Historie:
• 20221026 - Initiële review
Inleiding
:fill(white):strip_exif()/f/image/pH9XZIJ9dMYXnzzBp8dBY0zH.png?f=user_large)
Een jaar geleden had ik de intentie om een review van de Bose QuietComfort 35 II (verder “QC35” genoemd) te schrijven, maar die is een beetje in de vergetelheid geraakt tot ik een (deels gesponsorde)
review van de Bowers & Wilkins Px7 S2 (verder “Px7”) moest schrijven. Aangezien ik daar de vergelijking maak met de QC35, is het wel zo leuk en netjes om ook nog een uitgebreide review daarvan te schrijven, waar ik vorig jaar aan begon.
Op de foto’s met de Px7 kun je zien hoe de hoofdtelefoon zich uiterlijk heeft gehouden het afgelopen jaar. Daarbij dien ik op te merken dat ik er niet zuinig mee ben omgegaan. Dit zal mede komen doordat ik de hoofdtelefoon van mijn werkgever verstrekt heb gekregen, en ik de hoofdtelefoon vaak mee naar huis neem, maar niet altijd de moeite doe om hem in de case op te bergen.
Voor deze review, laat ik voorop stellen dat ik geen audiofiel ben. Ik heb geen super scherp gehoor dat ik het verschil in detail hoor. Zoek je een dergelijke review, kijk dan op een website met meer verstand van zaken zoals
What HiFi. Ik schrijf deze review gewoon als reguliere gebruiker die van lekkere muziek met veel bass houdt!
Als rasechte ADHD’er is werken in een kantoortuin met een aangrenzende serverruimte verre van ideaal. Hiervoor heb ik dus vanuit mijn werkgever een Bose QuietComfort 35 II verstrekt gekregen, waardoor ik eigenlijk geen last meer heb van omgevingsgeluid. In deze review ga ik de QC35 reviewen en zal ik af en toe de vergelijking maken met de Px7.
Unboxing
:fill(white):strip_exif()/f/image/pH9XZIJ9dMYXnzzBp8dBY0zH.png?f=user_large)
De QC35 zat keurig opgevouwen verpakt, met een stukje schuim, in zijn vervoerscase. In de case zat verder een 3.5mm jack naar 2.5mm jack en een USB-A naar micro-USB laadkabel meegeleverd. Waar ik met de Px7 werd verwend met USB-C, is de QC35 nog van de generatie dat er geregeld nog micro-USB voor het laden werd gebruikt in plaats van USB-C. De USB-kabel is, in tegenstelling tot de Px7, niet te gebruiken voor audio overdracht. Ook is de hoofdtelefoon tijdens het laden niet bruikbaar.
De hoofdtelefoon vind ik een vrij eenvoudige, goedkope uitstraling hebben, zeker in vergelijking met de Px7. Mij maakt het echter weinig uit hoe de hoofdtelefoon eruit ziet. Ik zie hem alleen als ik hem niet op mijn hoofd heb, en niet in de spiegel kijk. De geluidskwaliteit is waar het mij om gaat, en in dit geval ook om de Active Noise Cancellation (ANC). Maar hierover in het
volgende hoofdstuk meer. De Bose logo’s met reliëf zijn op beide oorschelpen aanwezig.
Wat me aan de QC35 een beetje tegenvalt is het feit dat de oorschelpen alleen naar boven kunnen draaien, op het moment dat je de hoofdtelefoon af zet en om je nek draagt. Persoonlijk had ik liever gezien dat dit de andere kant op zou zijn, naar beneden. Zo komt bijvoorbeeld geen regen in de oorschelpen.
Wat ik ook jammer vind is dat de hoofdtelefoon middels micro-USB moet worden opgeladen. Ik probeer micro-USB apparaten een beetje uit te bannen bij ons thuis, wat al behoorlijk goed lukt, met een enkele uitzondering hier
(deze hoofdtelefoon) en
daar.
Gebruik
:fill(white):strip_exif()/f/image/pH9XZIJ9dMYXnzzBp8dBY0zH.png?f=user_large)
Het gebruik, en dan voornamelijk de geluidskwaliteit en kwaliteit van de ANC, is waar het om draait. En daar zit het wat mij betreft wel snor. Ik werk dus in een rumoerige kantoorruimte, waar de nodige computerkasten staan te loeien en in de ruimte ernaast waar de nodige servers staan.
Ik moet zeggen dat het me vóór ik de hoofdtelefoon had niet zo opviel, al die geluidsdruk; het werd automatisch weggefilterd naar de achtergrond. Sinds ik de hoofdtelefoon heb, hoor ik het pas echt. Het is als het ware weer naar de voorgrond gehaald, het geluid.
Nu denk ik dan bij mijzelf, had ik niet liever in het ongewisse gebleven? Ik denk het niet. Al die geluidsdruk, ongeacht of je het door hebt of niet, werkt denk ik vermoeiend. Voor mijn gevoel ben ik energieker/minder snel moe sinds ik de hoofdtelefoon heb, en kan ik mij beter concentreren. Vervelend voor mijn collega’s wellicht, want dit Duracell konijntje stuitert nu langer energiek rond op de werkvloer.
Ook met de geluidskwaliteit zit het wat mij betreft wel snor. Zoals gezegd, ik ben dus geen audiofiel, en vergeleken met de (fors) duurdere Px7 hoor ik eigenlijk geen verschil in geluidskwaliteit. De hoge en lage tonen zijn beiden goed aanwezig, het geluid komt niet op mij over als zijnde vervormd. Ook kan de QC35 er best een hoop geluid uit pompen, al blijft ie qua maximaal volume achter bij de Px7. Toch mis ik daarin niks, want in beide gevallen is het maximale vermogen niet prettig voor mijn oren, daarnaast heb ik (nog) geen behoefte aan gehoorschade.
Wel viel me in de beginperiode dat ik de hoofdtelefoon had een keer wat op: Als de hoofdtelefoon een vastloper heeft, heb je een lader nodig om hem te resetten; het powerschuifje haalt daarin helaas niks uit. Als je onderweg bent, kan dit best nog wel een uitdaging zijn. Al helemaal als je geen micro-USB kabel op zak hebt. Gelukkig is het ’t afgelopen jaar slechts één keer voorgekomen dat de hoofdtelefoon een vastloper had.
De Bose-app is vrij karig. Je kan de naam van je hoofdtelefoon wijzigen, je kan selecteren met welke twee apparaten je verbonden wilt zijn via Bluetooth. Dit laatste gebruik ik nog wel geregeld overigens, om makkelijk te wisselen tussen verbonden met twee telefoons, naar verbonden met mijn werktelefoon en mijn laptop. De app heeft geen equalizer, zelfs niet zo’n uitgeklede variant als de B&W app van de Px7 heeft.
Bellen gaat goed, erg makkelijk zelfs. Ik merk dat als ik meerdere telefoontjes moet plegen, ik al snel de hoofdtelefoon opzet om te gaan bellen, zodat ik mijn handen in ieder geval vrij heb, geen last heb van omgevingsgeluid en mij zo beter kan concentreren op het gesprek.
Het draagcomfort vind ik erg goed, ik kan er rustig de hele dag mee op mijn kop zitten. De accu gaat bij mij gelukkig ruimschoots een volle werkdag, inclusief overwerk, mee.
Tweakers, in de test van 2018, beoordeelde de batterijduur met ‘laat te wensen over’, in vergelijking met de andere hoofdtelefoons uit de test.
Voor mij is een volle werkdag volhouden meer dan voldoende, en persoonlijk vind ik de accuduur van circa 17 uur die het bij Tweakers haalde meer dan voldoende. Toch kan ik mij prima inbeelden dat het voor intercontinentale vluchten te wensen over laat. Ook omdat je de hoofdtelefoon niet kunt opladen en gebruiken tegelijk, in tegenstelling tot de Px7 waar dat wel mogelijk is.
Bediening
:fill(white):strip_exif()/f/image/pH9XZIJ9dMYXnzzBp8dBY0zH.png?f=user_large)
De QC35 heeft meerdere knoppen op de oorschelpen zitten. Aan de linker zijkant zit een instelbare knop. Zelf heb ik deze ingesteld om de ANC te wijzigen. Ook kun je instellen dat je hiermee je voice assistant activeert.
Midden op de rechter oorschelp vind je de powerslider waarmee je ook direct het verbinden van een nieuw apparaat kunt triggeren. Op de rand van de rechter oorschelp vind je verder volume-up, play/pause en volume-down. De middelste knop waarmee je nummers kunt pauzeren/hervatten ligt iets verzonken ten opzichte van de volumetoetsen. Dit vind ik erg prettig omdat de knop hierdoor eenvoudiger te vinden is. De Px7 is de knop bijvoorbeeld van gelijke hoogte, maar van een licht voelbaar reliëf voorzien. Ik heb gemerkt dat dat mij meer tijd kost om te vinden dan deze knop op de QC35.
:fill(white):strip_exif()/f/image/pH9XZIJ9dMYXnzzBp8dBY0zH.png?f=user_large)
De Bose QuietComfort 35 II vind ik een erg fijne hoofdtelefoon die een goede geluidsweergave heeft en een ANC die zijn werk goed doet. De meegeleverde laadkabel is aan de erg korte kant, en de hardshell case is erg fijn voor het vervoeren van de hoofdtelefoon. Ik vind het erg fijn dat er via bluetooth twee apparaten tegelijk verbonden kunnen worden, waar de hoofdtelefoon automatisch tussen wisselt voor bijvoorbeeld bellen, of als je op het ene apparaat audio afspeelt en de andere niet.
De app heeft vrij weinig toegevoegde waarde, mijns inziens. Het prijskaartje toen de headset nog goed verkrijgbaar was, vond ik voldoende. Wel zal ik nog een keer vermelden dat ik deze headset dus van mijn werkgever heb gekregen en niet zelf heb hoeven te betalen.
De QC35 vs Px7 blijft mijn voorkeur, zeker gezien het prijsverschil, in het voordeel van de QC35, hoewel de QC35 al een stuk ouder is dan de Px7. De QC35 is zelfs, zover ik de
Pricewatch erop nasla, niet meer verkrijgbaar. De opvolger, Bose QuietComfort 45, is er op dit moment vanaf 279 euro en daarmee 150 euro goedkoper dan de Px7 S2. Als de QC45 het net zo doet als de QC35, vind ik dat zeker een goede optie.
Afsluiting
:fill(white):strip_exif()/f/image/pH9XZIJ9dMYXnzzBp8dBY0zH.png?f=user_large)
Heb je aan de hand van mijn review nog vragen over de Bose QC35 II, stel ze gerust hieronder in de comments. Heb je een foutje gespot of heb je aanvullingen op de review? Stuur me dan met liefde
een PB'tje!
En last but not least, als je het einde van deze review hebt gehaald, hartelijk dank dat je de tijd hebt genomen om dit te lezen (en eventueel een reactie achter te laten)! Ik zou het ook top vinden als je mijn review zou willen beoordelen. Dit kan rechtsboven, of onder de afbeeldingengalerij.