Accuduur
In de inleiding omschreven we al hoe we de accuduur van de diverse bluetoothhoofdtelefoons hebben getest. Nu is het tijd voor de resultaten van die tests. Let wel even op voordat je hoofdtelefoons met een beperkte accuduur afschrijft, want de accuduur in onderstaande staafdiagram betreft alleen de accuduur van de hoofdtelefoons zelf. Bij vier van de zeven oordopjes zit ook een laadstation, dat een eigen accu heeft, waardoor de dopjes zonder stopcontact onderweg op te laden zijn. Je zult ze dan wel uit je oren moeten halen, dus is het van belang om te bedenken of je doorgaans uren aaneengesloten je hoofdtelefoon in hebt of dat je hem tussendoor vaak terugstopt in het doosje.
De als laatste geëindigde Amps Air van Sol Republic heeft bijvoorbeeld een laadstation van maar liefst 2.200mAh en dat is de grootste in deze test. Daarmee kun je de dopjes vijftien keer opladen en haal je in theorie dus 37,5 uur luistertijd. Ook de Apple Air Pods en de Samsung Gear IconX 2018 hebben een laaddoosje, met respectievelijk 398 en 340mAh accucapaciteit. Dat is een stuk minder, maar de dopjes zelf gaan ook wat langer mee. Desondanks valt de accuduur van de AirPods wat tegen, evenals die van de Bragi The Headphone. De Amps Air houden het evenmin lang achter elkaar vol, maar zijn juist de winnaar als je de accuduur die het doosje meebrengt, erbij optelt. De IconX 2018 komt dan op de tweede plek. De PowerBeats3 zijn de duidelijke winnaar bij aaneengesloten gebruik.
Accuduur bluetoothhoofdtelefoons | |
---|---|
Oordopjes | Gemiddelde tijd in uren en minuten (hoger is beter) |
Beats Powerbeats3 | 11u3m |
Samsung Gear IconX 2018 | 5u59m |
Sennheiser Momentum Free | 5u34m |
Bose SoundSport | 5u3m |
Bragi The Headphone | 4u25m |
Apple Airpods | 3u26m |
Sol Republic Amps Air | 2u35m |
Bereik
In de inleiding gaven we aan hoe we het bereik van de bluetooth-oordoppen hebben getest. Het bereik in deze ideale omstandigheden, buiten, ver van storende invloeden van gebouwen en stoorzenders, zegt weinig over de praktijk. Dat wil zeggen, de absolute waarden die we buiten meten, zeggen weinig; de onderlinge verhouding des te meer. Buiten kun je met de Beats Powerbeats³ Wireless bijna 140 meter bij de bron vandaan lopen en nog steeds ontvangst hebben. Dat staat in schril contrast tot The Headphone van Bragi, die tot ongeveer een derde van die afstand komt.
Binnen, in het drukke Tweakers HQ, komen de meeste sets lang niet aan die afstand. Ergens tussen de twintig en dertig meter is al heel wat. We hebben het herhaalde malen gemeten, met zowel iOS als Android, en de resultaten zijn wisselend. We geven hier enkel de meetwaarden onder ideale omstandigheden, aangezien die de verhouding tussen het bereik van de verschillende modellen weergeeft. In alle gevallen scoort de Bragi het slechtst, en doet de Samsung het iets beter, gevolgd door de Sol Republic, Sennheiser en Apple. De Bose SoundSport en de Beats Powerbeats³ Wireless hebben in elke omstandigheid het grootste bereik, ook als er veel storende invloeden zijn.
Bluetoothbereik in meters | |
---|---|
Oordopjes | Gemiddelde afstand in m (hoger is beter) |
Beats Powerbeats3 | 138 |
Bose SoundSport | 130 |
Apple Airpods | 100 |
Sennheiser Momentum Free | 94 |
Sol Republic Amps Air | 78 |
Samsung Gear IconX 2018 | 68 |
Bragi The Headphone | 46 |
Comfort
Wat draagcomfort betreft zijn er duidelijke verschillen, al moet daarbij onderscheid worden gemaakt tussen de modellen die bedoeld zijn om mee te sporten en de modellen waarvoor dat niet geldt. Een setje als de Bose SoundSport Wireless zit heel anders dan de Apple AirPods. Daarmee hebben we gelijk de twee uitersten te pakken hebben. Apple kiest als enige voor een model dat in de oorschelp rust en dus niet in de gehoorgang geplaatst hoeft te worden. Dat laatste kan prettig zijn, want een oordop die in de gehoorgang wordt geplaatst, kan weliswaar goed isoleren, maar kan ook gaan irriteren, zeker bij langere luistersessies.
Wat opvalt is dat er bij de zes oordoppen die in de gehoorgang worden geplaatst, nog zoveel verschil in benadering zit. Bose kiest voor een systeem met twee flexibele vleugels aan de bovenkant van de oordop, die geheel in de concha van het oor vallen. Het heeft tot gevolg dat de SoundSport Wireless erg stevig zit en prima voldoet aan het doel: sporten met muziek op de achtergrond. Bose is ook de enige die de zachte dopjes die in de gehoorgang verdwijnen, niet rond, maar ovaal heeft gemaakt, wat beter aansluit op de vorm van het gemiddelde oor. Tot slot heeft Bose een simpele voorziening toegevoegd: een kleine knijper halverwege het snoer tussen de twee oordoppen, zodat je het geheel aan je shirt kunt vastmaken. De Bose SoundSport zit daarmee prettig, overigens ook voor niet-sporters.
Dat geldt in iets minder mate voor de Gear IconX van Samsung. Die heeft een afgeslankte vorm van de vleugels van Bose. Doordat het elektronische deel van de Gear IconX meer in de concha valt, is er ook minder vleugel nodig. Ook Samsung levert een vleugel in drie maten, wat tot gevolg heeft dat de IconX bij iedereen goed zal passen. Toch heeft juist de kleinere vleugel tot gevolg dat de Gear IconX iets minder prettig zit dan de SoundSport, en ook iets minder stevig. Het risico is iets groter dat je een oordop verliest tijdens het sporten, wat versterkt wordt doordat de twee helften van de IconX niet met een snoer zijn verbonden.
Dat laatste geldt wel voor de Beats Powerbeats³ Wireless. Beats heeft echter een heel andere oplossing gekozen voor het vastzetten van de oordoppen. De Powerbeats³ hebben een flexibele beugel die over het oor valt, een beetje als de poot van een bril. De beugels zijn gelukkig zacht genoeg en zitten niet in de weg als je al een bril draagt. Voor sporten is het een prima systeem, want de Powerbeats³ zitten als een huis, nog steviger dan de SoundSport van Bose. Door de constructie met de beugel hangt er ook niet zoveel gewicht op het deel dat in de gehoorgang verdwijnt en dat is prettig.
Daarmee zijn we gelijk bij het euvel van de oordoppen die minder prettig zitten: de modellen van Sol Republic, Bragi en Sennheiser. Zowel The Headphone van Bragi als de Amps Air van Sol Republic valt in de concha. Dat geeft nog enige steun, vooral bij de oordoppen van Bragi, die nog enigszins comfortabel zitten. Daar is de pasvorm van de oordoppen van Sol Republic te slecht voor, waardoor ze makkelijk uit het oor vallen. Dat laatste geldt ook voor de Momentum Free van Sennheiser. Dat zijn de kleinste oordoppen uit de test, die dan ook niet in de concha sluiten. Jammer, want daardoor vallen ze ook erg makkelijk uit je oor. Samen met de Sol Republic zitten ze het minst prettig.
Blijft over de AirPods van Apple. Wat constructie betreft is dit de vreemde eend in de bijt, doordat de oordoppen niet in de gehoorgang verdwijnen, maar in de oorschelp hangen. Juist dat maakt dat de AirPods erg prettig zitten en minder snel gaan irriteren. Sterker, het zijn de comfortabelste oordoppen uit de test. Het lijkt alsof de oordoppen makkelijk uit je oor kunnen vallen, maar door een uitstekende pasvorm is dat niet het geval. Apple prijst ze niet aan om mee te sporten, maar ook op een loopband of crosstrainer kun je met de AirPods prima uit de voeten.
Functionaliteit
Er is een duidelijk onderscheid tussen de oordoppen die onderling met een snoer verbonden zijn en de sets die uit twee losse delen bestaan. In de eerste categorie, waarin de headsets van Sennheiser, Bose en Beats vallen, komt de functionaliteit grotendeels overeen. Ze hebben alle drie een klein bedieningspaneel in het snoer verwerkt waarmee een telefoongesprek aangenomen en beëindigd kan worden. Met dezelfde knoppen kun je ook het volume aanpassen en naar een volgend nummer doorspoelen: simpel en doeltreffend. Dat laatste kan helaas niet bij de set van Beats en dat is een gemis. In het snoer verwerkte knoppen zijn vooral prettig, doordat ze doorgaans beter functioneren dan kleine knoppen op de oordoppen.
In de categorie zonder snoer vallen twee modellen in negatieve zin op. Zowel de Amps Air van Sol Republic als de Apple AirPods bedien je door te tappen op de oordoppen. De Amps Air missen de optie om op die manier een volgend nummer te starten. Bovendien is het bij de Amps Air erg vervelend dat beide helften steeds gepaird moeten worden, vooral omdat dat niet vlekkeloos verloopt. Bij Apple ontbreekt vooral de optie om het volume te regelen van de muziek die je afspeelt. Daarbij is de plek waar je moet tappen wat onhandig gekozen. Ook over de functionaliteit van The Headphone van Bragi zijn we niet te spreken. Die heeft knopjes zodat je niet hoeft te tappen, maar de knopjes zijn veel te klein om prettig te functioneren. Samsung doet het op dit vlak het beste. De Gear IconX heeft op beide oordoppen een aanraakgevoelig vlak waarop je niet alleen kunt tappen, maar ook kunt swipen. Dat geeft lekker veel bedieningsopties, al werkt het ook hier niet altijd vlekkeloos. Het is prettig dat Samsung 3,4GB geheugen in de Gear IconX heeft weten te bouwen, zodat je niet van bluetooth afhankelijk bent om muziek te luisteren.
Geluid
Tot slot wellicht het belangrijkste, maar ook het persoonlijkste onderdeel van de test: het geluid. Voordat we daar iets over melden, is het goed om te bedenken dat de scores in de tabel relatief zijn. We hebben de oordoppen met elkaar vergeleken, meer niet. Het geluid van bluetooth-oordoppen kan zich niet meten met dat van een goede over-earhoofdtelefoon of een goede audio-installatie. Dat is ook niet wat we met de tabel willen uitdrukken. Wat hier als goed wordt vermeld, is dat enkel ten opzichte van de andere oordoppen uit de test.
Wat dan opvalt, is dat de onbekende merken uit de test er het minst positief vanaf komen. Beide hebben te weinig bas. In plaats daarvan zijn bij de Sol Republic de hoge tonen te prominent, terwijl bij de Bragi juist de middentonen te veel overheersen. Ook het geluid van de Gear IconX schiet tekort. Ook dat is te schel, maar minder dan bij Bragi en Sol Republic. Toch ontbreekt er duidelijk bas in het geluid, zonde, want verder is de IconX juist een prima ding.
Zoals te verwachten zijn de bassen bij de Beats Powerbeats³ Wireless juist sterk vertegenwoordigd. Iets te veel van het goede zelfs, al kan dat een kwestie van smaak zijn. Dat doet Bose beter. Ook daar is de bas behoorlijk stevig, maar veel meer in balans met de overige tonen. De bas is bovendien strakker dan bij Beats, waar die wel wat wordt vervormd.
Het meest gecharmeerd zijn we van het geluid van zowel de Apple AirPods als de Sennheiser Momentum Free, al is dat om flink verschillende redenen. De Sennheiser heeft het neutraalste geluid, helder en natuurlijk, zonder dat bepaalde frequenties worden opgepompt. Het zijn de oordoppen waar je het beste rustig naar kunt zitten luisteren, vrij van storende omgevingsgeluiden. Bij de AirPods zijn zowel bas als middentonen iets te sterk aangezet, wat opvalt als je rustig zit te luisteren. Voor wie met de oordoppen buiten de deur gaat, is dat niet eens verkeerd, want daar dreigen bas en in mindere mate middentonen te verzuipen in het omgevingsgeluid, dus in dergelijke omstandigheden geven we de voorkeur aan het geluid van de AirPods.