Door Paul Hulsebosch

Redacteur

Noisecancelling koptelefoons

Vijf topmodellen getest

24-09-2018 • 06:00

328

Singlepage-opmaak

Bediening en geluid

Sony en Sennheiser hebben beide hun koptelefoon uitgerust met een aanraakgevoelig vlak op een van de oorschelpen. Bij Sennheiser werkt dat beter dan bij Sony, doordat de WH-1000XM2 naast verticale swipes ook horizontale bewegingen moet detecteren, en dat gaat niet altijd goed. We hebben dan ook liever fysieke knoppen, liefst goed geplaatst en niet al te klein. Sennheiser heeft de PXC 550 behalve van dat touchgedeelte voorzien van wat kleine en onhandig geplaatste knopjes. Beats doet het bij de Studio³ juist goed, hoewel de opties wat karig zijn. De PX van Bowers & Wilkins en de QuietComfort 35 II laten zich wat ons betreft het prettigst bedienen, waarbij de 35 II onze favoriet is, doordat de knoppen net iets makkelijker op de tast te vinden zijn.

Apps

De apps die de verschillende fabrikanten beschikbaar stellen, verschillen flink van elkaar. Beats levert bij de Studio³ Wireless helaas geen app, niet voor iOS en niet voor Android. Jammer, want het maakt dat de Studio³ functionaliteit mist die de meeste andere wel bieden. Zo kun je niets instellen aan de kleur van het geluid en aan de noisecancelling, wat in beide gevallen welkom was geweest.

Bose heeft wel een app. Die is prettig, maar wat basaal. Zo ontbreekt ook daar de optie om vanuit de app iets aan het geluid in te stellen. Dan is CapTune, de app van Sennheiser, al een stuk beter. Die heeft een prettige equalizer en je kunt traploos instellen hoeveel noisecancelling je wilt. Bovendien is er de Adaptive Mode, waarin de PXC 550 continu zelf bepaalt hoeveel geluid moet worden geblokkeerd. De apps van Sony en Bowers & Wilkins bieden de meeste opties. Bij Sony kun je instellen via welke codec je luistert en kun je een meting laten uitvoeren die bepaalt hoeveel noisecancelling nodig is. Bowers & Wilkins valt vooral op door de Wear Sensor. Als je een schelp van je oor haalt, wordt de muziek automatisch gepauzeerd, om verder te gaan als je de schelp weer op je oor plaatst.

Geluidskwaliteit

Blijft over het persoonlijkste punt: de geluidskwaliteit, hoewel daar met de nodige metingen ook wel wat objectiefs over te zeggen valt. In negatieve zin valt de Studio³ Wireless van Beats op. Te veel bas en te weinig hoog maken dat de koptelefoon dof klinkt ten opzichte van de concurrenten. Ook de ondersteuning van codecs laat te wensen over. In deze prijsklasse verwachten we beter. Bij de Sennheiser PXC 550 Wireless is het andersom. De hoge tonen zijn mooi helder, maar de bas schiet iets te kort. Met de toonregeling is daar veel aan bij te stellen, maar zo mooi als bij sommige andere koptelefoons wil het niet worden. De PX van Bowers & Wilkins is een apart verhaal. Hij kan, net als de koptelefoon van Sony, overweg met aptx hd en dat is een sterk punt. De definitie van de PX is toch al een sterk punt. De verschillende instrumenten komen zeer goed tot hun recht in het geluid van de PX en met een betere codec wordt dat alleen maar beter. Toch missen we het echte laag en echte hoog in het geluid van de PX, wat Bose en Sony wel leveren. Juist hier zal het afhangen van je smaak en van de soorten muziek die je beluistert, waar je voorkeur ligt.

Bij ons gaat de keuze tussen de QuietComfort 35 II en de WH-1000XM2. De Bose kan enkel met aac overweg en dat is een groot gemis, maar het geluid is dermate goed in balans dat daar in de praktijk weinig van blijkt. De WH-1000XM2 is op dit vlak onze favoriet, ook omdat hij de meeste codecs ondersteunt van allemaal. De WH-1000XM2 heeft een uitgebalanceerd geluid, dat alleen maar aan definitie wint als je via een betere codec luistert.

5 noise cancelling koptelefoons - Geluidskwaliteit5 noise cancelling koptelefoons - Geluidskwaliteit5 noise cancelling koptelefoons - Geluidskwaliteit

Microfoon

Tot slot hebben we ook gekeken naar de microfoon van de verschillende koptelefoons. Die is immers van belang als je gebeld wordt terwijl je naar muziek aan het luisteren bent. Ook daarbij zijn opvallende verschillen waar te nemen. De microfoon van de Beats Studio³ Wireless klinkt in vergelijking met de andere vier behoorlijk dof, wat de verstaanbaarheid niet ten goede komt. De Bose QuietComfort 35 II klinkt juist erg schel. Daarmee ben je goed verstaanbaar, maar het is niet het prettigste geluid om naar te luisteren. De Bowers & Wilkins PX klinkt al veel beter, hoewel ook lichtelijk schel. Onze favoriet is de microfoon van de Sennheiser PXC 550 Wireless, die het natuurlijkst klinkt en waarmee je prima te verstaan bent. De microfoon van de Sony WH-1000XM2 klinkt iets doffer en er klinkt wat meer achtergrondgeluid in door.

Beats Studio³ Wireless
Bose Quiet Comfort 35 II
Bowers & Wilkins PX
Sennheiser PXC 550 Wireless
Sony WH-1000XM2