Gerucht: Google brengt eind augustus Nest-speaker uit voor rond 100 euro

Google zou eind augustus een Nest-speaker willen uitbrengen met een prijs rond de 100 euro. Dat claimt WinFuture-redacteur Roland Quandt op basis van bronnen uit de winkelbranche. Met die prijs zou het een opvolger kunnen zijn van de eerste Home-speaker van vier jaar geleden.

De codenaam van het apparaat is j2, zegt Quandt. Wellicht gaat het om de speaker waarvan Google vorige maand een teaser toonde. De speaker was ook al te zien in een keuring. Qua formaat lijkt hij het midden te houden de Nest Mini en de Google Home Max-speakers.

In juni was er al een gerucht dat Google werkte aan een opvolger voor de vier jaar geleden verschenen Home-speaker. De speaker zou over grotere drivers beschikken dan de 2"-driver van de Google Home. De komende speaker zou niet over een scherm beschikken, zoals de Nest Hub. Google heeft niet gereageerd op het gerucht. Google-speakers kwamen uit in Nederland en België.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

06-08-2020 • 15:17

34 Linkedin

Reacties (34)

34
30
9
0
0
12
Wijzig sortering
Benieuwd hoe Sonos hier dit keer op zal reageren...
In deze prijsklasse wellicht via hun IKEA producten?
Hij bedoelt of ze melden dat dit veel te goedkoop is. Sonos heeft namelijk een mening over Amazon echo producten, dat die voor onder inkoop verkocht worden.

[Reactie gewijzigd door Oekol op 7 augustus 2020 07:50]

Dat ook, en ook wat @Oekol zegt. Maar ook gezien de recente rechtszaken tussen Sonos en Google over het gebruik van gepatenteerde technologieën voor audio en het synchroon op meerdere apparaten streamen.
Benieuwd of deze hier ook gewoon gaat uitkomen. Officieel is de voorganger (Google Home) nooit in België uitgekomen.
Voor 100 euro gaat hij niet in het vaarwater van de max komen vermoed ik. De mini en de nest hub zijn wel gewoon the bestellen via de google store.

De nest hub max kan je via fnac.be bestellen. Aangezien fnac ook in Frankrijk zit kan je soms wel eens wat dingen kopen of online bestellen die niet terug te vinden zijn op de google store.

Hun nest wifi heeft tegenwoordig ook ingebouwde speakers/assistant. De geluidskwaliteit is niet goed. De nest hub max valt mee, maar komt niet in de buurt van Sonos. De originele google home heb ik wel nooit gehoord.
Als je de nest wifi niet goed vindt klinken dan vindt je de home ook niets. Max hub is iets wat beter maar zeker niet geweldig als je mooi geluid wilt. Naar mijn mening zit de box er dan ook puur in om audio informatie te krijgen of even een snelle video op youtube bijvoorbeeld. Wel moet ik zeggen dat er prima geluid uit komt voor achtergrond muziek maar het komt zeker niet in de buurt van sons of andere audio merken die puur gericht zijn op geluid
Gewoon allemaal beschikbaar op fnac.be en ook op coolblue.be.

Dus wel gewoon via een normale winkel te koop in België.

Niet alles is te koop op Coolblue, volgens mij de nest max hub niet.
Deze heb ik zelf wel gewoon op fnac.be besteld, vanuit de officiële winkel.

De max is nog wel een andere prijsklasse.
Voor 100 euro zit je wat in de prijsklasse van een degelijke bluetooth speaker.

[Reactie gewijzigd door DaemonAngel op 6 augustus 2020 16:45]

Je kan ook kiezen om te blijven steken in de technologie vd jaren 90, geen probleem met privacyschending toen.
Dit alle skost nu eenmaal geld, als het model je niet aanstaat, blijf er weg dan. Nieuwe technologien volgen een zelfregulerend pad; het zal nooit zover uitdijnen dat hele bevolkingen eronder gaan leiden.
Ik kan het niet hebben dat diensten audio opnemen - en nu werkt het even propertjes en bij de volgende update (met toevallig een fout) kan 't weer prijs zijn. Bij mij staan Google en Amazon hiervoor op de zwarte lijst en alles wat die diensten ondersteunt - wordt ook niet gekocht (of het moet uitschakelbaar zijn).
Privacy voor alles!
De nest heeft gewoon een mic schakelaar. Zonder kan je er alleen geen hol mee.
ik denk dat mensen die serieus met privacy bezig zijn al lang weten dat ze zulke speakers en aanverwanten niet moeten hebben.
Zolang die mensen beseffen dat je met bankkaarten, een gsm en allerlei nieuwe iot producten ook een deel van je privacy opgeeft is het goed. Ik spreek dan nog over gsm, niet eens smartphone.

Voor 99% van de mensen met een smartphone en een data verbinding is dit even erg als zo een ding.

Ook niet vergeten dat elke speaker die aan het het internet hangt, ook als microfoon gebruikt kan worden.
> Zolang die mensen beseffen dat je met bankkaarten, een gsm en allerlei nieuwe iot producten ook een deel van je privacy opgeeft

Dit is wel een klassiek gevalletje 'whataboutism'. Het risico daarvan is dat je enige gevecht meteen opgeeft. We zeggen toch ook niet "alles gebruikt olie, dus waarom zou je een Tesla kopen". Het is waardevol om je footprint zo klein mogelijk te houden. Zelf heb ik bijvoorbeeld een Pinephone, en installeer ik custom roms en browsers die geen data naar Google doorsluizen.

> Voor 99% van de mensen met een smartphone en een data verbinding is dit even erg als zo een ding.

Maar het is niet even erg. Met een smartphone heb je controle over wanneer je microfoon aan is en wanneer niet. Daar is techniek en, veel belangrijker, een maatschappelijke norm voor. Een smart phone die continu opneemt is een uitzondering. Een smart speaker die continu luistert, dat is 'by design'. Dus echt een heel andere categorie, met heel andere verwachtingen. En dat is nog los van de hardware - in een smart speaker zitten veel gevoeligere microphone arrays dan in een smart phone. Dus scheer het alsjeblieft niet over één kam.

> Ook niet vergeten dat elke speaker die aan het het internet hangt, ook als microfoon gebruikt kan worden.

Dat is wel heel erg theoretisch. En sowieso niet waar, want de electronica moet maar net die uit de speaker inkomende signalen ook weer kunnen opvangen.

Het klinkt alsof je het een beetje opgegeven hebt. En dat is zonde, want met relatier weinig moeite kun je jezelf tegenwoordig al heel erg beschermen. En in de komende tien jaar gaan we veel meer producten zien die dit allemaal nog eenvoudiger maken. Biologisch eten was eerst ook voor een kleine groep op geitenwollen sokken. Nu is het overal.

Vecht! Vecht mee!
Met een smartphone heb je controle over wanneer je microfoon aan is en wanneer niet. Daar is techniek en, veel belangrijker, een maatschappelijke norm voor. Een smart phone die continu opneemt is een uitzondering.
Je hebt functionaliteit om titel en uitvoerder van een nummer op het scherm te zetten. Dan luistert ie altijd mee. Je kan dat natuurlijk wel afzetten. Google Home producten hebben ook een fysieke knop om de micro uit te zetten. Je kan ze dan als cast device gebruiken.

Je hebt nu ook de optie, om de opgenomen requests niet op je google account te stockeren. Standaard wordt het nu niet meer opgeslagen.
Dat is wel heel erg theoretisch. En sowieso niet waar, want de electronica moet maar net die uit de speaker inkomende signalen ook weer kunnen opvangen.
Het kan inderdaad niet tegelijk een speaker en microfoon zijn, maar je kan wel gehackt worden en dus afgeluisterd worden, wanneer je hem niet als speaker gebruikt.

Je kan me van "whataboutism" beschuldigen, maar je moet wel consequent zijn.

Ofwel gebruik je de functionaliteit van de devices om je privacy naar je wensen te beschermen. Ofwel denk je dat er misbruik gemaakt kan worden van die devices, tegen de gebruikersvoorwaarden in, maar dan mag je je tinfoil hat ook gebruiken voor de voorbeelden die ik heb aangehaald.
Precies. De echte vraag is: wat is je privacy je waard?

Met een Raspberry Pi zijn er eindeloos veel mogelijkheden om soortgelijke functionaliteit te krijgen zonder dat je data naar een cloud gaat, en je gedrag wordt vergeleken en beoordeeld.
Die mogelijkheden zijn er enkel niet voor 99.999% van het volk. Die hebben geen idee wat een rPi is, en een nog kleinere subset van die 0.001% weet hoe je een rPi omtovert in een home speaker. Het is dus geen oplossing of alternatief en daarmee is de suggestie dus ook irrelevant.
Als ik dit had gepost op het Libelle forum had ik je kritiek begrepen. Maar hier? Hier hoop ik wat Tweakers over de halen om een DIY optie te onderzoeken.

Daarnaast kun je wel degelijk soortgelijke speakers kopen, zoals bijvoorbeeld een MyCroft apparaat.
Ik zou graag een Pi-hole installeren. Heb echter totaal geen idee hoe ik hier aan zou beginnen. Heb je een goede gids ergens? Of kan je ze pre-geïnstalleerd kopen?
Ik heb zelf een Openmediavault draaien op een oude notebook met daarop Docker. In een container heb ik pi-hole draaien en dat is niet heel erg moeilijk. Op youtube genoeg over te vinden.
Ook op Tweakers zul je een heel klein percentage vinden die dat zelf kunnen, Tweakers post vooral commercieel nieuws, gaming en populaire apparaten. Er komen hier ook genoeg mensen die niet heel technisch zijn en de prijsvergelijker gebruiken. Ik denk dat je je verkijkt op het percentage dat in het weekend elleboogdiep in een serverrack zit, zelf zaken soldeert of met een vloot rPi's en Docker aan de slag gaat.
En waar kan ik die kant-en-klaar in een mooi jasje met goede spraakherkenning kopen dan precies? Juist, nergens. Dit zijn dingen voor echte Tweakers, de rest neemt gewoon een Google assistent apparaat. Het werkt perfect!
De Apple HomePod doet dit zonder de super heftige privacy schendingen van Google. Tenminste, als je Siri 'goede spraakherkenning' noemt. Ik heb niet veel te klagen over Siri, maar anderen wel.
In principe heb je gelijk, Apple geeft meer om je privacy, maar qua HomePod.. https://www.icreatemagazine.nl/nieuws/siri-luistert-mee/
Zowel Google, Apple als Amazon deden meeluisteren met gesprekken en ze hebben daar allemaal (geforceerd) mee moeten stoppen. Apple geeft meer om privacy dat klopt, maar wie denkt dat Apple geen data verzamelt is ook vrij naïef. Wel een groot verschil is dat Apple de data niet deelt met adverteerders, iets waar Google en Amazon niet aan mee doen en dat is ook algemeen bekend dacht ik zo.

Ik ben best een voorstander voor privacy, maar ik ben niet naïef in die zin te denken dat ze niet al heel veel van me kunnen weten door enkel de Facebook van andere mensen, het gebruiken van YouTube of andere google services, het hebben van whatsapp (is Facebook). Gebruik zelf geen Facebook, maar ik kan niet voorkomen dat mijn contactgegevens toch op Facebook belanden via andere mensen. Ik heb Google nodig of ik t nu wil of niet. Ik heb ten eerste een Android toestel en Android zonder google services is niet echt fijn kan ik vertellen, ten tweede kijk ik veel YouTube (en eerlijk is eerlijk daar is geen alternatief voor). En whatsapp... tja probeer mensen al jaren naar Signal te lullen maar without succes op een enkeling na.

Je ISP kan ook een bron zijn voor die data evenals elke andere service die je gebruikt (bij Spotify en noem t maar op). Durf te wedden dat zeker de helft vd privacy voorstanders wel diensten gebruiken zoals YT of de Play Store en daar nog nooit de voorwaarden van gelezen hebben. Ik zeg maar zo, als je privacy wilt moet je van het internet af.

Je kunt je natuurlijk wel "beschermen" door allerlei hoepels te nemen, vpn, tor noem t maar op. Maar dat is omslachtig, levert op veel dingen in en je bent nog steeds niet onvindbaar. Ook een VPN of TOR is geen middel om je volledig te kunnen beschermen!

Om even terug te komen op t topic, ik vind de originele Google Home niet geweldig klinken en vind qua clarity de mini's beter presteren. De bass is een beetje too much en ik kan er geen lekkere instelling voor vinden (wat waarschijnlijk komt omdat je de midrange vh spectrum niet kunt wijzigen). Het klinkt niet slecht bij half volume en hoop dat de nieuwe het hier beter in doet. De prijs is prima voor wat t apparaat kan en is, maar dat is van de meeste Google producten wel zo (nest hub, chromecast etc, allemaal goed geprijsd).
Apple mag ook in dat rijtje hoor...

Maargoed als iemand er voor kiest data met diensten te delen gaat dat niet ten koste van privacy. Het bevestigd juist dat je privacy hebt.

Nu denk je hoe dan? Nou zoek het woord eens op ipv het te gebruiken zonder dat je weet wat het is...

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 6 augustus 2020 16:37]

Je bent goed in het wijzen op andermans woorden. Kijk dan ook eens een keertje kritisch naar je eigen opmerkingen voor je ze plaatst.

Apple heeft een heel ander verdienmodel dan Google, Facebook enzovoorts. Bijna alle diensten van Google en Facebook zijn ‘gratis’ te gebruiken. Bij Apple betaal je voor de hardware en software en zijn je gegevens niet het verdienmodel.

[Reactie gewijzigd door Naafkap op 6 augustus 2020 22:33]

Dat is zeker niet oké en goed dat dit aan het licht gekomen is. Dit is echter iets anders dan commercieel gewin met persoonlijke gegevens.
Maar juist daarom komt Google met dit soort producten. In veel gevallen voegt het iets nuttigs of hangigs toe waardoor mensen toch bereid zijn het te gaan gebruiken. Hetzelfde met al hun apps. We weten allemaal wat ze met de gegevens doen, maar de meeste Google apps zijn domweg beter dan alternatieven.

Maar Google is eigenlijk nog het minst erge. Die verkopen geen gebruikersdata (dat is hun kip met de gouden eieren dus dat zullen ze extreem beschermen) maar profielen. Adverteerders weten niet wie de persoon is die ze targeten. Dat is fundamenteel anders dan wat bijvoorbeeld Facebook doet. Die verkopen echt persoonsgegevens.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee