Sony verklapt komst WH-1000XM4-koptelefoon via Headphones-app

Sony lijkt binnenkort met een opvolger voor de populaire WH-1000XM3-koptelefoon te komen. De nieuwe versie, die de naam XM4 krijgt, verscheen in de code van de Headphones-applicatie. De nieuwe koptelefoon kan onder andere meerdere bluetooth-verbindingen maken.

Alhoewel de komst van de WH-1000XM4 al werd verwacht, heeft Sony nu ook verklapt dat de koptelefoon binnenkort verschijnt. In de Headphones-applicatie, die gebruikt wordt om de koptelefoons van Sony mee in te stellen, verschenen verwijzingen naar de XM4. Een Twitter-gebruiker postte de verwijzingen na een teardown van een nieuwe versie van de applicatie.

Ten opzichte van de WH-1000XM3 lijkt de nieuwe versie verbeteringen voor bluetooth te krijgen. Een veelgehoorde klacht van gebruikers is dat de XM3 geen verbinding kan leggen met meerdere apparaten, en dat kan de XM4 wel; er kan met twee apparaten tegelijkertijd verbinding worden gelegd.

Ook heeft Sony de upscaling voor audio verbeterd met iets dat DSSE Extreme heet. Ook nieuw is dat koptelefooninstellingen automatisch aangepast kunnen worden op basis van de locatie van de gebruiker; hiervoor wordt de Google Maps-api gebruikt. De vormgeving van de koptelefoon zou door Sony onveranderd zijn gelaten.

Sony heeft officieel nog niets bekend gemaakt over de koptelefoon. Daardoor is het ook nog niet bekend wanneer de WH-1000XM4 uit moet komen en wat de prijs zal zijn.

Door RoD

Forum Admin Mobile & FP PowerMod

23-05-2020 • 12:12

180

Submitter: TheVivaldi

Reacties (180)

180
174
106
5
0
43
Wijzig sortering
Formele registraties zijn ook al een tijdje binnen:Persoonlijk zou ik nog even wachten met een Bluetooth-koptelefoon kopen totdat Bluetooth LE Audio op koptelefoons beschikbaar is. Deze maken gebruik van de low-energy band en de LC3 codec, waarmee het stroomverbruik en de latency lager en de audiokwaliteit hoger liggen. In de tweede helft van 2020 zouden de eerste koptelefoons met LE Audio al beschikbaar moeten zijn.

[Reactie gewijzigd door Balance op 22 juli 2024 14:26]

Persoonlijk zou ik nog even wachten met een Bluetooth-koptelefoon kopen totdat Bluetooth LE Audio op koptelefoons beschikbaar is. Deze maken gebruik van de low-energy band en de LC3 codec, waarmee het stroomverbruik en de latency lager en de audiokwaliteit hoger liggen.
Het is altijd beter om een koptelefoon te kopen welke de laatste BT codecs ondersteund, maar het is ook niet zo dat de huidige WH-1000XM3 een slechte batterij duur, of audio kwaliteit heeft.
Mijn 18+ maanden oude MX3 haal ik nog steeds bijna 40 uur luisterplezier, wat nog steeds hoger is dan wat ze adverteren. Meer is altijd fijn, maar de huidige accu duur is al fenomenaal goed. En de audio kwaliteit welke wat minder makkelijk te beoordelen is, is naar mijn mening ook al heel erg goed.
Zonder de nieuwe LC3 codes ga ik denk zeker al upgraden naar de WH-1000XM4 vanwege de multi BT met twee apparaten.

Edit: Typo
Edit 2: Eerst stond er 6+ maanden oud, maar dat moet 18+ zijn, ik heb de MX3 in december 2018 gekocht.

[Reactie gewijzigd door don spike op 22 juli 2024 14:26]

Eens, ik gebruik mijn XM3 vrij veel, en hij ligt voor mijn gevoel echt zelden aan de oplader. Wanneer iemand nu expres zou wachten op een LE variant, dan zal dat weinig toe voegen aan de gebruikservaring.
Mijn XM3 vliegt met mij de hele wereld over, 35-40 uur is geen uitzondering. Beste aanschaf ooit!

Door de NC kom ik een stukje frisser aan dan wanneer ik 12-15 uur dat vliegtuig geluid hoor...

Een LE variant, is altijd welkom maar niet broodnodig.
Inderdaad, mijn XM3 gaat eens per zoveel dagen aan de lader. Dat is goed vol te houden. En ik heb nog geen enkele koptelefoon gezien die de combinatie van geluidskwaliteit en ANC kan evenaren. De XM4 heeft een leuke toevoeging met het ondersteunen van meerdere apparaten tegelijkertijd, maar zoveel moeite heeft mijn XM3 niet met het wisselen. Ik wacht mooi op de XM5, die zal met 1-1,5 jaar ook wel uitkomen. De XM3 is al zo goed, dat de XM4 amper de moeite waard is als je die al hebt. Voor een instapper is de XM4 waarschijnlijk wel fantastisch.

Het wisselen van apparaat met de XM3 is ook redelijk soepel. Ik heb geluidsapparatuur gehad die daar veel moeilijker mee deed. De XM3 kan tegelijkertijd gepaired worden met meerdere apparaten, enkel niet tegelijkertijd verbinden met meerdere apparaten. Dat is een detail, zo vanzelfsprekend is het nog niet dat geluidsapparatuur dat wel zou moeten kunnen. Mooi dat de XM4 het wel ondersteund.

[Reactie gewijzigd door GenGF op 22 juli 2024 14:26]

De XM3 kan tegelijkertijd gepaired worden met meerdere apparaten, enkel niet tegelijkertijd verbinden met meerdere apparaten. Dat is een detail, zo vanzelfsprekend is het nog niet dat geluidsapparatuur dat wel zou moeten kunnen. Mooi dat de XM4 het wel ondersteund.
Mijn Sennheiser MB Pro (een luxe callcenter headset) van 4 jaar oud heeft die ondersteuning echter al jaren. 2 apparaten tegelijkertijd (2x bluetooth of 1x bluetooth + bijgeleverde dongle) werkt echt prima, al merk je dat hij soms een seconde nodig heeft om over te schakelen.

Ik vind het zelf in elk geval erg fijn dat ik bijvoorbeeld zowel mijn computer als mijn telefoon aan kan sluiten zodat ik muziek kan luisteren of video calls kan doen en met hetzelfde apparaat ook mijn telefoon op kan nemen en kan bellen.
Ik erger me er bij mijn bose 700 al aan dat ie 'maar' 2 apparaten aan kan koppelen, ik zou 1 echt niet kunnen gebruiken. Ik switch thuis continue tussen telefoon en tablet en op kantoor tussen laptop en telefoon. Thuis zou ik hem graag ook nog tegelijk aan mijn desktop en laptop willen hangen. Waarom is er überhaupt zo'n idiote beperking?
Als ze nou iets zouden doen aan dat touchpad. Dat is echt zo'n "feature" waar je aanhalingstekens voor moet gebruiken, bedacht door iemand die vond dat het gaaf zou zijn, mooi voor de marketing, maar shit in het gebruik. De keren dat ik het volume een tikje lager wilde zetten en ik vervolgens naar het begin van het nummer sprong zijn niet te tellen. Twee fysieke knoppen met verschillende vorm werkt echt zoveel beter...
Dat is zeer persoonlijk, want ik vind de swipe bewegingen op de XM1 echt geweldig en zoveel handiger dan knopjes. Je hoeft namelijk nooit een knopje te zoeken, al helemaal makkelijk als je handschoenen aanhebt of onderweg bent.

En het ziet er veel strakker uit.
Moet het apparaat waar je muziek op luistert ook BT LE Audio hebben? Bijv. een laptop?
Dat lijkt me toch wel.. dat geldt ook voor de andere codecs: het brondevice moet de codec ondersteunen. Oftewel: dat kan nog erg lang wachten worden voor @balance. ;)
Gelukkig zijn de BT/WiFi chips voor laptops erg goedkoop en makkelijk te vervangen.
HAHAHA

Grappenmaker. Je mag dan wel gelijk hebben (geen idee maar ik geloof het meteen dat die dingen voor een paar euro te koop zijn), makkelijk te vervangen is twijfelachtig voor de gemiddelde gebruiker, laat staan in een Macbook. Verder gebruik ik de koptelefoon exclusief op m'n telefoon, dus dat is helemaal onmogelijk.
Ik wist dat iemand met een Macbook voorbeeld zou komen :) Apple gebruikers kiezen bij voorbaat al voor niks zelf kunnen aanpassen en hun zijn daar blij mee.
In mijn Lenovo laptop zat het gewoon onder 1 van de klepjes en was net zo makkelijk als dram vervangen. Als extra klik je alleen nog de antennekabels erop.
We zijn op Tweakers trouwens, ik denk dat de mensen die geen chipie erin kan schuiven hier op 1 hand te tellen is.
Ik zie voornamelijk de de claim tot betere geluidskwaliteit op lagere bitrates in vergelijking tot de niet al te geweldige SBC codec. Niet dat het hogere geluidskwaliteit kan brengen dan APTX-HD en LDAC?

[Reactie gewijzigd door john milton op 22 juli 2024 14:26]

Lager stroomgebruik sta ik altijd achter, dat gezegd hebbende denk ik niet dat het een enorm verschil gaat maken, meeste koptelefoons gaan nu al 30+ uur mee. En voor de geluidskwaliteit zou ik het ook niet doen om heel eerlijk te zijn, LDAC klinkt al heel erg goed en heeft een hoge resolutie en bandbreedte. Los daarvan hebben de meeste mensen toch een Spotify account en dan is het verschil al helemaal lastig te horen. Voor de Qobuz gebruikers is het misschien van toegevoegde waarde.
Mijn WH-1000XM3 doet al ruim 20 uur op een lading. Zolang zit ik echt niet naar muziek te luisteren. Een paar minuten aan de lader en je kunt alweer uren vooruit. De latency is ook al behoorlijk laag. Ik gebruik hem vooral voor muziek luisteren en dan ook nog met een apparaat. Voorlopig kan hij dus nog wel even vooruit. :)
"Voor wie wacht, komt alles steeds te laat", zei Thé Lau zaliger al.
Ik denk dat je in zo'n geval kan verwachten dat ze een kleinere accu gaan plaatsen. Dit is goedkoper/lichter en zeg +-25/30 uur batterij is nog steeds goed.
Ik wil even melden dat ik de XM1 dagelijks minstens 3 uur gebruik en ik die amper moet opladen. Latency is ook geen probleem dankzij APTX. Heb er bij de aanschaf van mijn telefoon rekening mee gehouden.

Nog een puntje: hoe ligt de verhouding energie verbruikt door bluetooth tov energie nodig voor het reproduceren van het geluid eigenlijk? Weet iemand dat?

Nu, als ik deze zou vervangen en met deze info, zou ik toch overwegen even te wachten. Human nature zeker?
Met de XM3 is het theoretisch 24u draadloos tegen 30u bedraad. Ongeveer. Dus de Bluetooth heeft maar een zoveelste nodig van wat je anders toch al nodig had.
Dit scheelt toch best wat eigenlijk? 24 uur tegenover 30 uur (ongeveer) is een kwart meer gebruiksduur voor bedraad tegenover draadloos. Beide lijken me voor normaal gebruik voldoende overigens, daar niet van,
Dat is precies 25% extra, zonder BT t.o.v. met. Dus de BT laat het verbruik met 25% stijgen. Met BT aan wordt dus maar 20% (1-(1/1,25) = 0,2) in de BT verstookt. Een vijfde. Ik vind dat meevallen voor die stabiliteit en geluidskwaliteit.
LE is enkel een toevoeging wat van belang is voor BT4. Daar heb je nog standaard versies van en LE.
Als je een BT5 koptelefoon koopt is het per defacto LE.
Je hoeft dus niet te wachten op BT4.2 LE maar gewoon BT5
Zat LE niet al bij 4.0 in, sinds eind 2009?
BT5 heeft z'n eigen LE, die 10x zoveel vermogen mag hebben uit m'n hoofd (100mW vs 10mW onder 4.0).

Zie bijvoorbeeld Hoofdstuk 6 van de 4.0 spec:
https://www.bluetooth.org...oaddoc.ashx?doc_id=456433
Het is pas in 2010 toegevoegd aan de 4.0 spec maar omdat er toen al BT4.0 chips in omloop waren die het update niet krijgen is voor het gemak BT 4.2 in het leven geroepen met als voornaamste verandering LE.
Je heb dus te maken met een scheiding van versies die wel of niet LE ondersteunen.
Alle BT5 apparaten hebben vanaf het begin al de LE specs en komt dat marketing buzzwoord te vervallen.
Waar je vooral op moet wachten/hopen is LHDC support in koptelefoons. Dan worden bitrates tot 900 kbit/s ondersteund. Het mooi is dat Android telefoons het vrij makkelijk kunnen ondersteunen, zoals de Huawei Mate 10 al doet.

[Reactie gewijzigd door machiel op 22 juli 2024 14:26]

" Ook nieuw is dat koptelefooninstellingen automatisch aangepast kunnen worden op basis van de locatie van de gebruiker; hiervoor wordt de Google Maps-api gebruikt "

Deze functie werkt met de huidige koptelefoons ook (zelf heb ik de XM3 zowel WF als WH varianten en de WF-1000X) Artikel doet beetje vermoeden dat dit alleen een nieuwe feature is v.d XM4, het is eerder een feature v.d headphones app zelf. Onder adaptive sound control via het 1e tabje kan je het vinden en heb je de keuze uit de volgende opties:

" Automatic switching based on actions" (dus walk/public transport detectie zoals voorheen)
" Automatic switching based on location" (niew)
Registered locations -> Register from Learned locations of Register from map (manueel)

[Reactie gewijzigd door lithiumangel op 22 juli 2024 14:26]

Wat moet ik me daar dan bij voorstellen? Wat doet adaptive sound precies? Kan me geen enkele situatie verzinnen waarin ik op een bepaalde plek altijd dezelfde geluidsinstellingen wil hebben.
Stel nou dat je de koptelefoon zowel in een kantooromgeving als op de bouwplaats gebruikt. Dan is het achtergrond geluid in het kantoor heel anders dan het achtergrondgeluid op de bouwplaats. Adaptive sound probeerd aan de hand van het achtergrondgeluid de active noise cancelling te optimaliseren, zodat juist die frequenties onderdrukt worden die veel op de achtergrond aanwezig zijn.
Maar daar heb je toch geen locatiegegevens voor nodig toch? Achtergrondgeluid kun je toch gewoon horen? Als je aan het klussen bent klinkt het ook als een bouwplaats.
Het punt is meer dat het optimaliseren iedere keer opnieuw tijd kost. Kom je iedere dag langs dezelfde bouwput? Dan vertel je je koptelefoon 1x dat op die locatie dat soort herrie voorkomt en onthoud hij dat. Houd je graag je koptelefoon op terwijl je van huis naar je werk loopt (ik noem ook maar wat), zou de koptelefoon bij het bereiken van je bestemming automatisch van profiel kunnen wisselen.

In theorie. Ik heb het niet zo op apparaten die automatisch van stand wisselen (komt tenslotte lang niet altijd uit), dus ik heb de automaat-functie nooit gebruikt. Maar dat is het idee er achter dacht ik. Het lijkt mij typisch zoiets wat nu alvast geïmplementeerd is met de hoop dat ze er over een paar jaar goed in zijn. Als het dan aangeslagen is, behoren ze bij de koplopers.
Sony optimaliseert actieve noise cancelling adhv omgevingsgeluid. Bij andere koptelefoons kan je dat alleen handmatig instellen.
Hij bepaalt oa of je stilstaat, rijdt of in een vliegtuig zit en doet daar dan iets mee. Eerlijk gezegd geen idee of het veel uitmaakt. Wat mij betreft, komt er altijd een serene rust over je heen wanneer je hem opzet.
Het gaat volgens mij vooral om de noise cancelling mode. Zo wil je bvb op een vliegtuig al het geluid wegfilteren, maar bijvoorbeeld in een kantoor (of op een perron, of in de trein) wil je soms enkel de achtergrond wegfilteren maar nog steeds stemmen horen (bvb je collega die je iets vraagt, volgende halte,...). De koptelefoon zorgt er dan voor dat die stem in de koptelefoon te horen is, ook als je volume hoog staat.
Op de XM3 kan je dit instellen via een knop. Nu kan je dit dus automatiseren op basis van je locatie.

[Reactie gewijzigd door T0mBa op 22 juli 2024 14:26]

Ik heb de WF-1000X en dit is inderdaad geen nieuwe feat. Moet ik echter wel zeggen dat dit in de eerste updates van de app, dit niet aanwezig was.
Wat wordt er bedoeld met “er kan met twee apparaten tegelijkertijd verbinding worden gelegd.“?

Je kan toch maar naar 1 apparaat tegelijk luisteren? :?
Dat is een functie die Bose al een tijdje heeft. Ik heb bijvoorbeeld mijn QC35 II ten alle tijde verbonden met mijn laptop en mobiel. Stel ik kijk een YouTube-filmpje op mijn laptop en word ineens gebeld op mijn mobiel. Zodra ik opneem detecteert de koptelefoon dat er geluid vanaf mijn mobiel komt en verandert dan instantaan van bron.
Mijn Bose 700 heeft dit ook. Wat een verademing! Hij is tegelijk verbonden met laptop en mobiel. Met al dat thuiswerken een welkome feature. Switcht inderdaad automatisch van bron.
Dus niet tegelijkertijd?

Ik zou graag muziek van m'n telefoon willen luisteren tijdens het gamen op PC.

Beide tegelijk dus?

Of juist 2 verbindingen met hetzelfde apparaat.
Om 'high quality audio' en 'handsfree' protocollen te kunnen gebruiken.

Zodat je niet de bijster slechte geluidskwaliteit van het handsfree protocol hebt terwijl je je mic gebruikt.
En niet alleen Bose: ook de Microsoft Surface Headphones en Headphones 2 hebben die functie.
Ik zou het wel gebruiken voor een Android TV box en mijn mobiel. Nuttige functie. Waarom maar 2 devices vraag ik me af. En hoe wordt de prioriteit bepaald, via de app?
Ik denk dat ze met 'meerdere apparaten' bedoelen dat je niet steeds hoef te koppelen mocht je gebruik maken van een ander apparaat.
Klopt, iedere keer dat je de XM3 op een eerder gebruikt ander apparaat wil gebruiken moet je deze opnieuw koppelen.
Zat al te twijfelen tussen de Sony XM3 en de Sennheiser Momentum 3, maar als deze er toch binnenkort aankomt wacht ik daar wel op.
De XM3 is nog steeds een topper, in menig test komt ie als beste naar voren. Het kan ook interessant zijn de prijs(verlagingen) in de gaten te houden de komende tijd, tot de opvolger wordt verkocht.
De bouwkwaliteit van de xm3 viel mij wat tegen. Het kraken wat de demo bij de mediamarkt doet, tov de bose qc (die ik inmiddels al 4 jaar heb) viel mij toch wat tegen. Ik hoop dat dat beter is bij de xm4.
Mijn xm2 doet dat totaal niet. Demo modellen worden nogal mishandelt natuurlijk
Als je het googled is het wel een wijdverspreid probleem bij de XM1, XM2 en XM3. Ik heb er met twee xm3's last van gehad. Mijn huidige kraakt vooralsnog niet.

Sony erkent in gesprekken die ik met ze gevoerd had zelf ook dat het een probleem is.
Is Sony coulant wat ruilen betreft? Dat laat ik denk ik meespelen in de overweging mbt de aanschaf van de xm4.
Elke jeer verschrikkelijk gezeik. Zie mijn forumpost. Uiteindelijk heb ik t via een retailer gefixt.
Op de XM3 zat een jaar garantie, zonder vragen.
Ik zit inmiddels op mn derde paar door dit kraken. De hoofband maakte bij bijde een tikkend geluid. Alsof hij elk moment zou breken. Ook als ik hem op mijn hoofd had.
Ik heb een half jaar geleden eerst de Sony gekocht, maar omdat de bouwkwaliteit en persoonlijk de geluidskwaliteit wat tegenviel deze teruggebracht en voor de Sennheiser Momentum 3 gegaan. Nog geen moment spijt van gehad. En ook deze kan op 2 apparaten tegelijk gekoppeld worden.
Is ook wel een heel stukje duurder. Mag dan ook wel beter zijn.
Als je alleen via BT luistert is het een redelijk prijsverschil (want BT of MP3 is kwalitatief minderwaardig tov ongecomprimeerde muziek). Wil je ook eens bedraad luisteren naar ongecomprimeerde muziek dan is 70 Euro meer voor mij niet een 'heel stuk'. Betere kwaliteit en vooral veel betere klank vind ik dan belangrijker. Een hoofdtelefoon gaat normaal een tijd mee dus die meerprijs valt dan ook mee. Zeker als je je dan niet blijft ergeren over 'kleine' dingen. Hangt dus veel af van je eisen en het gebruik van je hoofdtelefoon. Ben trouwens erg benieuwd naar de Shure Aonic 50.
Hou er rekening mee dat de XM3 naar veel mensen hun gevoel de lage tonen iets te sterk aan lijkt te sturen dan de middelste tonen en hogere tonen. Echter de Noise-cancelling... Damn. Ik heb hem opgezet in een redelijk luidruchtige fabriek en ik hoorde NIKS meer, ik liet het anderen horen en ik heb mond na mond na mond open zien vallen.
Mijn vrouw kan op de overloop stofzuigen en als ik Muse op heb op de XM3 hoor ik niet eens dat ze bezig geweest is. Zo goed is de active noise cancelling;.
Gelukkig kan je in de app wel gewoon die bass boost functie uitzetten en zelfs met de equalizer het geluid nog wat verder naar je smaak aanpassen.
Daarna is het geluid gewoon prima gebalanceerd.
Heb de XM3 ook geprobeerd, de geluidskwaliteit viel mij wat tegen. Ben daarom voor de Bose QuietComfort 35 II gegaan. NC doet het erg goed.
Dit had ik ook toen ik hem vergeleek met de Bose. Het is natuurlijk niet echt geluidskwaliteit maar dat de Bose gewoon beter klinkt, en dat is subjectief. Met de ingebouwde equalizer op de XM3 kan je hem al dicht in de buurt van de Bose laten klinken.
Als je op de Sony de equalizer gebruikt zet je hem in de SBC codec, wat lagere geluidskwaliteit veroorzaakt. Dit is overigens op Android het enige ondersteunde profiel van de Bose
Vreemd, ik heb op de XM3 het laag -5dB staan en de app geeft toch echt aan dat ik AAC gebruik via m'n iPhone.
Sorry vergeten te melden dat dit bij iPhone inderdaad niet het geval is. Vergeleken met Android codecs is AAC ook een lagere kwaliteitscodec weliswaar. Maar iPhones switchen inderdaad niet naar SBC met een equalizer.
Ik vond alles aan de Bose fijner, behalve het allerbelangrijkste: hoe hij zit. Die was gewoon te krap voor me.
Ik had het juist andersom. Vind de xm3 een stuk neutraler (smaak) en helderder. Door instellingen aan de EQ is er weer een stuk meer bass in te krijgen.
De XM3 is echt geweldig, alleen ontbreekt inderdaad de bluetooth optie met meerdere apparaten. Dat wordt zeker gemist. Denk niet dat ik overstap naar de XM4, want de 3 is echt super fijn.
Continu van apparaat moeten wisselen is inderdaad een minpuntje, al maakt een Tasker snelkoppeling op mijn hoofdscherm voor het connecten en disconnecten het al een stuk makkelijker.

Met één actie connect of disconnect ik mijn XM3. Root is hier voor wel een vereiste. Overigens werken de standaard bluetooth acties in Tasker niet voor elk toestel, maar de Secure Settings plugin werkt perfect.

Edit: @HakanX wijst er hieronder op dat Tasker dit ook kan zonder root of 3rd party plugin. Dit werkt niet op alle toestellen, maar is het proberen waard alvorens een oplossing met root te proberen.

[Reactie gewijzigd door teun95 op 22 juli 2024 14:26]

Voor wat heb je root toegang nodig dan? Ik gebruik ook tasker om automatisch verbinding te maken of verbreken met bluetooth apparaten onder bepaalde omstandigheden. Geen root (Lg g8x).
Individuele bluetoothverbindingen maken of verbreken werkte niet met Tasker op mijn OP5. Als ik het me goed herinner zag ik online ervaringen van meer mensen die vergelijkbare problemen ervaarden. De Secure Settings plugin loste het voor me op. Wellicht is het dan voor anderen niet nodig om root te hebben. Hopelijk ben je niet de enige voor wie deze Tasker feature correct werkt!
Misschien overbodig voor jou, maar voor andere mensen die het lezen. Tasker kun je heel veel verschillende rechten geven, onder Menu>More>Android settings kun je ze afgaan. Ik heb ze volgens mij allemaal aanstaan die je direct via je telefoon zelf kan activeren. Voor sommige rechten heb je een verbinding met je pc nodig om ze via adb te activeren (heb ik zelf nog niet nodig gehad). Op deze manier kun je echt heel veel automatiseren met Tasker zonder root toegang.

Misschien dat Oppo iets in de firmware heeft aangepast dat het voorkomt. In dat geval en je wilt je telefoon niet rooten, dan kun je zelfs Tasker door het menu laten gaan en knoppen laten drukken. Is wel het minst fijne, maar is mogelijk als last resort.
Ik vindt het hele bluetooth koppelen een enorme afknapper bij mijn XM2, een reden om hem te laten liggen.
Wisselen tussen apparaten gaat zeer omslachtig, wat dat betreft moeten ze eens bij Bose of Apple gaan afkijken. Anno 2020 mag je toch wel iets slimmers verwachten, ze bouwen allemaal “ handigheidjes” in maar het meest basale, makkelijk switchen tussen apparaten, dat is nog niet bij ze opgekomen.

[Reactie gewijzigd door OkselFris op 22 juli 2024 14:26]

JBL bluetooth die ik ook heb, onthoudt 2 apparaten en kan ook op allebei tegelijk - ding is 4x zo goedkoop dus ik begrijp ook niet waarom een duurder apparaat zoiets niet kan.
Inderdaad best vervelend, wel fijn dat ik snel kan koppelen ontkoppelen van mijn telefoon middels NFC. Alleen koppelen aan de PC oid is dan weer lastig. Maar te dure aankoop om nu alweer voor de XM4 te gaan.
Inderdaad, ook mijn grootste bezwaarpunt. Maar dit zou toch ook softwarematig te verhelpen zijn op de XM3? Maar ja, dan verkoopt Sony natuurlijk weer te weinig...
Ik ben benieuwd of deze verbinding kan maken met een televisie. Ik had een bose en die heb ik toen terug moeten sturen omdat deze een bluetooth protocol gebruikte wat hier niet voor geschikt was.
Wat voor bose had je dan? Mijn Bose QuietComfort 35 II werkt zonder problemen op mijn (budget) LG televisie.
Ik heb de MDR-1000x, (Mark 1 van dit model) en die kan ik gewoon over bluetooth met mijn LG C8 verbinden. Ik doe het nooit, maar ik heb het getest en dit werkte prima. Geen merkbare vertraging ook, al heb ik niet extreem kritisch gekeken.
De XM3 kan in ieder geval prima verbinden met een LG 43UJ701V uit 2017. Kan zelfs zappen door over mijn rechteroor te swipen 8-)

[Reactie gewijzigd door Jerrythafast op 22 juli 2024 14:26]

Ik hoop dat er fatsoenlijk mee te bellen is. Op werk moet ik aldoor switchen tussen mijn Jabra Evolve 65e en XM3. Als ik met de XM3 bel, krijg ik vaak klachten. De persoon waarmee ik bel, kan hele gesprekken van mijn collega's volgen die veel verder zitten. De microfoons zijn veel te gevoelig. Eigenlijk zou het zo moeten zijn dat als de XM3 in belmodus staat (ander bluetooth protocol), deze de microfoon aanpast.

Naast meerdere bluetooth verbindingen, zou een andere praktische verbetering USB audio zijn. Bijvoorbeeld als je je koptelefoon even aan je usb C oplaadt en deze dan ook direct kan gebruiken. Voor een koptelefoon van >€ 300 vertoont de XM3 wel behoorlijk onhandige gebreken.
Respect als je de hele dag met een in-ear headset op kan zitten. Met mijn oren lukt dat niet (gaat irriteren, zeer doen). Ik zie ook collega's nu met een Jabra Evolve 75 op zitten ,maar da's ook niets. Voor mij alleen over ear headsets en blij dat ik een Jabra speakerphone van het werk hier thuis heb.
Ligt dat niet aan de gebruikte instelling (ambient sound / noise cancelling).
Kan me voorstellen dat de microfoons met deze instellingen extra gevoelig zijn voor geluiden van buitenaf.

Gebruik de XM3 voor o.a. Teams meetings en zet deze in ambient sound off modus.
Nog geen klachten gehad.

Geluid is super, lekker veel bass zoals we van Sony gewend zijn _/-\o_
Data honger kent geen einde, koptelefoon met locatiebepaling :|
Wie zegt dat ze die data versturen richting Sony? Ook is het optioneel, het heeft oprecht een (goede) functie.
Ik vraag mij vooral af: wat voor informatie krijgt sony van de locatiebepaling dat het iets toevoegt aan de gebruikerservaring? En kan ik dat eventueel ook zelf met de hand instellen?
Momenteel zit op de koptelefoons dat ze kunnen bepalen welke omgeving ze zijn, daarop kan je het level van noicecanceling instellen, dus:
OV: maximale NC
lopen: half NC
stil zitten: 75% NC
etc.

Met de Google maps API kan je dat veel accurater vaststellen.
De vraag van @Gropah is welke informatie Sony krijgt, niet welke informatie de koptelefoon met de app verwerkt voor een gebruikerservaring. Wat je noemt lijkt me de situatie op je eigen device. Zijn dit volgens jou ook de gegevens die Sony zelf ontvangt van je device?
Dat weten we nog niet maar zal tegen die tijd kenbaar gemaakt moeten worden ivm AVG/GDPR.

Dus vanwaar dat hier gedacht wordt dat we op de zaken vooruit moeten lopen.

Er hoeft lang niet altijd wat achter te zitten, als het goed werkt en ze kunnen er meer door verkopen zou dat een prima reden voor de toevoeging kunnen zijn ;)

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 22 juli 2024 14:26]

Zoals je in de reacties en de specificaties van sony koptelefoons kan lezen hebben ze ook bij de huidige koptelefoons de functie om geluid op de locatie en activiteit aan te passen. De vraag welke gegevens Sony ontvangt is dus ook nu al van toepassing.
Dan kan je (hen die het wat boeit) het dus gewoon opzoeken in de voorwaarden ipv speculeren wat er misschien wel of niet mee gebeurd. Mystery solved :Y)

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 22 juli 2024 14:26]

De discussie is wat Sony werkelijk krijgt, niet wat er in de voorwaarden staat en of het je iets boeit. Daarom is de vraag er ook, wat in de voorwaarden staat het niet.
Dat weten we nog niet maar zal tegen die tijd kenbaar gemaakt moeten worden ivm AVG/GDPR.
Je bedoelt dat er een vaag nietszeggend zinnetje wordt toegevoegd aan de toch al veel te lange en vage gebruikersovereenkomst die je moet accepteren om überhaupt van de app gebruik te mogen maken?

Of denk je echt dat er een waarschuwing op je scherm komt in de trant van: "Let op, we kunnen nu locatiegegevens verzamelen en daar gaan we heel concreet dit en dat mee doen. We hopen dat je dat goed vindt, zo niet: even goede vrienden en we wensen je veel plezier met het toestel."

Simpel gezegd: ook nu weet niemand welke data Sony verzamelt met de app, en dat gaat echt niet veranderen als ze een koppeling maken met de Google Maps API.
Misschien een leuke feature; noise canceling minderen op bepaalde locaties om de verkeersveiligheid te vergroten.

Misschien valt de release van deze XM4 samen met de Xperia 1 II ?
'Gratis' XM4 bij je nieuwe Xperia. ;)

[Reactie gewijzigd door PD2JK op 22 juli 2024 14:26]

Ja laten we nu ook betutteling op koptelefoons toestaan. Laat men gewoon zelf de verantwoordelijkheid nemen. Daarnaast kunnen mensen in de bus toch ook de koptelefoon op hebben.. dan heeft dat, locatie betuttelend, niet activeren van NC op een bepaalde locatie, echt geen zin. Nee dankje
Daar hoop ik stiekem op ;)
Als ze de locatiebepaling "slim" inzetten dan zou je er wat aan kunnen hebben.
Bijvoorbeeld dat ze de locatiebepaling combineren met die van Buienradar. Zo ziet de koptelefoon dat er regen aan komt. En daar heeft die een niet hoog genoege IP-rating voor, dus die waarschuwt de gebruiker om hem alsjeblieft op een droge locatie op te bergen. haha
Of met een ander voorbeeld dat die dan met de slimme praatassistent je dan naar een locatie kan praten.

Maar tegenwoordig met alle electronica die je de hele dag bij je draagt ben je toch wel op te sporen. Wil je dat niet, dan voldoet een ouderwetse domme mobiele telefoon voldoende... tenzij...hahaha
Dan zit je de hele dag binnen te werken en dan krijg je 3x zo'n irritante muts die je vertelt je headset weg te doen :P
Plus dat Sony er meet bij gebaat is dat je je Headphones verdrinkt, maar er wel blij mee was. Dan is de kans groot dat je er nog een koopt.
Die loactiebepaling zit gewoon nog steeds in de telefoon/app lijkt mij, zodra de koptelefoon verbonden is via Bluetooth en zich in een bepaald gebied bevindt (als je dat instelt) kun je dus automatisch andere settings gebruiken (zoals wel/geen ANC of EQ oid).
Tenminste, dat is zoals hoe ik het lees en redeneer qua logica van productie kosten etc., die functie in een app maken is goedkoper dan een hardware matige oplossing inbouwen.
Als ik thuis ben gaat de noise cancelling automatisch uit. In de trein (of station) automatisch aan.. auto idem etc.

Bij de kapper aan maar met gesprekken doorlatend..

Ja ik vond t ook best miereneukerig in t begin maarja.. het KAN. je kan t ook uitzetten.
Hoe knippen ze jouw haar dan? Om de koptelefoon heen haha?
Wachten.. maarja er zijn betere voorbeelden te noemen ja.

Bijvoorbeeld als je gaat wandelen andere settings, en je stopt om een ijsje te halen, herkent hij t en laat t stemmen door... En bij verder wandelen automatisch weer anders. En zodra je gaat joggen/ rennen vanzelf weer anders.
Hoe laat jij je haren dan knippen met je kop telefoon op? Tevens een tikkie onsociaal.
Zijn er mensen die ook films kijken met dit soort BT headsets? Ik heb enkele (goedkope) headsets geprobeerd en de latency is te hoog met bluetooth.
Wat ik nu doe is een bedrade headset op de Xbox One controller aansluiten die verbonden is met de pc met zijn eigen dongle (geen BT). Daarmee is er geen merkbare latency tijdens films.
Jup, ik heb met verschillende headsets over bluetooth film e.d. gekeken. Geen merkbare latency gehad. En als dat wel zo zou zijn, 4 van de 5 modellen in mijn bezit hebben een audio kabel om aan te sluiten op de laptop (waaronder de Sony XM3 en de Bose QC35II).
Er zit wel degelijk latency op het geluid met de XM3, bij films merk ik het op maar is het nog net acceptabel. Bij games is het niet leuk.

Ik hoop dat ze de nieuwe nu wel een degelijke noice cancelling microfoon geven, want als headset op een werkvloer is de XM3 een regelrechte ramp. ( beetje een miskoop van mij ) De Bose QC35II is in dat opzicht pakken beter dan de XM3.
Kan aan mij liggen dan, nooit last van gehad.

De QC35II is inderdaad stukken beter om mee te bellen maar ook die heeft geen microfoon die via noisecancelling gedempt wordt. Desondanks wel veel fijner om mee te bellen, bij de Sony krijg ik er klachten over terwijl de Bose dat niet heeft. De Bose zit ook veel fijner, dus keuze snel gemaakt.
IK ga akkoord dat de mic een groot minpunt is. Qualiteir is sterk ondermaats. Ook hitte-ontwikkeling is soms storend
Heb de afgelopen 3 maanden veel getest, gewikt en gewogen en latency was een belangrijk criterium voor me. Conclusie na al die tijd: zonder aptx LL zul je altijd vertraging hebben, vooral als je film op tv kijkt. Zelfs aptx Adaptive geeft meer vertraging dan LL al is Adaptive een hele verbetering tov aptx of LDAC. Actiefilms valt nog mee maar zodra er veel dialogen in een film zitten wordt het erg irritant vind ik.
welke heb jij gekozen? ik stoor me ook enorm aan de vertragingen
Uiteindelijk de Momentum 3. Wel belangrijk dat de bron ook aptx LL ondersteunt. Vertraging is nog nauwelijks merkbaar.
Ik hoop op echt goed werkende multipoint functionaliteit en een verbeterde microfoon t.o.v. de XM3's. Multipoint zodat de koptelefoon met computer en telefoon tegelijkertijd verbonden is en je naadloos kunt switchen bij een telefoontje/Teams meeting en audioplayback tussen de apparaten (en niet zoals ze het nu hebben gedaan in de XM3's, waar 1 device voor media playback is en 1 voor calls). Verbeterde microfoon want die vallen bij de XM3's erg tegen.

De nieuwe Microsoft Surface Headphones hebben beide, maar naar de reviews kijkend valt de geluidskwaliteit in het niet bij de XM3's... En dan ben ik wel genoeg van een snob die dat ook op orde wil hebben.

[Reactie gewijzigd door Farscape2 op 22 juli 2024 14:26]

Anoniem: 715452 @Farscape223 mei 2020 15:51
Dat van de geluidskwaliteit valt wel mee in de reviews die ik heb gelezen/gezien. Met de EQ in de surface app kun je een eind komen. De bediening en het naadloze gebruik tussen apparaten/teams heeft mij juist doen kiezen voor de surface headphones 2. (Die ook nog eens 100€ goedkoper is.)
Vooral de bediening van de Surface Headphones (1 & 2) is erg slim uitgewerkt.

Hoe zou jij het geluidsprofiel omschrijven? Leunt het meer naar een neutraal geluid, of meer de bas kant op? Hoe bevalt de koptelefoon verder?

Aangezien er al maanden geruchten gaan over de opvolger van de XM3 nog steeds on the fence of ik nu voor de Surface Headphones 2 moet gaan of wachten op de XM4.
Anoniem: 715452 @Farscape223 mei 2020 17:46
Ik heb hem nog niet binnen 😊 waarschijnlijk over 2 weken.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.