Handleiding bevestigt dat Sony WH-1000XM4 geen aptX-codecs ondersteunt

Sony's aankomende WH-1000XM4-headset krijgt naar alle waarschijnlijkheid geen ondersteuning voor Qualcomms aptX- en aptX-HD-codecs. In de gepubliceerde gebruiksaanwijzing van de koptelefoon ontbreekt de ondersteuning daarvoor.

De Amerikaanse telecomwaakhond FCC heeft onder andere foto's en de gebruiksaanwijzing van de koptelefoon gepubliceerd. Die is niet voor iedereen in te zien, maar de pdf is hier te vinden.

In de handleiding is te zien welke codecs de WH-1000XM4 ondersteunt. Dat zijn alleen aac, ldac en sbc, maar geen aptX en aptX-codecs. Dat zijn codecs van Qualcomm, maar Sony is voor de XM4 overgestapt naar chips van MediaTek, stelt The Walkman Blog.

In de handleiding is ook te zien hoe de XM4 ldac ondersteunt tot 96Khz met een bitrate van 990Kbit/s. In eerdere geruchten verscheen de informatie al dat de XM4 DSEE Extreme ondersteunt, Sony's eigen technologie voor het upscalen van gecomprimeerde audio.

Sony heeft de opvolger van de populaire WH-1000XM3 nog niet officieel aangekondigd. Naar verwachting gebeurt dat ergens de komende dagen.

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

23-06-2020 • 13:31

99

Submitter: MrFax

Reacties (99)

99
99
40
6
0
52
Wijzig sortering
Wat slecht!
LDAC vereist een nagenoeg 100% sterke Bluetooth verbinding EN bij de meeste telefoons een volle accu (ivm battery management), wat je zelden hebt. En als je dat niet hebt treedt het 'adaptive' mechanisme in werking, waardoor LDAC bewezen slechter is dan standaard AptX. Hi-Res is het in de praktijk zeker niet.

Zie ook dit uitgebreide onderzoek:
https://www.soundguys.com...te-bluetooth-guide-20026/
Ze hebben ook een mooi artikel waarom je AAC op Android NIET moet gebruiken..
Het is natuurlijk jammer dat AptX niet ondersteund wordt, maar het zou voor mij geen reden zijn om de koptelefoon niet te kopen (eerder dat ik de XM3 echt ontzettend oncomfortabel vind, en ik bang ben dat de XM4 dat ook gaat zijn).

Met mijn XM3 ben ik altijd verbonden via LDAC, en ik heb geloof ik nooit last van stabiliteitsissues. Nu ben ik ook over het algemeen niet zo ver van mijn telefoon vandaan, in ieder geval niet als ik er muziek mee aan het luisteren ben. Ik kan me goed voorstellen dat je als fabrikant niet gebonden wilt blijven aan Qualcomm als je zelf een codec ontwikkelt die de kwaliteit evenaart. In de Sony app zit overigens een optie om hogere kwaliteit de voorkeur te geven over stabiliteit, en die staat bij mij gewoon aan. Ook in Android kan je 660kbps forceren als je wil.

[Reactie gewijzigd door Caviatjuh op 22 juli 2024 20:17]

LDAC in de trein is geen pretje vanwege de gebrekkige stabiliteit. LDAC is op mijn S9 bij 990kb/s broekzak gevoelig ;(
Daarnaast is/was het technisch niet eens mogelijk om LDAC op windows/osx te draaien en SBC is dan imo echt te karig.

Voor mij was de XM4 een insta-buy tot ik dit las.
Ik gebruik de XM3 voornamelijk in de trein en achter mijn PC/Laptop. Het ontbreken van AptxHD/LL bij de XM4 is dan wel echt een gemis. Toekomstige scenario wordt een TV. Ik vrees dat daar ook geen LDAC inzit. Ik had gehoopt dat Sony juist een codec zou toevoegen namelijk aptx LL voor gaming.

Voor mijn gebruikersscenario is AptX bijna altijd de beste optie door acceptabele weergavekwaliteit te combineren met top stabiliteit en een breeder gedragen standaard.

[Reactie gewijzigd door eL_Jay op 22 juli 2024 20:17]

Nou.. Je reactie houd echt geen stand. Je klaagt over het feit dat LDAC geen pretje is, en je liever Aptx hebt. Vervolgens haal je aan dat AptX een misser is want je luistert op de PC? Je snapt hopelijk dat AptX op geen enkele PC zit, toch? En op een TV al helemaal niet. Ik snap je comment dus volledig niet.

Ik heb nooit problemen gehad met LDAC.. Vreemd, maar ik wil jullie wel geloven dat jullie het hebben met een al dan niet defect apparaat.
Wat een agressie. Windows 10 ondersteunt wel AptX, maar geen LDAC. Niet dat Windows heel transparant is over welke codec gebruikt wordt. Ook kan je natuurlijk altijd een andere bluetooth adapter gebruiken die wel ondersteuning bied voor functies die je mist; AptX LL bijvoorbeeld.
Op geen enkele PC? Zowel MacOS als Windows ondersteunen gewoon AptX!
Jullie zullen dan toch eens de fout moeten zoeken bij jullie toestel en niet bij de headset of de codec. Werkelijk, Mijn S10+, Oneplus 6, 7 Pro, en nu 8 hebben 1 voor 1 nergens last van gehad. Ook niet op werk (8 uur per dag muziek) en ook niet op OV elke dag 2 uur.. Ja, met LDAC op de hoogste kb/s geforceerd.
Deels mee eens voor mijn XM2 en xperia telefoon, verbinding is altijd super goed. Wat @eL_Jay schrijft kan natuurlijk allerlei oorzaken hebben, een antenne die net niet goed zit of softwareversies die toch net niet helemaal compatibel zijn.

Dat aot-x verdwijnt is echter wel jammer, want lang niet alle apparaten ondersteunen LDAC en dan val je dus terug op sbc of aac.
Ik had laatst een tijdelijke installatie van linux op mijn laptop draaien, en verbinden met bleutooth was supersimpel. Maar ik had geen apt-x of ldac drivers geïnstalleerd, dus de audiokwaliteit leek wel 64bit, compleet waardeloos voor muziek.
Je moet niet vergeten dat Bluetooth 5.0 deze stabiliteit sterk verbetert. Moeten wel allebei de devices het ondersteunen, anders val je alsnog terug op 4.1.

[Reactie gewijzigd door MrFax op 22 juli 2024 20:17]

Toen ik het nieuws las dat er een opvolger van de XM3 komt had ik het open om te wachten tot deze uitkomt in de hoop dat deze aptX adaptive zou ondersteunen. Aptx adaptive is backwards compatible met Aptx HD en AptX Hd.
Door mijn ongeduld uiteindelijk overstag gegaan en de B&W PX7 aangeschaft en tot op heden absoluut geen spijt! Nauwelijks lag bij het kijken van Netflix op telefoon of PC.
Ik ga je moeten teleurstellen maar de XM4 zal, naast de kleurtjes gezien, nagenoeg hetzelfde ontwerp hebben als de XM3.
Ben wel nieuwsgierig welke telefoon je gebruikt?
Ik gebruik de XM3 in combinatie met een Oneplus 7 pro en heb nooit problemen gehad met LDAC.
Ik gebruik een Poco F1 met Lineage. Ik heb trouwens net even wat getest, en als ik LDAC forceer op de hoogste kwaliteit (990kbps) dan krijg ik wel stabiliteitsissues. Ik hoor het verschil in het beperkte luisteren wat ik heb gedaan volgens mij toch niet, dus ik hou het op de instelling in de Sony Heaphones app. Ik kan me ook zomaar voorstellen dat het uiteindelijk niet hoorbaar is voor me, vanwege een gebrek aan referentiekader of training. Ik vind mijn Sennheiser 598 geloof ik wel beter klinken (anders iig), maar waar dat precies aan ligt kan ik je ook niet vertellen.
Beetje off-topic, maar hoe kan ik in Android BT op een bepaalde manier forceren? Ik zit met het omgekeerde probleem, audiokwaliteit maakt me niet zo veel uit maar de verbinding is niet altijd stabiel. Heb vaker gezocht maar kon niet vinden hoe dat in te stellen is.
Developer opties kan je aanzetten door 5x op het Android buildnummer te tappen. Er verschijnt daarna ergens een extra menu in je instellingen, en daar kan je dit veranderen. Even zoeken, mocht dat niet duidelijk zijn. Overigens denk ik niet dat je een stabielere verbinding kan krijgen op deze manier. Standaard staat voor LDAC Android geloof ik op best effort. De kwaliteit wordt dus automatisch naar beneden aangepast als de stabiliteit in het geding komt. Wel zou je eventueel een andere codec kunnen proberen te gebruiken.
Het liefst zie ik een goede open standaard, maar ik kan het me goed voorstellen dat Sony z'n eigen techniek gebruikt als alternatief voor een licentie nemen bij de concurrent.

Maar als ik je artikel goed begrijp komt LDAC er eigenlijk juist positief vanaf? Ze gaan vooral aan de haal met de claim dat op 990kbps LDAC een signaal vergelijkbaar met 24-bit/96khz zou moeten doorgeven; dat is een kwaliteit waar je wat aan hebt in professionele video/audio bewerking maar die voor de luister ervaring op een koptelefoon helemaal niet nodig is.

Dan komen ze er op uit dat het 660kbps profiel een signaal oplevert wat zowel qua frequency-response en noise-floor overeenkomt met CD kwaliteit. Op de laagste setting van 330kbps valt het frequentie bereik boven de 18khz weg. Dat is waarschijnlijk hoorbaar, maar zal qua luister beleving in de meeste situaties echt niet uitmaken.

Als het gaat om die aspecten zie ik zelf eigenlijk weinig reden om LDAC te schuwen.
Het probleem is vooral de telefoon die ivm battery management en bluetooth verbinding hard terugschakeld naar 330 en met de adaptive variant (nieuw) begrijp ik dat het zelfs nog lager kan. En het forceren (op Android) heeft niet altijd effect.
Het hoeft m.i. geen open standaard te zijn, maar wel breed ondersteund. En dan is LDAC op dit moment beter dan AptX welke een Qualcomm-chip vereist.
18khz is absurd hoog voor het menselijk gehoor, dan horen wij allemaal waarschijnlijk al lang niet meer.
Ik kom met goed fatsoen niet verder dan 14khz, maar ik heb vroeger redelijk vaak buisjes in m'n oren gehad. Hoe dan ook, test het maar eens met je eigen oren: https://www.szynalski.com/tone-generator/
Voor die test moet en je DAC en je koptelefoon de frequentie ondersteunen. Zonder een echte test bij de audicien heb je geen goed beeld geluid van je frequentiebereik.
Punt blijft dat je het gebied tussen 18khz en 20khz zeer waarschijnlijk niet zult missen in het dagelijks gebruik. :P
Ik denk dat het ook een beetje een gevoelskwestie is. Als je een dure koptelefoon koopt die dan in het (net) hoorbare bereik begint te knippen voelt het onprettig, ook al hoor je het niet. Dus ik kan begrijpen dat iemand dan ook de optimale codec wilt.

Laatst was er ook een "probleem" met sommige AMD CPUs die nèt niet de beloofde tuboclock haalden. Dat merk je ook niet maar het is toch een beetje storend. (En natuurlijk een prachtige kans voor class action lawsuits waar een advocaat miljoenen verdient zonder ooit iets nuttigs aan de maatschappij bij te dragen)

[Reactie gewijzigd door _Pussycat_ op 22 juli 2024 20:17]

Gelukkig ben ik niet op de upgrade/downgrade toer en kan ik hopelijk nog jaren genieten van mijn XM3. Ik denk om heel eerlijk te zijn de overstap naar Mediatek met het totale kostenplaatje van de koptelefoon te maken heeft. Tegenwoordig telt namelijk elke cent bij die bedrijven.
Tja je gaat geen ladac gebruiken op mp3 neem ik aan tog? Ik heb ldac geforseerd op mijn samsung en speel losslwss zoals flac, ape, tta , en geen problemen met accu gebruik of stotteringnen, mja als je mp3 of mp4 gebruik ja dan moet het upscalen en dan kost het meer, ik gebruik power amp ,voor muziek en mxplauer voor films , werk perfect met ldac, je ken beter iers afspelen dat loasless is dan lossy met zo een hoge codec ,
Het is uberhaupt bijzonder lastig om precies uit te vinden welke codecs je bluetooth apparaat ondersteunt, daar wordt IMO vrij weinig over gepraat terwijl het wel belangrijk is, zeker voor high-end producten.
Laat het nou net wezen dat voor de Sony spul het wel netjes op de verpakking vermeld staat. `k heb net de doos van zowel m`n WH-X1000XM3 alsmede de WF XM3's erbij gheaald. Op de achterkant staat naast het logo van NFC, LDAC, Digital NC, DSEE HX en Qualcomm aptX HD.

Daarnaast; zowieso als je een high-end product gaat kopen wat redelijk in de prijs valt (al is dit totaal peanuts vergeleken met de echte "audiofiel" stuff natuurlijk) ga je toch eerst op zoek naar reviews? Want ik neem aan dat veel Tweakers de doos voor aanschaf nieteens zien vanwege het bestellen bij webshops etc.
ga je toch eerst op zoek naar reviews
Informatieplicht ligt bij de fabrikant. Ik zeg niet dat mensen geen reviews lezen, maar de fabrikant heeft de plicht om de juiste informatie te verschaffen.
maar de fabrikant heeft de plicht om de juiste informatie te verschaffen.
De fabrikant heeft die verplichting niet, de verkoper heeft die verplichting.
En de consument heeft (in Nederland) een onderzoeksplicht, en moet vragen om de informatie.

Bron: https://www.rijksoverheid...-bij-een-koopovereenkomst

[Reactie gewijzigd door Zer0 op 22 juli 2024 20:17]

Meze 99 Classics en dat is een audiofiel koptelefoon dat ongeveer evenveel kost als de XM3. Wat ik jammer vind aan de XM3 is het gebrek aan bass wanneer je deze bedraad aansluit. Ik kon het uitproberen in een fysieke winkel.
Draadloos valt de bass nog wel mee vind ik , ik stoor me erg aan het gebrek aan sprankelend hoog. Hij klinkt op dat vlak erg als een game PC setje van Logitech.

Voor zijn prijs is het kwa geluid nog wel best ok in feite. Waar ik me bij mijn XM3 vooral aan stoor is de totale onmogelijkheid om er op het werk even mee te videobellen, de microfoon van XM3 pakt gewoon ALLES op van omgevingsgeluid en heeft er geen NC op. Resultaat is dat dat Skype gewoon meldt dat jij de stoorzender van het gesprek bent, en je collega's geirriteerd raken over wat ze van mij op het kantoor allemaal horen rondom mij.

In een Plantronics setje van 80 euro steken ze tenminste nog een extra externe mic in om aan NC te kunnen doen op de microfoon. Die bal heeft Sony volledig misgeslaan vind ik. Ben benieuwd voor de nieuwe ...
...ga je toch eerst op zoek naar reviews?
Iemand moet het toch als eerste kopen? En als 1 op de 5000 gebruikers gemiddeld een review aanmaakt, zijn er inmiddels dus al duizenden mensen de boot ingegaan voordat er uberhaupt een review beschikbaar is. Ik kom trouwens 'dagelijks' producten tegen waarvoor helemaal geen review beschikbaar is.
Je kan met Android USB traffic debuggen en deze op een pc uitlezen met wireshark. Al dacht ik dat met Android 11 dit gewoon zichtbaar wordt in de instellingen.
Ik snap wel dat er manieren zijn om het te testen, maar wat nou als je gewoon een koptelefoon wilt kopen? Die specs staan niet echt op de voorkant van de doos
Ik denk dat als je je als koper interesseert voor codecs waarvan gebruik gemaakt wordt, dat je dan ruim voorbij het niveau van een doorsnee consument bent en de voorkant van de doos in een winkel dan geen informatiebron voor je is.
dan ruim voorbij het niveau van een doorsnee consument bent
Zoals het type consument dat 300+ euro uitgeeft aan een koptelefoon?
hangt er vanaf, bij Windows is het echt niet te vinden en moet je naar 3rd party apps. Bij Mac OS daarentegen is het 1 klik met de ALT/Option knop ingedrukt op het bluetooth icoon in je top bar en dan over je bluetooth device hoveren. Daar staat dan keurig welke codec er op dat moment gebruikt wordt. Dat wisselt dus ook tussen muziek luisteren (AAC bijvoorbeeld) en een teams call (SCO) bij mijn WH-1000XM2.
Bij Mac OS daarentegen is het 1 klik met de ALT/Option knop ingedrukt op het bluetooth icoon in je top bar en dan over je bluetooth device hoveren.
Je hebt gelijk! Bron: https://9to5mac.com/2018/...ted-bluetooth-headphones/
Bij Windows heb ik mijn XM2 twee keer in de lijst als ik op het luidsprekertje klik, 1 keer als headphone (hoge geluidskwaliteit, dus vermoedelijk AAC) en 1 keer als headset (lage geluidskwaliteit, vermoedelijk zelfs SBC). Je kan hier dus ook tussen switchen.
Klopt. Ik heb hetzelfde met mijn Sony XB950N1. Super irritant en apps als Slack en Discord hebben daar moeite mee, zelfs als ik handmatig m'n audio device selecteer.

Of misschien is het Windows die er moeite mee heeft. Sowieso mag Microsoft de Bluetotoh stack in Windows wel een overhaul geven want het komt over als iets dat in Windows 7 is gebouwd en daarna op wat sneltoetsen en knoppen in Windows 10 na niet meer aangeraakt.
Het is uberhaupt bijzonder lastig om precies uit te vinden welke codecs je bluetooth apparaat ondersteunt, daar wordt IMO vrij weinig over gepraat terwijl het wel belangrijk is, zeker voor high-end producten.
Dit inderdaad. Ik kwam er vorige week achter dat ik mijn telefoon in developermode kan zetten om vervolgens te kiezen uit meerdere codecs als default. In naast van de eeuwige nadruk op camera's en zogenaamd goed stereo-geluid uit nog steeds prutspeakertjes lijkt me dit een majeur punt: Dure koptelefoons zijn hartstikke hip, hoe goed is jouw telefoon in geluid overbrengen naar andere devices?
Interessant. Een stapje terug, dus?

Mijn WH1000-XM2 ondersteun AptX.
De WH1000-XM3 ondersteunt AptX.
De WH1000-XM4 dan weer niet.

Make up your mind, Sony?

[Reactie gewijzigd door RobinJ1995 op 22 juli 2024 20:17]

Dit komt omdat Sony is overgestapt naar MediaTek voor de Bluetooth 5.0 chip. Het is over het algemeen beter om Bluetooth 5.0 te hebben zonder aptX zolang de mediaplayer maar LDAC ondersteunt. Als je mediaplayer wel aptX ondersteunt maar geen LDAC, dan is dit inderdaad erg jammer. De verbetering van signaal in 5.0 samen met LDAC is op papier een stuk beter dan op 4.1 blijven met aptX. Dit komt omdat de range, latency en snelheid van Bluetooth 5.0 velen malen beter is dan 4.1

Waarom ze geen Bluetooth 5.0 van Qualcomm gebruiken zal wel met kosten te maken hebben. Qualcomm vraagt steeds meer van kopers vanwege hun marktpositie. Kostendrukking dus, zodat deze koptelefoon niet duurder hoeft te worden dan de vorige.

[Reactie gewijzigd door MrFax op 22 juli 2024 20:17]

Op Linux geen probleem. Op het werk wordt ik opgezadeld met een Mac en met wat tweaks kan ik momenteel nog net AptX (niet eens AptX HD) gebruiken. LDAC lijkt out of the questions op die dingen. Dus in praktijk betekent dat SBC of AAC. Voor een goede koptelefoon van ~€300 een beetje jammer.
Is ook jammer en voor de prijs van de headset geloof ik niet dat die paar euro net teveel is. Er zijn andere zaken die spelen, spierballen?
De XM3 was enorm populair. Als je daar een paar euro's meer uit kan halen dan tikt dat aardig aan.

Sowieso is een vrij standaard strategie: je brengt meerdere relatief zwaar uitgeruste producten uit. Vervolgens kijk je welke het beste verkoopt en waarom. En dan kom je met afgeleide versies die je marge maximaliseren.

Sony doet dat nog vrij netjes door dit de XM4 te noemen en niet gewoon als XM3 te verkopen Ze zullen er ook vast een en ander aan verbeteren om het waardige opvolger te maken.

Er zijn echter legio producten waar men de naam exact hetzelfde houd en alleen ergens heel klein "revision 2.0" neer zet.

Kijk maar bij Wi-Fi routers. Daar vervangt men soms de hele chipset, het besturingssysteem en halveert men het geheugen. En jij maar denken dat je dezelfde router als de buurman hebt gekocht.
Hoog tijd om ander werk te gaan zoeken
Mijn originele XM1 ondersteunt het ook.
Waar haal je vandaan dat de XM2 dit niet ondersteund?
Whoops, was in de war. WH1000XM2 ondersteunt inderdaad AptX. Ik heb ook de WF1000XM3, en die ondersteunen het niet (ook geen LDAC, for that matter) :)

[Reactie gewijzigd door RobinJ1995 op 22 juli 2024 20:17]

xm2 ondersteunt aptx en aptx hd.
Betekend dit dat de headsets waardeloos zijn om films/video's te bekijken wegens de vertraging zonder AptX LL (Low Latency)? Waarom zou iemand de XM4 uberhaupt nog gaan halen ipv de XM3...
LDAC is ook low latency, ben er erg tevreden over met series op de telefoon kijken.
xm3 heeft alleen Aptx hd, geen LL
Betekend dit dat de headsets waardeloos zijn om films/video's te bekijken wegens de vertraging zonder AptX LL (Low Latency)?
De headsets zijn sowieso niet waardeloos als je een fatsoenlijke media player gebruikt die het beeld kan vertragen ten opzichte van het geluid.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 20:17]

Het ligt er helemaal aan waar je de headset mee verbind. Als ik mijn XM3 aan mn Denon versterker (avr-x2600h) koppel dan heb ik een vertraging van 300 tot 500ms. Via mijn Galaxy S9 en HP laptop ervaar ik vrijwel geen vertraging. HP laptop heeft een AC-3168 Wifi+ bluetooth adapter. Kijkend naar video van een pratend persoon is het vrijwel niet mogelijk vertraging waar te nemen tussen het geluid en de lipbewegingen. Maargoed, in het geval van de Denon versterker is het onbruikbaar tenzij je de video gaat vertragen (dit kan met de versterker, maar is voor gaming uiteraard een no-go)
Ik heb een xm3 en of je latency ervaart ligt vooral aan het apparaat waarmee gekoppeld is. Met Samsung, Apple en Nvidia apparaten merk ik geen enkele vertraging (alles dus in sync), met een Dell XPS 9570 merk ik enorme vertraging.

Dus, ymmv maar de headset zelf is niet de bron van latency.
Alle BT headsets introduceren vertraging en zijn 100% de bron van latency.
Je gekoppelde apparaten kunnen hier netjes voor compenseren (door het beeld te vertragen) waardoor je het niet merkt. Kennelijk heeft Dell daar iets vergeten...
Op Sony's BT headphones is dat al niet merkbaar via AAC op een iPhone of welke codec dan ook gebruikt wordt op een Windows computer. Tenminste niet uit mijn ervaring.

Voor games is dat mogelijk wel een nadeel.
met video's wordt vaak het beeld 200ms later afgespeeld zodat dit synchroon loopt met het geluid.
Dit heb je niet door aangezien de video maar 200ms later begint na het op play drukken.
hetzelfde gebeurd met livestreams.
hier is veel over te vinden wat betreft de apple earpods, aangezien daar nogal wat ophef over was. deze lopen namelijk standaard ongeveer 200ms achter.

helaas kan dit in games niet en moet je daarvoor echt minder dan 50ms latency hebben wil het niet tot nauwelijks opvallen.
Maak u geen illusies over die APTX LL, ik heb hier een PEMENOL Bluetooth 5.0 Transmitter Receiver in combinatie met een XM3 en voor films cava nog ( als je er gevoelig voor bent kan je lip-sync issues wel duidelijk zien ). Maar voor games, gewoon onaanvaardbaar.
Ik heb zelf de XM3 en ben er erg over te spreken.
Ben benieuwd hoe veel beter NC werkt met de XM4 los van de verschillen in featuresets tussen de XM3 en XM4.

Daarnaast ben ik benieuwd of je met de XM4 WEL bedraad kunt bellen.
Via BT kun je met de XM3 bellen en gebeld worden.
Alleen als je de bijgeleverde snoer gebruikt, dan werkt dit niet.
Deze is TRS en geen TRRS helaas.
Mogelijk dat als ik een TRRS snoer gebruik, dat het dan wel werkt?!?

Heeft iemand hier ervaring mee met de XM3?
ik heb een AUX kabel met geïntegreerde microfoon, dit werkt prima met de XM3. De microfoons bedraad gebruiken van de XM3 werkt inderdaad niet.
Welke kabel gebruik je daarvoor als ik vragen mag? Lijkt me interessant.
Niet de TS, maar ik gebruik zelf een V-Moda BoomPro bij mijn XM3.
Die krijgt goede reviews. Mic van 30 euro. Is de interessantste mic die ik kon vinden die je in een 3.5mm plug steekt van je hoofdtelefoon waardoor je het bij 1 kabel houdt. Is echter wel een omni-directional mic, een mic die geluid het natuurlijkst weergeeft, maar wel geluid van alle richtingen zo ongeveer evengoed oppakt.

Voor mij is het voorkomen dat geluiden om mij heen goed worden opgepakt een erg belangrijke feature, dus ik geef de voorkeur aan uni-directional mics, ondanks dat deze je stem iets minder natuurlijk laten doen klinken, en sneller 'pop' geluiden oppakken (als je de P of de S of de T hard uitspreekt terwijl de microfoon recht voor je mond zit i.p.v. langs je mond (zoals de bedoeling is)).

Deze vind je bijv. terug op de wat duurdere Antlion ModMic's, die al een stuk of 6 iteraties zijn doorgaan, en waarvoor er nu 3 modellen op de markt zijn (zorgt in alle gevallen helaas wel een extra kabel):
- ModMic Uni: https://antlionaudio.com/products/modmic-uni : via 3.5mm jack, uni-directional only, +/- 50 euro
- ModMic USB: https://antlionaudio.com/products/modmic-usb : via USB (dus meest geschikt voor laptop/desktop i.p.v. smartphone), 2 mics, waarbij je moet kiezen uit een van de twee: een is uni-directional, de ander is omni-directional. +/- 80 euro.
- ModMic Wireless: https://antlionaudio.com/...ss?variant=12529444126775 : bluetooth, eveneens dual mics, +/- 120 euro

Op YouTube zijn goede (vergelijkings)tests te vinden. Overigens heb ik zelf nog geen van deze devices gekocht en heb ik besloten voor mijn gebruik voor een extra headset te gaan. Ik heb alleen een headset nodig voor laptop/desktop pc. Ik heb een SteelSeries Arctis 5 gekocht (weekje geleden voor 90 euro in de aanbieding bij bol), normaliter +/- 120 euro. Die heeft een bi-directional mic (zie hun website of websearch voor meer info), gaat via USB en heeft in de bijbehorende software nog enkele noise-filtering niveaus.

[Reactie gewijzigd door xtlauke op 22 juli 2024 20:17]

Ik heb getwijfeld over de ModMic, maar omdat die en duurder was en een extra kabel toevoegt heb ik die niet genomen. Dat was wel makkelijker geweest in combinatie met mijn andere koptelefoons die niet over een 3,5mm jack beschikken, maar compatibiliteit met de PS4 zou dan wel weer onhandiger zijn. Als ik het nu nog een keer zou doen zou ik 'm misschien wel kopen, want ik speel toch alleen maar SP op mijn playstation.

Voor die 80 of 120 euro van die andere Antlion oplossingen zou ik zeker niet gaan. Daar kan je een mooie USB microfoon plus standaard voor kopen.
Die mics die jij bedoelt zijn heel vaak omni-directional volgens mij. Als je bijv. in een stille ruimte zit of gaat streamen en er dus goed voor gaat zitten, absoluut, go for it. Als je use case gemak is, eventueel een beetje onderuitgezakt zitten, en perfecte stemgeluidskwaliteit niet het belangrijkst vindt, of juist de mobiliteit wil van het bluetooth model of het gemak van het usb model wat je ook in je tas kan stoppen en gebruiken op werk of andere werkplek, dan is er veel te zeggen voor die modellen wat mij betreft.
ik heb een paar kabels via Ali besteld en degene gebruikt die het fijnst werkte. zoekterm: aux met microfoon
ik heb een AUX kabel met geïntegreerde microfoon, dit werkt prima met de XM3. De microfoons bedraad gebruiken van de XM3 werkt inderdaad niet.
Een snoertje met een ingebouwd microfoontje! Interessant idee! Ook omdat de microfoon zo beter in de buurt van de mond gehouden kan worden! (De XM3 heeft niet de beste microfoon-sound voor calls)

Heb je een linkje?
Ik heb exact dezelfde vraag, vond het ook heel spijtig dat het snoer niet dezelfde (basis) functies biedt.
Ben ook wel benieuwd of dit mogelijk is. Momenteel heb ik een losse headset om te gamen met een Xbox controller omdat de mic niet werkt.
Dit hier..... exact dezelfde situatie...
Weet niet of het een oplossing is voor jullie Sony, maar ik heb voor mijn qc35 een kabeltje met mic gekocht.
ik heb de mijne ter reparatie gestuurd omdat de microfoon het even deed.helemaal niet deed, een daarna uitviel.(bluetooth)
Was niet te repareren, uiteindelijk geld terug gehad.
Ik vind het niet kunnen dat de microfoon al is het een koptelefoon en geen headset niet/niet goed werkt.
zeker niet als je er 279 euro voor betaald hebt.
Dat je alleen wireless kenbellen komt door de kabel , kijk met kabel bellen vereist een hoofd telefoon met 4punt 3.5” en geen 3punt 3.5” , je telefoon weet niet dat er een mocrofoon aan wezog is als je 3 punt gebruikt , en dit is vrij wel bekend ,als je dit niet eens weet dan ken je beter airpods pro halen
Ik raad je aan mijn reactie nog een keer te lezen.
Daar heb ik het over TRS en TRRS.
Als je niet eens weet wat dat betekend, dan raad ik je aan om beter Airpods te nemen.

Mijn vraag ging namelijk over of iemand ervaring had met een TRRS kabel in een XM3, of dat werkte of niet.
In eerdere geruchten verscheen de informatie al dat de XM4 DSEE Extreme ondersteunt, Sony's eigen technologie voor het upscalen van gecomprimeerde audio.
Upscalen van audio, dat is nieuw voor mij :+ Dat heet nog altijd upsampling voor zover ik weet.
Maar ach, waarom zout op deze slak leggen. Neem me niet kwalijk O-)
Bij upsamplen gaat het er om geluid op een hogere frequentie te kunnen afspelen zonder klankverschil (om bv. meerdere streams te mixen of iets af te spelen op een device met een vaste afspeelfrequentie).
Upscalen klinkt alsof ze gaan proberen compressie-artifacts weg te moffelen. Vergelijk het met de 'beeldverbeteraars' in je TV. Benieuwd of je dit niet ook beter direct uit kan zetten...
De XM-reeks is wat geluidskwaliteit betreft niet high-end genoeg om het verschil te horen tussen een standaard BT-connectie of LDAC of AptX. Ik heb een XM3, maakt niks uit.

Overigens gebruik ik enkel LDAC, zie geen reden om AptX te gebruiken. Maar dat is mijn persoonlijke ervaring natuurlijk.
Weet je zeker of het niet aan je oren ligt? ;)
Dat kan.

Anderzijds heb ik echt high-end materiaal (Focal Utopia) en daar hoor ik het verschil wel goed. Dus ik blijf er eerder bij dat de XM3 een matige geluidskwaliteit heef (vergeleken met zo'n Focal hoofdtelefoon is de kwaliteit ronduit slecht te noemen, maar dat is normaal).

Vergelijk het met UHD kijken door een bril van 20 jaar oud vol krassen: maakt weinig verschil met het pre-HD tijdperk dan ;-)

[Reactie gewijzigd door TheBlackbird op 22 juli 2024 20:17]

Laten we hopen dat de XM4 fatsoenlijke Bluetooth Multipoint support heeft.. dan wordt mijn XM3 meteen ingeruild.
Ik zit te denken om de xm4 aan te schaffen. icm met cadeau bonnen betaal ik dan op het moment 160 voor de koptelefoon. Ik heb de xm2 eerder gehad en was erg fijn, toch twijfel ik of ik nu xm3 zal kopen of wachten op de xm4.
Honestly, ik denk dat het weinig uit zal maken. In fact, misschien kan je beter wachten tot de XM4 uit is, en dan de XM3 halen voor goedkoper ;) Je kan altijd de reviews een beetje afwachten, maar het lijkt er niet op dat er echt een gigantisch verschil zal zijn tussen de 2.
ik weet niet of ze veel goedkoper gaat worden dan de 160 die ik ervoor moet neer tikken exc de tegoed bon uiteraard. Was met de xm2 ook zo. Bon kaart is van een cadeau shop met een niet heel uitgebreid assortiment dus geen webshop, dus in dat opzichte lijkt me het dan een prima deal. Had zelf verwacht dat xm4 nog meer audio codecs zou ondersteunen en misschien wat langere accuduur, dat gezegd te hebben voldeed de xm2 ook al voelde. ANC is fijn maar het is niet dat ik veel reis met het vliegtuig/Ov, meer thuis even afsluiten van de wereld met wat fijne muziek :)
Hmmm, ik ben een groot fan van m'n WH-1000XM3 (die ik helaas door een eigen stupiditeit tegen het niet meer bruikbaar heb weten te krijgen), en gebruik doorgaans alleen LDAC (veel Apple-mensen die een hebben en die vervolgens het verschil horen tussen AAC en LDAC). Het zou echter fijn zijn om de Qualcomm-tussencodecs te hebben...

Daarnaast... ben ik net iets te vaak teleurgesteld in een device waar Mediatek in zat. Van Android TV's die eigenlijk heel android om zeep helpen, tot tablets die amper iets kunnen draaien. Hoewel elk merk een 2e/3e kans verdient, is dit voor mij toch een teken om te kijken of ik m'n XM3 toch nog kan repareren, of naar iets anders te kijken (hoewel LDAC écht wel heel vet is... hoewel draadloos geen must is voor mij... en de XM3 heeft wel behoorlijk wat multi-device issues... echter die noise cancelling...)
Wat heb je gedaan dan?

[Reactie gewijzigd door toxict op 22 juli 2024 20:17]

Gok een update uitgevoerd (die bijzonder lang duren) en halvewegen het proces iets gedaan heeft waardoor de verbinding verbrak.
Alles fout. Ik heb een poging gedaan om de fit wat beter te maken met een 3D-geprint onderdeel, en daarbij per ongeluk een metalen bevestigingscomponent defect weten te krijgen (heel erg dun plaatstaal...), met als gevolg dat de hoogte van de schelpen niet meer verstelbaar is.
Denk dat ie heeft geprobeerd om terug te gaan naar Firmware 2.0.0 voor betere NC.

https://www.reddit.com/r/...firmware_flash_mdr_proxy/
Je vergeet nog budget telefoons (< 200 euro) met Mediatek Helio SoCs die niet voor uit te branden zijn.

Zo blij dat we op het werk nu ook eSim kunnen krijgen. Weg met die Nokia.
Budget telefoons zijn sowieso één en al frustratie en irritatie. Ik snap ook niet dat er een markt is voor dat soort e-waste... hoezo kijken die mensen met een dermate laag budget niet gewoon naar een leuke 2de hands telefoon.
Met auto’s idem dito, waarom per sé een nieuwe auto (insert goedkoopste merk/model) die uitgerust is als een Russische gevangenis terwijl je voor hetzelfde geld een hele leuke 2de handse kan krijgen van een paar jaar oud met een legio aan leuk speelgoed er in
Je krijgt juist enorm veel waar voor je geld tegenwoordig. Kijk eens naar dit:

pricewatch: Samsung Galaxy M21 Zwart

2340x1080 amoled scherm. 3 camera's achter. 6000(!) mAh accu. Voor 230 euro.

Dat is echt geen e-waste. Het zal niet zo snel zijn als een S-serie maar slecht is het zeker niet voor simpel consumentengebruik. Een paar jaar geleden had je voor zo'n bedrag nog niet eens iets met een vingerafdrukscanner.
De toeters en bellen op een budget telefoon maken het geen goede aankoop. Feit blijft dat ondersteuning bijna niet aanwezig is en dat de soc zo traag als poep is. Vaak hebben budget telefoons niet eens autofocus op hun camera zitten waardoor een simpele foto nemen al een hele onderneming is.

Edit: voor die 230 euro kan je ook een S9 of zelfs een s10 kopen (om in de Samsung sfeer te blijven) op marktplaats

[Reactie gewijzigd door mikesmit op 22 juli 2024 20:17]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.