de 1,5 meter afstand nu maar elke avond rondjes gaat rijden in het dorp, en bij elke drempel en rotonde weer de kachelpijp probeert vol te roken.
Inzittenden? jongeren van net 18+ die zich vervelen en maar rondjes blijven rijden.
Zeker wel. Als ik hier binnen zit dan filtert mijn XM3 motoren wel weg. Die hoor je dan niet meer. De hele erge excessen hoor je nog wel, als er bijvoorbeeld zo'n aso op een Harley zonder dempers langs komt. Zelfs buiten als ik in de tuin zit, maakt het een zeer groot verschil. In combinatie met muziek aan (niet hard), zorgt ervoor dat je motoren echt veel veel minder hoort.
Toch wel. Het filtert niets 100%, maar of ik over straat loop met mijn XM3 op of niet is echt dag en nacht verschil. Het helpt zelfs beduidend tegen vuurwerk. Ja, je hoort de knal nog, maar deze is dof en korter.
Voor de motorrijders is er wel enige nuance nodig. Er zijn er die laten de uitlaat met opzet knallen en er zijn er, helaas, die even moeten showboaten. Net als autorijders zijn ook niet alle motorrijders asociaal in hun gedrag.
Bijna elke motor maakt veel meer lawaai dan een normale auto. Een auto hoor je hier binnen in huis niet, terwijl ik wel bijna elke motor hoor die hier langs rijdt. Alleen misschien een BMW tourmotor hoor je niet zo erg, maar dat rijdt bijna niemand. Je wordt er echt helemaal gestoord van hier.
Ik heb de Denon AH-GC30 die als een van de weinige ook NC met draad als optie heeft. Ik vind het een hele fijne koptelefoon waar zelfs passief al veel wordt tegengehouden.
Ik snap je niet. Dat ding heeft toch ook gewoon een batterij?
Ja maar je kunt de NC functie dus ook gebruiken zonder Bluetooth, dat komt niet veel voor.
Ik heb niet veel NC headphones geprobeerd met draad, maar het werkt iig bij Bose QC35 en QC35ii en volgens de help guide van de Sony WH-1000XM2 werkt het daar ook. Ik weet niet bij welke fabrikant het niet werkt, maar dit lijkt me zo'n basale functie dat die niet kan missen. Helemaal aangezien je vroeger Bluetooth niet mocht gebruiken in het vliegtuig en mensen NC headphones juist daar gebruiken.
of van die mensen die aan het bellen zijn in de trein en schreeuwen tegen hun telefoon aan.

of van die luidruchtige mensen die denken dat ze met alleen zichzelf in de trein reizen en maar gewoon tegen elkaar kunnen schreeuwen...
De XM3 is ook perfect met draad te gebruiken. Vermoed dat dit bij de XM4 net zo is.
Maar dan werkt de ANC niet. Helaas.
Je kan de ANC aanzetten en vervolgens muziek luisteren via de kabel. Ik luister regelmatig muziek op de XM3 via een externe DAC
Ga ik eens proberen :) dank voor de tip!
De microfoon werkt dan niet (bij mij).

Alleen via bluetooth.

Iemand tips? Heb ook liever met kabel. Geluidskwaliteit lijkt dan ook wat beter bij de XM3 via de kabel
Er zijn kabels te koop waarbij de mic er in verwerkt zit, ik heb toendertijd hele goedkope gekocht via aliexpress maar de kwaliteit van de microfoon is nou niet om naar huis over te schrijven.
Thanks voor de tip, maar dan kun je net zo goed een losse Mic halen, als je toch constant extra stuff mee moet nemen voor een werkende mic :p
Je kunt vrij makkelijk en goedkoop zelf de accu vervangen.
Dat is toch het punt niet? Die accu's moeten ook gemaakt worden en naar mijn weten is dat ook niet echt goed voor het milieu. ;)
Dat snap ik. Maar je hoeft dus niet zoals bij bv AirPods waar dat wel uitdagender wordt, gelijk alles weg te gooien omdat het accuutje niet meer lekker is.
Mij de meeste grotere headsets zijn de accu's prima verwisselbaar. Ook een prima optie.
zelfs vanaf de xm2 ga ik niet updaten.
De stap van xm2 naar xm3 (ik heb de xm2, mijn vrouw heeft de xm3) is niet extreem (iets lichter en zit iets beter). Je kan echt wel een paar modellen doen met koptelefoon.
Nog advies voor de afwachtende MDR-1000X eigenaar? Hij doet het in principe nog prima, al klinkt de XM3 in een directe vergelijking wel duidelijk beter. Ben eigenlijk nog steeds niet overtuigd die met pensioen te sturen, had iets meer vernieuwing gehoopt. En ik betreur de overstap naar een mediatek chipset, wat het verlies van APTX en APTX-HD inhoudt.

Maar: wat ik zo lees klinkt ook deze weer iets beter dan de XM3 (mag je ook verwachten natuurlijk), dus wie weet gaat het wel kriebelen als ik hem hoor. Al zie ik mezelf ook alsnog voor de 3 gaan als het tegenvalt, als ik die voor een leuk prijsje kan scoren.

[Reactie gewijzigd door john milton op 7 augustus 2020 09:09]

Ik blijf zelf bij de xm3, van de week een update gehad en de microfoon en ANC is weer een stukje beter geworden. Gezien dezelfde ANC chip en APTX blijf ik lekker bij deze. Als ik jou was zou ik dus voor de goedkopere xm3 gaan
Zijn er daadwerkelijk significante aantallen die een NC headphone echt upgraden als een nieuw exemplaar op de markt komt?
Ik heb zelf een xm2 en totdat die kapot gaat, kan ik mij niet voorstellen dat ik een nieuwe ga kopen.
Voor mij is de selling point BT 5.0.

Dit omdat dit in theorie minder haperingen zou moeten geven met LDAC, vanwege hoger bereik, bitrate en latency. Misschien dan uiteindelijk toch mogelijk om een hapervrije ervaring te krijgen met LDAC op 900Kbps

[Reactie gewijzigd door MrFax op 7 augustus 2020 02:37]

Ik zou wel eens een blinde test review willen doen of lezen tussen LDAC en AAC. LDAC zal beter klinken, maar ik vraag me toch echt af hoe groot het verschil is.
AAC en SBC zijn trash. Merkbaar slechter dan aptx. Verschil aptx, aptx HD en ldac is minder groot/duidelijk herkenbaar.
Op een iPhone is AAC het hoogst haalbare en heb nog nooit een gebruiker horen klagen dat AAC (en SBC) zo'n slechte kwaliteit is... :+

Wat ik bij mijn XM2 gemerkt hebt (wellicht inmiddels 'gefixt' bij de nieuwere exemplaren) is dat als je de EQ in de app aanzet, je AptX niet meer kunt gebruiken.
AAC is zo slecht nog niet als de muziek die je speelt ook AAC is(is Apple Music geen AAC?), dan wordt het alleen verstuurd en gedecodeerd, en is er geen verschil in kwaliteit.

[Reactie gewijzigd door MrFax op 10 augustus 2020 10:46]

Het schijnt te maken te hebben met een nieuwe en meer krachtige bluetooth chip die de verwerking van geluiden veel sneller aan kan en daardoor dus sneller tegengeluid kan produceren en sneller kan reageren op veranderingen. Zal dus met name verschil gaan maken bij geluid van mensen zoals op drukke stations o.i.d.
Dat lijkt me niet want de QN1 wordt gewoon weer gebruikt hier.
Ter verduidelijking, aangezien ik er nu wat meer over gelezen heb. De Bluetooth chip in kwestie is een SOC, die samenwerkt met de QN1 en ervoor zorgt dat de headphones nu 700 keer per seconde het omgevingsgeluid analyseert en compenseert.

Ter vergelijk, al is dat niet helemaal eerlijk omdat het om buds gaat, de AirPods Pro doen dat 200 keer per seconde.
Sony voegt 0.0 toe met software updates. De XM2 kan niet aan zonder connected the zijn met bluetooth. Deze eenvoudige feature is toegevoegd aan de XM3 maar schijnbaar is zo'n simpele toevoeging te duur voor een hoofd telefoon van 380 euro. Ik hoop dat Apple, Samsung en mogelijk andere partije binnenkort met varianten komen. Zowel de Galaxy buds als Airpods krijgen genoeg updates en krijgen ook nieuwe features. Mijn XM2 heeft nauwelijks software updates gehad, het is duidelijk dat Sony je eigenlijk om de 2/3 jaar wil laten upgraden, zeker gezien de oorkussentjes ook niet eens los te vervangen zijn.
Ik heb een XM2 en deze kan ANC gewoon aan hebben als de koptelefoon bedraad is aangesloten bluetooth is niet nodig, de bediening van het touch gevoelige oppervlakte voor vooruit achteruit en play/pauze werken dan uiteraard niet. De oor kussen zijn aftermarket te krijgen.
Waarom moeten er steeds updates komen? Het is een koptelefoon. Hij doet het. Klinkt fantastisch. Is nog steeds een van de besten.

Ik ben nog steeds tevreden met m'n xm2.
voor de prijs mag je wel verwachten dat iets beter wordt.

mijn robotstofzuiger krijgt ook gewoon updates wanneer ze het algoritme verbeteren. mijn telefoon krijgt ook updates wanneer ze iets sneller, slimmer of veiliger hebben kunnen maken en zo kan je nog wel een was lijst opnoemen.

voor een A product mag je verwachten als ze iets software matig iets verbeteren dat de oudere versie het ook krijgt.

iemand die een xm3 heeft gaat geen xm4 kopen, daar zijn die krengen gwn te duur voor. (behalve als je echt te veel geld hebt xd)
Volgens mij niet want had begrepen dat er ook nieuwe microfoons zijn voor de nc.
Kon de persconferentie helaas niet helemaal afkijken.
Ik stond toevallig vandaag bij Coolblue met de xm3 in mn handen. Kon helaas alleen ff passen hoe de fit was, maar ik moet zeggen dat ik het niet de best zittende koptelefoon vond. Hij moet dan wel erg goed zijn qua Functies om het te verdedigen ten opzichte van zijn voorganger en het apparaat van bose (700 iets serie) wil het echt een serieus alternatief zijn. Die is nu namelijk te koop voor €329 en zou beter moeten blijven zitten. Ik vond de xm3 nogal weinig klemkracht hebben en veel vertrouwen op de oren.
Hoe zou die update gerealiseerd moeten worden? Je kunt hem niet even pushen aangezien ze niet met internet zijn verbonden. Als ik dit zo lees zijn de usp's vn de dual bluetooth en is het product meer gericht op mensen die op zoek zijn naar een nieuwe ipv een upgrade.
Ze zijn verbonden met een telefoon of tablet met daarop een app. Dus updaten is geen issue en gebeurt regelmatig, bij alle gangbare merken en modellen, overigens.
Als Apple het kan met Airpods Pro, dan zou het toch ook moeten kunnen met deze Sony's. Ik hoop het in iedergeval wel.
Je krijgt wel regelmatig updates maar wat er niet is kan niet verbeterd worden.
De xm4's hebben betere microfoons om te praten en om het geluid te filteren.
Zo kan de gebruiker bijvoorbeeld een kop koffie bestellen, zonder de koptelefoon af te hoeven zetten
Hoop niet dat dit gemeengoed wordt. Mensen dragen zo’n hoofdtelefoon juist om de omgeving niet te horen. Even afzetten is wel zo’n vriendelijk gebaar als je met iemand in gesprek gaat. Al is het maar om een kop koffie te bestellen of je ov-chipkaart aan een conducteur te laten zien.

[Reactie gewijzigd door Khil op 6 augustus 2020 19:47]

Ik zie tegenwoordig alleen maar mensen in winkel met koptelefoon op ,is inderdaad erg asociaal
De geruchten waren dat de XM4 geen Qualcomm chip meer kreeg, maar een MediaTek. Maar dat zie ik in het artikel niet terug (ook niet op andere websites). Maar als ze voor de MediaTek zijn gegaan, dan heeft deze headset dus geen Apt-X, Apt-X HD, of Apt-X LL ondersteuning. Dus je hebt minder codec support dan de XM3. Voor mij persoonlijk zie ik geen reden om te upgraden. Alhoewel 2 apparaten tegelijk kunnen verbinden wel een mooie verbetering is :)
Er is al langer een strijd gaande in codec land. Het was lang gebruikelijk om aptx en AAC te ondersteunen. Maar steeds meer koptelefoons zijn exclusief apt-x of aac en zelfs sbc-only zie je af en toe weer opduiken.
Sony heeft de AptX-ondersteuning ditmaal weggelaten. Eerdere noise canceling koptelefoons van Sony, waaronder de WH1000X, WH1000XM2 en WH1000XM3, hadden alle nog wel ondersteuning voor deze codec

Voor Apple-gebruikers is het verdwijnen van AptX-ondersteuning niet erg: iOS, iPadOS en MacOS ondersteunen alle AAC (de eerste twee zelfs exclusief). Ook onder Android is er niet noodzakelijk een probleem. LDAC maakt sinds versie 8 standaard onderdeel uit van Google's besturingssysteem. Op vrijwel iedere hedendaagse Android-smartphone kan LDAC dus worden gebruikt. Veel Windows-pc's met Bluetooth ondersteunen echter enkel AptX. In combinatie met de WH-1000XM4 kun je dan dus alleen SBC gebruiken.
Ldac is juist een achteruitgang gezien het verschil tussen aptx zo minimaal is en batterij duur flink heeft te lijden.

Bron Sennheiser HD 600 en Etymotic ER4SR

[Reactie gewijzigd door Amdwarrior op 6 augustus 2020 18:12]

Precies. LDAC is leuk als je niet van de accu afhankelijk bent. Ook Android knalt de bitrate van LDAC omlaag door battery management en als je geen perfecte Bluetooth verbinding hebt.

Alleen in ideale omstandigheden is LDAC 660/990 beter dan AptX HD.

De XM4 heeft heel handige en praktische features. Maar het weglaten van AptX (doordat ze Qualcomm niet meer willen betalen of niet meer hun chip gebruiken ivm kostenbesparing) is echt een gemis. En dan ook nog zoo duur.
Maar dat maakt totaal niet uit. Iedereen is zo gefocust op LDAC en APTX dat doe je hooguit voor accuduur, en dat is minimaal. Meeste mensen luisteren via Spotify en nemen niet eens de moeite om de kwaliteit van 'normaal' naar hoog te wijzigen. En leuk om hoge kwaliteit LDAC te hebben (je kan hoge birate forceren) maar dan heb je er niks aan.
Klinkt alsof je hier verstand van hebt, daarom een vraag; heb ik iets aan die hogere kwaliteit op Spotify via Bluetooth naar deze XM4 of zelfs XM3 of is het gewoon verspilling van opslag?

Voor mijn gevoel kan het verschil niet zo groot zijn, of wordt er dan echt een andere codec gebruikt?
Ík denk het eigenlijk niet. Persoonlijk merk ik er weinig van via een koptelefoon, waarbij de beste koptelefoon waar ik het mee getest heb, een Epos 660 was,

Via degelijke losse speakers merk je het wel. Al ben ik sowieso niet kapot van wat Spotify biedt met hun premiumdienst aan geluidskwaliteit. Tidal doet dit veel beter.

Het de bluetooth-gerelateerde omzetting kost gewoon veel kwaliteit. Het verschil tussen <200 kbps en 320 kbps zeker hoor je in principe niet (mits de compressie goed gedaan is). Lossless helemaal onzin wanneer je via bluetooth speelt.
Met een goeie koptelefoon hoor ik het redelijk duidelijk. Kan zijn dat je toch in SBC of AAC zat?

Als kwaliteit echt je doel is kan je beter Tidal overslaan en naar Qobuz gaan, tidal doet toch rare dingen met de audio.
Qobuz heb ik eigenlijk nog nooit geprobeerd. Als het gaat om het verschil tussen kwaliteit: Ik zeg niet dat het niet merkbaar is. Ik zeg dat het verschil niet groot is. Het is niet zo dat ik met de hogere bitrate echt kan genieten van muziek wat ik niet kan met de lagere bitrate. Luister ik gewoon via een degelijke speakerinstelling, dan is dit wel het geval omdat een belangrijk nuanceverschil door komt.

Wanneer ik één op één Spotify Premium vergelijk met met de reguliere stream, dan merk ik het wel, maar het verschil is klein m.i. Ik heb inderdaad gecontroleerd of aptX ingeschakeld stond.

Maar goed, ik moet zeggen dat ik voor mijn persoonlijke gebruik wellicht een iets te hoge norm opgebouwd heb in de afgelopen twee jaar en eigenlijk alles dat niet voldoet aan wat ik gewend ben neig weg te schrijven als ondergeschikt.
In principe wel, heel veel scheelt het niet qua opslag ruimte en pik het er gelijk uit als 'ie verkeerd staat. Maar zoals het meeste bij audio, gewoon luisteren en proberen. Het is heel subjectief. Misschien is het verschil er wel maar is het minimaal genoeg voor je dat je toch besluit het bij standaard te houden. Verschilt ook een beetje met welk soort muziek maar over het algemeen is het te horen.
Ik heb alsook een vraag(sorry hiervoor) ik ben best wel geintreseerd in deze koptelefoon, maar iedereen maakt toch redelijk heisa voor het Nissan van aptx. Is dit toch belangrijk als je Spotify op hoogste kwaliteit gebruikt en je telefoon ldac en en AAC heeft?
Ik heb namelijk een oneplus 7 pro en blijkbaar steunt die deze ook.
Bedankt alvast
Zover ik weet is LDAC alleen beter bij een sterke bkuetooth-verbinding en een volle telefoonbatterij. Dat wil zeggen dat je vaker op AAC / SBC zal zitten óf dat LDAC minder tot zijn recht komt.

In feite betekent het dus gewoon in 9/10 situaties een net iets mindere kwaliteit dan AptX
Dus dan is deze Mark 4 geen goede aankoop als ik enkel Spotify luister op hoogste kwaliteit?
Aangezien het hebben van aptx een gemis is en AAC/SBC minder is in kwaliteit volgens ik je hoor?
Dan dus eerder gaan voor de Mark 3?

Bedankt alvast voor de hulpzame informatie.
Nee voor Spotify maakt het niet uit. Spotify is op het hoogste kwaliteit 320kbps.
En alle andriod toestellen hebben tegenwoordig ldac.

De xm4 heeft betere microfoons voor spraak en nc
Ik gebruik de XM3 uitsluitend met LDAC en haal zonder moeite de geadverteerde 30 uur, dat is gelijk of meer dan de concurrentie, dus dat zal het verschil dan niet maken. 30 uur is meer dan voldoende. Mijn Sennheiser Momentum 3 met AptX en AptX LL haalt "slechts" 18 uur, ter vergelijk.
En hoe zit het met gamen op je telefoon of een film kijken? Kan me voorstellen dat de latency met LDAC te hoog is?
Gamen doe ik niet op mijn telefoon, maar slechts AptX LL is dan de moeite waard, maar dat komt ook met concessies op het gebied van functionaliteit en kwaliteit, ik zou dan nog altijd aanraden om gewoon een wired headset te gebruiken, die zijn immers goedkoper in de aanschaf.

Voor film maakt het in de praktijk niets uit. Doorgaans compenseren alle bekende apps de latency (kan ook zijn dat dit op OS niveau gebeurd, overigens, dat weet ik niet zeker), waardoor de video vertraagd wordt om de audio te syncen. Daar heb ik met LDAC headphones nooit last mee gehad, ook met de LDAC gebruikende XM3 niet (en eerder de 1000X (1) en MDR-ABT1, met uitzondering van de eerste generatie WF-1000X, maar dan hebben we het over 2016 (zeg ik uit mijn hoofd, kan er een jaar naast zitten) en niet over LDAC.

Maar goed, BT heeft nu eenmaal latency, tussen AptX (HD) en LDAC is het verschil in latency verwaarloosbaar, dan hebben we het over misschien 50ms verschil terwijl beiden al rond de 400ms aanhikken. Ik denk dat de oplossing door het op app/OS niveau te compenseren daarbij prima volstaat voor video kijken.

[Reactie gewijzigd door Aiii op 6 augustus 2020 21:30]

Thanks voor de uitleg, ik maakte me altijd druk om latency, maar kan me hier helemaal in vinden.
Precies. Idem op mijn xm2. Ik draai uitsluitend flac, vaak 24 bit en ik haal gewoon zo'n 30 uur. Daarnaast is de kwaliteit absoluut hoorbaar, zeker in het begin veel tests gedaan met codecs en bestandsformaten. Flac en ldac staan helemaal bovenaan mijn lijst.
Met kabel of draadloos?

Wat is de functie van codecs als je bedraad naar muziek luistert? Kan ik in dat geval profiteren van betere geluidskwaliteit op mijn iPhone of Windows 10 laptop?
Ik ben geen expert maar de beschikbare codes worden door de fabrikant bepaald, vast beïnvloed door beschikbaar vermogen. Coderen/decoderen kost cpu cycles, vermogen en beïnvloed bv de accuduur. Staat los van bluetooth alhoewel de bt versie bepalend is bij het kiezen van ondersteunde codecs. Oudere BT versies kunnen minder data transporteren en kunnen bv geen aptx hd of ldac aan.

A codec is a device or computer program which encodes or decodes a digital data stream or signal. Codec is a portmanteau of coder-decoder. A coder encodes a data stream or a signal for transmission or storage, possibly in encrypted form, and the decoder function reverses the encoding for playback or editing. Wikipedia
Ik lees niks over de kwaliteit van de microfoon die gebruikt wordt tijdens het bellen.

Bij de M3 echt veel te gevoelig. In een niet volledig stille situatie haast onbruikbaar.....
Inderdaad, het ziet er op het eerste gezicht niet naar uit dat de feedback van de XM3 gebruikers ivm de microfoon tot bij Sony is geraakt (typisch Sony zeker, lees : eigenwijs).

Ik had de mijne (XM3) gekocht met als doel die ook op het werk te kunnen gebruiken op de werkvloer (lees open bureaus). Viel dat tegen zeg. Mijn gesprekspartners konden horen zeggen wat zich 20 meter verder van mij aan het afspelen was. (en Skype kwam steeds met de melding dat ik in het gesprek voor een slechte audio ervaring zorgde).

Ben nu uiteindelijk op't werk oimgeschakeld naar een Plantronics setje van 100€, die doet het dan weer wel goed.
Hoe denk jij dat noise cancellation werkt?
Waarvoor dient de jack met twee plugs ?
De ene kant plugt in de headset en de andere in een apparaat zodat hij ook bedraad te gebruiken is. Dit werkt overigens ook, zonder noise cancelation overigens, wanneer de accu leeg is.

Edit, je bedoeld die andere natuurlijk. Dat is een vliegtuig adapter. Oudere Boeing toestellen hebben zon aansluiting.

[Reactie gewijzigd door Razwer op 6 augustus 2020 18:12]

Niet alleen de oudere boeing toestellen. De 'Dreamliner' 787 heeft ze ook gewoon.
Is dit niet gek?
Waarom niet gewoon een 3,5mm plug?
Op die vraag heb ik dit antwoord gevonden:
There are a couple main reasons:

First, the airlines were trying to prevent theft of headphones. The two-pronged plugs have been around on airplanes since way before the airlines started charging for headsets. Back then, headphones were not usually easily carried around as the portable earbud style had not become popular yet. By using a two-pronged setup that is not used in most other audio systems, the motivation for passengers to steal the headsets went down immensely.

The second reason is redundancy. When a standard stereo headphone jack with three internal connections (right, left, and ground) breaks, you will often lose audio in both the left and right channels. However, with the two-pronged design, if one of the jacks breaks then there will still be audio going through the other channel. While this is annoying for the user, it is an easy way for the airline to defer maintenance on that individual seat's audio system until both the left and right channel are non-functional.

The two-prong design is a relic of the past, before headphones were bundled with so many of the mobile devices we now buy. Planes with updated inflight entertainment (IFE) systems usually have the standard stereo jack as most passengers prefer using their own headsets now. Slowly these old connectors will be completely phased out.

Another less obvious (and probably less likely, but interesting nonetheless) reason, though, is based on airline complacency. Airlines, especially US based airlines, are notoriously slow in changing their tactics. Back before the 3.5mm jack became the standard for headphone audio connections for IFEs, airplanes used a pneumatic headphone design. These headphones were similar to stethoscopes where hollow tubes would be plugged into the armrest which had actual soundwaves coming out (instead of analog electrical signals). These systems were much more reliable than the standard electrical system and the headsets themselves were very cheap to replace. Since the pneumatic system required two separate plugs for the left and right channel (since you cannot mix physical sound waves into a single hole), all armrests were designed with two holes for audio. Airlines were likely so used to having two jacks for audio that they continued with the same design when they switched to electrical audio signals.
In de Delta 767’s waar ik de afgelopen jaren in heb gezeten hadden ze gewoon een normale 3.5mm plug.
Bedankt alle,

Ik heb de mijne dus weggegooid. Wist de benaming niet en de functie niet. Had geprobeerd op mijn pc omdat ik dacht past wel. Maar niet dus.

Dit is wel erg naar, nu ben ik niet een frequent flyer, maar had het dan in ieder geval gehouden.
Is niet zo'n ramp, zo'n convertertje is voor een paar euro te bestellen.
Als je in een vliegtuig zit waar deze aansluiting nog in zit kan je altijd een converter krijgen van de bemanning.
Huh?
Ik heb al heel vaak in de Dreamliner 787 gevlogen en daar sluit je gewoon een 3,5mm stekker aan en niet zo"n adapter (kan ook niet).
Het is een vliegtuigadapter niet dat mensen het naar mijn mening nog nodig hebben maar je weet het nooit.
Ik heb hem eerder dit jaar nog gebruikt in het vliegtuig. Ideaal als je een filmpje wilt kijken op het vliegtuig display.
Om te gebruiken in het vliegtuig. :)
Om te verbinden met het entertainmentsysteem in een vliegtuig.
dit is een vliegtuig stekker. Hiermee kan je je headset aansluiten op vliegtuig tvtjes, die je niet in europese economy vluchten vind :p
ik denk dat je de vliegtuigadapter bedoelt. Zo kun je de koptelefoon aansluiten op de radio/tv van een vliegtuig.
Snap nog steeds niet waarom Sony geen goeie naam kiest voor z’n producten. Welke koptelefoon heb je? De WH-1000XM4. Wat?

Edit: typo

[Reactie gewijzigd door ShadowBenji op 6 augustus 2020 18:24]

Wireless Headphone 1000X Mark 4

Niet zo moeilijk toch?
Dan vind ik alsnog een korte naam beter. Kijk naar AirPods. Kort en krachtig.
Het word dan juist nog onoverzichtelijker als Sony voor elk van hun op hun minst 100+ verschillende koptelefoons in hun actieve portfolio in alle soorten, maten, typen en klasses een unieke korte naam zouden moeten verzinnen.

DJ monitors, in-ear monitors, studio headsets, er liggen bij de MM zowieso al 10 verschillende Sony bedraadde dopjes <100 , dan heb je draadloos op BT, draadloos op RF. De medium-end 300-600 euro dopjes, maar ook de high-end 1500-2500 euro koptelefoons. En ga zo maar door.

Ze hebben zo`n ontiegelijk grote catalogus, dan is het juist logish om meer numeriek te doen zoals nu.
Apple heeft het makkelijk. Een wired setje dopjes die ze al jaren hebben "Earpod" , en nu de wireless versie "Airpod" met de pro variant waar je extra voor NC betaald. Simpel.
Maar gezien deze koptelefoons zo populair zijn ten opzichte van de goedkopere Sony modellen, hadden ze er misschien voor kunnen kiezen om ze gewoon Sony XM4 te noemen en de rest nog steeds lange namen te geven.
AirPods (2019), AirPods (2020), AirPods Pro... zo simpel en kort en krachtig is het blijkbaar niet.

Bovendien heeft Sony een 'iets' breder assortiment dan Apple (en dan doel ik niet alleen op koptelefoons/oortjes); dan wordt het dus welhaast ondoenlijk om voor al die artikelen een unieke korte naam te verzinnen die niet én al door een concurrent is geclaimd én ook nog eens zoekmachinevriendelijk is. Nog afgezien van het feit dat al die naampjes uiteindelijk ook nietzeggend worden...

Trouwens, waarom zouden ze, het is niet alsof Sony heel veel problemen heeft gehad om de WH-1000XM3 aan de man/vrouw te brengen.
Zo'n benaming beperkt je behoorlijk in de naamgeving bij volgende generaties. Niet dat Sony dit nu ook al niet doet met hun Mark 2, 3 en 4.
Nooit, absoluut nooit had ik bedacht dat WH stond voor Wireless Headphone. Dat, terwijl ik zeer goed ben in de betekenis van afkortingen raden. Maakt de naam een stuk logisch.
Snap nog steeds niet waarom Sony geen goeie naam kiest voor z’n producten. Welke koptelefoon heb je?

Is toch simpel! Ik heb een Sony. En als het echt een liefhebber of kenner is, dan vraagt hij wel naar het type.
Zo gek is dat toch? Ik denk dat de meeste fabrikanten nummers gebruiken voor hun producten. C180, A3, S20, D850, etc etc.

Voor de geïnteresseerde zegt een productnummer meer dan een naam. iPad Air of iPad wat is de hoger gekwalificeerder? Vooral omdat een MacBook hoger op de ladder stond dan de MacBook Air. Of wat te denken van Polo, Golf, Passat. Is het logisch dat de Passat groter is dan een Golf door de naam?

Maar (bij Sony): 700 - 710 - 900 - 1000. Hoger getal, betere kwaliteit. Best wel logisch.
Het klopt wat je zegt, ik hoor regelmatig 'oh, jij hebt zo'n luxe ding van Sony?'. Niemand weet hoe het ding heet, je zou verwachten dat de marketingafdeling daar over nadenkt.
Precies dit. En niet alleen bij koptelefoons. Ik heb een Sony FDR-X3000, een geweldige actioncam maar ik zou 'm niet eens on the fly kunnen aanbevelen aan anderen want ik kan de naam domweg niet onthouden (heb 'm ook nu weer moeten googlen). Onbegrijpelijke marketingbeslissing.
Mooi! Precies de functies die ik op mijn WH-1000XM3 mistte. :9

Maarrr die is inmiddels zo ver in prijs gezakt dat dat ik niet weet of ik het prijsverschil van +/- 150,- waard vind. Benieuwd hoe lang de WH-1000XM3 nog nieuw verkrijgbaar blijft.
Opgepast. Als je de WH-1000XM3 echt wil gebruiken als headset koop je die beter niet.
Er is geen mogelijkheid om een gesprek te muten en unmuten via de hoofdtelefoon. Er is hiervoor reeds enkele jaren een thread over op het Sony forum maar zij doen er niks aan maar bekijken het zogezegd (sure :p). Dit verwacht je toch wel in een headset van 350 euro of wat is het. Je zit dus letterlijk draadloos gekluisterd aan je bureau in conf calls/meetings via Teams, skype, ... Ook ophangen van calls lijkt maar niet te lukken. Wat een rommel voor zo veel geld.

Of dit beter is bij de XM4... dat weet ik niet. Wel dat ik volgende keer gewoon een Bose QC koop. Ik heb beide gebruikt en eigenlijk heeft de Bose QC (model van vorig jaar) toch nog net iets minder plastiek gevoel.
Ook is bij de Bose QC het geluid een stuk beter als je het geluid van je omgeving door laat (door je hand over de kap te leggen). Dit klinkt echt vreemd bij de XM3 en je zal dus toch gewoon de headset van je oren doen. Bij de QC klonk alles veel natuurlijker en had ik die neiging niet. Qua noice cancelling moet de QC niet onderdoen voor de XM3. Over de XM4 kan ik me niet uitspreken maar ik ga er van uit dat het vooral veel marketing is.
Zelf heb ik liever fysieke toetsen en geen touch sensitive systeem. Maar dat is natuurlijk persoonlijk.
Hmm geen probleem mee. Gebruik het dagelijks voor communicatie en wanneer ik iets niet wil laten horen mute ik wel op m’n telefoon.
Als ik hele tijd mijn telefoon moet unlocken (ja die lock time is heel kort) om af en toe te unmuten (afhankelijk van de meeting) is dit gewoon onbruikbaar en zoals hieronder reeds door iemand aangehaald: de microfoon is zo gevoelig maar als ik mensen bel verstaan ze me nooit echt goed. (zeer goede ontvangst van mobiel netwerk)

Ik zit ook niet op een telefoon te bellen maar via een teams meeting of dergelijke. Dus ik zit wel vast aan mn bureau. En zelf als ik via mijn telefoon bel waarom zou ik dan niet kunnen muten/unmuten terwijl dat op mijn hoofd staat en de gsm in mijn broekzak steekt...

Bij het bellen hoor ik ook geen omgevingsgeluid waardoor je het effect krijgt dat je je eigen stem anders ervaart. En met ambient sound klinkt alles dan weer raar van omgevingsgeluid.

Zoals gezegd: ik heb zowel de laatste QC als de XM3 in huis en als de Bose beschikbaar is gebruik ik die.
Hmm bij mij staat de mute gewoon standaard op het scherm tijdens het bellen. Ook tijdens vergaderingen. Maar goed ieder is anders haha dus als het voor jou beter werkt dan is dat top.
Ik heb nog nooit een probleem gemaakt van het wel of niet kunnen muten van een gesprek met de XM3. Het probleem is dat de microfoon zo belabberd is (met het oppikken van alles behalve mijn stem) dat het voeren van gesprekken gewoon niet mogelijk is tenzij ik in een absoluut stillle ruimte ben. Ik heb dus nog een andere simpele bedraade headset voor gesprekken (voor die paar gesprekken per dag), maar dat was al bekend op het moment van aankoop en ik heb er dan ook geen probleem mee. De NC en de audio kwaliteit zijn voor mij prima in verhouding met de prijs. De XM4 is vooralsnog veel te duur.
Ergens snap ik het wel maar ben ik toch verbaasd dat mensen eigenlijk een product verdedigen dat duidelijk te wensen overlaat. Ok jij gebruikt die features niet maar dat zijn toch serieuze gebreken. Je koopt een headset van 350 euro en koopt er dan nog 1 bij omdat de microfoon niet goed is en vind dit precies de normaalste zaak van de wereld :s
Ik krijg bij mijn Bose dan weer continue klachten van de andere kant dat ze me niet zo goed kunnen verstaan. Dat had ik bij de Sony dan weer niet.
Als headset op een pc dan? Ik haal gewoon mijn telefoon uit mijn zak om op te hangen.
Maar voor te bellen schijnt het ook niet de beste keuze te zijn. Ik ben zelf meestal in stille omgevingen als ik bel maar hij schijnt veel achtergrondgeluid op te pikken.
Wat betreft dat de ambient sound functie raar zou klinken vreemd zou klinken, geen idee wat je daar bedoelt, zelf nooit zo ervaren.
Maar een koptelefoon als deze koop je primair voor muziek lijkt me. Ik heb de xm3 en de bose getest en vond de Sony beter klinken, maar dat zal grotendeels een kwestie van smaak zijn.
Sorry maar een headset van 350 euro mag je toch verwachten dat je die kan gebruiken als headset :p
Ik heb nu ook nog oortjes bijgekocht van 30 euro en de mensen begrijpen me beter :s

Wat ik bedoel met dat rare geluid is moeilijk uit te leggen. Alsof alles extra luid is en mn oren overgevoelig. Dan hoor je bijvoorbeeld bepaalde frequenties veel luider (ik zeg nu maar wat: bijvoorbeeld het schuiven van voeten over de grond). Vooral het feit dat ik mezelf hoor maar op een abnormale manier is vooral het probleem. Bij de QC heb ik dat gevoel helemaal niet.

Natuurlijk zijn er veel verschillende omstandigheden en elk zijn smaak en gewoontes.

[Reactie gewijzigd door neemerci op 8 augustus 2020 15:20]

Gaat ook prima, ik bel er regelmatig mee. Kan best dat hij voor jou op dat vlak niet voldeed, maar je hoeft niet zo te overdrijven.
Sony fanboy? ;) just kidding.
Maar als je je als merk als de top omschrijft dan mag het ook in orde zijn. Hadden ze er 100 euro meer voor gevraagd en het was wel in orde dan had je mij ook niet horen klagen.
Hangt er ook vanaf hoe je er naar kijkt denk ik... Ik zie het als een uitmuntende koptelefoon voor muziek en noise cancelling, waar ik ook mee kan bellen. Ik kan me voorstellen als het bellen belangrijker is voor je dat je er anders naar kijkt. Maar ging mij er om dat je zei dat je hem niet als headset zou kunnen gebruiken maar dat gaat prima. Ik gebruik hem zoals ik zei meestal in een stille ruimte voor bellen, maar heb hem ook wel buiten en op een kantoorvloer waar meer gesprekken gevoerd werden en kreeg geen klachten (in het begin wel eens gevraagd of ik goed te verstaan was).

Ik zie nu je edit hierboven ook pas trouwens, herken wat je zegt nu wel maar ik ervaar het niet als vervelend. Ik heb met die ambient mode juist het idee dat ik mensen beter versta dan normaal, maar mijn oren zijn ook niet helemaal top (heb rond 9 kHz een stukje waar ik gewoon doof ben), dus wellicht dat dat ook meespeelt.
Ik heb sinds gister de XM3 gehaald. Na lange tijd goedkope oordopjes gehad hebben is dit echt een enorme bevrijding, wat een geluid! Maar ik snap ook het prijsverschil niet. Betere noisecancelling en een paar onnodige functies voor dat geld...
Mij viel het geluid behoorlijk tegen, veels te dof. Maar geluid is subjectief :)
Hangt denk ik ook af van welk genre je luistert. En ik heb geen goed referentiemateriaal aangezien ik nooit dure geluidssystemen heb gehad.
Zou kunnen, ik houd juist van een vol geluid. Dit was me teveel bass.

Had m gehaald via de 30 dagen return deal. Voor in het vliegtuig perfect!!
Hahaha ik zit nog te overwegen of ik de bass ga opschroeven :+
Ja van geluid niet slecht maar om te zeggen dat het nu zo goed is... tenzij je mss van bepaalde oortjes komt of basic headset.

Ik had hiervoor een klipsch en de audio vond ik daar veel scherper/beter.Zowel de bassen en highs waren goed aanwezig maar toch een goeie balans. Mss komt dit door de noice-cancelling I dunno.
De XM3 was bij introductie ook een stuk duurder, ik verwacht dat de XM4 met 6 tot 12 maanden ook een stuk voordeliger te krijgen is.
De XM4 krijgt tevens Speak-to-Chat, waarbij de koptelefoon de stem van de gebruiker kan herkennen en de muziek stopt en achtergrondgeluid toelaat als de gebruiker start met praten. Zo kan de gebruiker bijvoorbeeld een kop koffie bestellen, zonder de koptelefoon af te hoeven zetten, zegt Sony.
Ik neem aan dat iedereen hier bij het bestellen van een koffie, of het afrekenen van de boodschappen gewoon netjes zijn koptelefoon afdoet?

Waarom zouden ze zo'n asociale feature inbouwen?
Ik zou het eerder gebruiken om een omroep op het station of in de trein te horen
Maar daarvoor kan je ook je hand op de scheld leggen om geluid door te laten komen. In dit geval lijkt de feature alleen te werken als de gebruiker zelf een gesprek start en niet wanneer er een mededeling o.i.d wordt afgekondigd
Ah ja daar had ik overheen gelezen, ik snap deze feature dan verder ook niet 8)7
Ja het gaat gewoon over een feature zodat ze kunnen tonen hoe innovatief ze zijn :) Als ik wli praten tegen iemand irl dan zet ik gewoon beleefd die headphone af :) maar dat zijn mss mijn slechte manieren :p
Omdat m'n vriendin soms wat tegen me zegt, en ik niet of nauwelijks hoor en reageer met "wat zei je?" natuurlijk kan ik m'n hand op de schelp leggen zodat het geluid door komt, of de headset afzetten. :p

tevens vraag ik me af of dit echt goed zal werken in de praktijk want hoe snel heeft hij door dat je wat zegt.. all met all lijkt deze koptelefoon niet de moeite waard als je de xm 3 al bezit.

toevoeging: Maar ik ben het er mee eens. Voor in een winkel of andere vergelijkbare zaken is het vrij asociaal, de tegen partij weet immers wellicht niet dat jou koptelefoon zo een feature ingebouwd heeft.

[Reactie gewijzigd door Tweakwondo op 6 augustus 2020 19:38]

Misschien is dat op je werk in een kantoortuin wel een idee. Maar dan moet je mensen wel duidelijk maken dat je koptelefoon die feature heeft. Maar als de feature niet goed werkt en je komt niet van je normale "koptelefoon afzet" reflex af, geef ik je helemaal gelijk.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee