Gamen met 3d-geluid kan dus en alle drie de modellen weten het geluid ook goed in 3d weer te geven, waarbij de techniek die Audeze en HyperX gebruiken net iets beter werkt dan die van JBL. De vraag is of 3d-geluid zoals deze drie hoofdtelefoons dat produceren prettig is, en vooral ook of het meerwaarde biedt. Het antwoord op die vraag is helaas niet zo eenduidig. Het hangt een beetje af van wat en hoe je speelt. Stel: je speelt graag shooters en hebt daarvoor een monitor gekocht met de laagste latency die je kon vinden. Dikke kans dat het een monitor is met een beeldverhouding van 16:9. In dat geval zit je voor je monitor met de blik strak gericht op het midden van je scherm. Daar is immers de actie, daar is het punt waar je naartoe rent. Je neemt waar wat zich in de hoeken van het scherm afspeelt, maar je blik blijft doorgaans strak gericht op het midden van je scherm - ook al beweegt je virtuele personage waarschijnlijk aan een stuk door. In die situatie heb je niets aan 3d-audio zoals deze hoofdtelefoons dat bieden. Omdat je hoofd niet beweegt, beweegt het stereobeeld ook niet. Het is een beperking die in veel meer situaties geldt. Eigenlijk is hij van toepassing bij vrijwel elke game die je op een dergelijke monitor speelt.
Dat lijkt nogal een teleurstelling. We testen hoofdtelefoons met 3d-audio en dat werkt best goed, maar we beweren vervolgens doodleuk dat je er niets aan hebt. Dat laatste is echter niet helemaal waar. Je kunt er wel degelijk iets aan hebben, alleen in andere games en met een andere opstelling. Als je bijvoorbeeld racegames speelt en daarvoor een uitgebreide opstelling hebt met drie schermen die in een halve cirkel om je heen staan, wordt het al een heel ander verhaal. In die situatie zul je nog steeds veel recht voor je kijken, maar de twee monitoren aan de zijkant staan er niet voor niets. Als je dan in je zijspiegel kijkt of je hoofd draait om het verloop van een bocht te volgen, merk je opeens wel veel van 3d-audio. Hetzelfde geldt natuurlijk bij de verschillende ultrawide-monitoren die de laatste jaren op de markt verschenen zijn, zeker de modellen met een flinke kromming zoals de Samsung Odyssey G9 die we onlangs bespraken. Ook in een game als Microsoft Flight Simulator kan 3d-audio meerwaarde bieden, al is dat ook hier vooral zo als je meer dan een 16:9-monitor hebt. 3d-audio kan dus wel degelijk iets toevoegen, maar het is de vraag of dat ook voor jouw situatie geldt.
Met het bovenstaande in het achterhoofd wagen we ons aan een oordeel over de drie hoofdtelefoons uit deze test. Dat oordeel is niet eenduidig. Laten we eerst de Audeze Mobius eens onder de loep nemen. We zijn zeer te spreken over het geluid van de magnetostatische drivers. Het geluid van dergelijke luidsprekers is veel gedetailleerder dan dat van traditionele elektrodynamische drivers. Toch worden ze helaas zelden in hoofdtelefoons gebruikt, terwijl de techniek zich er goed voor leent. Een dergelijke hoofdtelefoon hoeft geen 4000 euro te kosten, bewijst de Mobius.
Toch is juist de prijs het struikelblok bij het model van Audeze, want ondanks het uitstekende geluid zouden we de Mobius links laten liggen en in plaats daarvan de Cloud Orbit S kiezen. Want waar Audeze 400 euro vraagt voor de Mobius, vraagt HyperX slechts 240 euro, voor vrijwel exact hetzelfde apparaat. Het enige verschil tussen beide modellen is bluetooth en dat is nu net een eigenschap die we bij een gamingheadset wel kunnen missen. Uiteraard is het prettig om draadloos te kunnen gamen, maar bij de meeste apparaten waar we op gamen - pc en console - kun je een hoofdtelefoon niet draadloos verbinden. Bovendien wil je als gamer als het even kan de latency van een bluetooth-verbinding uitsluiten. Als we tussen de modellen van Audeze en HyperX moeten kiezen, kiezen we voor de Cloud Orbit S. Die biedt hetzelfde mooie geluid en is veel goedkoper. Bovendien levert HyperX een langer snoer mee om de hoofdtelefoon op een desktop aan te sluiten. Dat snoer is bij Audeze wel heel erg kort.
Beide modellen hebben ook een nadeel: het geluid is uitstekend, maar het draagcomfort is niet optimaal. Bij beide modellen sluiten de oorschelpen goed af, zodat er weinig omgevingsgeluid doordringt. De magnetostatische drivers zijn echter ook voorzien van behoorlijk zware magneten en dat voel je. Het zijn mooie en stevige hoofdtelefoons, maar bij langere sessies zitten ze niet heel erg prettig. Bovendien is bij beide exemplaren de microfoon aan de zachte kant.
Microfoon Audeze Mobius | |
Microfoon HyperX Cloud Orbit S | |
Microfoon JBL Quantum One |
De Quantum One van JBL is zelfs nog wat zwaarder dan de modellen van Audeze en HyperX, maar zit dankzij de lekker brede oorkussens een stuk beter. Hij heeft een goede microfoon, wat hem een prima hoofdtelefoon maakt voor pc-gamers die veel met andere spelers communiceren. Ook al omdat JBL een USB-kabel mee levert, met een handige volumeregelaar. Toch zijn we niet zo enthousiast over de Quantum One. Vooral niet omdat de headtracking minder goed werkt dan bij de Mobius en de Cloud Orbit S. Ook van die andere onderscheidende eigenschap - noisecancelling - worden we niet enthousiast. Hij weet zeker wat lage ruis uit het omgevingsgeluid te filteren, maar niet de herrie die andere gamers en huisgenoten maken. En als we om die reden headtracking en noisecancelling even weglaten, blijft er opeens een best goed zittende en dito klinkende hoofdtelefoon over die zich prettig laat bedienen als je hem aan een pc koppelt. Dat geldt echter ook voor modellen die een stuk goedkoper zijn, bijvoorbeeld de andere modellen uit de Quantum-reeks.
Mocht je heel graag een gamingheadset met headtracking willen proberen, kies dan de HyperX Cloud Orbit S. Je krijgt daarmee een headset die erg goed klinkt, maar helaas niet enorm comfortabel zit. Bovendien is de bediening niet zo eenvoudig als bij andere gamingheadsets, zoals de Quantum One. Voor je tot aanschaf overgaat, is het echter verstandig om je af te vragen of headtracking meerwaarde voor je zal bieden.