Uitgelekte promovideo Sony WF-1000XM4-oortjes geeft LDAC-support prijs

Er is een promovideo van de aankomende Sony WF-1000XM4 uitgelekt. De draadloze noisecancelling-earphones krijgen ondersteuning voor Sony's LDAC-codec voor hogeresolutieaudio. Ook hebben ze een ipx4-certificering, wat betekent dat ze waterbestendig zijn.

De video wordt gepost op Reddit, in het Frans en het Nederlands. Naast de LDAC-codec krijgen de oortjes DSEE Extreme, een techniek die de WH-1000XM4-headphones ook al hadden. Dat is een algoritme waarmee door middel van kunstmatige intelligentie geprobeerd wordt de informatie te herstellen die bij het comprimeren van muziek verloren is gegaan. Het algoritme probeert dus van lossy muziek weer lossless muziek te maken. Ook krijgen de oortjes nieuwe drivers, nieuwe 'V1'-processors en is de 360 Reality Audio-functie aanwezig.

Ook aan de microfoons zou Sony gesleuteld hebben. Ze zouden beamforming gebruiken om de gebruiker beter te verstaan. Daarnaast hebben de oortjes sensoren die de trillingen van de stem die via de schedel doorgegeven worden, ook kan oppikken en kan gebruiken bij gesprekken. Verder is ook 'speak to chat' aanwezig, waarbij media op pauze gaan als de gebruiker praat. Sony waarschuwt in de promo al voor 'zeldzame gevallen' waarin vibraties ten onrechte aangezien worden voor spraak. Sony sluit niet uit dat dat gebeurt bij bijvoorbeeld hoesten of neuriën.

Net als bij de voorganger, de WF-1000XM3, is er actieve noisecancelling. Zoals bij Sony's WH- en WF-modellen bekend is, is er hier ook weer een adaptive sound control-modus, die detecteert wat voor activiteit de gebruiker uitvoert en daar het profiel op aanpast. Zo komt er in de video wat omgevingsgeluid binnen als de gebruiker wandelt, maar in de bus wordt het zo veel mogelijk buitengehouden. Ook zijn er presets voor locaties in te stellen. Wat echter volledig nieuw lijkt, is de automatic wind noise reduction. Bij noisecancelling-geluidsapparatuur kan het geluid van de wind nog wel eens versterkt worden in plaats van het tegenovergestelde en Sony claimt daar nu iets voor te hebben.

De accuduur moet in totaal 24 uur bedragen, waarvan 8 uur aan lading in de oortjes zelf zitten en 16 uur in de accu van het doosje. Dat is met actieve noisecancelling aan; wie dat uitzet, mag een totaal van 36 uur gebruik verwachten. Ook moet het doosje de oortjes snel kunnen opladen: Sony claimt dat vijf minuten laden genoeg is voor zestig minuten luisteren. Laden kan draadloos of via de usb-c-aansluiting in het doosje. De video toont de bluetoothoortjes in twee kleuren: zwart en zilver.

Een prijs vermeldt het filmpje niet, maar WinFuture kwam op donderdag met nieuwe renders van de oortjes naar buiten. Daarbij meldde het veel van de technische details die ook in deze promo genoemd worden. Daarnaast had WinFuture wel een prijs om te onthullen: 279,90 euro. Ook zouden de oortjes 'binnenkort' in Europa te koop zijn.

Afbeelding linkt naar de video

Renders afkomstig van EvLeaks, 20 mei

Door Mark Hendrikman

Redacteur

30-05-2021 • 13:23

60 Linkedin

Lees meer

Reacties (60)

60
60
33
7
0
23
Wijzig sortering
Kan iemand me uitleggen waarom Bluetooth audio zo slecht is?
Een gebrek aan bandbreedte kan het toch bijna niet zijn. Volgens mij kan Bluetooth 1.0 al minstens 1mbit leveren en dat is genoeg voor 128bit MP3 en eerlijk gezegd is dat in 90% van de gevallen genoeg. Niet altijd maar we hebben het dan ook over de ondergrens van 10 jaar geleden. Ik neem aan dat er tegenwoordig fors meer bandbreedte is dan die ene mbit. Iedere moderne verbinding zou toch snel genoeg moeten zijn om lossless audio (zoals FLAC) te versturen? Of schat ik dat nu zo verkeerd in?

Dan LDAC, is dat nu zo'n verbetering?
Als ik Wikipedia mag geloven gebruikt LDAC minimaal 303 kbps en maximaal 990 kbps. Dat is zeg maar van mp3-320 tot fors meer dan FLAC. De grote meerderheid kan het verchil tussen mp3-320 en FLAC al niet horen en zeker niet onder minder dan ideale omstandigheden. Als je ruisonderdrukking gebruikt kan ik me niet voorstellen dat je nog iets over houdt van dat verschil in kwaliteit en al helemaal met van die kleine doordopjes.
Omdat LDAC een proprietary decoder vereist is het voor mij sowieso een ongewenste codec.

Ik heb het gevoel dat ik iets over het hoofd zie of me fors verreken. Wie corrigeert mij even? Haal ik ergens bits en bytes door elkaar ofzo?

Met AI-algoritmes om het geluid te verbeteren na compressie heb ik alleen maar slechte ervaringen*. Die lijken meer kapot te maken dan te verbeteren. Misschien dat het zin heeft als je bronmateriaal echt heel slecht is, maar volgens mij heeft het weinig zin. De genialiteit van MP3 en andere audiocompressie is juist dat er slim gesneden wordt in de data die je toch niet kan horen door de beperkingen van onze menselijke perceptie. Dan heeft het ook weinig zin om te herstellen wat je toch niet hoort.

* Ik heb het specifiek over 'compressie herstellers'. Met software, zoals een equalizer, is de ervaring wel degelijk te verbeteren. Maar dat heeft niks te maken met het "herstellen van compressie".

[Reactie gewijzigd door CAPSLOCK2000 op 30 mei 2021 14:32]

Het verhaal is complexer dan gewoon bitrates en toont aan hoe bluetooth universeel overkomt maar achter de schermen toch niet zo universeel of ideaal is opgebouwd voor hedendaagse toepassingen.

Het standaard audioprofiel A2DP (Advanced Audio Distribution Profile) gebruikt standaard SBC (Low-complexity sub-band codec) compressie met een maximum bitrate van 320kbit. SBC is vooral ontwikkeld om weinig processorkracht nodig te hebben om te coderen en decoderen. Zo kan men bluetooth apparaten eenvoudiger, goedkoper en energiezuiniger houden. Dit gaat wel ten koste van de geluidskwaliteit omdat er simpelweg geen ruimte is voor complexe berekeningen die een betere compressie bieden bij een betere geluidskwaliteit. Bovendien ga je vaak gecomprimeerd geluid (bvb. MP3) nog eens comprimeren en dat komt de kwaliteit al helemaal niet ten goede. Let ook nog eens op dat de bitrate kan terugvallen in situaties bij minder goede ontvangst of storing door andere apparaten.

A2DP ondersteunt wel een optionele feature waarbij een MP3 stream rechtstreeks gestuurd kan worden en gedecodeerd kan worden door de ontvanger. Daarmee sla je de stap van tweede compressie over maar het moet wel passen binnen de beschikbare bandbreedte en het apparaat moet het ondersteunen.

Hetzelfde kan ook gebeuren bij AAC waarbij de bluetooth hoofdtelefoon het decoderen van het AAC bestand doet en zo een extra transcoding stap vermeden wordt.

Ondertussen zijn er hiernaast al een heleboel andere codecs ontwikkeld om te gebruiken via bluetooth maar je blijft altijd ondersteuning nodig hebben bij de apparaten én je blijft zitten met een extra vertaalslag. Vaak is de kwaliteit wel beter dan via SBC maar SBC werkt tenminste wel altijd met alle apparaten die A2DP ondersteunen.

[Reactie gewijzigd door Admiral Freebee op 31 mei 2021 10:34]

Bedankt voor de goede uitleg
Nee dat kan ik niet, want Bluetooth audio is helemaal niet zo slecht... Waar haal je dat vandaan? Er is wel veel kwaliteit verschil tussen Bluetooth koptelefoons.

Ik had eerst een van Sony van rond de 100 euro (dr-btn200 geloof ik), die was wel ok... maar toen ben ik eens gaan luisteren naar verschillende highend Bluetooth koptelefoons en vervolgens vond ik het nergens meer naar klinken. Vervolgens de wh1000-xm3 gekocht en die is wat mij betreft gewoon top. Later de wf1000-xm3 ook meegepikt bij een aanbieding (soms zijn dopjes fijner dan over ears) en die klinken ook top.

Wat die ldac betreft, ik hoor het verschil niet eigenlijk... En aangezien ldac in ieder geval bij de xm3 niet tegelijk actief kan zijn met de equalizer vind ik het zonder zelfs beter klinken omdat ik dan het geluid een beetje naar mijn smaak kan tweaken. Zou op zich ook met een aparte equalizer kunnen misschien maar aangezien ik met de eq uit eigenlijk geen verschil hoor tussen de codecs is het mij de moeite niet.

Wellicht dat het voor de echte audiofiel nog verschil maakt, maar voor mij niet (ondanks dat ik dus wel op het punt zit dat ik niet meer naar goedkopere Bluetooth koptelefoons kan luisteren).
Nee dat kan ik niet, want Bluetooth audio is helemaal niet zo slecht... Waar haal je dat vandaan? Er is wel veel kwaliteit verschil tussen Bluetooth koptelefoons.
Omdat ik het kan horen. Ik heb een koptelefoon uit het betere segment die SBC (standaard) en A2DP (extra) ondersteunt en het verschil is fors. Ik snap niet waarom. Volgens de specs gebruikt SBC 345 kbps. Dat is meer dan de beste MP3's. Niet dat er niks te verbeteren is aan MP3 maar een 320 kbps is alleen onder de beste omstandigheden van lossless audio te onderscheiden. Ik snap niet dat een codec die meer data geruikt dan MP3-320 zo ontzettend veel slechter klinkt.
Tenzij de SBC-implementatie van mijn koptelefoon onder de maat is, maar van anderen hoor ik hetzelfde dus ik geloof niet dat het aan mijn koptelefoon ligt.
Er is vast een goede verklaring voor en ik gok dat ik ergens bits en bytes door elkaar heb gegooid, maar ik snap het niet.

[Reactie gewijzigd door CAPSLOCK2000 op 30 mei 2021 15:14]

SBC is dan ook ontwikkeld om energiezuinig te zijn en om weinig complex te zijn zodat er niet veel rekenkracht nodig is voor het coderen en decoderen. Daardoor gaat SBC ook minder goed om met de beschikbare bandbreedte en is de kwaliteit bij dezelfde bitrate wellicht lager.

Bovendien wordt deze compressie al toegepast op audiobronnen die vaak al gecomprimeerd zijn wat de kwaliteit ook niet ten goede komt.
Het probleem is natuurlijk ook deels dat écht goede koptelefoons vrijwel allemaal bedraad zijn, en datzelfde geldt voor IEMs. Ik las laatst dat bijvoorbeeld de HiFiMAN Ananda BT erg goed is, maar die kost ook 1200 euro en is een van de zeer weinige high-end bluetooth koptelefoons. Ter vergelijking, de bedrade versie kost 300 euro minder. Er zit dus al 300 euro in alles wat die koptelefoon draadloos maakt; geïntegreerde DAC, accu, processoren, ontvanger, noem maar op.

Als je je dan bedenkt dat de meeste Bluetooth koptelefoons uit het hogere segment zo rond de 300 euro kosten wordt het opeens duidelijk waarom een goede bedrade koptelefoon voor de helft van de prijs velen malen beter kan klinken. (Bijvoorbeeld een Beyerdynamic DT770/990, Grado SR80e, AKG K371)

Ik denk dat compressie ook echt wel iets doet overigens, maar feit blijft dat echt veruit de meeste BT oortjes/koptelefoons gewoon niet zulke hele goede oortjes/koptelefoons zijn.
Alle goede IEM's die bedraad zijn, zijn modulair bedraad. En dan kan je weer BT ertussen zetten.
Zie hier de Nyx BT5 van Null Audio, heb ik laast voor m`n eigen IEM's gekocht.
BT5, USB-C oplaadbaar, Qualcomm® aptX™ audio, aptX™ HD, AAC en SBC.
Dat is inderdaad gaaf, Fiio heeft ook soortgelijke bluetooth adaptertjes. Denk alleen dat het wel afdoet aan het gemak van true wireless headphones.
Ik heb ook al een paar jaar true wireless buds (Sony X1000M1 en 3) die ik gewoon voor "dagelijkse OV" gebruik voornamelijk want in zo`n drukke omgeving is dat prima zat. Maar het is af en toe eigenlijk makkelijker dit soort BT (Draadje tussen de oortjes) - want je kan simpelweg als je het even niet gebruikt laten "hangen" om je nek.

Terwijl met fully wireless buds ik meestal even eentje in m`n zak doe als ik moet praten met mensen in de winkel en/of geneigd ben om de doosje erbij te pakken en het compleet weg te zetten.
Dat is een goede om te onthouden! Ik heb zelf ooit mijn Brainwavs B2's voorzien van stekkertjes omdat de kabel stuk was gegaan. Wat een ongelooflijk priegelwerkje was dat overigens.

Ik vraag mij eigenlijk af hoe mijn 10 jaar oude B2's zich verhouden met wat er nu op de markt is.
Is er een BT versie van de Ananda? Thanks, dat is interessant, al was het alleen al maar vanuit technisch oogpunt!
Volgens mij kloppen je bits en bytes wel. Het hoeft ook niet per se aan de dataoverdracht te liggen natuurlijk, de koptelefoon moet ook een goede dac hebben (los van de drivers zelf). Maar goed, ik heb zo natuurlijk ook geen idee of jouw koptelefoon voor mij dan ook minder zou klinken... Kan ook dat jij gewoon meer audiofiel bent dan ik :)
Een 320kbps MP3 is alleen onder de beste omstandigheden van lossless audio te onderscheiden??

Sorry, maar dan is er iets mis met je oren. Als je een goede audio setup thuis hebt, kan je duidelijk verschil horen tussen MP3 en lossless audio. Het grootste verschil zit hem in het stereobeeld, ook wel de plaatsing van de instrumenten genoemd. Bij MP3 klinkt het alsof de instrumenten dicht opeen gepakt zijn, terwijl bij lossless audio er duidelijk ruimte tussen de instrumenten zit. Daarnaast lijdt MP3 erg onder een reductie van de dynamiek door de compressie, ook als je 320 kpbs gebruikt.
Een 320kbps MP3 is alleen onder de beste omstandigheden van lossless audio te onderscheiden??

Sorry, maar dan is er iets mis met je oren. Als je een goede audio setup thuis hebt, kan je duidelijk verschil horen tussen MP3 en lossless audio.
Alles is relatief. Een goede geluidsinstallatie thuis vind ik de beste omstandigheden.

De meeste mensen hebben geen goede audio setup en zeker geen koptelefoon die zich daar mee kan meten. En dan nog zullen de meeste mensen het verschil niet horen als ze er niet nadrukkelijk op letten. En zelfs als ze het wel doen dan bevat de meeste muziek niet genoeg dynamiek om een zinnig verschil te maken. De meeste muziek wordt helaas niet gemixt voor audiofiele installaties maar om het goed te doen op de piepkleine oordopjes waarmee naar Spotify geluisterd wordt.

aan hieronder: Nee, ik sta achter mijn formulering. Dat verschil hoor je allen onder de beste omstandigheden. Het heeft geen zin om mijn post uit te breiden met een betoog over hoe goed of slecht het precies moet zijn.
99% van de muziek wordt niet onder die omstandigheden geluisterd. Als je een oordopjes met noise cancellation gebruikt lijkt het me heel onwaarschijnlijk dat je het verschil kan horen.

[Reactie gewijzigd door CAPSLOCK2000 op 31 mei 2021 17:49]

Het is misschien wel handig om dat er bij te zeggen.
Zoals je je bewering nu deed klopte die dus niet.
Ligt eraan wat je slecht noemt. Bedrade opties die veel goedkoper zijn klinken gewoon beter.
Omdat LDAC een proprietary decoder vereist is het voor mij sowieso een ongewenste codec.
Oprechte vraag: jij gebruikt dus ook geen MP3, AAC of (om bij Bluetooth te blijven) aptX?

LDAC is meer open (de encoder is vrijgegeven onder een Apache licentie) dan de meestgebruikte audio codecs.
Hopelijk passen die wat beter dan de WF-1000XM3. Tot mijn spijt heb ik deze gekocht als cadeautje voor mijn vrouw, en ze vallen veel te makkelijk uit haar oren. Bij mij blijven ze iets beter zitten, maar alsnog verre van comfortabel en met een erg matige pasvorm. Ik kan ze niet langer dan een half uurtje dragen voordat het pijn gaat doen.

Voor mezelf heb ik een set Jabra Elite 75T's gekocht; in theorie iets minder goede noise-cancellation, maar in de praktijk zitten die zoveel beter in mijn oren dat ze veel meer geluid tegenhouden. Bij Mrs. FragFrog doet de noise-cancellation in de WF-1000XM3's zelfs helemaal niks omdat ze zo belabberd aansluiten.

Beter codecs en betere ANC enzo is allemaal leuk, maar wat voor mij veel belangrijker is, is hoe goed een set dopjes in mijn oor past. Ik hoop dat Sony hier ook aan gewerkt heeft; ze zien er in elk geval minder bulky uit dan de WF-1000XM3, dus wie weet.
Ik heb ze ook je moet ze ewcht in je oren draaien, dan zitten ze goed...er alleen maar instoppen, dan vallen ze er al snel uit.
je moet idd even 'leren' hoe je ze goed inbrengt.

Ik ben verder erg blij met wat ik zie in die video, precies waar ik hoopte: minder lomp en Ldac.
Heb je wel geëxperimenteerd met de verschillende tips die je er bij krijgt dan? Ik heb in het begin allemaal verschillende geprobeerd maar nu zitten ze top bij mij.
Wacht, er zaten meer tips bij? Dat was me nooit opgevallen! En wat is dat @litebyte, helpt het nou als je ze in je oor doet zoals in de handleiding staat? Daar was ik nooit op gekomen!

... ja natuurlijk hebben we de verschillende tips geprobeerd, en doen we de draai :+

Zelfs een extra setje aftermarket foam tips getest (bedankt voor het advies @un1ty!) ; maar het feit dat er aftermarket tips voor de WF-1000XM3 bestaan geeft wel aan hoe belabberd die dingen zitten bij veel mensen. Er hangt domweg teveel gewicht net buiten je oor, en dat drukt met een beetje pech ook lekker net tegen je oorschelp aan (bij mij in elk geval) wat pijn gaat doen.

Allicht dat je er uiteindelijk aan went, maar mijn Jabra's zaten gelijk vanaf het begin vele malen beter. Moet je ook in je oor draaien, maar er hangt geen kolossale unit net buiten je oor waardoor ze veel beter afsluiten en blijven zitten. De WF-1000XM3 is domweg niet geschikt voor veel actieve gebruikers, en dat lijkt met de WF-1000XM4 beter te worden als ik die renders zo zie.
Oneens. Juist omdat er veel verschillende aftermarkets tips zijn voor de XM3, betekent helemaal niet dat de XM3 slecht is. Waarom denk je dat er een bedrijf als Dekoni Audio bestaat? Die hebben ook heel veel oorkussens voor heel veel koptelefoons en in-ears:
https://dekoniaudio.com/product-category/bulletz/

Oh kijk, ze hebben zelfs tips voor Airpods Pro.

De standaard siliconen tips voor de XM3 passen niet goed bij mij maar zodra ik de bijgeleverde rubberen tips uitprobeerde, zaten ze als gegoten. Ze vallen onmogelijk eruit.
Airpods pro hebben ook aftermarket tips, en die vallen bij veel mensen toch echt wel goed in de smaak.
Aftermarkettips bestaan voor zo ongeveer alle inears. De tube-maten zijn redelijk standaard en als je bij bijv. Comply gaat kijken zie je een grote variëteit aan modellen en merken waarbij alle populaire opties uiteraard vertegenwoordigd zijn. Verder kan het gewoon een ding zijn dat bepaalde oren minder geschikt zijn voor specifieke modellen. De Elite 75t en 85t vallen bij mij ook wel eens uit mijn rechter oor, de enige die dat zonder aparte vleugeltjes niet doen is de Freebud van Huawei.
Ik gebruik al jaren geen in-ears meer, maar ik herken het probleem. Heb het gehad met vrijwel elk merk. Wat voor mij goed werkte waren de tips vervangen door comply-foam te vervangen (die goedkope gele oordopjes die ze nog wel eens in vliegtuigen aanbieden). Je kan ze ook van redelijk goede kwaliteit krijgen (3rd party), zit altijd perfect en veel zachter in het oorkanaal. Weet niet of ze het gewicht even goed zullen houden, dat zul je uit moeten proberen.
Voor wie geïnteresseerd is.

Ik had hier dezelfde ervaring mee en na wat zoeken op internet ben ik uitgekomen op Truegrip Pro eartips van Comply.
Persoonlijk vind ik deze super zitten en geeft tevens een upgrade aan de geluidskwaliteit.
Is wel een redelijke uitgave maar ze gaan redelijk lang mee. Maanden met 1 set tips, afhankelijk van gebruik natuurlijk.

Echt een aanrader.
Precies dit trekt me aan in de render van het nieuwe model. De oude is technisch prima, maar doordat een flinke unit in het oor hangt is een perfecte fit noodzakelijk omdat anders de boel uit je oren valt. De grootte weerhoudt me ervan ze lekker actief mee naar buiten te nemen.
Ik heb hetzelfde.. Qua pasvorm zijn ze niet geweldig, ik moet ze bijna tot aan het pijnlijke in duwen, dus was niet geweldig, maar ik heb ze wel gehouden als tweede paar naast mijn QC35 over-ears. In de zomer wel zo fijn.

Als deze MX4's beter zitten, koop ik die.. Qua geluid heb ik weinig te klagen van de MX3's. Ik woon in een drukke buurt, nabij Schiphol, en deze weten het meeste weg te filteren, met zuivere geluidskwaliteit. Alleen de pasvorm is wat minder (alle bijgeleverde dopjes geprobeerd).
Ben heel nieuwsgierig naar die automatic wind noise reduction, want dat is precies waarnaar ik op zoek ben. Heb gewoon als test wel eens de Sony WH-1000XM4 op de fiets geprobeerd. En zonder noise cancellation had je eigenlijk opvallend weinig last van wind noise, maar met noise cancellation was het gewoon een verschrikking. Nu is de wind noise bij oordopjes natuurlijk anders dan bij die over de ear headphones, maar het gaf wel aan dat wind noise anders is dan andere lawaaibronnen.
Dus mochten deze oordopjes de wind noise inderdaad kunnen reduceren dan staan ze hoog op mijn verlanglijstje.
Ik vind het sowieso een bijzonder slecht idee om noise cancelling te activeren als je deelneemt aan het verkeer. Het geluid van het verkeer is enorm belangrijk om je bewust te kunnen zijn van alle overige verkeersdeelnemers. Op de fiets heb ik het daarom altijd uit staan, maar ook als voetganger voelt het een stuk veiliger als ik geen noise cancelling gebruik.
Ik vind het sowieso een bijzonder slecht idee om noise cancelling te activeren als je deelneemt aan het verkeer. Het geluid van het verkeer is enorm belangrijk om je bewust te kunnen zijn van alle overige verkeersdeelnemers. Op de fiets heb ik het daarom altijd uit staan, maar ook als voetganger voelt het een stuk veiliger als ik geen noise cancelling gebruik.
Het mooie is dat de meeste ANC's ook sound pass-through hebben waardoor je het geluid van het verkeer beter hoort dan wanneer je een niet-NC headset op zou hebben. Bij de over-ear van Sony werkt dat in ieder geval erg lekker.
Ik ben er bekend mee (gebruik dagelijks een XM4), maar het werkt lang niet zo goed als gewoon geen hoofdtelefoon op doen. Je hoort de geluiden wel, maar het is een stuk lastiger om te plaatsen uit welke richting ze precies komen. NC uitschakelen vind ik daarom prettiger dan omgevingsgeluiden versterken via Ambient Sound Control.
Als ik fiets heb ik maar een oortje in. Vind zonder noisecanceling, maar wel twee oortjes in al risicovol.
Wind noise reduction is al beschikbaar voor je XM4 :)! Als je in de sony headphones app je noise canceling slider een naar rechts zet dan hoor je de wind veel minder. Ook pas laatst ontdekt en het is echt een stuk beter op de fiets.
Voor de xm3 ook al. In ieder geval voor de wh, maar volgens mij ook voor de wf. Het nieuwe is denk ik dat ie het automatisch doet.

Overigens zet ik op de fiets zelf liever de nc gewoon uit, lijkt me toch wat veiliger.
Zeker ook op de WF1000XM3. Ik gebruik het erg vaak als ik gewoon rustig wandel. Op de fiets en in drukke verkeerssituaties doe ik mijn NC helemaal uit, dan hoor je nog enigszins wat er gebeurt maar heb je geen last van windgeruis. Ik zou een ambient sound modus met ANC van windruis wel echt heel prettig vinden, maar zo ver zijn we denk ik nog niet.
Het lijkt me doodeng om op de fiets helemaal geen omgevingsgeluiden meer te horen. Je sluit toch een van je belangrijkste zintuigen eigenlijk volledig af. In de polder wellicht prima, maar in een stadscentrum…
Wat @RienkK voorstelt zorgt er gelukkig ook gelijk voor dat er meer omgevingsgeluid naar binnen komt. Maar ik ben het met je eens, als je met een koptelefoon op wil fietsen doe dat iig zonder noise cancelling.
Eindelijk! Werd tijd dat sony de WF een vorm van IPxx certification geeft. Zowel tov de competitie als hun eigen line-up (de SP serie). Geen IP certification was toch wel de voornaamste reden dat ik de WF xm3's geretourneerd heb. Gaf me toch niet zo'n comfortabel gevoel als je op de fiets in een regenbui beland en je oortjes zijn niet (spat)waterdicht. En zo te zien hebben ze de case ook een stuk kleiner weten te maken.

Kan niet wachten! :D
Gelukkig valt de praktijk mee, WM3's al meerdere malen zelfs in flinke regen opgehad, Geen enkel probleem.
Ik had de WF-1000XM (eerste versie) en hoewel die ook geen IP-certificering hadden, bleven ze het altijd doen tijdens zweterige sportsessies of wandelingen in de regen.

Ik heb ze laatst vanwege een oordrukprobleem open gemaakt, en overal zaten gaskets voor of zat lijm tussen. Dat is tevens de reden waarom ik in de verleden tijd praat. :+ Ze leken me waterdicht. Geen vocht of vocht-gerelateerde schade te zien. Kan dus een gevalletje "niet gecertificeerd, maar eigenlijk wel spatwaterdicht" zijn.

Dat oordrukprobleem bleek ook nog eens aan m'n oren te liggen, en niet aan de oordopjes. Dus ik heb ze voor niks gesloopt. |:(

[Reactie gewijzigd door CykoByte op 30 mei 2021 13:51]

Ah, ik had al zo'n vermoeden dat een beetje regen geen probleem zou zijn. Maar dan nog bij elke druppel die ik voelde was het "ohnee, Ohnee doen ze het nog?". :?

Wel goed om te weten dat je ze uit elkaar kan halen, alleen het weer in elkaar zetten is dus en stapje te ver :P
Ik wacht al heel lang op deze units. Ben benieuwd naar de reviews!
Same here, de xm3 vond ik teveel uitsteken en de oplaadcase was erg groot. Zat nog de airpods pro 2 te overwegen maar die komen waarschijnlijk pas volgend jaar dus dan worden het deze sonys.
Maar denk niet dat ik ze gelijk bij de release haal. De xm3s daalden wel heel erg snel in prijs.

[Reactie gewijzigd door Valinor op 30 mei 2021 20:47]

De 3 was een van de eerste buds met degelijke noise cancelling en ik hoop dat de 4 daar nog een schepje bovenop doet. Op dit moment zijn de QC earbuds daarin het beste, maar die zakken in tegenstelling tot Sony producten niet zo in prijs...
Héh heh... Eindelijk ldac op buds. Dat was voor "grote" draadloze koptelefoons al een verschil van dag en nacht, en nu is het dus ook op dingen die je zeg maar op de fiets kan dragen (zei het altijd zonder NC dan...)
Net de punten die de WF-1000MX3 miste..

Op papier gaat dit perfect worden.
Hopelijk zit ie beter in mn oor en ik ben content.
Wind noise reduction is volgens mij al langere tijd beschikbaar. Ik gebruik het al geruime tijd op de fiets met mijn XM3 hoofdtelefoon.

In de sony headphones app moet je de noise canceling slider een naar rechts zetten.
Ik geef ze een gratis tip nu ze nog niet uit zijn:

Doe eens wat aan de naam. De Rosetta steen zou geen inspiratie moeten zijn voor je productnaam...
Het is bij de Sony lijn ook zo vervelend dat de koptelefoon en de oortjes bijna dezelfde naam hebben. Wil je zoeken voor de een, krijg je de ander als resultaat.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee