Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Paul Hulsebosch en Chris Broesder

Bluetooth-oordoppen Round-up

De verschillen zijn groot

Conclusie

Accuduur

In de inleiding omschreven we al hoe we de accuduur van de diverse bluetoothhoofdtelefoons hebben getest. Nu is het tijd voor de resultaten van die tests. Let wel even op voordat je hoofdtelefoons met een beperkte accuduur afschrijft, want de accuduur in onderstaande staafdiagram betreft alleen de accuduur van de hoofdtelefoons zelf. Bij vier van de zeven oordopjes zit ook een laadstation, dat een eigen accu heeft, waardoor de dopjes zonder stopcontact onderweg op te laden zijn. Je zult ze dan wel uit je oren moeten halen, dus is het van belang om te bedenken of je doorgaans uren aaneengesloten je hoofdtelefoon in hebt of dat je hem tussendoor vaak terugstopt in het doosje.

De als laatste geŽindigde Amps Air van Sol Republic heeft bijvoorbeeld een laadstation van maar liefst 2.200mAh en dat is de grootste in deze test. Daarmee kun je de dopjes vijftien keer opladen en haal je in theorie dus 37,5 uur luistertijd. Ook de Apple Air Pods en de Samsung Gear IconX 2018 hebben een laaddoosje, met respectievelijk 398 en 340mAh accucapaciteit. Dat is een stuk minder, maar de dopjes zelf gaan ook wat langer mee. Desondanks valt de accuduur van de AirPods wat tegen, evenals die van de Bragi The Headphone. De Amps Air houden het evenmin lang achter elkaar vol, maar zijn juist de winnaar als je de accuduur die het doosje meebrengt, erbij optelt. De IconX 2018 komt dan op de tweede plek. De PowerBeats3 zijn de duidelijke winnaar bij aaneengesloten gebruik.

Accuduur bluetoothhoofdtelefoons
Koptelefoon tijd in uren en minuten (hoger is beter)
Beats Powerbeats3
11u3m
Samsung Gear IconX 2018
5u59m
Sennheiser Momentum Free
5u34m
Bose SoundSport
5u3m
Bragi The Headphone
4u25m
Apple Airpods
3u26m
Sol Republic Amps Air
2u35m

Bereik

In de inleiding gaven we aan hoe we het bereik van de bluetooth-oordoppen hebben getest. Het bereik in deze ideale omstandigheden, buiten, ver van storende invloeden van gebouwen en stoorzenders, zegt weinig over de praktijk. Dat wil zeggen, de absolute waarden die we buiten meten, zeggen weinig; de onderlinge verhouding des te meer. Buiten kun je met de Beats Powerbeats≥ Wireless bijna 140 meter bij de bron vandaan lopen en nog steeds ontvangst hebben. Dat staat in schril contrast tot The Headphone van Bragi, die tot ongeveer een derde van die afstand komt.

Binnen, in het drukke Tweakers HQ, komen de meeste sets lang niet aan die afstand. Ergens tussen de twintig en dertig meter is al heel wat. We hebben het herhaalde malen gemeten, met zowel iOS als Android, en de resultaten zijn wisselend. We geven hier enkel de meetwaarden onder ideale omstandigheden, aangezien die de verhouding tussen het bereik van de verschillende modellen weergeeft. In alle gevallen scoort de Bragi het slechtst, en doet de Samsung het iets beter, gevolgd door de Sol Republic, Sennheiser en Apple. De Bose SoundSport en de Beats Powerbeats≥ Wireless hebben in elke omstandigheid het grootste bereik, ook als er veel storende invloeden zijn.

Bluetoothbereik in meters
Koptelefoon afstand in m (hoger is beter)
Beats Powerbeats3
138
Bose SoundSport
130
Apple Airpods
100
Sennheiser Momentum Free
94
Sol Republic Amps Air
78
Samsung Gear IconX 2018
68
Bragi The Headphone
46

Comfort

Wat draagcomfort betreft zijn er duidelijke verschillen, al moet daarbij onderscheid worden gemaakt tussen de modellen die bedoeld zijn om mee te sporten en de modellen waarvoor dat niet geldt. Een setje als de Bose SoundSport Wireless zit heel anders dan de Apple AirPods. Daarmee hebben we gelijk de twee uitersten te pakken hebben. Apple kiest als enige voor een model dat in de oorschelp rust en dus niet in de gehoorgang geplaatst hoeft te worden. Dat laatste kan prettig zijn, want een oordop die in de gehoorgang wordt geplaatst, kan weliswaar goed isoleren, maar kan ook gaan irriteren, zeker bij langere luistersessies.

Wat opvalt is dat er bij de zes oordoppen die in de gehoorgang worden geplaatst, nog zoveel verschil in benadering zit. Bose kiest voor een systeem met twee flexibele vleugels aan de bovenkant van de oordop, die geheel in de concha van het oor vallen. Het heeft tot gevolg dat de SoundSport Wireless erg stevig zit en prima voldoet aan het doel: sporten met muziek op de achtergrond. Bose is ook de enige die de zachte dopjes die in de gehoorgang verdwijnen, niet rond, maar ovaal heeft gemaakt, wat beter aansluit op de vorm van het gemiddelde oor. Tot slot heeft Bose een simpele voorziening toegevoegd: een kleine knijper halverwege het snoer tussen de twee oordoppen, zodat je het geheel aan je shirt kunt vastmaken. De Bose SoundSport zit daarmee prettig, overigens ook voor niet-sporters.

Dat geldt in iets minder mate voor de Gear IconX van Samsung. Die heeft een afgeslankte vorm van de vleugels van Bose. Doordat het elektronische deel van de Gear IconX meer in de concha valt, is er ook minder vleugel nodig. Ook Samsung levert een vleugel in drie maten, wat tot gevolg heeft dat de IconX bij iedereen goed zal passen. Toch heeft juist de kleinere vleugel tot gevolg dat de Gear IconX iets minder prettig zit dan de SoundSport, en ook iets minder stevig. Het risico is iets groter dat je een oordop verliest tijdens het sporten, wat versterkt wordt doordat de twee helften van de IconX niet met een snoer zijn verbonden.

Dat laatste geldt wel voor de Beats Powerbeats≥ Wireless. Beats heeft echter een heel andere oplossing gekozen voor het vastzetten van de oordoppen. De Powerbeats≥ hebben een flexibele beugel die over het oor valt, een beetje als de poot van een bril. De beugels zijn gelukkig zacht genoeg en zitten niet in de weg als je al een bril draagt. Voor sporten is het een prima systeem, want de Powerbeats≥ zitten als een huis, nog steviger dan de SoundSport van Bose. Door de constructie met de beugel hangt er ook niet zoveel gewicht op het deel dat in de gehoorgang verdwijnt en dat is prettig.

Daarmee zijn we gelijk bij het euvel van de oordoppen die minder prettig zitten: de modellen van Sol Republic, Bragi en Sennheiser. Zowel The Headphone van Bragi als de Amps Air van Sol Republic valt in de concha. Dat geeft nog enige steun, vooral bij de oordoppen van Bragi, die nog enigszins comfortabel zitten. Daar is de pasvorm van de oordoppen van Sol Republic te slecht voor, waardoor ze makkelijk uit het oor vallen. Dat laatste geldt ook voor de Momentum Free van Sennheiser. Dat zijn de kleinste oordoppen uit de test, die dan ook niet in de concha sluiten. Jammer, want daardoor vallen ze ook erg makkelijk uit je oor. Samen met de Sol Republic zitten ze het minst prettig.

Blijft over de AirPods van Apple. Wat constructie betreft is dit de vreemde eend in de bijt, doordat de oordoppen niet in de gehoorgang verdwijnen, maar in de oorschelp hangen. Juist dat maakt dat de AirPods erg prettig zitten en minder snel gaan irriteren. Sterker, het zijn de comfortabelste oordoppen uit de test. Het lijkt alsof de oordoppen makkelijk uit je oor kunnen vallen, maar door een uitstekende pasvorm is dat niet het geval. Apple prijst ze niet aan om mee te sporten, maar ook op een loopband of crosstrainer kun je met de AirPods prima uit de voeten.

Functionaliteit

Er is een duidelijk onderscheid tussen de oordoppen die onderling met een snoer verbonden zijn en de sets die uit twee losse delen bestaan. In de eerste categorie, waarin de headsets van Sennheiser, Bose en Beats vallen, komt de functionaliteit grotendeels overeen. Ze hebben alle drie een klein bedieningspaneel in het snoer verwerkt waarmee een telefoongesprek aangenomen en beŽindigd kan worden. Met dezelfde knoppen kun je ook het volume aanpassen en naar een volgend nummer doorspoelen: simpel en doeltreffend. Dat laatste kan helaas niet bij de set van Beats en dat is een gemis. In het snoer verwerkte knoppen zijn vooral prettig, doordat ze doorgaans beter functioneren dan kleine knoppen op de oordoppen.

In de categorie zonder snoer vallen twee modellen in negatieve zin op. Zowel de Amps Air van Sol Republic als de Apple AirPods bedien je door te tappen op de oordoppen. De Amps Air missen de optie om op die manier een volgend nummer te starten. Bovendien is het bij de Amps Air erg vervelend dat beide helften steeds gepaird moeten worden, vooral omdat dat niet vlekkeloos verloopt. Bij Apple ontbreekt vooral de optie om het volume te regelen van de muziek die je afspeelt. Daarbij is de plek waar je moet tappen wat onhandig gekozen. Ook over de functionaliteit van The Headphone van Bragi zijn we niet te spreken. Die heeft knopjes zodat je niet hoeft te tappen, maar de knopjes zijn veel te klein om prettig te functioneren. Samsung doet het op dit vlak het beste. De Gear IconX heeft op beide oordoppen een aanraakgevoelig vlak waarop je niet alleen kunt tappen, maar ook kunt swipen. Dat geeft lekker veel bedieningsopties, al werkt het ook hier niet altijd vlekkeloos. Het is prettig dat Samsung 3,4GB geheugen in de Gear IconX heeft weten te bouwen, zodat je niet van bluetooth afhankelijk bent om muziek te luisteren.

Geluid

Tot slot wellicht het belangrijkste, maar ook het persoonlijkste onderdeel van de test: het geluid. Voordat we daar iets over melden, is het goed om te bedenken dat de scores in de tabel relatief zijn. We hebben de oordoppen met elkaar vergeleken, meer niet. Het geluid van bluetooth-oordoppen kan zich niet meten met dat van een goede over-earhoofdtelefoon of een goede audio-installatie. Dat is ook niet wat we met de tabel willen uitdrukken. Wat hier als goed wordt vermeld, is dat enkel ten opzichte van de andere oordoppen uit de test.

Wat dan opvalt, is dat de onbekende merken uit de test er het minst positief vanaf komen. Beide hebben te weinig bas. In plaats daarvan zijn bij de Sol Republic de hoge tonen te prominent, terwijl bij de Bragi juist de middentonen te veel overheersen. Ook het geluid van de Gear IconX schiet tekort. Ook dat is te schel, maar minder dan bij Bragi en Sol Republic. Toch ontbreekt er duidelijk bas in het geluid, zonde, want verder is de IconX juist een prima ding.

Zoals te verwachten zijn de bassen bij de Beats Powerbeats≥ Wireless juist sterk vertegenwoordigd. Iets te veel van het goede zelfs, al kan dat een kwestie van smaak zijn. Dat doet Bose beter. Ook daar is de bas behoorlijk stevig, maar veel meer in balans met de overige tonen. De bas is bovendien strakker dan bij Beats, waar die wel wat wordt vervormd.

Het meest gecharmeerd zijn we van het geluid van zowel de Apple AirPods als de Sennheiser Momentum Free, al is dat om flink verschillende redenen. De Sennheiser heeft het neutraalste geluid, helder en natuurlijk, zonder dat bepaalde frequenties worden opgepompt. Het zijn de oordoppen waar je het beste rustig naar kunt zitten luisteren, vrij van storende omgevingsgeluiden. Bij de AirPods zijn zowel bas als middentonen iets te sterk aangezet, wat opvalt als je rustig zit te luisteren. Voor wie met de oordoppen buiten de deur gaat, is dat niet eens verkeerd, want daar dreigen bas en in mindere mate middentonen te verzuipen in het omgevingsgeluid, dus in dergelijke omstandigheden geven we de voorkeur aan het geluid van de AirPods.

Reacties (337)

Wijzig sortering
Goede oordopjes hoeven niet duur te zijn.
Deze zijn bijna allemaal over de §125.

Hier een blog (van mij) die ook de goedkope opties laat zien.
https://techrvw.com/2017/...es-for-the-apple-airpods/

Persoonlijk vind ik de TWS10 qua pasvorm het beste. Het geluid is iets minder, maar nog steeds prima om muziek of podcasts te luisteren.
De QCY Q29 Pro (https://techrvw.com/2017/...ple-airpods-alternatives/) steekt iets meer uit maar de geluids kwaliteit is echt prima. De bass voor draadloze oordopjes is bijzonder goed.
De HBQ-i7 Twins zijn natuurlijk puur gemaakt om mee te liften om de AirPod hype, maar ze doen het ook wel redelijk. Geluid is middelmatig net als de TWS10.

[Reactie gewijzigd door Techrvw op 22 december 2017 09:05]

Dat is ook zeker niet wat we hier willen beweren. We wilden alleen perse de AirPods in de test meenemen, om zo ook de iOS-liefhebbers op hun wenken te bedienen. En dus hebben we oordoppen gezocht die een klein beetje in die prijsklasse vallen. Maar het zou (vonden wij) wat oneerlijk zijn om oordoppen van § 30,- tegenover de Icon GearX van § 200,- te zetten. Dus wat ons betreft is er ruimte voor een nieuwe test van dopjes van onder § 100,-. :)

En dan staat Jaybird bovenaan de lijst.

[Reactie gewijzigd door Paul Hulsebosch op 22 december 2017 10:04]

Toch ben ik van mening dat er gekeken moet worden naar de kwaliteit van de oordopjes in plaats van de prijs. Oordopjes van §200 zijn niet meteen beter dan oordopjes van §50.

Meestal is het wel zo, maar om ze uit te sluiten om de prijs gelijk te houden in de review is niet helemaal eerlijk lijkt mij.

De meeste van de oordopjes die ik bezit zijn namelijk ook beschikbaar voor iOS. Hiervoor hoef je dus niet de AirPods te hebben.
Het is inderdaad jammer dat er op prijsklasse is gekozen. Nu worden de duurdere merken eruit gepikt waar je eigenlijk al weet dat je veel betaald ongeacht het product wat je krijgt (Beats, Bose). En de volledig draadloze varianten zijn prijzig door de early adopter fee. Een goed basismodel zoals de eerder genoemde Jaybirds of een setje JBL's zou wat perspectief kunnen bieden.
Ik zou het ook leuk vinden om in een 2e test een setje goeie chi-fi IEMs te pakken (KZ, BGVP, Vsonic, TIN Audio, SVARA, Kinera, TFZ, Senfer, etc) met verwijderbare kabel (meestal met MMCX connector) en deze te combineren met een goed bluetooth-nekkabeltje. Je kan een zeer hoog niveau qua geluidskwaliteit behalen met minimale kosten; het is maar wat je uit wilt geven. Van bijvoorbeeld de KZ ZS5 + KZ Bluetooth kabel = ~§35, tot bijv Vsonic GR07 + AptX bluetooth adapter = ~§150

Het lijkt dat de duimregel "combo losse onderdelen biedt meer bang/buck dan een all-in-1 package" (net als bij gaming headsets vs headphone + mic) hier ook op gaat.

[Reactie gewijzigd door skndd op 22 december 2017 11:08]

Dit hier, ik heb de kz zs6 (~35§) kan je koppelen aan een kabel met bt connector (~8§), tweakers is in mijn optiek bedoeld dat je het beste behaald door iets meer te bereiken met kennis en moeite. Gewoon een bt setje halen uit de winkel kan iedereen en de vergelijking kan je vinden bij kassa of consumentenbond. De test is voor de rest prima maar ik weet niet of je als tweaker hier daadwerkelijk iets aan hebt.
Beats moet het voornamelijk van zijn naam/marketing hebben, je betaald veel voor weinig.
Apple = hier moet je het mee doen, en je betaald met alles premium.
Samsung is focus op mooie techniek in een mooie verpakking alleen nu nog daadwerkelijk goed geluid.
Allen drie de zelfde overeenkomst: je betaald gewoon veel te veel.
Losse componenten betekent ook dat je in de toekomst een 5.x BT kabel zou kunnen kopen (als de accu minder wordt) of andere earplugs indien ze op raken. Nu leg je grof geld neer en kan je ervan uitgaan dat ze over twee jaar nog maar de helft van de tijd op een accu lading gaan doen (en die is al niet spectaculair) ... Lekker duurzaam weer.

offtopic:
Hoe dan ook, ik gebruik mijn oordoppen (bekabeld) elke dag, en ben blij dat ik onderdelen kan verwisselen (zweet maakt alles kapot), gebruik me smartwatch om geluid en tracks te wisselen.
Straks doet je apple earpods het nog prima maar dan gaat je laad doosje kapot.... mag je zeker het hele setje opnieuw aanschaffen. Beats/bose/sennheiser: laadpoort/kabelbreak/kabeltwist kapot... nieuwe halen... Sport je fanatiek met oordopjes raad ik je aan om niet al te dure headsets te gebruiken.
Als de Airpods je uitgangspunt zijn en ze hebben een prijsklasse van 150 EUR waarom niet een prijsklasserange nemen van 125-175 ipv 150-200?
Als jullie per sť de AirPods willen bekijken vanwege hun support voor Apple-producten (o.a. via de W1-chip), waarom dan niet ook concurrende W1-producten meenemen zoals de vergelijkbare (maar < §150 geprijsde) Beats X? Ik had deze heel graag vergeleken willen zien...

[Reactie gewijzigd door dutchminator op 22 december 2017 13:35]

Tja, we hebben bij Beats gekozen voor de Powerbeats≥ Wireless, ook met W1. En het blijft altijd kiezen...
Tja, ik vind oortjes gericht op de workout/sporters minder vergelijkbaar met AirPods dan daadwerkelijke in-ears gericht op normaal gebruik. Maar klopt, het blijft altijd kiezen, ik had het alleen anders gedaan. :P Ik ben een goede armchair-redacteur. ;)

[Reactie gewijzigd door dutchminator op 22 december 2017 14:00]

Zo ben ik zelf een uitstekende bondscoach :P
Ik ben zelf erg benieuwd naar oordoppen waarvan een bluetooth variant is uitgebracht, bijvoorbeeld de Shure SE215-BT1, een in-ear die zich al heeft bewezen met een kabel. Maar datzelfde kun je ook zien in een lagere klasse zoals de Brainwavz Blu-Delta die voor 30 pond te krijgen is.

Wellicht een klein punt is om dezelfde eartips per koptelefoon te gebruiken om het geluid goed te kunnen vergelijken. Je hebt bijvoorbeeld Comply Foam tips met een smartcore(link) die op groot assortiment oordopjes passen die tips gebruiken. Dat zorgt in ieder geval al voor iets van een standaard voor draagcomfort en geluid. Al snap ik ook wel dat men alleen de gebundelde accessoires wilt testen omdat deze ook zo geleverd wordt en wellicht een ander geluid oplevert dan met foam tips.

[Reactie gewijzigd door Djonny op 22 december 2017 15:02]

Heb sinds X weken me 1e setje bluetooths van §6,-. 8-)
Nog een leuke toevoeging m.b.t. QCY Q29. Ik heb deze een keer per ongeluk in mijn broek mee gewassen op 40 graden. Daarna doen ze het ook nog prima. Degelijk spul.
Ze voelen zeker degelijk aan. Het wassen ga ik niet proberen als je het niet erg vind haha!
Prijs/Kwaliteit is enorm goed inderdaad.
Alle voorbeelden die jij opnoemt krijgen echt heel slechte user reviews op Amazon. De goedkope prijs moet ergens van komen natuurlijk.
Als ik uit eigen ervaring spreek vind ik ze goed werken.
De QCY Q29 Pro geeft een enorm goed geluid, alleen de pasvorm is iets minder. Ze steken iets uit.
De TWS10 passen perfect, alleen is het geluid wat minder.

Het kan natuurlijk zijn dat mensen op Amazon er niet tevreden over zijn, maar ik ben in ieder geval tevreden met mijn "goedkope" draadloze oordopjes. Nooit ga ik er §150+ voor betalen.
Zelf heb ik er moeite mee dat (bijna) alle 'airpod' clones gaan voor de 'in-ear' variant.
Terwijl ik het normale 'pod'-model veel prettiger en logischer vind (om te sporten, fietsen e.d.) je wilt toch normaal je omgeving kunnen volgen.
Op kantoor of thuis gebruik ik wel een over-ear om vol van de muziek te kunnen genieten, deze kan je ook gewoon op de plek laten en hoeft niet draagbaar te zijn.

Zelf heb ik toen op amazon de ifrogz in-Tone Wireless Bluetooth gevonden. Maar 30 euro, 10h accu en ze klinken precies als de Apple-Pods (ik had zelf verwacht dat ze heel goedkoop/blikkerig zouden klinken, maar dat is zeker niet het geval). Vooral het magnetische clipje vind ik erg slim gevonden.

Het zijn, naast die hele slechte HBQ-i7 clone het enige alternatief dat ik kon vinden wat het 'pod' model hanteert in bluetooth formaat. En voor 3 tientjes vind ik het een mooi alternatief voor mijn bedrade-oortjes.
QCY QY19 hier. Prima dopjes voor de prijs.
Hoe is het eigenlijk als je video afspeelt en het geluid via de Bluetooth oortjes afspeelt, loopt het dan synchroon?

Tot op heden heb ik altijd bij elk Bluetooth apparaat dat het geluid niet synchroon met de video loopt. Daarom biedt mijn voorkeur nog altijd het draadje.
Ja, de video's die wij gekeken hebben met deze dopjes lopen synchroon in elk geval.
Dat klopt, latency is standaard rond de 200ms of meer bij bluetooth. Dat is veel en veel te veel om geen lipsync problemen te hebben.

Aptx Lowlatency pretendeert een latency van minder dan 32ms en dat werkt ook echt. Al meerdere jaren gebruiker van Aptx en Aptx Lowlatency. Je keuze voor apparatuur wordt er wel erg door beperkt, maar door deze vormen ben ik al drie jaren van ontzettend irritante en altijd in de wegzittende kabels af, zowel op smartphone als tv en pc, al zijn die laatste twee nog... mwoaa... niet ideaal.

Kost wat en de integratie kan echt nog beter, maar ik ben dus erg blij dat die jacks uit de telefoons gaan. Zo komt er geld beschikbaar voor ontwikkeling en verbetering van draadloze audio, op allerlei vlakken.

De website van Aptx, laat met een filter alle apparaten zien die Lowlatency ondersteunen.

[Reactie gewijzigd door dinkelover op 22 december 2017 08:10]

Latency is het probleem helemaal niet. Bluetooth apparatuur kan gewoon aan de computer terug sturen wat de latency is waardoor deze de buffers voor audio en video zo in stelt dat het wel synchroon afspeelt. Het gaat pas mis als de fabrikant van de oortjes dit niet fatsoenlijk heeft gedaan.

Leuk Computerphile fimpje hierover:
https://youtu.be/eYW4J6FyyZU
Met video wellicht, met spelletjes of andere interactieve content is het een ander verhaal omdat synchroniseren van beeld met audio weer andere problemen oplevert.
Latency is wel een probleem in de huidige praktijk. Als (simpele)eindgebruiker maakt me niet uit hoe of door wie dat komt. Het moet werken vindt de massa, zonder gedoe. Dat betekent zo goed als storingsvrij en liefst altijd low latency.

En als de massa draadloze audio niet adopteert, blijft die ontwikkeling achter zoals afgelopen jaren (mijn mening). Stukje vraag en aanbod.

Aptx Lowlatency bewijst dat 'het' kan, prima kwaliteit voor de massa en in principe nooit lipsync issues (onafhankelijk van implementatie), maar werkt op enorm weinig apparatuur nog.

En audio puristen zullen draadloos wel nooit accepteren, prima. Maar zij kunnen ook maar beperkt bedraad luisteren ivm beschikbaarheid van goede DACs in draagbare media.
"maar ik ben dus erg blij dat die jacks uit de telefoons gaan."

om draadloos te kunnen luisteren hoeft die toch niet weg?
Gun mij aub mijn koptelefoon icm mijn telefoon.

De kosten voor die jack is verwaarloosbaar.

[Reactie gewijzigd door JanvD op 22 december 2017 09:47]

Volgens mij gaat het niet zo zeer om de kosten van 3.5 mm jack maar om de ruimte (hoewel IIRC iemand had bewezen dat hij er bij de iPhone gewoon bij had gepast!). En het gaat natuurlijk erom dat men Bluetooth wil pushen. Door 3.5 mm niet meer te ondersteunen creŽer je vanzelf vraag naar Bluetooth headsets.

Verder een mooie review. Ik vind die powerbanks niet zo boeiend. Mijn sportheadset gaat ook 4 uur mee, en dat is eigenlijk voor alle amateur sporters genoeg. Voor een boel profs ook. En als je forens bent, gaat het ook prima mee. Als je dan weer terug thuis bent, kun je hem zo nodig meteen aan de lader hangen. Die van mij gebruikt microUSB, en m'n huidige all-in-1 powerbank kan daar ook mee overweg.

De prijs van die powerbank plus die sport koptelefoontjes kun je er beide 2 van kopen ipv de modellen die hier zijn getest.

De kabel tussen die 2 oordopjes die ik heb, kunnen sommigen als nadeel zien (inderdaad dat hij aan kleding kan blijven haken). Ik vind het een voordeel. Kan er makkelijk 1 uithalen als ik even beter wil horen en die over m'n nek laten hangen. Het materiaal is ook niet irritant. Tov een Airpod weet ik zeker dat ik vroeg of laat zo'n klein ding kwijt ga raken.
Leuk, die gecreŽerde vraag naar Bluetooth oortjes, maar in de professionele (studio) audiowereld blijft men gewoon een snoertje gebruiken.

En terecht. Behalve het nadeel van het fysieke snoer, heeft het alleen maar voordelen t.o.v. Bluetooth. En dan zijn de belangrijkste de geluidskwaliteit en de latency.

Als men dan toch draadloos gaat, gaat het niet via Bluetooth, maar via radiogolven of Wifi.

Ik als consument heb trouwens helemaal geen last van het snoer en zal ook nooit een telefoon zonder 3,5mm aansluiting kopen.

[Reactie gewijzigd door dubbeldekkert op 22 december 2017 12:17]

Bluetooth en wifi zijn radiogolven.
Dat is prima, want dat heeft dan ook verder niets met telefoons te maken. Het gros van de telefoongebruikers en gaming bluetooth headsets en sport bluetooth headsets zijn niet bedoeld voor de professionele (studio) audiowereld. Jij hebt het over een specifieke niche.

Volgens mij is er wel degelijk vraag naar draadloos in het huishouden. De Chromecast en Chromecast Audio bewijzen dat, en die gaan over WiFi.

Of voor gewoon smartphone gebruik Bluetooth goed werkt is een goede vraag.

Maar jouw suggestie om dan maar een WiFi AP te maken van je telefoon, en je headset van via WiFi aan te sluiten? Volgens mij kost dat veel meer juice hoor.

PS: En qua sport kunnen we ook nog allerlei onderscheid maken. Met rennen is het misschien niet zo irritant (m'n jacket kan ik zelfs m'n draad in verwerken) maar ik kan jou garanderen dat wired oordopjes in een sportschool gewoon kut werkt. Je blijft gegarandeerd hangen aan apparaten. En dat is voor jou niet goed (je schrikt, je bent uit je ritme, je moet ze weer herplaatsen, enz) maar ook niet voor de hardware.

EDIT: PS erbij.

[Reactie gewijzigd door Jerie op 22 december 2017 12:39]

Heb je gelijk in Jerie, kan me goed voorstellen dat er situaties zijn waar draadloos een voordeel heeft, al dan niet Bluetooth.

Hoop alleen dat de fabrikanten ons de keuze blijven geven en niet dwingen om draadloos te gaan. En nee, een verloopje is geen oplossing. Dat is een stap terug.
Ik heb zon vermoeden dat men in de professionele audio wereld ook niet met smartphones loopt te pielen.

Kwaliteit is daar veel belangrijker dan gemak, terwijl perfecte geluidskwaliteit voor iemand die YouTube kijkt of een mp3 luistert op zn telefoon niet bovenaan het prioriteitenlijstje staat maar gebruiksgemak en bewegingsvrijheid daar wel staan.
Leuk, die gecreŽerde vraag naar Bluetooth oortjes, maar in de professionele (studio) audiowereld blijft men gewoon een snoertje gebruiken.
Dat snoertje gaat alleen niet in een smartphone ;) Dat snoertje gaat bij die groep ook in professionele dan wel high end audio apparatuur. Dan moet je denken aan dedicated media players die ook high end audio zoals DSD en FLAC kunnen afspelen en ook dingen als een externe DAC (vaak gecombineerd met een amp; de ingebouwde DACs zijn vaak van mindere kwaliteit en bij sommige koptelefoons levert de smartphone te weinig vermogen en is een amp noodzakelijk). Het is een hele andere wereld die ook hele andere hardware en software gebruikt.
Deze opties zijn met het verwijderen van de 3.5mm jack op de diverse smartphones dan ook geheel onveranderd gebleven. Je kunt de smartphones namelijk nog steeds op een externe DAC+amp aansluiten. Het wordt pas een probleem als ook dat niet meer kan.
En terecht. Behalve het nadeel van het fysieke snoer, heeft het alleen maar voordelen t.o.v. Bluetooth.
Als je oogkleppen op hebt wel ja, in werkelijkheid kent bluetooth 1 heel erg groot voordeel dat een fysiek snoer niet kent: vrijheid. Je bent niet meer met een kabeltje aan iets verbonden en dat kabeltje gaat ook niet in de weg zitten. Die mate van vrijheid is zelfs zo groot dat menig audiofiel op bijv. websites als head-fi.org ook overstag gaat en een bluetooth headset aanschaft.
Als men dan toch draadloos gaat, gaat het niet via Bluetooth, maar via radiogolven of Wifi.
Wifi is daar totaal niet voor geschikt. Wifi is een netwerk oplossing waarbij het diverse devices met elkaar wil koppelen en waarbij er veel data snel uitgewisseld kan worden. Dat maakt het al ongeschikt maar het zijn ook andere technische zaken zoals roaming die wifi absoluut niet geschikt maken voor audio. Bluetooth heeft deze nadelen niet omdat het eerder bedoeld is voor een 1 op 1 verbinding. Overigens zijn zowel bluetooth als wifi ook gewoon radiogolven (oftewel, het is een hele algemene term).
Ik als consument heb trouwens helemaal geen last van het snoer en zal ook nooit een telefoon zonder 3,5mm aansluiting kopen.
Rondkijkend op internet zijn er heel veel andere consumenten die wel last hebben van het snoer en dan weer geen telefoon zonder bluetooth zouden kopen. In sommige gevallen is het hebben van een snoer zelfs gevaarlijk omdat je er verstrikt in kunt raken.
Het nadeel van het fysieke snoer vind ik persoonlijk helemaal geen nadeel. Ik werk het kabeltje toch altijd weg onder mijn shirt of jas. Het heeft nooit in de weg gezeten, en ik kan mijn dopjes gewoon uit mijn oren laten vallen als het even snel moet. Geen tijd besteden aan alles in een doosje priegelen of twee van die dingetjes blijven vasthouden. Laat maar bungelen. Daarbij heb ik met een kabeltje geen oplader nodig en heb je nooit last van latency of een matige verbinding.

Dat het snoertje maar lang moge blijven - daar hoef je niet voor in de professionele audiowereld te zitten.
Het aparte is dan weer dat bij vrijwel elke iFixit teardown van telefoons welke geen headphone jack hebben er gewoon letterlijk loze ruimte zit waar een headphone jack had kunnen zitten.

Ik heb niks tegen vooruitgang en geloof direct dat draadloos ook een toekomst heeft, maar ik heb wel een hekel aan fabrikanten die het willen forceren. Er zijn nog genoeg mensen die een 3,5" jack gebruiken en technisch gezien is er ook geen enkele reden om het weg te laten (samsung kan gewoon waterdicht met jack, en die 0,1mm die je bespaard is ook geen argument gezien het vaak loze ruimte is).
Ik gun het je van harte, maar de ontwikkeling op bluetooth gebied ging mij niet hard genoeg. Met het besluit van enkele fabrikanten om geen jack meer te leveren, komt dat in een stroomversnelling. DŠŠrom ben ik er blij om.

Ik gebruik de jack ook als backup, dus van mij mag ie erop zitten en dat kan gelukkig ook waterdicht/bestendig.

Verknocht blijven aan de audiokabel doet mij denken aan de netwerkkabel. Wie gebruikt er nu geen wifi meer, maar voor bepaalde toepassingen zul je het liefst of zelfs altijd aan een kabel willen (blijven) hangen. Helemaal mee eens. Maar stuk innovatie op draadloze audio kan geen kwaad en die komt er op deze manier. :Y)
Jammer dat de beats-x niet opgenomen zijn in de vergelijking. Zijn even goed in comfort en geleuidskwaliteit en hebben een accuduur van 8u.
Of wat dacht je van de Jaybird X3? Volgens veel sites de beste bluetooth in-ears en ook nog eens fors goedkoper dan wat hier getest is.
Edit: niet zeer vreemd, ik had niet naar de prijs range gekeken. De Jaybird oortjes zijn tegenwoordig goedkoper en onder de 150 euro te koop.

Ja ik zag zowel de Jaybird Freedom als de X3 niet terug in de review.
Ongeacht waar je kijkt zijn dit in de meeste gevallen de aangerade BT oortjes.
Zeer vreemd dat ze er niet tussenstaan dus.

De Freedom heb je al voor onder de 100 euro.

Ik heb ze zelf al gereviewed hier samen met de oudere versie, namelijk de X2s.

Van de lijst hier heb ik er al meerdere gehad en als ik vrienden 1 paar moet aanraden gaan het altijd de Freedoms zijn momenteel.
Ik verkies ze boven de X3 omdat ze minder uitsteken en je ze dus onder een muts kan dragen bij bv snowboarden zonder problemen.
De x3 heb ik nog niet getest.

[Reactie gewijzigd door DaemonAngel op 22 december 2017 11:51]

Ik zat zelf eerst te ogen op jaybirds maar ben toch voor airpods gegaan. Vriend van me had een setje en moet zeggen; ze bevallen heel erg goed.

Ik dacht echt dat ze bagger slecht zouden zijn, uitgaande van de geluidskwaliteit van standaard oordopjes van apple.

Echter de geluidskwaliteit is voldoende ( stuk beter dan die van de standaard pods ) voor mij persoonlijk, laden extreem snel op en de form factor is echt perfect. Geen draad op me nek niks.

[Reactie gewijzigd door jabwd op 22 december 2017 13:19]

Toch krijgt de X3 'maar' 3,5 sterren hier op Tweakers.
Waarschijnlijk omdat mensen hem proberen te verbinden met crappy hardware? Men heeft het over een slechte verbinding, nou het zijn voor mij de beste oordopjes die ik ooit heb gehad (en het is mijn 3e set).

Ik zou vertrouwen op professionele reviews ;) Tweakers is uitzondering in dit geval.
Dat zou inderdaad goed kunnen. Ik ben zelf aan het twijfelen tussen de Bose Soundsport Wireless en de Jaybird X3 voor met hardlopen. Zit best wel een prijsverschil in.
Ik zou vertrouwen op professionele reviews. Tweakers is uitzondering in dit geval.
Over het algemeen zijn de userreviews op Tweakers ook niet slecht hoor. Net zo als ik de review van de gebruikers serieus neem, neem ik jou reactie daar ook in mee.
Ik heb voor mijn overweging een paar maanden geleden een topic gemaakt: Aankoopadvies bluetooth in-ears voor Android
Veel reacties kreeg ik niet, maar wellicht kan het je een beetje op weg helpen ;)
Thnx! Ik zal er na kijken.
Ik ben bezitter van de X3, ik maak er al maanden met plezier gebruik van. Door verschillende reviews via youtube te bekijken heb ik de keuze gemaakt om voor de X3 te gaan. Deze was destijds nog niet leverbaar in Nederland. Uiteindelijk heb ik hem online via Logitech zelf besteld. Destijds E130. Het geld meer dan waard.
De accu gaat zeker 8 uur mee. Bluetooth verbinding is stabiel, ook wanneer ik mijn telefoon en Ipad tegelijk verbonden heb.
Ik heb ze beide gereviewed hier. Je kan daar eens naar kijken en mocht je nog vragen hebben hoor je maar.
Zoals de Samsungs bedoel je??...

Anyway, de Sony's zijn onder de 200,-
192,- bij verschillende aanbieders.

Bij eglobalcentral zelfs 149,-
Waar ik geen ervaring mee heb, maar de prijs maakt me erg hebberig.

[Reactie gewijzigd door VonDudenstein op 22 december 2017 16:02]

Ze gaven aan dat ze hebben gekeken naar sets tussen de 150 en 200 euro. Daar vielen de IconX' een tijdje wel onder. Maar inderdaad die WF1000X ook. Ik dacht dat het dat setje was die prijziger is, de Sony WI-1000X.

Jammer dat ze die WF1000X niet hebben meegenomen.
Waren eerst ook 200,- plus.
Daarom nog niet echt overwogen.
Maar voor de scherpere prijs wordt het best interessant.
Wat ik er tot dusver over las was zeer goed.
En ze zien er ook daadwerkelijk comfortabel uit.
Als ik naar die Apple dingen kijk, krijg ik bijna instant oorpijn.

[Reactie gewijzigd door VonDudenstein op 22 december 2017 16:04]

Nou inderdaad, 5 sterren en 2017 award winner op What hifi
Our Verdict:
At last, a pair of five-star, truly wireless in-ears we can really get behind
Mooie kleine oplaad/opbergbox erbij en voor §150,- echt een topdeal.
Agreed, ik had voor mijn Beats-X de Beats Tour 2. De Tour 2 staat in principe een klasse hoger dan de Beats-X (welke eigenlijk de UrBeats zijn, maar dan in draadloze variant). Ik was dus bang dat het geluid tegen ging vallen ten opzichte van de Tour 2. Toch werd ik aangenaam verrast. De bas is iets minder, maar het geluid is veel gebalanceerder, waarbij mij direct opviel dat de clarity toch een stuk beter is ten opzichte van de Tour 2. Het geluid was gedetailleerder.

De keuze voor de Beats-X had bij mij ook wel deels te maken met de W1 chip (iPhone 7, Apple Watch en MacBook bezitter). Het "automatische" iCloud pairen is prettig en de Beats kunnen (wel met een enkele klik of een tap) redelijk seamless switchen tussen deze verschillende devices. Tussen de iPhone en Apple Watch gaat het zelfs automatisch op basis van welk apparaat je muziek af laat spelen.

Nu zijn Beats natuurlijk geen headphones voor puristen, maar in de prijsklasse vind ik het een solid contender. Het verbindingssnoer tussen de doppen vind ik juist fijn, want je raakt de dopjes niet kwijt en toch is het geheel compact op te bergen en heb je niet veel kans op kabelbreuk of dat het ergens achter blijft hangen

Nog een tip met betrekking tot de Beats-X: Een veel gehoorde klacht is dat de meegeleverde etui/pouch waardeloos is en dat mensen zich afvragen hoe je de oortjes erin kan krijgen zonder kans op kabelbreuk. In de handleiding (of een meegeleverde leaflet) kan je precies zien hoe je de Beats op kunt "rollen" zodat deze probleemloos in de pouch kan en zonder dat het snoer rare kabelbreuk achtige knikken hoeft te maken. Ik heb er zelfs nog ruimte in voor het meegeleverde Lightning snoertje en de i7 Headphone Adapter. :)
Ik kijk wel eens tv op de iPad (als vrouwlief de tv in beslag neemt) met goedkope China oortjes (12 euro) en dat loopt prima synchroon :)
Ik kijk wel eens tv op de iPad (als vrouwlief de tv in beslag neemt) met goedkope China oortjes (12 euro) en dat loopt prima synchroon :)
Ik heb er zelfs voor §4 op de kop weten te tikken. Ja, die hebben een beetje last van digitale noise op het signaal, maar ik vraag me echt wel af waarom een setje op kan lopen tot §150 als je ze voor §4 ook al kunt maken, verpakken en gratis op kunt sturen vanuit AziŽ.

[Reactie gewijzigd door haling op 22 december 2017 09:16]

Nou, die zou ik vooral niet kopen omdat je geen idee hebt wat de technische staat is als het gaat om het opladen. Voor 4 euro kan het al bijna niet veilig zijn. Als je huis affikt is het toch best duur... Maar goed, er zijn zat mensen die er geen enkel probleem mee hebben, maar ik neem het risico niet.

Ja, met een apparaat van een groot merk kan het ook gebeuren, maar als daar wat mis mee blijkt, dan hoor je dat toch een stuk sneller dan wanneer je no-name importeert uit China.
Voor 4 euro kan het al bijna niet veilig zijn.
Dat vind ik nogal een aanname. Het is een laagspanningsapparaat (max 5V) met een batterij van enorm lage capaciteit (uurtje of 5-7 haal ik op laag volume).

Ik denk dat de maximale schade wel mee zal vallen, tenzij je 'm op een brandbare vloeistof of een droge kerstboom legt terwijl hij oplaadt ;)

[Reactie gewijzigd door haling op 22 december 2017 11:27]

De batterijen uit mobiele apparatuur zijn toch notoir brandgevaarlijk. Denk aan de laptops, Galaxy Notes en de balance boards :-)

Maar goed, misschien is het risico met deze dingen wel niet zo groot...
Op zich mee eens. Ik zou zelf bijvoorbeeld ook nooit een usb adapter van een vaag merk bestellen uit China. Met apparaten zonder voeding durf ik het nog wel aan of ik vervang de voeding voor een goede Meanwell o.i.d.

Toch als je goed zoekt kun je ook best goed spul vinden wat ook veilig is. Op deze website kun je bijvoorbeeld uitgebreide reviews vinden van AliExpress spul die ook ingaan op of het apparaat veilig is.

[Reactie gewijzigd door Annihilism op 22 december 2017 12:58]

Oh, bedankt voor die tip!
Haha ja ik heb die Airpods in gehad en vond ze verschrikkelijk zitten, lelijk en de accuduur is matig.

Als je dat vergelijkt met die dingen uit China (ik heb 2 setjes voor 24 euro) die er beter uitzien en dus onbeperkte accuduur (want 2). Qua geluid scheelt het echt niet zoveel en ik zou zelfs zeggen dat die China dingen soms beter klinken.

Nee ik ben tevreden met onze Aziatische Ali :+
Met de AirPods i.c.m. mijn iPhone X en iPad (2017) lopen beeld en geluid over het algemeen synchroon, behalve in de iOS YouTube app. Zeer irritant... 😠
Bij mij loopt alles synchroon. Heb AirPods met een iPhone SE. Ook op mijn iPad mini 2 loopt het synchroon.

In de review wordt er gezegd dat de AirPods comfortabel zitten. Ik heb altijd in ear koptelefoons gehad en heb 2 weken pijn moeten doorstaan toen ik naar de AirPods ging. Omdat ik had gelezen dat ze op het begin pijn konden doen heb ik doorgezet (ook omdat ik draadloos ideaal vind). Nu heb ik nergens meer last van en zitten ze prima, alleen dit was op het begin toch anders.
Volgens mij is het wel / niet synchroon lopen van beeld en geluid in de iOS YouTube app ook afhankelijk van het filmpje.
Bedraad loopt in ieder geval alles altijd perfect synchroon. Maar ja, die draad...
Mijn ervaring met YouTube is dat het bijzonder vaak audio heeft die tijdens het afspelen out-of-sync raakt. Meestal is het dan een kwestie van de video herstarten (reclame kijken) en het werkt weer normaal.
Sync in de Youtube app is bij mij prima (iPhone 7 en Beats-X). iPhone al gereboot?
Geloof me, ik heb echt ALLES al geprobeerd.
Ik heb hetzelfde probleem overigens ook met andere bluetooth oortjes en over ear hoofdtelefoons. Ik heb er zonder te overdrijven minimaal 30 uitgebreid getest de afgelopen maanden. En allemaal (meestal) niet synchroon met de iOS YouTube app.

[Reactie gewijzigd door alvani op 22 december 2017 12:39]

Ook een dfu reset?

De yt app was namelijk een van de eerste applicaties die dit goed ondersteunde met eerdere bleutooth oordoppen een paar terug. Ook via airplay werkt lipsyncing prima.
Ja DFU reset heb ik ook geprobeerd.
Ik heb het ook op iPhones en iPads van familieleden en vrienden getest. Daar exact hetzelfde probleem.

Ik kan me herinneren dat het met iOS 10 wel altijd perfect sync liep in de iOS YouTube app, maar volgens mij sinds iOS 11 of een bepaalde YouTube update niet meer.

Probeer dit filmpje maar eens in de iOS YT app i.c.m. AirPods (of eventueel een andere bluetooth hoofdtelefoon) Deze is echt volledig out of sync bij mij. https://youtu.be/IRO8l_S_Vq0

Ben benieuwd.
IOS 11 op iPhine 7plus icm Airpods loopt ietsje achter (moet je echt op letten), maar ik denk dat dat meer in het filmpje zelf zit. Een ander filmpje waar dit stuk ook in zit loopt bij mij namelijk exact goed.
Maar bij dit specifieke filmpje heb jij het dus ook? (beeld en geluid niet synchroon)
ja, maar meer dan 5ms zal het niet zijn. Ik heb nu geen normale oordoppen mee, maar als ik hem op speaker zet dan merk ik ongeveer hetzelfde verschil. Dat is dus niet heel relevant.
chrome op win10 hier. Ook niet echt allemaal even lekker (moet zeggen dat ik het tenenkrommende materiaal bij lange na niet het volledige filmpje uitgehouden heb, maar de eerste minuut oid 'voelde' al niet helemaal jofel).

denk dat het inderdaad aan het materiaal ligt.
Nee maar als hij zegt “ALLES” dan ga ik er standaard van uit dat het niet alles is aangezien 99% niet eens weet wat de Direct Firmware Upgrade mode is.
Beats X voor dopjes heb ik er geen last mee, die vallen overigens ook in deze price range. Als je een headset (heel ander onderwerp natuurlijk)ok vind dan kan ik je Sony aanraden, wel flink wat bass, maar de luxere modellen ervan lopen wel in sync is mijn ervaring en ik heb er toch redelijk wat van liggen.
Ik gebruik zelf een iPhone samen met een Bose SoundSport of Bose QC35. Ik luister zelf vooral muziek, en af en toe kijk ik er een volledig film mee of YouTube filmpjes. Ik heb zelf nog nooit het idee gehad dat beeld en geluid niet syncroon liepen. Ik weet niet hoe dit 2 jaar geleden was (heb de QC35 nu ruim een jaar) of hoe dit is met Android of andere koptelefoons, maar als dit representatief is dan is er geen probleem meer met het syncroon laten lopen van beeld en geluid bij het gebruik van bluetooth koptelefoons.
Ik heb juist gelezen dat video's niet uitmaken omdat dat makkelijk te synchroniseren valt. Er is vooraf bekend wat de komende frames gaan worden en welke audio er aan zit te komen. Latency kan dan makkelijk gecompenseerd worden. Er schijnen meer bluetooth headsets te zijn die niet in sync lopen met games. Hoe is dat in deze test geweest?
ik heb zelf de awei a920bl, en die klinkt echt goed voor zijn prijs maar loopt ook gewoon synchroon. op mijn iphone 5s, surface 3 & macbook air.
Syncroon lopen is niet het enigste probleem. Om de een of andere bizare reden is de geluidskwaliteit lager over Bluetooth.
Ik heb hier een Jabra Evolve 60 liggen die zowel over Bluetooth als over USB aangestuurd kan worden. De geluidskwaliteit is merkbaar lager over Bluetooth maar ik begrijp niet waarom gezien de DAC in beide gevallen door de hoofdtelefoon afgehandeld word.

Overigens heb ik tot op heden nog geen enkele Bluetooth set gehoord die even goed of beter klinkt dan een standaard Marshall headset van 80 euro terwijl ze wel vrolijk doortikken in prijs. Ook de Airpods, beste uit deze test, heb ik getest (enig punt is wel dat oortjes berperkte ruimte hebben waardoor de vergelijking op geluidskwaliteit niet helemaal eerlijk is tov een klassieke headset)
Bij het afspelen van een youtube video zit er in ieder geval een kleine pauze tussen het drukken op de knop en daadwerkelijk afspelen, ik neem aan dat hiermee de lag van de bluetooth audio wordt gecompenseerd.
Inderdaad, wat ik mis in de test is de lag, de vertraging (tijdsverschil) die optreedt bij bluetooth tijdens het bewerken en verzenden is namelijk erg groot. Hinderlijk bij alles waar synchronisatie een rol speel zoals video, gamen of muziek maken.

Of de oortjes een sync signaal terugsturen moet dan worden meegenomen in de test, en of ze het goed doen. Bovendien moet de afspeelsoftare die sync ook ondersteunen.

De lag is eenvoudig te meten: geluidje met een piek uitsturen terwijl je opneemt wat uit het oortje komt, daarna lees je het tijdsverschil af tussen de twee pieken.

[Reactie gewijzigd door Kalief op 22 december 2017 10:19]

Gebruik zelf al sinds tijden een Bose QC35 met bluetooth. Nog nooit problemen gehad dat audio achterloopt op de video of welk ander ding dan ook. Ook in games loopt het synchroon.
Ik heb zelf nu de beats wireless 3 die ik gekregen heb bij de aanschaf van een macbook. Ik heb bij deze headset nooit het idee dat de audio achterloopt op zowel de macbook als iPhone.
Jammer dat de Sony WF1000X niet mee is genomen in de test hier. Zit volgensmij rond de zelfde prijsklasse en krijgt bij WhatHifi voor een wireless setje veel lof.

https://www.whathifi.com/sony/wf-1000x/review
Juist. Dit ja.
Eerste waar ik naar wilde kijken of hoe de Sony's het doen tov de rest omdat ze daadwerklijk mijn interesse hebben.

Mag toch gezegd worden dat het een premium brand is, met een zeer premium set, die ook nog eens veel lof krijgt over verschillende platformen.
Ik heb de review gelezen en ik ben eigenlijk meer onder de indruk van deze Sony dan van al die anderen bij elkaar. De Earpods lijken net afgeknipte oortjes van een bekabelde versie en die van Samsung zijn me onbegrijpelijk, slecht geluid? Echt? De enige reden die ik kan bedenken dat ze niet in de review zitten is dat ze van een andere prijsklasse zijn
Ik vind dat er enorme focus is gelegd op bekende merken. Heb zelf de heel goedkope Anker SoundBids Slim.
Voor 20 is er geen competitie vind ik persoonlijk. Het geluid klinkt super (krachtig, sluit mooi af).

Ik zou in jullie tests altijd een underdog nemen die van prijs een aanval doet aan diegene die overpriced zijn (beats, apple,...). Je krijgt geen super features maar gewoon puur een goeie bluetooth hoofdtelefoon die totaal niet gaat onderdoen voor de competitie.

Linkje
https://www.amazon.de/Ank...ords=anker+soundbuds+slim
Als de reviewers bepaalde oortschelpen/oorkananlen hebben dat het bij een of ander model beter sluit dan hebben ze telkens een compleet andere beleving. Dat is gewoon de grootste miserie met dit type product.
Dat is ook de reden dat we de test met twee redacteuren gedaan hebben. Dat is al twee keer zoveel variatie is pasvorm en geluidsbeleving dan een enkele redacteur ;)
Maar een sample size van 2 is eigenlijk niet genoeg om alle oorvormen te testen. Je komt dan eigenlijk niet uit op een objectief eindoordeel. (Op dit specifieke punt.)

Neem bijvoorbeeld gehoorbeschermers in de vorm van oordopjes. Handig tijdens concerten. Die kun je op maat laten maken bij een audicien (inclusief een mal van je oren). Helaas kan dat niet bij oordopjes. Maar je kunt adhv zo'n mal wel een oordopje kiezen welke bij jou past.

Hoe zit het trouwens met waterdichtheid? Jullie noemen het enkele keren in de review, maar niet bij ieder model en het staat ook niet tussen de voor- en nadelen.

[Reactie gewijzigd door Jerie op 22 december 2017 11:47]

Daar zijn we ons terdege van bewust :? Maar welk aantal is representatief? Zelfs bij een groep van 100 had het resultaat statistisch gezien nog weinig zeggend geweest zijn. En een dergelijk aantal zou (voor ons) lastig te organiseren zijn. Dus twee is niet veel, maar al twee keer zoveel dan wat bij de meeste reviews gebruikelijk is... 8-)
Ik heb ook de Anker Soundbuds Slim. Heeft de beste prijs/kwaliteit verhouding.
dank voor de tip. Besteld.
ik mis de "goedkopere" BT oordopjes (50-75).
want in die prijs categorie zijn ook hartstikke goede oordopjes te vinden.

ik heb zelf JBL E25BT oordopjes, het geluid is goed met aardig wat bass.
voor 55-65 euro (MM houdt van prijs wisselingen) heb je ze al.
het enige nadeel (die je als voordeel kan gebruiken) is dat het klipje wat aan je shirt vast komt te zitten stuk gaat, dus dan loop je de winkel in gaat zeuren om geld terug en koopt dan weer nieuwe met nieuwe garantie periode, ik ben nu met mijn 3e paar bezig.
en voor mensen die zich af vragen waarom zo'n knipje, je kan ze een in je nek hebben liggen zonder bang te zijn dat ze weg glijden.
Inderdaad, dat prijssegment mist jammer genoeg. Wellicht in een volgende roundup?

Ik heb ook de JBLs. Voor de lage prijs zijn ze super! 8u accu en even goed geluid als mn bedrade setjes van rond de §60 van sennheiser.
Nadeel vind ik alleen kwaliteit de microfoon.

Ik vraag me vooral af of het prijsverschil tussen de JBL en de oordoppen in deze roundup een beetje goed te verklaren zijn. We hebben het namelijk over een factor 3 verschil!
ja, maar ze hadden ook een 50-100, 100-150 en 150-200 kunnen doen met 3 per stuk.
maar een follow up zou idd geweldige idee zijn voor de tweaker met net even wat minder geld.
ps, hou houd jouw klipje het vol?

[Reactie gewijzigd door Vincent_Thunder op 22 december 2017 08:54]

Ik gebruik het klipje niet, nergens voor nodig :)
Kun je dat "klipje" er ook afhalen? Of bungelt die dan in je nek? Dat is het enige wat me er van weerhoud het te kopen.
Het klipje kan los, maar je merkt em totaal niet.
Ik zag op Pepper de Jaybird Freedom voor 59 weggaan afgelopen week. En bij Eglobalcentral haal je Jaybird X3 voor 90.
Maf, JerryRigEverything (de koning der breakdowns/durability tests) raadt die Powerbeats ten zeerste af om de matige accuduur en de slechte bouwkwaliteit.

https://youtu.be/-uRjxkIIY3A

Had zelf graag nog wel wat andere merken gezien zoals Jaybird, Beyerdynamic.
JerryRigeverything vergelijkt ze met de Jaybird X3 in deze video. In deze round-up vergelijken wij zes hoofdtelefoons met elkaar en we kunnen daarom ook weinig zeggen over de Powerbeats3 tov de Jaybird X3. Toch is de accuduur van de Powerbeats3 simpelweg niet slecht te noemen lijkt mij, aangezien ze het in de test die we gedaan hebben toch echt zo lang uithouden. Wie weet doen we nog een keer een round-up met andere dopjes. Dit is de eerste keer dat we dit doen.
Wat is de reden dat de Jaybird X3's buitenwege gelaten zijn? Ik vindt het onbegrijpelijk dat die niet opgenomen is in de test. Bijna alsof je een smartphone round-up doet en de Iphone buitenwege laat. Of ligt het aan de prijscategorie?

Edit: Wel Sol Republic & Bragi maar geen Jaybirds??

[Reactie gewijzigd door Coffee op 22 december 2017 12:41]

Hij valt te ver buiten de prijscategorie inderdaad.
Chris.
Reden waarom de Sony WF-1000-X er niet bij zitten?
Los van de verschrikkelijk benaming (zoals meestal bij Sony)
Zo specifiek niet nee, maar we hebben destijds op basis van een heel aantal factoren een keuze gemaakt. Daarbij hebben we gekeken naar de prijs, mogelijkheden, populariteit etc. Ook wilden we een beetje spreiding, van fabrikanten en soorten dopjes.
Jammer dat de microfoons van de oordoppen niet zijn meegenomen. Ik zou geen headset meer willen zonder. Als je gebeld wordt de oordoppen uit je oor halen, telefoon uit je zak, telefoon aan je oor etc.. En vergeet siri/cortana/google voice niet.
"De verschillen zijn groot". Is dat een eufemistische manier om te zeggen dat er veel overpriced rotzooi tussen zit? :)
Die Airpods, net als Beats, zijn zwak in vergelijking met goede headphones (de goede inears van Sure, Sennheiser Momentum...). Moet je nagaan dat die nog als een van de betere uit de vergelijking komt.
Dat is nu een van de grote bezwaren tegen het ontbreken van een headphone-aansluiting: je favoriete, dure en goed werkende headphone moeten inruilen voor een bluetooth-versie waarvoor er nog veel minder goede modellen verkrijgbaar zijn. Dat en het feit dat welk model je favoriet is nogal een kwestie is van smaak, waarom mensen dwingen om dat in te ruilen terwijl er echt wel plaats is voor een headphone-jack. Maar Apple wilde graag meer dongles en Beats verkopen...

[Reactie gewijzigd door CHBF op 23 december 2017 15:45]

Gebruik de Apple Powerbeats3 nu ruim een halfjaar, veelal tijdens het sporten; werkt geweldig. Weet niet exact hoe lang de reviewer deze Powerbeats3 heeft gebruikt, maar een aantal minpunten kunnen eenvoudig worden opgelost als ie wat meer research had gedaan.

"Het nadeel daarvan is dat de kabel in je nek schuurt als je je hoofd draait. Op zich niet erg, maar daardoor trek je ongewild een oordop uit je oor. Het euvel is te voorkomen doordat in de kabel een stoppertje is opgenomen waarmee je hem strak om de achterkant van je hoofd kunt spannen. Een mooie en simpele oplossing die echter zelf ook weer een nadeel heeft, want daardoor trek je ook het blokje met de knoppen voor volume en doorspoelen naar achteren, zodat die veel minder makkelijk te bedienen zijn."

Allereerst is het de bedoeling dat je 't kabeltje vůůr je nek draagt, dus aan de voorkant en niet achter in je nek; zodoende heb je geen last van het "blijven hangen" en is de bediening eenvoudig te gebruiken. Kijk hier en hier naar bijv. Lebron James; hij maakt reclame, naaste vele andere atleten, voor de Powerbeats3.

"Dat geluid is ondanks de bas aan de schelle kant. Dat laatste is wel afhankelijk van de plaatsing van de doppen in het oor; die is hier wat minder makkelijk zelf te bepalen. De constructie van de Powerbeats≥ is zo dat de doppen eigenlijk net te ver uit je oor getrokken worden."

Deze kunststof "haken" die om je oor heen gaan zijn te buigen naar eigen voorkeur/afhankelijk van je oor bouw, zodat je ervoor kan zorgen dat de oordopjes beter in het oor geduwt worden. Dit staat omschreven in de handleiding; vreemd dat het hier niet wordt gemeld, aangezien het essentieel is voor de pasvorm. Daarnaast - wat betreft de bas - kun je ťťn van de vier meegeleverde siliconen dopjes plaatsen, afhankelijk van de omtrek van je gehoorgang. Ik heb de dikste erop gezet, zodat het goed afsluit en de bas goed hoorbaar is - tevens vreemd dat dit niet in de review wordt aangegeven, aangezien je met deze twee genoemde opties de Powerbeats heerlijk stevig ťn prettig kan laten zitten.

"Verder is in het snoer een blokje opgenomen met drie knoppen, voor volume en het pauzeren van muziek. Een volgend nummer selecteren is echter niet mogelijk, waar dat bij de vergelijkbare Bose SoundSport wel kan."

Uhhh, dit kan wel? Tweemaal klikken is op naar het volgende nummer; driemaal is eentje terug.

Wat betreft het waterdicht aspect; ja, ik begrijp zeker de aangegeven punten van de reviewer, al het ik na al tijd nog geen issues ervaren (hardlopen in de regen, zweten in de gym, etc.); maar wellicht verschilt dit per persoon.

FYI: ik gebruik de Powerbeats3 i.c.m. een Android toestel.

Edit: typo

[Reactie gewijzigd door rickertsnaak op 23 december 2017 19:32]

Ik mis de oordoppen van Jaybird.
Heel erg dit. Jaybird is een van de meest genoemde merken in de Bluetooth Earphone wereld. Jaybird X3 of Freedom 2 zijn erg populair in de sport wereld.

Vreemd dat jullie troep zoals Sol en Bragl (welleks?) hebben gekozen om te testen.Maar dat geeft aan de andere kant wel weer een mooi tegengeluid. Letterlijk ;)

[Reactie gewijzigd door sebasmeer op 22 december 2017 08:39]

Dat is een kwestie van de prijscategorie die we hebben gekozen. We hebben voor 150 tot 200 euro gekozen, omdat dat een mooie range is om de Air Pods heen en die wilden we in elk geval testen in deze round-up. Wie weet een volgende keer een iets lagere prijsklasse.
Waarom wilde jullie die testen? Was da een vraag van vele tweakers? 150 -200! De doelgroep wordt heel klein hiermee.
Sorry hoor, maar het vermoeden dat hits en reacties belangrijker zijn, is zo wel erg groot.
Begin dan bij de klasse waar de meeste tweakers 'onderweg oortjes' kopen.
Mee eens. We kiezen een range om de Air Pods heen (vrijwel alle dopjes zijn duurder), en dan komen de Air Pods er als beste uit. Heel verrassend allemaal.
Simpelweg omdat er sinds de Air Pods meer en meer bluetooth-oordopjes zijn gekomen en er inderdaad veel mensen zijn die ze getest willen zien.
En wat nu als er oordopjes zouden bestaan met een prijskaartje onder de § 150 die beter presteren dan alles wat hier getest is? Met de beperkingen die je jezelf met deze manier van testen oplegt, kom je daar dus nooit achter. Volgens mij zouden velen juist daarin geÔnteresseerd zijn. Ik kan in ieder geval geen steekhoudende redenen bedenken om jezelf als testers zulke beperkingen op te leggen. Ik ga er van uit dat het niet de bedoeling is om het resultaat een bepaalde richting op te sturen...
Ik vind het geweldig dat jullie dit soort vergelijkende tests doen, maar bij verschillende van die round-ups lijken jullie een categorie of prijsrange te moeten kiezen om maar een beperking te hebben i.p.v. dat er wordt gedacht vanuit het standpunt van een consument of potentiele koper.
Net zoals een paar maanden geleden bij een vergelijkende test van 49" t.v.'s. Verschillende goedkopere en betere alternatieven maar beeldformaat is 50" en dus niet in de vergelijkende test.
Er zullen best mensen zijn die om wat voor reden dan ook geen oordoppen onder de § 150 willen kopen maar het lijkt mij dat de meesten kiezen voor de beste prijs/kwaliteit verhouding.
Ik heb geÔnteresseerd deze hele test zitten lezen omdat ik binnenkort bluetooth oordoppen wil aanschaffen maar de hele test werd onmiddellijk waardeloos nadat ik hier in de reacties meerdere goede alternatieven tegenkom die ook nog eens een stuk goedkoper zijn.
1 2 3 ... 9

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Call of Duty: Black Ops 4 HTC U12+ dual sim LG W7 Google Pixel 3 XL OnePlus 6 Battlefield V Samsung Galaxy S9 Dual Sim Google Pixel 3

Tweakers vormt samen met Tweakers Elect, Hardware.Info, Autotrack, Nationale Vacaturebank en Intermediair de Persgroep Online Services B.V. © 1998 - 2018 Hosting door True