De WH-1000XM3 was al een prima noisecancelling hoofdtelefoon, maar de WH-1000XM4 is nog net een tikkeltje beter. Op het eerste oog en oor zijn er weinig verschillen, maar onderhuids is er toch het nodige verbeterd. De XM4 heeft dezelfde 40mm-drivers, dus het geluid van de twee ontloopt elkaar niet veel. De XM4 heeft net wat meer definitie in het laag en het grootste verschil is hoorbaar in het hoog. Het verschil is echter klein en zeker geen reden om naar de winkel te rennen.
Iets dergelijks geldt voor de noisecancellation. Met de XM3 zette Sony een nieuwe standaard, niet alleen door de hoeveelheid geluid die de hoofdtelefoon wist te blokkeren, maar vooral door de Adaptive Sound Control, waardoor de noisecancellation zich automatisch aanpast. Juist op dat punt doet de XM4 het beter dan de XM3, doordat hij sneller reageert op veranderingen in de omgeving.
Toch zijn het vooral andere zaken die opvallen. Zo heeft de XM4 ondersteuning voor multipoint, wat wil zeggen dat hij met twee apparaten tegelijk verbonden kan zijn, waarmee een belangrijk minpunt van de XM3 verholpen is. Daarnaast heeft hij ondersteuning voor DSEE Extreme, waarmee de kwaliteit van lossy geluid wordt verbeterd. Dat gaat echter ten koste van ondersteuning voor aptX en aptX HD. Doordat de XM4 wel met LDAC overweg kan, is dat echter nauwelijks een gemis. We vinden het echter wel een gemis dat Sony het geluid van de microfoon niet heeft weten te verbeteren.
Daar staat tegenover dat de XM4 met de bewegingssensor en Speak to Chat prettige extra's heeft ten opzichte van zijn voorganger. De XM4 is echter geen hoofdtelefoon waarmee je lange gesprekken wilt voeren. Ondanks een dergelijk minpunt is de WH-1000XM4 wat ons betreft de beste allround noisecancelling hoofdtelefoon die momenteel beschikbaar is.
Voor wie?
Da's natuurlijk mooi, maar met een straatprijs van zo'n 360 euro is hij behoorlijk aan de prijs. De vraag is dan ook: voor wie is de WH-1000XM4 interessant? Laten we voorop stellen: heb je een XM3, dan loont het wat ons betreft niet om over te stappen, tenzij je erg zit te springen om multipoint. Op alle overige vlakken zijn de verschillen wat ons betreft te klein. Heb je geen XM3 of hoofdtelefoon van vergelijkbare kwaliteit, dan is de XM4 een aanrader, hoewel dan de prijs om de hoek komt kijken. Ook dan geldt: kun je leven zonder multipoint, dan is de XM3 een interessant alternatief dat weinig voor de XM4 onderdoet en zo'n 130 euro goedkoper is.
Verder zijn er scenario's denkbaar waarin de WH-1000XM4 niet de beste keuze is. Wil je muziek luisteren tijdens het sporten, dan heb je meer aan een stel goede oordoppen. Gaat het je puur om de allerbeste geluidskwaliteit, dan kies je een bedrade hoofdtelefoon zonder noisecancellation, die puur op audio is gericht, met een vlakkere frequentiekarakteristiek dan de XM4. Wil je echter een draadloze hoofdtelefoon met noisecancellation, dan is er momenteel geen betere dan de dan de WH-1000XM4.