Door Paul Hulsebosch en Chris Broesder

Goedkope bluetooth-oordoppen

De onderkant van de westerse markt

15-02-2018 • 06:00

194

Singlepage-opmaak

Inleiding

Bluetooth is hip en het aanbod van draadloze oordoppen en headphones is enorm. Niet alleen het aanbod is groot, ook de prijsverschillen zijn enorm. Toen we enige tijd geleden een aantal bluetooth-oordoppen naast elkaar legden, was de kritiek vooral dat we daarbij enkel naar dure modellen keken, in de prijsklasse van de AirPods van Apple. Er was duidelijk veel belangstelling voor goedkopere modellen. Vandaar dat we nu een aantal van die goedkopere modellen naast elkaar leggen. We hebben zes bluetooth-oordoppen uitgekozen die we bij grote Nederlandse webshops hebben gekocht. Het zijn modellen die in de Benelux op de markt zijn en die tussen de veertig en zestig euro kosten: de onderkant van het westerse aanbod. Het zijn goedkope modellen van bekende merken als Sony, JBL en Philips, aangevuld met modellen van minder grote spelers als Aukey, Anker en Urbanista.

Het kan uiteraard goedkoper en ook daarover kun je binnenkort iets lezen. Naast de zes modellen uit deze test gaan we zes modellen testen die we in China hebben besteld. Oordoppen waarvoor we maximaal twintig euro hebben betaald. We willen weten hoeveel waar je krijgt voor je geld, maar willen de vergelijking ook een beetje eerlijk houden en dus houden we beide categorieën gescheiden. De Chinese modellen bespreken we binnenkort in een aparte test, maar omdat de vergelijking uiteraard interessant is, zullen we in beide tests af en toe refereren aan modellen die we eerder hebben getest.

Inleiding goedkope oordopjes

We hebben de test op dezelfde manier uitgevoerd als de vorige keer. Dat wil zeggen dat we hebben gekeken naar zaken als gebruiksgemak, bediening, comfort, batterijduur, bereik en uiteraard audiokwaliteit. Bij de geluidskwaliteit van headsets hebben we in het verleden steeds geprobeerd wat metingen te verrichten. Dat is bij in-ear oordoppen echter lastig, dus hebben we om in dit geval de geluidskwaliteit te beoordelen een tweekoppige jury ingesteld, bestaande uit Chris Broesder, die doorgaans smartphones test, en Paul Hulsebosch, die onder meer gameheadsets heeft getest. De beoordeling van de geteste oordoppen is steeds gevormd uit het gemiddelde van beider meningen en ervaringen.

De modellen die we bespreken, hebben een vergelijkbare opzet. Het zijn allemaal modellen waarbij de oordoppen met een snoer aan elkaar zijn verbonden. Op de MDR-XB50BS van Sony na is bij allemaal een bedieningseenheid in het snoer opgenomen, met toetsen voor pauzeren en volume. Alle zes modellen laad je bovendien op via micro-usb. Usb-c is in deze prijsklasse nog niet doorgedrongen. Hetzelfde geldt voor moderne compressietechnieken als aptX. In deze test kunnen alleen de EP-B40 van Aukey en de Soundbuds Slim van Anker daarmee overweg.

Toch zijn er ook grote verschillen tussen de zes modellen. Zo hebben de meeste de vertrouwde dopjes van zachte kunststof die in de gehoorgang geplaatst moeten worden. Philips wijkt daarvan af met de SHB5250. Philips heeft goed gekeken naar de AirPods van Apple. Deze oordoppen lijken daar sterk op en worden op dezelfde manier in de oorschelp geplaatst. Ook Urbanista kiest daar bij de Berlin voor, al levert Urbanista er zachte kunststof hoesjes bij, die om de twee oordoppen passen. Zo vormen de Berlin-dopjes een kruising tussen beide vormen. Ze hangen in de oorschelp, maar hebben de vervangbare, zachte kunststof buitenkant van de modellen die je in de gehoorgang plaatst.