Sony WH-1000XM5-koptelefoon krijgt mogelijk toch geen langere accuduur

Er zijn nieuwe foto's van Sony's komende WH-1000XM5 verschenen. Een Reddit-gebruiker wist de nieuwe koptelefoon al te bemachtigen, hoewel deze nog niet uit is. Op de verpakking wordt een accuduur tot 30 uur genoemd, wat minder lang is dan verwacht.

De foto's op Reddit bevestigen onder meer het vernieuwde ontwerp van de WH-1000XM5. Ten opzichte van zijn voorgangers krijgt de koptelefoon een minimalistischere vormgeving met een dunnere hoofdband en vernieuwde scharnieren boven de oorschelpen. Het zou hiermee niet langer mogelijk zijn om de koptelefoon 'in te vouwen'. Die wijzigingen werden al getoond in uitgelekte renders, die TechnikNews vorige maand deelde.

Diezelfde website claimde toen dat de Sony WH-1000XM5 een accuduur tot veertig uur biedt. Dat is tien uur langer dan de huidige WH-1000XM4, die het dertig uur volhoudt. Op de uitgelekte foto's van de XM5 staat echter weer een accuduur tot dertig uur vermeld. Het lijkt er dus op dat het nieuwe XM5-model toch geen betere accuprestaties biedt. Mogelijk haalt de WH-1000XM5 alsnog een accuduur van veertig uur, maar alleen bij een meer efficiënte audiocodec, zo redeneert The Walkman Blog. De accuduur van de huidige XM4 kan ook al opgerekt worden tot 38 uur bij gebruik van de SBC-codec, schrijft The Verge.

Het is niet bekend wanneer Sony zijn WH-1000XM5-koptelefoon uitbrengt. Voorgaande modellen verschenen doorgaans in augustus, maar omdat de retailverpakking van de XM5 nu al is opgedoken, zou de release ditmaal ook eerder kunnen vallen. Dit is echter nog niet bevestigd.

De retailverpakking van de Sony WH-1000XM5. Bron: Chez5160, via Reddit

Door Daan van Monsjou

Redacteur

05-05-2022 • 14:37

71 Linkedin

Reacties (71)

71
71
33
1
0
30
Wijzig sortering
I ga deze zeker weten kopen. Ik wilde de vorige 2 versie al kopen, maar vanwege andere prioriteiten moest ik het uitstellen. 30 uur is voor mij persoonlijk meer dan een voldoende.
Waarom ga je dan voor de 5 en niet de 4?
Zoals ik lees, profiteert Sony van mensen die graag de nieuwste versie willen, ongeacht wat er dan werkelijk beter aan is, en daar vervolgens ook de premium prijs voor betalen.

De 5 kan je niet invouwen, de 4 wel. Het is een apparaat voor onderweg, mobiel gebruik. Ik heb een Jabra 75T voor werk die niet in te vouwen is. Daarmee wil je echt niet onderweg zijn. De Sony (4) is dus ideaal.

Niet invouwbaar zou voor mij automatisch betekenen dat ik voor de 4 ga (of Bose maar dan mis ik LDAC en AptX). Gelukkig heb ik de XM4 kunnen kopen via een meisje dat bij Sony werkte en het met korting had aangeschaft, ze gebruikte het te weinig en gooide het voor een schamele 250 euro op Marktplaats ruim een jaar geleden :)

Ik zie tot nu toe nog geen voordelen van de XM5 boven de XM4. Alleen 1 dik nadeel.
Met de WH-1000XM4 mis je ook AptX, omdat de XM4 geen qualcomm chip heeft en AptX een proprietaire codec van hun is. Wil je dat, dan moet je de XM3 kopen.
Klopt ja. Maar eerlijkheidshalve merk je het echt helemaal niet, doordat DSEE Extreme (een feature, Sony algoritme, die je in de app van Sony aan kan zetten) je perfect voor de gek houdt wanneer je geen LDAC kan gebruiken. Het is mij niet duidelijk wat meer stroom kost, LDAC codec of geen LDAC maar wel DSEE aan. Bij beide geeft Sony aan dat het "meer stroom kost".

De limieten van de XM4 worden volgens mij helemaal niet aangepakt in de XM5. Met name dat LDAC niet werkt als je met 2 apparaten tegelijk verbonden bent (Bluetooth Multipoint kan alleen met SBC). Of de irritante touch bediening (regelmatig wil ik het volume aanpassen maar ga ik een track vooruit).

[Reactie gewijzigd door Jazco2nd op 5 mei 2022 15:41]

DSEE scheelt misschien wel in het stroomverbruik van je telefoon, vergeleken met LDAC.
Ik heb mijn XM4 teruggestuurd omdat ik er blindelings van uit ging dat deze, net als de XM1, XM2 en XM3, ook aptX zou ondersteunen.
Bovendien was het geluid lang zo goed niet als de XM3, en de extra features zijn ook nutteloos.

Het ontwerp van de XM5 ziet er ook niet bepaald uit alsof het prettiger is om voor langere tijd op te hebben, Een (nog) dunnere hoofdband gaat toch een groter drukpunt veroorzaken.

@johanneslol ...koop een XM3! meer verbindingsmogelijkheden en écht de moeite waard. Ze zijn nog te vinden en zijn een stuk goedkoper nu dan de XM4 of XM5.

Ik vind dat een hoofdtelefoon van deze (prijs)klasse ook ondersteuning moet bieden voor aptX.
Het is misschien persoonlijk, maar ik gebruik mijn XM3 met bluetooth merendeels met aptX-LL of HD zenders en daar kan SBC niet tegenop. Om dat allemaal te vervangen door LDAC is een dure grap en ook niet echt geschikt voor de toepassingen.

LDAC is wel fantastisch als je goed bronmateriaal gebruikt.
DSEE werkt overigens alleen maar met lage resolutie audio en haalt het écht niet bij de kwaliteit van goede (lossless) audio.

Multipoint connections zou je uit moeten kunnen zetten. Het is zo waardeloos wanneer apparaten spontaan met dingen gaan verbinden...en in mijn geval altijd met de verkeerde.
Ook zou het duidelijk vermeld moeten worden bij zenders én ontavngers wanneer ze terugschakelen naar SBC bij een mulit-point verbinding. Dat heeft bij mij al meerdere malen tot het uitten van groffe taal geleid en een retourzending van een produkt dat niet voldoet aan de beschrijving.

De Sony app...tja...waarom moet ik online gaan om de gebruiksvoorwaarden voor een offline app verplicht te accepteren?

Wat wel mooi zou zijn in de app is een optie om je verbonden/geregistreerde bluetooth apparaten te bewerken. Dan hoef je niet je hele headset te resetten of kan je prioriteit geven aan bepaalde apparaten. Vooral mijn WF-1000XM4 earbuds hebben daar een handje van. Luister ik lekker op mijn telefoon (in LDAC), schijnt ineens een SBC verbinding (want ja, geen aptX in de huidige Sony chips) met een andere zender veel interessanter te zijn.

Even on-topic...

Lekker belangrijk 30 of 40 uur accuduur.

[Reactie gewijzigd door Dazenet op 5 mei 2022 16:51]

Ik gebruik mijn xm3 dagelijks heel veel (super luidruchtige buren aan alle kanten + drukke straat buiten mn huiskamer), en ik ben er zó blij mee. Zeker qua accuduur, want niet alleen gaat deze gewoon ruim voldoende lang mee, maar hij laadt in pakweg een half uurtje 80% op, zo fijn!
Ik gebruik liever een hoofdtelefoon die een kabel heeft. Bvb mijn ATH-M20x heeft een kabel van drie meter, wat meer dan voldoende beweginsvrijheid geeft. En ik moet me niet bezig houden met de hoofdtelefoon iedere keer weer op te laden, wat trouwens ook niet ecologisch is. Het veelvuldig gebruik van draadloze technologie houdt verder bepaalde risico's in die onderschat worden door het grote publiek: https://pastebin.com/6UjMLHqP
Gelukkig kan je de xm3 gewoon met kabel verbinden als je dat liever doet, want hij heeft een 3.5mm input jack. Ik gebruik dit zelf om bijvoorbeeld het geluid van mijn ps5/tv en laptop te beluisteren (gecombineerd via een kleine mixer).
AptX merk je wel degelijk als zowel ontvanger als verzender AptX ondersteunen en daarbij vooral Aptx LL, nogal handig voor TV kijken e.d. via BT, de latency (ofwel skew) blijft ~ 40ms.
Maar het geluid is nog steeds minder goed dan kabel. Mijn ATH-M20x heeft een kabel van drie meter, wat voldoende bewegingsvrijheid geeft. Ik moet me niet bezig houden met de hoofdtelefoon iedere keer weer op te laden, wat minder ecologisch is. Het veelvuldig gebruik van draadloze technologie houdt verder bepaalde risico's in die onderschat worden door het grote publiek: https://pastebin.com/6UjMLHqP
Het is een concessie die we maken.
Maar op Windows is én geen LDAC én geen Sony app beschikbaar... :/
Windows is een OS...heeft niets met LDAC te maken.
Als je ingebouwde Bluetooth (normaal gesproken onderdeel van je WiFi) geen LDAC ondersteunt dan kan je eenvoudig een losse Bluetooth zender koppelen.

Je kan als je dat wilt ook een zendertje kopen dat via USB verbindt waardoor het als geluidskaart wordt gezien. De LDAC zenders kunnen 32bit/384KHz verwerken en bieden je dan ook nog bediening via je bluetooth device, mocht je dat op prijs stellen.

De app heb je als het goed is maar eenmalig nodig, en kan handig zijn om wat instellingen te veranderen. Die worden echter door je hoofdtelefoon onthouden (hoewel mijn XM4 earbuds zich daar niet zo van bewust zijn). Je hoofdtelefoon doet het prima zonder app, laat je niet tegenhouden door het gemis hiervan op Windows.
Weet je wat het is? Ik gebruik de XM4 weer bedraad en ingeschakeld voor gebruik met de apparaat haar eigen mogelijkheden. Dan is het gewoonweg een verdomd goede koptelefoon met (wel degelijk voor mij merkbare) betere noisecanceling. Heerlijk! De XM4 heeft neutralere lagere tonen t.o.v. de XM3 en dat merk je ook, een stuk minder zompig.
OM die reden ben ik een aantal maanden geleden ook voor de XM3 gegaan voor 165 euro of iets dergelijks. Vond het prijsverschil met de 4 te groot en wilde toch liever wel Ldac. Ik vind deze 5 wel mooier, maar op kunnen vouwen is wel iets dat ik vaak gebruik onderweg in de kantoorpikkentas.
Als Sony de problemen met microfoonkwaliteit van de XM3 en XM4 heeft aangepakt, dan spreekt dat weer in het voordeel van de XM5 - voor mensen die daar belang bij hebben in ieder geval. Jij hebt een Jabra voor werk, maar er zijn genoeg mensen die hun ANC headphone ook bij calls inzetten en dan is microfoonkwaliteit belangrijk.
Los daarvan is inklapbaarheid wel een dingetje, maar ook dat hangt af van hoe en waar je 'm gebruikt (en hoe en waar je 'm wilt opbergen).

Kortom, eerst maar even afwachten tot het ding daadwerkelijk is gelanceerd en we goede reviews hebben gezien, dan pas kun je echt een goede afweging maken.
Waarom zou je oordopjes willen vouwen? :+
(Ik denk dat je de Jabra Evolve 75 bedoelt.)
Omdat de poster schreef ...
k heb een Jabra 75T voor werk die niet in te vouwen is.
... en dat model betreft in-ears ;)
Ik ben zelf ook altijd van nieuwste modellen/edities kopen, maar er van uitgaande dat deze waarschijnlijk begint met 350+ euro adviesprijs, zou je dan niet gewoon de XM4 kopen voor ca. 240 euro? Accuduur hetzelfde, de XM4 is nog in te vouwen en qua codecs mis je waarschijnlijk niks.
Ik heb zelf de XM3, geweldig ding :)
Ze zakken vaak snel in prijs en ik hoop dat de nieuwe ondersteuning krijgen voor nettere codex.
ik twijfelde over de 4, met name over toch de tegenstrijdige berichten over mogelijke gebrekkige multipoint pairing.
Hopelijk is dat verbeterd, dan is het een nobrainer.
Als de belkwaliteit fors is verbeterd, dan ga ik ook de xm5 kopen. Krijg veel klachten te horen met mijn huidige xm4.
Welke andere prioriteiten?
Een gas rekening die ontploft en moest dus isoleren. En ging voor het eerst samenwonen.
Net ff wat belangrijker....
Mee eens. Ik gebruik al jaren de WH-1000XM3, en accuduur is echt niet dat waar ik verbetering wil zien.
Ben ik de enige die dit design veel minder vindt dan die van zijn voorgangers? Het doet me een beetje denken aan de airpods max.
Dat was ook mijn eerste reactie, en dan vooral de negatieve aspecten.
Nee. Je bent wmb niet de enige. Vind de band in de aansluiting met de schelp te dun; te fragiel eruitzien.
Het lijkt eerder op de Bose 700, dat tevens uitegbracht werd vóór de Airpods Max.

Ik ben ook geen fan van dit design, de hoofdband ziet er veel te dun uit.
Ik kan er zeker van zijn dat dit meer druk uitoefent op het hoofd. Ik vind die van de XM4 al veel te dun vergeleken met mijn HyperX Cloud 2, wat meer comfort aanbiedt.

Het vouwbaarheid was ook een grote pluspuntje imo, met mijn XM4 is het echt handig om het op te vouwen tot een klein formaat en dagelijks mee te sleuren naar kantoor.

Maar bon, er zijn mensen die beweren dat de Bose 700 comfortabel is. Ik hoop dat dit hier ook het geval gaat zijn, want ik weet uit eigen ervaring dat de QC35 veel comfortabeler was dan mijn XM4's.

[Reactie gewijzigd door Mayonaise op 5 mei 2022 15:49]

Ik hoop dat ze het soundprofiel een keer aanpassen. Dan zou het de headphone voor mij zijn. De rest bevalt mij wel.

Maar het geluid is veel te donker en de bas overheerst en gooit de midden en hoge tonen weg.

Ben zelf geen audiofiel maar dit stoorde mij enorm.
Heb je dit al geprobeerd?
400 Hz : +0
1 kHz: +4
2.5 kHz: +6
6.3 kHz: +0
16 kHz: +0
Clear bass: -1
https://discussionsbytopi...equalizer-settings-reddit
Heb de headphone niet meer. Maar goede tip voor andere misschien.

Maar de equalizer kan Maar "zoveel" doen. Het is echt de headsets eigen. En het is niet mijn smaak profiel.

Maar who knows probeer ik de xm4/5 nog een keer.
Ik heb verschillende Sony headphones geprobeerd met extra bass en ze zijn allemaal ...hoe zeg het netjes... tuk.

Ook de XM4 heeft een overdreven laag dat het midden en hoog vetroebeld. Vooral omdat het laag nogal een trage respons heeft wat veel inlvoed heeft op de rest van de frequenties.

Natuurlijk is dat persoonlijk, maar je kan toch het beste een vlakker geluidsveld hebben en dan eventueel een beetje meer hoog/midden/laag toevoegen als je dat graag wilt. De XM3 was een flinke sprong vooruit ten opzichte van de XM2, vooral het gebruik van de analoge versterker was een opvallende en positieve verbetering voor het totale geluidsbeeld. Ik weet eigenlijk niet of de XM4 en XM5 hier ook nog gebruik van maken. Ik weet alleen wel dat als je geluidskwaliteit belangrijk vindt, je in mijn opinie beter de XM3 dan de XM4 kan gebruiken.

Van het geluid van de XM5 weet ik uiteraard niets.
Ik gebruik zelf https://play.google.com/s...ewitt.wavelet&hl=nl&gl=US Hiermee wordt het geluid gecorrigeerd a.d.h. de gemeten frequentiecurve van een koptelefoon. De XM3 etc hebben zo'n profiel en dit geeft een meer neutraal, opener geluid.

Vervelend is wel dat Wavelet beter werkt met analoge koptelefoons dan BT. Bij sommige muziek krijg je oversturing en gaat het kraken. Je kunt dan een grotere sample instellen, maar dat helpt niet veel. Desondanks gebruik ik het standaard, want het klinkt echt veel beter.
Ik zou zo graag willen dat dit model waterdicht wordt! (Al is het maar ip65). Dan kun je er in elk geval veilig mee sporten en mee in de regen lopen.
Ondanks dat de XM4 geen rating heeft, gebruikt mijn vrouw 'm al dik een jaar buiten zonder problemen, ook in de regen.
Totdat de touch sensor op tilt slaat. Dit gebeurt ook bij condens in droog weer.
Dat heb ik nog niet gemerkt. Je zou dan wel het touchpaneel uit kunnen schakelen in de app.
Die kan je uitzetten in de Headphones app van Sony!
Het keurmerk krijgen is onhaalbaar maar dit soort apparaten zijn al tijden prima bestand tegen een lichte regen en zweet.
Heb de mijne, XM4, ook meerdere keren in de regen gebruikt en tot nu toe geen enkel problemen mee gehad.
Ben benieuwd of er echt verbeteringen zijn deze keer. Mijn XM3 doet het nog perfect en in prima staat, XM4 was het niet waard om destijds te switchen. Zeker niet met oude design. Maar gebruik 'm zoveel dat ik een nieuwe, verbeterde versie wel zou overwegen. Gaat de XM3 wel naar vrouwlief voor thuiswerken.
Hoewel mijn XM4 nog lang niet aan vervanging toe is vind ik het toch een beetje jammer dat ze het design ervan veranderen. Ik heb opzich geen probleem met een nieuw jasje (al vind in het ontwerp van de X, XM2, XM3 en XM4 persoonijk mooier dan dit, maar dit is nog steeds niet slecht), maar de XM5 lijkt zich minder compact op te laten plooien en dat is gewoon jammer. De XM-reeks is zo'n goeie kwaliteit geweest die ook nog zeer compact mee te nemen was, dat lijkt met de XM5 te eindigen... De batterijduur vind ik op dit moment niet echt een negatief iets, gaat lekker lang mee. Langer mag natuurlijk altijd maar zou er niet van wakker liggen...

[Reactie gewijzigd door Loller1 op 5 mei 2022 14:56]

Die smalle hoofdband ziet er echt niet prettig uit. Ik vind die van de 4 eigenlijk al wat aan de smalle kant.
Kortom... nieuwe dure versie... Niet meer inklapbaar, etc.... > duidelijk.... voor degene die nog twijfelen, gewoon voor de 3 of 4 gaan ipv deze.
Currently rocking the XM3 met veel plezier. Enige nadeel is dat de hoofband aan alletwee de kanten op dezelfde plek gescheurd is. Plakken heeft niet veel zin want de lijm breekt zo weer open. Helaas is dit een euvel dat al sinds de eerste generatie speelt en ook in de vierde generatie nog niet is opgelost. Als mijn XM3 aan vervanging toe is of definitief/volledig uit elkaar valt, zal ik dan ook zeker kijken naar deze XM5!

Persoonlijk ben ik erg fan van het design, en als iPhone gebruiker merk ik niks van het ontbreken van AptX want daar wordt toch alleen maar gebruik gemaakt van AAC of SBC. Dus zolang AAC ondersteund wordt ben ik al lang blij.
Hoop voornamelijk dat je die niet gewoon daadwerkelijk kan opladen met iedere usb-c kabel en lader. Ik heb stuk of 4 blokken en meerdere kabels geprobeerd hier op mn xm4 en maar 1tje doet het. En dan bedoel ik dus dat hij helemaal niet laad, ook niet heel traag.
Vind het een belachelijke designflaw, vooral omdat ze zelf niks meeleveren.
Bij mijn XM4 zat een USB-C kabeltje van +/- 20 cm. Die doet het altijd.
Die kabel doet he prima ja, maar dus niet in ieder oplaad block. Hij laad daarmee wel via m’n pc, niet via de 3 laad blokken die ik geprobeerd heb in combinatie daarmee.
Enige wat nu voor me werkt is m’n iphone lader met een random usb-c naar usb-c kabeltje wat ik had liggen

[Reactie gewijzigd door Timmmeeehhh op 5 mei 2022 16:59]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee